НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова разговаря със Сандра Удкирк от Държавния департамент на САЩ

Министър Теменужка Петкова разговаря със Сандра Удкирк от Държавния департамент на САЩ

20 Февруари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Баку. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова запозна заместник-помощник секретаря в Бюрото за международни енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ Сандра Удкирк с активната работа на правителството за осигуряване диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за страната и региона. Разговорите се водиха в рамките на петото заседание на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор, който се провежда в гр. Баку, Азербайджан. В центъра на дискусията бе напредъкът по реализация на междусистемната връзка Гръция-България, която има ключово геостратегическо значение за целия регион на Югоизточна Европа.
Въпросът със структурата и източниците за финансиране на проекта е решен изцяло, информира Петкова. Тя припомни, че е осигурена държавна гаранция за проекта в размер на 110 млн. евро, както и допълнителен грант от 39 млн. евро от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Към настоящия момент проектът е в решителната си фаза, очаква се до края на месец април да приключат обществените поръчки за избор на инженер-консултант, за доставчик на тръби и за строителство. "Непосредствено след това ще бъде даден старт на строителството на газопровода.
Интерконекъорът ще бъде въведен в експлоатация към 2020 г. в синергия с проекта ТАП", каза енергийният министър.
Г-жа Удкирк оцени високо усилията на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и декларира подкрепата на САЩ за реализирането на тази цел. "За България и Европа е от ключово значение да диверсифицират източниците и маршрутите си на природен газ и вашата страна има изключително важна роля в тази верига", подчерта тя.
Намерението на българското правителство да участва като акционер в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис също получи подкрепа от САЩ. И двете страни се съгласиха, че това е ключово условие за осигуряване на втечнен газ и от по-далечни дестинации, като САЩ, Катар, Алжир и др. Сандра Удкирк оцени високо фокуса на целия Европейски съюз върху търговията с втечнен природен газ, който се наблюдава през последната година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова ще участва в петата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор в Азербайджан

Министър Теменужка Петкова ще участва в петата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор в Азербайджан

20 Февруари 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Баку. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в петата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор в град Баку, Азербайджан. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Участниците в конференцията ще обсъдят напредъка по реализацията на Южния газов коридор, както и енергийната свързаност в региона на Югоизточна Европа. В рамките на събитието се очаква Петкова да се срещне с министърa на енергетиката на Република Азербайджан г-н Парвиз Шахбазов, както и със съпредседателя на двустранната комисия за икономическо сътрудничество – министъра на селското стопанство г-н Инам Керимов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън. 23 юли 2019 г.
Новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания Борис Джонсън...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.