НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

Министър Теменужка Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

20 Февруари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Баку. България разполага с изключителното предимство, че през региона на Югоизточна Европа преминава Южният газов коридор – четвъртият коридор за газови доставки за Европа. Той укрепва енергийната сигурност не само на нашата страна, а и на целия Европейски съюз. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в гр. Баку, Азербайджан, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.
В изказването си по време на форума енергийният министър акцентира върху усилията на българското правителство за изграждане на липсващата инфраструктура и завършване на междусистемната свързаност в региона като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност.
По думите ѝ с огромно геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки е изграждането на интерконектора Гърция – България – ключово звено от Южния газов коридор и от съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане на Вертикалния газов коридор за доставки от юг към север. Петкова информира участниците във форума, че правителството планира същинските строителни работи по проекта да започнат в средата на тази година и да приключат през 2020 г. в синергия с пуска на газопровода ТАР. "Оценка за важността на проекта бе направена и от страна на Сандра Удкирк – заместник - помощник секретар в Бюрото за международно енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ: Бъдещото завършване на междусистемната връзка с Гърция ще е исторически момент за целия Европейски съюз", каза тя пред участниците във форума.
"Интерконекторът Гърция - България се реализира в синергия и с други бъдещи проекти в региона, включително терминала за втечнен природен газ при Александруполис", подчерта енергийният министър и допълни, че България ще участва чрез „Булгартрансгаз“ като акционер в неговото изграждане. Така ще можем да си осигурим доставки и от по-далечни дестинации, включително и от САЩ.
Теменужка Петкова запозна участниците в срещата и с концепцията за изграждане на газов хъб в страната, която е в пълен синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор. "Тази концепция се реализира в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар", подчерта енергийният министър.
"България е неразделна част от Южния газов коридор и ще продължи приоритетно да работи по газовите проекти, които осигуряват реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ", увери Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова ще участва в петата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор в Азербайджан

Министър Теменужка Петкова ще участва в петата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор в Азербайджан

20 Февруари 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Баку. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в петата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор в град Баку, Азербайджан. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Участниците в конференцията ще обсъдят напредъка по реализацията на Южния газов коридор, както и енергийната свързаност в региона на Югоизточна Европа. В рамките на събитието се очаква Петкова да се срещне с министърa на енергетиката на Република Азербайджан г-н Парвиз Шахбазов, както и със съпредседателя на двустранната комисия за икономическо сътрудничество – министъра на селското стопанство г-н Инам Керимов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.