НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова разговаря със Сандра Удкирк от Държавния департамент на САЩ

Министър Теменужка Петкова разговаря със Сандра Удкирк от Държавния департамент на САЩ

20 Февруари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Баку. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова запозна заместник-помощник секретаря в Бюрото за международни енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ Сандра Удкирк с активната работа на правителството за осигуряване диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за страната и региона. Разговорите се водиха в рамките на петото заседание на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор, който се провежда в гр. Баку, Азербайджан. В центъра на дискусията бе напредъкът по реализация на междусистемната връзка Гръция-България, която има ключово геостратегическо значение за целия регион на Югоизточна Европа.
Въпросът със структурата и източниците за финансиране на проекта е решен изцяло, информира Петкова. Тя припомни, че е осигурена държавна гаранция за проекта в размер на 110 млн. евро, както и допълнителен грант от 39 млн. евро от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
Към настоящия момент проектът е в решителната си фаза, очаква се до края на месец април да приключат обществените поръчки за избор на инженер-консултант, за доставчик на тръби и за строителство. "Непосредствено след това ще бъде даден старт на строителството на газопровода.
Интерконекъорът ще бъде въведен в експлоатация към 2020 г. в синергия с проекта ТАП", каза енергийният министър.
Г-жа Удкирк оцени високо усилията на българското правителство за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и декларира подкрепата на САЩ за реализирането на тази цел. "За България и Европа е от ключово значение да диверсифицират източниците и маршрутите си на природен газ и вашата страна има изключително важна роля в тази верига", подчерта тя.
Намерението на българското правителство да участва като акционер в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис също получи подкрепа от САЩ. И двете страни се съгласиха, че това е ключово условие за осигуряване на втечнен газ и от по-далечни дестинации, като САЩ, Катар, Алжир и др. Сандра Удкирк оцени високо фокуса на целия Европейски съюз върху търговията с втечнен природен газ, който се наблюдава през последната година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

Министър Теменужка Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

20 Февруари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Баку. България разполага с изключителното предимство, че през региона на Югоизточна Европа преминава Южният газов коридор – четвъртият коридор за газови доставки за Европа. Той укрепва енергийната сигурност не само на нашата страна, а и на целия Европейски съюз. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в гр. Баку, Азербайджан, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.
В изказването си по време на форума енергийният министър акцентира върху усилията на българското правителство за изграждане на липсващата инфраструктура и завършване на междусистемната свързаност в региона като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност.
По думите ѝ с огромно геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки е изграждането на интерконектора Гърция – България – ключово звено от Южния газов коридор и от съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане на Вертикалния газов коридор за доставки от юг към север. Петкова информира участниците във форума, че правителството планира същинските строителни работи по проекта да започнат в средата на тази година и да приключат през 2020 г. в синергия с пуска на газопровода ТАР. "Оценка за важността на проекта бе направена и от страна на Сандра Удкирк – заместник - помощник секретар в Бюрото за международно енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ: Бъдещото завършване на междусистемната връзка с Гърция ще е исторически момент за целия Европейски съюз", каза тя пред участниците във форума.
"Интерконекторът Гърция - България се реализира в синергия и с други бъдещи проекти в региона, включително терминала за втечнен природен газ при Александруполис", подчерта енергийният министър и допълни, че България ще участва чрез „Булгартрансгаз“ като акционер в неговото изграждане. Така ще можем да си осигурим доставки и от по-далечни дестинации, включително и от САЩ.
Теменужка Петкова запозна участниците в срещата и с концепцията за изграждане на газов хъб в страната, която е в пълен синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор. "Тази концепция се реализира в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар", подчерта енергийният министър.
"България е неразделна част от Южния газов коридор и ще продължи приоритетно да работи по газовите проекти, които осигуряват реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ", увери Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.