НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка организира първия конкурс „Широка лъка свири, пее и танцува“ на 20 и 21 април

Смолян: Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка организира първия конкурс „Широка лъка свири, пее и танцува“ на 20 и 21 април

20 Февруари 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Смолян. Националното училище за фолклорни изкуства – Широка лъка организира първия конкурс „Широка лъка свири, пее и танцува“. Това съобщи на пресконференция Стоянка Тенова, директор на училището, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Тя отбеляза, че от няколко години екипа на училището търси начин да осъществи конкурс, който да даде възможност на талантливи малки и големи българи, които да представят традициите на България. „Широка лъка е културно и просветно средище и винаги сме се опитвали да наситим годината с културна програма, но досега традиционните ни концерти бяха Коледния и за празника Песпонеделник. Сега на 20 и 21 април ще се проведе първият фолклорен конкурс „Широка лъка свири пее и танцува“. Родопите обединяват децата, обичащи песните, танците и свирните от автентичността. Ние увековечаваме фолклорното изкуство“, поясни Тенова. Тя уточни, че целта на конкурса е талантливите певци, танцьори и инструменталисти да опознаят Широка лъка и училището и да се насочат към изучаване на професионалното музикално изкуство, чрез което да имат възможност за сериозно художествено-творческо бъдеще.
Тенова посочи със съжаление, че хората, занимаващи си с изкуство в училищата, все повече намаляват. „Надявам се, че с общите усилия на всички на дойде време в което ще има достатъчно инструменталисти и няма да се стига до недостиг“, подчерта Тенова. Тя допълни, че в конкурсът може да участват деца от 5 до 18 години. Различното в него е, че в конкурса няма да има такси за участие. Директорът на НУФИ добави, че за наградния фонд ще търсят спонсори – родолюбиви българи, институции и фирми, за да може децата с отлични резултати от първо до трето място в различните категории да бъдат подобаващо отличени и това да е стимул за тях да се занимават професионално с музикален фолклор.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Седем кукерски състава от цялата страна ще участват в празника Песпонеделник в Широка лъка на 3 март

Смолян: Седем кукерски състава от цялата страна ще участват в празника Песпонеделник в Широка лъка на 3 март

20 Февруари 2019 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Смолян. Седем кукерски състава от цялата страна ще участват в празника Песпонеделник в Широка лъка на 3 март. Това съобщи на пресконференция в Община Смолян Гергана Чотрева – секретар на читалището в селото, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На брифинга присъстваха зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова, кметът на Широка лъка Васил Седянков, директорът на Националното училище за фолклорни изкуства – Широка лъка Стоянка Тенова и ръководителят на широколъшките песяци – Стоил Калфов. Инж. Цекова заяви, че празникът в родопското село през последните години е не само местен, но и национален. Кметът на селото, Седянков посочи, че като кметство, задачата им е да измият улиците на селото и да ги подготвят за кукерското дефиле, както и да осигурят максимално много места за паркиране на автомобилите на стотиците гости, които се очакват.
По думите на секретаря на читалището Чотрева, културната програма в дните преди празника по традиция включва много мероприятия и вече е като културната седмица на Широка лъка. „Стремим се програмата да бъде интересна и разнообразна, така че гостите от страната и чужбина да има какво да видят по време на посещението си в селото. Тази година програмата започва от 28 февруари от 14:00 часа с откриване на изложба „Села и живо наследство .във фотообектива“, която ще бъде представена от читалището в село Смилян. На 1 март от 14:00 часа ще бъде открита изложба с детски рисунки и маски. На 2 март е традиционния празничен концерт на НУФИ, който е посветен и на националния празник 3 март, като в него ще участват и учениците от ОУ „Никола Вапцаров“ в селото“, поясни Чотрева. Тя отбеляза, че в неделя е същинския празник, който съвпада и с трети март. Преди Песпонеделник, ще бъде отбелязан националният празник. От 10.00 часа пред паметниците на Капитан Петко войвода и героите от Широка лъка ще бъдат поднесени венци и цветя. В честването ще участват и деца от клуб „Родолюбие“ от село Дъбене, с които Широка лъка работи по различни родолюбиви идеи. В 11.00 часа ще е откриването на празника Песпонеделник и представянето на кукерските групи. „Радва ни, факта, че с всяка следваща година все повече групи изявяват желание да участват в празника. Поради проблема със затварянето на пътя се ограничаваме и може да се представят максимум 6-7 състава. Затруднени сме в избора, защото наистина тази година имаше желаещи от всички краища на страната“, подчерта Чотрева. Тя уточни, че са се спрели на шест състава от страната и разбира се, домакините широколъшките песяци, които всеки път откриват празника. Останалите участници ще са село Сушица, Карловско, за първи път ще участват състави от село Сопица, община Брезник, и село Изгрев, Благоевградско, както и останалите групи от село Богданов дол, Пернишко, село Съхране и село Турия, община Павел баня. Чотрева изрази надежда гостуващите състави да представят интересна програма за селото и гостите. След представянето на кукерските групи от 12.30 ще има народно веселие с оркестър „Калофер“, с ръководител Пею Маринов. И тази година заради празника пътят Смолян – Девин, в района на селото ще бъде затворен от 11.00 до 12,30 часа, като ще се пропускат само автомобили със специален режим на движение.
Месеци преди празника, хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи. Ръководителят на кукерския състав на домакините Стоил Калфов посочи, че групата е от 24 песяци. Най-малкият тази година ще е на 5 години, а най-възрастният ще е на 45 години. „С голям мерак те вече си подготвят костюмите. Седмица преди празника те играят в селото, ще гонят злите духове и се надяваме да е по-хубаво времето и да има по-голямо настроените на Песпонеделник“, допълни Калфов. Той припомни, че празникът датира още от преди освобождението и винаги се е провеждал в селото в началото на март, за да се прогонят злите сили и да се посрещне пролетта.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.