НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Съдът наложи мярка "задържане под стража" и принудително лечение на Георги Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

Съдът наложи мярка "задържане под стража" и принудително лечение на Георги Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

20 Февруари 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Софийски градски съд определи, че Георги Иванова Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър, трябва да бъде настанен принудително в болница на МВР за 30 дни, за да му бъде изготвена цялостна медицинска експертиза, и взе най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо него.
25-годишният мъж бе задържан на 18 февруари и обвинен за убийството на родителите си, брат си и баба си в Нови Искър. Бащата на Георги Георгиев е бил военен. След като два дни не се явил на работа, в понеделник от Военна полиция отишли да го търсят в дома му. На адреса те намерили четири трупа. Обвиняемият е бил във видимо неадекватно състояние.
От прокуратурата първоначално настояха той да бъде настанен принудително в психиатрична болница в Ловеч, за да му бъдат направени медицински изследвания за психическото състояние, но искането на съдебния психиатър д-р Петър Малинов и служебния адвокат на обвиняемия Стоян Стоянов беше, че той трябва да бъде настанен в болницата на МВР, за да му бъде направена цялостна експертиза. „Не мога да взема отношение, но според мен прокурорът беше много обективен, защото знам какво е състоянието на болницата в Ловеч, която е към затвора“, посочи адвокатът на обвиняемия. Той подчерта, че няма да обжалва решението на съда за Георги, защото все още не знае какво е състоянието му. „Трети ден, откакто обвиняемият е задържан, няма данни за здравословното му състояние, все още няма психиатрична експертиза, само е назначена“, изтъкна адвокатът. По думите му все още не са изготвени фото снимките от престъплението и за това призовава разследването да бъде максимално обективно.
Адвокатът обясни, че е разговарял с обвиняемия, но много трудно. „Трябва да се изясни състоянието му, за да се види какви действия ще се предприемат. Георги може да е бил използван, поради имотни измами“, посочи адвокатът, като подчерта, че трябва да се разследва. По думите му обвиняемият в момента не е в състояние да разговаря.
Пред съда обвиняемият Георги Иванова Георгиев се появи с медицинска маска и говореше несвързано. Той каза, че има хора, които действат психотропно и убиват. „Има ли хора или да поискам помощ от Европейския съюз?“, каза обвиненият за четворното убийство.
Софийски градски съд отбеляза, че обвиняемият не е бил осъждан преди. По данни на съда, след съдебна медицинска аутопсия смъртта на четиримата убити в Нови Искър е настъпила след причинени черепно мозъчни травми, масивна кръвозагуба и убийство e извършено по особено жесток начин. Според доказателствата по делото и направените аутопсии той е виновен. Мотивите за престъпленията все още не са ясни.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адв. Стоян Стоянов: Трети ден, откакто обвиняемият за четворното убийство в Нови Искър е задържан, няма данни за здравословното му състояние

Адв. Стоян Стоянов: Трети ден, откакто обвиняемият за четворното убийство в Нови Искър е задържан, няма данни за здравословното му състояние

20 Февруари 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. Трети ден, откакто обвиняемият за четворното убийство в Нови Искър е задържан, няма данни за здравословното му състояние, все още няма психиатрична експертиза, само е назначена. Това съобщи пред журналисти Стоян Стоянов, служебен адвокат на обвинения Георги Георгиев за четворното убийство в Нови Искър, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Обвиняемият е ходел в някакви лечебни заведения, но не е картотекиран, няма документация и той не пази нищо“, заяви адв. Стоян Стоянов. „Спомня си последно, че е бил в някаква болница преди няколко месеца, но не знае от какво са го лекували и какви изследвания са му били направени. Аз казах и пред съда, не мога да поема отговорност за неговото здраве. Предполага се, че има евентуални някакви припадъци от епилепсия, нищо друго не знам. Знам само това, което е по делото“, отбеляза назначеният служебен адвокат на Георги.
По думите му има записи в суперкомпютрите, с които разполага НАТО и могат да бъдат от полза при разследването. „Тези записи се използват в много държави, но не и в България при разследване за голяма обществена значимост. Трябва да им доказателства, аз не знам и не мога да взема отношение. Предполагам, че няма и да има доказателства кой и кога е влизал и излизал от къщата, където е станало убийството, а това е най-лошото“, изтъкна адвокатът.
По думите му все още не са изготвени фото снимките от престъплението и за това призовава разследването да бъде максимално обективно.
Пред съда обвиняемият Георги Иванова Георгиев каза, че има хора, които действат психотропно и убиват. „Има ли хора или да поискам помощ от Европейския съюз?“, каза обвиненият за четворното убийство.
От прокуратурата първоначално настояха обвиняемият Георги Иванова Георгиев да бъде настанен принудително в психиатрична болница в Ловеч, за да му бъдат направени медицински изследвания за психическото състояние, но искането на съдебния психиатър д-р Петър Малинов и служебния адвокат на обвиняемия Стоян Стоянов беше, че той трябва да бъде настанен в болницата на МВР, за да му бъде направена цялостна експертиза.
Софийски градски съд отбеляза, че обвиняемият не е бил осъждан преди. По данни на съда, след съдебна медицинска аутопсия смъртта на четиримата убити в Нови Искър е настъпила след причинени черепно мозъчни травми, масивна кръвозагуба и убийство e извършено по особено жесток начин.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът наложи мярка "задържане под стража" на Георги Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър

Съдът наложи мярка "задържане под стража" на Георги Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър

20 Февруари 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Софийски градски съд определи, че Георги Иванова Георгиев, обвинен за четворното убийство в Нови Искър, трябва да бъде настанен принудително в болница на МВР за 30 дни, за да му бъде изготвена цялостна медицинска експертиза, и взе най-тежката мярка „задържане под стража“ спрямо него, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Фокус“ припомня: На 18 февруари 25-годишният мъж бе задържан за убийството на родителите си, брат си и баба си в Нови Искър. Бащата на Георги Георгиев е бил военен. След като два дни не се явил на работа, в понеделник от Военна полиция отишли да го търсят в дома му. На адреса те намерили четири трупа. Обвиняемият е бил във видимо неадекватно състояние.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четворно убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

Четворно убийство в Нови Искър (ОБЗОР)

19 Февруари 2019 | 01:10 | Агенция "Фокус"
София. 25-годишен мъж беше задържан за убийството на родителите, брат си и баба си в Нови Искър. Сутринта на 18 февруари към 10.30 е получен сигналът за тежкия криминален инцидент, станал в къща в Нови Искър. Колеги на бащата са се опитали да се свържат с него по телефона и са отишли в участъка в Нови Искър да потърсят съдействие. Началникът на участъка е отишъл на място, за да установи каква е причината, поради която не могат да осъществят контакт с техния колега. Бащата е бивш военен, който се е пенсионирал и до момента е работил по трудови правоотношения с поделението в Костинброд. При позвъняването на вратата самият извършител е отворил вратата и е бил в абсолютно неадекватно състояние. На въпрос къде се намират неговите родители, той е заявил, че са на погребение в Пловдив. Градският прокурор на София Емилия Русинова съобщи, че четворното убийство в Нови Искър е извършено с брадва, а задържаният мъж е ходил на психиатрични прегледи. „Не можем да твърдим с категоричност кога е извършено това четворно убийство, все още няма готови съдебно-медицински експертизи“, уточни тя. Прокурорът обясни, че задържаният е ходил на прегледи при психиатър през 2015, 2018 и 2019 г. Няма данни обаче за психично заболяване, което да изключва вменяемостта му. „Нито прокуратурата, нито МВР са били уведомявани за някакви инциденти с участието на това лице. Няма заведени преписки и досъдебни производства. Няма данни за наркозависимост“, заяви Емилия Русинова и обяви, че по случая не се изключва нито една версия. „Има данни, че задържаният за четворното убийство в Нови Искър се е опитвал да почисти кръвта от местопроизшествието“, посочи директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Той допълни, че задържаният е в много тежко психическо състояние, експертизи ще установяват дали е бил вменяем по време на извършването на деянието. По думите му най-вероятно мотивът за убийството е свързан с психичното състояние на извършителя. „Все още извършителят не е давал обяснения. Той е безработен. Няма данни за финансови проблеми в семейството“, каза още Георги Хаджиев. Във връзка с появила се информация в медийното пространство, че заподозреният за убийството е военен, от Министерството на отбраната разпространиха съобщение, в което уточниха, че задържаният по случая няма правоотношения със системата, нито като военнослужещ, нито като цивилен служител. Действията по разследването продължават в рамките на образуваното досъдебно производство под наблюдението и ръководството на прокуратурата. Текат процесуално-следствени действия, огледи на местопроизшествие и разпити.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Ренци. 23 август 2019 г.
Лидерът на Движение 5 звезди Луиджи ди Майо е готов за преговори с ДП на Матео Р...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.