НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Кърлежите трябва да се премахнат от медицинско лице, за да се намали риска от заразяване

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Кърлежите трябва да се премахнат от медицинско лице, за да се намали риска от заразяване

10 Юни 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. Чрез ухапване от инфектиран кърлеж човек може да се зарази от инфекция, като това може да стане по-рядко чрез смачкване с пръсти и попадане на съдържимо на кърлежа през лигавицата на окото. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция. „За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на запития кърлеж е най-добрата профилактика, като при престой до 24 часа рискът от заразяване е по-малък“, посочи тя.
„Кърлежите трябва да се премахнат правилно, най-добре от медицинско лице, което намалява риска от заразяване. Мястото на ухапване не се маже с алкохол, мазнина и др., защото това предизвиква повръщане на кърлежа и води до по-вероятна зараза. Отстраняването трябва да стане с пинсета или ръкавица чрез издърпване, без въртене и извиване, за да се предотврати разкъсването му. След отстраняване мястото да се дезинфекцира с йод, йодасепт или спирт. При дълбоко впит кърлеж или остатък на част от тялото му, трябва да се прибегне до хирургическо отстраняване. Сваленият кърлеж трябва да се унищожи чрез изгаряне или да се обезвреди в шише с медицински спирт (70 градуса)“, поясни д-р Чернева.
Тя подчерта, че в продължение на 30 дни след премахване на кърлежа, ухапаният се наблюдава за локални прояви около мястото на ухапване – зачервяване, оток, болка и общи прояви – температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. „Началните симптоми на кърлежово преносимите инфекции са обикновено неспецифични и наподобяват тези при вирусните инфекции. Особено важна е ранната диагностика и навреме приложено адекватно лечение, които могат да предотвратят тежки усложнения. Кърлежите имат малки размери, ухапването е безболезнено и предпочитат скрити места като окосмената част на главата, задколянната ямка, аксиларните и ингвиналните гънки, задушните миди, където са трудни за откриване и при съмнение за такива инфекции, трябва да се търсят насочено“, каза още д-р Чернева.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 40-годишната жена, която е настанена в УМБАЛ „Св. Марина“ с диагноза морбили, не е имала имунизация срещу болестта

Варна: 40-годишната жена, която е настанена в УМБАЛ „Св. Марина“ с диагноза морбили, не е имала имунизация срещу болестта

26 Февруари 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Варна. 40-годишната жена от Варна, която е настанена в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Марина“ с диагноза морбили, не е имала имунизация срещу болестта. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Дирекцията по надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция д-р Янка Драганова. Тя обясни, че в момента се издирват хората, които са били контактни с жената. Най-вероятно тя се е заразила по време на ски почивка в Добринище, от която се е върнала наскоро. Пациентката е постъпила в болница още в петък, но първоначално ѝ е поставена друга диагноза. Съмненията за морбили са се появили едва вчера. Още тогава е изпратен серум за изследване в столицата за окончателно потвърждаване на диагнозата. Очаква се резултатите да станат ясни до края на седмицата. Според д-р Драганова, на този етап 40-годишната жена няма усложнения. Тя е в добро общо състояние. Изследвани са и повечето от хората, с които е била контактна. Според д-р Драганова, медиците в Инфекциозната клиника имат готовност да приемат и други болни със съмнение за морбили.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Регистриран е първи случай на морбили в областта, заболяла е 40-годишна жена

Варна: Регистриран е първи случай на морбили в областта, заболяла е 40-годишна жена

26 Февруари 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Варна. За първи случай на морбили в областта са съобщили вчера от Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Света Марина” до Регионалната здравна инспекция. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова. Заболялата е жена на 40-годишна възраст. От РЗИ припомнят на родителите, че единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст. „Уважаеми родители, обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, по отношение на ваксинопрофилактиката срещу морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, трябва да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани“, призовават от РЗИ. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на нашата страна.
Всеки гражданин на възраст над 18 години, който не е наясно със своя имунизационен статус спрямо морбили, може да го узнае чрез изследване на кръвна проба за титър на антителата (клас IgG) срещу морбили. Това може да бъде направено в немалко от лабораториите във Варна. При отрицателен титър или желание за имунизация/реимунизация, ваксината може да бъде поставена от общопрактикуващия лекар на всеки и в Имунизационния кабинет на РЗИ - Варна. Биопродуктът трябва да бъде закупен предварително от аптечната мрежа чрез заявка. От здравната инспекция припомнят, че ваксината е въведена след 1969 година. Хората, родени преди това могат да имат имунитет само, ако са преболедували от морбили.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 32 са установените случаи на пациенти с морбили в областта

Благоевград: 32 са установените случаи на пациенти с морбили в областта

26 Февруари 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 32 са вече установените случаи на пациенти с морбили в областта. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Регионална здравна инспекция – Благоевград. Новоприети болни за периода 23 – 24 февруари са 4 лица, от които две жени и две деца на възраст – 38 години, 3 години и 5 месеца, 3 години и 2 месеца и 22 години. Всички случаи са хоспитализирани в „Инфекциозното отделение“ на МБАЛ – Благоевград. От инспекцията уточниха, че продължават проверките за изпълнение на връчените на личните лекари предписания, относно издирване и обхващането на лица с пропуски в имунизацията срещу морбили. Продължават и проверките в здравните кабинети на детските заведения и училищата, относно имунизационния статус на децата. До този момент е съставен един акт на Директор на Детско заведение за допускане на деца без извършени необходими имунизации за възрастта. Извършени са епидемиологични проучвания на новорегистрираните случаи и предприети мерки спрямо контактните лица. До момента издирените контактни са 335 лица и обхванати с ваксина 131 контактни лица и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили. От РЗИ – Благоевград допълниха, че епидемиологичното проучване продължава. Продължава и издирването на контактите лица на хоспитализираните деца и уточняване на имунния им статус.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45

Проф. Тодор Кантарджиев: Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45

26 Февруари 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев. „Към 25 февруари в референтната лаборатория има 3 нови потвърдени случая на заразени с морбили - 2 са на бебета от София, във възраст преди ваксинация, и едно дете от град Самоков“, каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, като посочи, че всички те са хоспитализирани в софийски болници. „Към момента официално регистрираните са 45 случая на заразени с морбили. От тях потвърдени в Националната референтна лаборатория на центъра са 27. Като 17 от болните са от област Благоевград, 7 са от град София и трима от София област“, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.
По думите му към момента не може да се говори за епидемия, защото това са отделни епидемични случаи на взривове. „За епидемия може да се говори, когато е засегната област и когато се разпространява в различни области. Ако всички подлежащи и неимунизирани деца до 8-годишна възраст се ваксинират, няма да допуснем епидемия в нашата страна“, заяви епидемиологът.
„По данните на Центъра за анализи и обществено здраве над 90% са ваксинирани против морбили през 2018 година. Всяка година до края на месец април Националният център по заразни болести предоставя на Министерството на здравеопазването и обнародва на сайта си 3 анализа за епидемичното състояние на страната. Това са анализ за инфекциозни заболявания, анализ за извършените миналата година имунизации и анализ за паразитози. Април месец ще излезе списък за 2018 година - какви инфекциозни болести има регистрирани в нашата страна“, каза още той.
Проф. Кантарджиев отбеляза, че при всяко епидемично разпространение антиваксарските движения намаляват.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Ще бъдат извършени масови имунизации и реимунизации срещу морбили и рубеола в район ,,Северен“

Пловдив: Ще бъдат извършени масови имунизации и реимунизации срещу морбили и рубеола в район ,,Северен“

26 Февруари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ще бъдат извършени масови имунизации и реимунизации срещу морбили и рубеола в район ,,Северен“, съобщиха от районната администрация. Издирени и установени са всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема. Общо за двете махали неимунизираните или подлежащите на реимунизация са 51 деца, 36 от тях живеят извън страната, 2 деца са преместени в други градове, 9 са имунизирани, а 4 други ще бъдат реимунизирани.
„Поради високите нива на риск в етническите квартали, от няколко дни е в ход съвместната кампания на общопрактикуващи лекари, медицински персонал и здравни медиатори от администарцията на район „Северен“ в Арман махала и Шекер махала“, съобщи пред медиите кметът на района инж. Ральо Ралев. Той изказва благодарност на общопрактикуващите лекари в район „Северен“.
Кампанията е по повод започналата от Правителството Национална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019 - 2022 г., чиито задачи са насочени към намаляване възприемчивостта на населението към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании и укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Регионалната здравна инспекция организира информационна среща под надслов „Морбили – симптоми и превенция“

Сливен: Регионалната здравна инспекция организира информационна среща под надслов „Морбили – симптоми и превенция“

25 Февруари 2019 | 21:59 | Агенция "Фокус"
Сливен. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Сливен организира информационна среща под надслов „Морбили – симптоми и превенция“. Това съобщиха от РЗИ-Сливен. Срещата ще се проведе заради големия обществения интерес към темата и с цел повишаване информираността на населението по отношение на морбили. Събитието е насрочено за 15.30 часа на 27 февруари, в офиса на Центъра за майчино и детско здраве на бул. „Ст. Караджа” 2, ДКЦ 2, ет. 1. Лекция ще изнесе епидемиолог на РЗИ-Сливен. Входът е свободен.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ – Варна: Няма регистрирани случаи на заболяване от морбили в областта

РЗИ – Варна: Няма регистрирани случаи на заболяване от морбили в областта

23 Февруари 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма регистрирани случаи на заболяване от морбили във Варненска област, съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Варна. От инспекцията информират, че във връзка с увеличената заболяемост от морбили в страната отдел „Противоепидемичен контрол” към РЗИ - Варна е издал предписания до всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 годишна възраст, подлежащи на имуниазция срещу морбили. От РЗИ препоръчват откритите неимунизирани лица и такива с непълен имунизационен статус да се обхванат незабавно с една доза комбинирана ваксина срещу морбили. Според информация на РЗИ – Варна изпратени са и предписания към здравните заведения на територията на Варненска област, с цел да се насочи внимание към ранното откриване на клиничните симптоми на морбили и предприемане на необходимите действия за съобщаване, регистрация, насочване за консултация с инфекционист, изолация, диагностика и лечение. „Дадени са указания за незабавно изследване имунитета срещу морбили на медицинския персонал, работещ в рискови отделения, и при липсата му да последва незабавна имунизация. Изпратени са писма до кметовете в областта с молба за указване на съдействие на общопрактикуващите лекари при издирване на неимунизирани или нереимунизирани лица“, се казва в съобщението на РЗИ – Варна. Според данните на информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта, за периода от 15 до 21 февруари във Варненска област, са 16 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Имунизациите против морбили се извършват на 13 месечна и 12 годишна възраст

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Имунизациите против морбили се извършват на 13 месечна и 12 годишна възраст

22 Февруари 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Имунизациите против морбили се извършват на 13 месечна и 12 годишна възраст. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести. Тя посочи, че морбилната инфекция е силно ограничена благодарение на ваксинациите. „Инкубационният период или времето от попадане на вируса в организма до изявата на първите клинични симптоми е доста разтегливо като периода е от 9 до 14 дни“, допълни д-р Несторова. Тя каза още, че при имунизираните този период може да бъде и по-дълъг като при тях заболяването протича по-леко. „Заболяването започва с повишена температура, отпадналост, безапетитие и изразен катарален синдром, което е ринит, който предизвиква запушване на носа, обилна носна секреция, суха и мъчителна кашлица съпроводена с режеща болка зад гръдната кост“, добави д-р Лиляна Несторова.
По думите й другите симптоми са свързани с болки в гърлото, зачервяване на конюнктивите като те могат да бъдат и входна врата на тази инфекция. „Този период трае около три дни като следващият период е свързан с обривен стадии, когато се появява обрива“, посочи специалистът. Лекарят коментира, че обривът при морбили започва на строго определени места. „Най-често тези места са области на кожата зад ушите като бързо се обхваща лицето и горните части на крайниците. След това се обхваща цялото тяло“, уточни д-р Лиляна Несторова. Тя заяви, че обривът е петнист като понякога при по-тежките случаи може да бъде хеморагичен като в началото е петнист и се слива като се получава характерния морбилен обрив. „Този период също трае три дни след което започва оздравителния период, в който температурата спада, общото състояние се подобрява и апетита също се подобрява“, допълни д-р Несторова. По думите й след изчезване на обрива настъпват промени в кожата от участъка на пигментация.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Често се получават усложнения от морбилната инфекция

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Често се получават усложнения от морбилната инфекция

22 Февруари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Често се получават усложнения от морбилната инфекция. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести. Тя посочи, че тежестта на усложненията е различна, а характеристиката им е разнообразна. „Обикновено усложненията настъпват по две линии“, допълни д-р Лиляна Несторова. Тя коментира, че една от причините за появата им е морбилния вирус. „От него се появяват ларингити, бронхити, фарингити, трахеити, пневмонии, енцефалити, менингоенцефалити“, добави д-р Несторова. Тя заяви, че вследствие на инфекцията се увреждат почти всички органи и системи в човешкото тяло. „Причината е, че морбилния вирус се разпространява по кръвен път и така чрез кръвта достига до всички органи“, заяви д-р Лиляна Несторова. По думите й също така може да се появят миокардити и перикардити. „На второ място по значение усложненията, които настъпват са свързани с вторични бактериални инфекции“, посочи д-р Лиляна Несторова. Тя коментира, че причината за този тип инфекция е, че имунната система е силно отслабнала от морбилния вирус. „Така се получават пневмонии, бронхопневмонии, плеврити, перикардити и възпаления от страна на пикочо-половата система както и на сърдечно съдовата система“, допълни д-р Лиляна Несторова.
Тя подчерта, че е много важно децата, които нямат поставена ваксина против морбили, да се ваксинират. „Те могат да поставят своята ваксина при общопрактикуващите си лекари“, допълни д-р Лиляна Несторова. Тя посочи, че в този периода при регистрирани случаи на морбили е много важна ваксинацията. „Едно от условията е хората, които се ваксинират да са здрави и да нямат оплаквания или съпътстващи инфекции“, коментира д-р Лиляна Несторова. Тя заяви, че имунизацията против инфекцията е основното нещо, защото няма лечение за вируса срещу морбили. „Тревожно е, когато децата не са ваксинирани, защото се получават доста усложнения, а те може да завършат с неприятен изход“, каза още д-р Лиляна Несторова.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Морбили е остро инфекциозно заболяване

Д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести: Морбили е остро инфекциозно заболяване

22 Февруари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Морбили е остро инфекциозно заболяване. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести. По думите й инфекцията е имала масово разпространение преди въвеждането на задължителната имунизация. „Протича с тежък катарален синдром и характерен за заболяването обрив“, посочи д-р Лиляна Несторова. Тя коментира, че дребната шарка е предимно детско заболяване, но боледуват и хора в млада възраст. „Източникът на заболяването е болният от морбили, като няма здрав вирусоносител“, обясни специалистът. Лекарят заяви, че предаването на инфекцията се получава по въздушно капков път като при грипа. Д-р Лиляна Несторова допълни, че 100% от неваксинираните пациенти заболяват, когато имат контакт с болни от морбили.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: РЗИ апелира хората да проверят имунизационния статус на децата си

Габрово: РЗИ апелира хората да проверят имунизационния статус на децата си

21 Февруари 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Габрово. За редовна проверка на имунизационния статус на децата призовават експерти от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Причината е увеличения брой на заболели от морбили. Само от началото на месец февруари в страната са регистрирани 32 случая. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от РЗИ – Габрово. Инспекторите са категорични, че болестта не е безобидна и ненавременното лечение може да доведе до менингит (възпаление на мозъчната обвивка), миелит (възпаление на гръбначния мозък) и други неприятни усложнения, някои от които водят до трайни увреждания.
Други възможни последствия са морбилозният енцефалит (възпаление на мозъка). Това е усложнение, което се явява обикновено около от 8-14-ия ден от началото на болестта и протича тежко с картината на мозъчен оток, церебрална кома и най-често – смъртен изход. Възможна е и появата на склерозиращ морбилозен паненцефалит – заболяването се развива след преболедуване от морбили. Морбилния вирус остава в мозъчните клетки и продължава да се възпроизвежда. Това активира автоимунен отговор и води до смърт на невроните. Резултатът са епилептични припадъци, нарушения на координацията на движенията, нарушения на говора, нарушения на писането. Развива се бързо прогресираща деменция – нивото на интелигентност намалява, загубата на памет напредва.
Решението е имунизация, която е напълно безплатна. Тя се прави два пъти – на децата навършили 13 месеца и реимунизация на 12 годишните.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: РЗИ призовава родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си срещу морбили

Варна: РЗИ призовава родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си срещу морбили

21 Февруари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Варна. РЗИ призовава родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си срещу морбили, съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Варна. От институцията апелират, неваксинираните деца да бъдат незабавно имунизирани или реимунизирани. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемично разпространение на морбили на територията на страната, казват от РЗИ – Варна. „По повод на създалата се епидемична ситуация с морбили у нас, е необходимо Вашето съдействие, за да не допуснем разпространение на една тежка инфекциозна болест, която у неимунизираните лица често протича с усложнение, стигащи понякога и до инвалидизация“, гласи призива на РЗИ – Варна. От РЗИ съобщават, че единствената сигурна защита от морбили е чрез навременната ваксинация. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.
От РЗИ – Варна припомнят, че морбили (дребна шарка, брусница) е силно контагиозно остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус. Източник на инфекцията е единствено болния човек, като предаването на заразата става по въздушно-капков път – при говор, кихане, кашляне и при плач със сълзите. Обикновено заразяването става при близък контакт със заразения в закрити помещения, градски транспорт, училища и други. Входна врата за вируса е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите. Възприемчивостта към заболяването е почти 100%, т.е. всички контактни, които нямат изграден имунитет, се разболяват. Най-често заболяването възниква в края на зимата и през пролетта. Имунитетът след преболедуване от морбили е траен и пожизнен. Инкубационният период на заболяването (времето от момента на попадане на вируса в организма до пълната клинична изява) е кратък – 7-10 дни. Заболяването от морбили води до рязък спад на имунитета, поради което много често се наблюдават усложнения. Те се дължат от една страна на директните увреждания от вируса, а от друга – на вторично добавените бактериални причинители (пневмококи, стрептококи, стафилококи и др.).Усложненията от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менинго-енцефалити.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: 13 пъти по-висока е заболеваемостта от морбили в Европа през изминалата година спрямо 2016

Проф. Тодор Кантарджиев: 13 пъти по-висока е заболеваемостта от морбили в Европа през изминалата година спрямо 2016

21 Февруари 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. 13 пъти по-висока е заболеваемостта от морбили в Европа през изминалата година спрямо 2016. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка с установените вече 32 случая на заразата и у нас. Той уточни, че в европейски мащаб случаи се наблюдават от 3 години, като броят на заразените през 2017 година е бил около 70 хиляди, половината от които – в Украйна. Проф. Кантарджиев препоръча на работодателите по Черноморието да проверяват дали персонала, който наемат от тази част на континента, е имунизиран и да предоставят съответните ваксини в случай на липса. От Европа обаче болестта се пренася и у нас, обясни той и коментира кои възрастови групи са най-застрашени от заразата с морбили. „Нека не плашим хората, защото 40-50 годишните много се притесняват карали ли са заразата с морбили. Първо – за възрастните не е толкова опасно. Второ – поколението от 50 години нагоре са прекарвали заболяването и имат имунитет. При 30-40 годишните ваксинацията се е извършвала акуратно, така че населението е ваксинирано. Опасно е сега, ако родителите са изпуснали да имунизират децата си: малките, които са навършили 13 месеца и не са ваксинирани – това обхваща децата от 1 до 7-8 годишна възраст. Най-опасно е за малките едногодишни кърмачета, които все още не са имунизирани“, обясни експертът. Проф. Тодор Кантарджиев препоръча да погледнем имунизационния си календар и да се допитаме до личния си лекар, за да сме сигурни преминали ли сме необходимата имунизация. В случай на липса на такава, той увери, че броят на тривалентната ваксина е достатъчен за ваксинацията на населението у нас. Деблокирана е част от резерва от ваксината, РЗИ също разполагат с оперативен резерв, а ваксина може да се направи и в подвижните кабинети и в градските болници, уточни проф. Кантарджиев.
Елеонора ЧОЛАКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Нямаме предпоставки за затваряне на учебни заведения, ситуацията със заболелите от морбили се следи

Министър Красимир Вълчев: Нямаме предпоставки за затваряне на учебни заведения, ситуацията със заболелите от морбили се следи

21 Февруари 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме предпоставки за затваряне на учебни заведения, ситуацията със заболелите от морбили се следи. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента нямаме данни и предпоставки за затваряне на учебни заведения. Притеснително е нарастването на случаите на заболелите. Медицинските работници следят тази ситуация. Към момента не мога да кажа, че имаме предпоставка за прекъсване на учебния процес“, обясни министър Вълчев.
„Фокус“ припомня: До момента в страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково. 7 са заболелите деца под 1 г., 16 са регистрираните случаи на морбили при деца от 1 до 4г., а 4 – от 5 до 9 г. По един са заболелите във възрастовите групи от 10 до 14 г. и от 15 до 19г. Два са регистрираните случая при възрастни от 25 до 29г. и един във възрастовата група 35-39г.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Тодор Кантарджиев: Медиаторите са ключът за справяне с нежеланието за ваксинация против морбили сред ромското население

Проф. Тодор Кантарджиев: Медиаторите са ключът за справяне с нежеланието за ваксинация против морбили сред ромското население

21 Февруари 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Медиаторите са ключът за справяне с нежеланието за ваксинация против морбили сред ромското население. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, като уточни, че именно това са хората, изграждащи връзката на здравните власти с населението от ромски произход. Той обясни, че сред останалата част от обществото по-малко от 1% от майките отказват да ваксинират децата си, но при епидемична обстановка хората, наречени „антиваксери“ стават по-пасивни и процентът им намалява. Две са основните причините изобщо да има деца, които не са преминали необходимата ваксинация против морбили, обърна внимание проф. Кантарджиев. „На първо място – не се обяснява на майките от ромски произход защо да си ваксинират децата. Неваксинираните деца по-често са в семейства, които отиват за сезонна работа в чужбина и докато няколко месеца работят в западноевропейски държави и оставят децата неимунизирани. От друга страна има деца, които се гледат от баби и дядовци. Въпреки че ромите в тази възраст са образовани, понякога забравят да заведат децата да се имунизират. Другият проблем е в големите градове, където някои майки просто решават, че няма да ваксинират децата си. Обикновено такива мнения се чуват, когато няма епидемични взривове, в момента- не се чуват“, обясни експертът. Проф. Тодор Кантарджиев отправи апел към големите градове и РЗИ да вземат добрия пример от София и да разкрият допълнителни имунизационни кабинети като този в столичния квартал Христо Ботев, където бяха констатирани два случая на заразени с морбили. Специалистите в момента работят в посока да няма епидемичен взрив в страната извън разложко, допълни той. Според него в страната ни ще има отделни случаи на зараза с морбили и дори епидемични взривове, но работата на специалистите в посока превенция на такива случаи продължава.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регистрираните случаи на морбили у нас са вече 32 (ОБЗОР)

Регистрираните случаи на морбили у нас са вече 32 (ОБЗОР)

21 Февруари 2019 | 03:19 | Агенция "Фокус"
София. Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково. 7 са заболелите деца под 1 г. 16 са регистрираните случаи на морбили при деца от 1 до 4г., а 4 – от 5 до 9 г. По един са заболелите във възрастовите групи от 10 до 14 г. и от 15 до 19г. Два са регистрираните случая при възрастни от 25 до 29г. и един във възрастовата група 35-39г.
Заболяването беше констатирано на 14 февруари, тогава бяха доказани 5 случая, 4 от които в Благоевградска област. До края на деня случаите станаха 17. Министерството разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът. На всички регионални здравни инспекции в страната беше разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. На 15 февруари пациентите с морбили се увеличиха на 21. Четирите нови случая са в Благоевград, от тях три са деца, а четвъртият пациент е мъж. Така до този момент 19 от доказаните 21 случая са при деца. На 18 февруари бяха констатирани нови 3 случая на морбили в Благоевград. Два от тях в Разлог и един в Добринище. По-късно през деня случаите станаха 27, с обявените 3 нови в София. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регистрираните случаи на морбили у нас са вече 32 (ОБЗОР)

Регистрираните случаи на морбили у нас са вече 32 (ОБЗОР)

20 Февруари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково. 7 са заболелите деца под 1 г. 16 са регистрираните случаи на морбили при деца от 1 до 4г., а 4 – от 5 до 9 г. По един са заболелите във възрастовите групи от 10 до 14 г. и от 15 до 19г. Два са регистрираните случая при възрастни от 25 до 29г. и един във възрастовата група 35-39г.
Заболяването беше констатирано на 14 февруари, тогава бяха доказани 5 случая, 4 от които в Благоевградска област. До края на деня случаите станаха 17. Министерството разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът. На всички регионални здравни инспекции в страната беше разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. На 15 февруари пациентите с морбили се увеличиха на 21. Четирите нови случая са в Благоевград, от тях три са деца, а четвъртият пациент е мъж. Така до този момент 19 от доказаните 21 случая са при деца. На 18 февруари бяха констатирани нови 3 случая на морбили в Благоевград. Два от тях в Разлог и един в Добринище. По-късно през деня случаите станаха 27, с обявените 3 нови в София. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Пепа Цветанова, РЗИ-Видин: 250 дози ваксини срещу морбили са раздадени на личните лекари в областта само за 5 дни

Д-р Пепа Цветанова, РЗИ-Видин: 250 дози ваксини срещу морбили са раздадени на личните лекари в областта само за 5 дни

20 Февруари 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Видин. 250 дози ваксини срещу морбили са раздадени на личните лекари в област Видин само за 5 дни. Това каза на среща в Областната администрация, д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Тя посочи, че от Регионалната здравна инспекция са издадени предписания на всички общопрактикуващи лекари в областта да проверят имунизационния статус на своите пациенти от 13 месечна възраст до 18 години. „Откритите неимунизирани или с непълен имунизционен статус лица, както и тези с неясен имунизационен статус трябва да бъдат обхванати незабавно с ваксина срещу морбили, която е комбинирана ваксина срещу паротит и рубеола. Не се допускат необсновани отлагания на имунизациите“, заяви д-р Пепа Цветанова.
Тя допълни, че от лечебните заведения се изисква ранно откриване на клиничните симптоми на забъляването с цел ранна изолация и хоспитализация на заболелите. Стриктно трябва да се спазват и вътрешноболничните изисквания за да не се допусне вътрешноболнична инфекция. Д-р Цветанова посочи, че във Видин няма регистрирани случаи на морбили. „Последните случаи са от 2010 година на територията на областта. Тогава за 5 месеца на територията на Видинска област от морбили се разболяват 370 души от 17 дневна до 50 годишна възраст. Най-висока заблеваемост от морбили тогава е сред децата. Бяха обхванати 9 общини в областта с 25 населени места. 80% от заболелите, 284 болни бяха на територията на Община Видин и от тях 281 в квартал „Нов път“, което показва къде може да се получи пробив и към лекарските практики в този квартал са насочени усилията“, каза д-р Пепа Цветанова. Тя допълни, че 80% от заболелите тогава са били хоспитализирани, като е имало и регистрирани усложнения, които са били 48% от всички заболели. Усложненията са били преди всички на дихателната система с развиване на пневмонии.
„65% тогава са били без имунизации, 30% са били с една доза срещу заболяването“, заяви д-р Цветанова. Тя посочи, че рискът от заболяването съществува и сега на територията на Видинска област. В Регионалната здравна инспекция разполагат с достатъчно ваксини, които могат да бъдат получени от личните лекари.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: 27 са потвърдените случаи на заболели от морбили в областта

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: 27 са потвърдените случаи на заболели от морбили в областта

20 Февруари 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 27 са потвърдените случаи на заболели от морбили в област Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Благоевград. Тя посочи, че дете на 11 месеца е хоспитализирано в УМБАЛ „Св. Ана“ – София. По думите й продължават проверките относно имунизационния статус на децата в здравните кабинети на детските заведения и училищата. „До момента издирените контактни са 259 лица и обхванати с ваксина 106 контактни лица и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили“, допълни д-р Веселка Мончева. Тя каза още, че е съставен акт на директор на детско заведение за допускане на дете без извършени необходими имунизации.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛ "Св. Анна": Изписан е най-малкият пациент с морбили - на 4 месеца, предстои изписването на още две деца

УМБАЛ "Св. Анна": Изписан е най-малкият пациент с морбили - на 4 месеца, предстои изписването на още две деца

20 Февруари 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Най-малкият пациент (на 4 месеца) от хоспитализираните с диагноза морбили в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД е изписан. Предстои изписването на още две деца. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
Д-р Петър Петров - началник на Инфекциозното отделение в болницата, информира, че всички пациенти с морбили, които имат придружаващо заболяване пневмония, остават за болнично лечение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: 32 са общо случаите на морбили в страната

Министерство на здравеопазването: 32 са общо случаите на морбили в страната

20 Февруари 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Към 20 февруари общо за страната са регистрирани 32 случая на морбили. 26 случая са съобщени от РЗИ Благоевград, 4 – от Столична РЗИ, 1 – от РЗИ София област и 1 от РЗИ Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по възрастови групи е както следва:
- във възрастовата група под 1 г. – 7 случая;
- във възрастовата група 1-4 г. – 16 случая;
- във възрастовата група 5-9 г. – 4 случая;
- във възрастовата група 10-14 г. – 1 случая;
- във възрастовата група 15-19 г. – 1 случая;
- във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;
- във възрастовата група 35-39 г. – 1 случай
Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.
Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.
МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Виктор Кирчев, РЗИ-Кърджали: Няма заболели от морбили в  областта, установени неимунизирани незабавно ще бъдат ваксинирани

Д-р Виктор Кирчев, РЗИ-Кърджали: Няма заболели от морбили в областта, установени неимунизирани незабавно ще бъдат ваксинирани

20 Февруари 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Няма заболели от морбили в област Кърджали, установени неимунизирани незабавно ще бъдат ваксинирани. Това съобщи за Радио „Фокус“ д-р Виктор Кирчев – директор на РЗИ-Кърджали. По предписание на министерството ще се проверява от личните лекари в Кирковска, Крумовградска, Момчилградска, Джебелска общини, особено в ромските квартали, за пропуски в имунизациите. Кърджалийски регион има доста висок имунизационен обхват по отношение на морбили, паротит и рубеола, за миналата година той е бил над 96 процента. С комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола ще бъдат ваксинирани всички неваксинирани.
Регулярният ежеседмичен надзор, който се провежда за мониторинг в града е установил общо 59 заболявания от грип миналата седмица. Броят на заболелите на 10 000 души е 136, което е под епидемичната стойност за гр. Кърджали. През изминалата седмица са регистрирани следните остри заразни заболявания: Чревни инфекции - 12 случая на ентероколити и един случай на листериоза, двама са заболелите от скарлатина, а от варицела – 5-има. Няма констатирани заболявания за болести, предавани по полов път. Само 3-ма са заболели от паразитозата аскаридоза. За периода не са регистрирани хранителни взривове и взривове от вътреболнични инфекции на територията на областта.
И тази седмица продължава анонимното и безплатно изследване за ХИВ/СПИН, което РЗИ-Кърджали започна на 13 февруари и което ще продължи до 22 февруари 2019 г., в Микробиологичната лаборатория на Инспекцията, в рамките на кампанията "Проверете своя ХИВ статус – бъдете отговорни за своето здраве и здравето на своите партньори".
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: 31 са регистрираните случаи на заболели от морбили в страната

Министър Кирил Ананиев: 31 са регистрираните случаи на заболели от морбили в страната

20 Февруари 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Последната информация, която имаме е, че 31 души са регистрирани като заболели от морбили. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. 21 са лабораторно показани, останалите са по епидемиологични показатели. От вчера, когато бяха 27, има нови 4 случаи - 3 деца в кв. „Христо Ботев“ и едно дете в ж.к „Студентски град“ в столицата“, отбеляза министър Ананиев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Огнян Митев, МБАЛ – Благоевград: Стабилно е състоянието на пациентите с морбили, които са настанени за лечение в болницата

Д-р Огнян Митев, МБАЛ – Благоевград: Стабилно е състоянието на пациентите с морбили, които са настанени за лечение в болницата

20 Февруари 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Стабилно е състоянието на пациентите с морбили, които са настанени за лечение в болницата. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Огнян Митев, директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Той посочи, че в болницата няма тежки случаи на морбили. По думите му екипът на болницата се е справил и с по-тежките случаи от миналата седмица като към днешна дата няма място за притеснение. Според директора на болницата 27-годишният мъж, който беше настанен в Реанимация, а след това върнат в Инфекциозно отделение, се е подобрил.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичната РЗИ ще разположи мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили в кв. „Христо Ботев“ заради нови случаи на заболели в квартала

Столичната РЗИ ще разположи мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили в кв. „Христо Ботев“ заради нови случаи на заболели в квартала

20 Февруари 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа до 17.00 часа в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ в кв. Христо Ботев (ул. 511, № 22) ще бъде разположен мобилен кабинет на СРЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Поводът са последните съобщения на Столична РЗИ за нови случаи на заболели от морбили на територията на кв. „Христо Ботев“. На 19 февруари в Столична община беше проведена среща за координиране на действията на здравните и общински власти за ограничаване разпространението на заболяването в гр. София.
В срещата участваха директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-кметът на гр. София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев, директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз, кметът на район „Слатина" Наталия Стоянова.
В изпълнение на указанията на Министерството на здравеопазването, Столична Регионална здравна инспекция ще разположи мобилен кабинет с екип в кв. „Христо Ботев“, където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.
Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.
Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ирина Млъзева, РЗИ – Велико Търново: При установяване на случай на морбили се предприемат редица предпазни мерки

Д-р Ирина Млъзева, РЗИ – Велико Търново: При установяване на случай на морбили се предприемат редица предпазни мерки

19 Февруари 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. При установяване на случай на морбили се предприемат редица предпазни мерки. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Заразеното лице веднага се настанява в Инфекциозно отделение. Издирват се контактните лица. Изяснява се имунизационния статус на заразеното лице, както и на контактните лица. Те се поставят под карантина, като периодът е за срок от 17 дни.
Процентът на обхванатите лица, подлежащи на имунизация срещу морбили, е 96,71%. Обхванати са и 94,25% от лицата, подлежащи на реимунизация. Голяма част от необхванатите лица са деца на родители, работещи в чужбина, които все още имат личен лекар в България. На друга част от децата имунизацията е била отложена поради медицински противопоказания. Дребна шарка, или морбили, е общо инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска инфекция, причинена от РНК-вирус от род Morbillivirus, Measles virus. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. През втората половина на XX век е въведена ваксинация против дребна шарка, която рязко снижава високата смъртност сред децата в световен мащаб. Морбили е едно от заболяванията, които според Световната здравна организация поетапно трябва да бъдат изкоренени в Америка, Европа, Близкия изток и в световен мащаб до към 2020 година.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Изследвана е проба на петгодишно дете от областния град със съмнения за морбили, резултатите са отрицателни

Велико Търново: Изследвана е проба на петгодишно дете от областния град със съмнения за морбили, резултатите са отрицателни

19 Февруари 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Изследвана е проба на петгодишно дете от Велико Търново със съмнения за морбили. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Детето е прието в Инфекциозно отделение на великотърновската болница в събота със съмнения за заболяването. Изпратена е проба до Националната референтна лаборатория. Резултатите от изследванията са отрицателни. Установено е, че се касае за обикновен обрив по кожата. Д-р Млъзева посочи, че детето е посещавало детска градина „Иванка Ботева“. То, както и всички деца в групата, са имунизирани срещу морбили. За момента не са установени случаи на заболяването на територията на Великотърновска област.
По последни данни на Министерство на здравеопазването заболелите на територията на страната вече са 27.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Мобилен кабинет за имунизация срещу морбили ще бъде разположен в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ на 20 февруари

София: Мобилен кабинет за имунизация срещу морбили ще бъде разположен в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ на 20 февруари

19 Февруари 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. На 20 февруари от 9.30 часа до 17.00 часа в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров“ в кв. Христо Ботев (ул. 511, № 22) ще бъде разположен мобилен кабинет на СРЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Кабинетът ще бъде на разположение за имунизиране на лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичната РЗИ ще разположи мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили в кв. „Христо Ботев“ заради нови случаи на заболели в квартала

Столичната РЗИ ще разположи мобилен кабинет за поставяне на ваксини срещу морбили в кв. „Христо Ботев“ заради нови случаи на заболели в квартала

19 Февруари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. На 20 февруари в кв. „Христо Ботев“ (София) ще бъде разположен мобилен кабинет на СРЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Поводът са последните съобщения на Столична РЗИ за нови случаи на заболели от морбили на територията на кв. „Христо Ботев“. Днес в Столична община бе проведена среща за координиране на действията на здравните и общински власти за ограничаване разпространението на заболяването в гр. София.
В срещата участваха директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-кметът на гр. София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев, директорът на Дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз, кметът на район „Слатина" Наталия Стоянова.
В изпълнение на указанията на Министерството на здравеопазването, Столична Регионална здравна инспекция ще разположи от 20 февруари мобилен кабинет с екип в кв. „Христо Ботев“, където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.
Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.
Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Инкубационния период на болестта е средно 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: От началото на годината до 14 февруари тази година в областта няма регистрирани случаи на морбили

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: От началото на годината до 14 февруари тази година в областта няма регистрирани случаи на морбили

19 Февруари 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. По данни на Министерството на здравеопазването от началото на годината до 14 февруари тази година са регистрирани 5 доказани случая на морбили в страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция – Бургас. По думите му 5 са доказаните случая на морбили – 3 в област Благоевград и 2 в област София. За същия период в област Бургас няма регистрирани случаи. Той добави, че най-сигурният начин за предпазване е чрез активна имунизация. Имунизацията се провежда с жива ваксина, тривалентна – срещу морбили, паротит и рубеола. Прилага се на деца на 13-месечна възраст, реимунизация се прави на 12-годишна възраст. „В България са създадени необходимите условия за успех в превенцията на морбили: всички деца имат равен достъп до имунизациите и осигурени безплатни ваксини, включени в задължителния имунизационен календар. Няма други специфични мерки, които хората да взимат, за да се предпазят, тъй като морбили е силно заразно заболяване. Разбира се, препоръчително е да се избягва пътуване в страни, където има регистрирани случаи на зараза, както и да се избягва контакт с неваксинирани в първите дни след завръщането от чужбина“, посочи още Паздеров. Според него всички случаи със симптоматика за морбили трябва да се обърнат към ОПЛ за преглед и консултация с инфекционист. „По преценка, според тежестта на състоянието, всеки един случай се насочва за хоспитализация и лечение. По епидемиологични и социални показания за хоспитализация се насочват деца, особено до 1 г. възраст, живеещи в лоши битови условия, при които не може да се осъществи изолация и лечение в домашни условия, и при които риска за развитие на усложнения и смъртен изход е голям“, уточни д-р Георги Паздеров.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Общопрактикуващите лекари трябва да представят неимунизираните лица срещу морбили

Пловдив: Общопрактикуващите лекари трябва да представят неимунизираните лица срещу морбили

19 Февруари 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общопрактикуващите лекари трябва да представят в срок до 25 февруари по набори неимунизираните с имунизация срещу морбили от 13 месеца до 18 години като брой, с цел предоставяне на ваксина от РЗИ - Пловдив. Това сочи справка на сайта на Регионалната здравна инспекция. Медиците трябва незабавно да обхванат неимунизираните, съгласно възрастта и приоритетно да обхванат всички, подлежащи през годината на имунизация, с 1 доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията. Вниманието на лекарите трябва да е насочено към ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика, превенция на вътрешноболнични инфекции и лечение. Всеки случай със симптоматика на морбили трябва да се насочва за консултация с инфекционист, хоспитализация, провеждане на лабораторна диагностика и лечение. При съмнение за заболял от морбили, включително чуждестранни граждани, временно пребиваващи в страната, незабавно трябва да се уведомява Дирекция „Надзор на заразните болести” отдел „Противоепидемичен контрол” РЗИ - Пловдив. Превантивните мерки се изискват от лекарите в Пловдив и областта заради откритите случаи на морбили. Към 14 февруари те са 5, без епидемиологична връзка помежду си. Заболяването и при петте случая се проявява с висока температура, катарални прояви – хрема, кашлица и макулозен обрив. Консултирани са с инфекционист и са хоспитализирани. Един от случаите при 37 -годишна жена е съобщен от Столична регионална здравна инспекция. Другите четири случая при деца на възраст (1 г. и 8 м., две деца на 1 г. и 9 м. и на 3-годишна възраст) са съобщени от РЗИ - Благоевград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Вирусът морбили е силно контагиозен, при контакт с болен около 90% от неимунните хора се заразяват

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Вирусът морбили е силно контагиозен, при контакт с болен около 90% от неимунните хора се заразяват

19 Февруари 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Бургас. Вирусът морбили е силно контагиозен, приема се, че при контакт с болен от морбили около 90% от неимунните хора се заразяват. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция – Бургас. По думите му морбили е остра вирусна инфекция. Причинителят (морбили вирус) се разпространява по въздушно-капков път с попаднали във въздуха съдържащи вируса пръски от дихателни пътища на болен от морбили или при директен контакт с носни или гърлени секрети на болния. „Най-високо рисковата група са бебета до 1 година, тъй като първата имунизация срещу морбили се поставя на 13 месечна възраст. До тогава всички кърмачета са изложени на риск от разболяване. Опасност съществува и за децата до 12-годишна възраст, когато се прави реимунизация срещу заболяването“, добави Паздеров. Той посочи още, че друга уязвима група са децата с трайни противопоказания за ваксинация с морбилна ваксина, поради което те няма да бъдат ваксинирани и съответно ще бъдат изложени на риск от заразяване с морбили. Друга част от децата не са имунизирани поради временни противопоказания или поради други причини, предимно поради отсъствие от страната, отказ на родителите (антиваксинални групи, религиозни подбуди, липса на здравна грамотност особено в ромските общества). Д-р Георги Паздеров уточни, че особено внимателни трябва да са и възрастните хора, при които няма данни за направени имунизации във времето.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Случаите на морбили вече са 27 (ОБЗОР)

Случаите на морбили вече са 27 (ОБЗОР)

18 Февруари 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. По данни на Министерството на здравеопазването случаите на морбили у нас вече са 27. Заболяването беше констатирано на 14 февруари, тогава бяха доказани 5 случая, 4 от които в Благоевградска област. До края на деня случаите станаха 17. Министерството разпореди на директора на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни мерки за ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи, в т.ч. и затваряне на детското отделение на МБАЛ-Разлог, където е осъществен контактът. На всички регионални здравни инспекции в страната беше разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Съгласно Имунизационния календар на България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст. На 15 февруари пациентите с морбили се увеличиха на 21. Четирите нови случая са в Благоевград, от тях три са деца, а четвъртият пациент е мъж. Така до този момент 19 от доказаните 21 случая са при деца. На 18 февруари бяха констатирани нови 3 случая на морбили в Благоевград. Два от тях в Разлог и един в Добринище. По-късно през деня случаите станаха 27, с обявените 3 нови в София. Последните заболели са майка на 19 години и детето й на 2 години, както и 9-месечно бебе.
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: Регистрирани са три нови случая на морбили в страната

Министерство на здравеопазването: Регистрирани са три нови случая на морбили в страната

18 Февруари 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. СРЗИ съобщава за два случая на морбили. Касае се за майка на 19 г. и детето ѝ на 2 г. от кв. Христо Ботев, гр. София. И майката и детето са хоспитализирани в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със заразени лица от района на Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
РЗИ-Софийска област съобщава за 9-месечно бебе, от с. Костенец, с клинична картина на морбили, което също е настанено в Инфекциозна болница, София. Детето е пребивавало на същия адрес в кв. Христо Ботев.
И трите лица не са имунизирани. В момента здравните власти издирват контактни лица за по-нататъшно проследяване.
Към днешна дата Министерството на здравеопазването е информирано за общо 27 случая на лица с клинична картина на морбили.
МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.
Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Няма регистрирани случаи на морбили в областта

Добрич: Няма регистрирани случаи на морбили в областта

18 Февруари 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Добрич От 2011 г. няма регистрирани случаи на морбили в област Добрич. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Добрич. Заболяването морбили, съгласно Наредба №21 за регистрация, съобщаване и отчет на заразните заболявания, подлежи на задължителна регистрация, съобщаване и отчет. Към настоящия момент в РЗИ - Добрич няма съобщени от лечебните заведения случаи на прегледани пациенти от област Добрич с диагноза морбили.
морбили е въздушно-капкова инфекция с много висок контагеозен индекс 95 - 100 %. Заболяването е с много висока възприемчивост, нарича се още „болест на първата среща“. Всеки, който се срещне с вируса на заболяването, ако не е имунизиран и не е преболедувал, се разболява от морбили. Болестта се предава по въздушно-капков път чрез слузните секрети от носа и от очите на заболял човек. Инкубационният период е от 9 до 11 дни, заболяването започва с катарални прояви - хрема, кихане, кашлица, зачервени конюнктиви и фебрилитет. След това се появява обрив по цялото тяло, който започва от лицето. Характерно за обрива е, че обхваща тялото отгоре надолу. Заболяването протича тежко. Усложненията могат да бъдат от страна на дихателната система, най-често пневмонии, и от страна на нервната система - енцефалити.
Най-добрата защита от заболяването морбили е ваксинопрофилактиката. Ваксината е безплатна и задължителна за всички деца в Република България, съгласно Имунизационния календар на страната и препоръчителна за по-големите възрастови групи, като няма горна възрастова граница за поставянето й.
Съгласно нашия Имунизационен календар първата доза от ваксината се поставя на 13-месечна възраст, а втората доза се поставя на 12 години.
През 2009 г., след 13 - годишен период без регистрирани случаи на морбили, в област Добрич са регистрирани 614 случаи на заболели от морбили, заболяемост 302,26%ооо. За 2010 г. са регистрирани 163 случая (12 вероятни и 151 потвърдени), заболяемост 81,62%ооо, като последният регистриран случай е от май 2010 г.
За 2018 г. с триваксина на 13 месечна възраст са обхванати 1166 деца, което е 85,74% обхват. На 12-годишна възраст са обхванати 1468 деца, т.е. обхватът е 78,25%. На други възрасти са обхванати 22 лица. Постигнатият имунизационен обхват не отговаря на критериите на СЗО за над 95% имунизационен обхват.
Отчитат се деца, отложени от имунизации поради трайни медицински противопоказания, необхванати поради миграция или отказ от ваксини.
Поради изключително високия контагиозен индекс на заболяването и имунизационен обхват, който не осигурява достатъчна защита на населението, с цел недопускане на епидемичното разпространение на морбили, Министърът на здравеопазването разпореди значителен по обем противоепидемични мерки. Въз основа и в изпълнение на писмо на Министерството на здравеопазването от 14 февруари 2018 г. с предписание до общопрактикуващите лекари е разпоредено в спешен порядък да прегледат имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 години и откритите неимунизирани според навършената възраст да бъдат имунизирани незабавно с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията. Имунизацията срещу морбили на подлежащите през 2019 г. да се извършва приоритетно.
Изготвено е предписание до всички лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ за насочване вниманието на медицинските специалисти към ранно откриване признаците на заболяването и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение; насочване на всички случаи със симптоматика на морбили за консултация с инфекционист и по негова преценка извършване на серологично изследване, хоспитализация и лечение.
Лечебните заведения трябва да прилагат стриктно противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили.
Призоваваме всички родители да проверят при личните лекари и в документацията, която съхраняват в домовете си, дали децата им са редовно имунизирани против заболяването морбили. Ако не – незабавно да посетят личните си лекари за поставяне на ваксината, ако към настоящия момент децата са абсолютно здрави и не боледуват от респираторни и други заболявания.
В РЗИ - Добрич е налична комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола за нуждите на амбулаториите за първична медицинска помощ за незабавно имунизиране на подлежащите контингенти на 13 месечна и 12 годишна възраст и на неимунизираните до 18 годишна възраст.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛ "Св. Анна"-София: Дете от Разлог на 10 месеца е прието в Инфекциозното отделение на болницата с диагноза морбили

УМБАЛ "Св. Анна"-София: Дете от Разлог на 10 месеца е прието в Инфекциозното отделение на болницата с диагноза морбили

18 Февруари 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Дете от Разлог на 10 месеца беше прието (около 14.20 ч.) в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД с диагноза морбили. Това съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. Детето е с усложнение, вследствие на болестта - диария, но е стабилизирано и без пряка опасност за живота.
Така пациентите с морбили, хоспитализирани в УМБАЛ "Св. Анна"-София стават седем.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛ "Св. Анна" - София: 2-годишно дете е шестият пациент от Разлог, хоспитализиран в Инфекциозното отделение на болницата с диагноза морбили

УМБАЛ "Св. Анна" - София: 2-годишно дете е шестият пациент от Разлог, хоспитализиран в Инфекциозното отделение на болницата с диагноза морбили

18 Февруари 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. 2-годишно дете е шестият пациент от Разлог, хоспитализиран в Инфекциозно отделение на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД, с диагноза морбили. Това съобщиха от пресцентъра на болничното заведение.
Детето е с придружаващо заболяване пиелонефрит, стабилизирано е и без пряка опасност за живот, съобщи д-р Петър Петров - началник на Инфекциозното отделение.
Състоянието на другите пет деца, хоспитализирани с диагноза морбили в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД, е стабилно, без пряка опасност за живота.
Всички те също са с придружаващи заболявания - пневмония или пиелонефрит. Най-тежко преминава болестта при най-малкия пациент, който е едва на 4 месеца, но лекарите са оптимисти за неговото излекуване.
"Със сигурност времето за лечението на децата ще надвиши 5-те дни по съответната пътека, но те ще бъдат изписани едва след като бъдат излекувани напълно", заяви д-р Петров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: Още три случая на морбили са съобщени от РЗИ-Благоевград

Министерство на здравеопазването: Още три случая на морбили са съобщени от РЗИ-Благоевград

18 Февруари 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. На 18 февруари в Министерството на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Благоевград за нови 3 случая на морбили при деца на възраст 1 г., 2 г. и 3 г. Два от случаите са от гр. Разлог (1 г. и 3 г.) и един – от гр. Добринище (2 г.). Всички заболели са осъществили контакт с болен от морбили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Две от децата са хоспитализирани в МБАЛ – Гоце Делчев и едно в УМБАЛ „Св. Анна“ гр. София.
Децата не са имунизирани срещу заболяването, поради ненавършена възраст или отказ на родителите.
Взети са клинични проби за лабораторни изследвания, които са изпратени в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. Очакват се резултати.
Общо регистрираните към момента случаи на морбили в страната са 24.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мария Радойкова, МБАЛ – Гоце Делчев: Добро е състоянието на двете деца с морбилна инфекция, които са настанени в лечебното заведение, утре те ще бъдат изписани

Д-р Мария Радойкова, МБАЛ – Гоце Делчев: Добро е състоянието на двете деца с морбилна инфекция, които са настанени в лечебното заведение, утре те ще бъдат изписани

18 Февруари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Добро е състоянието на двете деца с морбилна инфекция, които са настанени в МБАЛ – Гоце Делчев. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на болницата д-р Мария Радойкова. Тя допълни, че утре те ще бъдат изписани. Д-р Радойкова каза още, че до този момент няма констатирани проблеми и новонастанени лица, при които да е установено заболяването.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Огнян Митев, МБАЛ – Благоевград: Няма новоприети пациенти с морбили в болницата

Д-р Огнян Митев, МБАЛ – Благоевград: Няма новоприети пациенти с морбили в болницата

18 Февруари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Няма новоприети пациенти с морбили в МБАЛ – Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Огнян Митев, директор на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – Благоевград. Той посочи, че в болницата няма тежки случаи на морбили. По думите му 27-годишният мъж, който беше настанен в Реанимация през изминалата седмица вече е преместен в Инфекциозното отделение на болницата и не е в тежко състояние. Д-р Огнян Митев каза още, че детето, което беше също с морбилна инфекция ще бъде изписано днес.
Денис НИКИФОРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Божидар Велев, управител на болницата в Разлог: 14 деца са под наблюдение в лечебното заведение, при тях не е установено заболяването морбили, но са под карантина

Д-р Божидар Велев, управител на болницата в Разлог: 14 деца са под наблюдение в лечебното заведение, при тях не е установено заболяването морбили, но са под карантина

18 Февруари 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Разлог. 14 деца са под наблюдение в болницата в Разлог, при тях не е установено заболяването морбили, но са под карантина. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Божидар Велев, управител на болницата в Разлог. Той допълни, че до този момент състоянието им е добро. По думите му 14-дневен е карантинният период. „През този период е важно да няма изява на заболяването и появата на обриви“, посочи д-р Велев. Той каза още, че причината педиатричното отделение да е под карантинна е, че е имало настанени деца, при които заболяването е било потвърдено.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Много от личните лекари не са се сблъсквали с морбили, затова изпращаме предписания към тях

Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Много от личните лекари не са се сблъсквали с морбили, затова изпращаме предписания към тях

17 Февруари 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Много от личните лекари не са се сблъсквали с морбили, затова изпращаме предписания към тях. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция – Варна. По думите ѝ морбили е трудно за локализиране заболяване, тъй като неговите симптоми наподобяват тези на други по-леки заболявания. „Проблем е, че много от джипитата не са се срещали с това заболяване. То рядко се вижда. Затова са нашите предписания - да ги насочваме да мислят и за това. На всяко съмнително лице ще се взема проба, която ще се изпраща до Националната референта лаборатория в София за изследване“, съобщи д-р Анка Баева. По думите ѝ освен на общопрактикуващите лекари във Варненска област, РЗИ – Варна разчита на бдителността на всички родители. „Много разчитаме най-вече на родителите, които непрекъснато са с децата си и ги наблюдават по всяко време. Те трябва да информират и нас, и общопрактикуващия си лекар, за да може да се хваща заболяването още в началото“, посочи д-р Баева.
По думите ѝ болничните заведения във Варна са подготвени при евентуални случаи на морбили в областта. „Всички трябва да бъдат консултирани при съмнителни случаи. Те трябва да се консултират с инфекционист и евентуално при негова преценка да бъдат хоспитализирани. Винаги се създават и допълнителни легла за такива случаи“, каза още д-р Анка Баева. Освен бдителност при децата, тя препоръча на родители или възрастни хора, които не са сигурни дали са преминали имунизация срещи морбили, да посетят лаборатория в града и да изследват имунитета си. Според нея това е важно за хората, загубили имунизационните си картони през годините.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Ще изискаме медицинският персонал в детските и инфекциозни отделения да изследва имунитета си срещу морбили

Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Ще изискаме медицинският персонал в детските и инфекциозни отделения да изследва имунитета си срещу морбили

16 Февруари 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Ще изискаме медицинският персонал в детските и инфекциозни отделения да изследва имунитета си срещу морбили. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция – Варна, във връзка с мерките на РЗИ – Варна срещу появата на морбили. „Ще изискваме от медицинския персонал на болниците, там където е възможно да има случаи на морбили – детски отделения или инфекциозна клиника, да се изследва имунитета и евентуално да се имунизира срещу това заболяване“, съобщи д-р Анка Баева. Тя допълни, че са издадени предписания към детските заведения в града, за да се вземат мерки за ограничаване на контактите в тази рискова група. „Написали сме и предписание до всички детски заведения. Още сутрешния филтър като минават децата, стриктно да се следи за някои катарални прояви, температури или отпадналост на децата и да се връщат тези деца, за да може да нямат контакт с останалите“, посочи д-р Анка Баева.
Тя добави, че при появата на симптоми на морбили в дадено лице веднага трябва да се издирят и хората, с които е контактувало то през последните дни. „Докато се появи заболяването, това дете контактува с някого, не е изолирано и не знаете кое дете в кой момент ще се разболее. Контактите задължително се издирват и се наблюдават 17 дни за наличие на някакви симптоми“, каза още д-р Анка Баева. Според нея поради случаите на морбили в Благоевград в момента и във Варна са предприети мерки за откриване на хората, които нямат поставена ваксина, чрез съдействие от общопрактикуващите лекари в града. „Имаше взрив в Пловдив и по този повод изискахме всички неимунизирани и раздадохме допълнително ваксина. В момента отново им пишем предписание, да ни дадат данните за всички неимунизирани до момента, за да можем да им дадем допълнително ваксини“, обясни д-р Анка Баева.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Много държим ваксината против морбили да се поставя и децата от детските заведения в града да имат имунизация при постъпването си в тях

Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Много държим ваксината против морбили да се поставя и децата от детските заведения в града да имат имунизация при постъпването си в тях

16 Февруари 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Варна. Много държим ваксината против морбили да се поставя и децата от детските заведения в града да имат имунизация при постъпването си в тях. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция – Варна. Тя добави, че във Варненска област 85% от хората имат поставена ваксина. „Много държим тази ваксина да се поставя и всички деца, които посещават детските заведения, ясли и градини, държа да имат тази имунизация преди да влязат в съответното заведение. Ако има някоя друга непоставена, вече се прави индивидуален имунизационен план“, съобщи д-р Анка Баева.
Според нея един от проблемите при заболеваемостта от морбили в детска възраст е страхът на някои родители от поставяне на ваксина. Тя допълни, че проблем съществува и при хората в зряла възраст, които не знаят дали имат поставена ваксина. „Много хора не си пазят имунизационните журнали. Боледуват всички хора, особено тези, които имат малки деца и когато те заболеят, го предават и на родителите си“, каза д-р Анка Баева. Тя обясни, че морбили спада към въздушно-капковите инфекции и пренасянето на заразата става изключително бързо между хората. По думите ѝ особено важно е по-възрастните хора знаят дали са ваксинирани срещу морбили, защото при тях болестта протича доста по-тежко, отколкото при децата. „Възрастните хора могат да изследват какъв имунитет имат срещу морбили в лабораториите в града. Ако имунитетът им е нисък или нямат такъв, могат да бъдат имунизирани“, съобщи д-р Анка Баева. По думите ѝ това изследване не се покрива от Здравната каса, но е препоръчително да се направи от хората с малки деца и тези, които не пазят имунизационния си картон.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Божидар Велев, управител на болницата в Разлог: 15 деца са под наблюдение в лечебното заведение, при тях не е установено заболяването морбили, но са под карантина

Д-р Божидар Велев, управител на болницата в Разлог: 15 деца са под наблюдение в лечебното заведение, при тях не е установено заболяването морбили, но са под карантина

16 Февруари 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Разлог. 15 деца са под наблюдение в лечебното заведение, състоянието им е добро. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Божидар Велев, управител на болницата в Разлог. Той обясни, че сред тези пациенти към моментa няма установени случаи на морбили, но те са под карантина. Причината е, че са били в отделението, където по-рано са били настанени деца, при които заболяването е било потвърдено. Д-р Велев подчерта, че педиатричното отделение на болницата не е затворено, а е под карантина предвид ситуацията.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Много родители се страхуват от ваксината против морбили, но рискът при липсата на ваксина е много по-сериозен

Д-р Анка Баева, РЗИ – Варна: Много родители се страхуват от ваксината против морбили, но рискът при липсата на ваксина е много по-сериозен

16 Февруари 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Варна. Много родители се страхуват от ваксината против морбили, но рискът при липсата на ваксина е много по-сериозен. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Анка Баева, началник отдел „Противоепидемичен контрол” в Регионалната здравна инспекция – Варна. По думите ѝ продължава да съществува проблем със семейства, които отказват да ваксинират децата си. „Много от родителите се страхуват и то точно от тази ваксина, защото това е една от малкото живи ваксини. Само тази и БЦЖ (срещу туберкулоза) са от задължителните и това притеснява родителите. Бих казала, че ваксината е изпробвана – от много години се поставя и няма сериозни противопоказания т.е няма странични реакции“, обясни д-р Анка Баева.
Тя опроверга и друго притеснение на някои родители, че ваксината може да доведе до аутизъм при децата. По думите ѝ причините за аутизма са много по-комплексни. Тя посочи, че има случаи на деца, които не са ваксинирани, но страдат от това заболяване. Според д-р Анка Баева последствията от липсата на ваксина при евентуално заболяване от морбили са много по-притеснителни, отколкото самата ваксина.
„Рискът от непоставяне на ваксина е по-голям от риска на поставяне на ваксина, защото заболяването е сериозно. Започва с катарални прояви, температура и отпадналост. След това се появява обривът, започващ от лицето и надолу по тялото, но води до доста усложнения“, каза още специалистът. Тя допълни, че се появяват редица респираторни усложнения, сред които ларингити, трахити и пневмонии. По думите ѝ сериозни усложнения могат да възникнат, когато заболяването засегне нервната и сърдечно-съдовата система. Д-р Анка Баева посочи, че ваксинираните лица против морбили изграждат траен имунитет. „Хора, които са ваксинирани, и хора, които са боледували от това заболяване, имат изграден траен имунитет и не би трябвало да заболяват“, посочи още тя.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 27-годишен мъж с морбили, настанен в МБАЛ – Благоевград, е преместен в Реанимация

Благоевград: 27-годишен мъж с морбили, настанен в МБАЛ – Благоевград, е преместен в Реанимация

16 Февруари 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 27-годишният мъж с морбили, настанен в МБАЛ – Благоевград, е бил преместен в Реанимация. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция – Благоевград. По думите ѝ към момента не може да каже какво точно е състоянието на пациента.
От своя страна директорът на Многопрофилна болница за активно лечение в Благоевград д-р Огнян Митев отказа да коментира дали състоянието 27-годишния мъж се е влошило.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: РЗИ е издала 19 акта на лица, отказали задължителна имунизация през 2018 година

Велико Търново: РЗИ е издала 19 акта на лица, отказали задължителна имунизация през 2018 година

15 Февруари 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново е издала 19 акта на лица, отказали задължителна имунизация през 2018 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Ирина Млъзева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в здравната инспекция. Наказанията са наложени не само на родители, но и на възрастни пациенти, отказали да поставят задължителните ваксини. Д-р Млъзева подчерта, че задължителната имунизация е от изключително значение за формиране на колективен имунитет.
„Независимо за кое заразно заболявания става въпрос, за което се прилага съответната ваксина, високият процент на обхват води до висок колективен имунитет. По този начин се предпазват децата, които все още не са достигнали възрастта за ваксиниране. С този колективен имунитет не се позволява да циркуляра даденото заболяване и съответно да пострадат деца, които не са достигнали възрастта за имунизиране. Когато не циркулира заболяването тези дечица, които не са ваксиниране поради някакви медицински причини или поради това, че не са достигнали имунизационна възраст, няма от къде да се заразят“, посочи д-р Млъзева.
Надежда КРЪСТЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Създали сме необходимата организация, за да овладеем заразата от морбили

Министър Кирил Ананиев: Създали сме необходимата организация, за да овладеем заразата от морбили

15 Февруари 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че сме създали необходимата организация, за да овладеем този процес. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в предаването „Панорама“ по БНТ във връзка с регистрираните случаи на морбили в страната ни. „Изпратили сме подробни указания на Районните здравни инспекции точно какво да вършат в конкретните случаи. Най-важното в момента е, че сме осигурили необходимите ваксини за морбили, така че дори и да се направи извънредна ваксинация на децата, които не са ваксинирани, за тях има осигурена ваксина“, допълни министър Ананиев. „Обръщам се към родителите на малките деца и ги моля не само като министър, но и като човек и дядо на три прекрасни внучки – ваксинирайте децата си. Ваксината не е враг на децата. Тя ги предпазва от остри заболявания, които могат да дадат ефект по-късно, когато пораснат. Това може да даде отражение и на дечицата, с които те контактуват. Затова се обръщам към родителите – нека да ваксинират своите деца. Това ще им осигури здраво и щастливо детство“, подчерта министър Ананиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.