НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Международните туристи у нас нараснаха с 35%, а приходите от тях – с 36% откакто функционира Министерство на туризма

Министър Николина Ангелкова: Международните туристи у нас нараснаха с 35%, а приходите от тях – с 36% откакто функционира Министерство на туризма

23 Февруари 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Международните туристи у нас нараснаха с 35%, а приходите от тях – с 36% през последните 3 години, откакто функционира Министерство на туризма. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ ресорният министър Николина Ангелкова. Тя прогнозира, че предстоящия летен сезон ще бъде динамичен, но и труден. Не е отчетен ръст или спад в ранните записвания, отчете министър Ангелкова и изрази надежда настоящите добри показатели да бъдат запазени. За това обаче са необходими много повече усилия както от страна на министерството, така и на общините и представителите на бизнеса, каза още тя. „Имаме и спадове от някои основни пазари като Русия, например, има голяма несигурност и по отношение на британските туристи. Опитваме се да бъдем много по-активни и да използваме иновативни похвати, свързани най-вече с онлайн рекламата, за да успеем да компенсираме спадовете от някои пазари за сметка на ръстове при други. В момента обсъждаме с бизнеса и общините създаването на механизъм, с който да привлечем повече чартърни полети към България, особено по българското Черноморие – за летищата Варна и Бургас. Това ще ни даде директна възможност за разширяване на сезона и насочване на полети още от април месец, така че да използваме базата по българското Черноморие за много по-дълъг период“, обясни министърът на туризма. Актуалните данни сочат ръст на приходите от испански туристи у нас през зимата с 43%, на тези от Полша – 39%, от Англия – с 34%, а от Украйна – 4%, обърна внимание тя. Вече 3 поредни години се отчитат рекордни резултати в зимния туризъм у нас, като през миналия зимен сезон над 1,6 милиона чуждестранни туристи са гостували в зимните ни курорти, уточни Ангелкова.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова при откриване на международно изложение в Сърбия: Да промотираме Балканите като туристическа дестинация

Министър Николина Ангелкова при откриване на международно изложение в Сърбия: Да промотираме Балканите като туристическа дестинация

21 Февруари 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Трябва заедно да популяризираме Балканите като туристическа дестинация. Днес подписахме Меморандум за разбирателство в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия. И вярвам, че това ще укрепи още повече нашето сътрудничество и ще доведе до нови съвместни проекти и инициативи и ще е основа за създаване на общи бизнес туристически мрежи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при официалното откриване на 41-ия Белградски панаир на туризма в Белград, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Ангелкова подчерта, че тази година България е страна партньор на форума, в който се включват над 12 хил. участници, работещи в сектора. Министърът припомни, че през 2018 г. Сърбия беше официалната страна партньор на българското туристическо изложение „Ваканция и СПА експо“.
"Считам, че тези събития са не само ефективни платформи за обсъждане и генериране на предложения за сътрудничество в областта на туризма между нашите страни, но и възможност за привличане на повече туристи в региона", посочи министърът. Тя допълни, че активното ни сътрудничество в областта на туризма допринесе за задълбочаване на икономическото партньорство между двете страни.
Сърбия е сред 8-те най-големи пазари за входящ туризъм за България. През 2018 г. посещенията на сръбски туристи у нас са повече от 421 хил. и се увеличават със 7% в сравнение с 2017 г. Наблюдава се и постоянен ръст на посещенията на български граждани в Сърбия. През 2018 г. техният брой възлиза на почти 500 хил., което представлява увеличение от 6,7 на сто спрямо година по-рано.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Сърбия подписаха меморандум за сътрудничество в туризма

България и Сърбия подписаха меморандум за сътрудничество в туризма

21 Февруари 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма на Република България и Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия в областта на туризма подписаха в Белград министърът на туризма Николина Ангелкова и Расим Ляич, който е и вицепремиер на западната съседка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Церемонията се състоя непосредствено преди официалното откриване на 41-вото Международно туристическо изложение IFT в Белград, където на България се поставя специален акцент като страна партньор.
Документът ще насърчава деловите контакти между администрациите и туристическите организации на двете страни чрез различни мерки за засилване на двустранния туристопоток, както и за съвместни инициативи към трети пазари, включително далечни.
"България и Сърбия са стратегически партньори в туризма и ние трябва да развиваме още по-активно добрите си взаимоотношения в сектора, който е национален приоритет за икономиката ни", подчерта министър Ангелкова.
Меморандумът предвижда също партньорство в организирането на съвместни специализирани събития, турове за професионалисти и медии, участия на международни форуми, обмен на статистика, реклами, анализи и друга информация за туристическия потенциал на двете държави, както и сътрудничество в привличането на повече инвестиции. Ще се разшири и двустранната подкрепа по инициативи на Световната организация по туризъм към ООН, на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, Дунавската стратегия на ЕС и др.
При посещението си в Белград министър Ангелкова обърна внимание върху значението на специализираните видове туризъм и предложението на страната ни да се създаде общ балкански маршрут, привличащ към региона повече посетители от Европа и света със съвместни конкурентни продукти и услуги в сектора. Към инициативата проявиха интерес 11 държави, сред които и Сърбия. Доминираща тема на проекта е богатото културно-историческо наследство под егидата на ЮНЕСКО в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна в Белград с представители на сръбския туристически бизнес

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна в Белград с представители на сръбския туристически бизнес

21 Февруари 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия е важен пазар за входящ туризъм в България. През миналата година повече от 421 хил. са туристическите посещения на сръбски граждани у нас и се отчита ръст от 7 на сто спрямо година по-рано. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на работна среща с представители на сръбския туристически бизнес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. В дискусията участваха Мария Лабович - директор на Национална туристическа организация на Сърбия, Тияна Малкова - секретар на туристическото дружество в Търговско-промишлената палата на Сърбия, и представителите на бизнеса Марко Леваяч, Игор Релич, Драгана Димитриевич и др. Работим активно, за да популяризираме България като туристическа дестинация за 4 сезона, фокус в нея е и пазар Сърбия, информира министър Ангелкова. Тя посочи още, че съвместно с българското Министерство на земеделието, храните и гори са разработени 12 винено-кулинарни дестинации, които обхващат 55 общини и повече от 100 туристически атракции. Смятам, че този проект ще представлява интерес и за Сърбия, коментира министърът.
Тя покани представителите на туристическия бизнес да участват на форум за устойчиви инвестиции в туризма, който е планиран за края на месец май 2019-а в най-големия и популярен български морски курорт Слънчев бряг. Планираме събитието да е предназначено за професионалисти и експерти в сектора и очакваме в него да се включат около 300 участници, посочи още министър Ангелкова. Предвидени са работни B2B срещи, като може да се проведат разговори с български туроператори, работещи на сръбския пазар и обратното. По време на срещата бяха договорени две срещи през март и април между сръбските и българските представители на бизнеса за засилване на сътрудничеството.
Обсъждат се с бизнеса общи туристически продукти за далечни пазари като Китай, където Сърбия има голям напредък след облекчаване на визовия режим. България е предпочитана туристическа дестинация, забелязваме колко добре се развива секторът в последните години и следим с интерес популяризирането, което правите, заяви Тияна Малкова. И допълни, че българските граждани също често предпочитат Сърбия като туристическа дестинация. Добре е те да пътуват в цялата страна, а не да посещават само Белград. Представителите на туристическия бизнес посочиха, че най-търсени са зимните курорти на България, най-често сръбските туристи пътуват към Боровец, Банско и Пампорово. Те подчертаха, че работят много добре с българските си колеги и се надяват сътрудничеството им да се запази и занапред. Министърът Ангелкова благодари за ползотворния диалог и допълни, че се надява и в бъдеще партньорството между страните да продължи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова е на работно посещение в Сърбия

Министър Николина Ангелкова е на работно посещение в Сърбия

21 Февруари 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на туризма Николина Ангелкова е на работно посещение в Сърбия. Това съобщиха от пресцентъра Министерството на туризма. Министър Ангелкова ще участва в официалното откриване на 41-вото Международно туристическо изложение IFT в Белград, в което България се представя като страна - партньор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: През 2018 г. за първи път имахме над 9 млн. чуждестранни туристи, 80% от тях са само от българското Черноморие

Министър Николина Ангелкова: През 2018 г. за първи път имахме над 9 млн. чуждестранни туристи, 80% от тях са само от българското Черноморие

20 Февруари 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. През 2018 г. за първи път имахме над 9 млн. чуждестранни туристи, 80% от тях са от българското Черноморие. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия „За последните години туризмът бележи изключително сериозен успех, особено летният ни туризъм. През 2018 г. за първи път имахме 9 млн. чуждестранни туристи, близо 5 млн. са само за месеците от юни-септември, и 80% от тях са само от българското Черноморие“, отбеляза тя. „Приходите за миналата година, за месеците от януари до ноември, все още очакваме за декември месец да излезе статистиката, са над 7,2 млрд. лв“, уточни Ангелкова.
Тя посочи, че най-често броят на настанените туристи в един обект се укриват от места с ниска категория и увери, че този проблем ще бъде решен с въвеждането на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ). „Единната система за туристическата информация, в реално време задължително ще се свързват регистрите на всички места за настаняване с НАП, МВР, Министерството на туризма и общините“, допълни министърът на туризма. Тя уточни, че във всички места за настаняване ще бъде въведена системата, както в големите хотели, така и в малки къщи и апартаменти под наем. Министър Ангелкова подчерта, че налаганите мерки за неспазване на изискванията ще бъдат изключително големи, като отнемане на удостоверения и прекратяване на дейността на търговския обект. За да може да обучим всички в системата, да няма стрес и да обучим персонала, ние като ведомство сме дали всичко, което можем да направим, за да може тази система да функционира правилно санкциите ще започнат от 1 октомври, но от днес всеки е длъжен да започне да вкарва данните си, обобщи тя.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Единната система за туристическа информация стартира от 20 февруари (ОБЗОР)

Единната система за туристическа информация стартира от 20 февруари (ОБЗОР)

19 Февруари 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) бе представена от министъра на туризма Николина Ангелкова. На представянето присъстваха зам.-кметът на София по направление „Култура, образование и превенция от зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов и представители на работодателски организации и сдружения в туризма. Системата ЕСТИ свързва в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НОИ и общините. Целта на системата е да се облекчи въвеждането и обработката на данните от различните регистри. Министър Николина Ангелкова изтъкна, че системата ще спомага за изсветляването на туристическия сектор. Тя уточни, че в момента има над 18 800 места за настаняване в Националния туристически регистър. „За да може всичко да се случва максимално плавно и да няма срив в системата и добре да функционират, както местата за настаняване, така и хотелите, ще дадем възможност до 1 октомври да се случи въвеждането на цялата база данни“, заяви Николина Ангелкова. Тя акцентира, че глобата за невъвеждане на данни в ЕСТИ е от 1000 лв. до 3 000 лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето следва Министерство на туризма да пристъпи към заличаване и отнемане на лиценза. Министър Ангелкова посочи, че за да може системата да функционира правилно и да бъда полезна на всички, трябва да съдържа наличната база данни в пълен размер. „Именно за това всички отговорници в системата, които трябва да въвеждат тези данни, са длъжни да спазват поетия ангажимент. Системата е плод на труда на правителството, общините и бизнеса“, подчерта тя. „Днес отстранихме 40 туроператора. Това доказва, че сме безкомпромисни по отношение на туристическия бизнес", обяви Ангелкова. Зам.-кметът на София Тодор Чобанов подчерта, че системата ЕСТИ ще спомогне за решаването на редица проблеми в областта на туризма. „Пред нас е един уникален механизъм за регулация и саморегулация. Това е една ясна и силна платформа за доброто управление в сферата на туризма, която ще бъде полезна не само за администрациите, хотелиерите и партньорите, но и за националната статистика- за анализите, за това да генерираме към Евростат актуална информация“, заяви зам.-кметът на София. Огнян Траянов, изпълнителен директор на „ТехноЛогика“, уточни, че са осигурени различни начини за подаването на данни към системата. „Първият е система към системата. Втория начин е чрез файлове, а третият е с уеб интерфейс, за който е необходимо само да имате браузер, който всеки смартфон има и достъп до интернет“, уточни изпълнителният директор на фирмата. „За българи и граждани на ЕС няма да се събират лични данни. За тези, които са от трети страни, ще се събират лични данни и ще се предават към МВР“, посочи Траянов и допълни, че е интегрирана и система за обратни разписки.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Системата ЕСТИ ще спомогне за решаването на редица проблеми в областта на туризма

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Системата ЕСТИ ще спомогне за решаването на редица проблеми в областта на туризма

19 Февруари 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. В 21 век добро управление означава електронно управление, системата ЕСПИ ще ни спомогне за решаването на редица проблеми в областта на туризма. Това каза зам.-кметът на София по направление „Култура, образование и превенция от зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов по време на представянето на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди години обикаляхме из страната да убеждаваме, че този все по-важен сектор на икономиката има нужда от Министерство на туризма“, припомни доц. д-р Тодор Чобанов. „Пред нас е един уникален по своя характер механизъм за регулация и саморегулация. Това е една ясна и силна платформа за доброто управление в сферата на туризма, която ще бъде полезна не само за администрациите, хотелиерите и партньорите, но и за националната статистика- за анализите, за това да генерираме към Евростат актуална информация“, заяви зам.-кметът на София. По думите му ЕСПИ е една гъвкава система с много вариации.
Огнян Траянов, изпълнителен директор на „ТехноЛогика“, заяви, че е подготвен екип и е изградена инфраструктура, които да гарантират надеждността на системата. „Осигурени са 3 алтернативни начина за подаването на данни към системата, за да се покрият всички специфики, нужди и необходимости“, коментира той. „Първият е система към системата. Обикновено това е типично за хотелите, но и за някои инвеститори с по-голям опит и възможности, които също работят със системи. Ще продължим разговорите с представители на хотелиерския бизнес. Втория начин е чрез файлове, а третият е с уеб интерфейс, за който е необходимо само да имате браузер, който всеки смартфон има и достъп до интернет. Там потребителите въвеждат своите данни“, отбеляза Траянов. По думите му освен с документация, „ТехноЛогика“ разполага и с видеоклипове, които да спомагат на потребителите да се справят по-лесно. „Разработихме много гъвкава система за Министерството на туризма, за да могат да правят лесно справки и съответно анализи“, коментира изпълнителният директор на „ТехноЛогика“.
„За българи и граждани на ЕС няма да се събират лични данни. За тези, които са от трети страни ще се събират лични данни и ще се предават към МВР. Системата е една от първите и е интегрирана напълно с компонентите на централното управление. Освен чрез парола и име, има възможност да се използва този компонент, без да се налагат допълнителни усиля за идентификация“, подчерта Траянов, като обясни, че са интегрирали система за обратни разписки. „Ще въведем още новости и ще предложим технически решения“, допълни още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Глобата за невъвеждане на данни в ЕСТИ е от 1000 лв. до 3 000 лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето следва заличаване на фирмата

Министър Николина Ангелкова: Глобата за невъвеждане на данни в ЕСТИ е от 1000 лв. до 3 000 лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето следва заличаване на фирмата

19 Февруари 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Глобата за невъвеждане на данни в ЕСТИ е от 1000 лв. до 3 000 лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето следва заличаване на фирмата. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да може все пак да не разчитаме само на добрата воля, бидейки контролен орган, сме въвели изключително строги санкции за невъвеждане на данни в системата. Глобата е от 1000 лв. до 3 000 лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето следва заличаване на фирмата“, заяви Ангелкова.
По думите ѝ за да може системата да функционира правилно и да бъда полезна на всички, тя трябва да съдържа наличната база данни в пълен размер. „Именно за това всички отговорници в системата, които трябва да въвеждат тези данни, са длъжни да спазват поетия ангажимент. Системата е плод на труда на правителството, общините и бизнеса“, каза още тя. "Днес отстранихме 40 туроператора. Това доказва, че сме безкомпромисни по отношение на туристическия бизнес", заяви министърът.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: В момента има над 18 800 места за настаняване в Националния туристически регистър, до 1 октомври е срокът за въвеждането на цялата база данни

Министър Николина Ангелкова: В момента има над 18 800 места за настаняване в Националния туристически регистър, до 1 октомври е срокът за въвеждането на цялата база данни

19 Февруари 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. В момента има над 18 800 места за настаняване в Националния туристически регистър, до 1 октомври е срокът за въвеждането на цялата база данни. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да може всичко да се случва максимално плавно и да няма срив в системата и добре да функционират както местата за настаняване, така и хотелите. Ще дадем възможност до 1 октомври да се случи въвеждането на цялата база данни“, заяви Николина Ангелкова, като добави, че базата с данни е наистина огромна.
„В момента има над 18 800 места за настаняване в Националния туристически регистър, организирали сме обучителни материали заедно с „Технологика“, които ще се раздават на място, за да може нашите екипи да разясняват на бизнеса как да се случва въвеждането най-правилно“, посочи още министърът на туризма.
По думите ѝ съгласно закона, системата ЕСТИ не е публична и право на достъп до информация има кръга от лица, вписани в закона. „Това са НАП, МВР и общините, Министерство на туризма и местата за настаняване чрез техните определени т. нар. администратори - „супер потребители“ на база на данните, които въвеждат“, каза още тя.
Министър Ангелкова допълни, че Националният туристически регистър определя т. нар. „отворена база данни“ до която и в момента всяко едно лице има достъп до необходимата информация.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Единната система за туристическа информация спомага за изсветляването на туристическия сектор

Министър Николина Ангелкова: Единната система за туристическа информация спомага за изсветляването на туристическия сектор

19 Февруари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Единната система за туристическа информация спомага за изсветляването на туристическия сектор. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на представянето на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вследствие на почти 2 години обжалване на процедурата, миналата година подписахме договор за системата ЕСТИ. Системата свързва в реално време по защитени канали регистрите на хотелите, или по-скоро всичките места за настаняване на НАП, на МВР и на общините, както и разбира се, на Министерството на туризма, който е централен администратор“, заяви министър Ангелкова.
„Тази система е дълго чакана от всички, защото освен до изсветляване на сектора и това да имаме много по-голяма яснота какви са платените туристически данъци, от кого и съответно кога, ще имаме възможност да правим редица анализи, свързани с определянето на основните ни целеви пазари и съответно на туристите, които посещават нашата страна“, подчерта министърът на туризма.
По думите ѝ от утре Министерството на туризма ще стартира въвеждането на базата данни, с която системата ЕСТИ трябва да се напълни. „За да може тя да функционира, е необходимо да бъдат въведени първоначално абсолютно всички данни, които се намират в регистрите на общините и съответно хотелиерите могат да започнат да се включват в системата - дали чрез единен уеб интерфейс или система в система, чрез съществуващите хотелски софтуери. Ние сме дали различни възможности, така че това не оскъпява услугата - нито за общините, нито за хотелиерите“, посочи Ангелкова, като поясни, че това означава, че услугата няма да струва нищо.
„За да имаме максимално време за обучение, както на представителите на общините, които ще работят със системата, така и на туристическия сектор въвеждаме т. нар. „супер потребител“, който само и единствено ще има право да въвежда в системата, на базата на другата новост - универсален идентификационен код, който даваме за място за настаняване, за да се избегнат дублажи, за да може всеки хотел да има отделна партида и съответно всеки, който се интересува от това място за настаняване - да знае какво е движението по него“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще представи Единната система за туристическа информация (ЕСТИ)

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще представи Единната система за туристическа информация (ЕСТИ)

18 Февруари 2019 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще представи Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), съобщиха от пресцентъра на министерството. ЕСТИ свързва в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. Въвеждането на системата облекчава обмена и обработка на данните от различните регистри.
В събитието ще участват представители на местната власт, на работодателски организации и сдружения в туризма.
Представянето ще се състои на 19 февруари (вторник) в сградата на Министерството на туризма от 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.