НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini (Гърция): Гръцкото правителство обмисля тактики за разсейване на недоволството от Преспанския договор в Северна Гърция

Kathimerini (Гърция): Гръцкото правителство обмисля тактики за разсейване на недоволството от Преспанския договор в Северна Гърция

6 Март 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Атина. С поглед към предстоящите избори, гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговите помощници търсят начин да намалят чувството на недоволство срещу правителството заради Преспанския договор в Северна Гърция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Според проучванията на общественото мнение в Северна Гърция, повече от 70% от населението е против Договора за разрешаване на спора за името и усилията на правителството да обърне тенденцията чрез серия от речи на висши държавни служители бяха посрещнати с протести.
Някои съветници, според информацията на изданието, твърдят, че правителството трябва да изостави тактиката на отхвърляне на всички опоненти на сделката като част от крайната десница, защото това може да има много голяма цена на изборите.
„Ако тази тактика не бъде променена, щетите могат да бъдат огромни“, казват тези, които вярват, че фокусът трябва да падне върху позитивите от сделката за името.
Предвид страха от изборно поражение, някои помощници настояват също парламентарните избори да не бъдат провеждани преди октомври с надеждата, че негативните настроения ще изчезнат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Дрезов, преподавател по европейска политика:  Очертава се конфликт около интерпретацията на Преспанския договор

Кирил Дрезов, преподавател по европейска политика: Очертава се конфликт около интерпретацията на Преспанския договор

2 Март 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Очертава се конфликт около интерпретацията на Преспанския договор. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ в интервю на Цоня Събчева Кирил Дрезов, преподавател по европейска политика в университета Кийл, Великобритания. Според него се е получило замитане на споровете и на дългосрочните конфликти за Преспанския договор и предшестващия го договор с България, които има много несъвършенства. Договорът от Преспа е зле приет от мнозинствата и на север и на юг. Проблематично е и вътрешното положение в Македония и по-конкретно албанският фактор и мнозинственото население, и публикуваният закон за езиците, каза още той. „От страна на Гърция има голямо нежелание да използва думите „македонски“ и „македонци“ за населението на новосъздадената Северна Македония. От друга страна насоките, които е дало македонското външно министерство е да се настоява на тези термини именно като етнически такива. Тук възниква проблем за интерпретацията. Гърците раглеждат термина „македонец“ като гражданство в самата Македония, а в Северна Македония се набляга на етническия характер. Това открито поставя въпроса и за населението, което говори на съответните диалекти в сегашна северна Гърция“, обясни той. Според Кирил Дрезов, ако властта в Гърция се смени е възможно искрите да прераснат. Според него договорите ще останат, но тяхната ценност ще бъде малка, защото балканските общества не са привързани към буквата на закона.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министърът на външните работи на Гърция: Новата учебна година в Северна Македония ще започне без иредентизъм

Заместник-министърът на външните работи на Гърция: Новата учебна година в Северна Македония ще започне без иредентизъм

22 Февруари 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Формираната по силата на Преспанския договор Съвместна гръцко-македонска експертна комисия е започнала работата си за отстраняване на иредентистките и исторически неточните текстове от образователната програма и всички учебници в Северна Македония за следващата учебна година, заяви заместник-министърът на външните работи на Гърция Маркос Боларис в петък пред държавната агенция АНА-МПА.
Боларис, който оглавява гръцката делегация в съвместната комисия, се позова на промените и предприетите досега действия преди второто заседание на органа
„Трябва да завършим работата ефективно и с добро качество, колкото е възможно по-скоро, за да имаме осезаеми резултати от следващата учебна година“, каза той. Боларис поясни, че членовете на комисията от двете страни (Гърция и Северна Македония) са известни учени и експерти, които напълно разбират работата, която трябва да свършат и имат задълбочени познания за историята и на двата народа, както и уважение към международното право и европейските достижения на правото. Според него, те са в позиция да донесат справедливост и да предадат историческата истина, премахвайки всички елементи на пропаганда от текстовете, илюстрациите и картите, „които замърсяваха учебниците през последните десетилетия“. Освен това, добави той, „ние не поискахме нищо повече от нещата, които бяха приети пред международната общност и няма да приемем нищо по-малко“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Сърбия няма да се извинява на съседите си, увери Вучич

Koha Ditore (Косово): Сърбия няма да се извинява на съседите си, увери Вучич

22 Февруари 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Белград. За държавния глава на Сърбия Александър Вучич няма проблем да „коленичи“ пред представители на международната общност и да ги „моли“ за инвестиции в страната му, но има сериозни проблеми с идеята да се извини на съседите си, отбелязва електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
„Няма да се извинявам на тези, които не са заслужили доверието ни“ подчерта Вучич, като същевременно допълни, че „няма да падна на колене, ако сърбите наистина нямат нужда от това“.
По отношение на въпроса за Косово и онези, които „призовават за спазване на Конституцията", президентът на западната ни съседка подчерта, че по време на обявяването на независимостта на най-младата държава на Балканите Белград не е предприел никакви действия. Той припомни, че Конституцията на Сърбия е била нарушена и при обявяването на независимост на Черна гора, въпреки че над 30% от сърбите живеят в нея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МТМ (Македония): Курц: Ако Белград и Прищина се споразумеят за границите, ние не трябва да сме пречка

МТМ (Македония): Курц: Ако Белград и Прищина се споразумеят за границите, ние не трябва да сме пречка

22 Февруари 2019 | 06:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че подкрепя идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово, въпреки че това е много чувствителен проблем, съобщава скопският телевизионен канал MTM.
Курц, който се намира във Вашингтон, където се срещна с американския президент Доналд Тръмп, заяви, че Австрия има положително мнение за диалога между Белград и Прищина и ще подкрепи размяна на територии, въпреки че това е „труден въпрос“.
„Ако двете страни се споразумеят за това, европейците не трябва да бъдат пречка, нито американците“, каза Курц.
Той поиска Тръмп да се ангажира повече в решаването на проблемите между Косово и Сърбия, подчертавайки, че Съединените щати имат голямо влияние върху Прищина, което може да се използва по положителен начин.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Вучич: Убеден съм, че няма да има споразумение за Косово, но аз ще се боря

Tanjug: Вучич: Убеден съм, че няма да има споразумение за Косово, но аз ще се боря

22 Февруари 2019 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич каза, че е убеден, че няма да бъде постигната сделка с Прищина за решаването на косовския въпрос, но ще се бори с цялото си сърце, съобщава агенция Tanjug.
В интервю за Prva TV той заяви, че вероятно няма да има решение, защото много различни фактори в света са способни да инициират каквото си искат и да унищожат всеки опит за дискусии или споразумение.
„Не съм оптимист по отношение на споразумението, въпреки че съм готов да говоря с Прищина веднага след като те се откажат от митата“, добави той.
Сръбският президент каза, че се страхува, че проблемът ще остане за бъдещите поколения.
„Ще направя всичко, за да го избегна. Ще загубя много от репутацията си, защото знам, че това е непопулярно, но ще се боря за сделка“, подчерта Вучич.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Гърция издаде упътване за употреба на новото име на Македония в страната

„Телма“ (Македония): Гърция издаде упътване за употреба на новото име на Македония в страната

21 Февруари 2019 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Министерството на външните работи на Гърция изпрати инструкции на държавните и обществените институции в страната, как да употребяват правилно термините, произтичащи от Преспанския договор. Република Северна Македония, или краткото име Северна Македония, е за цялостна употреба и за международни, и за двустранни цели, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Ако няма съответствие с правилното използване на името и условията, официалната поща няма да бъде приета и ще бъде върната на изпращача“, се посочва в циркулярното писмо.
На гръцките отвъдморски делегации се казва, че трябва да бъдат внимателни и незабавно да реагират, ако забележат злоупотреба от трета страна или организатор, или че няма правилно използване на договореното име и терминология.
Насоката към гръцките институции е, че новото име на страната ще се появи във всички документи, издадени след 12 февруари, а по време на преходния период до издаването на нови паспорти за македонските граждани, на входа и изхода от страната ще бъде поставен печат, който ще отбелязва, че документът е на Република Северна Македония. Институциите в Гърция са информирани, че "Меморандумът за практическите мерки", съгласно който гръцките власти поставят печат върху документите със старото име на страната „от Гърция е призната като БЮРМ“, престава да бъде валиден.
Министерството на външните работи на Гърция дава точни указания, освен за наименованието на страната,така и за названието на правителство, министрите и други представители на Македония.
Правилно е „правителство/министър на Република Северна Македония“ или „правителство/министър на Северна Македония“, а не „македонско правителство“ или „македонски министър“, обяснява гръцкото МВнР.
Гръцкото дипломатическо ведомство посочва, че за гражданство трябва да се използва „македонско/гражданин на Република Северна Македония“.
Това ръководство се отнася за всички частни лица, финансирани от държавата.
На 12 февруари македонското правителство прие план за прилагане на споразумението от Преспа, съгласно който в рамките на три дни всички институции ще трябва да направят промени в дигиталните записи, като лого, меморандуми, електронни съобщения, уеб страници, а в рамките на две седмици трябва да се променят и печатните материали, папките, индикаторите. На митническата администрация беше възложено да постави стикери върху табелките на граничните пунктове и летищата в рамките на три дни, а смяната на всички табелки на централно и местно ниво трябва да приключи в рамките на 4 месеца. Беше обявено, че всички институции, както на централно, така и на местно ниво, ще бъдат информирани за начина на използване на новото име на държавата. В четвъртък „Телма“ не е успяла да получи отговор от правителството дали това е направено и какви насоки са получени от македонските институции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция започна да приема паспорти със Северна Македония

Kathimerini: Гърция започна да приема паспорти със Северна Македония

21 Февруари 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Атина. В четвъртък гръцките власти са започнали да приемат паспорти на македонски граждани, на които има печат с надпис на македонски, френски и английски „този паспорт е собственост на Република Северна Македония“, предава електронното издание на вестник Kathimerini, като се позовава на съобщение от македонската държавна агенция МИА.
Хартиените документи, които гръцките гранични власти издаваха на гостите от северната си съседка вместо паспорти са премахнати.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kohavision (KTV): ЕС отрича воденето на тайни преговори между Вучич и Тачи

Kohavision (KTV): ЕС отрича воденето на тайни преговори между Вучич и Тачи

21 Февруари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, заяви пред Kohavision (KTV), че не се водят тайни преговори между президентите на Косово и Сърбия, Хашим Тачи и Александър Вучич.
Съгласно думите й, Прищина следва да отмени 100-процентните мита за внос на сръбски стоки, за да бъде възобновен диалогът за нормализиране на двустранните отношения с Белград.
„Не съм виждала изявлението на министър-председателя, но всеки път, когато има срещи на ниво президенти, обявяваме това по-рано. Нашият фокус е да работим по правно обвързващо споразумение, което би разрешило открити въпроси и което би било приемливо и за двете страни, в съответствие с международното право и прието от международната общност ”, подчерта Кочиянчич. Запитана дали има проект на споразумение между двамата президенти, Кочиянчич заяви, че „работата продължава".
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обвини по-рано тази седмица Могерини, че под нейната егида се провеждат тайни преговори между Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Вучич обясни на представителя на ЕС какво очаква от ЕС

B92: Вучич обясни на представителя на ЕС какво очаква от ЕС

21 Февруари 2019 | 05:59 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич се срещна в Белград с ръководителя на делегацията на ЕС в тази страна, посланик Сем Фабрици, съобщава сръбското радио B92.
Вучич предаде на Фабрици очакването, че ЕС ще положи допълнителни усилия, за да накара Прищина да спре с едностранните действия, които застрашават мира и стабилността в региона.
„Необходимо е трайно споразумение. Готови сме да продължим преговорите с Прищина, когато митата бъдат премахнати“, заяви Вучич пред официалния представител на ЕС.
Той добави, че Белград е готов да намери компромисно решение, подчертавайки, че няма алтернатива на диалога между Белград и Прищина.
Вучич разговаря с Фабрици за европейския път на Сърбия, за проблемите в диалога между Белград и Прищина, за провеждането на политически и икономически реформи, както и за международното положение.
Вучич благодари на ЕС за подкрепата, предоставена на Сърбия, като посочи, че съюзът е най-важният външнотърговски партньор.
„Ще продължим да работим интензивно за изпълнението на европейския дневен ред, с цел да отворим нови глави (в преговорите за членство в ЕС) и да постигнем по-бърз напредък по пътя към членство в ЕС“, заключи Вучич, според съобщение публикувано от президентството.
„Делегацията на Европейския съюз ще продължи да подкрепя процеса на европейска интеграция“, цитира Фабрици и подчерта, че ЕС ще продължи да посредничи в диалога с цел постигане на всеобхватно споразумение между Белград и Прищина.
Вучич и Фабрици също обсъдиха процеса на хармонизиране на сръбското законодателство с това на Европейския съюз и се съгласиха, че е необходима по-енергична работа в областта на правото.
Двамата събеседници обсъдиха и реформата на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Заев разговарял с Джон Съливан за прилагането на Преспанския договор

„Фокус“ (Македония): Заев разговарял с Джон Съливан за прилагането на Преспанския договор

20 Февруари 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев е разговарял по телефона със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан и е изразил благодарността на Скопие за силната подкрепа на Вашингтон по време на целия процес по прилагане на Преспанския договор, пише македонският „Фокус“.
Както съобщава македонската правителствена служба, Заев е запознал Съливан с дейностите на правителството във връзка с изпълнението на задълженията по окончателното споразумение за разрешаване на различията, описани в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН 817 (1993) и 845 (1993), т.е. Договора с Гърция.
„По време на телефонния разговор двамата събеседници се съгласиха, че успешният завършек на Преспанския договор, както и процедурата за ратифициране на Протокола за присъединяване на Република Северна Македония в НАТО, е от изключително значение за двете страни, както и за региона“, отбелязват от Скопие.
Министър-председателят е подчертал, че Република Северна Македония запазва дългосрочния си и стратегически интерес за по-нататъшното развитие и разширяване на отношенията между двете страни, особено в областта на икономическите отношения.
Заев и Съливан са споделили взаимния интерес и решимост на двете страни да останат ангажирани с въпросите за мира и стабилността в страната и региона. В тази посока Съливан е изразил своята постоянна подкрепа за споразумението от Преспа и е подчертал, че очаква с нетърпение да приветства Северна Македония като 30-ия член на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Македония реши проблемите на НАТО и ЕС, а не своите с България и Гърция; Отношението на София към македонците е по-лошо от това на Атина

„Нова Македония“ (Македония): Македония реши проблемите на НАТО и ЕС, а не своите с България и Гърция; Отношението на София към македонците е по-лошо от това на Атина

19 Февруари 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. През 2008-а година, по срамен и незаконен начин, НАТО и ЕС ни наложиха блокада, заплаха и ултиматум – първо името, след това членство. Това обаче не им правеше чест и те пожелаха да решат по-бързо въпроса, разбира се, с нашето прекръстване, но това щеше да отнеме прекалено дълго време. Сблъсъкът между САЩ и Русия предизвика бързото ни присъединяване към НАТО и помогна на Брюксел. За да решат своите проблеми, Македония бе принудена да подпише капитулантски договори с България и Гърция, Като резултат, ще влезем бързо в НАТО, докато членството в ЕС остава неясно. С тях обаче въобще не разрешихме проблемите си със съседите. Или поне тези с вековното отричане на македонския народ и език, пише бившият югославски и македонски дипломат Ристо Никовски в материал за вестник „Нова Македония“, представен без редакторска намеса.
Нашето унизително и предателско приемане на всички български и гръцки условия в катастрофалните договори са само наши отчаяни движения, наложени отвън, които не носят нищо добро на трайна основа. Тези договори са безсмислени листове хартия, които само потвърждават нашата капитулация и отказването от самите себе си, като отделен народ. Това неизбежно ще се върна като бумеранг. Ние приехме, че не сме македонци и сега ще следваме следващите им стъпки, за да изтрием всяка следа от македонизма.
Чиста лъжа са всички твърдения, че проблемите с нашите агресивни съседи, чиито политики спрямо Македония от повече от един век са класически иредентизъм, са решени и че е настъпило взаимно приятелство. Трудно е да се измисли по-голяма нелогичност. Проблемите придобиха само ново качество – приехме, че сме виновни за тях. Като резултат, съседите още дълго време ще ни удрят по главата, ще трият всичко, което е свързано с нашата идентичност, ще ни отричат максимално като народ, а ние няма да имаме място да се отбраняваме, защото сме подписали, че не сме това, което сме.
По-трагична ситуация не може да измисли нито един друг народ. А „нашите“ политици и депутати, след като прекръстиха държавата и съсипаха хората, се гушкаха в парламента! Да гледаш и да не вярваш на очите си. Наистина ли не знаят какво правят?
Албанците очаквано се радваха, защото с тези македонски исторически грешки и глупости се отваря простор за финализиране на техния Великоалбански проект. Трудно е да се каже и защо „Виножито“ и Васкопулос се изказаха позитивно за договора с Гърция, след като с него изчезват и те като македонско малцинство (в Гърция). Със сигурност има нещо задкулисно. Само Кица Колбе (македонска писателка) и някои други като нея знаят защо той е приемлив... А единодушната подкрепа на македонския Дипломатически клуб изобщо не учудва. Това са хора, изградили кариери главно по партийна линия, а това има своята цена. Дипломат, дори с най-малък опит в тази професия, много лесно ще стигне до извода, че за Македония този Договор е невиждана трагедия. Да приемеш да изтрият всичките ти национални институции (МАНУ,МРТ,МНТ, МОБ...) и да не си наясно какво се случва е необяснимо за всеки един човек, а да не говорим за дипломат.
Единственото вярно е, че договорите ни отварят пътя за НАТО и евентуално за ЕС, който беше незаконно затворен с насилие блокада, изнудване и ултиматум. Цената, която платихме за това, е огромна и неприемлива, което прави цялото начинание неоправдана историческа грешка. Впрочем, когато терористите взимат заложници, западните страни не преговарят за тяхното освобождаване, за да не им дадат легитимност. Съвсем противоположни на тази добра практика са двата унизителни договора: ние дадохме цялостна легитимност на нелегалната и дръзка заплаха за нашето членство в НАТО и ЕС, свързана с името, която ни поставиха Вашингтон, Бртюксел, Берлин... и капитулирахме срамно. Хвърлихме в боклука и решението на съда в Хага, най-високата правна институция в света, която ясно показа, че сме прави. И не само че преговаряхме с терористите, но и приехме всичките им зли, обидни и безмилостни условия. Като че сме победени агресори!
В договорите със София и Атина няма абсолютно нищо друго, което можехме да пожертваме, за да им се отдадем, от това което (пре)дадохме. Съборихме стълба на нашата национална идентичност – македонизмът и игнорирахме ключовия факт, че нашата досегашна държава получи името от народа, а не от региона. Можем да констатираме загрижено, че македонското историческо поражение не реши нито един проблем със съседите. Те ще ни „пуснат“ да влезем в НАТО, понеже това е американски приоритет, и... толкова. Докато в договора има ясно задължение Гърция бързо да даде възможност за членство в НАТО, във връзка със Съюза няма нищо. Повтаря се текста от Временната спогодба за неблокиране, която вече показа, че не означава нищо, дори с решение на съда в Хага. Гърция наистина няма да се осмели на някаква генерална блокада, но в процеса на приема, през 35-те глави по които ще се преговаря, ежедневно ще ни създава спънки. Безмилостно ще ни изцедят и последната македонска капка кръв. Като истински „приятели“ де. Мицотакис вече го обяви.
За да се залъже народа, договорът с България и особено този с Гърция, се прославят по начин, който няма никаква връзка с реалността. Първо, смята се, че сме станали приятели с тези две страни, но можеш ли да бъдеш приятел с някои, който смята, че не съществуваш? Впрочем, информациите, които всеки ден идват от там говорят обратното. Българските кампании за отричане на македонците никога не са били по-жестоки. Българският екстремизъм получава все повече простор. Смятат, че сега трябва да ни доизмислят като народ, език, история... Всички техни изявления са за черната хроника. Това е ново потвърждение, че позицията на София към Македония е по-лоша от гръцката. За Атина ние сме отделен народ, ама само да не сме македонци. След като получиха това с договора, вероятно, те сега ще бъдат по-спокойни към нас, особено, когато/ако ни прекръстят и езика, което вероятно ще последва.
За разлика от България, трябва да се признае, че в Гърция има определен катарзис по отношение на „македонския въпрос“. Първо Коцияс каза, че лозунгът им „Македония е една и е гръцка“ е иредентистки. Жалко е, че не сме го използвали преди. Това беше повторено от народния представител на СИРИЗА Никос Филис, който заключи, че има няколко Македонии и че с този лозунг те лъжат самите себе си. В парламентът той каза и че, „когато за първи път Гърция завоюва този регион през 1912-а година, мнозинство в него бяха етническите македонци и той беше подложен на десетилетни етнически чистки, за да стане гръцки“. Той обясни, че гърците са станали мнозинство в тяхната част на Македония с размяната на население през 1921/22 година. И Ципрас беше доста добър. В „престрелка“ с комунистите в парламента, той спомена „70 хиляди бежанци от гражданската война, които през 1983-а година гръцката държава лиши от правото да се върнат в своята родина“ и продължи, „нито ще се връщам на славомакедонката Ирина Гини – Мирка Гинова, комунистка, първата жена екзекутирана по време на гражданската война“. А накрая попита: „как ККЕ (Комунистическата партия на Гърция) смята, че гръцката държава би могла и би трябвало да признае тази страна? Как? С Кое име? Как ще наричаме тези хора, как мислите?“
Досега такова нещо бе немислимо в Гърция. Тяхната вековна политика на отричане на македонците със сигурност няма да се промени, но това са положителни импулси.
крайна сметка 69% от гърците се противопоставят на сделката. Историческите синдроми са много дълбоки и опозицията, която е вероятно да дойде на власт през есента, даде ясно да се разбере, че е против и сделката. Тя няма да го отмени, защото, всъщност, се радва, че проблемът е решен, че няма да го има на гърба си, а паралелно играе на картата на екстремния гръцки национализъм, който е реалност. И в преговорите за ЕС ще бъдем избутани колкото е възможно повече. Успоредно с това е сигурно, че те ще реагират остро на всяко утвърждаване на македонизма, което ще бъде почти ежедневно явление, което ще създаде нови сериозни проблеми.
Че езикът ни ще бъде прекръстван в преговорите с ЕС, индиректно заяви и европосланикът Жбогар (вестник „Вечер“, 30 август 2018). Той заяви: „Езикът на Блаже Коневски и Матея Матевски... да стане официален език на ЕС, преведен като никога по-рано“. Мислите ли, че случайно не казва – македонският език? Очевидно му е ясни какво ще последва. При подписването на Протокола за прием в НАТО, македонски език не се използваше. Някой попречи на това. Някой, който ще продължи да го прави.
Проблемите със съседите изобщо не се решават поради факта, че всяко следващо отговорно и национално съзнателно македонско правителство ще направи всичко по силите си да си върне името на държавата и да преразгледа или отмени споразуменията с България и Гърция. С една дума, за върне достойнството на македонския народ и неговите национални институции.
Загубихме голяма битка, но войната все още не.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Полицията пази по 24 часа табелите със Северна Македония, за да не ги изпочупят и издраскат, като тези за магистрала „Приятелство“

„Сакам да кажам“ (Македония): Полицията пази по 24 часа табелите със Северна Македония, за да не ги изпочупят и издраскат, като тези за магистрала „Приятелство“

19 Февруари 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новите крайпътни табели с новото име Северна Македония, които бяха поставени на граничните пунктове миналата сряда, са охранявани денонощно. Полицията поставя часови и през нощта, заради опасността те да бъдат свалени, надраскани или откраднати и продадени като скрап, съобщава скопското електронно издание „Сакам да кажам“.
Официално, на граничните пунктове и така има постоянна охрана от граничари, които са там не само заради табелите с новото име на Македония, но и защото трябва да се внимава за свободното придвижване на хора в гранични регион.
Неофициално полицаите имат задачата да стоят пред новопоставените табели, като се има предвид, че противниците на новото име на държавата заплашиха да направят на указателите със Северна същото, което направиха с тези на магистралата „Приятелство“.
Много скоро след промяната на старите пътни табели с „Александър Велики“ на „Приятелство“, като първи ход за изграждане на доверие с Република Гърция, всички до една бяха издраскани със спрей и съборени.
Досега не са намерени извършителите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Америка е бясна от отказа на Прищина да премахне митата, подготвя директен „удар“ срещу лидерите на Косово

Blic (Сърбия): Америка е бясна от отказа на Прищина да премахне митата, подготвя директен „удар“ срещу лидерите на Косово

18 Февруари 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Америка е бясна от отказа на властите в Прищина и косовския министър-председател Рамуш Харадинай да отменят 100-процентовите мита за вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в страната. Вашингтон изпрати заплашително писмо до управляващите в най-младата държава на Балканите, но таксите са все още в сила. Какво следва?
Има ли някаква сила, която може да принуди Прищина и Харадинай и да отмени митата? По данни на електронното издание на белградския Blic след предишния провал, САЩ са готови да предприемат по-екстремни действия, чрез които да ударят директно върху политическите лидери в Прищина.
Източник на изданието твърди, че САЩ обмислят конкретни действия, чрез които обаче да не засегнат обикновените граждани на Косово. Следователно, по всяка вероятност те са насочени към армията на Косово, към възможно блокиране на оръжейните доставки за нея или спирането на кранчето за пари, използвани за инвестиции в изграждането на институциите в Прищина. Не на последно място Вашингтон планира и да се откаже от гостоприемството си към косовските лидери. Последното вече бе демонстрирано след отказа на САЩ да издадат виза за Рамуш Харадинай, който планираше участие в събитие в страната.
„САЩ открито настояват диалогът да бъде деблокиран, но не искат санкциите да бъдат насочени срещу хората. Засега е сигурно, че биха могли да се насочат към Косовските сили за сигурност (КСС) например под формата на оборудване, което е било договорено – като бронираните превозни средства, но също и чрез контакти с най-висшите служители в КСС. Друга линия на натиск е парите, които Прищина получава от САЩ за изграждане на демократични институции“, пояснява събеседникът на изданието.
Поради отказа да отменят митата, Белият дом изпрати заплашително писмо до косовските лидери (Харадинай, Хашим Тачи и Кадри Весели), в което не скри недоволството си от ината на Прищина, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Зоран Заев и Алексис Ципрас бяха отличени с годишната награда на Мюнхенската конференция по сигурността

FAZ: Зоран Заев и Алексис Ципрас бяха отличени с годишната награда на Мюнхенската конференция по сигурността

18 Февруари 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министър-председателите на (вече) Северна Македония и Гърция – Зоран Заев и Алесис Ципрас – бяха отличени с годишната награда на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел лично подчерта примера на правителствените лидери на двете съседни балкански страни. Ципрас и Заев получиха наградата на името на германския дипломат Евалд фон Клайст, давана на политици, които са положили изключителни услуги за запазването на мира и предотвратяване на конфликтите.
От редакцията подчертават, че наградата на Ципрас бе връчена от министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер – бивш застъпник за т.нар. Грекзит. Сам по себе си този факт бележи един от многото колоритни обрати в кариерата на гръцкия премиер, коментира изданието.
На Ципрас и Заев бе позволено да обеснят как са стигнали до успешното разрешаване на спора за името – въпреки скептицизма на мнозина, които не вярваха в намирането на компромис и взимането под внимание интересите на съседите. За речите им бе отделен около един час от програмата от последния ден на тазгодишното издание на конференцията.
Ципрас отдели значително внимание за изнасяне на същинска лекция за уроците от историята, а именно прозрението, че прогресът идва единствено чрез съвместни усилия, чрез диалог, сътрудничество и търсене на сходства. Изоставянето на многостранността в полза на едностранността и изолационизма не би защитило националния интерес на отделните държави в дългосрочен план, а по-скоро би било за сметка на последните. „Колективният дълг" на политиците е да възстановят доверието между своите народи и да инвестират в сътрудничество, подчерта министър-председателят на Гърция.
Всички предишни опити за преодоляване на спора за името с Македония (сега Северна Македония) се провалиха заради „отровната рамка", в която са действали гръцките политици. „И в крайна сметка“, подчерта Ципрас пред своите слушатели, „цялата тази логика е неспособна да намери смелост и политическа воля да работи решително по пробив с чувство за патриотизъм“.
Изданието не привежда думите на македонския министър-председател Зоран Заев, но медиите вече съобщиха, че той е „споделил“ наградата с премиера Бойко Борисов заради подкрепата на София за разрешаване на спора за името с Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волфганг Ишингер: Какво пречи на Сърбия и Косово да постигнат споразумение като Гърция и Република Северна Македония

Волфганг Ишингер: Какво пречи на Сърбия и Косово да постигнат споразумение като Гърция и Република Северна Македония

17 Февруари 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Мюхнен. Какво пречи на Сърбия и Косово да постигнат споразумение като Гърция и Република Северна Македония, попита председателят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер, който е бил посредник при решаването на косовския въпрос, добавяйки, че е тъжно,че ключовите въпроси все още не са решени, предава думите му скопският електроен портал A1 On.
Ишингер, откривaйки работната дискусия "Сигурността в Югоизточна Европа: две крачки напред, една крачка назад", попита сръбския президент Александър Вучич и неговия косовски колега Хашим Тачи, какво ги възпрепятства да действат като лидерите на Гърция и Република Северна Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, за да отпразнуват историята на успеха и защо е толкова трудно да се постигне споразумение.
„Искам да се опитам да разбера защо е толкова трудно да се постигне споразумение. Какво прави нещата по-трудни за вас, защо да не отпразнуваме успеха през 2019 г. ?“ - попита германският дипломат.
Ишингер добави, че с косовския проблем той се сблъсква по време на дипломатическата си кариера от 1995 г., когато работи като главен преговарящ на германското правителство за разрешаване на конфликта в Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова Македония" (С. Македония): Заев и Ципрас наградени на Мюнхенската конференция по сигурността

"Нова Македония" (С. Македония): Заев и Ципрас наградени на Мюнхенската конференция по сигурността

17 Февруари 2019 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Премиерите на Северна Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, получиха наградата „Евалд фон Клайст“ на тържествена вечер по време на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава електронното издание на в. Нова Македония.
Признанието тази година беше дадено на премиерите за техния специален принос към мира и сигурността в света и утвърждаването на принципите на трансатлантическия съюз, след като беше постигнато Преспанското споразумение.
В Twitter Заев подчерта,че наградата е голяма чест за гражданите на двете държави.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Алексис Ципрас имаше кратка среща със Зоран Заев

АНА-МПА: Алексис Ципрас имаше кратка среща със Зоран Заев

17 Февруари 2019 | 02:02 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министър-председателят Алексис Ципрас и премиерът на Северна Македония Зоран Заев имаха кратка среща на входа на хотела, където се провежда Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава гръцката новинарска агенция АНА-МПА.
Ципрас, напускайки хотела след края на срещата му с американски конгресмени, видя Заев и си размениха поздрави. Заев представи Ципрас на групата, която го придружава в този момент, съставена от съветника по сигурността и представител на албанската партия „Демократичен съюз за интеграция“, която участва в правителството на Заев.
Ципрас и Заев ще бъдат отличени на специална вечеря с наградата „Евалд фон Клайст“ в знак на признание за усилията им да разрешат различията между двете страни чрез подписването на Преспанското споразумение.
Мюнхенската конференция учреди наградата „Евалд фон Клайст“ през 2009 г., като сред носителите й в миналото са Хенри Кисинджър, Хавиер Солана, Хелмут Шмид, Валери Жискар д'Естен, Йоахим Гаук и Джон Маккейн.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Ципрас: Ние сме на правилната страна на историята

АНА-МПА: Ципрас: Ние сме на правилната страна на историята

17 Февруари 2019 | 00:51 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Въпросите, свързани със сигурността стават все по-сложни, заяви министър-председателят Алексис Ципрас, който говори по време на 55-та Мюнхенска конференция по сигурността, съобщава държавната агенция АНА-МПА.
„Засилването на националистическата риторика и национализма като отговор на международните и регионални предизвикателства е като да въртим назад колелото на историята“, каза Ципрас.
„Тази позиция е опасна, катастрофална и е бомба за основите на европейската сплотеност“, отбеляза Ципрас, добавяйки, „че трябва да се справим с предизвикателствата според нашите ценности. Човечеството процъфтява чрез партньорство и сътрудничество. Напредъкът идва с колективните усилия, диалога и сътрудничеството“, каза Ципрас.
„Ние слагаме край на 30-годишен спор със Северна Македония чрез много трудното, в неговото изпълнение, Преспанско споразумение, което представлява отправна точка за това накъде може да води национализмът и изолацията“, допълни гръцкият премиер.
Преспанското споразумение, каза той, е най-доброто и за двете страни, но и за целия регион на Балканите и за Европа. „Много съм горд и убеден, че аз и Зоран Заев сме на правилната страна на историята“, заяви министър-председателят.
„Историята не е написана от онези, които забавят или от онези, които се страхуват и треперят пред промените. Напротив, историята е написана от онези, които се осмеляват да внасят промени и да стоят, независимо от реакциите, от правилната страна на историята“, заключи той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Иво Йосипович: Преспанското споразумение е много важно за Югоизточна Европа

АНА-МПА: Иво Йосипович: Преспанското споразумение е много важно за Югоизточна Европа

17 Февруари 2019 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Загреб. Бившият президент на Хърватия Иво Йосипович заяви, че счита, че Преспанското споразумение е много важно и полезно не само за Гърция и Северна Македония, но и за югоизточното Средиземноморие като цяло, предава държавната новинарска агенция АНА-МПА.
„Много е важно за политиците да имат способността да правят компромиси. Зная, че не е било лесно за двете страни да приемат споразумението, но в крайна сметка е постигнато и това е много важно“, заяви Йосипович.
Той също така прецени, че Преспанското споразумение ще укрепи двустранните отношения на икономическо и политическо ниво и желае да се превърне в своеобразна „пътна карта“ за решаване на други различия в региона.
По отношение на присъединяването на Северна Македония към НАТО той отбеляза, че това ще подобри стабилността в региона.
Бившият президент на Хърватия също така засегна конфликта между Сърбия и Косово, изразявайки надеждата, че европейската амбиция на Белград и Прищина ще доведе до решение, при което компромисът ще е ключова дума, както каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас се срещна с Джо Байдън и членове на американския Конгрес

Kathimerini: Ципрас се срещна с Джо Байдън и членове на американския Конгрес

17 Февруари 2019 | 00:14 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министър-председателят Алексис Ципрас и бившият американски президент Джо Байдън се срещнаха за около час по време на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава в. Kathimerini.
Държавната новинарска агенция ANA-MPA съобщава, че двамата са обсъдили отношенията с Турция и енергийни въпроси в Югоизточна Европа, както и гръцко-американските взаимоотношения и, че има широко съгласие по въпросите.
Ципрас се срещна, отделно, с членове на американския Конгрес.

Первод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Зоран Заев и Рамуш Харадинай се срещнаха в кулоарите на Мюнхенската конференция

„Макфакс“: Зоран Заев и Рамуш Харадинай се срещнаха в кулоарите на Мюнхенската конференция

16 Февруари 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Премиерът Зоран Заев и членовете на правителствената делегация се срещнаха в рамките на Конференцията за сигурност в Мюнхен с премиера на Косово Рамуш Харадинай, предава „Макфакс“.
Както информира пресслужбата на правителството, двамата премиери изразиха голямо задоволство от отношенията между двете страни, между които няма открити въпрос и изразиха готовност да се съсредоточат върху укрепване и разширяване на сътрудничеството в много области.
На срещата Харадинай поздрави представителите на делегацията на Република Северна Македония за поканата за членство в НАТО и изрази надежда, че ратификацията на протокола за членството ще приключи много скоро.
Правителствената делегация на Република Северна Македония в Мюнхенската конференция за сигурност се състои от министъра на отбраната Радмила Шекеринска, министъра на външните работи Никола Димитров и депутат от Събранието на Република Северна Македония Джавад Адеми.
Министър-председателят Заев проведе няколко срещи в рамките на конференцията, включително тези с американския сенатор Джеймс Риш и заместник-министъра на външните работи на Великобритания за Европа Алън Дънкан.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (С. Македония): Александър Вучич не очаква да се постигне споразумение между Сърбия и Косово тази година

РСЕ (С. Македония): Александър Вучич не очаква да се постигне споразумение между Сърбия и Косово тази година

16 Февруари 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Виена/Белград. Сръбският президент Александър Вучич не е оптимист, че тази година е възможно да се постигне споразумение с Косово за нормализиране на отношенията. Той заяви в изявление пред австрийската агенция APA, че ще се бори за компромисно решение, но предпоставка за продължаване на диалога е премахването на митата, които властите в Прищина са въвели за сръбски продукти, цитира думите македонската редакция на радио “Свободна Европа“.
Запитан за предсрочните избори в Сърбия поради протести в страната, Вучич подчерта, че такава възможност все още не се обсъжда и най-важното е да се реши проблемът с Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мило Джуканович: Заговорът от 2016 година беше организиран от Москва

Мило Джуканович: Заговорът от 2016 година беше организиран от Москва

16 Февруари 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Президентът на Черна гора Мило Джуканович заяви във връзка с плановете за насилствена промяна на властта през 2016 г., че заговорът е организиран от Москва в интервю за македонското издание "Фокус".
Той описва разследването и процеса срещу заподозрените като най-дългото в съвременната черногорската съдебна практика.
„Бих казал, че някои от участниците в този процес са използвали всички процедурни възможности да го продължат, надявайки се, че с всеки изминат ден ще бъде по-трудно да се докаже тяхната отговорност за направеното.
Става дума за част от лидерите, които са събрани главно в рамките на коалицията "Демократичен фронт". Логистичната подкрепа за заговора дойде от Сърбия. От националистическите партии в Сърбия, които също са свързани с националистически лидери в Черна гора, но най-важното е, че всички те се свързват с цялостната логистика на Москва.
Джуканович цитира доказателства за многобройни пътувания на лидери от Демократическия фронт в Москва и официалното приемане на тези служители от висши служители на руските власти. В руската столица не само са приемали черногорските националисти, но са ги обучавали и са им обещали помощ, заяви Джуканович.
Запитан дали смята, че бъдещето на Балканите е в конфронтация с Москва и дали има начин да бъде намалено напрежението , Джуканович казва: "Вярвам, че сегашната политика на Русия към нашия регион се поражда от проблеми в глобален мащаб."
Според него Русия е избрала региона за място, където да си мери силите с НАТО и е необходимо Европа и Русия да изградят партньорство по между си.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (С.Македония): Русия сама  се простреля в крака заради приема на Македония в НАТО

„Нова Македония“ (С.Македония): Русия сама се простреля в крака заради приема на Македония в НАТО

16 Февруари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Изданието публикува материал на Максим Саморуков от московския център „Карнеги“, който агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса и уточнява, че изразените мнения са на автора.

Световните медии говорят за последното поражение на Русия, след като НАТО преодоля руската съпротива и се разширява отново на Балканите, като добавя Македония в редиците си. В историята с щастлив край, от всичките 29 страни-членки на НАТО, Гърция, която се свързва с най-големите проблеми в тази история, символично подписа първа протокола за членство на съседа.
На фона на такава идилична сцена Русия няма какво да прави, освен да играе ролята на лошата фея, която от чист инат искаше да развали празника на всички, но, за съжаление, не успя. Както във всяка приказка, щастливият край за Македония и НАТО очевидно е бил ясен от самото начало. Въпреки това Русия реши да заеме стандартната позиция на злодей.
Това събитие показва, че конфронтацията със Запада се е превърнала в типична черта на Русия, независимо от резултата. Ако има някакъв шанс да се посочи причина и ако трябва да се възползва, дори и на цена, която е безсмислена, тя само ще дразни всички и ще навреди на собствените си интереси. В истинския стил на Достоевски, колкото усилията са по-безнадеждни, толкова по-сладка е самонанесената рана. Преди десет години, когато Албания и Хърватия станаха част от НАТО без каквато и да е руска намеса, малцина смятаха, че нещата ще бъдат различни за Македония. Русия никога не е имала някакви специални интереси или влияния там.

Но през 2014 г. избухна украинската криза, която сериозно навреди на руските връзки със Запада, а през следващата година в Македония избухнаха масови протести срещу правителството на тогавашния премиер Никола Груевски. Съвпадението беше достатъчно, за да може Москва да спомене любимата тема за цветните революции и да опише протестите като намеса на чужди сили. Фактът, че ЕС от години прославяше като прозападен реформатор, не обезкуражи руското ръководство, нито фактът, че македонският премиер и неговата партия ВМРО-ДПМНЕ са силни поддръжници на членството на страната в НАТО.
В случая с далечна Македония не става въпрос за спешни заеми или специални операции, нито дори Груевски да избяга в Русия, както направи сваленият украински президент Виктор Янукович. Но това няма нищо общо с напрегнатата атмосфера, предизвикана от украинската криза и избора на Доналд Тръмп в САЩ.
Критичните изявления на руското Министерство на външните работи, обвиненията на журналистите в държавните руски медии, подозрителните действия на социалните медии и посещението на македонския президент Георги Иванов, който е приближен до Груевски, в Кремъл, бяха достатъчни, за да убедят Запада, че има огромна руска намеса в Македония, за да се промени геополитическата ориентация на държавата.

След това няма връщане назад. Западът се мобилизира, за да помогне на новата управляваща коалиция на социалдемократите и партиите на албанското малцинство не само да поемат властта, но и да покажат ползите от интеграцията в НАТО и ЕС. Русия, която е алергична към всяко разширяване на НАТО, беше принудена да се съсредоточи върху последния конфликт, който пречеше на интеграцията на Македония в тези два органа - спорът за името между Македония и Гърция.
Въпреки че Западът положи всички усилия да посредничи между Гърция и Македония в спора, Русия избра тактика, която дори теоретично нямаше шанс за успех. Москва всъщност даде предложение на двете страни да не правят нищо и просто да изчакат въпросът да стане по-малко чувствителен, сякаш предишните 27 години не бяха достатъчни.
Преспанският договор за промяна на името на Македония в Северна Македония бе подписан от правителствата на Гърция и Македония. Русия обаче продължи да критикува споразумението, че то е неприемливо, защото е против възгледите на националистите в двете страни.

Всъщност има няколко причини, поради които руската критика е стабилна, а сделката е постигната само поради силния натиск от Запада. Договорът бе подкрепен от повече от 90% от избирателите на незадължителен референдум в Македония, но избирателната активност беше само 38% вместо необходимите 50%, за да бъде валиден. Съдържанието на референдума беше очевидно двусмислено, тъй като промяната на името не беше спомената, но присъединяването към ЕС и НАТО беше обещано в замяна на приемането на споразумението. За да получи необходимия брой гласове в македонския парламент, правителството беше принудено да амнистира опозиционните политици, обвинени в събитията от 27 април 2017 г. Задачата се падна на председателя на парламента, който трябваше да подпише Закона за изменение на Конституцията за преименуване на държавата, след като президентът Иванов отказа да подпише.
Македония е парламентарна република и в крайна сметка всички норми бяха спазени, но процесът не изглеждаше като истинско помирение между двете нации. Дори в Гърция, където парламентарното мнозинство беше достатъчно, за да ратифицира споразумението, гласуването беше прекъсвано от управляващата коалиция.

На фона на всички усложнения договорът можеше да се провали многократно и да изчезне от списъка на приоритетите на Запад, ако не беше упоритата критика на Русия. Претенциозната враждебност на Москва се дължи на факта, че Западът обвини Кремъл за всички проблеми и реши да не се отказва при никакви обстоятелства, защото залозите внезапно се повишиха за малката, периферна, балканска държава. Западът реши да бъде настоятелен, вместо да преживее ново геополитическо поражение в отношенията с Русия а и беше ясно, че точно Русия стои зад това положение.
Нещо повече, не е особено ясно как би изглеждал дългосрочен успех за Русия. Македония се нуждаеше от споразумение, за да реализира дългогодишната си мечта да стане част от ЕС и НАТО, а Гърция се нуждаеше от споразумение, за да се защити от засиленото турско влияние на север, в Македония. И в двата случая това са приоритети, които не биха изчезнали при смяната на управниците в двете страни.
Подкрепяйки опонентите на споразумението, Москва беше въвлечена във вътрешнополитическите борби на двете страни и стоеше на страната, която вече нямаше нужда от помощ от Русия, след като дойде на власт. Политиците в Гърция и Македония критикуват сделката като начин да дойдат на власт. Новите лидери с радост ще припишат всички непопулярни решения на предишното правителство и ще продължават да седят удобно в креслата си.
Резултатите от руската намеса в македонското споразумение са отчайващи. Гърция изгони двама руски дипломати, въпреки че не направи това след международния скандал за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.
Македонското правителство вижда Русия като враг, докато македонската опозиция не възнамерява да се ориентира към Москва и продължава да подкрепя влизането на Македония в НАТО. Държавата ще стане част от Алианса много по-бързо, отколкото хората се надяваха досега.
Всичко това се превърна в още една причина за недоволство от вече нарушените отношения между Русия и Запада. Опитът на Русия да се противопостави на неизбежното само ускори процеса, но в същото време тя време преживя още едно международно унижение и накърни своите интереси в региона.

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On  (С. Мкаедония): Премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас ще получат наградата „Евалд фон Клайст“ в Мюнхен

A1 On (С. Мкаедония): Премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас ще получат наградата „Евалд фон Клайст“ в Мюнхен

16 Февруари 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Премиерите на Северна Македония Зоран Заев и на Гърция Алексис Ципрас ще получат наградата „Евалд фон Клайст“ в Мюнхен, пише скопоският електронен портал A1 On.
Планирано е церемонията по награждаването да се проведе на специална церемониална вечеря, организирана от баварския премиер Флориaн Херман.
Двамата премиери ще говорят на съвместна дискусия за Република Северна Македония и Република Гърция в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност.
Министър-председателят Заев в Мюнхен е придружен от правителствена делегация, съставена от вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска, външния министър Никола Димитров и депутата Джавад Адеми. Правителствената делегация ще участва в редица събития, съпровождащи конференцията, в рамките на която се планира да се осъществят и редица двустранни срещи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Вучич: Косовската албанска платформа е против диалога

ТАНЮГ: Вучич: Косовската албанска платформа е против диалога

16 Февруари 2019 | 03:31 | Агенция "Фокус"
София. В Мюнхен, където участва в работата на Конференцията за сигурност, сръбският президент Александър Вучич е обявил, че косовската албанска платформа за подновяване на диалога с Белград фактически е платформа против диалога, предава агенция ТАНЮГ.

"Те твърдят открито, че не искат дискусии“, е казал Вучич пред репортерите и е пояснил, че „Според платформата на Прищина всичко трябва да се провежда в рамките на тяхната конституция и онова, което според тях е запазване на териториалния интегритет и суверенитет на Косово“.
Сръбският президент задава въпроса: „Как биха могли да обяснят това на когото и да било в света?“
Александър Вучичи съвсем не е оптимистично настроен за възможността Прищина да отмени своите мита за сръбските стоки, но смята, че Сърбия ще се приспособи към ситуацията, защото знае как да се защитава, знае също така да защитава мира и стабилността.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Американският посланик в Атина поздрави новия министър на външните работи на Гърция

Kathimerini: Американският посланик в Атина поздрави новия министър на външните работи на Гърция

15 Февруари 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайт поздрави Йоргос Катругалос за назначаването му за министър на външните работи в Атина – решение, което бе обявено след мини-разместване в кабинета на премиера Алексис Ципрас, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
„Най-топли поздравления за Йоргос Катроугалос за неговата новоизбрана роля на външен министър на Гърция“, написа американският посланик в Атина в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
Постът бе последван от снимка на Катругалос с американския държавен секретар Майк Помпео, с когото той се срещна на последния Стратегически диалог между Гърция и САЩ, проведен във Вашингтон през декември 2018 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Доналд Тръмп изпрати писмо на Вучич с призив за признаване на Косово

Blic (Сърбия): Доналд Тръмп изпрати писмо на Вучич с призив за признаване на Косово

15 Февруари 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Белград/Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп поздрави с писмо сръбския си колега Александър Вучич по повод Деня на държавността, като подчерта, че страната му остава ангажирана с подкрепа в процеса за нормализиране на двустранните отношения с Косово, съобщава електронното издание на белградския вестник Blic.
„Уважаеми Г-н Президент, от името на американския народ имам удоволствието да изпратя искрени поздравления по повод Деня на държавността на Сърбия. Тази година, в която се навършват сто години от издигането на сръбския флаг пред Белия дом, се надяваме да гарантираме, че следващият век на нашето партньорство ще бъде посветен на мира, просперитета и свободата“, пише в писмото на Тръмп, адресирано до президента на западната ни съседка.
В текста се подчертава, че САЩ „остават непоколебими в подкрепата си за вашия ангажимент за задълбочаване на регионалното сътрудничество и особено за вашите усилия за нормализиране на отношенията с Косово".
„Макар че трябва да бъде постигнато споразумение, което и двете страни могат да подкрепят, ние считаме, че взаимното признаване следва да бъде основен елемент в нормализацията на отношенията. Такова историческо споразумение, с взаимно признаване по своята същност, ще изгради пътя за целите на евроинтеграцията на Сърбия и икономическия растеж“, се отбелязва още в писмото на Тръмп.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Йоргос Катругалос официално поема МВнР на Гърция, Ципрас размества и няколко заместник-министри

Kathimerini: Йоргос Катругалос официално поема МВнР на Гърция, Ципрас размества и няколко заместник-министри

15 Февруари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Атина. В мини разместване в гръцкия кабинет, анонсирано от говорителя на правителството Димитрис Цанакопулос в петък, премиерът Алексис Ципрас официално отстъпва Министерството на външните работи на досегашния си заместник Йоргос Катругалос, мястото на когото ще бъде заето от Сия Анагностопулу, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Елефтерия Хацигеоргиу е новият заместник-министър за Македония-Тракия, като заменя Катерина Нотопулу.
Константинос Баркас ще поеме функциите на Танасис Илиопулус като заместник-министър на социалната сигурност.
Танос Мораитис ще стане заместник-министър на инфраструктурата, докато Ангелос Тоскас ще бъде назначен за заместник-министър на миграцията.
Новоназначените министри ще се закълнат в понеделник, след завръщането на Ципрас от Берлин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Ципрас и Заев са номинирани официално за Нобелова награда за мир

Protothema: Ципрас и Заев са номинирани официално за Нобелова награда за мир

12 Февруари 2019 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и колегата му от Бивша югославска република Македония, Зоран Заев бяха номинирани официално за Нобелова награда за мир за 2019 г., съобщава електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Нобеловият комитет номинира двамата политици заради успеха им при подписването на Преспанското споразумение относно спора за името.
Компетентният комитет, базиран в Норвегия, обяви че номинациите са над 300. Заедно с Ципрас и Заев, службата за бежанци към ООН е сред кандидатите.
„Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас и премиерът на Северна Македония Зоран Заев бяха номинирани от партиите в Европейския парламент, след като успяха да сложат край на дългогодишния спор с подписването на Преспанското споразумение“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: БЮРМ официално се преименува на Северна Македония

Kathimerini: БЮРМ официално се преименува на Северна Македония

12 Февруари 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството в Скопие заяви, че страната вече официално е преименувана на Северна Македония, съгласно споразумението за нормализиране на отношенията с Гърция, което също ще позволи на балканската държава да се присъедини към НАТО, съобщава гръцкият вестник Kathimerini.
В съобщение на правителството се казва, че страната официално се назовава Република Северна Македония.
Служител от правителството заяви, че решението ще бъде публикувано в Държавен вестник по-късно.
От сряда, каза официалният представител, новото име ще бъде включено в официалните пътни табели - започвайки с една на границата с Гърция.
Смяната на името реши спор със съседна Гърция, който продължи десетилетия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Талат Джафери ще присъства в Албания на ратифицирането на протокола за приемане на Македония в НАТО

„Макфакс“ (Македония): Талат Джафери ще присъства в Албания на ратифицирането на протокола за приемане на Македония в НАТО

12 Февруари 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери ще пристигне на работно посещение в Тирана в сряда, предава македонската агенция „Макфакс“.
Както съобщава пресслужбата на парламента на страната, по време на визитата Джафери ще присъства на пленарното заседание на албанския парламент в четвъртък, на което ще бъде ратифициран протокола за членство на Македония в НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Песпанският договор влиза в сила - Гърция изпрати вербална нота на Македония

АНА-МПА: Песпанският договор влиза в сила - Гърция изпрати вербална нота на Македония

12 Февруари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е изпратила рано във вторник вечерта вербалната нота, с която информира Скопие, че гръцкият парламент е завършил процедурите по ратификацията на Преспанския договор и присъединителния протокол за НАТО, съобщава гръцката държавна агенция АНА-МПА, като се позовава на свои дипломатически източници.
С потвърждението за изпълнението на задълженията на гръцката страна по договора за името между Атина и Скопие, подписан през юни м.г., Македония сега ще трябва да приложи приетите в тази връзка конституционни изменения, с които променя името си на Северна Македония и другите изисквания произтичащи от спогодбата.
В подготовка за промяната на името, от сградата на македонското правителство бяха отстранени буквите „Правителство на Република Македония“ и се очаква табелката с новото име да бъде поставена в близките дни.
След тази на правителството, ще бъдат сменени табелите и на парламента, министерствата, граничните пунктове, посолствата. Според информацията на медиите, вече са изработени табелите с новото име, а първата ще бъде сложена на ГКПП Богородица между Македония и Гърция. Изработени са и нови интернет страници на правителството и министерствата с новото име.
След нотата от Гърция двете страни ще изпратят съвместно писмо до Генералния секретар на ООН, че спорът за името е разрешен и от кога Преспанския договор влиза в сила. След това Скопие ще информира с писмо секретариата на ООН, страните-членки, както и всички международни организации за новото конституционно име.
Междуресорният правителствен орган вече е изработил Национален план за действие за прилагане на бъдещите мерки и действия от споразумението, който, както разбира скопската телевизия, ще бъде приет на заседанието на правителството във вторник.
Препоръки за промяна на табелите ще получат и единиците на местното самоуправление, а секторите и службите за връзки с обществеността на държавните и обществените институции ще получат насоки за употребата на конституционното име.
Част от задълженията на Македония по прилагането на Преспанската спогодба е промяна на личните документи на гражданите в срок от пет години от влизането му в сила.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Да живее европейска Република Северна Македония

Зоран Заев: Да живее европейска Република Северна Македония

12 Февруари 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Да живее европейска Република Северна Македония, да живее Европа, да живее НАТО“, заяви накрая на своето изказване македонския премиер Зоран Заев на тържествената церемония във вторник по повод издигането на знамето на НАТО пред сградата на местния парламент, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Ние не вярваме в приказките, че Европейският съюз ще се разпада, ние смятаме, че той е най-силен. Ние му принадлежим исторически и политически. Брюксел няма да ни гледа през пръсти. Не очаквам снизходителност от ЕС <...> Прилагането на главите (от преговорите със Съюза) има значение на директива. Няма да стигнем до Европа ако не работим. А имаме какво да предложим на Европа... мултикултурно общество, сътрудничество, наука“, подчерта Заев в тържествената реч.
Членството в ЕС ще бъде реализирано чрез НАТО, уверен е Заев, а най-голямата придобивка, която ще бъде получена, ще са еднаквите шансове за всички и справедливостта, добави той, като призова опозицията да работи заедно с него по пътя към членството в Съюза.
„Всеки е равен независимо от банковата сметка. Сега, когато реализираме националните си стратегически интереси, няма друго по-добро решение. Да не се лъжем. Не трябва това да бъде възпрепятствано от нашите взаимни съперничества. По този път вървят и нашите съседи, нашите приятели от региона. Това е пътят на свободата. Нашите идеи трябва да водят до една и съща цел, а не да бъдат възпрепятствани от битки за власт. С отварянето на Брюкселските глави ще има работа за всички, както за депутатите, така и за президента на Македония“, заяви македонският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонската църква няма да променя името си, очаква да бъде призната като „Охридска архиепископия – Юстиниана прима“

„Сител“ (Македония): Македонската църква няма да променя името си, очаква да бъде призната като „Охридска архиепископия – Юстиниана прима“

12 Февруари 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската православна църква – Охридска архиепископия в никакъв случай няма да променя името си, независимо че държавата вечер се казва Република Северна Македония. Синодът няма намерение да добавя нищо повече към уставното си име, заяви във вторник в Прилеп Митрополит Преспанско-Пелагонийски Петър. Според него позицията на МПЦ-ОА била пределно ясна и нямало какво повече да се коментира, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Ние не можем да заповядваме на никого, да му наредим как да ни нарича, но ние ще се наричаме така, както го правим и сега. Моите мнения и възгледи не са по-различни от тези на Светия Синод и ние запазваме позициите си по всички тези въпроси. Ако някой има по-различно мнение, това е негово право, но аз споделям позицията и мнението на нашата света църква. Едно име имаме, така е песента“, е заявил митрополит Петър, цитиран от „Сител“.
Що се отнася до признаването на МПЦ от страна на Константинополската патриаршия, митрополитът заяви, че това ще се случи в обозримо бъдеще, ако не се случи нещо изненадващо. Според правилата на църквата, каза той, всяка суверенна държава трябва да има автокефална църква, а МПЦ-ОА изпълнява всички условия за това. Най-вероятно се преговаря МПЦ да бъде призната като Охридска Архиепископия, но все още има голяма неизвестност.
„Ще настояваме да ни признаят под нашето име, като досега не е имало случай някоя църква на етническа основав да бъде призната <...> Ние сме били Охридска архиепископия и обновихме Охридската архиепископия. Не можем да избягаме от факта, че сме били и сме обновена Охридска архиепископия и Юстиниана Прима (Първа Юстиниана), тъй като става дума за църкви, които са били на наша територия, на територията на Република Македония“, обясни митрополит Петър.
Ще бъде ли МПЦ-ОА следващата църква, която ще получи Томос за автокефалия след Православната църква на Украйна (ПЦУ), ще покаже времето, отбелязва „Сител“ и коментира, че действията на Константинополската патриаршия вече са предизвикали голям трус в православния свят, където всички поместни църкви са принудени да избират страна, а МПЦ, според медията, изглежда вече е избрала своята.

Агенция „Фокус“ припомня:

В манастира Рождество на Пресвета Богородица на брега на Охридското езеро в Калища, в близост до Струга, в събота, 6 октомври 2018 г., се състоя Юбилейното заседание на най-висшето църковно тяло на Македонската православна църква – Охридска архиепископия – Архиепископският църковно-народен събор (АЦНС).
През тази година МПЦ отбеляза няколко значими юбилея – 60 години от възобновяването на Охридската архиепископия в лицето на Македонската православна църква, 1000 години от нейното учредяване, 75 години от Свещенското заседание в охридското село Издеглавие и 1155 години от Моравската мисия на Светите братя Кирил и Методий.
Съборът бе съставен от делегати от всички епархии на МПЦ-ОА, като в него членуват лица от клира, монашеството, теологическите учебни заведения и представители на миряните от всяка епархия.
След края на петчасово заседание при затворени врата, говорителят на МПЦ-ОА митрополит Тимотей Дебърско-Кичевски потвърди позицията на АЦНС от декември 2017 година срещу промяната на името на страната и църквата и направи „апел за национално единство и искрен и молитвен призив към всички политически субекти в страната да се употребят всички сили за запазване на националната и духовната идентичност на македонския народ и всичко македонско“.
Освен това най-висшето църковно тяло в Македония прие важни промени на няколко члена от Устава на църквата, между които и за името на МПЦ и титулатурата на предстоятеля й, който в момента е архиепископ Стефан Охридски.
Допълва се член 2, който вече гласи: „Македонската православна църква е историческа и правна наследница на Охридската архиепископия и на Първа Юстиниана (Юстиниана Прима), има достойнството на Архиепископия и се именува Македонска Православна Църква – Охридска Архиепископия, а в комуникацията Македонска православна църква“.
Допълва се член 9, точка 2, който вече е : „Титлата на Архиепископа е Митрополит Скопски, Архиепископ Охридски и Македонски и на Първа Юстиниана и към него се обръщат с Ваше Блаженство.
Освен това Съборът поправи и член 23 от църковния Устав, с което епископите викарии се изключват от Пленарния състав на Синода и губят правото си на глас. Прието е и решение за териториални промени в границите на диоцезите на епархиите.

• Какво е Първа Юстиниана, или Юстиниана Прима:

Архиепископията Първа Юстиниана е учредена от византийския император Юстиниан Велики през 535 година заедно със създаването на едноименния град в Поморавието, днес в Сърбия, на 30 км западно от Лесковац и служи за катедра на архиепископа на Илиийския, или Дакийския диоцез. Прекратява съществуването си някъде в началото на VII век, но продължава да играе роля като независим от Вселенската патриаршия църковен център на българите под византийска власт.
Първа Юстиниана влиза в оборот през XI век, когато през 1018 година, след падането на България под византийска власт император Василий II понижава ранга на Българската Патриаршия и я обявява за Българска автокефална архиепископия със седалище в Охрид, последната българска столица и катедра на българския патриарх. Диоцезът, българският характер и правата й са определени с две грамоти на император Василий II „за правата на Охридската архиепископия“
Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България (Αρχιεπίσκοπος της πάσης Βουλγαριας), от средата на XII век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи (Αρχιεπίσκοπος της πρωτης 'Ιουστινιανης και πάσης Βουλγαριας или ΄αρχιεπίσκοπος Βουλγάρων). Първият архиепископ е Йоан Дебърски.
Известна е подарената от император Андроник II Палеолог на предстоятеля на Охридската афтокефална архиепископия плащаница, за употреба при благослужението в църквата Света София (Охрид). На императорския дар е извезан надписa:
„Пастирю на българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог“
Охридската архиепископия е закрита неканонично със султанско ирадие през 1767 г. по настояване на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е присъединен към този на Цариградската патриаршия.
Последният Охридски архиепископ е Арсений II Охридски, когато тя е е закрита, а епархията е присъединена към Драчката. От 1776 година епархията е присъединена към Преспанската и до 1878 г. в Охрид има гръцки епископи. Жителите на Охрид се обръщат с пълномощно писмо от 9 април 1861 г. "до представителите на българския народ" в Цариград, да помолят Високата порта за избавяне" от своеволието на гръцкото духовенство, като потвърди основанието на автокефалната архиепископия на Първа Юстиниана Охридска и на цела България". През 1872 г. Натанаил Охридски е ръкоположен за пръв митрополит на Българската екзархия в Охрид.

Кратка история на МПЦ-ОА

Идеята за възраждането на автокефалната Охридска Архиепископия под вида на поместна Македонска православна църква възниква през 1943 година в Генералния щаб на Народно-освободителната армия на Югославия, който образува религиозно представителство начело със свещеника Вельо Манчевски. На 4-5 март 1945 година се провежда църковно-народен събор, на който е провъзгласено учредяването на МПЦ и възстановяването на Охридската архиепископия. Синодът на СПЦ обявява тези действия за неканонични.
След период на борби и временно признаване на юрисдикцията на СПЦ над ОА, през 1967 година МПЦ-ОА се обявява за автокефална, което довежда до решение на Синода на СПЦ, с което тя е обявена за разколническа организация и се прекъсват отношенията с нея. През 2005 година СПЦ отлъчва от църковно общение вярващите, принадлежащи към МПЦ.
През 2009 година е прието решение „Македонската църква“ да приеме историческото название „Охридска Архиепископия“, като основно самоназвание. Оттогава в официалните документи тя се именува МПЦ-ОА.
На 23 ноември 2017 година Свещения Синод на МПЦ обяви, че признава Българския Патриархат за своя „Майка-Църква“. 4 дни по-късно, на 27 ноември 2017 година Синодът на БПЦ прие постановление, съгласно което БПЦ, в случай, че МПЦ я признае за своя Църква Майка, „се задължава да оказва пълно съдействие, ходатайство и застъпничество пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко, което е необходимо за установяването на каноничния статут на МПЦ“. На 14 декември Синодът на ГПЦ заяви, че е недопустимо вмешателството на Българската църква в работите на Сръбската църква. На 21 декември се провежда среща между комисиите за диалог между БПЦ и МПЦ.
На 9 февруари 2018 година Свещеният Синод на Констатинополската православна църква заяви, че разглежда като антиканонични действията БПЦ по въпроса за непризнатата Православна църква в „Бившата югославска република Македония“.

Редакция: Иван Христов


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЕТА (Македония): Заев и Ципрас ще се срещнат на Мюнхенската конференция

МЕТА (Македония): Заев и Ципрас ще се срещнат на Мюнхенската конференция

12 Февруари 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Премиерите на Македония и Атина Зоран Заев и Алексис Ципрас ще имат среща в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, която ще се проведе от 15 до 17 февруари, предава македонската агенция МЕТА.
Заев и Ципрас, както пише гръцкият вестник Kathimerini, като признание за техни те усилия за разрешаване на дългогодишния спор за името между Атина и Скопие, ще получат престижната награда „Евалд фон Клайст“, която се дава за мир и разрешаване на конфликти.
Председателят на конференцията Волфганг Ишингер написа веднага след ратифицирането на Преспанския договор от гръцкия парламент на своя „Туитър“, че двамата премиери ще бъдат поканени на 16 февруари в Мюнхен, за да приемат престижната награда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Вербалната нота от Атина ще бъде предадена на Скопие до края на деня

„Канал 5“ (Македония): Вербалната нота от Атина ще бъде предадена на Скопие до края на деня

12 Февруари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Атина. В рамките на днешния ден Гърция трябва да предаде вербалната нота, с която официално ще уведоми Македония за ратификацията на Преспанското споразумение и Протокола за членството в НАТО в парламента в Атина, предава скопската телевизия „Канал 5“.
В кулоарите на срещата на Алианса, която започва в Брюксел в сряда, министрите на отбраната на двете балкански страни – Радмила Шекеринска и Евангелос Апостолакис, ще проведат разговор. Не е изключена възможността в рамките й Апостолакис да предложи на Шекеринска Гърция да обучава македонската армия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Преспанският договор влиза в сила – Гърция изпрати нота на Македония

„Телма“ (Македония): Преспанският договор влиза в сила – Гърция изпрати нота на Македония

11 Февруари 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гърция изпрати на Македония нотата, с която я информира, че е изпълнила своите задължения, за да може Преспанския договор да влезе в сила. Очаква се още в понеделник вечерта в „Държавен вестник“ да бъде обявена датата, на която влизат в сила конституционните изменения и конституционните закони, с които Република Македония ще стане Република Северна Македония, съобщава скопският телевизионен канал „Телма“.
В подготовка за промяната на името, от сградата на македонското правителство рано сутринта бяха отстранени буквите „Правителство на Република Македония“. Очаква се новото име да бъде поставено до началото на тържествената церемония по издигането на флага на НАТО пред същото здание.
След тази на правителството, ще бъдат сменени табелите и на парламента, министерствата, граничните пунктове, посолствата. Според информация на „Телма:, вече са изработени табелите с новото име, а първата ще бъде сложена на ГКПП Богородица между Македония и Гърция. Изработени са и нови интернет страници на правителството и министерствата с новото име.
След нотата от Гърция двете страни ще изпратят съвместно писмо до Генералния секретар на ООН, че спорът за името е разрешен и от кога Преспанския договор влиза в сила. След това Скопие ще информира с писмо секретариата на ООН, страните-членки, както и всички международни организации за новото конституционно име.
Междуресорният правителствен орган вече е изработил Национален план за действие за прилагане на бъдещите мерки и действия от споразумението, който, както разбира скопската телевизия, ще бъде приет на заседанието на правителството във вторник.
Препоръки за промяна на табелите ще получат и единиците на местното самоуправление, а секторите и службите за връзки с обществеността на държавните и обществените институции ще получат насоки за употребата на конституционното име.
Част от задълженията на Македония по прилагането на Преспанската спогодба е промяна на личните документи на гражданите в срок от пет години от влизането му в сила.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Поставят знамето на НАТО пред сградата на македонското правителство във вторник

„Макфакс“ (Македония): Поставят знамето на НАТО пред сградата на македонското правителство във вторник

11 Февруари 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. С тържествената церемония във вторник, флагът на НАТО ще бъде издигнат пред сградата на македонското правителство в Скопие, предава агенция „Макфакс“.
Както съобщи правителствената пресслужба, в рамките на церемонията премиерът Зоран Заев ще направи изказване пред знамето.
По-рано в понеделник бе отстранена табелката от въпросната сграда, на която пишеше – Правителство на Република Македония и се очаква в близките дни на нейно място да се появи табелка с новото конституционно име на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): СДСМ решава за предсрочни избори във вторник

„Канал 5“ (Македония): СДСМ решава за предсрочни избори във вторник

11 Февруари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изпълнителният съвет (ИС) на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) ще вземе окончателното решение за това дали в страната да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно с редовните президентски на своето заседание във вторник, разкриват партийни източници пред скопския телевизионен „Канал 5“.
Все още не е ясно какво решение ще вземе партийния орган, посочват източниците, защото ръководството е разделено по темата.
Преди срещата в централата на СДСМ се очаква да се срещнат лидерът на социалдемократите Зоран Заев и председателят на основния коалиционен партньор ДСИ (Демократичен съюз за интеграция) Али Ахмети. Тема на разговорите се очаква да бъдат предсрочния вот и общия кандидат на президентските избори.
В СДСМ са уверени, че още за първия тур двете фракции ще са зад един кандидат, който ще е приемлив и за двете страни.
Междувременно в централния щаб на социалдемократите пристигат първите молби за кандидат за президент. Според неофициална информация има няколко кандидатури. Сред тях е бившият посланик Георги Филипов, който подаде заявлението си до партията в понеделник и обяви амбициите си за кандидат за президент.
Филипов казва, че влиза в надпреварата за кандидат за СДСМ, защото неговите виждания за евроатлантическата интеграция са по-близки до тези на управляващата партия.
Социалдемократите очакват да получат повече заявки до крайния срок на 19 февруари. Очаква се имената на висши държавни служители, посочени като възможни кандидати, да бъдат представени като предложения от общинските съвети на партията.
ВМРО-ДПМНЕ е изцяло ангажирана с вътрешно партийната кампания на евентуални кандидати, които ще влязат в изборната надпревара за наследника на сегашния президент Георги Иванов. Деветимата съперници се опитват да спечелят симпатиите на повече от 530 делегати, които ще вземат решение за Конвенцията в събота в Струга.
Според информация на партията се очаква повечето от гласовете да бъдат разпределени между професор Гордана Силяновска и депутат Владко Гьорчев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Словения ратифицира протокола за македонското членство в НАТО във вторник, а Албания – в четвъртък

„НОВА“ (Македония): Словения ратифицира протокола за македонското членство в НАТО във вторник, а Албания – в четвъртък

11 Февруари 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Любляна/Тирана. На извънредно заседание във вторник сутринта парламентът на Словения ще ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО. В рамките на заседанието ще изнесе реч председателя на македонския законодателен орган Талат Джафери, който ще посети Любляна, предава скопската телевизия „НОВА“.
„Подготвихме се речта на председателя на Събранието Талат Джафери да е във вторник сутринта, за да бъде в рамките на извънредно заседание на словенския парламент, на което Словения ще ратифицира присъединителния протокол на Македония, с оглед приемането му в гръцкия парламент. Мисля, че можем да бъдем оптимисти, всичко, което беше планирано през последните две години за влизането на Македония в НАТО, се сбъдна, макар в един момент да изглеждаше твърде оптимистично“, заяви по-рано словенският посланик в Скопие Милан Язбек.
В Албания Парламентарната комисия по правните въпроси одобриха с единодушие протокола за македонското членство в Алианса, което проправя пътя и за ратификацията му в законодателния орган в Тирана. Гласуването е насрочено за четвъртък, 14 февруари.
Очаква се Джафери да присъства и на сесията на албанския парламент.
Миналия петък гръцкият парламент ратифицира протокола за членство на Северна Македония в НАТО, два дни след церемонията по подписването му в седалището на организацията в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Членството на Македония в НАТО е тъжно събитие, което ще превърне страната в депо за радиоактивни боеприпаси, твърди сръбски анализатор

„Република“ (Македония): Членството на Македония в НАТО е тъжно събитие, което ще превърне страната в депо за радиоактивни боеприпаси, твърди сръбски анализатор

11 Февруари 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сръбският военен и политически анализатор Мирослав Лазански твърди, че Македония се е унижила, като е променила името си заради членството в НАТО, което ще превърне страната в депо за радиоактивни боеприпаси, съобщава близкото до кръговете на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“.
„Македония се съгласи да бъде унижена заради присъединяването си към НАТО, не всички македонци, но част от политическия елит се съгласиха да променят името заради светлото бъдеще в Организацията на Северноатлантическия договор. Единствената бивша югославска република, която след разпадането на СФРЮ промени името си. И при това два пъти, с което Македония стана световен рекорд в промяната на името на страната. Предстои да видим как ще бъде запомнено това в историята. За мен, който съм служил в Битоля, това е тъжно събитие. Не заради влизането на Македония в НАТО, тя е неформален член на този съюз от години, но поради факта, че една страна се съгласява да промени името си, за да се присъедини към военен съюз. Невиждано...“, пише Лазански в рубриката си в сръбския ежедневник „Политика", цитирано от македонското издание.
Лазански, който е редовен колумнист в белградския вестник, пише, че официалното присъединяване на Македония към НАТО преди всичко е от полза за Алианса, който ще получи Криволак.
„Какво получава НАТО, като присъедини Македония? На първо място, военният полигон Криволак, единственият полигон в Европа, където е възможно да се упражнява с някои видове истински бойни вещества“, пише Лазански, като същевременно задава въпрос дали в Криволак ще бъдат използвани боеприпаси с обеднен уран. „Разбира се, кой в Скопие би могъл да зададе такъв въпрос на великия съюзник? Никой. Те ще бъдат щастливи, ако великият им съюзник им обещае, че албанците няма да разтурят страната някой ден. Всичко, което Скопие получава от присъединяването си към НАТО, е обещание. Вербално, не на хартия“, подчертава сръбският анализатор.
Освен Криволак, пише Лазански, НАТО получава и военно-гражданското летище в Петровец,близо до Скопие. „Нищо ново, защото го използваше досега, както искаше. С влизането на Македония в Алианса НАТО засилва комуникационната линия: албанските пристанища - Македония - българските пристанища на Черно море“, обяснява Лазански.
„Сега НАТО бърза да приключи кампанията за разширяване на Балканите. От Брюксел настояват за задействане на план за присъединяване на Босна и Херцеговина. Но, геостратегически, разширяването на НАТО на Изток надхвърля влизането на Черна гора и Македония в НАТО, защото световната сигурност не зависи от тези две бивши югославски републики“, констатира сърбинът.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският посланик в Атина: Членството на още една страна в НАТО не може да бъде фактор за стабилността на Балканите

Руският посланик в Атина: Членството на още една страна в НАТО не може да бъде фактор за стабилността на Балканите

11 Февруари 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Интеграцията на още една балканска държава в НАТО със сигурност не може да доведе до укрепване на стабилността и сигурността в региона. Това предупреди посланикът на Руската федерация в Атина Андрей Маслов в интервю за Sputnik, цитирано от скопската електронна медия A1 On.
Посланикът на Русия обясни, че като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, страната му е убедена, че в процеса на ратификация на Преспанското споразумение са нарушени правни клаузи.
Маслов подчерта, че Македония и Гърция са постигнали споразумение за новото име на югозападната ни съседка, в което „няма нищо лошо“.
„Проблемът обаче е, че процесът на официализиране на споразумението е със сериозни нарушения във вътрешното законодателство на една от страните. Референдумът за името беше неуспешен. Въпреки това процесът на ратификация пренебрегна волята на по-голямата част от населението на страната. Русия като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, а въпросът за името е в дневния ред на органа от 1993 г., подчертава факта, че е нарушена правната яснота в процеса на одобряване на споразумението. И, разбира се, както казах, такова ускорено, трескаво приемане на една балканска страна в НАТО не може да бъде фактор за стабилност”, коментира руският дипломат в интервюто, цитирано от македонската медия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експрес.мк“ (Македония): Веднага след поставянето им – табелите с новото име на Македония паднаха жертви на вандалска акция

„Експрес.мк“ (Македония): Веднага след поставянето им – табелите с новото име на Македония паднаха жертви на вандалска акция

11 Февруари 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новинарският портал „Експрес.мк“ предава, че веднага след поставянето им табелите с новото име на югозападната ни съседка – Република Северна Македония – са паднали жертва на вандалска акция на неизвестни активисти.
Порталът публикува снимки, от които става ясно, че надписът „северна“ е задраскан на няколко места. На една от снимките се над „Република Северна Македония“ се чете надпис „Никога!“.
След няколко докладвани сходни инциденти от Министерството на вътрешните работи в Скопие обявиха, че обмислят оперативен план за защита на табелите с новото има на Македония, особено онези, поставени на границата с Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Управляващата партия в Скопие обмисля два варианта за промяна на името си

„Независен“ (Македония): Управляващата партия в Скопие обмисля два варианта за промяна на името си

11 Февруари 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Социалдемократите на Северна Македония (СДСМ) или само Социалдемократически съюз (СДС) са двата възможни варианта за промяна на името на управляващата в Скопие партия, съгласно произтичащите от Преспанското споразумение ангажименти, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“, като се позовава на информация от високопоставен представител на политическата сила, водена от премиера Зоран Заев.
Промяната на името на партията трябва да бъде финализирано до президентските избори през април, но нейни членове не изключват решението да бъде взето на предстоящия на 3 март конгрес на македонските социалдемократи. На него следва да бъде избран и кандидатът, който ще представлява партията на изборите за нов държавен глава на югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Започва поставянето на табелите с новото име на Македония

„Алсат-М“ (Македония): Започва поставянето на табелите с новото име на Македония

11 Февруари 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Тази седмица ще започне поставянето на табелите с новото име на Македония, отбелязва излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Табела с македонския държавен герб и надпис „Република Северна Македония“ на два езика вече е изготвена за граничния пункт „Богородица“ на границата с Гърция. Уточнява се, че вече е свален и надписът „Правителство на Република Македония“ от сградата на кабинета в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Свален е надписът на сградата на правителството в Скопие, за да се допълни новото име на държавата

„Фокус“ (Македония): Свален е надписът на сградата на правителството в Скопие, за да се допълни новото име на държавата

11 Февруари 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Надписът „Правителство на Република Македония“ от сградата на кабинета в Скопие е свален, за да се допълни новото име на държавата – „Република Северна Македония“, съобщава електронното издание на местния „Фокус“.
Очаква се днес Атина да изпрати вербална нота, с която да уведоми Скопие за ратификацията на Преспанското споразумение и Протокола за членство в НАТО. С това Договорът от Преспа влиза в сила и югозападната ни съседка ще се нарича официално „Република Северна Македония“.
Следващата стъпка е двете страни да изпратят съвместно писмо до ООН, с което да информиран генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш за влизане в сила на договора. След това ще бъдат уведомени и страните-членки на ООН. Процесът следва да бъде завършен в рамките на няколко дни, припомнят от Министерството на външните работи в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Скопие очаква вербална нота от Атина за ратификация на Преспанското споразумение и Протокола за членството в НАТО

„Независен“ (Македония): Скопие очаква вербална нота от Атина за ратификация на Преспанското споразумение и Протокола за членството в НАТО

11 Февруари 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие са в очакване в рамките на деня Атина да изпрати вербална нота, с която официално да уведоми властите в Македония за ратификацията на Преспанското споразумение и Протокола за членството в НАТО, припомня електронното издание на скопския вестник „Независен“.
По-рано гръцкият заместник-министър на външните работи Йоргос Катругалос обясни следващите стъпки, които Атина следва да предприеме след петъчното гласуване на протокола за македонското членство в Алианса.
„В понеделник ще бъде изпратена вербална нота за информиране за ратифицирането на споразумението. След това Северна Македония ще информира ООН, както и всички държави-членки, които са я признали под конституционното име, че започва прилагането на новото име. От понеделник започват нейните задълженията за промяна на имената на улиците, обектите, документите, които са със старорото име; всичко, за което се договорихме“, поясни Картугалос, като същевременно подчерта, че от първия ден на новата работна седмица Скопие трябва да започне да използва новото име – Република Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.