НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Общинският съвет в Казанлък поиска информация от Читалище „ Искра”, как управлява имотите си и къде са приходите от тяхното стопанисване

Стара Загора: Общинският съвет в Казанлък поиска информация от Читалище „ Искра”, как управлява имотите си и къде са приходите от тяхното стопанисване

4 Февруари 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Казанлък. За 8 години, от 2010 до 2018 година, Народно читалище „Искра” има приходи от наем от имоти в размер на 720 хиляди лева, каза по време на заседание на Общинския съвет в Казанлък общинският съветник Мария Цонева по време на разглеждане на второ четене на бюджета, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Тя поясни, че информацията и е във връзка с предложението на „БСП – Лява България”, за включване в Бюджета на Община Казанлък за 2019 година на средства за изграждане на газова инсталация в сградата на читалището, и от групата на ГЕРБ настояват да знаят как читалище „ Искра” е управлявало тези имоти и къде са приходите от тяхното стопанисване. Единият от имотите е на улица „Дондуков” 14, в централната част на Казанлък, от който за 8 години, при минимален месечен наем средно от 300 лева, приходът за целия период от 144 хиляди лева.
Следващият имот, който е собственост на Народно читалище „Искра ”, също се намира в центъра на Казанлък. Той е даден под наем и е известният на всички кафе - бар в градината на улица „ Искра”. „ Ако се позовем на действащите в момента общински наредби, пазарният наем на имота се изчислява на 4 хиляди 976 лева месечно или общата събрана сума за целия осемгодишен период би възлязла на 480 хиляди лева”, каза Цонева. По пазарни цени хиляда лева месечно е наемът и на кафето, намиращо се в сградата на самото читалище, а за 8 години сумата е 96 хиляди лева. „Ако всичките тези средства са били управлявани правилно и икономически ефективно, то средствата от тях биха стигнали не само за изграждане на газова инсталация в сградата на читалището, която е необходима не от вчера и днес, а биха стигнали и за обновление на сградата, и за асфалтиране на паркинга зад читалището. Освен това, тези средства биха били достатъчни и за подпомагане творческата дейност на формациите към читалище „Искра”, а не повечето от тях да търсят допълнителни спонсори за своите изяви”, каза още Цонева.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.