НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АFP: Руски офицер е координирал отравянето на Скрипал от Лондон

АFP: Руски офицер е координирал отравянето на Скрипал от Лондон

29 Юни 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разследване от журналистическия уебсайт „Белингкет“ на открити източници установи, че висш руски офицер от военното разузнаване е координирал миналогодишната химическа атака в Солсбъри от лондонска тайна квартира, използвайки телефон и няколко приложения за съобщения в интернет,предава AFP.
Сайтът обяви късно в петък, че съвместният му анализ с помощта на BBC е довел до установяването на командната структура. Мрежата от чужди агенти на руското ГРУ използвана, за да се извърши отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.
Лондон и Вашингтон определят ГРУ като основна заплаха за сигурността на Русия за западните интереси в чужбина.
Русия отрича участието в случая Скрипал и нарича други обвинения срещу ГРУ - включително опит за хакване на Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага миналата година - политически мотивирани.
Констатациите „хвърлят светлина върху вероятната верига на командване за тези (и други) операции на ГРУ в чужбина, като един координиращ висш офицер общува със седалището си в Москва, докато екипът на място получава нови инструкции“, се казва в разследването на „Белингкет“.
"Доказателствата, получени от нас за други международни операции, включващи същия екип, предполагат, че това е стабилен оперативен модел на ГРУ."
Британската полиция заяви, че не може да коментира "текущо разследване".
Британските служители досега са идентифицирали двамата руснаци, заподозрени в отравянето на Скрипал в Солсбъри като агентите на ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига.
Двамата мъже са влезли във Великобритания с фалшиви паспорти и бяха забелязани на кадри на охранителни камери, че са се разхождали из южния английски град малко преди Скрипал и дъщеря му Юлия да бъдат намерени отровени на пейка в парка.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Московский Косомолец: Сергей Скрипал го грози отново смъртна опасност

Московский Косомолец: Сергей Скрипал го грози отново смъртна опасност

24 Май 2019 | 00:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Сергей Скрипал го грози отново смъртна опасност, пише руското издание “Московский Комсомолец“.
Вестникът информира, че избягалият руски шпионин Сергей Скрипал се е свързал с племенницата си Виктория и изданието разполагта със записи на телефонните разговори, изпратени от самата нея . Той е разговарял с нея в началото на април, а след това се е обадил и е оставил съобщение на телефонния секретар на 9 май, като е поздравил цялото семейство за Деня на победата. Много експерти се опитват да изградят версии, обсъждайки каква нова операция са планирали британските специални служби и как Русия ще отговори на това.
Според политическия анализатор Сергей Марков, опитът или просто имитацията на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал е организиран от пенсионирани офицери от американските и британските разузнавателни служби.
„Те бяха свързани с известния Кристофър Стийл - това е бившият началник на„ руското управление ”на британското разузнаване и, между другото, през последните години Сергей Скрипал работи под негово командване. По-специално двамата съставиха досие за Тръмп за връзките му с Русия, по поръчка на Демократическата партия на САЩ преди последните избори, каза експертът пред вестника.
И когато на американската общественост стана известно, че всичко това е чиста фалшификация и фактът, че нишките водят до Стийл, а от него - до Скрипал, това вече е доказан факт - тогава тайните служби са решили да покрият следите, организирайки отравянето на бившия руски шпионин и дъщеря му. Така те премахват автора на фалшивото досие и отново, за пореден път, биха могли да демонстрират руската връзка пред обществеността.
"Всички скорошни скандали около Русия - и предполагаемото убийство на журналиста Аркадий Бабченко, както и мистериозното отравяне на Сергей и Юлия Скрипал са работата на западните разузнавателни служби", каза Алексей Мухин, политолог и генерален директор на Центъра за политическа информация.
Появата на живия и здрав Сергей Скрипал, който говори с роднините си в Русия, сякаш нищо не се е случило, противоречи на основната концепция, която САЩ и Великобритания толкова дълго са защитавали и заради която са налагали санкции срещу Руската федерация. Защо тогава се обади и защо сега? Може ли това да е началото на нова шпионска многоходова акция?
"Едва ли. Самият факт на разговорите е най-вероятно насочен към вътрешната британска публика, каза Мухин. - Първо. Момчетата от британските специални служби се опитват да успокоят обществеността. Ето Скрипал е жив, да, със сигурност налагаме санкции срещу Русия, но не приемате всичко това много сериозно. Не си струва много да се напрягате за това. Второ. Защо той се показа именно сега? Потърсете отговора в Брекзит. Процедурите, свързани с излизането от Европейския съюз, много изнервят британското общество. Търсят се положителни новини и ето ги и тях! Скрипал звъни на роднините си.
„Доказателства срещу Русия по случая „Скрипал” така и не се появиха. Всички обвинения срещу Боширов и Петров са същите фалшификати, както и самото отравяне, твърди Сергей Марков. "Най-вероятно те наистина са наши агенти, но може би западните разузнавателни служби са ги примамили към Солсбъри, за да ги замесят в тази операция."
Експертът приема, че ако отравянето на Скрипал все пак се е случило, тогава западните разузнавателни служби се нуждаят от време, за да убедят жертвите, че Москва стои зад това. Затова Сергей и Юлия бяха изолирани от медиите, тъй като те се нуждаеха от силно изказване от тях: „Ние бяхме отровени от руснаците!“. И те, най-вероятно, не са направили такива признания. Сега, казва Марков, е възможно Скрипал да бъде убеден да направи официално изявление, но дори и в този случай думите му в съда няма да бъдат достатъчни. Ето защо е малко вероятно да видим края на този шпионски сериал.
Така че историята на Скрипал може да се движи към щастлив край? Но според Алексей Мухин, точно сега животът на Скрипал е в опасност, както никога досега.
„Всъщност и Бабченко, и Скрипал са нещастни хора. Движат се на ръба - към специалните служби, а за онези, които са измислили тяхното „убийство или отравяне“, истинската им смърт е много полезна. Така че можем само да се радваме, че Сергей Скрипал е жив и здрав, но да го разберем и да му простим е абсолютно невъзможно. Каквито и жертви на руския терор да бяха представени в западните медии, всъщност - тези хора са истински предатели“, казва Мухин.
Ами руските власти - каква ще бъде реакцията на Русия към чудотворното завръщане на Сергей Скрипал от забравата?
„Това е игра на западни специални служби и с тях трябва да се действа внимателно, хибридно, а още по-добре - асиметрично. Можете отново да поискат очна ставка със Скрипал и да поискат документите по случая да бъдат представени, но какъв е смисълът, ако е ясно, че британската страна няма да се свърже с Русия ”, казва експертът. - Всъщност вече Русия е отговорила, крайно затруднявайки работата на официалните и неофициалните западни разузнавателни служби в Русия. Шпионите вият - може би този факт не е известен на широката общественост, но в тесни кръгове информацията обикаля. Вече е станало много трудно за агентите на всички служби да работят в Русия. Това е руският отговор, но той не може да бъде представен публично."

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пострадалият британец от Еймсбъри продължава да твърди, че Русия има участие в неговото отравяне

ТАСС: Пострадалият британец от Еймсбъри продължава да твърди, че Русия има участие в неговото отравяне

7 Април 2019 | 03:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Чарлз Роули, който според версията на Скотланд Ярд, миналото лято в Еймсбъри беше отровен при контакт с нервно-паралитичното вещество „новичок“, продължава да твърди, че Русия стои зад инцидента. Това той е заявил пред неделното издание на The Mirror след посещения в руското посолство в Лондон и разговор с посланика Александър Яковенко, предава ТАСС.
По думите на Роули, който след срещата с посланика се въздържа от общуване с руските журналисти, но даде интервю за британския вестник, той „не е получил никакви отговори“. След срещата е признал, че „е харесал посланика“, но това не променя мнението му за инцидента в Еймсбъри. "Радвам се, че се срещнах с него и че изясних някои неща, които не знаех. Но продължавам да мисля, че Русия е извършител на това нападение ", цитира думите му британското издание.
Британецът е отбелязал обаче факта, че шефът на дипломатическата мисия „е разтревожен“ за здравето му.
Посланикът е приел 45-годишния Роули и по-възрастният му брат Матю. Срещата е продължила повече от час и за нея посланикът е разказал на руските журналисти. Според дипломата гостите са искали да разберат какво всъщност се е случило миналото лято в Еймсбъри.
Яковенко отбелязва, че "повечето въпроси са се основавали на пълната липса на информация от страна на британците ". В частност, братя Роули „задавали въпроса за това дали Русия е отровила Скрипал и дали тя не е единствената държава, която може да произвежда „новичок“. "По тази тема им дадохме пълно разяснение и аз още един път чрез факти му доказах, че това вещество може да се произвежда във всяка лаборатория в Европа, че то вече се произвежда в Чехия и в други страни", каза посланикът.

За отравянето в Еймсбъри

Името на Чарлс Роули стана известно след като на 30 юни 2018 година той и неговата спътница Дон Стърджис бяха приети в болницата на малкото градче Еймсбъри в критично състояние. На 8 юли стана известно, че Стърджис е починала в болницата. Роули е бил изписан от нея на 20 юли, но в средата на август той отново е бил хоспитализиран, тъй като имал проблеми със зрението си.
Според британското разследване Стърджис и Роули са отровени с вещество, което се е намирало във флакон с парфюм. Роули го намерил в парка на Стърджис и го подарил на жената до себе си, която веднага го пробвала. Организация, която се бори за забрана на химическото оръжия в свой доклад информира, че смъртта на Дон Стърджис е настъпила вследствие от контакта със същия този химикал, с който по-рано бяха пострадали и Скрипал.
На 4 март 2018 година бившият полковник от Главното разузнавателно управление на Русия Сергей Скрипал, осъден в родината си за шпионаж в полза на Великобритания, заедно с дъщеря му Юлия са подложени в Солсбъри на въздействие на нервно-паралитичното вещество „новичок“, както се твърди от британска страна. След това Лондон излиза с версията, че веществото уж се разработва в Русия и на тази основа обвинява Москва за съпричастност към инцидента. Руската страна категорично отхвърля всички спекулации по темата, като съобщава, че никога – нито при СССР, нито в РФ, не е имало програма за разработка на „новичок“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ готвят санкции срещу РФ по повод инцидента в Солсбъри

ТАСС: САЩ готвят санкции срещу РФ по повод инцидента в Солсбъри

30 Март 2019 | 03:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ подготвиха проект със санкции по отношение на Русия във връзка с инцидента в Солсбъри. За това съобщава в петък ТАСС, като цитира агенция Bloomberg.
Според източници на агенцията, целият пакет е вече съгласуван в Държавния департамент и в Министерството на правосъдието на САЩ. В момента той е в Белия дом, където очаква да бъде одобрен.
Новите санкции включват рестриктивни мерки в банковия сектор. Не е ясно, пита ТАСС, защо американските власти до този момент официално не са обявили степента на готовност на новия пакет от санкции. Няма информация и за това колко дълго ще се разглеждат мерките в Белия дом.
В края на август 2018 САЩ наложиха ограничения на Русия заради случая Скрипал в рамките на американския Закон за контрол над химическите и биологичните оръжия и забраната на неговото прилагане от 1991 г. Вашингтон въведе забрана за доставки от Русия на продукция с двойно предназначение, но направиха редица изключения. Този закон предвижда заплахата от използване на втора вълна от санкции.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс“: Москва призова Лондон да обнародва резултатите по делото „Скрипал“

Интерфакс“: Москва призова Лондон да обнародва резултатите по делото „Скрипал“

5 Март 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Посолството на РФ в Лондон заявява, че властите на Великобритания са длъжни да дадат гласност за резултатите по делото за отравянето в Солсбъри на бившия сътрудник на Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предава агенция „Интерфакс“.
В официалното заявление на прессекретаря на посолството в отговор на зададен въпрос от медиите, което бе направено в понеделник, се казва: „Отново призоваваме британските власти честно да разкажат на обществеността какво точно се случи в Солсбъри преди една година и незабавно да се обявят дори и да има само междинни резултати от проведените следствени действия".
В него се отбелязва, че в посолството „са обърнали внимание на появата в британските медии на нови публикации, свързани с годишнина от инцидента в Солсбъри, в които се съдържат „нови сензационни подробности за случая".
"Тяхното съдържание предизвиква само недоумение и порой от присмех. Вместо ясна информация за случилото се отново става позоваване на някакви „високопоставени източници в правоохранителните органи“, цитират се анонимни „ сътрудници от спецслужбите в оставка“. Естествено, подобни сведения не могат да бъдат проверени, а това създава още по-голяма атмосфера на тайнственост около инцидента ", се казва в съобщението на руското посолство в Лондон.
За покушението срещу Скрипал британските власти обвиниха Русия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Руското посолство в Лондон подготви доклад за инцидента в Солсбъри

„Российская газета“: Руското посолство в Лондон подготви доклад за инцидента в Солсбъри

4 Март 2019 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Руското посолство във Великобритания подготви доклад за инцидента в Солсбъри за годишнината от тези събития, по време на които, според британската страна, бившият полковник Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени, пише в. „Российская газета“.
„На 4 март става една година от инцидента в Солсбъри, в резултат на който са ранени руските граждани Сергей и Юлия Скрипал. Досега британското правителство не е предоставило официалната версия за случилото се, подкрепена с доказателства. В същото време, в нарушение на международното право, изолира Скрипал и унищожи доказателства, така че в бъдеще ще бъде невъзможно да се провери британската версия. Днес (неделя) посолството публикува доклад от 50 страници (на английски език), в който се посочва цялата информация, с която разполага руската страна по този случай“, се казва в съобщение, публикувано на интернет страницата на руското посолство в Лондон.
От руската дипломатическа мисия обърнаха внимание на факта, че през годината разследването се провеждаше зад затворени врати, а вниманието на британската общественост беше отклонено от различни информационни течове от специалните служби. В същото време британското външно министерство отказа да потвърди тази информация на руското посолство.
А на годишнината от инцидента, вместо резултатите от разследването, британските медии извършиха „безпрецедентна клеветническа атака“ срещу руското посолство и лично срещу руския посланик във Великобритания Александър Яковенко с необосновани опити да установят принадлежността му към руските специални служби. Относно абсурдността на тези „версии“, говори официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.
„Всичко това не може да не предизвика съжаление. Посолството призовава британското правителство да вдигне завесата на тайната за хода на разследването, да даде възможност да се срещне с руските граждани и да спре грубата антируска кампания в британската преса“, се казва в съобщение на руското посолство.
Пирпомняме, че на 4 март 2018 г. бившият полковник Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Обединеното кралство, и дъщеря му Юлия, според британското разузнаване и медиите, са били отровени с нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Британските власти обвиниха Русия за отравянето и въпреки настоятелните искания на руската страна, те не предоставиха никакви доказателства в подкрепа на тази версия. Нещо повече, Лондон през цялото това време не показва жертвите и отказва да даде възможност на Скрипал да общуват със своите роднини и руски дипломати. Поведението на британците даде основание на майката на Сергей Скрипал да твърди, че синът й трябва да се счита за изчезнал.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Секретността около „делото Скрипал“ изглежда като провокация срещу Москва

ТАСС: Секретността около „делото Скрипал“ изглежда като провокация срещу Москва

3 Март 2019 | 01:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските власти създават атмосфера на тайнственост около разследването на инцидента в Солсбъри. Това сочи към извода, че отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление Сергей скрипал и дъщеря му Юлия е силно изразена антируска провокация. В събота посолството на РФ в Лондон излиза с коментар на публикация по случая в британския „Файненшъл таймс“, в която се твърди, че медиите в Русия говорят за 138 негови версии, предава агенция ТАСС.

Споменава се за доклад на Кингс Колидж, Лондон, според който руският телевизионен канал RT и информационната агенция Sputnik са използвани като "орудия за дезинформация ", с помощта на „публикации и повторения на дълъг списък от често пъти противоречиви информационни съобщения". Така се създава "замъглена картина на събитията ", случили се в Солсбъри през март 2018 година. "Всички публикации в местните [британските] медии се четат внимателно в Русия. Като отчита тяхното противоречиво съдържание, обществеността в нашата страна все повече се убеждава, че в Солсбъри станахме свидетели на мощна антируска провокация. Създадената от британските власти атмосфера около разследването само подхранва това убеждение ", се казва в комюникето на руското дипломатическо представителство.
"Не е изненада, че при тези обстоятелства руските журналисти се опитват да разберат какво именно се е случило в Солсбъри. Те разчитат и на материалите на британските си колеги. Що се отнася до споменатите 138 "версии" (които, както се изясни, на практика не са версии, а отделни тезиси по различни аспекти на делото – бел. ТАСС) – това, както отбелязва Форин офис в една от нотите си, е проява на обществената дискусия ", отбелязват в посолството на РФ.
В съобщението се припомня, че " британските власти до този момент не са публикували резултати от разследването, което продължава все още ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Руския флаг се развя над Солсбъри две седмици преди годишнината от изчезването/отравянето на Сергей Скрипал

The New York Times: Руския флаг се развя над Солсбъри две седмици преди годишнината от изчезването/отравянето на Сергей Скрипал

18 Февруари 2019 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Две седмици преди годишнината от изчезването/атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия Сергей Скрипал в Солсбъри, Великобритания, някой закачи голямо руско знаме на градската катедрала през нощта, а жителите на градчето възприеха това като подигравка към претърпените изпитания през последната година, пише американското издание The New York Times.
Снимките на руския флаг, развяващи се от скеле около катедралата, бяха широко разпространени в социалните медии в неделя сутринта.
Викарият на Солсбъри Николас Пападопулос заяви,че това е „изключително глупаво“.
По неговите думи, „това е подигравка към огромните лични трагедии и щетите, нанесени на града от безпрецедентните атаки с нервно-паралитично вещество в Солсбъри миналата година“.
Не става ясно кой се е изкачил на скелето, обграждащо сградата, за да постави знамето, което набързо е премахнато в неделя сутринта. Флагът е предаден на полицията, съобщиха от катедралата.
„Каква глупост“, заяви депутатът от Консервативната партия Джон Глен в „Туитър“. „Това е подигравка със сериозните събития, които, за съжаление, Солсбъри преживя миналата година.
„Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че случаят е обект на хумор в Русия.
„Руските власти, които отрекоха отговорността за нападението срещу г-н Скрипал, взеха предизвикателен, подигравателен тон по време на разследването, дори когато нападателите бяха разкрити, че са били отличени служители на руската военна разузнавателна служба“, пише изданието.
Вестникът е възмутен още от това, че руската държавна Russia Today е изпратила шоколадови модели на катедралата в Солсбъри на другите новинарски медии по време на празниците.
Авторът е най-раздразнен от това, че миналия месец руски производител на настолни игри е пуснал такава, наречена „Нашите в Солсбъри“ („Наши в Солсбери“), в която участниците вървят по предполагаемия път на предполагаемите извършителите на нападението Александър и Анатоли и в крайна сметка достигат до въпросното английско градче.
„Може да се каже, че това беше идея, с която да отговорим на Западните медии“, заяви Михаил Бобер, който е съставил играта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Гняв в Солсбъри след като руско знаме се появи на катедралата година след атаката

Daily Express: Гняв в Солсбъри след като руско знаме се появи на катедралата година след атаката

18 Февруари 2019 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Солсбъри. Работниците бяха забелязани да премахват знамето в неделя сутринта, след като е било закачено през нощта, пише британският в. Daily Express. Проявата беше наречена „неуважителна“ и „шамар в лицето“, след като бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с невро-паралитичния агент „Новичок“ на 4 март миналата година. 44-годишната Доун Стърджис почина, след като влязла в контакт с бутилка от парфюм, използвана за пренасянето на „Новичок“.
След като флагът беше премахнат, депутатът от Солсбъри Джон Глен каза: „За щастие вече е премахнат – каква глупава проява – подиграват се със сериозните събития, преживени в Солсбъри миналата година“.
Лий Мартин каза, че е видял знамето „с дължина около 10 метра и широчина 7 метра“, рано в неделя, докато е работил в района.
„Не е правилно някой да дойде и да направи това“.
Полицейско разследване установи, че двамата агенти от руските тайни служби са извършили нападението.
Александър Петров и Руслан Боширов са пътували от Русия до Солсбъри, в Уилтшир, през Лондон, преди да разпръснат невро-паралитичния агент на входната врата на Сергей Скрипал.
Архиепископът на Солсбъри, Николас Пападопулос, заяви: „Това беше забележително глупаво нещо и осветлява огромните лични трагедии и щетите, нанесени на града от безпрецедентните атаки през миналата година“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.