НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: 16 деца са родени от 2014 година до момента по програмата на Община Казанлък за Фонд „Ин витро” и подкрепените двойки от Инер Уил Клуб

Стара Загора: 16 деца са родени от 2014 година до момента по програмата на Община Казанлък за Фонд „Ин витро” и подкрепените двойки от Инер Уил Клуб

20 Февруари 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 16 са родените от 2014 година до момента деца по програмата на Община Казанлък за подкрепа на семейни двойки с репродуктивни проблеми и подкрепените двойки от Инер Уил Клуб - Казанлък. Това каза за Радио „Фокус” д-р Мария Георгиева, член клуба и инициатор на благотворителната му инициатива. Тя посочи, че от 2017 година Инер Уил Клуб подкрепя Община Казанлък за Фонд „Инвитро”.
Кампанията на Общината датира от 2014 година, като чрез отделяне на средства от общинския бюджет се подпомагат семейства с репродуктивни проблеми. По тази програма до 2016 година са родени пет деца.
Иннер Уил Клуб се присъединява през 2017 година и през 2019 ще бъде третата година в подкрепа на програмата на Община Казанлък. През 2017 година от подкрепените от клуба семейства има родени четири деца, а през 2018 година са родени две близначета – момиче и момче. От програмата на Общината родените деца през 2017 година са четири, през 2018 година – едно. Общият брой на децата до този момент родени по програма „Ин витро” и подкрепата на дамския клуб са 16. След близо три месеца ще се роди още едно дете. „Всичко това ни накара да продължим да работим в тази посока, защото няма по-голям дар от това да се родят тези дечица, да се увеличат хората в нашия град и да станат след време едни достойни граждани, за да можем и ние хората край тях да им се радваме. Така че, ще затуптят още сърчица и се надявам да бъдем по-ползотворни. Всичко това е възможно благодарение на даренията и на добрата воля на всички граждани от Казанлък. И затова на благотворителната вечер, която организираме на 23 февруари се надяваме, те отново да ни подкрепят”, каза д-р Георгиева.
Инициатива на клуба започва с идеята да бъде даден втори шанс на семейните двойки, които Община Казанлък подкрепя еднократно чрез своята програма. Т. е. една двойка, която веднъж е кандидатствала по тази програма, няма право да кандидатства втори път. „Но се намесваме ние и им даваме втори, а понякога и трети шанс. И за щастие резултатите са добри”, посочи д-р Георгиева.
По отношение на проблема на семейства с репродуктивни проблеми д-р Георгиева каза, че това не е по-различно от състоянието по този проблем в цялата страна. Все по-голям е броят на семействата, които имат репродуктивни проблеми и много са причините за това. Не само здравословни, но и начин на живот, начин на хранене, стрес, напрежение. Много повече са и проблемите, които се наслагват и по отношение на заболявания свързани със стерилитета, които до сега не са били откривани. „Напредвайки в медицината и желанието тези семейства да бъдат все повече обхванати, е логично да нараства техният брой. Той нараства и защото има възможност чрез програмите, които са в инвитро центровете, и не само, да бъдат подпомагани такива семейства, а и чрез много други неща. Разбира се, медицината напредва и все повече двойки ще могат да се възползват от тази инициатива”, каза още тя.
По отношение на промените във фонд „Инвитро” д-р Мария Георгиева поясни, че през 2018 година на национално ниво е увеличен броят на инвитро процедурите, които поема държавата – те вече са четири, включени са и трансфери със замразени клетки: „Но все още има какво да се желае. Например, остава открит въпросът с дарителските яйцеклетки, а тези суми са доста големи.”
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.