НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Сител" (Македония): САЩ призоваха за сдържаност на протестите в Тирана

"Сител" (Македония): САЩ призоваха за сдържаност на протестите в Тирана

10 Май 2019 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Преди съботния митинг на обединената албанска опозиция, водена от Демократическата партия, която обяви, че "това ще бъде краят на правителството на премиера Еди Рама", американското посолство в Тирана призова за сдържаност и използване на демократичното право на мирен протест, предава скопската телевизия "Сител".
В съобщение, публикувано в социалната мрежа "Фейсбук", посолството на САЩ в Тирана подчертава, че мирните протести са основно демократично право и отбелязва, че през последните няколко месеца повечето от участниците в митингите в Албания са упражнили това свое право.
"Въпреки това, в момент, когато мирен протест бъде белязан с акт на насилие, дори и от един човек, демократичната цел на протеста е компрометирана. Незаконно и недемократично е да има актове на насилие, включително унищожаване на собственост. Призоваваме всички участници в протеста в събота да се въздържат от насилие, за да осигурят мирен и конструктивен протест", се казва в текста от американското посолство в Тирана.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лулзим Баша: „Народното въстание продължава до оставката на Еди Рама

Лулзим Баша: „Народното въстание продължава до оставката на Еди Рама

4 Май 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на най-голямата опозиционна партия, Демократическата партия (ДП) Лулзим Баша заяви, че "народното въстание", което започна на 16 февруари, няма да спре до оставката на премиера Еди Рама и формиране на служебно правителство, което да организира предсрочни избори, цитира думите му македонското електронно издание “Локално“.
Той добави, че единствените, които се страхуват от идването на ДП и опозицията на власт, са олигарсите.
„Единствените, което трябва да се страхуват от появата на Демократическа партия и опозицията на власт са пет-шест олигарси, на които ще им вземем парите и ще ги дадем на албанската младеж, на албанските университети. Знам, че се страхуват и им казвам, че е добре, че се страхуват, защото това ще се случи с Божията помощ и с единството на албанците за много кратко време, каза Баша от срещата с привърженици и граждани в град Лежа.
Той поясни, че парите, които са откраднали олигарсите ще бъдат отнети, договорите ще бъдат прекратени, "тяхното незаконно придобито богатство ще бъде конфискувано с новия закон срещу мафията, срещу олигарсите и ще бъдат върнати на истинските господари на тези пари, там от където бяха откраднати. "
Баша обеща, че абсолютният приоритет ще бъде висшето образование и прекратяването на корупцията в здравеопазването.
Ще се борим, каза Баша, като призова гражданите масово да се присъединят към четвъртия поред масов протест на обединената опозиция, насрочен за 11 май.
От февруари, когато започнаха протестите, до сега, са проведени девет протеста, шест от тях пред парламента, докато три "национални протеста" бяха проведени пред сградата на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция обеща радикализация на протестите

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция обеща радикализация на протестите

2 Май 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на опозиционната Демократическа партия на Албания Лулзим Баша проведе среща с лидера на Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади, след която бе обещана радикализация на антиправителствените протести в страната, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Баша обяви, че около 18:00 часа тази вечер всички основни пътища към Тирана ще бъдат блокирани. Очаква се да бъдат определени и задачите на „временното правителство“, което той обяви,
„Намираме се в дълбока политическа, конституционна, икономическа и социална криза, а през последните 24 часа стана ясно, че страната е в пълна криза в най-важния процес за Албания – за европейската интеграция. Причината за това са избраните престъпници. Ще продължим действията си“, увери Баша, обявявайки блокадата на пътищата и споразумението на опозицията относно задачите на преходното правителство, което трябва да гарантира свободни и честни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс" (Македония): Албанската опозиция блокира няколко национални пътища с искане за оставка на правителството

"Макфакс" (Македония): Албанската опозиция блокира няколко национални пътища с искане за оставка на правителството

26 Април 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Тирана. Опозицията в Албания проведе поредни протести, като блокира за около час няколко национални пътища в страната с искане за оставка на правителството на премиера Еди Рама, което обвинява в корупция и връзки с организираната престъпност, предава македонската информационна агенция "Макфакс". Управляващите отхвърлят обвиненията й.
Симпатизантите на Демократическата партия настояха за съставяне на преходно правителство и провеждането на предсрочни парламентарни избори, уточниха местни медии.
Уточнява се, че протестът е проведен в четвъртък.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Формираха опозиционна коалиция в Албания, която иска оставката на Рама

„Нова ТВ“ (Македония): Формираха опозиционна коалиция в Албания, която иска оставката на Рама

23 Април 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на основната албанска опозиционна партия – Демократическата, Лулзим Баша, след подписването на договор за официализиране на обединената коалиция, обяви разширяването й с друго фракции, като посочи, че „онова, закоето не могат да се водят преговори, е оставката на правителството на Еди Рама“, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
Първият акт на тази коалиция ще бъде подготовката на платформа за свободни и честни избори и задълбочени реформи на политическата система. В опозиционната коалиция, водена от ДП, е също Републиканската партия, Християндемократите, Движението за социалистическа интеграция, Партията за защита на правата на човека (Гръцката малцинствена партия), Партията на единството и справедливостта (партия на изгонените от албанци от областта Чамария, Гърция), Движението за законност и няколко по-малки партии.
След подписването на коалиционния документ някои от лидерите заявиха, че обещават да не участват във фалшиви избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Албанската опозиция насрочи митинг за 11 май в четвъртък ще блокира подстъпите към Тирана

А1 On (Македония): Албанската опозиция насрочи митинг за 11 май в четвъртък ще блокира подстъпите към Тирана

23 Април 2019 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Тирана. Обединената албанска опозиция, водена от Демократическата партия, променя стратегията си.
Освен масовия призив за четвърти "национален протест", който ще се проведе на 11 май в 18.30, опозицията в четвъртък вместо да протестира пред парламента, който обяви провеждането на пленарна сесия, ще блокира всички пътища за достъп до Тирана, пише македонският електронен портал A1 on.
Опозицията обяви плановете си да проведе протести в няколко града, до "оставката на албанския премиер Еди Рама и образуването на преходно правителство".
„Изборите без опозиция са фарс. Няма повече да позволяваме на престъпността да диктува изборите в Албания“, заяви лидерът на опозицията Лулзим Баша.
Изборите ще се проведат след като бъде наказана кражбата на гласове през 2017 г. С Еди Рама и тези около него няма свободни избори нито днес, нито дори след година. Затова само оставката му проправя пътя за политическото решение, което търсим", заяви лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша.
Той подчерта, че стабилността на държавата ще бъде гарантирана само чрез защита на демокрацията, а не чрез инвестиране в престъпност.
От февруари, когато започнаха протестите, досега опозицията проведе девет протестни митинги, шест пред парламента и три пред правителството на 13 февруари, 13 март и 13 април.
На заседанието си на 18 април Националният съвет на Демократическата партия прие единодушно решение за бойкотиране на местните избори, насрочени за 30 юни, но и за тяхното осуетяване. Това решение на демократите беше подкрепено от други опозиционни партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Палмър се срещна с Илир Мета и замина разочарован от Тирана

„24 Инфо“ (Македония): Палмър се срещна с Илир Мета и замина разочарован от Тирана

9 Април 2019 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Тирана. Американският заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър приключи двудневното си посещение в Тирана след среща с албанския държавен глава Илир Мета, съобщава скопската електронна медия „24 Инфо“.
За срещата Мета публикува кратък текст в социалните мрежи, в който съобщава, че са обсъждали влошаващата се политическа ситуация в страната и възможностите за излизане от нея.
„Проведохме открита и приятелска среща за влошаващата се политическа ситуация в страната и изхода от нея, за да може държавата да продължи напред“.
По-рано през деня Палмър се срещна с Лулзим Баша и Моника Круемади, с които имаше отделни срещи за повече от час, а снощи се срещна с премиера Еди Рама.
Според публикуваното в медиите Палмър си е тръгнал разочарован, защото не е успял да сближи позициите на властта и опозицията.
Въпреки призива опозицията да се върне в парламента и да вземе участие в местните избори през юни, Круемади заяви след срещата, че албанците трябва да решават проблемите си самостоятелно, а партията на Баша няма да се яви на избори, докато Еди Рама е на власт.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Матю Палмър пристига в Тирана в търсене на изход от политическата криза в страната

„Сител“ (Македония): Матю Палмър пристига в Тирана в търсене на изход от политическата криза в страната

8 Април 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Тирана. Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър пристига на двудневно посещение в Тирана, за да помогне за намирането на изход от политическата криза в Албания, предава македонският телевизионен канал „Сител“.
В първия ден от престоя си в Тирана Палмър ще се срещне с албанския премиер Еди Рама, а в рамките на втория – с президента Илир Мета и лидерите на опозиционната Демократическа партия и Социалистическото движение за интеграция.
Според анализаторите след посещението на Палмър се очаква дълбоката политическа криза в Албания да бъде тласната в друга посока. Припомня се за посещението на предходния заместник-помощник държавен секретар на САЩ Хойт Брайън Ий, който отговаря по европейските и азиатските въпроси, в Тирана преди две години. След него кризата в страната бе преодоляна.
Задачата на Палмър обаче е по-трудна, тъй като защото първият му опит чрез телефонен разговор не успя да убеди Лулзим Баша и Моника Круемеди да оттеглят решението си опозицията да се откаже от мандатите си в парламента.
Преди пристигането на Палмър, президентът на Албания отправи призив към правителството и опозицията да започнат диалог и да намерят решение, за да „възстановят конституционността, институционалността и демокрацията" в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Опсервер“: (Македония): Политическата криза в Албания плаши туристите, отменят се турове

„Опсервер“: (Македония): Политическата криза в Албания плаши туристите, отменят се турове

3 Април 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Тирана. Политическата криза и масовите протести на опозицията причиниха изоставянето на вече обявените турове главно от Германия, Великобритания и Израел, предават редица северномакедонски електронни издания като „А1 On”, „Опсервер“, „Вечер“, „24 инфо“ и др.
Цитиран от медията Бесник Вати, представител на Асоциацията на албанските туроператори, казва, че само през последните дни са отменени няколко големи групи с туристи, предвидени за края на март и началото на април.
„Поради политическото напрежение и протести, последствията в туризма вече започнаха да се усещат с отмяната на вече договорени обиколки, особено с израелци, германци и английски. Ако напрегнатата политическа ситуация в страната продължи, не бих искала да повярвам, но това е истината, очакваме много повече екскурзии да бъдат отменени“, казва Вати.
Медията пише, че той не крие загрижеността си, че ако подобна ситуация продължи, може да оказва неблагоприятно въздействие върху основния туристически сезон, въпреки че според него няма отмяна на резервациите за летния период.
Съобщава се, че според статистическия институт Албания миналата година е посетена от рекорден брой туристи, около шест милиона, или с 16% повече от предходната година. От друга страна, туризмът генерира над 1 милиард евро и 850 милиона евро брутен доход, което е най-високото историческо ниво, регистрирано досега.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Рама: Ако кажат ЕК и ЕС, изборният закон ще премине през парламента

„Макфакс“ (Македония): Рама: Ако кажат ЕК и ЕС, изборният закон ще премине през парламента

3 Април 2019 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Тирана. Ако Европейският съюз и Европейската комисия ни кажат, че изборният закон трябва да премине в парламента преди да бъде взето решение за започване на преговори за присъединяване, както е написано в текста, ще го изпратим на парламента и ще се придържаме към препоръките на ОССЕ, без да включваме други елементи, каза албанският премиер Еди Рама в парламента днес относно изборната реформа.
„Законът не е издълбан в камък. Ако има аргументи, разбиране и причини за неговото преразглеждане, ние сме отворени за това“, заяви Рама.
Междувременно, добави той, инициативата за деполитизиране на избирателните комисии не може да се приложи на местните избори, които ще се проведат на 20 юни, тъй като е необходима пълната им реконструкция.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Полиция и демонстранти се сблъскаха в Тирана

„Макфакс“ (Македония): Полиция и демонстранти се сблъскаха в Тирана

3 Април 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Тирана. Участниците в протеста в Тирана се сблъскаха с полицията, когато се опитаха да пробият полицейския кордон пред сградата на албанския парламент, съобщава македонската информационна агенция „Макфакс.
Полицията призова демонстрантите да се въздържат, да останат спокойни и да избягват насилие по време на протестите.
Протестите в Тирана се организират за осми път и участниците призоваха премиера Еди Рама да подаде оставка и да сформира преходно правителство за провеждане на честни и демократични избори.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Продължават протестите на опозицията в Албания, иска оставката на премиера Рама

„Алсат-М“ (Македония): Продължават протестите на опозицията в Албания, иска оставката на премиера Рама

3 Април 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Тирана. Въпреки отсъствието на Лулзим Баша, който е в Берлин, албанската опозиция проведе обявения протест. Това, което характеризира днешния протест, е, че освен с полицията, протестиращите се сблъскаха и помежду си, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М.
Опозицията обяви, че наближава деня, когато министър-председателят Еди Рама ще трябва да напусне поста си.
„Държавният департамент определи Албания като център за наркотици, пране на пари, център за разпространение на организираната престъпност в Европа и САЩ. Това е доклад, който е направен досега само за Нориега. Затова ще протестираме, докато не си тръгне. Бъдете сигурни, че денят, в който министър-председателят ще си тръгне е много близко“, заяви Еди Палока, заместник-председател на Демократическата партия.
Премиерът Еди Рама заяви, че решението за предсрочни избори ще бъде взето от неговата партия.
„Дали ще има или няма да има предсрочни избори, това не е нещо, което може да се направи с изнудване или заплаха. Това е воля на Социалистическата партия, която ще прецени дали трябва да има или не, а не протестите на опозицията“, каза Рама.
Той отхвърли възможността за включване на депутатите, които върнаха мандатите си в събранието.
Пред правителството беше изгорена черно-бяла картонена пирамида с името на министър-председателя Рама. Това сложи край на протеста.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Западноевропейските туристи се изплашиха от политическата криза в Албания

„Фактор“ (Македония): Западноевропейските туристи се изплашиха от политическата криза в Албания

2 Април 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Тирана. Западноевропейските туристи се изплашиха от политическата криза в Албания, предизвикана от протестите на опозицията, в резултат на което се стигнало до отмяна на множество резервации за края на март и началото на април, съобщава македонското електронно издание „Фактор“.
Според Асоциацията на албанските туроператори няколко големи групи с туристи, които са планирали почивки в страната, са решили да се откажат от тях.
Повечето от групите, отменили посещение в Албания, са туристи от Великобритания, Германия и Израел, потвърждава асоциацията, като споделя опасения, че ако напрегнатата политическа ситуация в страната продължи, ще се стигне до сериозни загуби за туризма.
Миналата година албанското крайбрежие бе посетено от рекорден брой туристи, около шест милиона, или с 16% повече от предходната година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония)“: Протестиращите в Албания са опитали да нахлуят в парламента

„МКД“ (Македония)“: Протестиращите в Албания са опитали да нахлуят в парламента

28 Март 2019 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Тирана. Привържениците на албанската опозиция се опитаха да нахлуят в парламента днес по време на протест за оставката на правителството и свикване на предсрочните избори, пише македонското електронно издание “МКД“
Демонстрантите, водени от Демократическата партия на десния център са хвърляли димни бомби и различни предмети срещу полицията в опит да пробият кордона, който защитава сградата на парламента.
По време на митинга лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша изпрати съобщение до премиера на страната.
„Еди Рама, призивавам те да размислиш, защото няма да си в този офис дълго време“
"Ние не се страхуваме и няма да се оттеглим. Нашата битка ще продължи до края. Не може да се отнасяте към хората като към овце - каза Баша.
Опозицията обвинява лявото правителство на премиера Еди Рама, че е корумпирано и свързано с организираната престъпност, твърдения които правителството отхвърля.
От средата на февруари поддръжниците на опозицията многократно се опитват да влязат в сградата на парламента или правителството, а полицията ги отблъсква със сълзотворен газ и водни оръдия.
Управляващата Социалистическа партия на Рама заяви, че протестите вредят на напредъка на Албания към членство в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция отново организира протест пред парламента

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция отново организира протест пред парламента

28 Март 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията в Албания организира нов протест пред парламента, докато депутатите заседават в него, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
От 16 февруари насам обединената албанска опозиция организира шест големи демонстрации пред сградите на правителството и парламента в Тирана. Исканията са за оставка на премиера Еди Рама, формиране на преходно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори.
Опозицията също така призова гражданите да се включат в масови протести на 13 април, които ще се проведат пред сградата на правителството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Еди Рама е готов да свика предсрочни избори, ако опозицията спечели местните

„24 Инфо“ (Македония): Еди Рама е готов да свика предсрочни избори, ако опозицията спечели местните

23 Март 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер и лидер на управляващата Социалистическа партия Еди Рама предизвика днес опозицията, заявявайки, че е готов да отиде на предсрочни избори през есента, ако опозицията спечели дори една община повече от управляващите, пише македонското електронно издание “24 инфо“.
"Ако спечелите една община повече от нас на предстоящите местни избори през юни, ние сме готови да отидем на предсрочни избори през есента. Но помнете, че има само един начин - хората решават кой е спечелил и кой е загубил битката. Изборите на 30 юни ще решат какви хора искаме", каза Рама от площада "Майка Тереза".
На площада се провежда митинг, където Рама популяризира Ерион Велиай като кандидат за кмет на Тирана за втори мандат.
„Предложихме сътрудничество в изборната реформа. Изтърпяхме калта, яйцата, мастилото и боята, който хвърляте по лицата ни заради отчаянието ви, но всичко беше безполезно. Вместо да ни предизвиквате с идеи, вие сте решили да ни замеряте с камъни ... Казвам ви, че нямаме мандат да напуснем, а само договор с гражданите на тази страна да останем на мястото си“, каза Рама.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мило Джуканович: Протестите в Сърбия, Черна гора и Албания имат обща нишка

Мило Джуканович: Протестите в Сърбия, Черна гора и Албания имат обща нишка

22 Март 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Протестите в Сърбия, Албания и Черна гора имат някои общи неща помежду си, заяви черногорският президент Мило Джуканович, цитиран от скопското електронно издание „МКД“.
Както каза той пред „Дойче веле“, тази нишка е явната нервност и желанието да се стигне до промяна на властта по различен начин от този, който е предвиден в конституцията и законите.
На въпрос, какво мисли за обвиненията, които идват от Сърбия във връзка с тамошните протести и за думите на президента Александър Вучич и други висши функционери, които многократно се позовават на т.нар. „македонски сценарий“ и твърдят, че Македония подкрепя опозицията и се бърка във вътрешните работи на Белград, Джуканович каза, че не е негова работа да взима отношение по този въпрос.
„Не се плашим от тази тема, но не съм напълно наясно дали има други интереси в организирането на протести в Белград ... Всички протести в региона - както в Сърбия, Албания, така и в Черна гора - имат някаква обща тема. Тази нишка е явната нервност и желанието да се стигне до промяна на властта по различен начин от предвидения в конституцията и закона. Конституцията и законът постановяват, че правителството трябва да бъде избрано на изборите и да бъде израз на свободната воля на гражданите“, каза Джуканович.
Поради това черногорският президент смята, че исканията за промяна на властта извън институциите и това, което е предвидено от правната система, не носят нищо добро и са безотговорни предложения, които разрушават институциите.
„А когато съсипете институциите, унищожавате самата държава. А страните и институциите на Балканите са крехки творения. Казвам, че работим по тях през последните няколко десетилетия“, обясни Джуканович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Завърши поредният протест на албанската опозиция

„Вечер“ (Македония): Завърши поредният протест на албанската опозиция

21 Март 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Тирана. В Тирана завърши шестият антиправителствен протест, организиран от албанската опозиция, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
От редакцията поясняват, че демонстрацията е приключила с обръщение на подпредседателя на Демократическата партия Еди Палока пред партийния щаб и със скандиране „Рама, отивай си“.
Лидерът на ДП Лулзим Баша е в Брюксел за среща на Европейската народна партия (ЕНП) и поради тази причина партията бе представена от Палока, подчертава изданието.
„Искам да ви поздравя и да ви честитя за днешната битка за постигане на сигурна победа. Поздравявам ви също от името на Баша, който провежда серия от срещи в Брюксел, които са успешни и са част от победата, която той не очаква. Започнахме битка, която ще стигне до победа. Колкото по-скоро разберат това, толкова по-добре за тях“, привежда вестникът думите на Палока. Той допълни, че „пътят към разрушаване на правителството няма да спре тук".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Протестите в Албания: Отново се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти

„Фактор“ (Македония): Протестите в Албания: Отново се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти

21 Март 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Тирана. На шестия антиправителствен протест в албанската столица Тирана отново се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция, съобщава скопското електронно издание „Фактор“.
Съгласно разпространената информация, протестиращите са се опитали да пробият полицейския кордон пред сградата на парламента, хвърляйки бутилки и други предмети срещу представителите на органите на реда, но без успех.
Медията подчертава, че председателят на Демократическата партия Лулзим Баша не е бил начело на протестите на опозицията, така че бившият министър-председател Сали Бериша беше посрещнат с овации от демонстрантите.
Това е шестият антиправителствен протест, който се провежда по същото време, в което в парламента има насрочено заседание. Пред сградата на законодателния орган в Тирана се поставят метални огради, за да се предотврати всеки опит на протестиращите да влязат в парламента.
Опозицията иска оставката на премиера Еди Рама, създаването на преходно правителство, което да проведе честни и демократични избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Македонска школа за управление: Лидерът на опозицията в Албания е заподозрян в пране на пари

„Вечер“ (Македония): Македонска школа за управление: Лидерът на опозицията в Албания е заподозрян в пране на пари

20 Март 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Тирана. Прокуратурата в Тирана призова лидера на основната опозиционна партия в страната - Демократическа партия (ДП) , Лулзим Баша и бившия генерален секретар на партията Арбен Ристани във връзка с лобистки споразумения в САЩ по време на последните парламентарни избори в Албания, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“ в статия, озаглавена „Македонска школа за управление: Лидерът на опозицията в Албания е заподозрян в пране на пари“.
Баша и Ристани трябва да се явят в Прокуратурата в четвъртък, за да се запознаят с писмото, получено от САЩ по въпроса.
Албанската прокуратура започна разследване след публикация в американско издание за средствата, които ДП е платила за лобиране в САЩ преди парламентарните избори в страната през 2017 година.
Според източници в Прокуратурата, става въпрос за четири подозрителни договора, за които са платени около 700 000 долара. Сумата е предоставена от компанията Bionet Trade LP, собственост на двама руски граждани. Смята се, че парите са изпратени по сметката на компанията „Музин", която е организирала срещи на Баша с представители на администрацията във Вашингтон и висши американски служители. От „Музин“ потвърдиха получаването на плащанията в общ размер от 675 хил. долара.
От своя страна ДП отрича, че става въпрос за пране на пари. Дори самият Баша през ноември 2017 г. сам е поискал от Прокуратурата да разследва случая, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венецианската комисия: Нефункционирането на Конституционния съд в Албания е от полза за управляващите

Венецианската комисия: Нефункционирането на Конституционния съд в Албания е от полза за управляващите

19 Март 2019 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Венеция. Председателят на Венецианската комисия Джани Букикио заяви, че албанското правителство се е възползвало от вакуума заради нефункционирането на Конституционния съд в Албания, цитира думите му македонското електронно издание A1 On.
„Конституционните съдилища трябва да бъдат независими, за да защитят върховенството на закона. Политиците са склонни да атакуват тези съдилища, когато не харесват процеса. В момента Албания няма функциониращ Конституционен съд. Това доведе до ситуация, при която неконституционните закони, от които правителството се облагодетелства, са приети без възможност за обжалване, в ущърб на страната и върховенството на закона, каза Букикио.
Той вярва, че върховенството на закона трябва да бъде "ключов елемент" за решение дали дадена страна да бъде приета в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Божко Обрадович излезе начело на протестите в Белград

„Вечерне новости“ (Сърбия): Божко Обрадович излезе начело на протестите в Белград

19 Март 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Главната роля в нахлуването на група демонстранти в сградата на сръбската държавна телевизия РТС, както и на протестите пред президентството в неделя, изигра лидерът на партия „Двери“ Божко Обрадович, заради което в обществеността се говори, че по този начин той се е наложил като лидер на демонстрациите срещу Вучич, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Лидерите на опозиционният блок „Съюз за Сърбия“ (СзС), въпреки че от месеци участват в протестите „Един от пет милиона“, не бяха на преден план до миналия уикенд. Твърдеше се, че това е граждански протест. Въпреки това през почивните дни те поеха диригентската палка, а ключовата роля изигра Обрадович.
Боян Клачар, изпълнителен директор на неправителствената организация CeSID, казва, че независимо от това кой е формалният организатор, вижда ключовата роля на СзС от самото начало.
„Това, което се промени в събота е, че лидерите на СзС станаха по-видими от преди. Обрадович се показа като най-силният и компетентен да поеме инициативата. Въпросът е, дали това се е случило по негова инициатива, или в СзС са преценили, че той, като десничар, е по-подходящ да застане начело в този момент. Дилемата не е защо Обрадович излезе на първи план, а защо тези, които се обявяват за друг вид протест, се оттеглиха и оставиха празно пространство“, заяви експертът.
Лидерът на „Сръбската Демократическа партия“ (СДП) Зоран Лутовац смята, че Обрадович се е превърнал в главен организатор на протестите. Той заяви пред телевизия N1:
„Ако Обрадович е бил първият, който е влязъл там, нормално е той да ги призове да се оттеглят. Той може да контролира най-недоволните и склонни към екстремизъм и може да влияе най-много на тях, но решенията около това кой каква роля ще има се взимат в Съюза“.
Един от лидерите на СзС Драган Джилас каза един ден след нахлуването в РТС, че то не е планирано или съгласувано на ниво „Съюз за Сърбия“. По неговите думи, мнозинството от протестиращите са били на улица Таковска и изобщо не са разбрали какво се случва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Оставка на психопата Вучич и свободни избори след 6 до 9 месеца

Вук Йеремич: Оставка на психопата Вучич и свободни избори след 6 до 9 месеца

19 Март 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Всички искания на сръбската опозиция вече са обединени в едно – оставката на президента Александър Вучич и провеждането на честни и демократични избори. Това заяви бившият външен министър и лидер на „Сръбската народна партия“ Вук Йеремич. Според него, това може да се направи чрез гарантиране на съществуването на свободни медии. Ако искането не бъде прието, протестите може да се радикализират и да се стигне до гражданско неподчинение преди 13 април, което би означавало блокиране на университетите, институциите и важните пътни възели в страната, предава скопското електронно издание „Локално“.
Йеремич заяви още, че на този етап „няма условия за комуникация с Вучич, тъй като обратното би означавало голямо предателство на гражданския протест и опозицията“.
Лидерът на СНП смята, че „протестите разтърсиха Вучич, който вече има видими прояви на психическа нестабилност и губи контрол“ над ситуацията.
Вук Йеремич повтори, че „западните страни не искат да видят падането на Вучич от власт, докато той не изпълни обещаното – договор с Прищина и приемане на Косово в ООН, а чрез предложеното от него разграничаване, Сърбия да се откаже окончателно от Косво“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

„Взгляд“: Заплашена ли е Сърбия от „цветна революция“

18 Март 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Противопоставянето между сръбската опозиция и полицията стигна до щурм на централата на държавната телевизия, сбивания и пробиви на огражденията. Могат ли безредиците в Белград да прераснат в „майдан“, кой стои зад протестиращите и може ли хипотетична революция в Сърбия да навреди на отношенията й с Русия, пише руският вестник „Взгляд“ в материал, представен без редакторска намеса.
Протестите в Сърбия започнаха още през декември, но светът им обърна внимание (по-точно, спомни си за тях) през последния уикенд, когато се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията и жандармерията. Веднага прозвуча познатата дума „майдан“ и полузабравеното словосъчетание „цветна революция“. Заедно с това част от демонстрантите излязоха на улицата в жълти жилетки, напомняйки за по-скорошните събития в Париж.
Някои епизоди напомнят събитията от октомври 1993 година в Москва. В събота вечерта десетки протестиращи, начело с лидери на опозицията, нахлуха в сградата на сръбската държавна телевизия РТС и завзеха два входа към зданието. За щастие, сценарият от щурма на телевизионния център „Останкино“ със стрелба и кръв не се повтори. Протестиращите хвърляха яйца по фасадата на сградата, а полицията и специалните части блокираха нахлулите във фоайето и без да употребяват сила ги изтласкаха от там.
Случващото се засега не прилича на уличните сблъсъци в Париж, на което обърна внимание и президентът Вучич: „При нас няма кадри на хора с разбити глави, каквито се виждат във Франция. Но ако някой от тях извърши насилие, ние ще реагираме веднага. Ето как се държи една сериозна държава“.
В неделя се случи по-сериозен инцидент. Участниците в безредиците се опитаха с помощта на камион да пробият полицейския кордон около резиденцията на президента Вучич. При това опозиционерите обсадиха двореца на държавния глава. Част от демонстрантите тръгна към полицейския участък, където се намират петима от задържаните за участие в нападението срещу сградата на РТС. Прозвуча и традиционното в такива случаи „полицията с народа!“ – организаторите на протестната акция заявиха, че полицейският профсъюз уж е подкрепил демонстрантите.
В същото време властите демонстрират самочувствие и декларираха, че контролират ситуацията. Вучич каза, че не се страхува от предсрочни избори, в които опозицията ще спечели преко сили 17%. „Подгответе избирателните списъци сами, пишете каквото искате в тях ... Пишете, печатайте, пишете, правете каквото искате - ще загубите изборите!“ – заяви уверено сръбският президент в интервю за телевизионния канал „Россия 24“.
Това, което се случва в сръбската столица, е приблизително ясно, но основната, крайната цел на противниците на Вучич не е съвсем ясна. Както съобщи ТАСС от мястото на събитието, лозунгите на протестиращите непрекъснато се променят: или искат оставката на правителството и президента, след това призовават държавния глава да излезе и да се изкаже пред хората.
Самият Вучич в изявлението си нарече един от лидерите на протеста, председателят на партия „Двери“, „фашистът“ Божко Обрадович, а другите двама - бившият кмет на Белград Драган Джилас и бившият външен министър Вук Йеремич – „олигарси“. При цялата яркост на метафората това не дава яснота на случващото се, както и лозунгът „Вучич е крадец!“, с които излизат опозиционерите.
Протестите в Сърбия продължават от края на миналата година и през този период се случи визитата на руския президент Владимир Путин в Белград.
Повод за протестите стана бруталния побой над лидера на опозиционната партия „Левица“ Борко Стефанович в град Крушевац. Нападението се случи в навечерието на конференция на опозиционния блок „Съюз за Сърбия“ (в момента именно тази коалиция разпалва протестите) и след като Стефанович разкритикува публично и рязко президента Вучич.
Човекът, заради когото официално започна тази конфронтация, Борислав (Борко) Стефанович е колоритна фигура. В началото на 90-те свири на бас-китара в пънк групата „Поколение без бъдеще“. Влиза в политиката след свалянето на Слободан Милишевич и неговата Социалистическа партия. Наистина, той влиза в парламента от прозападната Демократическа партия и даже оглавява нейната фракция. От друга страна, като държавен чиновник, той курира сделката с „Газпромнефт“ за купуване на компанията „Нефтена индустрия Сърбия“ и отговаря за визитата на Дмитрий Медведев в Белград. Така че е трудно да се намери „ръката на Държавния департамент“ в тези събития.
Експертите-балканисти са съгласни, че системните и уличните опозиционери, обединени в „Съюза за Сърбия“, са разноцветно обединение. Така например, Божко Обрадович, участвал в нахлуването в сградата на РТС е лидер на движението „Двери“, което се позиционира като консервативно, антиглобалистко и евроскептично. „Сред протестиращите има хора с леви възгледи – привърженици на социалната справедливост, както и бивши активсти на Радикалната партия на Воислав Шешел, и млади хора, които споделят лозунги, близки до тези, които издигаше тази партия“, заяви пред вестник „Взгляд“ старши научен сътрудник и научен секретар на Центъра за изучаване на съвременните балкански кризи към Института за славистика на РАН Ирина Руднева.
Изданието отбелязва, че президентът Вучич оглавява партията на бившите съратници на Шешел, великосръбският националист, съден от Хагския трибунал. Управляващата Прогресивна партия (СПП) е създадена от част от „умерените радикали“ от Томислав Николич, който впоследствие става президент (2012-2017). В момента тези десни популисти и сръбски патриоти са обвинявани от техните опоненти в национално предателство – в опит да се договорят с косовските албанци. В опозицията са уверени, че държавният глава е одобрил план за размяна на територии. Твърди се, че Прищина е готова да се откаже от северната част на Косово с нейните сръбски анклави (сръбската част на Косовска Митровица и др.), а „режимът на Вучич“ е готов да даде на косоварите населената с албанци Прешевска долина в Южна Сърбия. Главното предателство обаче е в това, че той е готов да признае независимостта на Република Косово.
От една страна, поддръжниците на опозицията казват, че човек, чиито съветници са сина на Джордж Сорос Александър и съучастникът в нападението срещу Югославия Тони Блеър, не може да бъде сръбски патриот. От друга страна, привържениците на Вучич казват, че няма никакви доказателства за „предателство“, но за сметка на това в редиците на опозицията е пълно с хора, които имат финансови връзки с политици от Европейския съюз.
„Но на дело Вучич не прави отстъпки на Запада по въпроса за признаването на Косово и Западът вече не знае как да застави Белград да се съгласи на това. Всички варианти са изчерпани: преговорите с Прищина са блокирани толкова много, че едва ли могат да продължат, икономическият натиск не помогна, сътрудничеството с Русия, въпреки натиска, продължава“, подчертава балканистът Ирина Руднева.
Показателно е участието в безредиците на Драган Джилас, който беше кмет на сръбската столица в периода 2008-2013. През 90-те Джилас е активен противник на Слободан Милошевич, а през 2000-те става виден функционер на Демократическата партия. Вестникът припомня, че тази фракция е управляваща за определен период от време, а нейният лидер, прозападният политик Борис Тадич, заема поста президент (Джилас е приемник на Тадич на поста председател на партията). Демократическата партия има лявоцентристка, социал-либерална позиция и се ориентира на сближаване на Сърбия с ЕС и перспективата за влизане в Съюза.
Друг лидер на протестиращите е бившият външен министър и бивш председател на Общото събрание на ООН Вук Йеремич, който е бил и старши съветник по външнополитическите въпроси при Тадич. Едновременно с това той излиза от номенклатурно семейство, представител на влиятелния клан, възникнал във времето на социалистическа Югославия, който се нарича „босненските Кенеди“.
Независимо от разноцветността на протеста, именно лявоцентристите са неговото ядро, заяви пред „Взгляд“ доцентът от катедра теория и история на международните отношения на СПбГУ Евгений Колосков.
Евгений Колосков смята, че именно лявоцентристите на първо място са заинтересовани от успеха на уличния протест. „В ядрото на опозицията се намират тези, които не са били на власт от много време. По този начин те се опитват да се върнат в управлението, сваляйки дяснопопулисткото правителство на Вучич и неговата Прогресивна партия, или да окажат натиск над актуалните власти“, твърди експертът.
Според Ирина Руднева, Западът може и да е заинтересуван от реализирането на „цветна революция“ в Сърбия, предвид неотстъпчивата позиция на Вучич по косовския въпрос. Но експертът прави уговорката, че трябва да се изчакат реакциите от западните държави за изострянето на конфликта между властта и опозицията в Сърбия.
Колосков, от своя страна, смята, че възможните промени в Белград няма да окажат съществено влияние върху руско-сръбските отношения. „Президентът Владимир Путин не изрази категорична подкрепа за Вучич по време на настоящите протести, които съвпаднаха и с неотдавнашното посещение на руския лидер в Белград. Русия зае доста неутрална позиция“, отбеляза Колосков и повтори: политиката на Сърбия по отношение на европейската интеграция и топлите отношения с Москва едва ли ще се променят фундаментално, независимо дали Вучич ще остане на власт или не.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

Воислав Шешел: В ход е план за убийството на Александър Вучич

18 Март 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Според председателя на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел е задействан план за убийството на държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава македонската електронна медия Press 24.
Съответното Шешел заяви пред местна телевизия по повод ескалацията на напрежението на протестите в Белград. Съгласно думите му, подобно насилие не е виждано в Белград. Той подчерта, че моторната резачка е много по-опасна от пистолет или друго огнестрелно оръжие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: Насилствени протести в Албания, демонстранти пробиха полицейските барикади

МКД: Насилствени протести в Албания, демонстранти пробиха полицейските барикади

16 Март 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. Голям брой демонстранти се събраха преди нов протест срещу премиера Еди Рама, организиран от албанската опозиция, с искане за оставка и постигане на условия за честни избори, съобщава скопското електронно издание МКД.
Протестите излязоха извън контрол, след като група протестиращи прескочиха металната ограда пред сградата на парламента. В същото време те започнаха да хвърлят камъни по полицейския кордон пред парламента.
Подобен сценарий се случи преди месец, когато протестиращите повредиха няколко правителствени сгради, а полицията отговори с водни оръдия и сълзотворен газ.
Опозицията се води от лидера на Демократическата партия Лулзим Баша, който Рама го обвинява в корупция, нарушения на избирателните закони и връзки с организираната престъпност.
Миналият месец всички опозиционни депутати подадоха оставка в знак на протест, но социалистите на Рама имат мнозинство и продължават да управляват.
ЕС призова и двете страни да „преодолеят настоящите политически разногласия и да установят национална платформа за диалог“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Напрежение в Тирана, Илир Мета призова за сдържаност

„Нова ТВ“ (Македония): Напрежение в Тирана, Илир Мета призова за сдържаност

16 Март 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският президент Илир Мета призова за сдържаност и призова за избягване на конфронтации по време на масовия протест на опозицията пред парламента в Тирана, съобщава македонският телевизионен канал „Нова ТВ“.
„Президентът на Републиката е загрижен за ситуацията. Той призовава за мирни протести и сдържаност и призова всички участници да се въздържат от провокации и да избягват конфронтации“, се казва в апела на Бата от Баку по време на официалното му посещение в Азербайджан.
Мета е подложен на критики от анализатори, които забелязват, че при всеки масов протест в Тирана той е извън страната.
Ситуацията пред албанския парламент остава напрегната. Медиите твърдят, че няколко полицаи са пострадали от твърди предмети, но съобщават и за ранени сред протестиращите.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Правителство не се сваля с насилие, то трябва да приключи мандата си

Еди Рама: Правителство не се сваля с насилие, то трябва да приключи мандата си

15 Март 2019 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Скопие/Тирана. В събота в Албания ще се организира протест на албанската организирана опозиция. По този повод Рама е заявил, че "правителство не се сваля с насилие“, и че това е „в ущърб на имиджа на страната, икономиката и джоба на гражданите", пише на сайта си македонското електронно издание „Локално“.
В Берат, където е бил в петък, Еди Рама е заявил, че „нито един кичур от косата на управляващото мнозинство няма да бъде докоснат“ и е попитал: „ Кой печели? Със сигурност не и те. Те губят“. Той е пояснил, че правителството е длъжно да продължи да води страната до края на мандата си, което означава до 2021 година.
Споменавайки предстоящите през юни местни избори, албанският премиер е подчертал, че опозицията ще изгуби позиции в общините Берат, Кучово и Скрапар: „Не искат да участват в изборите? Аз казвам, че ще участват, а дори и да не участват, какъв е проблемът? Ние ще им поделим работата: Лули (Лулзим Баша, лидер на опозиционната Демократична партия.) и Моника (Моника Кримади, лидерка на Социалистическо движение за интеграция) и Моника с Лули, ние с хората и хората с нас“,е заявил Рама.
На срещата в Берат той е коментирал и обвиненията на опозицията за купуване на гласове: „Те казват: О, Боже, молим те да пазиш албанците от купуване на гласове. Господ отговаря: „По-добре да не се намесвам в изборните въпроси на албанците, защото трябва да ги защитавам от Моника“ и припомни заканата на опозицията за предстоящия протест в събота: „Обединената албанска опозиция нарече утрешния протест "протест, който ще напише история".
Министерството на вътрешните работи предприема всички необходими мерки, ангажирани са всички полицейски служби, Националната гвардия, камери, защитни мрежи и бодлива тел около правителството.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Опозицията в Албания призовава за голям антиправителствен протест на 16 март

A1 On (Македония): Опозицията в Албания призовава за голям антиправителствен протест на 16 март

10 Март 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Тирана. Седмица преди антиправителствения протест на обединената албанска опозиция, насрочена за 16 март и обявена за най-масовия досега, Социалистическото движение за интеграция (ЛСИ) продължава срещите си в Албания, за да убеди гражданите да се присъединят към протест, който ще се проведе пред сградата на правителството, пише македонският информационен портал A1 On.
На днешната среща в Лежа лидерът на партията Моника Круемади обвини правителството, че са подвластни на престъпни групировки и предупреди, че протестите на опозицията ще продължат докато премиерът Еди Рама не се оттегли.
В края на речта си Моника Круемади покани албанските граждани, независимо от политическото разделение, да се присъединят към протестните акции срещу "Рама - слугата на престъпни групи".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Албанската опозиция отрече да има подкрепа от Москва

Радио „Свободна Европа“: Албанската опозиция отрече да има подкрепа от Москва

9 Март 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на основната албанска опозиционна партия, Демократическа партия (ДП), Лулзим Баша отхвърли информацията, че обединената опозиция има подкрепата на Москва за решението да се откажат от депутатските мандати и масовите антиправителствени протести, съобщава радио „Свободна Европа“.
Баша каза, че подобна пропаганда е напомняне за пропагандата от времето на Енвер Ходжа.
„Младите хора може и да не си спомнят. Когато нищо друго не се е случвало, е бил измислян външен враг, който поддържал вътрешния противник. И сега, в този случай, тези, които са измислили това, ми се струват от времето на Енвер“, каза Баша за телевизия Клан.
Той заяви, че Еди Рама е този, който посреща руските олигарси в офиса си, той е дал петрола на руснаците и, че Путин, освен при Еди Рама, няма по-добра инвестиция на друго място. Даде албанския петрол на руснаците.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТV“ (Македония): Лидерът на албанската опозиция отрече да има подкрепата на Москва

„1 ТV“ (Македония): Лидерът на албанската опозиция отрече да има подкрепата на Москва

9 Март 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на основната албанска опозиционна партия, Демократическата партия (ДП) Лулзим Баша отхвърли информацията, че обединената опозиция има подкрепата на Москва за решението да се откажат от парламентарните мандати и масовите антиправителствени протести, съобщава македонският телевизионен канал 1 TV.
„Това е смешно. Тази пропаганда напомня на пропагандата на Енвер Ходжа. Младите хора може и да не си спомнят. Когато нищо друго не се случи, се намира външен враг, който поддържа вътрешния противник. И сега, в този случай, тези, които са измислили това, все едно идват от времето на Енвер Ходжа“, каза Баша.
Той добави, че той се счита за най-европейския човек в Албания.
„Що се отнася до Лулзим Баша, що се отнася до мен, аз съм най-проевропейският политик, който Албания има днес. Може би утре ще има някой друг проевропейски повече от мен, но досега няма по-голям европейски политик от мен. Еди Рама е този, който приветства руските олигарси в офиса си, албанския петрол го даде на руснаците. Путин, няма по-добра инвестиция от Еди Рама“, каза Баша.
Той обвини министър-председателя Рама, че "унищожава демокрацията в страната, както и за регионалния план за разделянето на Косово".
„Вучич и Рама се справят толкова добре, че не е необходимо да се инвестира в друг политически фактор. Очевидно е, че няма нужда да се инвестира в Лулзим Баша, който е световно известен със своите европейски и северноатлантически възгледи“, заяви Баша.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Протестите в Тирана: Демонстранти си изливат гнева върху снимката на Еди Рама

„Вечер“ (Македония): Протестите в Тирана: Демонстранти си изливат гнева върху снимката на Еди Рама

5 Март 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Тирана. Хиляди демонстранти, привърженици на опозицията, обкръжиха сградата на парламента в Тирана, настоявайки за оставката на правителството и обявяването на предсрочни парламентарни избори, съобщава електронното издание на македонския вестник„Вечер“.
В материала са поместени и видеоклипове, на които се вижда как протестиращите късат, мачкат и палят снимки и плакати с лика на министър-председателя Еди Рама.
Сградата на парламента се охранява от стотици полицаи. Съобщава се, че са поставени и прегради с бодлива тел. От редакцията припомнят, че на предходните акции се стигна до ескалация на напрежението, като правоохранителните органи употребиха сълзотворен газ срещу демонстрантите.
Албанските медии по-рано съобщиха, че Тирана е осъмнала под полицейска обсада, тъй като протестът на опозицията бе насрочен паралелно със заседание в парламента. Депутатите започнаха да се събират един час преди началото на сесията, за да избегнат среща с протестиращите.
Медиите съобщиха, че гражданите нямат възможност да се движат свободно по улиците на албанската столица. Полицията е блокирана от пешеходната зона между Художествената галерия и Министерството на вътрешните работи. Всеки, който иска да премине през „забранена зона", трябва да покаже лична карта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Ограничиха движението пред парламента в Тирана

„Алсат-М“ (Македония): Ограничиха движението пред парламента в Тирана

5 Март 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Албанските власти ограничиха движението пред парламента в Тирана заради протеста на опозицията, който ще се проведе паралелно със заседанието в законодателния орган, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Около сградата на парламента е поставена ограда с бодлива тел, а достъпът до района се осъществява след проверка на документите за самоличност от страна на правоохранителните органи.
Местните медии по-рано съобщиха, че Тирана е осъмнала под полицейска обсада. Депутатите започнаха да се събират един час преди началото на сесията, за да избегнат среща с протестиращите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Хиляди демонстранти обкръжиха парламента в Тирана

„Република“ (Македония): Хиляди демонстранти обкръжиха парламента в Тирана

5 Март 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Тирана. Хиляди демонстранти, привърженици на опозицията, обкръжиха сградата на парламента в Тирана, настоявайки за оставката на правителството и обявяването на предсрочни парламентарни избори, съобщава македонското електронно издание „Република“.
Протестиращите обвиняват правителството на премиера Еди Рама в корупция и връзки с престъпността.
Сградата на парламента се охранява от стотици полицаи. Съобщава се, че са поставени и прегради с бодлива тел. От редакцията припомнят, че на предходните акции се стигна до ескалация на напрежението, като правоохранителните органи употребиха сълзотворен газ срещу демонстрантите.
Албанските медии по-рано съобщиха, че Тирана е осъмнала под полицейска обсада, тъй като протестът на опозицията бе насрочен паралелно със заседание в парламента. Депутатите започнаха да се събират един час преди началото на сесията, за да избегнат среща с протестиращите.
Медиите съобщиха, че гражданите нямат възможност да се движат свободно по улиците на албанската столица. Полицията е блокирана от пешеходната зона между Художествената галерия и Министерството на вътрешните работи. Всеки, който иска да премине през „забранена зона", трябва да покаже лична карта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Тирана осъмна под полицейска обсада

„Макфакс“ (Македония): Тирана осъмна под полицейска обсада

5 Март 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Тирана. От ранните часове на деня албанската столица се намира де факто под полицейска обсада с оглед на протеста на опозицията, който ще се проведе паралелно с насроченото за по-късно през деня заседание в парламента, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Подчертава се, че депутатите са започнали да се събират в пленарната зала час преди насрочената сесия с цел да избегнат демонстрантите. По данни на албанските медии на гражданите не им е позволено да се движат свободно по улиците на столицата. Полицейски сили са блокирали пешеходните зони в района на Министерството на външните работи. Желаещите да преминат през периметъра са задължени да показват документи за самоличност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Албанската полиция разпръсна опозиционен протест със сълзотворен газ

AFP: Албанската полиция разпръсна опозиционен протест със сълзотворен газ

27 Февруари 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици протестиращи, които се опитваха да попречат на социалистите-депутати да влязат в парламента, предава AFP.
"Ще се върнем, борбата ни продължава, докато не смъкнем това правителство," заяви пред тълпата лидерът на опозиционната Демократическа партия, Лулзим Баша, докато димът прогонваше хората далеч от полицейския кордон.
Антиправителственият протест се опита на няколко пъти да премине през него, участниците в него хвърляха камъни и димни гранати срещу сградата на парламента в Тирана, който се охраняваше от тежковъоръжени полицаи.

"Рама, върви си!", викаха демонстрантите срещу социалистическия премиер. В отговор на призива на опозиционните партии те настояват за оставката на Рама и за създаване на временно правителство, което да подготви предсрочни избори.
Опозицията обвинява Еди Рама, който е на власт от 2013 година, в корупция и връзки с организираната престъпност.
Опозиционните законотворци и от десния, и от левия център, напуснаха парламента, като обвиниха правителството за манипулация на резултатите от изборите през юни 2017 година.
"Този парламент е незаконен," обяви пред протестиращите Моника Кримади, лидер на Движението за социалистическа интеграция. Тя ги призова да се съберат отново в четвъртък около сградата на албанското Народно събрание.
Левите и десните партии в Албания са известни с обвиненията, които си отправят, за корупция и връзки с организираната престъпност.
На медиите в Тирана Рама заяви: " усилията на опозицията ... и действията им може да се окажат фатални за започване на преговорите през юни“ за присъединяване на страната към.
Албанците се надяват през 2019-та да се постави начало на разговорите с Евросъюза, но от Брюксел настояват преди това да се постигне значителен успех в борбата с корупцията и организираната престъпност.
В 140-членния парламент социалистите имат 74 депутати.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Албанският парламент насрочи заседание, а опозицията – протест

A1 On (Македония): Албанският парламент насрочи заседание, а опозицията – протест

26 Февруари 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Тирана. Парламентът на Албания премести насрочено за четвъртък заседание за вторник, 26 февруари, с цел да се избегне евентуално насилие между демонстрантите и депутатите от управляващото мнозинство, предава скопската електронна медия A1 On.
Припомня се, че и миналата седмица председателят на законодателния орган Грамоз Ручи отложи сесия, за да избегне ескалиране на напрежението.
Същевременно от Демократическата партия, която води обединената опозиция, обявиха протест по същото време, за което бе насрочено заседанието в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Тачи се включи на страната на Еди Рама и обвини Бериша: „Когато се сражавах с Милошевич, той му помагаше“

Gazeta Express (Косово): Тачи се включи на страната на Еди Рама и обвини Бериша: „Когато се сражавах с Милошевич, той му помагаше“

26 Февруари 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Тирана. След като бившият президент и премиер на Албания Сали Бериша заяви, че проектът за размяна на територии между Прищина и Белград е сръбски и нападна президента на Косово Хашим Тачи, че е „арендатор“ на идеята, която защитава, косовският държавен глава му отговори, че, докато той се е сражавал срещу Слободан Милошевич, Бериша е помагал на сръбския лидер, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Освен това, президентът на Косово заяви, че е поканил бившия албански президент на телевизионен дебат, но той е отказал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Бойкотът на опозицията в Албания е неприемлив

ЕК: Бойкотът на опозицията в Албания е неприемлив

25 Февруари 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бойкотът на парламента е неприемлив, няма "балканска пролет", представи позицията на Европейския съюз по отношение на протестите в Албания, Черна гора и Сърбия говорителят на ЕК Мая Коциянчич, цитирана от македонското електронно издание ”МКД“.
Тя заяви, че протестите, които се провеждат едновременно в трите страни в региона, не трябва да се сравняват и отхвърли изявлението на албанските медии, че "балканската пролет" е в ход, като според тях това "може да предизвика сериозна криза за ЕС".
"Протестите във всяка страна имат свои характеристики и не може да се сравняват тези ситуации", каза Коцианчич в Брюксел.
Тя прие оценката на журналистите, че има "някои общи елементи" в исканията на протестиращите граждани, но подчерта, че те не са база за сравнение. „Европейската комисия, чрез своите доклади, следи ситуациите в страните от региона и ги поздравява и критикува, когато е необходимо. Докладите са ясни и няма да сравнявам тези ситуации ”, каза Коциянчич.
По отношение на зачитането на върховенството на закона като едно от исканията, повтаряни както в Албания, така и в Черна гора и Сърбия, Коциянчич каза, че "върховенството на закона е от изключителна важност".
"Ние разговаряме не само с правителствата, но и с други партньори в региона, така че да имаме ясна картина на ситуацията на място", заключава тя.
Коциянчич също така повтори осъждането от страна на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан за бойкота на парламентарната работа от албанската опозиция.
"Решението на опозицията сериозно вреди на функционирането на демокрацията в Албания, защото парламентът е мястото, където реформите са в процес на разглеждане и развитие", каза Коцианчич.
Говорител на ЕС отбеляза, че общото послание на Брюксел към всички партньори от Западните Балкани е, че регионът има ясна европейска перспектива, която може да стане реалност само чрез осъществяване на реформи.
„Реформите са приоритет и фокус. Те са важни за всички граждани и затова нашият фокус с всички партньори е върху тях ”, каза Коциянчич и добави, че Европейският съюз увеличава ангажираността си към Западните Балкани.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“МКД“ (Македония): Албанският премиер забрани дебати с опозицията

“МКД“ (Македония): Албанският премиер забрани дебати с опозицията

25 Февруари 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама забрани министри и депутати от неговата Социалистическа партия да участват в телевизионни дебати с бивши опозиционни депутати, които миналата седмица подадоха оставка от парламента, пише македонското електронно издание ”МКД“.
Според него тези бивши депутати вече не са "от другата страна на парламента".
"Те вече не са от другата страна на парламента и не заслужават уважението на избирателите си,“ каза албанският премиер.
По-рано опозицията обяви своята стратегия за по-нататъшни действия, обявявайки масови протести всеки четвъртък пред парламента, когато се провеждат заседания.
След срещата с лидерите на общинските организации на опозиционната Демократическа партия, лидерът Лулзим Баша заяви, че протестите ще продължат до свалянето на правителството на Рама, добавяйки, че "няма да има избори с наркомафията и Балканския Мадуро", както нарича Баша Рама.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Няма политически хаос в Албания, опозицията подтиква към конфликт

Еди Рама: Няма политически хаос в Албания, опозицията подтиква към конфликт

24 Февруари 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Тирана. Много внимание се обръща на политическата ситуация в Албания от страна на италианските медии. След интервютата за „RaiNews“ и „La Repubblica“ министър-председателят Еди Рама говори дори за медиите „Fatto Quotidiano”, в които той заявява, че в Албания няма хаос, но твърди, че опозицията подтиква към конфликт, пише албнаското електронно англоезично издание Albanian Daily News.
По отношение на отказа от мандатите, премиерът Рама заяви, че опозицията е предприела такива действия, за да блокира реформата в правосъдието.
"Няма никакъв хаос или бунт от страна на народа. Протестиращите на площада не са нито жълти жилетки, нито синдикати, нито студенти, a парламентарната опозиция, изпратена у дома от народа преди години след потапяне на страната в корупция.
И сега те не искат да се изправят пред местните избори, защото знаят, че ги очаква още една загуба, ” каза премиерът Рама.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News (Албания): Спиропали коментира политическата ситуация в страната след като опозицията „изгори“ мандатите си

Albanian Daily News (Албания): Спиропали коментира политическата ситуация в страната след като опозицията „изгори“ мандатите си

23 Февруари 2019 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министърът на парламентарните отношения Елица Спиропали в събота е коментирала решението на опозиционните депутати да изгорят мандатите си, както и отстраняването от Демократическата партия на депутата Мислим Мурици, единственият, който не се съгласи на тази мярка, информира излизащата на английски език онлайн медия Albanian Daily News.
В изявлението си тя е казала, че отчаянието и страхът, най-сетне са изкарали от контрол лидерите на опозицията.
„Този огромен театър на отчаяние от безсилието да спечелят следващите избори идва от страховете пред реформата в съдопроизводството и специализираната антикорупционна прокуратура. След като направи няколко движения по хоризонталата и вертикалата, за да оправдае загубата на предишните избори, Лулзим Баша вече няма да може да оправдае отрицателния изход от предстоящите. Единственият, който остана, е Мислим Мурици, който беше отстранен от поста си“.
Според Елица Спиропали това не е драма на Албания и албанците, а трагедия за морално и умствено изчерпаната сила.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News(Албания): Всеки четвъртък албанската позиция ще протестира пред парламента

Albanian Daily News(Албания): Всеки четвъртък албанската позиция ще протестира пред парламента

23 Февруари 2019 | 22:14 | Агенция "Фокус"
Тирана. В събота ръководството на Демократичната партия с9е събра на Председателски съвет, за да обсъди какви да бъдат следващите действия на опозицията като протест срещу сегашното управление на страната, съобщава тиранската англоезична медия Albanian Daily News.
Както Лулшим Баша, лидерът на Демократичната партия, е съобщил на репортерите, едно от решенията е, всеки четвъртък докато депутатите заседават, пред парламента да има протестиращи симпатизанти на опозицията.
В петък висшето ръководство на партията обсъди да освободи от функции и да отнеме партийното членство на Мислим Мурици. Той бе единственият депутат от тази партия, който отказа да се подчини на партийното решение „да изгори“ мандата си.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News (Албания): Премиерът Еди Рама обвини опозицията във връзки с организираната престъпност

Albanian Daily News (Албания): Премиерът Еди Рама обвини опозицията във връзки с организираната престъпност

23 Февруари 2019 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Тирана. В събота след обед Еди Рама е имал среща в град Пермет, на която е обвинил опозицията за връзки с организираната престъпност, пише тиранската медия Albanian Daily News.
По думите му, опозицията в страната обвинява правителството, а в същото време тя самата си сътрудничи с трафикантите от село Лазарат.
„Отсичаме всички нездрави дървета от джунглата на правосъдието, които от 30 години разяждат духа на албанците. Борим се с корупцията, както никой досега не го е правил. Воюваме с канабиса, докато опозицията се сдружава с плъховете от село Лазарат. Днес, в 2019 година, стигнахме дотам, че страната да е застрашена от духовете от 1997 година, за да може Сали Бериша да избегне от правосъдието, а Лулзим Баша да опази поста си“, е обявил албанският премиер
Еди Рама е говорил и за кмета на град Пермет, Нико Шупули, който е от опозиционната Демократическа партия. Според Рама време е той да напусне поста, който заема.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Албанският парламент официално е без опозиция

„24 Инфо“ (Македония): Албанският парламент официално е без опозиция

21 Февруари 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Тирана. Парламентът на Албания от четвъртък официално е без опозиция, след като лидерът на „Демократическата партия“ Лулзим Баша предаде на председателството на народното събрание подписаните изявления, с които народните представители се отказват от депутатските си мандати, предава скопското електронно издание „24 Инфо“.
Баша подаде заявленията след края на протеста пред парламента, на който бе поискана оставката на премиера Еди Рама и насрочване на предсрочни парламентарни избори.
Участниците в протеста, водени от лидерите на опозиционните партии, тръгнаха към сградата на правителството, която се намира в непосредствена близост от законодателния дом.
„Днес официално се отказахме от криминалния парламент. От днес сме обикновени граждани. Продължаваме битката до свалянето на престъпника Рама – Мадуро на Балканите“, заяви Баша. „Рама, тръгвай си заедно с твоята престъпна група. Албания заслужава по-добро бъдеще, което ще дойде, когато гражданите изразят свободно своята воля на европейски избори. Искаме в Албания да бъде като в цяла Европа. Свобода, демокрация, победа. Бог да благослови Албания“, каза лидерът на опозицията пред хилядите протестиращи.
По-рано на протеста на обединената албанска опозиция, който започна в 11 часа българско време, последни се изказаха лидерите на Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади и на Демократическата партия Лулзим Баша.
Двамата подчертаха, че няма връщане назад и че никога няма да признаят премиер, който е купувал гласове. Баша изпрати послание и до „чуждестранните дипломати и приятели“, че опозицията не иска насилие. Той поиска след оставката му, премиерът Рама да бъде изправен пред съда и поиска от правозащитните органи да не позволяват на „престъпника Рама да напусне страната“.
За разлика от състоялия се в събота протест, в четвъртък край парламента имаше много силно полицейско присъствие, като бяха изпратени подкрепления от Националната гвардия и специалните части на полицията.
Около парламента имаше седем полицейски кордона, три от които с членове на звеното за бързо реагиране и специалните части „Шкипония“.
Тези мерки са били предприети заради постъпила информация, че се планира нападение срещу парламента.
Организаторите пък поставиха пред първия полицейски кордон охранители с бели ленти на лявата ръка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Депутати от опозицията изгориха мандатите си пред албанския парламент

Albanian Daily News: Депутати от опозицията изгориха мандатите си пред албанския парламент

21 Февруари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Тирана. Както бяха предупредили, депутати от албанската опозиционна „Демократическа партия“ се отказаха от мандатите си и ги изгориха пред очите на хиляди антиправителствени демонстранти, събрали се край сградата на парламента, предава електронното издание Albanian Daily News.
Народните представители обявиха, че техните мандати принадлежат на гражданите и от сега нататък те всички са без мандати и имунитет и ще протестират до оставката на настоящото правителство и обявяването на нови „свободни и честни“ парламентарни избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Над хиляда полицейски служители са мобилизирани за протеста на опозицията в Албания

„Локално“ (Македония): Над хиляда полицейски служители са мобилизирани за протеста на опозицията в Албания

21 Февруари 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Тирана. Между 1000 и 1200 полицейски служители ще бъдат мобилизирани за протеста на опозицията в албанската столица Тирана с цел да се предотврати насилие, съобщава македонското електронно издание „Локално“.
В Тирана се подготвят за евентуален опит за щурмуване на сградата на парламента, поради което бяха отложени заседанията. Председателят на законодателния орган Грамош Ручи предупреди, че политическата ситуация в страната „се влошава в последно време, което е в ущърб за имиджа на държавата“.
Полицията призова демонстрантите да се въздържат от насилие. Същото настоя и държавния глава на страната Илир Мета, както и посланиците на няколко западни страни в Тирана, съобщиха албанските медии, цитирани от македонското издание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Албанската полиция има сведения, че опозицията ще опита насилствено да влезе в парламента

„Плюс Инфо“ (Македония): Албанската полиция има сведения, че опозицията ще опита насилствено да влезе в парламента

20 Февруари 2019 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Тирана. Преди утрешния масов протест на обединената опозиция, албанската полиция призова организаторите да се дистанцират от насилствените сценарии, които се „подготвят за утрешния протест“, пише скопското електронно издание „Плюс Инфо“.
Според данните на полицията, ще има опит за насилствено влизане в парламента.
„Информацията, събрана от съответните служби, съдържа данни за насърчаване на насилието и организиране на престъпни дейности. Ще има опит за насилствено влизане в заседателната зала, чрез насилие срещу лица, които имат законово задължение да осигурят защита на институцията, която е в основата на демокрацията. За да предотврати подобен опит, държавната полиция призовава организаторите да се дистанцират открито от насилието и да призоват законът да бъде спазван от всеки участник в протеста“, се казва в съобщение на полицията.
Полицията предупреждава, че силите за сигурност са готови да отговорят със силата на закона и при пълна пропорционалност на всяко незаконно действие или акт на насилие.
„Държавната полиция се ангажира изцяло да осигури обществения ред и сигурност, както и неприкосновеността на институциите по време на протестите“, се казва в изявлението на полицията.
За сигурността утре ще бъдат ангажирани около 2000 членове на полицията, националната гвардия и специалните части, също както на протестът проведен в събота, когато имаше опит за насилствено влизане в сградата на правителството.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): ЕС и САЩ призоваха албанската опозиция да избягва насилието

„Макфакс“ (Македония): ЕС и САЩ призоваха албанската опозиция да избягва насилието

20 Февруари 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Европейският съюз и САЩ призовава опозицията в Албания да избягва насилието, а депутатите й да не бойкотират парламента, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
По-рано опозиционните депутати, водени от лидера на Демократическата партия Лулзим Баша, обявиха плановете си да напуснат законодателния орган в Тирана в знак на протест срещу правителството на премиера Еди Рама. За четвъртък, 21 февруари, са обявени и нови протести в столицата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Няма да подавам оставка

Еди Рама: Няма да подавам оставка

18 Февруари 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама коментира исканията на местната опозиция и заяви, че няма да подаде оставка. „Няма да подам оставка и в Албания няма да има предсрочни избори“, подчерта министър-председателят и добави, че опозицията няма основания за исканията си, предава скопското електронно издание „Либертас“.
„В Албания се провеждат всички нужни реформи и правителството трябва да продължи да работи по този път“, заяви Рамам като оцени, че протестите от събота са показали, че опозицията има намерение да вземе властта в страната силово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.
Инспекция на германския Бундесвер. 20 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.