НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Игор Додон:Вероятността за предсрочни избори в Молдова през септември е  около 70 процента

Игор Додон:Вероятността за предсрочни избори в Молдова през септември е около 70 процента

14 Април 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Вероятността за провеждане на предсрочни парламентарни избори в Молдова в момента е 70%, заяви президентът Игор Додон, цитиран от молдовския електронен портал Noi
„Мисля, че през есента, през септември-октомври, най-вероятно ще имаме предсрочни парламентарни избори. Ако десницата няма чувство за самосъхранение и не приемат предложенията на социалистите, тогава ще има предсрочни парламентарни избори, а нищо няма да остане от блока „АКУМ“, и мисля, че те разбират това много добре“ - каза Додон. Държавният глава смята, че на предсрочните парламентарни избори Социалистическата партия има всички шансове да подобри резултата си и да получи повече мандати, отколкото на 24 февруари. - Дори ако изборите се проведат по тази избирателна система, има 10-15 области, в които социалистите „загубиха“ на ръба - с разлика от няколко десетки гласа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Молдова ще разпусне парламента, ако депутатите не започнат работа до средата на юни

ТАСС: Президентът на Молдова ще разпусне парламента, ако депутатите не започнат работа до средата на юни

9 Април 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският президент Игор Додон ще разпусне парламента, ако законодателният орган не започне да функционира до средата на юни, съобщава агенция TACC.
„Ако не бъде приет нито един закон до средата на юни, ако няма председател на парламента, тогава мога да разпусна парламента“, заяви Додон. Коментирайки трудностите при преговорите за сформиране на парламентарно мнозинство, той изрази увереност, че депутатите ще станат по-сговорчиви с приближаването на крайния срок. В същото време Додон увери, че Партията на социалистите в Република Молдова, която го подкрепя, не се страхува от предсрочни избори.
Според резултатите от изборите на 24 февруари три големи формации влязоха в 101-местния парламент на Молдова, които се договарят за парламентарно мнозинство и за състава на правителството.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Игор Додон: Молдова се стреми да възстанови стратегическите отношения с Русия

Игор Додон: Молдова се стреми да възстанови стратегическите отношения с Русия

6 Април 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският президент Игор Додон отбеляза особеното значение на стратегическото партньорство с Руската федерация в външната политика на страната, предава TACC.
"Днес Република Молдова се стреми да възстанови стратегическото партньорство с Руската федерация. Убеден съм, че нашите двустранни отношения имат добри перспективи за разширяване и задълбочаване", пише президентът на Молдова в социалната мрежа „Фейсбук“ в събота по случай 27-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Молдова и Русия.
"Република Молдова възнамерява да развие балансирана външна политика, основана на национални интереси, но стратегическото партньорство с Руската федерация винаги ще бъде особено важна част от външнополитическата концепция на нашата страна." - добави Додон.
Той отбеляза, че през следващата година Молдова, Русия и други бивши съветски републики съвместно ще отпразнуват 75-годишнината от "общата победа във Великата отечествена война". Молдова възнамерява да отбележи мащабно и годишнината от освобождението на републиката през август тази година.
Отношенията между Кишинев и Москва се влошиха след като коалицията на проевропейските партии дойде на власт в Молдова през 2009 г. През 2016 г. президентските избори в републиката бяха спечелени от бившия лидер на Партията на социалистите на Република Молдова Игор Додон. Неговите главни лозунги бяха за укрепване на държавността, зачитане на неутралитета и възстановяване на стратегическото партньорство с Русия, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Социалистите и демократите в Молдова на прага на коалиция

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Социалистите и демократите в Молдова на прага на коалиция

4 Април 2019 | 22:07 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Без да вземе решение за създаване на парламентарна коалиция, изпълнителният комитет на Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) обяви заседание на съвета през следващата седмица, което ще трябва да вземе окончателно решение - да бъде или да не бъде съюзът на социалистите и демократите, пише електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“.
„ПСРМ, като политическа сила, за която гласуваха по-голям брой граждани, потвърждава необходимостта от намиране на решения за формиране на властта в Република Молдова в интерес на страната и нейните граждани“, се казва в съобщение на партията.
В съобщението се подчертава, че формирането на коалиция „няма да бъде постигнато на всяка цена и не може да се отклони от основните задачи и принципи на партията“. ПСРМ заявява, че първо трябва да се определи „какво точно ще се направи за гражданите в социално-икономическата сфера, какви действия ще бъдат предприети в областта на борбата с корупцията, какво трябва да се направи за укрепване на публичните институции и учреждения“ и само след това да се обсъдят структурата и формата на управление. Ако не е възможно да се стигне до решение, което да е подходящо и за двете страни, тогава ще трябва да проведем предсрочни парламентарни избори.
Така двете основни политически сили на молдовския парламент няма да вземат решение до следващата седмица.
Междувременно от блока ACUM („Сега“), който се раздели на две фракции – „Платформа Достойнство и справедливост“ и „Партията на действието и солидарността“, но продължава да организира съвместни политически изяви, заявиха, че ще продължат да търсят „добросъвестни депутати в парламента“.
„Търсим съвестни хора в парламента. Хора, които могат да бъдат достатъчно мотивирани да гласуват за пакет от анти-олигархични закони - наш приоритет. Поканата към участниците за преговори е част от това търсене“, заяви Игор Мунтеану, член на блока ACUM.
Докато опозиционният блок е ангажиран с търсенето, съюзът между социалистите и демократите става все по-реален, смята Василе Шоймару.
„Изненадан съм, че те правят такива спектакли, когато Република Молдова е на ръба на невиждана досега пропаст“, коментира депутатът поведението на Санду и Нъстасе.
Що се отнася до възможния съюз между Демократическата партия и ПСРМ, не всички политически анализатори вярват в това.
Политическият анализатор Игор Волницки е убеден, че „докато Демократическата партия ще може самостоятелно да упражнява властта, тя ще използва всяка възможност, за да остане еднолично на власт“.
„ДПМ няма да има никакви проблеми да си осигури удобно мнозинство. Те вече имат опит в това“, прогнозира Волницки.
Докато на политическата сцена в Молдова има затишие - социалистите и демократите трябва да вземат трудно решение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Noi.md (Молдова): Демократическата партия е готова на коалиционни преговори със всички парламентарни партии

Noi.md (Молдова): Демократическата партия е готова на коалиционни преговори със всички парламентарни партии

10 Март 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Управляващата в момента Демократическата партия на Молдова (ДПМ) е готова да сформира парламентарно мнозинство и нов кабинет на министрите с всички партии, които са влезли в парламента, пише информационния портал Noi.md.
Представителят на демократите, Сергей Сърбу, заяви пред репортери в събота след заседание на Конституционния съд, който одобри резултатите от изборите и одобри депутатските мандати:
"Молдова се нуждае от функционален парламент. Демократическата партия е отворена за диалог за абсолютно всички партии. Не искаме криза в Република Молдова, но не се страхуваме от предсрочни избори “, каза Сърбу. По-рано демократите изпратиха покана за преговори на проевропейския опозиционен блок Acum (Сега). „Все още не сме получили отговор на това писмо“, информира Сърбу. Както беше казано на днешното заседание на Конституционния съд, след изборите на 24 февруари, опозиционната Социалистическа партия на Република Молдова разполага с 35 мандата, ДПМ с 30 мандата, Acum - 26 мандата, патията „Шор“ на бизнесмена и кметът на град Орхей, Илан Шор седем места, както и трима независими депутати. Президентът на Молдова трябва да свиква новоизбраните депутати на първото заседание на парламента в рамките на 30 дни след изборите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Конституционният съд на Молдова потвърди резултатите от парламентарните избори

ТАСС: Конституционният съд на Молдова потвърди резултатите от парламентарните избори

9 Март 2019 | 17:58 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Конституционният съд на Молдова потвърди резултатите от парламентарните избори на 24 февруари и мандатите на избраните депутати, съобщава агенция ТАСС.
Това съобщи председателят на Конституционния съд Михай Поалелунги след приключването на заседанието, което разглежда окончателния доклад за резултатите на Централната избирателна комисия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Три партии и един блок влязоха в парламента на Молдова

ТАСС: Три партии и един блок влязоха в парламента на Молдова

25 Февруари 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Три партии и един блок влизат в новия парламент на Молдова според резултатите от проведените в неделя избори, но нито една от тях не получава необходимото мнозинство от 51 от общо 101 мандата за формиране на правителство. Централната избирателна комисия на страната публикува тези резултати след обработката на 98% от протоколите, предава ТАСС.
Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ), подкрепяща определящия се за сближаване с Русия президент Игор Додон, получава 33 места. Второ и трето място заемат подкрепящите интеграцията в ЕС и сближаването с НАТО – управляващата Демократическа партия на Молдова (31 мандата) и опозиционният избирателен блок Acum („Сега“), в който влизат партиите „Платформа „Достойнство и справедливост“ и Партията на действието и солидарността (27 мандата).
На четвърто място е партия „Шор“, ръководена от бизнесмена Илан Шор, осъден на първа инстанция на седем години лишаване от свобода за кражбата на един милиард долара от три местни банки (7 мандата). Още два мандата получават независими кандидати. Тези данни, с неголеми разминавания (1-2 мандата) потвърждават и щабовете на партиите, които провеждат паралелно преброяване на гласовете.
Гласуването продължава в избирателни секции в САЩ и Канада. Освен това някои избирателни комисии все още не са предали всички протоколи на ЦИК.

Коалиция или предсрочни избори?

Засега готовност да започне преговори за формирането на парламентарно мнозинство с всеки от конкурентите заяви лидерът на управляващата ДПМ Владимир Плахотнюк. Готовност за алианс изрази и Шор. Но на тези две партии не им достигат гласове за формирането на мнозинство в парламента и утвърждаване на правителство.
В трудна ситуация се оказаха социалистите и блока Acum, лидерите на които по-рано твърдяха, че няма да влязат в съюз с управляващата фракция, която обвиняват в узурпация на власт и корупция. В същото време помежду си те имат съществени идейни различия. В тази ситуация създаването на управляващо мнозинство и правителство е много проблематично и най-вероятният изход може да са предсрочни парламентарни избори.
Вотът в неделя за първи път бе проведен по въведената през 2017 година по инициатива на демократите смесена система. Това означава, че 50 депутати бяха избрани, както преди, на основата на партийните листи, а 51 депутата – в едномандатни мажоритарни окръзи. Сред едонмандатниците, както твърдят експертите има много непредвидими кандидати, които могат да се присъединят към една или друга партия. А Плахотнюк досега неведнъж е доказвал уменията си да убеждава опонентите. Пример за това е формирането на управляващото мнозинство след изборите през 2014 година, когато демократите, получили само 19 мандата, привлякоха 35 народни представители от други фракции и утвърдиха правителство.
Това, че евентуалните преговори ще бъдат сложни, призна в интервю пред ТАСС и президентът Додон. „Рано е да говорим за коалиции. Избирателната кампания беше толкова мръсна, че ще бъде много трудно да се постигне договорка“, заяви държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Разгром за социалистите, фактическа победа за Демократическата партия

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Разгром за социалистите, фактическа победа за Демократическата партия

25 Февруари 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Все още не са преброени всички гласове, но резултатите от парламентарните избори в Молдова вече са ясни. По партийни списъци очаквано победиха социалистите (Партия на социалистите на Република Молдова), но с много неочакван резултат от порядъка на 31%, което ще им осигури само 15-16 депутатски „списъчни“ мандати. Според проучванията на общественото мнение преди вота нещата изглеждаха много по-различно – от 40 до 49% от гласувалите, пише електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“, в материал, представен без редакторска намеса.
В крайна сметка социалистите загубиха от Демократическата партия на Молдова (ДПМ) и блока ACUM 40% от изборните окръзи, при което в редица случаи резултатът беше просто разгромен. Например, в Ниснорените, мажоритарен окръг на Влад Плахотнюк, който и победи, тя получи малко повече от 6% от гласовете, докато ДПМ събра 73%.
Социалистите постигнаха мизерен резултат и в Теленещи – по-малко от 12%, като тук най-силни се оказаха юнионистите от ACUM, които спечелиха близо 37%, побеждавайки ДПМ с 29%. На милостта на партия „Шор“ бе оставен Оргеев, където ПСРМ не получи и 7% от гласовете, докато партията на Илан Шор събра 55% от вота. В Стращен, където походът към парламента оглави премиерът на Молдова Павел Филип, социалистите също претърпяха поражение – те получиха 13%. Ситуацията за тях не е по-добра и в Хинчента – около 15%, Криулана – 17%, Калараш – 16,5%, Резина – 20%, Яловена – 11%, Солданеща – 18%.
За победа на ПСРМ, каквато се предвиждаше в анкетите, може да се говори само в няколко окръга. Социалистите получиха повече от 40% от гласовете в Бричан, Окница, Дондюшани, повече от 50% - в Приднестровието, повече от 80% - в Тараклия и Гагаузия.
Втори и трети резултат от пропорционалния вот получиха ACUM (около 26%) и ДПМ (24%). Още 4 кресла в молдовския парламент ще получи, според предварителните резултати, партия „Шор“, която събира 8,5% от гласовете. Победителите ще поделят между себе си 5 места, които ще останат свободни заради това, че другите участници във вота не преодоляха бариерата за влизане в парламента.
Но картината се променя изцяло, ако се вземат предвид резултатите от изборите по мажоритарни окръзи. Тук лидер е ДПМ, който към момента има 20 победителя, 15 имат ПСРМ, 11 ACUM, 2 – „Шор“ и трима независими (двама от тях от Приднестровието).
Общият резултат е 33 депутати за демократите, 30-31 за социалистите, 23 за Санду и Настасе, 6 за „Шор“ и трима независими.
Подобна диспозиция не обещава на мнозинството на социалистите в парламента, дори ако към тях се присъединят тримата независими лидери в мажоритарните избори. ПСРМ може да разчита на 34-36 депутати в париламента. ACUM също ще е в опозиция при всички случаи. Що се отнася до ПДМ, самият Плахотнюк не може да създаде мнозинство – дори с присъединяването на „Шор“ и „независимите“ не се получават необходимите 51 кресла, противовесът на социалистите и ACUM при всички случаи не дава шансове за властта на молдовския кукловод, както не дава и на ПСРМ.
Така че, най-интересното предстои. По-рано председателят на вече бившия парламент Андриан Канду описа възможен сценарий за формиране на правителството на малцинството, при провал на опитите за договорка с блока ACUM или отделните му съставящи – PAS на Мая Санду или DA на Андрей Нъстасе. Но ще се съгласят ли в днешните условия от опозицията да сключат политическа сделка с Плахотнюк? В момента те са в подем, имат подкрепата на Запада, а за тях гласуват в Америка, Европа, Канада и Австралия. Лидерът на PAS вече заяви, че резултатите на ACUM са по-ниски, отколкото е трябвало да бъдат и анонсира улични протести. Възможно е след консултации със западните си „партньори“, от опозицията да решат, че им е по-изгодно да организират протести и да се стремят към отмяна на резултатите, а през лятото да проведат нова кампания. Само че Влад Плахотнюк отлично умее да скланя конкурентите в своя полза. Напълно възможно е и в редиците на ACUM да има негови потенциални жертви и това ще стане ясно много скоро.
Редица експерти виждат и друг формат на управляващата коалиция – ДПМ и ПСРМ. Това изглежда невъзможно, но за молдовския олигарх няма нищо невъзможно, когато става въпрос за запазването на личната му власт. „Навремето Плахотнюк успя за една нощ да превърне голяма част от проруските депутати в проевропейски. Това е по силите му“, казва кишневският политически анализатор Игор Боцан. Още повече, че ДПМ може да разчита, че 39-40 или повече от парламентарните мандати вече са „в джоба му“ (заедно с „Шор“). През 2014 година Плахотнюк беше в къде къде по-трудна ситуация – той започна с 19 народни представители, но за по-малко от година получи пълен контрол над законодателната и изпълнителната власт. Сега той вече посочи рамката на една принципна договорка:
„За нас, представителите на Демократическата партия, няма политици, с които ние не можем да разговаряме. Няма такива, които не бихме искали да обсъждаме. Няма да поставяме условия, както няма и да приемаме такива“.
Социалситите досега заявиха, че са провеждали свое паралелно преброяване на гласовете и резултатите от него се различават от официалните. Те обещаха да ги публикуват в понеделник.
Най-зашеметени от резултатите от гласуването ще бъдат молдовските граждани: повечето от тях не можеха да си представят, че Влад Плахотнюк и ДПМ, които имаха смешни рейтинги в началото на кампанията, ще бъдат победителите на финалната линия. Независимо от факта, че и молдовският олигарх, и премиерът му по-рано, според социолози, имаха подкрепа на нива от 1-6%, и двамата спечелиха в областите си с резултати от 73% (Плахотнюк в Ниспорени) и 45,6% ( Филип в Страшени). Резултатите от кандидатите на ПСРМ в тези избирателни райони са съответно 6,5% и 11,9%.
Оказва се, че социологията е наука, която по принцип не е приложима към молдовската реалност? Интересно е, че никой от молдовските анализатори, които направиха прогноза за резултатите от изборите за NewsMaker, не можеше да предостави повече от 30 гласа от ПДМ и очакваха 38-55 за социалистите. Но всичко беше съвсем различно. Какво беше това - добре обмислена стратегия на Плахотнюк или банално използване на административните правомощия на властта?
Така или иначе, фактически победи Влад Плахотнюк, а референдумът, който се провеждаше едновременно с гласуването, се оказа неуспешен, защото всички знаеха предварително, че две трети от имащите право на глас граждани (броят, необходим за признаване на резултатите от плебисцита), няма да дойдат до избирателните секции. Избирателната активност не достигна 50%. Молдова гласува с краката си – близо 51% от избирателите не взеха участие в тържеството на ерзац демокрацията, когато властта на народните представители е подменена с властта на тесен кръг хора. Какво ще успеят да извадят срещу това ПСРМ и ACUM. Кой от тях ще седне на масата за преговори с Плахотнюк и кой ще се заеме с възстановяването на справедливостта?

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Социалистите в Молдова запазват лидерството след преброяване на 97% от бюлетините

ТАСС: Социалистите в Молдова запазват лидерството след преброяване на 97% от бюлетините

25 Февруари 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Опозиционната Партия на социалистите в Република Молдова, която се застъпва за възстановяване на отношенията с Русия, води на парламентарните избори с резултат от 31,41%. Такива предварителни резултати от гласуването бяха публикувани от Централната избирателна комисия след преброяването на 97% от бюлетините, съобщава агенция TACC.
Проевропейският опозиционен блок „Сега“ получава 26,03%. На трето място е управляващата Демократична партия на Молдова (24,03%). Партия „Шор“ на бизнесмена и кмет на Орхей Илан Шор е на четвърто място с резултат 8,48%. Останалите партии не преодоляват избирателната бариера от 6%.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Социалистите в Молдова водят след 90% обработени бюлетини

ТАСС: Социалистите в Молдова водят след 90% обработени бюлетини

25 Февруари 2019 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Опозиционният блок „Сега“ събира 25,06% от гласовете, след обработени 90% от гласовете на парламентарните избори в Молдова и излезе на второ място, пред управляващата Демократическа партия, съобщава агенция TACC.
Такива предварителни резултати от гласуването бяха публикувани от Централната избирателна комисия на Молдова.
Според данни на ЦИК 24,9% от избирателите са гласували за Демократическата партия. Партията на социалистите на Република Молдова води на изборите, събирайки 31,69% от гласовете. Партия „Шор“ на бизнесмена и кмет на Орхей Илан Шор е четвърта с резултат 8,64%. Останалите партии не преодоляват избирателната бариера от 6%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Социалистите в Молдова водят след обработка на 75,34% от бюлетините

ТАСС: Социалистите в Молдова водят след обработка на 75,34% от бюлетините

25 Февруари 2019 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Опозиционната Партия на социалистите на Република Молдова спечели 31,45% от гласовете на парламентарните избори, след обработката на 75,34% от бюлетините, а втората Демократическа партия спечели 25,6%. Такива предварителни резултати от гласуването бяха публикувани от Централната избирателна комисия на Молдова, съобщава агенция TACC.
На трето място, с 24,36%, опозиционният избирателен блок „Сега“, който критикува демократите за провали в процеса на европейска интеграция, съкрати преднината им. Партия "Шор" на бизнесмена и кмет на град Орхей Илан Шор е с резултат от 9,09%. Останалите партии не преодоляват избирателната бариера от 6%.
За да формира самостоятелно правителство, една от партиите трябва да получи 51 от 101 места в парламента. Съдейки по резултатите, съперниците ще трябва да договорят коалиция, която експертите наричат една от основните интриги на изборите.
Лидерът на демократите Владимир Плахотнюк вече заяви готовността си да преговаря с някой от конкурентите в бъдещия парламент, въпреки идеологическите различия. Управляващата партия вече демонстрира способността си да убеждава опонентите си, че след като е получила само 19 мандата на изборите през 2014 г., е привлякла 35 депутати от други фракции и сформира мнозинство в 101-местния парламент. Че тези преговори ще бъдат трудни, призна в интервю за ТАСС и президента Игор Додон.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА Новости“: Социалистите водят на парламентарните избори в Молдова

„РИА Новости“: Социалистите водят на парламентарните избори в Молдова

24 Февруари 2019 | 23:38 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Четири партии влизат в парламента на Молдова, Партията на социалистите води с 30,4% от гласовете, според данни на ЦИК след обработка на 10% от протоколите, съобщава „РИА Новости“.
Уебсайтът на ЦИК съобщава, че след обработката на 10% от протоколите от избирателните секции в Молдова, социалистите водят с 30.40%, демократите - 30.29%, блокът „Сега“ печели 19.79% от гласовете, партия "Шор" - 10,70%.
По-рано ЦИК съобщи, че след като е преброила 3% от бюлетините, управляващата Демократическа партия води с 32,4% от гласовете, а Социалистическата партия има 29,94%.
За места в парламента претендират 14 партии и един блок. Основната борба се развива между Социалистическата партия, която се застъпва за по-тясно взаимодействие с Русия, управляващата Демократическа партия и десния опозиционен блок „Сега“, който се стреми към европейска интеграция.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Управляващата Демократическа партия на Молдова води на парламентарните избори с 32,41%

ТАСС: Управляващата Демократическа партия на Молдова води на парламентарните избори с 32,41%

24 Февруари 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Управляващата Демократическа партия на Молдова води на парламентарните избори с резултат 32,41%, съобщава агенция TACC.
Такива предварителни резултати бяха публикувани от Централната избирателна комисия на Молдова след обработка на 3,4% от бюлетините.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Молдова завърши гласуването на парламентарните избори

ТАСС: В Молдова завърши гласуването на парламентарните избори

24 Февруари 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Парламентарните избори в Молдова, които за първи път бяха проведени чрез смесена избирателна система, приключиха. Избирателните секции затвориха в 21:00 ч., но в някои пунктове, както уточни председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Алина Руссу, гласуването може да бъде продължено по преценка на председателите на избирателните комисии, съобщава агенция TACC.
По предварителни данни на ЦИК по това време около 50% от гласоподавателите са участвали в гласуването на територията на Молдова, което е малко по-малко в сравнение с парламентарните избори през 2014 година. В чужбина, където има около един милион граждани на републиката, само 2,4% от избирателите са дошли на изборите.
Както заяви председателят на ЦИК, по време на гласуването бяха отбелязани някои нарушения, но те не оказаха сериозно въздействие. „Регистрирани са редица нарушения, но като цяло наблюдаваме коректен избирателен процес“, каза Руссу. Коментирайки обвиненията на опозицията, която съобщи за фалшификации на изборите, тя увери, че всички нарушения са съобщени на правоохранителните органи, които ги разследват.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Избирателната активност в Молдова надхвърли 35 процента към 15:00 часа

РИА Новости: Избирателната активност в Молдова надхвърли 35 процента към 15:00 часа

24 Февруари 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Избирателната активност на парламентарните избори в Молдова до 15:00 часа местно време(съвпада с българското) е 35.96%, според уебсайта на Централната избирателна комисия на републиката, цитиран от РИА Новости.
„Към 15.00 часа повече от един милион души успяха да участват в гласуването в Молдова - това е 35.96% от избирателите. Най-активни са хората на възраст от 56 до 70 години. По това време над 42 хиляди души са участвали в изборите в избирателни секции в чужбина- това е 1,46% от общия брой на избирателите,“ съобщават от ЦИК.
В неделя в Молдова се провеждат парламентарни избори. Депутатите се избират за срок от четири години. Изборите се провеждат за първи път в смесена избирателна система - 50 депутати се избират по партийни листи, а 51 - в едномандатни избирателни райони. Няма праг на избирателната активност.
Четиринадесет партии и един блок се състезават за места в парламента. Основната надпревара се развива между Социалистическата партия, която се застъпва за по-тясно взаимодействие с Русия и Евроазиатския икономически съюз и управляващата Демократическа партия и десния опозиционен блок АКУМ, които се застъпват за европейска интеграция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Към 12 часа избирателната активност в Молдова надхвърля 20 процента

РИА Новости: Към 12 часа избирателната активност в Молдова надхвърля 20 процента

24 Февруари 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Избирателната активност на парламентарните избори в Молдова до 12 часа местно време (съвпада с българското) беше 20.92%, според уебсайта на Централната избирателна комисия на републиката, предава РИА Новости.
„Към 12.00 повече от 595 хиляди души успяха да участват в гласуването в Молдова, което е 20.91% от избирателите. Най-активни са хората на възраст от 56 до 70 години. По това време над 18 хиляди души са участвали в изборите на чуждестранни избирателни секции, 0.65% от общия брой на избирателите“, съобщават от ЦИК.
В неделя в Молдова се провеждат парламентарни избори. Депутатите се избират за срок от четири години. Изборите се провеждат за първи път в смесена избирателна система - 50 души по партийни листи, 51 - в едномандатни избирателни райони. Няма избирателна активност.
Четиринадесет партии и един блок кандидатстват за места в парламента. Основната борба се развива между Социалистическата партия, която се застъпва за по-тясно взаимодействие с Русия и Евразийския икономически съюз и управляващата Демократическа партия и десния опозиционен блок АКУМ, които се застъпват за европейска интеграция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Игор Додон отхвърли твърденията за руска намеса в молдовските избори

TACC: Игор Додон отхвърли твърденията за руска намеса в молдовските избори

24 Февруари 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Молдовският президент Игор Додон нарече изявленията на председателя на парламента и на един от лидерите на управляващата Демократична партия на Молдова Андриан Канду за намесата на Русия в парламентарните избори, които се провеждат в републиката, „несъответстващи на действителността“, цитира думите му TACC.
"Русия не се намесва в нашите избори, а изявленията на председателя на парламента са кощунствени . При провеждането на анти-руски политики, демократите не се притесняваха от трудностите на нашите производители, които загубиха основния си руски пазар, или от проблемите на повече от половин милион трудови мигранти в Русия, чиито пари помагат да държим на повърхността икономиката на Молдова, която проевропейското правителство вкара в криза, каза Додон пред кореспондента на ТАСС след гласуване в избирателната секция.
Той припомни, че когато един от молдовските пилоти, работещи по договор с Съединените щати в Афганистан почина и други са заловени от талибаните, "правителството заяви, че скоро ще бъдат освободени. с помощта на американски и румънски партньори. " "Но за повече от три години нищо не е направено по този въпрос. Когато бяха освободени с помощта на Руската федерация, те не мислят за нищо по-добро в Кишинев, а да обвинят Москва в намеса в изборите. Достойните хора не правят това", каза Додон.
Канду след гласуване в избирателната секция заяви, че "Руската федерация използва много инструменти, за да повлияе на предизборната кампания в Молдова". Сред тези инструменти той посочи "амнистия на мигрантите, премахване на митата върху молдовските продукти и ситуацията със спасените от плен пилоти".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Молдовската опозиция се опасява от фалшификация на изборите

РИА Новости: Молдовската опозиция се опасява от фалшификация на изборите

24 Февруари 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Съпредседателят на десния опозиционен блок на АКУМ Андрей Нaстасе заяви пред журналисти, че е възможно жителите на Приднестровието да бъдат използвани , за да повлияят на резултатите от парламентарните избори в Молдова, предава РИА Новости
В неделя в Молдова се провеждат парламентарни избори. Депутатите се избират за срок от четири години. Изборите се провеждат за първи път в смесена избирателна система - 50 души по партийни листи, 51 - в едномандатни избирателни райони. Няма праг за избирателната активност. Четиринадесет партии и един блок кандидатстват за места в парламента. Основната борба е между Социалистическата партия, която се застъпва за по-тясно взаимодействие с Русия, управляващата Демократическа партия и десния опозиционен блок АКУМ, които се застъпват за европейска интеграция.
"Днес милитаризираните структури на Тираспол са в тясна връзка с престъпните структури на Плахотнюк (лидерът на Демократическата партия – РИА Новости)“, заяви Нaстасе по време на посещение на избирателната секция.
Той обърна внимание на информацията, която се появи по темата в социалните мрежи, според която само със специален транспорт от Приднестровието, с идентификационен стикер на предното стъкло, може да се стигне до избирателните секции.
По-рано молдовският президент Игор Додон също говори за това. Според него жителите на Приднестровието получават 20 долара в замяна на гласове.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Председателят на молдовския парламент счита, че Русия е повлияла на предизборната кампания

ТАСС: Председателят на молдовския парламент счита, че Русия е повлияла на предизборната кампания

24 Февруари 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Председателят на молдовския парламент Андриан Канду твърди, че Русия се е намесила в предизборната кампания преди парламентарните избори в републиката в неделя, предава TACC.
"Руската федерация използва много инструменти, за да повлияе на предизборната кампания в Молдова. Това включва амнистията на мигрантите, премахването на митата върху молдовските продукти и ситуацията със спасените от Афганистан пилоти", каза Канду пред репортери на избирателната секция.
От своя страна Москва многократно отхвърля обвиненията, че се опитва да повлияе на изборите в различни страни, и подчертава, че няма доказателства за подобни тези.
Повече от половин милион молдовски граждани работят в Русия, много от които не могат да се върнат у дома поради нарушения на миграционния режим. Споразуменията за амнистия за тях бяха постигнати на преговорите между президентите на Русия и Молдова Владимир Путин и Игор Додон миналия октомври. Държавните глави се споразумяха да премахнат митата за молдовските селскостопански продукти от 1 януари 2019 г.
Русия, по искане на Додон, също помогна за освобождаването на 10 февруари от тригодишен плен в Афганистан на двама молдовски пилоти, които работят в тази страна по договор със САЩ. Правителството на Молдова, което се контролира от демократите, заяви, че пилотите се държат като заложници в Москва, въпреки факта, че самите пилоти благодариха за освобождаването на Руската федерация, президента на Молдова, и на среща с делегацията на молдовския кабинет заявиха, че ще се върнат у дома след завършване на курса на лечение, което те преминават в една от клиниките в Москва. Додон нарече действията на правителството "анти-руска истерия" и заяви, че пилотите могат да се завърнат у дома по всяко време, когато смятат за необходимо.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Noi (Молдова): Президентът Игор Додон разпространи кратко видеообръщение в деня на изборите

Noi (Молдова): Президентът Игор Додон разпространи кратко видеообръщение в деня на изборите

24 Февруари 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Кишишев. Тази сутрин държавният глава публикува кратко видео послание, в което призовава гражданите да мислят за бъдещето, което искат за семействата си и, като се има предвид отговорът на този въпрос, да гласуват за този, който считат за достоен, съобщава молдовският информационен портал Noi.
„Скъпи приятели, всеки има своя собствена визия за външната политика на страната, нека забравим за геополитиката, че някой иска да отиде в Русия, а някой иска да отиде в Европа. Нека си спомним утре (24 февруари) какво искаме за нашите семейства - призова Додон. В същото време той поясни, че молдовските граждани не трябва да се поддават на онези, които се опитват да ги подкупят и да повлияят на техния избор, а да гласуват за това кой, според тях, заслужава победата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започнаха парламентарните избори в Молдова

ТАСС: Започнаха парламентарните избори в Молдова

24 Февруари 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Парламентарните избори в Молдова започнаха в неделя в 7:00 часа местно време (съвпада с българското), предава TACC.
В страната бяха отворени всички 2018 избирателни секции, съобщи кореспондентът на ТАСС от пресслужбата на Централната избирателна комисия.
За първи път тези избори ще се проведат по смесена система, която предполага, че 50 депутати ще бъдат избрани по пропорционален принцип с партийни листи , а 51 - от едномандатни избирателни райони. Едновременно с изборите ще се проведе републикански консултативен референдум. Гражданите ще бъдат питани по два въпроса - за намаляване на броя на членовете на парламента до 61, а вторият - за възможността избирателите да отзоват депутати.
ЦИК съобщи, че над 4 хиляди полицаи ще участват в осигуряването на обществения ред по време на изборите. Над три хиляди наблюдатели ще следят процеса на гласуване в избирателните секции. Сред тях са представители на ОССЕ, ОНД и Европейския съюз, които след това ще публикуват окончателни доклади и ще дадат своите оценки.
Гласуването ще приключи в 21:00 часа местно време . За тези избори няма минимален праг на избирателната активност. За да влязат в парламента партиите, е необходимо да се преодолее бариерата от 6%, а за коалициите - 8%. В едномандатните избирателни райони печели кандидатът спечелил обикновено мнозинство от гласовете. Първите предварителни резултати ще бъдат обявени в рамките на един час след затварянето на секциите-около 22 часа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Наблюдатели от ОНД не са установили нарушения в подготовката на изборите в Молдова

ТАСС: Наблюдатели от ОНД не са установили нарушения в подготовката на изборите в Молдова

23 Февруари 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Наблюдателите от Организацията на независимите държави (ОНД), които проведоха дългосрочен мониторинг на подготовката за парламентарните избори в Молдова, не регистрираха сериозни нарушения. Ръководителят на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евроазиатската интеграция и отношенията със сънародниците в чужбина Леонид Калашников информира кореспондента на ТАСС за това заключение.
"Проведохме мониторинг, включително нашите структури - Междупарламентарната асамблея на ОНД и Изпълнителния комитет на ОНД. Като цяло организацията отговаря на всички демократични норми. Това мога да кажа директно, и нашият дългосрочен мониторинг потвърждава това. <...> Но има въпроси, с които ние не сме съгласни“ - каза Калашников.
Той обърна внимание на жалбите на молдовската опозиция, които изискват увеличаване на броя на избирателните секции в чужбина, където се намират около една трета от гражданите на страната. "В Русия беше възможно да се организира много по-голям брой обекти и ние бяхме готови да направим това", отбеляза представителят на Държавната дума.
Друго нарушение, каза той, се отнася до организацията на гласуването в САЩ, където почти всички избирателни секции са отворени в протестантски църкви.
Парламентарните избори в Молдова са насрочени за 24 февруари. За първи път те ще се провеждат по смесена избирателна система, което предполага, че 50 депутати ще бъдат избирани по партийни листи, а 51 - в едномандатни избирателни райони. В същия ден в страната ще се проведе републикански консултативен референдум, на който ще бъдат поставени въпроси за намаляване на броя на депутатите в парламента и на отзоваване на депутатите в случай на неизпълнение на задълженията им.
Според проучванията на общественото мнение фаворит е Партията на социалистите на Република Молдова, която подкрепя възстановяването на охладените отношения с Русия. Следва парламентарната проевропейска демократическа партия на Молдова и избирателния блок Сега, който представлява проевропейската опозиция. Партията "Шор" също има шанс да влезе в парламента от партийните листи.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.