НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Съдът наложи мярка "задържане под стража" и принудително лечение на Георги Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

Съдът наложи мярка "задържане под стража" и принудително лечение на Георги Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

20 Февруари 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Софийски градски съд определи, че Георги Иванова Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър, трябва да бъде настанен принудително в болница на МВР за 30 дни, за да му бъде изготвена цялостна медицинска експертиза, и взе най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо него.
25-годишният мъж бе задържан на 18 февруари и обвинен за убийството на родителите си, брат си и баба си в Нови Искър. Бащата на Георги Георгиев е бил военен. След като два дни не се явил на работа, в понеделник от Военна полиция отишли да го търсят в дома му. На адреса те намерили четири трупа. Обвиняемият е бил във видимо неадекватно състояние.
От прокуратурата първоначално настояха той да бъде настанен принудително в психиатрична болница в Ловеч, за да му бъдат направени медицински изследвания за психическото състояние, но искането на съдебния психиатър д-р Петър Малинов и служебния адвокат на обвиняемия Стоян Стоянов беше, че той трябва да бъде настанен в болницата на МВР, за да му бъде направена цялостна експертиза. „Не мога да взема отношение, но според мен прокурорът беше много обективен, защото знам какво е състоянието на болницата в Ловеч, която е към затвора“, посочи адвокатът на обвиняемия. Той подчерта, че няма да обжалва решението на съда за Георги, защото все още не знае какво е състоянието му. „Трети ден, откакто обвиняемият е задържан, няма данни за здравословното му състояние, все още няма психиатрична експертиза, само е назначена“, изтъкна адвокатът. По думите му все още не са изготвени фото снимките от престъплението и за това призовава разследването да бъде максимално обективно.
Адвокатът обясни, че е разговарял с обвиняемия, но много трудно. „Трябва да се изясни състоянието му, за да се види какви действия ще се предприемат. Георги може да е бил използван, поради имотни измами“, посочи адвокатът, като подчерта, че трябва да се разследва. По думите му обвиняемият в момента не е в състояние да разговаря.
Пред съда обвиняемият Георги Иванова Георгиев се появи с медицинска маска и говореше несвързано. Той каза, че има хора, които действат психотропно и убиват. „Има ли хора или да поискам помощ от Европейския съюз?“, каза обвиненият за четворното убийство.
Софийски градски съд отбеляза, че обвиняемият не е бил осъждан преди. По данни на съда, след съдебна медицинска аутопсия смъртта на четиримата убити в Нови Искър е настъпила след причинени черепно мозъчни травми, масивна кръвозагуба и убийство e извършено по особено жесток начин. Според доказателствата по делото и направените аутопсии той е виновен. Мотивите за престъпленията все още не са ясни.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адв. Стоян Стоянов: Няма да обжалвам решението на съда за Георги Георгиев, защото не знам какво е състоянието му

Адв. Стоян Стоянов: Няма да обжалвам решението на съда за Георги Георгиев, защото не знам какво е състоянието му

20 Февруари 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Няма да обжалвам в никакъв случай решението на съда, защото аз не знам какво е състоянието на обвиняемия. Това съобщи пред журналисти Стоян Стоянов, служебен адвокат на обвинения за четворното убийство в Нови Искър Георги Георгиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не е установено състоянието на обвиняемия“, заяви адв. Стоянов. Той обясни, че разговаря с обвиняемия, но много трудно. „Трябва да се изясни състоянието му, за да се види какви действия ще се предприемат. Георги може да е бил използван, поради имотни измами“, посочи адвокатът, като подчерта, че трябва да се разследва. „Трябва да се установи и кой е влизал и излизал от тази къща за няколко дневен период напред и назад във времето. Трябва да се разбере кога точно е влязъл обвиняемият в къщата“, изтъкна адв. Стоянов.
„Ако това не се установи, всичко е възможно. Според мен обвиняемият в момента не е в състояние да разговаря. Аз казах на Георги, че той трябва да може да разбере в какво го обвиняват, но в момента той не успя да го осмисли. Той се опита да даде някакви обяснения, но не се признава за виновен. Аз не мога да го посъветвам той да каже дали е виновен или не, защото аз не защитавам деянието или деянията, които евентуално е извършил. Аз защитавам само неговите права и го правя от името на държавата, защото работя като служебен защитник от името на държавата“, отбеляза служебният адвокат.
По думите му първоначалното предложение на Софийски градски съд обвиняемият Георги Георгиев да бъде настанен за медицинско изследване в психиатричната болница в Ловеч не е правилно, защото в момента е необходимо настаняването му в многопрофилна болница, за да може да се вземат неотложни мерки за оцеляването му.
„Не мога да взема отношение, но според мен прокурора беше много обективен, защото знам какво е състоянието на болницата в Ловеч, която е към затвора. Там те викат специалисти от окръжна болница“, каза посочи адвокатът на обвиняемия.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът наложи мярка "задържане под стража" на Георги Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър

Съдът наложи мярка "задържане под стража" на Георги Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър

20 Февруари 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Софийски градски съд определи, че Георги Иванова Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър, трябва да бъде настанен принудително в болница на МВР за 30 дни, за да му бъде изготвена цялостна медицинска експертиза, и взе най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо него, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Фокус“ припомня: На 18 февруари 25-годишният мъж бе задържан за убийството на родителите си, брат си и баба си в Нови Искър. Бащата на Георги Георгиев е бил военен. След като два дни не се явил на работа, в понеделник от Военна полиция отишли да го търсят в дома му. На адреса те намерили четири трупа. Обвиняемият е бил във видимо неадекватно състояние.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четворно убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

Четворно убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

19 Февруари 2019 | 01:10 | Агенция "Фокус"
София. 25-годишен мъж беше задържан за убийството на родителите, брат си и баба си в Нови Искър. Сутринта на 18 февруари към 10.30 е получен сигналът за тежкия криминален инцидент, станал в къща в Нови Искър. Колеги на бащата са се опитали да се свържат с него по телефона и са отишли в участъка в Нови Искър да потърсят съдействие. Началникът на участъка е отишъл на място, за да установи каква е причината, поради която не могат да осъществят контакт с техния колега. Бащата е бивш военен, който се е пенсионирал и до момента е работил по трудови правоотношения с поделението в Костинброд. При позвъняването на вратата самият извършител е отворил вратата и е бил в абсолютно неадекватно състояние. На въпрос къде се намират неговите родители, той е заявил, че са на погребение в Пловдив. Градският прокурор на София Емилия Русинова съобщи, че четворното убийство в Нови Искър е извършено с брадва, а задържаният мъж е ходил на психиатрични прегледи. „Не можем да твърдим с категоричност кога е извършено това четворно убийство, все още няма готови съдебно-медицински експертизи“, уточни тя. Прокурорът обясни, че задържаният е ходил на прегледи при психиатър през 2015, 2018 и 2019 г. Няма данни обаче за психично заболяване, което да изключва вменяемостта му. „Нито прокуратурата, нито МВР са били уведомявани за някакви инциденти с участието на това лице. Няма заведени преписки и досъдебни производства. Няма данни за наркозависимост“, заяви Емилия Русинова и обяви, че по случая не се изключва нито една версия. „Има данни, че задържаният за четворното убийство в Нови Искър се е опитвал да почисти кръвта от местопроизшествието“, посочи директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Той допълни, че задържаният е в много тежко психическо състояние, експертизи ще установяват дали е бил вменяем по време на извършването на деянието. По думите му най-вероятно мотивът за убийството е свързан с психичното състояние на извършителя. „Все още извършителят не е давал обяснения. Той е безработен. Няма данни за финансови проблеми в семейството“, каза още Георги Хаджиев. Във връзка с появила се информация в медийното пространство, че заподозреният за убийството е военен, от Министерството на отбраната разпространиха съобщение, в което уточниха, че задържаният по случая няма правоотношения със системата, нито като военнослужещ, нито като цивилен служител. Действията по разследването продължават в рамките на образуваното досъдебно производство под наблюдението и ръководството на прокуратурата. Текат процесуално-следствени действия, огледи на местопроизшествие и разпити.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.