НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Споразумението за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия се очаква до края на 2019 година

ТАСС: Споразумението за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия се очаква до края на 2019 година

3 Юни 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Белград. Споразумението между Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и Сърбия за свободна търговия може да бъде подписано до края на годината, заяви в понеделник председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин в Белград по време на откриването на четвъртото заседание за сътрудничество между долната камара на руския палрамент и сръбската Скущина, предава ТАСС.
„Споразумението за свободна търговия между ЕАИС и Сърбия, чието подписване се очаква до края на годината, ще отвори пазара за сръбски стоки в страни с население от около 180 милиона души“, отбеляза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новий День“ (Русия): САЩ предупреждават Сърбия да не подписва договор с Евразийския съюз

„Новий День“ (Русия): САЩ предупреждават Сърбия да не подписва договор с Евразийския съюз

19 Април 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. САЩ реагираха критично на плановете на Сърбия да се присъедини към Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и да подпишат споразумение за зона за свободна търговия през октомври. Както заяви професорът от факултета по международна политика в университета „Джон Хопкинс“ Едуард Джоузеф, по този начин Белград ще затвори пътя си към Европейския съюз, пише руското електронно издание „Новий День“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Подписването на споразумение за свободна търговия между Сърбия и Евразийския икономически съюз и потенциалното участие на Сърбия в тази организация, която се ръководи от Русия, е еднопосочна улица“, заяви американският експерт в интервю за „Гласът на Америка“.
Джоузеф изрази надежда, че сръбският президент е наясно колко вредно е това споразумение за Белград, който е в процес на присъединяване към Европейския съюз. „Сръбският президент трябва да разбере, че не можете едновременно да се интегрирате в непродуктивната руска сфера, която е напълно неприложима през 21 век и да се опитвате да изградите подобни връзки със Запада. Това е абсурдно“, подчерта американският професор и предупреди, че „ако Сърбия се обърне в тази посока, децата й ще растат в бедност“.
Доцентът от Висшата школа по икономика, старши научен сътрудник в Института за Европа към РАН Екатерина Ентина възприе с недоумение тази реакция на експерта и отбеляза, че „американският колега не е много добре запознат с фактологията“.
„Подписването на споразумение за зона за свободна търговия между Евразийския съюз и Сърбия всъщност е резултат от технически преговори, като през последните 20 години Сърбия е сключила такива споразумения с ключови страни от Евразийския съюз. Този договор - с Русия, на базата на който се осъществява стокообменът и икономическото сътрудничество между нашите страни, е същият като тези с Беларус и Казахстан. През 2015 г. започнаха преговорите за обединяването на тези три договора, а от друга страна е свързването на останалите две страни - Киргизстан и Армения, към зоната за свободна търговия със Сърбия. Техническите преговори приключиха четири години по-късно и Сърбия ще подпише съответното споразумение през октомври“, обясни експертът.
Според нея това споразумение няма да окаже влияние върху икономическото сътрудничество на Сърбия и Русия, Сърбия и ЕАИС, тъй като е своеобразно „бюрократично упражнение“ и стъпка напред в развитието на икономическото сътрудничество с цялата петорка.
„Що се отнася до седенето на два стола“, продължава руският икономист, „тази тези е горе-долу толкова спекулативна, колкото и предишното твърдение, че Сърбия отново подписва нещо с някой, избира път и т.н. Защо? Тъй като Евразийският съюз първоначално беше създаден от правна гледна точка в съответствие с нормите и изискванията на СТО, в много сходен стил и формат от юридически план, както и с Европейския съюз. Нещо повече, всички съответни документи на ЕС бяха използвани като основа за всички учредителни документи на ЕАИС. В този смисъл ЕАИС поставя правната и техническа рамка за бъдещо сътрудничество между ЕАИС и ЕС и тук няма политически и правен конфликт“.
Според Ентина в този случай няма смисъл да се говори за определен цивилизационен избор. „Фактът, че нашите западни партньори възприемат каквито и да било действия срещу Русия или на Русия по отношение на региона в парадигмата на двустранната конфронтация, биполярността, Студената война 2.0, както желаете, е лично техен проблем. Напълно безсмислено е да се говори, че Сърбия, подписвайки споразумение с ЕАИС, прави своя цивилизационен, икономически, политически и правен избор. Така изглежда в очите на колективния Запад, но нито на практика, нито на теория това не се възприема така от руската или сръбската страна“, заключи експертът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Сърбия и Евразийския икономически съюз ще подпишат за свободна търговия през октомври

„Б92“ (Сърбия): Сърбия и Евразийския икономически съюз ще подпишат за свободна търговия през октомври

11 Април 2019 | 23:44 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Сърбия и Евразийския икономически съюз (ЕАИС) трябва да подпишат споразумение за създаване на зона за свободна търговия през октомври тази година, предава белградската медия „Б92“.
Членът на борда на ЕАИС Вероника Никишина заяви това в четвъртък, според цитата на ТАСС.
„През тази година завършихме преговорите със Сърбия и сега стартираме процедурата за подписване на споразумението. Надяваме се то да бъде парафирано през октомври“, заяви Никишина на международна конференция в Астана (Нурсултан).
Руският посланик в Белград Александър Чепурин написа в „Туитър“ в четвъртък, че преговорите с Белград са завършени и че процедурата за подписване на договора през октомври вече е в ход.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.