НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Independent: Призовават Тереза Мей да се откаже от вариант без сделка или ще е сблъска с голямо недоволство

Independent: Призовават Тереза Мей да се откаже от вариант без сделка или ще е сблъска с голямо недоволство

22 Февруари 2019 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нови разговори за Брекзит са насрочени за началото на следващата седмица, докато Тереза Мей се е запътила към друга конфронтация с парламента, заради позицията й за напускане на ЕС, пише в. Independent.
Този ход идва на фона на съобщенията, че министър-председателят е изправен пред голямо предизвикателство от консервативните депутати, които се противопоставят на излизане от ЕС без споразумение.
Министърът по въпросите за Брекзит Стивън Баркли и главният прокурор Джефри Кокс обявиха, че ще проведат отново разговори с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в предстоящите дни за ирландския механизъм.
Преди гласуванията в Камарата на общините, Тереза Мей ще отпътува на срещата на върха ЕС-Арабска лига в Египет тази неделя.
Докато правителствените източници искаха да попречат на преговорите за „сделка в пустинята“, се очаква премиерът да има срещи с лидерите на ЕС в кулоарите на мероприятието.
Докато часовникът изтича до планираното напускане на Великобритания от ЕС на 29 март, премиерът е изправен пред бунт от до 100 депутати, които искат тя да отложи Брекзит, ако не може да сключи сделка, съобщава в. Daily Telegraph.
Премиерът вярва, че осигуряването на правно обвързващи гаранции по отношение на защитния механизъм е от ключово значение за преминаването на споразумението й за оттегляне през Камарата на общините.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Няма пробив на срещата с Тереза Мей, заяви Юнкер

Independent: Няма пробив на срещата с Тереза Мей, заяви Юнкер

21 Февруари 2019 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия поля със студена вода възможността за пробив в разговорите за Брекзит, когато се срещна с Тереза Мей в Брюксел, пише британският вестник Independent.
Премиерът пътува до столицата на ЕС, за да се срещне с Жан-Клод Юнкер и да се опита да убеди блока да промени споразумението, за да го направи по-приемлив за консервативните депутати.
„Имам голямо уважение към Тереза Мей, за нейната смелост и отстояване. Утре ще проведем приятелски разговор, но не очаквам пробив“, каза Юнкер преди срещата.
Запитан за посещението, говорител на Европейската комисия заяви пред репортери в Брюксел: „Всеки път, когато премиерът изрази желанието си да дойде, ние винаги ще се радваме да я чуем и да видим какво има да каже“.
Той потвърди, че лидерите не планират да провеждат пресконференция.
След срещата лидерите на Обединеното кралство и ЕС публикуваха съвместно изявление. В него се казва, че двамата обсъждат какви допълнителни гаранции могат да бъдат дадени на депутатите и „и двете потвърдиха ангажимента си да избегнат твърда граница на остров Ирландия и да зачитат целостта на вътрешния пазар на ЕС и на Обединеното кралство“.
Говорейки на излизане от срещата, британският премиер заяви пред репортери: „Тази вечер имах конструктивна среща с председателят Юнкер. Подчертах необходимостта да видим правно обвързващи промени за предпазния механизъм, които да гарантират, че той не може да бъде неопределен, това е необходимо, ако се стигне до гласуване на споразумение в Камарата на общините.
Предишните посещения на премиера също преминаха без значителен напредък. Министрите на Тереза Мей Стивън Баркли и Джефри Кокс също пристигнаха в понеделник и се очаква да се върнат тази седмица.
В изказване в Берлин преди срещата външният министър на Великобритания Джереми Хънт заяви, че ЕС ще сподели отговорността за увреждащ провал, ако няма споразумение.
Той настоя, че правителството на Обединеното кралство би могло да сключи сделка за Брекзит чрез парламента въпреки поредицата от загуби, но само ако има правно обвързващи промени за защитния механизъм.
Хънт каза, че „единственият начин да се преодолее сегашната ситуация“ е ЕС да се съгласи с промяна на ирландската предпазна мярка.
Министърът на външните работи добави: „В този важен момент, върху всички нас се е стоварила голяма отговорност“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей приветства „напредъка“ в преговорите с Юнкер за Брекзит

AFP: Тереза Мей приветства „напредъка“ в преговорите с Юнкер за Брекзит

20 Февруари 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британският министър-председател Тереза Мей приветства „напредъка“ в преговорите с Европейския съюз, насочени към разрешаване на безизходицата около Брекзит, съобщава AFP.
Мей заяви, че срещата й с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е била „конструктивна“, като двете страни се съгласяват да работят за гаранции по тежкия въпрос относно „ирландския механизъм“.
„Имаме напредък“, обяви Тереза Мей.

Первод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Трима депутати излязоха от Консервативната партия на Великобритания заради Брекзит

AFP: Трима депутати излязоха от Консервативната партия на Великобритания заради Брекзит

20 Февруари 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трима народни представители от управляващата във Великобритания Консервативна партия я напуснаха в сряда заради Брекзит, като заявиха, че въпросът е „редефинирал“ фракцията и „отменя всички усилия за модернизацията й“, предава AFP.
„Със съжаление ние пишем, за да си подадем оставката от групата на Консерваторите и да се откажем от членството в партията“, заявиха в съвместно писмо до премиера Тереза Мей Ана Соубри, Хайди Алън и Сара Уоластън.
Триото добави, че планира да седне в парламента заедно с осем бивши депутати от лейбъристите, които също се оттеглиха от опозиционната си партия тази седмица, за да формират новата независима група.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Великобритания трябва да организира избори, ако иска да остане в ЕС и след май

Жан-Клод Юнкер: Великобритания трябва да организира избори, ако иска да остане в ЕС и след май

20 Февруари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, ако иска да продължи да е член на Европейския съюз след месец май, пише европейската редакция на Politico.
„Ако Великобритания ще остава след май, като член на ЕС трябва да организира европейски избори“, подчерта Юнкер в рамките на реч пред регионалния парламент в немската провинция Баден-Вюртемберг. „Договорът си е договор и там го пише“.
Освен това той добави, че не Комисията „решава кога Обединеното кралство напуска Съюза“, а самата излизаща държава.
В интервю пред местното издание Stuttgarter Zeitung Юнкер подчерта, че ЕС няма да се противопостави, ако Великобритания поиска удължаване на разговорите.
Ако не се постигне споразумение между Лондон и Брюксел, Обединеното кралство трябва да излезе от Съюза на 29 март. Изборите за Европейски парламент трябва да се проведат в целия Блок между 23 и 26 май.
„Великобритания трябва да вземе решението дали иска повече време“, каза Юнкер пред вестника. „Ако бъде отправено подобно искане, никой в Европа няма да се противопостави. Ако питате, колко може да бъде отложено излизането, аз не мога да ви дам такъв отговор“.
Британският премиер Тереза Мей ще пътува в Брюксел в сряда, за да се срещне с Юнкер, каза говорител на Комисията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express: Брекзит е истинска главоблъсканица

The Daily Express: Брекзит е истинска главоблъсканица

20 Февруари 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. След последния си опит да удовлетвори Рийс-Мог и Ес, Тереза Мей попадна в мрежата на Параграф 22, пише днешният The Daily Express и припомня, че в сряда вечерта британският премиер ще има „скърцащ“ разговор с топ евробюрократа Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Нарастват и очакванията за пробив в усилията й да постигне подобрения в сделката си за Брекзит.
Очаква се министър-председателят и председателят на Европейската комисия да хвърлят в „кошчето за боклук“ рамката за правната декларация в търсене на гаранции, че Обединеното кралство не може неопределено да стои „заклещено“ в капана на европейския митнически съюз. Източници от Уайт Хол са информирали вестника, че тя може дори да предложи на Долната камара обновена версия на сделката, за да получи депутатското одобрение за глътка свеж въздух и ново „гласуване по смисъл“ още през следващата седмица. В навечерието на своето пътуване до Брюксел във вторник късно вечерта г-жа Мей се опита да убеди отново евроскептиците сред торите, в това число и Джейкъб Рийс-Мог, както и бившия министър за Брекзит Стив Бейкър, че все още на масата за преговори стои и техният план за „алтернативни задължения“, с който трябва да замени т. нар. „възпираща“клауза в Споразумението за напускане.
Тя имаше разговори с консервативните депутати, като стъпваше върху т. нар. „Компромис от Молтхаус“, предложение, което се основава на дъмпинг във „възпиращата“ клауза в полза на по-дълъг транзитен период.
След тези разговори обобщеното изявление на господата Рийс-Мог и Бейкър гласеше: „ Компромисът от Молтхаус е жив и рита“. След което е добавено: „ В очакване сме на бъдещите развития“. ”
Външният министър Джеръми Хънт очаква в следващите дни двата преговарящи екипа да постигнат подобряване на сделката. Това е заявил и той след разговорите във вторник в британския парламент. Хънт е добавил, че „ има светлина в тунела“ и съществува възможност в Камарата да се събере мнозинство в подкрепа на променената сделка. В сряда той има задача да предупреди, че и двете страни поемат „тежка отговорност“ да избегнат Брекзит, който би бил „опустошителен“.
Очаква се днес Хънт да държи реч в Берлин пред фондация „ Конрад Аденауер“, където трябва да каже: „Никой от нас не трябва да има съмнения, че ако не се гарантира ратификацията на Споразумението между ЕС и Великобритания за оттеглянето на страната, ще се стигне до дълбоки поражения , икономически и политически.
В Берлин Хънт трябва да се срещне с висши германски политици включително и с външния министър Хайко Маас, за да обсъди Брекзит.
Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Шинас във вторник отново повтори, че блокът отказва да променя проекта за споразумение за напускането на Великобритания.
"ЕС няма да отвори отново Споразумението. Не може да приемем времево ограничение или клауза за едностранно напускане. Работим заедно с британското правителство, за да открием начин страната да напусне ЕС по подреден начин на 29 март. Това е."
Във вторник на конференция в Лондон бившият председател на Еврокомисията Хосе Барозо е обявил, че е по-добре ЕС да се съгласи на компромис вместо да го обвиняват, че е причина за Брекзит без сделка.
“Всеки има нужда малко да се раздвижи, това също е компромис. Където има политическа воля, има и политически път. Европа е длъжна да се приспособи към някои от британските тревоги,” е казал Барозо.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите се страхуват, че Мей ще свика предсрочни избори

The Guardian: Депутатите се страхуват, че Мей ще свика предсрочни избори

20 Февруари 2019 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските парламентаристи се страхуват, че Тереза Мей може да използва лейбъристкото разцепление и да обяви предсрочни избори, пише The Guardian.
Както лейбъристите, така и консерваторите в Британския парламент са обезпокоени, че новата група, създадена от Лусиана Бъргър и Чука Умунна всъщност увеличава шансовете на премиера Мей да обяви предсрочни избори.
От лейбъристка страна депутатите и техните привърженици се плашат, че министър-председателят на Великобритания ще се изкуши да използва разцеплението в опозицията, ако още членове на партията преминат към новата политическа група.
Според експертите перспективата за подобно действие от страна на Мей ще се увеличи, ако 20, 30 а дори и 50 лейбъристки депутати решат, че няма да могат да застанат зад Джеръми Корбин отново.
В същото време и консерваторите стават все по-разтревожени, че Мей може да бъде принудена да обяви предсрочни избори, ако нейното малко мнозинство се стопи или ако от средите на самите тори се намерят хора, които да се присъединят към новата Група на независимите. Няколко депутати от Консервативната партия са съобщили на вестника, че през миналата седмица вариантът „предсрочни избори“ е увеличил шансовете си.
Консерваторите твърдо настояват, че планират изборите да са през 2022 година. В същото време два независими един от друг източника от техните среди са информирали вестника, че подозренията им се засилват все повече, особено след поканите за обедите, които организира Адам Мемън, директор на групата за проучване на мнението в Консервативната партия. На тях поканените обикновено са питани какво трябва да съдържа партийният манифест за общите избори.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще пристигне в Брюксел в сряда за разговори за Брекзит

AFP: Тереза Мей ще пристигне в Брюксел в сряда за разговори за Брекзит

19 Февруари 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме британския премиер Тереза Мей в Брюксел в сряда, за да разговарят отново за Брекзит, предава AFP.
Говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас заяви пред репортерите, че двамата ще се срещнат в централата на Европейския съюз в 18:30 местно време (19:30 българско).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Възможно е Брекзит да бъде отложен и за след европейските избори

Жан-Клод Юнкер: Възможно е Брекзит да бъде отложен и за след европейските избори

19 Февруари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не изключва продължаване на членството на Великобритания в Европейския съюз и след Европейските избори през месец май, пише европейската редакция на Politico.
„Според мен това ще бъде ирония на историята, но не мога да го изключа“, заяви Юнкер пред Stuttgarter Zeitung. „Евентуално решение да се поиска повече време трябва да бъде взето от Обединеното кралство. Ако бъде отправено подобно искане, никой в Европа няма да се противопостави“, добави той.
След като договорената сделка за Брекзит между Лондон и Брюксел бе отхвърлена от британския парламент миналия месец и политическата безизходица, която се установи в Уестминстър, се увеличиха спекулациите, че британското правителство ще бъде принудено да поиска удължаване на преговорния период по член 50. Ако това не се случи, има големи опасения, че Великобритания ще излезе от Съюза без никакво споразумение.
Забавянето след изборите за ЕС много вероятно ще означава участието на Великобритания в изборите за избиране на евродепутати.
Юнкер също каза, че няма фиксиран краен срок за това колко време може да бъде отложена датата на излизане: „Ако питате колко дълго може да бъде отложено оттеглянето, нямам предвид никаква времева рамка. С Брекзит вече толкова много срокове бяха изпуснати“.
„Това е като да си пред съда или в открито море; ние сме в Божиите ръце. И никога не можем да бъдем съвсем сигурни, кога Бог ще вземе въпроса в свои ръце“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express:  Мей вбеси привържениците на Брекзит

The Daily Express: Мей вбеси привържениците на Брекзит

19 Февруари 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът за Брекзит Стивън Барклей взе подробности по план „В“, съставен от привържениците както на напускането на ЕС, така и на желаещите страната да остане в него. Той ще ги обсъди с партньорите в Брюксел, пише вестник The Daily Express.
Призивът за „алтернативни решения“ на твърдата ирландска граница, която се оказа сериозна пречка, беше оставен настрана заради правни гаранции. Барклей и главният прокурор Джефри Кокс ще се върнат в сряда в Брюксел, за да представят пред висшите еврослужители как „да се продължи напред по законен начин“.
Кокс ще се опита да запази един съвсем нов правен текст, което ще му позволи да се върне към своето предупреждение от ноември, че Великобритания може да попадне в клопката на митническия съюз на Европейския съюз.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще говори с всеки от лидерите в ЕС, за да преодолее застоя в преговорите за Брекзит

AFP: Тереза Мей ще говори с всеки от лидерите в ЕС, за да преодолее застоя в преговорите за Брекзит

17 Февруари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей в събота обеща да разговаря с всеки от лидерите на страните-членки на ЕС "през следващите дни", както пише в писмо до консервативните депутати, за да ги призове за единство по Брекзит, предава AFP.
В писмото до колегите си, откъси от които бяха пуснати от канцеларията й късно в събота, Мей призова партията да "премине отвъд това, което ни разделя".
Британският лидер каза, че управляващите тори трябва да пожертват "личните предпочитания" за "висшия национален интерес".
Призивът бе отправен след като Мей претърпя ново парламентарно поражение свързано с Брекзит тази седмица, което предполага, че краткият период на партийно единство за реформиране на проекта за споразумение за развод на ЕС може да не оцелее, пише агенцията.
В четвъртък вечерта депутатите отхвърлиха предложение, изразяващо подкрепа за усилията на Мей да търси промени в споразумението с нея, след като членовете на нейната собствена Консервативна партия се въздържаха.
В писмото си до депутатите в събота премиерът нарече гласуването "разочароващо", но настоя, че тя ще продължи да се стреми да осигури промени в така наречения „предпазен механизъм“ в сделката.
Офисът й разкри, че тя планира "да говори с лидерите на всяка една държава-членка на ЕС в близките дни".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей с нов призив за обединение на консервативните депутати за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей с нов призив за обединение на консервативните депутати за Брекзит

17 Февруари 2019 | 03:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей отправи нова молба към консервативните депутати да се обединят и да изпълнят Брекзит, като настоява нейната партия да „премине отвъд това, което ни разделя“ и да жертва „личните си предпочитания“, пише британският вестник The Guardian.
Сплотяващият вик на премиера следва друга бурна седмица в Уестминстър, която видя, че напрежението в партията на торите достига точка на кипене, като един от нейните министри обвинява колегите си евроскептици в „предателство“.
Тереза Мей, в писмо до всички 317 консервативни депутати след като плановете й за Брекзит пострадаха от още една унизителна загуба в Камарата на общините, заяви, че резултатът беше „разочароващ“, но обеща, че правителството ще продължи работата си, за да осигури промени за ирландския механизъм.
Тя обяви, че ще се върне в Брюксел за по-нататъшни разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като разкри плановете си да говори с лидерите на всяка държава-членка на ЕС през следващите дни.
Междувременно министърът за Брекзит, Стивън Баркли, ще се срещне в понеделник с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, за да обсъди предложенията на „работна група за алтернативни мерки“ на торите, които търсят компромисно решение, за да избегнат нуждата от защитен механизъм.
В призив за единство 41 дни преди планираното напускане на Великобритания, Мей каза: „Историята ще ни съди за ролите, които сме играли в този процес. Вярвам, че една страна с нашите вродени сили, завиден ресурс и огромен талант може да се изправи пред бъдещето с увереност, че нашите най-добри дни предстоят. Но сега стоим в решаващ момент.
Тя продължи: „Без споразумение за оттегляне рискуваме да се формира комбинация в парламента, която ще спре изцяло Брекзит.
„Алтернативно, Обединеното кралство може да напусне ЕС без сделка или период на изпълнение. Това би довело до прекъсване на нашата икономика и ежедневния живот на хората, което ще навреди на работните места както у дома, така и в целия ЕС.
„Вместо това, нашата партия може да направи това, което е правело често в миналото: да преминем отвъд това, което ни разделя и да се съберем зад това, което ни обединява; пожертвайте, ако е необходимо, нашите лични предпочитания в по-висша служба на националния интерес; и да се издигнем до нивото на събитията по начин, който възстановява вярата на британския народ в нашия политически процес.“

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година
В Париж празнуват 75 години от освобождението на града. 25 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.