НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: На 13 години и 3 месеца затвор са осъдени двамата извършители на грабеж, придружен с убийство на 59-годишен мъж от село Войводино

Варна: На 13 години и 3 месеца затвор са осъдени двамата извършители на грабеж, придружен с убийство на 59-годишен мъж от село Войводино

20 Февруари 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненският окръжен съд призна за виновни Ивелин М. и Ангел П., като съизвършители, и Владимир С., като подбудител и помагач, за това, че на 16 ноември 2017 г. са извършили грабеж придружен с убийството на 59-годишен мъж от село Войводино, съобщиха от пресцентъра на съда.
Делото беше решено в едно заседание, след като подсъдимите признаха изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказаха да се събират други доказателства в съдебната фаза. Съдът уважи искането на страните за провеждане на съкратено съдебно следствие.
В този случай, според Наказателно-процесуалния кодекс, съдът не може да наложи наказание доживотен затвор без право на замяна, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г. или ако прецени, че наказанието ще е лишаване от свобода от 15 до 20 г., е длъжен да го редуцира с една трета.
Варненският окръжен съд наложи на подсъдимия Ивелин М. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 20 години, което намали с една трета до размер 13 г. и 3 месеца. Същият размер на наказанието беше наложено и на Ангел П. – „лишаване от свобода“ за срок от 20 години, което след редукцията с една трета е с размер 13 г. и 3 месеца. „Лишаване от свобода“ за срок от 5 години, което беше намалено с една трета до размер 3г. и 3 месеца e присъдата на Владимир С. Ивелин М. и Ангел П. са осъдени да платят солидарно обезщетение на наследниците на починалия мъж за претърпените неимуществени вреди в резултат на престъплението – сума в размер на 100 000 лв., ведно със законната лихва върху нея, считано от 16 ноември 2017 г., до окончателното й изплащане. Съдът отхвърли гражданския иск до сумата от 150 000 лв. като неоснователен. Ивелин М., Ангел П. и Владимир С., ще трябва да платят и направените разходи по делото в размер на 7010 лв.
Припомняме хронологията според обвинителния акт. Ивелин М. и Ангел П. от Вълчи дол се познавали от години. През лятото на 2017 г. на 30-годишният Ивелин М. му се наложило да вземе 80лв. заем от 34-годишния Владимир С., който имал бизнес в Суворово. След като сумата не му била върната в уговорения срок, той започнал да я олихвява. Владимир често посещавал Ивелин във Вълчи дол, за да му напомня за дълга, които достигнал 300лв. При една от срещите предложил на подсъдимите Ивелин М. и Ангел П. да ограбят къщата на мъж от с. Войводино, за който имал информация, че разполага с много средства от продажба на земи. Владимир С. поел ангажимент да разбере, кога пострадалият щял да отсъства от дома си, за да откраднат парите.
На 16 ноември 2017 г. вечерта тримата пристигнали с колата на Владимир С. във Войводино. Ивелин М. и Ангел П. проникнали в къщата на самотно живеещия човек. Той, обаче се събудил, усетил ги, започнал да вика за помощ и опитал да избяга. Нанесени му били множество удари, в следствие на които мъжът починал. Тъй като не открили пари, извършителите откраднали бакърена тава и котел.
Присъдите могат да се обжалват или протестират пред въззивната инстанция – Апелативен съд – Варна – в 15-дневен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.