НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РДНСК - Бургас започва проверка по сигнали за извършвани строителни дейности в местността Алепу

РДНСК - Бургас започва проверка по сигнали за извършвани строителни дейности в местността Алепу

4 Март 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. По нареждане на началника на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов на 5 март началникът на РДНСК – Югозиточен район – Бургас инж. Милен Ненчев ще извърши проверка на сигнали за извършване на строителна дейност в местността Алепу, община Созопол. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Тя има за цел да установи дали се извършва само брегоукрепване, или не е спряно строителството на курортен комплекс. Още след първите сигнали за нарушения в края на януари началникът на ДНСК арх. Иван Несторов извърши спешни проверки на терен.
За местността Алепу със свое писмо от 24 януари 2017 г. МРРБ е дало предварително съгласие за извършване на геозащитни мерки и дейности (укрепителни и/или отводнителни мероприятия) на регистрирано през 2009 г. активно свлачище.
На по-късен етап от главния архитект на община Созопол е издадено разрешение за строеж № 100/10.09.2018 г. за „Курортен комплекс Алепу вилидж“, етапно строителство - Първи етап – „Укрепване на свлачище“ и Втори етап – три вилни сгради, находящи се в местност Алепу, землище на гр. Созопол.
С оглед установените нарушения и пропуски при издадените разрешения и строителните книжа на строежа, с писмо от 05 февруари 2019 г. на началника на РОНСК - Бургас, са дадени предписания на кмета и на главния архитект на община Созопол издаденото разрешение за строеж да се коригира, с цел разграничаване на етапността на брегоукрепването и строителството на вили.
Предвид постъпилите възражения по съставените констативни актове, на 1 март е издадена заповед, с която са коригирани технически-инвестиционния проект, част „Конструкция, и е регламентирана етапнотта – 1 етап, включващ брегоукрепване, и втори етап, предвиждащ вилни сгради.
Във връзка с установените нарушения на Закона за устройство на територията са отправени покани за съставяне на актове за установяване на административни нарушения по Закона за административните нарушения и наказания до строителя и лицето, упражняващо строителен надзор на обекта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков, ВАС: Никой не налага натиск на Върховния административен съд както по отношение на плажа „Корал“, така и по отношение на Национален парк „Пирин“

Георги Чолаков, ВАС: Никой не налага натиск на Върховния административен съд както по отношение на плажа „Корал“, така и по отношение на Национален парк „Пирин“

2 Февруари 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Никой не налага натиск на Върховния административен съд както по отношение на плажа „Корал“, така и по отношение на Национален парк „Пирин“. Това каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ. „Проблемите с дюните съществуват отдавна, но за тях държавата отскоро започна да мисли – тя започна отскоро да защитава своята природа и своето добро развитие. Законите за биологичното разнообразие и за устройството на Черноморското крайбрежие и промените в Закона за опазване на околната среда се появиха много късно. Много късно започна да се изисква да има съгласувателни процедури при строежите във връзка с тези проблеми. Така например имаше поредица от дела с дюни във Варненска област – имотите си имат собственици, които имат разрешение за строеж, и всичко е било законосъобразно. И в един момент държавата решава там да нанесе дюните“, заяви Чолаков и посочи, че те е трябвало да се отбележат още към момента на реституцията.
„Дюната е изключителна държавна собственост и държавата трябва да предприеме обезпечителни мерки относно собствениците на имотите, където има такива. Защото и частната собственост е неприкосновена. Трябва да има баланс – не може да бъде нарушено правото и на едните, и на другите. Държавата трябва много ясно да е разписала къде точно не може да се строи и да се знае предварително“, обясни председателят на ВАС.
Във връзка с промените в плана за Национален парк „Пирин“ и изказването на лидера на НФСБ Валери Симеонов, че това решение на ВАС е „удар по икономиката“, Чолаков уточни, че не е съгласен с това твърдение. „Както по отношение на плажа „Корал“, така и по отношение на НП „Пирин“ ние приложихме закона точно както е разписано в правната норма. Ние просто приложихме закона и няма никакъв натиск от никъде. Никой не ми „натиска бутона“ – нито на мен, нито на съдиите във ВАС. Направих всичко необходимо, за да има прозрачност за всичко, което става във ВАС“, обясни Чолаков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков, ВАС: На плаж „Корал“ не може да се строи, докато не падне строителната забрана от 2014 г.

Георги Чолаков, ВАС: На плаж „Корал“ не може да се строи, докато не падне строителната забрана от 2014 г.

2 Февруари 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. На плаж „Корал“ не може да се строи, докато не падне строителната забрана от 2014 г. Това каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ.
„Това, което се случва на Черноморието, безспорно не е добро. Но важно е дали то е допустимо или не по закон. За строежа край плаж „Корал“ реагирахме остро, защото имаше публикации, че ВАС е разрешил строежите на този плаж, което не е така. Историята с тези строежи се развива още 2006 – 2007 г., когато са издадени разрешителните за строеж по отношение на този обект. През 2007 г. тези разрешения, които са предмет на сегашните производства, са изпратени служебно на РДНСК – Бургас за проверка. Към този момент РДНСК не е реагирала, че има някакъв проблем при тези разрешения за строеж“, заяви Чолаков.
Той посочи, че към 2007 г. са действали други закони и не е имало такива, каквито има в момента. „Съответно, въпросните дюни, за които се твърди, че са налични, са нанесени много по-късно в кадастралната карта – след 2007 г. Към момента, когато са раздавани разрешения за строеж, тези територии са били урбанизирани и е имало изготвен подробен устройствен план. Така че някой не е нанесъл на времето тази дюна, която е трябвало да се нанесе“, обясни председателят на ВАС.
Чолаков заяви, че в момента се проверява дали разрешението за строеж, издадено през 2007 г., е било законосъобразно към онзи момент. „Ние казваме, че тези решения за строеж са законосъобразни към този момент, но фактически не може да се строи, докато не отпадне строителната забрана. Докато не падне строителната забрана от 2014 г., там не може да се строи. А тя е въведена, докато не се приведат съответните обекти според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда“, каза още той.
Председателят на ВАС заяви, че едно разрешение за строеж може да се обяви за нищожно само ако е издадено при допуснати груби и съществени нарушения на правилата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДНСК констатира нарушения на „Арапя“ и „Алепу“, забраната за строителство остава (ОБЗОР)

ДНСК констатира нарушения на „Арапя“ и „Алепу“, забраната за строителство остава (ОБЗОР)

1 Февруари 2019 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Бургас. От Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) съобщиха какво са показали проверките им на издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“ и „Алепу“ на територията на общините Царево и Созопол. Началникът на дирекцията арх. Иван Несторов обясни, че в местността „Арапя“ е констатирано, че има временен път без разрешение за строеж. Временният път обслужва не само „Арапя“, но и още едно ваканционното селище, което вече е въведено в експлоатация. За временния път има изготвена проектна документация, но тя е депозирана в Община Царево без да е одобрена и няма разрешение за строеж. ДНСК ще издаде разпоредително писмо, а кметът на Царево- административни актове за спиране на строителните дейности. Иван Несторов уточни, че временният път има одобрен подробен регулационен план, но процедурата е спряна дотам. На този път е изградена и канализация, която също е без разрешение за строеж. Несторов съобщи, че според първия проект от 2007 година в местността „Арапя“ е трябвало да има една сграда, а в момента се изграждат 23 вилни сгради. Той изтъкна, че фирмата за строителен надзор не е изпълнила задълженията си и ще бъде санкционирана.
За строителството на курортно селище край „Алепу“ е установена грешка в разрешението за строеж. Арх. Иван Несторов уточни, че част от нередностите, които са констатирани, започват да се отстраняват. Основната констатация от проверката касае строителната ограда на обекта, която е липсвала, а е задължителна. Обектът вече е частично ограден, с вход и изход. Разрешението за строеж на обекта е издадено за два етапа- първият е за брегоукрепване и изграждане на геозащитно съоръжение, което трябва да укрепва ската, а вторият предвижда изграждане на три жилищни сгради. Несторов обясни, че грешката на главния архитект на Община Созопол е, че в разрешението за строеж не се е съобразил, че геозащитно съоръжение е първа категория и е под контрол на ДНСК. Началникът на дирекцията заяви, че ще има писмо и до кмета на Община Созопол, за да издаде заповед за временно спиране на строителните работи, докато не се въведе в експлоатация геозащитното съоръжение.
Във връзка с изнесена информация за изсичане на дървета при строителството на къмпинг „Арапя“ от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас обявиха, че действията по премахване на дълготрайна дървесна растителност от терена не са в правомощията на инспекцията. Имотът не попада в защитена територия, нито в защитена зона по „Натура 2000“. На терена няма регистрирани вековни забележителни дървета, които да попадат под защитата на Закона за биологичното разнообразие.
„Фокус“ припомня: На 28 януари започна проверка на общините Созопол и Царево относно издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“. На къмпинг „Градина“ строителството беше спряно от инвеститора заради наличие на високи подпочвени води и невъзможност за реализация на проекта. Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов обърна внимание, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е безкомпромисно по отношение на дейността на фирмите за строителен контрол и съобщи, че заради нарушения до момента са отнети лицензите на две фирми, а с още две се водят съдебни дела за отнемане на разрешителните. Арх. Иван Несторов изтъкна, че глобите за некачествено изпълнение на дейностите им също са високи и варират от 30 000 до 150 000 лв. Арх. Нестеров добави, че над 50 000 са преписките в ДНСК по жалби на граждани за погрешни действия или бездействие на общините, като най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и инвестиционният интерес е най-силен. Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че ще се търсят всички възможни законови начини да се спре строителството в чувствителните зони около морските плажове. Тя обясни, че ще се работи за възможности за отчуждаване на части от имоти, които са в чувствителна зона.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИОСВ - Бургас: Дейностите по премахване на дървесна растителност в района на къмпинг „Арапя“ не са в правомощията на РИОСВ

РИОСВ - Бургас: Дейностите по премахване на дървесна растителност в района на къмпинг „Арапя“ не са в правомощията на РИОСВ

1 Февруари 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Бургас. Във връзка с изнесена информация за изсичане на дървета при строителството на къмпинг „Арапя“ от Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас съобщават, че действията по премахване на дълготрайна дървесна растителност от терена не са в правомощията на инспекцията. Имотът не попада в защитена територия, нито в защитена зона по „Натура 2000“. На терена няма регистрирани вековни забележителни дървета, които да попадат под защитата на Закона за биологичното разнообразие.
По време на процедурата по разглеждане на инвестиционното предложение е представено становище от ТП „Държавно горско стопанство“, според което след направена на терен проверка става ясно, че имотът не попада в горска територия.
Поддържането на зелената система и премахването на растителност са в правомощията на общината, на чиято територия се намира обектът.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Иван Несторов, ДНСК: За строителството на курортно селище край Алепу установихме грешка в разрешението за строеж

Арх. Иван Несторов, ДНСК: За строителството на курортно селище край Алепу установихме грешка в разрешението за строеж

1 Февруари 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. За строителството на курортно селище край „Алепу“ установихме грешка в разрешението за строеж. Това каза пред журналисти в Бургас началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов по повод резултатите от извършената проверка на издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“ на териториите на общините Царево и Созопол, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му част от нередностите, които са констатирани, започват да се отстраняват. Основната констатация касае строителната ограда на обекта, която е липсвала, а е задължителна.
„Съгласно влезлия в сила План за безопасност и здраве, тази ограда е задължителна, в момента обектът е частично ограден, вече има вход и изход“, добави Несторов. Той посочи, че разрешението за строеж на обекта е издадено за два етапа, първият е за брегоокрепване и изграждане на геозащитно съоръжение, което трябва да укрепва ската, а вторият предвижда изграждане на три жилищни сгради. „Грешката на одобряващия орган в лицето на главния архитект на Община Созопол е тази, че в разрешението за строеж не се е съобразил, че това геозащитно съоръжение е първа категория и е на контрол на Дирекцията на национален и строителен контрол. Не е определил като първостепенно изграждането на геозащитното съоръжение, тъй като съгласно изискванията на Закона за устройство на територията за този тип съоръжения има два етапа на реализиране“, заяви Иван Несторов.
По думите му в първия етап съгласно одобрените строителни книжа и разрешението за строеж обектът се реализира, а вторият етап е упражняването на мониторинг, прави се проверка на геозащитното съоръжение, което е вече изградено в пълния си вид съгласно одобрените строителни книжа - дали отговаря на всички тези отразени в доклада изисквания. „Отново ще има разпоредително писмо до кмета на Община Созопол със срокове и указания, в които следва да издаде заповед, с която да спре временно изграждането на втория етап, докато не се въведе в експлоатация геозащитното съоръжение“, добави Несторов.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Иван Несторов, ДНСК: При проверката на местността „Арапя“ се констатираха нарушения при временен път, който няма разрешение за строеж

Арх. Иван Несторов, ДНСК: При проверката на местността „Арапя“ се констатираха нарушения при временен път, който няма разрешение за строеж

1 Февруари 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Бургас. При проверката на местността „Арапя“ се констатираха нарушения при временен път, който няма разрешение за строеж. Това каза пред журналисти в Бургас началникът на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов по повод резултатите от извършената проверка на издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“ на територията на общините Царево и Созопол, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му за територията на община Царево е извършена проверка в местността „Арапя“, където ще се изгражда ваканционно селище с 23 вилни сгради. При проверката са констатирани нарушения по отношение на временния път, който обслужва не само „Арапя“, но и още едно ваканционното селище, което вече е въведено в експлоатация. Нестеров добави, че за този временен път има изготвена проектна документация, но тя е депозирана в Община Царево без да е одобрена и няма разрешение за строеж.
„Поради тази причина, тъй като това са обекти от 4 и 5 категория, ние ще издадем разпоредително писмо, на базата на което, съгласно правомощията, които Законът за устройство на територията е предоставил на кметовете на общини и на Дирекцията за национален и строителен контрол за тези обекти, кметът на Община Царево следва да издаде съответните административни актове.“, добави Несторов. По трасето на временния път не са извършени отчуждителни и обезщетителни процедури, за които трябва да се издаде заповед и, ако има частни имоти, дори и общински, трябва да бъде извършена отчуждително-обезщетителна процедура, трябва да бъдат издадени съответните заповеди и квадратурите, които се отнемат заради реализирането на пътната отсечка, трябва да бъдат заплатени. Временният път има одобрен подробен регулационен план, но процедурата е спряна дотам.
„На този път е изградена и канализация, която също е без разрешение за строеж, поради тази причина извършихме втори оглед на място и с инж. Ненчев от РДНСК ще напишем разпоредително писмо до кмета на Община Царево и ще го помолим да издаде тези административни актове, които касаят спиране на строителните дейности относно този реализиран временен път и ще обърнем внимание и на изграждането на тези 23 обекта, които са в два обособени урегулирани поземлени имота“, допълни още Несторов. По думите му от 2007 година е установено, че по първичния проект от 2007 година в местността „Арапя“ е трябвало да има една сграда, а в момента се изграждат 23 вилни сгради, като е нужно одобрение от Регионалната инспекция за опазване на околна среда и води за това колко точно дървета трябва да бъдат премахнати, за да бъде реализирано строителството. „Фирмата, която упражнява строителния надзор, не е изпълнила задълженията си и ще бъде санкционирана от Дирекцията за национален строителен контрол“, посочи Несторов.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Ще търсим законови начини да спрем строителството в чувствителните зони около морските плажове

Министър Петя Аврамова: Ще търсим законови начини да спрем строителството в чувствителните зони около морските плажове

31 Януари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Правителството и МРРБ ще търсим всички възможни законови начини да спрем строителството в чувствителните зони около морските плажове. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие Петя Аврамова във връзка със застрояването на плажовете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й ще се търсят и законов начин и възможности за отчуждаване на части от имоти, които са в чувствителна зона. „Това ще важи за имотите, за които не съществува и няма никаква забрана за строителство“, обясни Аврамова. По отношение на къмпинг „Корал“, министърът уточни, че има забрана за строителство със заповед на МОСВ. „Тази заповед е обжалвана и е влязла в законна сила през февруари 2018 г. тоест за визирания имот, има забрана за строителство“, допълни министърът. „Ръководителят на ДНСК арх. Несторов е цяла седмица на проверка на обектите, както в Северното, така и в Южното Черноморие. Проверяват се всички обекти, за които има сигнали или информация от медиите за строителството. Това, което знам до момента е, че проверката на „Св. Константин и Елена“ е констатирала, че няма законови нарушения и строителството се изпълнява законно. Относно плажовете и строежа по Южното Черноморие утре в 11.00 ч. арх. Несторов ще изнесе данни за всички строежи кои от тях се спират с решение на ДНСК, кои ще бъдат спрени“, каза още Аврамова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВАС: Не сме органът, който е разрешил строежите на плаж "Корал"

ВАС: Не сме органът, който е разрешил строежите на плаж "Корал"

30 Януари 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас (РДНСК) не е осъществила задължителен служебен контрол за законосъобразност на разрешенията за строежи на плаж "Корал", издадени през 2007 г. Това е органът, който е длъжен да извършва служебна проверка за съответствията на всички разрешения за строежи спрямо нормативните изисквания, към датата на издаването им. Това се посочва в прессъобщение на Върховния административен съд (ВАС).
От съда уточниха, че РДНСК – Бургас има правомощия да отмени всяко разрешение, ако прецени че то е назаконосъобразно и в сроковете, предвидени в закона – 14 дни от уведомяването му (съгласно чл. 156, ал. 1 от ЗУТ). От там поясняват, че разрешенията за строеж са постъпили в РДНСК – Бургас през 2007 г., като контролният орган не е предприел нищо във връзка с тях. Десет години по-късно, по протест на Прокуратурата се иска обявяване на разрешенията за нищожни. "За да са налице предпоставки за обявяване на едно разрешение за нищожно обаче, то трябва да страда от изключително тежки пороци, а именно да не е постановено от компетентен орган, както и да са има драстични нарушения на материалния закон, каквито в случая не са налице", обясняват в прессъобщението.
ВАС не е органът, който е разрешил строежите на плаж "Корал", се казва още в текста.
Във Върховният административен съд дело 7287/2018 г. е седмото с такъв предмет и всички са образувани по протести на Прокуратурата срещу издадени разрешения за строежи на плаж Корал. От съда допълват, че при решенията на върховните административни съдии по тях няма противоречива практика.
Десетки са и делата във ВАС с искания за обявяване на нищожност на разрешения за строежи по Черноморието, издадени на физически и юридически лица, за които РДНСК – Бургас не е осъществила служебен контрол за тяхната законосъобразност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов: Дирекцията за национален строителен контрол ще извърши проверки за строителството на плажа „Корал“

Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов: Дирекцията за национален строителен контрол ще извърши проверки за строителството на плажа „Корал“

30 Януари 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Задължително Дирекцията за национален строителен контрол ще извърши проверки за строителството на плажа „Корал“. Към този момент не мога да коментирам решението на Върховния административен съд за отменената забрана за строителство. Това коментира при посещението си във Варна началникът на ДНСК арх. Иван Несторов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Арх. Несторов припомни, че Законът за устройство на Черноморското крайбрежие е влязъл в сила през 2008 година, а всички актове са издадени преди това. „Това е достатъчно основание за решението на съда, по простата причина, че нито един закон не влиза в сила със старо действие от година или четири назад. Това е само един от мотивите, нямам право и желание да дискутирам решение на Съда“, уточни арх. Несторов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов: Не открих нередности при строителството на нов хотел край морския бряг в Св. св. Константин и Елена

Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов: Не открих нередности при строителството на нов хотел край морския бряг в Св. св. Константин и Елена

30 Януари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Варна. „Няма закононарушение при строителството на хотела с външен басейн в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. За обекта е издадено легално, законосъобразно разрешително за строеж, на базата на одобрена техническа документация. На мястото нито ще има нов плаж, нито се застроява съществуващата пясъчна ивица". Това каза началникът на ДНСК арх. Иван Несторов на брифинг в града след оглед на място в комплекса, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той извърши огледа след сигнали на граждани, че в района на мостчето се строи масивна сграда, на самия плаж в близост до открит миналата година 5-звезден хотел. Според Иван Несторов това е втора проверка на обекта. Първата е проведена през август миналата година от инспектори от Районната дирекция по строителен надзор. Днес той потвърди, че разрешителното за строителството на хотела е било издадено от главния архитект на Общината Виктор Бузев на 16 февруари 2018 година. То е влязло в сила един месец по-късно – на 12 март. По думите му за всички задължения относно законосъобразността на изготвените строителни книжа отговорност носи консултантската фирма. „В разрешението е записано, че сградата ще е с предназначение хотел на два етажа с кула. Външният басейн се намира в урегулиран поземлен имот, предвиден в новия Подробен устройствен план на курорта Св. св. Константин и Елена, одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството през 2017 година", посочи арх. Несторов. По отношение на височината на сградата откъм плажа той коментира, че също не може да се намери нарушение, тъй като текстове в закона позволяват тя да е такава. „Откъм улицата сградата е двуетажна, с една кула, която аз като архитект не възприемам, но тя е предложена от проектантите по целесъобразност“, коментира още началникът на ДНСК. Кулата ще е с разгърната застроена площ до 25 квадратни метра. „Проектантите са преценили, че ще има визуален архитектурен ефект и затова са я включили“, уточни той. По отношение на строителството на моста, което се извършва паралелно с градежа на хотела, арх. Несторов коментира, че също има строително разрешение. С този въпрос обаче се занимава Морската администрация. „Към така наречения „мост на въздишките“, който сега се възстановява, има бетонен подход, предвиден е и достъп с асансьор. Той може да играе и ролята на лодкостоянка“, каза още арх. Несторов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДНСК проверява строителството на обект в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

ДНСК проверява строителството на обект в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

28 Януари 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Варна. От петък – 25 януари, Регионална дирекция Национален строителен контрол – Варна проверява строителството на нов обект в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов ще инспектира на място обекта и ще обобщи резултатите на брифинг в сряда – 30 януари, от 11.00 часа в сградата на РДНСК – Североизточен район - гр. Варна (бул. „Цар Освободител“ № 76Г).
Междувременно днес започна проверката, която РДНСК - Бургас прави на издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“ от общините Царево и Созопол. Арх. Несторов ще обобщи резултатите от нея в петък – 1 февруари. Брифингът ще се състои от 11.00 часа в сградата на РДНСК - Югоизточен район - гр. Бургас (бул. „Стефан Стамболов“ № 120).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При нарушения на общините за строежите на „Алепу", „Арапя" и „Градина" ще бъде сезирана Прокуратурата (ОБЗОР)

При нарушения на общините за строежите на „Алепу", „Арапя" и „Градина" ще бъде сезирана Прокуратурата (ОБЗОР)

27 Януари 2019 | 04:25 | Агенция "Фокус"
София. От понеделник започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево относно издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“. Това обяви на пресконференция в Бургас началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов. Той напомни, че след проверката в петък на място заради установените нарушения ще бъдат издадени заповеди за спиране на строителството на „Алепу“ и „Арапя“. На къмпинг „Градина“ строителството се спира от инвеститора заради наличие на високи подпочвени води и невъзможност за реализация на проекта. Въпреки това органите на РДНСК – Бургас ще проверят цялата документация в община Созопол и мотивите на главния архитект да издаде разрешение за строеж. Арх. Нестеров допълни, че освен проверка на документацията за „Алепу“ в община Созопол и действията на главния архитект, ще се провери и дейността на независимата фирма за строителен контрол, която има отношение по спазване на законността на издадените документи. Той обърна внимание, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е безкомпромисно по отношение на дейността на фирмите за строителен контрол и съобщи, че заради нарушения до момента са отнети лицензите на две фирми, а с още две се водят съдебни дела за отнемане на разрешителните. Арх. Иван Несторов изтъкна, че глобите за некачествено изпълнение на дейностите им също са високи и варират от 30 000 до 150 000 лв. Началникът на ДНСК информира, че при започналото строителство на 23 ваканционни сгради в района на къмпинг „Арапя", освен констатираните пропуски при проверката, се установява и проблем с прокараната инженерна инфраструктура, тъй като липсват схеми за захранване с вода, ток и канализация на обектите. Не е ясно и дали фирмата, прокарала мрежите, има лиценз за това. Съществен пропуск на община Царево е, че не са синхронизирали Подробния устройствен план за обекта, изготвен през 2007 г., със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, отчете той. Арх. Иван Несторов каза още, че резултатите от проверките ще са ясни до седмица. Пo думите му при наличие на сериозни нарушения ще бъде сезирана Прокуратурата, която единствена може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж. Арх. Нестеров допълни, че за 1 година и 4 месеца, откакто е началник на ДНСК, е констатирал, че има дисбаланс в действията на общините в страната. „След като през 2012 г. ЗУТ им даде самостоятелност за одобряване на инвестиционни проекти и строителство на тяхна територия, има фрапиращи нарушения, като например в село Дебрен, община Гърмен, където местната власт е издала разрешение да се застрои дере въпреки отрицателното становище на Басейнова дирекция.“, обясни той. Арх. Нестеров добави, че над 50 000 са преписките в ДНСК по жалби на граждани за погрешни действия или бездействие на общините, като най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и инвестиционният интерес е най-силен. По думите му там и структурите на службата са най-натоварени и ще се положат мерки за укрепване и засилване на капацитета им. „Нашият приоритет е ДНСК да осъществява постоянен и ефективен контрол на всички обекти и обществото да усети, че държавата е на мястото си“, коментира арх. Несторов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

При нарушения на общините за строежите на „Алепу", „Арапя" и „Градина" ще бъде сезирана Прокуратурата (ОБЗОР)

При нарушения на общините за строежите на „Алепу", „Арапя" и „Градина" ще бъде сезирана Прокуратурата (ОБЗОР)

26 Януари 2019 | 20:03 | Агенция "Фокус"
София. От понеделник започва задълбочена проверка на общините Созопол и Царево относно издадените документи за строеж в района на къмпингите „Арапя“, „Градина“ и „Алепу“. Това обяви на пресконференция в Бургас началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов. Той напомни, че след проверката в петък на място заради установените нарушения ще бъдат издадени заповеди за спиране на строителството на „Алепу“ и „Арапя“. На къмпинг „Градина“ строителството се спира от инвеститора заради наличие на високи подпочвени води и невъзможност за реализация на проекта. Въпреки това органите на РДНСК – Бургас ще проверят цялата документация в община Созопол и мотивите на главния архитект да издаде разрешение за строеж. Арх. Нестеров допълни, че освен проверка на документацията за „Алепу“ в община Созопол и действията на главния архитект, ще се провери и дейността на независимата фирма за строителен контрол, която има отношение по спазване на законността на издадените документи. Той обърна внимание, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е безкомпромисно по отношение на дейността на фирмите за строителен контрол и съобщи, че заради нарушения до момента са отнети лицензите на две фирми, а с още две се водят съдебни дела за отнемане на разрешителните. Арх. Иван Несторов изтъкна, че глобите за некачествено изпълнение на дейностите им също са високи и варират от 30 000 до 150 000 лв. Началникът на ДНСК информира, че при започналото строителство на 23 ваканционни сгради в района на къмпинг „Арапя", освен констатираните пропуски при проверката, се установява и проблем с прокараната инженерна инфраструктура, тъй като липсват схеми за захранване с вода, ток и канализация на обектите. Не е ясно и дали фирмата, прокарала мрежите, има лиценз за това. Съществен пропуск на община Царево е, че не са синхронизирали Подробния устройствен план за обекта, изготвен през 2007 г., със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, отчете той. Арх. Иван Несторов каза още, че резултатите от проверките ще са ясни до седмица. Пo думите му при наличие на сериозни нарушения ще бъде сезирана Прокуратурата, която единствена може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж. Арх. Нестеров допълни, че за 1 година и 4 месеца, откакто е началник на ДНСК, е констатирал, че има дисбаланс в действията на общините в страната. „След като през 2012 г. ЗУТ им даде самостоятелност за одобряване на инвестиционни проекти и строителство на тяхна територия, има фрапиращи нарушения, като например в село Дебрен, община Гърмен, където местната власт е издала разрешение да се застрои дере въпреки отрицателното становище на Басейнова дирекция.“, обясни той. Арх. Нестеров добави, че над 50 000 са преписките в ДНСК по жалби на граждани за погрешни действия или бездействие на общините, като най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и инвестиционният интерес е най-силен. По думите му там и структурите на службата са най-натоварени и ще се положат мерки за укрепване и засилване на капацитета им. „Нашият приоритет е ДНСК да осъществява постоянен и ефективен контрол на всички обекти и обществото да усети, че държавата е на мястото си“, коментира арх. Несторов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Иван Несторов, ДНСК: При нарушения на общините за обектите на "Алепу", "Арапя" и "Градина" ще бъде сезирана прокуратурата

Арх. Иван Несторов, ДНСК: При нарушения на общините за обектите на "Алепу", "Арапя" и "Градина" ще бъде сезирана прокуратурата

26 Януари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Бургас. При започналото строителство на 23 ваканционни сгради в района на къмпинг „Арапя“, освен констатираните пропуски при проверката, се установява и проблем с прокараната инженерна инфраструктура, тъй като липсват схеми за захранване с вода, ток и канализация на обектите. Това каза пред журналисти началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов по повод спешната проверка по Южното Черноморие, разпоредена от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. „Не е ясно и дали фирмата, прокарала мрежите, има лиценз за това. Съществен пропуск на община Царево е, че не са синхронизирали Подробния устройствен план за обекта, изготвен през 2007 г., със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие“, каза още той. По думите му резултатите от проверките ще са ясни до седмица. При наличие на сериозни нарушения ще бъде сезирана прокуратурата, която единствена може да започне дело за прекратяване на издадените разрешения за строеж. „За 1 година и 4 месеца, откакто съм началник на Дирекцията за национален строителен контрол, констатирам, че има дисбаланс в действията на общините в страната. След като през 2012 г. ЗУТ им даде самостоятелност за одобряване на инвестиционни проекти и строителство на тяхна територия, има фрапиращи нарушения, като например в село Дебрен, община Гърмен, където местната власт е издала разрешение да се застрои дере въпреки отрицателното становище на Басейнова дирекция“, заяви Несторов. Според думите му над 50 000 са преписките в Дирекцията за национален строителен контрол по жалби на граждани за погрешни действия или бездействие на общините. Най-много са от София, Пловдив, Бургас и Варна, където и инвестиционният интерес е най-силен. „Там и структурите на службата са най-натоварени и ще се положат мерки за укрепване и засилване на капацитета им. Нашият приоритет е ДНСК да осъществява постоянен и ефективен контрол на всички обекти и обществото да усети, че държавата е на мястото си“, допълни арх. Несторов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов ще даде пресконференция в Бургас за резултатите от проверката на строителни обекти по Южното Черноморие

Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов ще даде пресконференция в Бургас за резултатите от проверката на строителни обекти по Южното Черноморие

26 Януари 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов ще представи резултатите от спешната проверка по Южното Черноморие, разпоредена от премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Брифингът ще се състои от 09.00 часа в офиса на РДНСК - Югоизточен район - град Бургас (бул. „Стефан Стамболов“ 120). Заедно с експерти от РДНСК – Бургас арх. Несторов ще обобщи данните от проверката на строителни обекти на къмпинг „Градина“, в района на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спира се строителството на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“ (ОБЗОР)

Спира се строителството на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“ (ОБЗОР)

25 Януари 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от понеделник се спира изпълнението на строителни дейности в района на къмпинг „Арапя“ и на плаж „Алепу“. Това стана ясно при направената от началника на ДНСК арх. Иван Несторов, експерти от РДНСК Бургас и Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас спешна проверка по Южното Черноморие по разпореждане на премиера Бойко Борисов.
Строителството в района на плаж „Алепу“ ще бъде спряно, тъй като възложителят и надзорът не са изпълнили изискванията на закона и не са уведомили Дирекцията за национален строителен контрол, че геозащитното съоръжение е изградено. Началникът на ДНСК съобщи още, че след издаването на заповедта за спиране на строителството експертите на дирекцията ще направят цялостен преглед на техническата документация, докато се установи дали геозащитното съоръжение изпълнява своята роля. Трябва да се направи мониторинг и чак тогава може да бъде разрешено строителството на жилищната сграда. Има вариант и да не бъде разрешено, каза той.
При направената проверка на строежа в района на къмпинг „Арапя“ беше установено, че няма комуникационно транспортен достъп, тъй като съгласно изискванията на ЗУТ, когато един обект се изгражда и се въвежда в експлоатация, той трябва има осигурен такъв достъп, а не коларски път. Арх. Несторов констатира, че сред одобрените документи липсва план за безопасност и здраве и разрешение от компетентните органи за строителство в гориста местност.
Ще разпоредя на моите колеги от понеделник да направят необходимата проверка в община Царево, за да се установи има ли всички необходими документи, които да разрешат продължаване на строителството, заяви началникът на ДНСК.
По отношение на строежа в района на къмпинг „Градина“ арх. Несторов обясни, че въпреки взетото от инвеститора решение за временно прекратяване на строителните дейности, ще се направи проверка как са разрешени, кой ги разрешил и дали всички издадени разрешения за строеж и одобрени проекти са съобразени със ЗУТ. Ще направим проверка в Техническата служба на община Созопол и, ако открием нарушения, обектът ще бъде спрян. Строителните книжа се издават за период от 5 години и ако има конкретни сериозни нарушения по тях, ще бъде сезирана прокуратурата, заяви началникът на ДНСК.
По-късно от строителната компания „Главболгарстрой“ обявиха, че строителните дейности на плаж „Алепу“ се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури. От дружеството подчертаха, че на проверявания имот се извършва само и единствено първа фаза от строителните работи, а именно укрепване на активно свлачище, картирано преди повече от 40 години. Длъжни сме да напомним, че имотът не е собственост на „Главболгарстрой“ и нашата компания няма никаква връзка с преобразуването на собствеността върху земята от общинска в частна и превръщането на имота в урегулирана територия, което позволява неговото застрояване, както и по какъв начин е придобита собствеността върху имота и как същият е бил отреден за ваканционно строителство. По тази причина смятаме, че не е коректно да бъдем свързвани със събития, в които нямаме никакво участие", се посочва още в позицията на компанията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Главболгарстрой“: Строителните дейности на плаж „Алепу“ се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури

„Главболгарстрой“: Строителните дейности на плаж „Алепу“ се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури

25 Януари 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Категорично потвърждаваме вече изразеното от наша страна становище, че строителните дейности се извършват законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строително законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика. Това се посочва в позиция на „Главболгарстрой“ във връзка с изявлението на директора на ДНСК за спиране на строителството на „Алепу“ с цел извършване на пълна проверка. От дружеството заявяват, че приветстват публично инициативата съответните държавни институции да извършат незабавна проверка относно законността на строежа и уверяват, че ще окажат пълно съдействие на контролните органи. "Уверени сме, че пълната и задълбочена проверка ще установи отсъствието на нарушения при изграждането на укрепителните съоръжения", заявяват от „Главболгарстрой“.
"Длъжни сме да напомним, че имотът не е собственост на „Главболгарстрой“ и нашата компания няма никаква връзка с преобразуването на собствеността върху земята от общинска в частна и превръщането на имота в урегулирана територия, което позволява неговото застрояване, както и по какъв начин е придобита собствеността върху имота и как същият е бил отреден за ваканционно строителство. По тази причина смятаме, че не е коректно да бъдем свързвани със събития, в които нямаме никакво участие", се посочва още в позицията на компанията.
"В заключение искаме още веднъж да подчертаем, че на проверявания имот се извършва само и единствено първа фаза от строителните работи, а именно укрепване на активно свлачище, картирано преди повече от 40 години. Регистрирано е в Геозащита Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г., когато се активизира. Причината да се стартира скъпоструващо и технически сложно укрепване е, че вече десет години активното свлачище срутва пътя и прави плажа неизползваем, като същевременно застрашава живота и здравето на хората, преминаващи пеша или с автомобилите си", допълват още от „Главболгарстрой“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов ще даде пресконференция в Бургас за резултатите от проверката на строителни обекти по Южното Черноморие

Началникът на ДНСК арх. Иван Несторов ще даде пресконференция в Бургас за резултатите от проверката на строителни обекти по Южното Черноморие

25 Януари 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Бургас. Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов ще представи резултатите от спешната проверка по Южното Черноморие, разпоредена от премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Брифингът ще се състои на 26 януари от 09.00 часа в офиса на РДНСК - Югоизточен район - град Бургас (бул. „Стефан Стамболов“ 120). Заедно с експерти от РДНСК – Бургас арх. Несторов ще обобщи данните от проверката на строителни обекти на къмпинг „Градина“, в района на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със заповед на ДНСК ще бъде спряно строителството в района на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“

Със заповед на ДНСК ще бъде спряно строителството в района на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“

25 Януари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на Дирекцията за национален строителен контрол от понеделник се спира изпълнението на строителни дейности в района на къмпинг „Арапя“ и на плаж „Алепу“. Това стана ясно при направената от началника на ДНСК арх. Иван Несторов, експерти от РДНСК Бургас и Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас спешна проверка по Южното Черноморие по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Строителството в района на плаж „Алепу“ ще бъде спряно, тъй като възложителят и надзорът не са изпълнили изискванията на закона и не са уведомили Дирекцията за национален строителен контрол, че геозащитното съоръжение е изградено. Такива строежи са от първа категория съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) те подлежат на контрол от държавните органи.
Арх. Несторов обясни, че изграждането на брегоукрепителното съоръжение представлява първи етап от проекта, а вторият, за който разрешението за строеж е издадено от общината, включва строителството на три жилищни блока. Предвид етапността на строителство на обекта независимият строителен контрол е трябвало да уведоми ДНСК или РДНСК за това, че първият етап е завършен и „Геозащита“ - Варна да направи проверка отговаря ли изграденото геозащитно съоръжение на необходимите условия, допълни той.
Началникът на ДНСК съобщи още, че след издаването на заповедта за спиране на строителството експертите на дирекцията ще направят цялостен преглед на техническата документация, докато се установи дали геозащитното съоръжение изпълнява своята роля. Трябва да се направи мониторинг и чак тогава може да бъде разрешено строителството на жилищната сграда. Има вариант и да не бъде разрешено, каза той.
При направената проверка на строежа в района на къмпинг „Арапя“ беше установено, че няма комуникационно транспортен достъп, тъй като съгласно изискванията на ЗУТ, когато един обект се изгражда и се въвежда в експлоатация, той трябва има осигурен такъв достъп, а не коларски път.
Арх. Несторов констатира, че сред одобрените документи липсва план за безопасност и здраве и разрешение от компетентните органи за строителство в гориста местност.
Ще разпоредя на моите колеги от понеделник да направят необходимата проверка в община Царево, за да се установи има ли всички необходими документи, които да разрешат продължаване на строителството, заяви началникът на ДНСК. Той допълни, че в момента строежът се спира временно, тъй като е от пета категория и затова на кмета на общината трябва да бъде връчена заповед за спиране на строителството, тъй като по силата на закона той е органът, който може да контролира изпълнението на тези дейности на негова територия.
Проверката трябва да приключи в рамките на една седмица, каза още арх. Несторов.
По отношение на строежа в района на къмпинг „Градина“ арх. Несторов обясни, че въпреки взетото от инвеститора решение за временно прекратяване на строителните дейности, ще се направи проверка как са разрешени, кой ги разрешил и дали всички издадени разрешения за строеж и одобрени проекти са съобразени със ЗУТ. Ще направим проверка в Техническата служба на община Созопол и, ако открием нарушения, обектът ще бъде спрян. Строителните книжа се издават за период от 5 години и ако има конкретни сериозни нарушения по тях, ще бъде сезирана прокуратурата, заяви началникът на ДНСК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Лапчев, кмет на Царево: 13 вили ще бъдат изградени на брега край „Арапя”, всички строителни дейности там са законни

Георги Лапчев, кмет на Царево: 13 вили ще бъдат изградени на брега край „Арапя”, всички строителни дейности там са законни

25 Януари 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Общо 13 вили ще бъдат изградени на брега край „Арапя”. Това каза кметът на Община Царево Георги Лапчев в ефира на Нова телевизия. Той обясни, че всички строителни дейности там са законни. Първото разрешително на инвеститора било издадено през 2007 г.
„Първоначално заложените параметри са огромни. Тук е трябвало да има огромен билдинг с площ 20 000 км.м. Сега обектът ще бъде четири пъти по-малък. Това е договорено след дълги разговори с инвеститора”, каза още Лапчев.
Той заяви, че няма намерение да се обяснява и оправдава за това, че спазва закона, допускайки строителството на „Арапя”. И допълни, че вече е сезирал прокуратурата, за да извърши и тя проверка.
„Когато е спазено цялото законодателство в България и ЕС, да не издам разрешение, означава да превиша правата си”, коментира Лапчев.
Той призова за скорошно приемане на общ устройствен план на общината. Към момента такъв липсвал заради жалби от природозащитници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на ДНСК Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие

Началникът на ДНСК Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие

25 Януари 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на премиера Бойко Борисов началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов ще направи спешна проверка по Южното Черноморие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Заедно с експерти от РДНСК-Бургас и на Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас, той ще провери сигнали за дейностите, които се изпълняват на къмпинг „Градина“, в района на къмпинг „Арапя“ и плаж „Алепу“. При констатиране на нарушения, дейностите ще бъдат спрени със заповед на ДНСК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.