НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елена Поптодорова, Асоциацията на Атлантическия договор: БСП оставя впечатлението, че върви в синхрон с позициите на чужда държава

Елена Поптодорова, Асоциацията на Атлантическия договор: БСП оставя впечатлението, че върви в синхрон с позициите на чужда държава

20 Февруари 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. БСП оставя впечатлението, че върви в синхрон с позициите на чужда държава, отколкото с интересите на България. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицепрезидентът на Асоциацията на Атлантическия договор и бивш посланик в САЩ Елена Поптодорова. За пореден път важни външнополитически и стратегически решения попадат във вътрешнополитическа конюнктура, каза още тя. Според нея напускането на пленарна зала от левицата за ключово гласуване на ратификация не води до положителен резултат. „Беше напълно възможно със съответна декларация ПТ „БСП за България“ без да променя позицията си по Изборния кодекс и по други вътрешнополитически въпроси да влезе в парламента само и единствено за тази важна ратификация на членството на Република Северна Македония в НАТО. Това беше верния политически ход“, обясни тя. Елена Поптодорова каза още, че за региона членството в НАТО е от огромно значение. Чрез добавянето на Северна Македония в Алианса се свива зоната на несигурност на Балканите. Тя коментира речта на руския президент и заплахата му с нови ракети над НАТО и ЕС, ако бъдат разположени американски ядрени ракети и осъждането на думите му от страна на НАТО. Според нея руския държавен глава Владимир Путин гради тезата си върху предполагаема военна заплаха от страна на НАТО, но тълкуването на политиката на Алианса като агресивна е грешно. Трябва да бъдат взети решения за сигурност в черноморския регион, допълни тя.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Когато гласуваме за присъединяване на Северна Македония към ЕС, трябва да поставим условие за признаване на българската националност

Валери Симеонов, НФСБ: Когато гласуваме за присъединяване на Северна Македония към ЕС, трябва да поставим условие за признаване на българската националност

20 Февруари 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. В момента Македония не признава правото на самоопределение. Има признати десетки националности, но не и българска националност. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод ратифицирането на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Р Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да поставим условие, че това трябва да се случи, когато гласуваме за присъединяване на Македония към ЕС“, подчерта той. „Има непрекъснато, доскоро с пълно държавно съдействие, унижаване и унищожаване на българската народност в Македония“, заяви Симеонов. „Да не говорим, че е ясно какъв е произходът на самата Македония. От друга страна няма как да откажем на всеки гражданин на държава извън България да се самоопредели, както си иска“, коментира той. „От гледна точка на общата ни история и на прекалено близката ни обвързаност между родове от България и Македония, е редно хората да не бъдат лишавани от права и свободи и на самоопределение“, заяви Валери Симеонов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери

20 Февруари 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери, който е на посещение в България по повод гласуването в Народното събрание на законопроекта за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Двамата отбелязаха отличното сътрудничество между София и Скопие в последните години, както и усилията на България за подпомагане на Република Северна Македония по европейския й път и развитие.
Премиерът Борисов подчерта, че България е последователна в подкрепата си за Република Северна Македония - и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г., и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., както и днес, когато Народното събрание одобри ратифицирането на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония. Борисов акцентира върху значението на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност и допълни, че страните от региона трябва да работят активно за повишаването на брутния вътрешен продукт. „Колкото сме повече свързани по региони, толкова са по-големи перспективите за инвестиции, за мир и за просперитет“, каза министър-председателят. Борисов посочи, че с осъществяването на проекта за коридор №8 регионът ще изглежда по различен начин.
Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери благодари на българското правителство, както и за личната ангажираност на премиера Борисов, за усилията, които страната ни положи и продължава да полага за евроатлантическия път на югозападната ни съседка. Той подчерта, че само с добросъседските отношения и тясното сътрудничество страните ни могат да вървят напред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева приветства ратификацията на Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО

Министър Екатерина Захариева приветства ратификацията на Протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО

20 Февруари 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи в парламента проекта на Закон за ратификация на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония, а след гласуването му разговаря с Талат Джафери, председател на парламента на Република Северна Македония. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
„Моментът е исторически за разширяването на НАТО“, заяви министър Захариева пред депутатите. Тя посочи, че през 2019 г., когато Алиансът навършва 70 г., Република Северна Македония ще стане 30-та му държава-член.
„Република България е последователен поддръжник на европейската и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това бе ясно демонстрирано по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, подчерта вицепремиерът. Тя припомни, че още с влизането си в НАТО преди 15 г. България е поела ясен ангажимент да работи за насърчаване на процеса на евроатлантическа интеграция на онези страни, които се стремят към членство.
„В наш национален интерес е югозападната ни съседка да бъде част от зоната на споделени демократични ценности, да поеме своя дял от отговорностите и задълженията, произтичащи от членството в НАТО, както и да допринася за евроатлантическата сигурност“, допълни министърът преди парламентът да приеме закона със 140 гласа „за“ при нито един „въздържал се“ и „против“.
В разговора си с Джафери, който също проследи вота, министър Захариева сподели, че днешният ден е вълнуващ и изрази надежда, че и останалите членки на НАТО ще ратифицират възможно най-скоро протокола, за да може Република Северна Македония да стане пълноправен член на Алианса преди края на годината.
Вицепремиерът припомни, че приемането в НАТО е първата крачка, но България ще подкрепя Република Северна Македония и в целта ѝ за започване през юни на преговори за членство в Европейския съюз.
„България ще бъде и занапред вашият най-силен глас в ЕС, но трябва да свършите работата си на над 100 процента“, подчерта Екатерина Захариева.
Тя изрази очакване, че парламентът в Скопие ще приеме закони за осъществяване на съдебната реформа, борбата с корупция, административната реформа и утвърждаване върховенството на закона.
Министърът изрази също увереност, че двете страни ще продължават и занапред да спазват буквата и духа на подписания през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. „Защото когато приятелството не се изгражда върху стабилни основи, то може да се разклати и от най-малкия вятър", подчерта министърът. „А ние искаме бъдещите политици да са сигурни, че и най-силната буря няма да развали приятелството ни“, каза още тя
Талат Джафери благодари за подкрепата на българското правителство, за последователните лични усилия на министър Захариева и за приятелството на българския народ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонските медии: България ратифицира Протокола за членство на Северна Македония в НАТО

Македонските медии: България ратифицира Протокола за членство на Северна Македония в НАТО

20 Февруари 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Българският парламент ратифицира Протокола за членство на Северна Македония в НАТО. Решението бе гласувано единогласно от присъстващите 140 депутати в парламента, където нямаше нито един народен представител от БСП, отбелязват македонските телевизионни канали „Телма“, „Алсат-М“, „Сител“, „Канал 5“, „ТВ 21“ и други, както и агенциите МИА, Макфакс, МЕТА, електронните издания на вестниците „Нова Македония“ , „Вечер“ , „Фокус“ , „Независен“ и „Денешен“ и електронните издания „Фактор“ , „А1 Он“ , „Локално“ , „Сакам да кажам“ , Радио „Свободна Европа“ и други.
Медиите отбелязват, че „за“ са гласували ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС, Воля и независимите депутати.
Посочва се още, че България е четвъртата държава, която ратифицира документа след Гърция, Словения и Албания.
Обръща се и внимание на присъствието на председателя на македонския парламент Талат Джафери по време на гласуването и предстоящата му кратка среща с неговата колежка Цвета Караянчева, след която двамата ще дадат изявления за медиите и разговора с българския външен министър Екатерина Захариева.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Благодарим на парламента и депутатите за ратификацията на договора за присъединяване на Северна Македония към НАТО

Премиерът Бойко Борисов: Благодарим на парламента и депутатите за ратификацията на договора за присъединяване на Северна Македония към НАТО

20 Февруари 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Благодарим на парламента и депутатите за ратификацията на договора за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на редовно правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ратифицирахме договора за Северна Македония, много усилия положихме, да благодарим на парламента и депутатите за това мъдро решение“, заяви премиерът Борисов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери, председател на Събранието на Северна Македония: Благодарим на България за безрезервната подкрепа за нашето евроатлантическо бъдеще

Талат Джафери, председател на Събранието на Северна Македония: Благодарим на България за безрезервната подкрепа за нашето евроатлантическо бъдеще

20 Февруари 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Благодарим на България за безрезервната подкрепа за нашето евроатлантическо бъдеще. Това каза на брифинг председателят на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери след ратифицирането на страна на българския парламент на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да изразя удоволствието си и честта, че днес бях поканен да присъствам на ратификацията на този протокол. Искам да благодаря от името на Северна Македония за безрезервната подкрепа за нашето евроатлантическо бъдеще“, заяви Джафери.
Той посочи, че подписаният между двете държави договор за приятелство и добросъседство вече дава резултат. „Успяхме да подпишем и договора с Гърция, който реши един многогодишен спор. Все пак победи разумът, победи визията“, заяви той. „От толкова години чакане за присъединяване в НАТО, НАТО за нас стана реалност с ратифицирането на протокола от всички страни-членки“, каза още Джафери и благодари на България за подкрепата ѝ по време на Българското председателство на съвета на ЕС. „Така гарантираме мир и стабилност за всички наши граждани“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: С подкрепата си за присъединяване на Северна Македония към НАТО показахме готовност да продължим да решаваме проблемите в региона

Председателят на НС Цвета Караянчева: С подкрепата си за присъединяване на Северна Македония към НАТО показахме готовност да продължим да решаваме проблемите в региона

20 Февруари 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. С днешната ратификация българското Народно събрание показа готовността на българската държава да продължи да решава проблемите на региона и да се грижи за сигурността и тук, и в Европа. Това каза на брифинг председателят на НС Цвета Караянчева след ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„България и Северна Македония могат да се гордеят с договора за приятелство и сътрудничество, който подписаха - така показахме, че търсим допирните точки и точките на съгласие и така можем да бъдем по-силни“, заяви Караянчева. Тя посочи, че европейската политика на Западните Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС се оказва полезен ход не само за България, но и за Балканите. „Балканите дълго време бяха нарицателно за конфронтация, но примерът, който ние дадохме, потвърди категорично общата ни решителност да работим за мир, стабилност и суверенитет. Поздравявам Република Северна Македония и за подписване на Преспанското споразумение – това показва необратимост на евроатлантическите процеси, които се развиват в региона. Така показахме, че заедно можем да намираше решения за приоритетите, които България набеляза в своето европредседателство“, каза още Караянчева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът единодушно подкрепи присъединяването на Северна Македония към НАТО

Парламентът единодушно подкрепи присъединяването на Северна Македония към НАТО

20 Февруари 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Със 140 гласа „за“ парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяване на Р Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС, „Воля“ и независимите депутати. Ратификацията мина без гласовете и присъствието на левицата в пленарна зала. В парламента присъства председателят на Събранието Талат Джафери. Протоколът към договора беше подписан на 6 февруари в Брюксел. Поканата към Северна Македония за присъединяване дойде след разрешаването на спора с Гърция за името на страната и подписването на Преспанския договор на 17 юни 2018 година. На 11 януари Събранието в Скопие завърши процедурата за изменение на Конституцията на страната, а на 25 януари двустранното споразумение беше ратифицирано от гръцкия парламент. На 15 януари 1992 година България първа призна официално независима Македония, а на 1 август 2017 година беше подписан Договорът за добросъседство между двете страни. Протоколът към Северноатлантическия договор ще влезе в сила след като всяка от страните уведоми САЩ като депозитар за изпълнението на вътрешните процедури. Република Северна Македония ще стане 30-ият член на НАТО.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Подкрепяме присъединяването на Северна Македония към НАТО, но със забележки към правата на хората, които се чувстват българи

Валери Симеонов, НФСБ: Подкрепяме присъединяването на Северна Македония към НАТО, но със забележки към правата на хората, които се чувстват българи

20 Февруари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Използвам присъствието на Талат Джафери, за да заявим позицията на част от „Обединени патриоти“, на НФСБ, че ще подкрепим присъединяването на Македония към НАТО. Това каза депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов преди второто гласуване на ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия договор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искаме да отправим забележки към управлението на Македония за правата на хората, които се чувстват българи, а те не са малко“, заяви той. „Все още тези хора не могат да използват правата и свободите на каквито имат право - на език, на училища“, обяви Валери Симеонов. „Тяхната професионална кариера много често зависи от определението им“, обърна внимание той. „Редно е Македония да коригира поведението си - да се спре с разрушаването на паметници, ако трябва някои паметници да се пренапишат“, посочи лидерът на НФСБ. „Подкрепяме влизането в НАТО с внимание и известно търпение - ще изчакаме как ще се развият процесите на демократизация в страната“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Едноличното решение на Корнелия Нинова не даде възможност демократично мислещите депутати от БСП да участват в дебата

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Едноличното решение на Корнелия Нинова не даде възможност демократично мислещите депутати от БСП да участват в дебата

20 Февруари 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Днес еднолично решение на лидера на БСП Корнелия Нинова и страха в ПГ не даде възможност на всички демократично мислещи депутати от левицата днес да участват в дебата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в разискванията по ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия договор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много е тревожно, че днес БСП отсъства. Въпреки отсъствието им мога да кажа, че те са имали отговорна позиция, когато се касае за региона и европейската перспектива на Западните Балкани“, посочи Цветанов. „Много е болно и жалко, когато вътрешни политически ежби допринасят за имиджа на страната ни и на парламента“, коментира той. „Не е нормално избирателите да са гласували да имат свои народни представители и те да отсъстват от важен дебат, който може да ни направи по-силни. Северна Македония да усеща подкрепата на 44-тия парламент“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. „Не приемаме ултимативното поведение и нарцисизма, който има в лидерството на БСП“, изтъкна Цветанов. Призовавам колегите от БСП да бъдат смели и искрени към избирателите си“, посочи той. „В политиката страхът води до загуба на обществено доверие“, каза Цветан Цветанов. „По-добре оставете парламентарно представените партии да участват активно и в европейския дебат“, се обърна той към левицата.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Панчев, ЗС „Александър Стамболийски“: България като добър приятел на Македония трябва да покаже, че е за идеята за едно по-добро и мирно бъдеще на Балканите

Спас Панчев, ЗС „Александър Стамболийски“: България като добър приятел на Македония трябва да покаже, че е за идеята за едно по-добро и мирно бъдеще на Балканите

20 Февруари 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. България като добър приятел на Македония трябва да покаже, че е за идеята за едно по-добро и мирно бъдеще на Балканите. Това каза независимият депутат и председател на ПП Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ Спас Панчев по време на дебатите за ратифициране на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да потвърдя моята готовност и това, че аз ще гласувам „за“ ратификацията. През 1992 г. бях един от първите българи, който водеше официална делегация в Македония, и помня еуфорията, която беше обзела нашите съседи и приятели за бъдещето на държавата. Свидетел съм и на тези години, в които имаше сериозни проблеми със съседите, с част от нашите политици в България, но се радвам, че след толкова години вече имаме една Република Северна Македония, която ние признахме и която днес е кандидат за член а НАТО“, заяви Панчев. „Нека да има мир на Балканите и ние като добри приятели на Македония да покажем, че сме заедно за идеята за едно по-добро и мирно съществуване както на Балканите, така и на света. Преди известно време България председателстваше ЕС и считам като заслуга на нашето европредседателство и това, че процеса, към който Северна Македония се стремеше, беше постигнат. И това се случи, защото всички работим в интерес на това да се върви към мирно съвместно съществуване“, каза още Панчев. „И съм убеден, че Северна Македония ще стане пълноправен член и на ЕС - на тази някога предвидена от Александър Стамболийски идея за единни европейски щати“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Мястото на Северна Македония е в ЕС и НАТО

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Мястото на Северна Македония е в ЕС и НАТО

20 Февруари 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Мястото на Северна Македония е в ЕС и НАТО. Така можем да противодействаме на всички заплахи от трети страни. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в разискванията по ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия договор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешният ден е исторически за България и Северна Македония. Той показва политическата воля на българския парламент да подкрепи усилията на Северна Македония за евроатлантическо бъдеще“, заяви той. „НАТО ще даде допълнителна сигурност. НАТО ще гарантира и изпълнението на усилията за бъдещо членство в ЕС“, обяви Цветан Цветанов. „Когато Македония и Западните Балкани имат европейска перспектива, това означава, че регионът става по-сигурен, с повече икономика и бизнес“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ. „Вие ще бъдете подкрепяни във всяко усилие за утвърждаването ви като надежден партньор в НАТО и за бъдещото ви европейско членство“, обърна се Цветанов към председателя на Събранието на Северна Македония Талат Джафери.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джема Грозданова, ГЕРБ: България ще продължи да подкрепя Северна Македония и за членството ѝ в ЕС

Джема Грозданова, ГЕРБ: България ще продължи да подкрепя Северна Македония и за членството ѝ в ЕС

20 Февруари 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. България ще продължи да подкрепя Северна Македония и за членството ѝ в ЕС. Това каза народният представител от ГЕРБ Джема Грозданова по време на дебатите за ратифициране на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От името на Комисията по външна политика и членовете на ГЕРБ искам да споделя, че за мен това е ден, в който завършва един дълъг и труден процес. Процес, който беше подкрепян през цялото време от България. Ние ще продължим тази подкрепа и в нелекия процес, който очаква Северна Македония за членство в ЕС. Искам да поздравя за днешното решение правителството на Северна Македония, защото то не беше лесно нито във външнополитически, нито във вътрешнополитически план“, заяви Грозданова и посочи, че това е решение на един геополитически процес, тъй като разширяването на НАТО винаги е било политика, в която България е участвала.
„Убедена съм, че има хора от левицата, които са искали да бъдат днес тук в залата, защото те също са работили по този дълъг процес“, каза още Грозданова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов, ВМРО: БСП предадоха националните интереси с отсъствието си от ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

Юлиан Ангелов, ВМРО: БСП предадоха националните интереси с отсъствието си от ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

20 Февруари 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. БСП предадоха националните интереси с отсъствието си по време на ратифицирането на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Това каза народният представител от ВМРО Юлиан Ангелов по време на дебатите за ратифициране на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днешният ден е важен за българските национални интереси и за Западните Балкани. Но нашите колеги от БСП ги няма и така за пореден път предадоха националните интереси и са против мира в Европа. Няма значение каква е политиката в страната, когато става дума за сигурността на Европа, трябва всички да сме тук. И въпреки това БСП, верни на комунистическата си политика, ги няма в зала да подкрепят братска Македония“, заяви Ангелов. „Без значение какви са вътрешните ни отношения между партиите в България, е важно когато интересите на Западните Балкани се защитават, всички партии да са в българския парламент и да подкрепят подобно решение. Надявам се, че имат обяснение. Ако не, обяснението ще го дадат по време на изборите пред българските избиратели“, каза още той.
„За нас от ВМРО е важно братска Македония да бъде подкрепяна и България 30 години прави това – подкрепя пътя на Македония, без да извива ръце, без да се намесва във вътрешните работи. България винаги е подкрепяла Македония – в добри и в лоши дни. И днес ние от ВМРО ще подкрепим Македония“, заяви Ангелов и посочи още, че е важно договорът за приятелство и добросъседство да бъде изпълняван и от двете страни.
„Хората в Македония трябва да бъдат свободни, да не бъдат засипвани с омраза. За нас е важно и фалшификациите и в историята, и в учебниците срещу България да спрат, защото считаме, че двете държави ще живеят по-добре, ако не живеят в лъжа. Следващата крачка е Македония да бъде член на ЕС, да няма граница между двете държави, хората да живеят спокойно, роднините да си гостуват, за да може двете държави да живеят спокойно“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров предостави Анекса на партията към Договора с Македония на председателя на парламента Цвета Караянчева

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров предостави Анекса на партията към Договора с Македония на председателя на парламента Цвета Караянчева

20 Февруари 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Предоставям анекс към Договора между България и Македония, който не противоречи на същността на документа, допълва го. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров в разискванията по ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия договор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В анекса става дума за това, че двете страни ще се въздържат от всякакви спекулации и опити за обсебване, присвояване на исторически събития и личности, определени като общи“, заяви той. „Понякога се появяват спорове за исторически имена и факти. С анекса въпросът се изчиства. Така нашето сътрудничество може да бъде пълноценно и без спорни моменти“, посочи лидерът на „Атака“. „Ние сме категорично за приятелски и добросъседски отношения със Северна Македония. Те да включват и икономическо сътрудничество и културно“, обясни Волен Сидеров. „Никой в Северна Македония да не се притеснява по никакъв начин, когато каже, че е с българско самосъзнание. Моите колеги знаят добре, че този въпрос съществува“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: По комсомолски се радваме на присъединяването на Северна Македония към НАТО, но не правим анализ какво значи това

Волен Сидеров, „Атака“: По комсомолски се радваме на присъединяването на Северна Македония към НАТО, но не правим анализ какво значи това

20 Февруари 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. По комсомолски възхождаме и се радваме на присъединяването на Северна Македония към НАТО. Не правим сериозния анализ, какво точно значи това. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров в разискванията по ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия договор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Членството в НАТО се обявява като гаранция за сигурност и мир, но срещу кого? Длъжен съм да задам този въпрос, нагледали сме се на много исторически обрати“, посочи той. „Кой е врагът, казано простичко? Какво прави НАТО на Балканите и какво ще прави?“, попита Сидеров. „Има ли подготовка за военни действия на Балканите и в Европа изобщо? Виждам такива признаци“, коментира лидерът на „Атака“. Каква ще бъде ролята на Северна Македония в Северноатлантическия пакт на Балканите?“, допълни той. „Ще намаля малко патоса, защото политиката все пак не е поезия, трябва да търсим конкретните практически изгоди за всяка страна“, заяви Волен Сидеров. „България призна първа Македония, за съжаление това наше призвания не беше последвано от истинско сътрудничество“, обърна внимание той. „Имаше периоди на замразяване на отношенията, на спор за име, език и националност. Споровете не са заличени, не са изчезнали с подписването на Договора между България и Македония“, обяви Сидеров. „Ценностните системи са описани в Новия завет и Корана, но не и във военнополитически блок. Не може един военен блок да е ценностна система“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Влизането на Северна Македония в НАТО е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани

Мустафа Карадайъ, ДПС: Влизането на Северна Македония в НАТО е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани

20 Февруари 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Влизането на Северна Македония в НАТО е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за ратифициране на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние от ДПС категорично подкрепяме решението и ще гласуваме „за“. Последователно и безкомпромисно следваме този курс на евроатлантическото ни развитие. Още през 1990 г. и 1992 г., когато България призна официално независимостта на Македония, както и през 1999 г., 2004 г., 2007 г. продължаваме неотклонно, защото вярваме и знаем, че това е верният път за националната сигурност, държавния суверенитет, мира и демокрацията“, заяви Карадайъ. „В тази връзка е достатъчна кратка препратка към историческото изказване на Ахмед Доган за пътя на България към Европа през Босфора, както и за активната роля на ДПС за членството ни в НАТО и ЕС. За наша радост и гордост членството и в двата съюза беше осъществено при участието ни в управлението на страната. ДПС още в зората на демокрацията пое като своя мисия реализирането и задълбочаването на евроатлантическата интеграция и продължава да цени евроатлантическите ценности и днес - върховенството на закона, правата и свободите на гражданските и т.н.“, каза още той.
Карадайъ изрази убедеността си, че това е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани, за укрепване на стабилността, за гарантиране на мира и просперитета. „Това е пътят за противопоставяне на популизма и национализмите, на всяка цинична политика, която застрашава мира. Подкрепяйки днес това решение, ние препотвърждаваме увереността си към евроатлантическите ценности, които защитават демокрацията. В същото време така отричаме всяка форма на ксенофобия, национализъм, омраза и популизъм. Посветени на принципите на индивидуалната свобода, демокрацията и върховенството на закона,за постигане на сигурност и стабилност, траен мир и просперитет, напомняме, че споделените ценности изискват не само декларации, но и дела, воля и решимост, изискват отговорност, изискват спазване на Конституцията и съответствие на законите на страната с основния закон, с европейските директиви особено в областта на гражданските и човешките права. Днешното решение е стратегическо за стабилността и сигурността на региона. Вярваме, че Република Северна Македония ще допринесе за евроатлантическата сигурност“, каза още председателят на ДПС.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Жалко, че БСП не са в парламента в този важен за България ден - партийното взе превес над национално отговорното

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Жалко, че БСП не са в парламента в този важен за България ден - партийното взе превес над национално отговорното

20 Февруари 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Не искам да политизирам въпроса, но изглежда жалко, че БСП не е тук в този важен за България ден. При тях партийното взе превес над национално отговорното. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов в разискванията по ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия договор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сигурен съм, че БСП ще съжаляват, че са пропуснали този ден“, коментира той. „Когато говорим за единение, сигурност и стабилност, всички трябва да сме заедно“, изтъкна ген. Попов. „Готови сме да помогнем на Северна Македония, когато става въпрос за вземане на решение, за изграждане на отбранителни способности, за отбранително планиране и изграждане на кадри“, заяви той. „В днешния ден можем да си позволим малко емоция. От София ясно и високо да кажем, да се чуе: „Добре дошли приятели, добре дошли братя и сестри“, каза още ген. Константин Попов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически дело

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически дело

20 Февруари 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. С ратифицирането на Протокола ще направим историческо дело. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов в разискванията по ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към Северноатлантическия договор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За едно добро дело трябва да се говори. Добрите думи трябва да звучат в българския парламент“, коментира той. „Много работа беше свършена през последните години и месеци. Едва ли преди 2-3 години вярвахме, че този ден ще дойде“, посочи ген. Попов. „Трябва да отдадем дължимото на правителството, на Бойко Борисов, на вицепремиера Екатерина Захариева и всички министри, които с много сила, воля, енергия, добрина и дипломация работиха, за да стигнем до този ден, в който надявам се единодушно ще подкрепим добро дело“, заяви той. „Така не само ще осигурим югозападната ни граница, ще имаме не само съсед, ще имаме съюзник. Ние ще кажем да на ценностна система, която всички членове на НАТО изповядваме - „един за всички, всички за един“, каза още Константин Попов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Моментът на присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически за Алианса

Министър Екатерина Захариева: Моментът на присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически за Алианса

20 Февруари 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Моментът на присъединяване на Северна Македония към НАТО е исторически за Алианса. Това каза министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева в Народното събрание преди ратифицирането на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България е последователен поддръжник на влизането на Македония в НАТО. България е приела ангажимент да работи за насърчаване на процеса по евроатлантическата интеграция на страните, както и за вътрешни реформи, за укрепване на региона“, заяви Захариева.
Тя посочи, че политиката за разширяване на НАТО се разглежда като един от най-успешните инструменти за просперитет. „Водени от тези убеждения, няколко български правителства взеха решение за сключване на меморандуми с тогавашната Република Македония. Пътят за присъединяване към НАТО не беше лек за нашите съседи. Съвместните учения на армиите ни ще допринесат за развитие на способностите ни“, каза още външният министър и посочи, че България ще продължи да подпомага процеса на вътрешните реформи в Северна Македония, които са необходими за получаване на членство.
„Членството в НАТО бележи нов етап в отношенията на двете ни държави. От първостепенна важност продължава да бъде работата по подобряване на инфраструктурата, изграждане на скоростни пътища и магистрали. Така ще бъдат разкрити съвършено нови възможности за бъдещите инвеститори, което ще спомогне за развитието на нашите две икономики“, заяви Захариева.
Тя приветства председателя на Събранието на Северна Македония Талат Джафери, който днес присъства на парламентарното заседание.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

Парламентът ще ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

20 Февруари 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. На ратифицирането на документа в пленарна зала ще присъства председателят на Събранието Талат Джафери. Протоколът към договора беше подписан на 6 февруари в Брюксел. Поканата към Северна Македония за присъединяване дойде след разрешаването на спора с Гърция за името на страната и подписването на Преспанския договор на 17 юни 2018 година. На 11 януари Събранието в Скопие завърши процедурата за изменение на Конституцията на страната, а на 25 януари двустранното споразумение беше ратифицирано от гръцкия парламент. На 15 януари 1992 година България първа призна официално независима Македония, а на 1 август 2017 година беше подписан Договорът за добросъседство между двете страни. Протоколът към Северноатлантическия договор ще влезе в сила след като всяка от страните уведоми САЩ като депозитар за изпълнението на вътрешните процедури. Република Северна Македония ще стане 30-ият член на НАТО.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.