НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Анадолска агенция“: Анкара гарантира правата на Северен Кипър в Източното Средиземноморие

„Анадолска агенция“: Анкара гарантира правата на Северен Кипър в Източното Средиземноморие

5 Май 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Анкара е решена да защитава правата на турците киприоти в Източното Средиземноморие в рамките на международното право“, заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар в неделя пред „Анадолската агенция“.
„Заедно с правата й в Източното Средиземноморие и Егейско море според международното право, като страна-гарант, Турция е решена винаги да защитава правата на хората от Турска Република Северен Кипър (ТРСК) и да не допуска да бъде поставена пред свършени факти“, обясни военният в изказване, дошло един ден след призива на Министерството на външните работи на Гърция към Анкара да спре сондажните дейности в Източното Средиземноморие.
Акар призова Атина към здрав разум и сътрудничество и подчерта, че енергийните ресурси в Егейско море и Източното Средиземноморие трябва да служат като мост към мир, диалог и общо развитие.
Турското външно министерство също издаде изявление в събота, за да отхвърли забележките, направени от ръководителя на външната политика на ЕС Федерика Могерини относно проучвателните дейности на Турция в Източното Средиземноморие.
„Свързаните с проучването за въглеводороди дейности на Турция се основават на легитимните й права, произтичащи от международното право. Както сме подчертавали в много случаи, тъй като имаме най-дългата брегова ивица в региона, ние ще защитаваме нашите права и интереси в рамките на нашия континентален шелф, както и тези на турците киприоти на остров Кипър“, заявиха от ведомството.
Анкара постоянно оспорва едностранните сондажи на Република Кипър в Източното Средиземноморие, на основание, че турците киприоти също имат права върху ресурсите в района, припомня „Анадолската агенция“, като посочва, че „Кипър е разделен от 1974 г., когато превратът на кипърските гърци е последван от насилие срещу турците на острова и намесата на Анкара като сила на гарант“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС предупреди Турция заради сондажите в ИИЗ на Кипър

AFP: ЕС предупреди Турция заради сондажите в ИИЗ на Кипър

4 Май 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на ЕС за външаната политика и сигурността Федерика Могерини призова Турция да преразгледа плановете си за започване на проучвателни сондажи за нефт и газ в изключителната икономическа зона на Кипър, които вече са осъдени като незаконни от Европейския съюз, предава AFP.
"Изразяваме сериозна загриженост относно обявеното от Турция намерение за извършване на сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър," каза Могерини в изявление.
"През март 2018 г. Европейският съвет решително осъди продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие", добави тя.
"В този контекст ние настоятелно призоваваме Турция да прояви сдържаност," добави тя, като предупреди, че ЕС ще "реагира адекватно на всички незаконни действия, които нарушават правата на Кипър".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Мевлют Чавушоглу обвини кипърските гърци, че не искат да споделят ресурсите на острова

Anadolu Agency: Мевлют Чавушоглу обвини кипърските гърци, че не искат да споделят ресурсите на острова

4 Май 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Гирне. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини кипърските гърци, че не искат да споделят ресурсите на острова пред медийната среща на Глобалния журналистически съвет в крайбрежния град Гирне, Северен Кипър, цитира думите му Anadolu Agency.
Анкара не може да приеме решение на кипърския въпрос, което игнорира кипърските турци и тяхната воля, заяви турският външен министър Мевлут Чавушоглу в събота.
Чавушоглу заяви, че не може да бъде постигнато трайно решение по кипърския въпрос въпреки многогодишните преговори и добави, че Турция ще продължи "конструктивното си отношение" за защита на правата на кипърските турци.
Чавушоглу отбеляза, че кипърските турци също настояват за трайно решение, основано на политическото равенство от около 60 години.
"Република Турция и кипърските турци винаги са подкрепяли политическо решение", каза той, добавяйки, че причината за липсата на решение по въпроса е, че администрацията на кипърските гърци не иска да споделя нищо на острова с кипърските турци.
От десетилетията се правят опити за разрешаване на спора, всички завършващи с неуспех. Последният, проведен с участието на страните гаранти- Турция, Гърция и Великобритания - приключи през 2017 г. в Швейцария.
През 2004 г., на два референдума, планът на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан беше приет от кипърските турци, но отхвърлен от кипърските гърци.
Разговорите се съсредоточени върху федерален модел, основан на политическото равенство на турската и гръцката страна, но отхвърлянето от страна на кипърските гърци на подобно решение, включително плана на Анан, доведе до появата на други модели.
В неотдавнашен доклад, сегашният генерален секретар на ООН Антонио Гутереш каза също, че може да са необходими "нови идеи" за уреждане на острова.
Турция обвинява непримиримостта на кипърските гърци за провала на преговорите, като също така обвинява Европейския съюз за приемането на Кипър като разделен остров в съюза през 2004 г., след като кипърските гърци отхвърлиха мирното споразумение.
.
Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Турски сондажен кораб влезе в ИИЗ на Кипър

Protothema (Гърция): Турски сондажен кораб влезе в ИИЗ на Кипър

3 Май 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Никозия. Сондажният кораб Барбарос Хайреддин паша, плаващ под флага на т.нар. Турска Република Северен Кипър, в четвъртък следобед е навлязъл в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, където вече се провеждат проучвания за въглеводороди от страна на Република Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Според медиите на острова, движенията на Барбарос се следят от кипърските власти, които са сигурни в своите изчисления.
Република Кипър очаква интервенция на Съвета за сигурност на ООН, който трябва да предупреди Турция да се откаже от действията си.
Съгласно последната информация, турският кораб е влязъл в морска зона южно от Лимасол, в район, намиращ се в ИИЗ на Кипър, където вече се правят сондажи от страна на Никозия.
През предходните месеци Барбарос проведе сеизмографски изследвания на юг от Ларнака.
С Навтекс Турция обяви, че ще прави проучвания за нефт и газ в региона от 1 май до 31 юли 2019 година.
Правителството на Република Кипър, в отговор на турския навтекс, посочи, че тези действия са незаконни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“(Македония): Австрия остава голям приятел и поддръжник на Република Северна Македония

„Плюс Инфо“(Македония): Австрия остава голям приятел и поддръжник на Република Северна Македония

1 Март 2019 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Виена. След успеха в разрешаването на спора с Гърция, Австрия се надява тази година Република Северна Македония да започне преговори с Европейския съюз, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц на днешната среща с премиера Зоран Заев във Виена, пише електронното македонско издание „Плюс Инфо“.
Австрия, подчерта Курц, ще продължи да предоставя необходимата подкрепа на Северна Македония, а срещата със Заев отново демонстрира и доказва приятелството между двете страни.
Заев, както съобщава пресслужбата на правителството, благодари на канцлера Курц и на правителството на Австрия за всичко, което направиха за Северна Македония, но и за целия регион на Западните Балкани.
„Сега, когато споразумението от Преспа се прилага, ние се съсредоточаваме изцяло върху работата на реформите у нас. Сделката постигна положителен ефект върху целия регион. Със споразумението успяхме да покажем, че с партньорство и диалог може да се постигне много, каза министър-председателят Заев на срещата с канцлера Курц.
На срещата, както се посочва в съобщението, Заев е подчертал, че членството на Северна Македония в европейския съюз е единствения избор.
„След историческото споразумение между нашата страна и Гърция е време да се съсредоточим върху икономическите въпроси в страната“, каза Заев и добави, че тази година ще положим всички усилия за ускорен икономически растеж.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Създава се възможност за стратегическо сътрудничество с Гърция

„Нова Македония“ (Македония): Създава се възможност за стратегическо сътрудничество с Гърция

28 Февруари 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Налице е възможност за Македония и Гърция да си сътрудничат във военно отношение след три десетилетия напрегнати отношения заради спора за името и дали това сътрудничество може да бъде повишено до нивото на стратегическото партньорство, което Македония има с армиите на САЩ и Турция, пише първият македонски ежедневник “Нова Македония“.
Тази дилема стана актуална след неотдавнашното интервю на гръцкия министър на отбраната Евангелос Апостолакис, който каза пред Kathimerini, че стремежът на неговата страна е да се превърне в основен стратегически партньор в отбраната със Северна Македония и всичко това да бъде в посока на поддържане мир и укрепване на сътрудничеството на Балканите.
„Всъщност нашият потенциален принос към трансформацията на въоръжените сили на Северна Македония ще отклони други регионални кандидати, които биха могли да се опитат да извлекат полза и да окажат влияние върху съседката си. Нашият стремеж е страната ни да се превърне в основен стратегически партньор на Северна Македония в отстояването на мира и укрепването на сътрудничеството на Балканите - казва Апостолакис .
Междувременно предишният министър на отбраната на Гърция Панос Каменос наскоро изрази неприятелско отношение към Македония в интервю за местната телевизия ТРТ от областта Тесалия.
„Не се чувстваме застрашени. Нито Албания може да застраши Гърция, нито Скопие. Скопие е на 20 минути работа. Ако една единица бронирани превозни средства реши да премине, тя ще стигне до края на Скопие, ще стигне до Сърбия. Отбраната изобщо не ни засяга“ - каза Каменос.
От македонското Министерство на отбраната засега няма информация по въпроси, свързани с това как Македония разглежда настоящите изявления за стратегическо партньорство за отбрана с Гърция и дали това сътрудничество в много отношения ще прилича на стратегическо партньорство в областта на сигурността, което имаме със САЩ и Турция.
От друга страна, в споразумението на Преспа взаимното сътрудничество между двете страни обхваща цяла глава, т.е. цялата втора част от споразумението е посветена на него, като се споменава и военното сътрудничество.
В частта, свързана със сътрудничеството в областта на отбраната между двете страни, се подчертава, че договарящите страни ще засилят същото чрез чести посещения и контакти между политическите и военните ръководители на въоръжените сили.
Член 17 гласи, че военното сътрудничество ще се осъществява чрез трансфер на знания и помощ в изграждането на капацитет, сътрудничество в областта на военното производство, информиране за сигурността и провеждане на съвместни военни учения.
Университетският професор Атанас Козарев от Скопие, в своя преглед на събитията, приветства възможността за военно сътрудничество между Македония и Гърция и възможността то да се издигне до нивото на стратегическо партньорство, което имаме от години със САЩ и Турция.
„Ако се гледа от геостратегическата призма за сигурност, двете страни споделят същите ценности и предизвикателства по отношение на сигурността, имайки предвид опасностите от тероризма, гражданските войни в Близкия изток и Украйна и т.н. в натовските армии на Атина и Скопие не могат да не си сътрудничат и да не бъдат приветствани“, казва професорът.
Той посочва, че тъй като досега практически нямаме военно сътрудничество в областта на отбраната, много е трудно да се анализира предварително кой сектор на сигурността ще извлече най-голяма полза от тази инициатива.
Професорът отбелязва, че докато Гърция е балканска страна с лоша икономика, тя все още е една от страните от НАТО, която инвестира сериозно в армията и полицията и е на върха в списъка на страните потребители за тази цел.
Козарев припомни, че подобна възможност за ново стратегическо партньорство в отбраната бе обявена през февруари веднага след срещата в Скопие между двамата президенти на Македония и България - Георги Иванов и Румен Радев.
„Това стратегическо партньорство беше издигнато до още по-високо ниво от сегашното изявление на гръцкия министър на отбраната Апостолакис, като се има предвид, че българският президент има и висок военен чин" - обобщава Козарев.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Гърция: Изграждането на доверие с Турция е ключов приоритет

Министърът на отбраната на Гърция: Изграждането на доверие с Турция е ключов приоритет

24 Февруари 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Атина. В първото си интервю като министър на отбраната на Гърция бившият шеф на въоръжените сили на страната Евангелос Апостолакис каза пред вестник Kathimerini, че приемането на мерки за изграждане на доверие с Турция в опит за намаляване на напрежението в Егейско море е ключов приоритет за страната му.
Говорейки за установения "канал за комуникация" между него и турския му колега Хулуси Акар, също бивш военен ръководител, Апостолакис каза, че тяхната цел е да изпълнят мерките за изграждане на доверие, договорени през 1988 г. от тогавашния гръцки външен министър Каролос Папуляс и турския президент Месут Йълмаз.
Прилагането на това споразумение е необходимо, за да се предотврати възникването на чести ненужни напрежения, които биха могли да доведат до евентуална злополука с неконтролируеми последици, заяви Апостолакис.
Що се отнася до т. нар. въздушни и морски учения „Синята Родина“, които Турция следва да проведе в Егейско и Средиземно море следващата седмица, Апостолакис се опита да омаловажи въпроса, заявявайки, че те са част от „редовните обучителни дейности“ на турските въоръжени сили, но въпреки това ще бъдат наблюдавани от въоръжените сили на Гърция.
Той подчерта "готовността и способността на гръцките въоръжени сили да защитават националните интереси, когато и ако е необходимо".
Министърът също така подчерта значението на укрепването на отбранителните способности на Гърция, посочвайки модернизацията на изтребителите F-16, морски патрулен самолет P-3B, изтребителите Mirage 2000 и флотските фрегати.
На въпрос за все по-тесните дипломатически и военни връзки на Гърция със САЩ и за потенциала за възлагане на обществени поръчки от европейски доставчици, Апостолакис заяви, че Гърция има „дългогодишни стратегически отношения в отбраната“ със САЩ, но „главно принадлежи на европейското семейство“ и проучва различни възможности за възлагане на обществени поръчки в Европа, като същевременно се стреми да стимулира вътрешната отбранителна индустрия на Гърция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Когато имаш твърдения, излизаш и ги заявяваш, но да кажеш, че някой разхвърля новичок на Балканите, това са глупости

Румен Петков, АБВ: Когато имаш твърдения, излизаш и ги заявяваш, но да кажеш, че някой разхвърля новичок на Балканите, това са глупости

22 Февруари 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Когато имаш твърдения, излизаш и ги заявяваш, но да кажеш, че някой разхвърля новичок на Балканите, това са глупости . Това каза председателят на АБВ Румен Петков в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия относно разследването на българските и английски служби дали има връзка отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и с това на руския агент Сергей Скрипал. „Да не правим равностойни САЩ и Русия. Такъв подход е обиден за демократична България. Ако имаш конкретни твърдения, излизаш и ги заявяваш. Но да излезеш и да кажем, че по принцип някой разхвърля новичок на територията на Балканския полуостров, това са глупости. Русия враг ли е на България? Аз мисля, че не“, заяви председателят на АБВ. „Ние си свихме износа към Русия до нула, което е лошо за българската икономика. Когато говорим за диверсификация - да си купуват ел. енергия от „Марица 1“, аз искам да си купувам ел. енергия от „АЕЦ Козлодуй“ и да приключим въпроса. Така ще се диверсифицираме. „Марица 1“ ние с вас и зрителите плащаме 178 лв. на час, „Марица 2“, държавната - 77 лв. Ако така ще диверсифицираме доставките на енергийни източници, аз не искам да убивам българската икономика. Ние от АБВ настояваме България да си купува газ на най-евтината цена“, обясни той.
„Когато един министър-председател, в случая Тереза Мей, излиза и говори от името на правораздаването, това е много тежко. Тази женица ще си отиде така или иначе от политиката. Тя навреди на Европа и демокрацията по един доста безобразен начин“, допълни Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Миланов, бивш директор на НСБОП: Големият проблем за националната сигурност е какво е правил „Федотов“ тук и какви са били целите му, а не случаят „Гебрев“

Проф. Румен Миланов, бивш директор на НСБОП: Големият проблем за националната сигурност е какво е правил „Федотов“ тук и какви са били целите му, а не случаят „Гебрев“

18 Февруари 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Големият проблем за националната сигурност е какво е правил „Федотов“ тук и какви са били целите му, а не случаят „Гебрев“. Това каза проф. Румен Миланов – бивш директор на НСБОП, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Във връзка със случая „Гебрев“ проф. Миланв коментира, че в медиите този случай се отъждествява със случая „Скрипал“. „Но аз не бих сложил знак за равенство. И в двата случая има непрофесионално изпълнение, но в медиите се говори за ГРУ, а чак толкова да е паднало нивото на ГРУ, не вярвам. Ако лицето „Федотов“ е служител на ГРУ, дали е бил забелязан от нашите служби – това е по-важният елемент от системата ни за националната сигурност. Какво е правило това лице тук, само ли е било, с какви цели? Това е по-големият проблем за националната сигурност, отколкото това деяние срещу Гебрев. Не мога да кажа дали това е слабост на службите, защото не знаем каква е реалната картина в ДАНС. Но мое лично мнение е, че зад разследването на английския сайт пак стоят тайни служби“, заяви той.
Проф. Миланов коментира и случая с Димитър Желязков. „Как ще бъдат представени всички доказателства и как той ще представи контрааргументи на своите обвинения, предстои да разберем. Дали той е стоял дълго, или кратко в Турция е излишно да се коментира. Тази процедура в нашия закон се регламентира до 3 месеца, така че това е съвсем реалистично време“, обясни проф. Миланов. Попитан дали според него през това време е преразпределено влиянието по Южното Черноморие, той посочи, че се съмнява, че Димитър Желязков контролира бизнеса на юг. „И това е заради елементарната причина, че не може да се сравнява 1998 г. с 2019 г. Тъй като икономката винаги има три цвята – бял, сив и черен. И сега вече икономиката се развива, върви към белия сектор и влиянието на такива фактори намалява“, обясни проф. Миланов и посочи, че големият процент от хората са в бялата икономика и не се отчитат на никого. „Така че вървим към бялата икономика“, заяви той.
Проф. Миланов коментира и случая с паричните преводи от Венецуела към български сметки. „Когато говорим за пране на пари, има два важни пункта. Първият е, къде е предикатното престъпление – т.е. откъде са придобити парите. Вторият важен елемент е как да се минимализира възможността да се финансира терористична дейност. В конкретния случай това са преведени средства, които са от Държавната петролна компания на Венецуела и веднага възниква въпросът – те придобити ли са по престъпен начин или са приведени в България с цел да бъдат ползвани в случай на някаква криза – т.е. има промяна на политическата конюнктура“, обясни той.
По думите му този скандал удря поредния черен печат на България, който свързан с изпиране на пари. „Удря, защото ние позволяваме това да се случва. Правилният път е ние сами да направим проверка да разберем дали има финансови потоци, но явно сме пропуснали този момент. С появата на американския посланик случаят вече придобива политическо измерение“, заяви проф. Миланов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Партньорските служби научиха от нас за случая "Гебрев", а не обратното

Премиерът Бойко Борисов: Партньорските служби научиха от нас за случая "Гебрев", а не обратното

15 Февруари 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Партньорските служби научиха от нас за случая "Гебрев", а не обратното. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „През 2015 година, когато са работили по този криминален случай за разследване на опит за убийство, никой не е знаел нито за новичок, нито за руски агенти, нито за каквото и да било. Нито през тези години някой е говорил в България от самите потърпевши. Разбрах, че някой от българските политици казал, че не било правилно чужди посланици да информират нашите служби. Точно обратното - българските служби, българският главен прокурор същият ден, в който получих аз сигналите, отидоха и в британското посолство и информираха по надлежния начин всички партньорски служби. Те от нас са научили за това, а не обратното“, подчерта Борисов.
„Същото е с тази спекулация за парите от Венецуела. Към момента, когато те са превеждани, не е имало нищо незаконно по този ред, за да си хулим банковата система. В момента, в който идва сигнал – събота срещу неделя от американска страна, аз лично извиках американския посланик да го уведомя какво работят българските служби, до къде сме стигнали, тъй като има нота от департамента на Щатите - не те са дошли. Аз съм извикал посланиците, за да ги информирам, за да не се пишат идиотщини и глупости. И всички са излизали и са казали: благодаря на българското правителство и на службите за това, което работят и са направили към момента“, посочи още премиерът. „България стои много добре и виждате, че всички ни хвалят. Да се стегнем и във вътрешен план - малко по-скромно, защото никой не е забравил кабинета на БСП с Орешарски и какво се случи с банкова система и всичко останало. Забрахме ли го? Не сме забравили, то беше много скоро. Така че с цялото ми уважение към тях и президентът Радев спечели изборите при нашето управление. Като можеш да спечелиш, си спечелваш, както и аз при тях съм спечелвал“, коментира той по повод критиките на опозицията на промените в Изборния кодекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Важно е, че разследването по случая „Гебрев“ тече съвместно с Великобритания, тъй като те имат опит

Министър Младен Маринов: Важно е, че разследването по случая „Гебрев“ тече съвместно с Великобритания, тъй като те имат опит

15 Февруари 2019 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. Важно е, че разследването по случая „Гебрев“ тече съвместно с Великобритания, тъй като те имат опит. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Още от момента, в който г-н Гебрев е подал сигнала, ние сме направили съответните контакти с партньорските служби, включително и с Великобритания и работим съвместно. Важно е, че разследването тече във взаимодействие с тях, тъй като те имат опит. Длъжни сме да направим с тях това взаимодействие“, коментира още Младен Маринов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Бивш началник на Военния комитет на НАТО обвини САЩ, че са предали Европа

РИА Новости: Бивш началник на Военния комитет на НАТО обвини САЩ, че са предали Европа

15 Февруари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бившият началник на Военния комитет на НАТО, генералът от Военновъздушните сили (ВВС) на Германия в оставка Харалд Куят в интервю пред Bayerischer Rundfunk разкритикува остро САЩ за излизането от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), предава РИА Новости.
По неговото мнение, този акт означава, че Вашингтон се е отказал от ангажиментите си към европейските съюзници.
„Това е предателство на сигурността на европейските съюзници“, заяви Куят.
Той добави, че последствията от развалянето на ДРСМО ще бъдат много тежки за всички страни.
„Всичко, което ще последва от развалянето на ДРСМО е по-лошо от това, което имаме в момента“, подчерта военният.
Освен това Куят изрази надежда, че Русия и САЩ ще успеят да запазят договора, за което, според него, страните трябва да възродят провеждането на взаимни инспекции, което е прекратено през 2001 година.
От 2 февруари САЩ започнаха процедура по излизане от ДРСМО. Москва отговори огледално и също преустанови участието си в Договора. При това президентът на Русия Владимир Путин подчерта, че страната не трябва и няма да се впуска в скъпа за нея надпревара във въоръжаването. Той добави още, че всички руски предложения за разоръжаване „остават на масата и вратите са отворени.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България

Президентът Румен Радев: Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България

14 Февруари 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Сухиндол. Не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, във връзка с проверявания от службите случай на превод на пари от Венецуела в български сметки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо, не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България. Вчера бях запознат от главния прокурор, от министъра на вътрешните работи, от председателя на ДАНС с известната до момента фактология. Няма да коментирам този случай преди тази фактология да бъде щателно уточнена и установени всички обстоятелства, но този случай е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и МВР“, заяви Румен Радев.
„За мен наистина е тревожно всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани, и който касае надеждността на нашата банкова система, защото тя вече е основен критерий за допускането ни до чакалнята на Еврозоната“, коментира държавният глава.
Попитан дали КСНС трябва да заседава заради службите Радев заяви, че трябва да бъде изяснена цялата информация по случая. „Това е задължение на службите, МВР, на изпълнителната власт. Чакаме отговор на редица въпроси и в техния ресор е да ги дадат“, добави той.
Румен Радев коментира и назначенията на българските посланици. По думите му тези хора представляват България в чужбина и не трябва да се делят на наши и на ваши. „Мотивирането на кадровите решения и съгласувателната процедура не трябва да се превръщат в публични дебати, защото това уронва престижа, както на нашите посланици зад граница, така и на страната. Има предложения, които съм приел. Има и такива, с които категорично не съм се съгласил и съм ги отхвърлил. Както казах, не коментирам посланически назначения. Не трябва да ги делим на наши и ваши“, заяви президентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Не смятам, че Скрипал и Гебрев са тровени с едно и също нещо

Румен Петков, АБВ: Не смятам, че Скрипал и Гебрев са тровени с едно и също нещо

14 Февруари 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
София. Не смятам, че Скрипал и Гебрев са тровени с едно и също нещо. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков в телевизионно предаване, съобщи бТВ. Според него причините за атаката срещу Емилиян Гебрев най-вероятно се крият в бизнеса му. „Не смятам, че Сергей Скрипал и Емилиян Гебрев са тровени с едно и също нещо. Придава се един изключително тежък политически аспект на случая „Скрипал”. След него почина една жена, а защо никой не говори, че е отровена от руснаците. Тези двойни стандарти ни карат да се чувстваме несигурни”, коментира Петков. Според него не трябва да се прави връзка между двата случая. „По случая „Скрипал” има едно категорично произнасяне и то е на Тереза Мей. Тя казва, че зад него стои Русия. Нейният предшественик Тони Блеър излъга целия свят, че в Ирак има химически оръжия. Оказа се, че няма такива. Ние изпратихме там войска, а получихме ковчези. Кой съди днес Тони Блеър за тази грандиозна лъжа”, попита Петков.
„Идването на руски гражданин у нас не го прави непременно убиец и престъпник. Когато се произнасят такива присъди от хора, които са минавали покрай правосъдното министерство и Съдебната палата, ставаме несериозни в собствените си очи”, коментира още бившият вътрешен министър. По думите му България трябва да защитава собствения си интерес, а той е да градим поведението си на базата на правото. „Според мен прокуратурата трябва да направи две неща. Първо да огласи мотивите за прекратяването на делото през 2016 г. и да огласи експертизите. Иначе се създава обстановка на недоверие и се включваме в едни конфликти, които не са наши”, посочи Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министрите на отбраната на Турция и Гърция обсъдиха двустранни въпроси

АА: Министрите на отбраната на Турция и Гърция обсъдиха двустранни въпроси

14 Февруари 2019 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на отбраната на Турция и Гърция се договориха да създадат технически работни групи за решаване на въпроси, включително мерки за изграждане на доверие, съобщава Anadolu Agency.
По време на среща на НАТО в Брюксел Хулуси Акар и Евангелос Апостолакис се срещнаха и обсъдиха текущите въпроси между двете страни, се казва в изявление на министерството.
След срещата Акар заяви: „Трябва да работим за намиране на мирни решения на нашите проблеми като две приятелски и съседни страни“.
Тяхната среща идва след официалната визита на Алексис Ципрас в Турция.
По-късно Акар се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и обсъди въпроси, свързани с Алианса.
Акар също проведе срещи с грузинския си колега Леван Изория, с черногорския министър на отбраната Предраг Бошкович и Елизабета Трента, ръководител на италианското военно ведомство.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министрите на отбраната на Турция и САЩ обсъдиха Сирия

АА: Министрите на отбраната на Турция и САЩ обсъдиха Сирия

14 Февруари 2019 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Турският министър на отбраната Хулуси Акар се срещна с изпълняващия длъжността военен министър на САЩ Патрик Шанахан, съобщава турската Anadolu Agency.
По време на срещата, бяха обсъдени последните събития в Сирия, според официални източници.
Акар е в щабквартирата на НАТО в Брюксел за двудневната годишна среща на министрите на отбраната на страните членки.
Хулуси Акар се срещна също с министъра на отбраната на Франция Флоранс Парли и северномакедонският си колега Радмила Шекеринска, както и с генерал Къртис Скапароти, Върховен командващ Обединените сили на НАТО в Европа.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Липсва сериозната дума на факторите, отговорни за това, какво се случва в държавата по казуса „Гебрев“ и преведените от Венецуела към българска банка милиони

Проф. Александър Маринов: Липсва сериозната дума на факторите, отговорни за това, какво се случва в държавата по казуса „Гебрев“ и преведените от Венецуела към българска банка милиони

13 Февруари 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Липсва сериозната дума на факторите, отговорни за това, какво се случва в държавата по казуса „Гебрев“ и преведените от Венецуела към българска банка милиони. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. „Става все по-трудно да разсъждаваме логично и да търсим рационални обяснения за това, което се случва. Самият факт, че се хвърляме в такива сензационни, световни конспирации вместо да се занимаваме със собствените си проблеми, които са много и тежки, навява подозрението, че някой иска по този начин, ако не да отвлече вниманието, какво се случва в България, то да насочи определени процеси у нас в една или друга посока“, обясни професорът. Проф. Маринов определи мълчанието на парламентарната опозиция по двата казуса като абдикация от отговорност.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: По случая „Гебрев“ и казусът с преведените пари от Венецуела българските институции тичат пред вятъра

Проф. Александър Маринов: По случая „Гебрев“ и казусът с преведените пари от Венецуела българските институции тичат пред вятъра

13 Февруари 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. По случая „Гебрев“ и казуса с преведените пари от Венецуела българските институции тичат пред вятъра. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. По думите му институциите са създали впечатление, че се опитват да угодят на някого извън България, отколкото да изработят и защитят позиция, която да отговаря на националните ни интереси. Той определи като странно бързото свикване на срещи от страна на премиера Бойко Борисов с американския посланик Ерик Рубин и посланика на Великобритания Ема Хопкинкс по двата казуса. "Това създава впечатление, че някой е гузен и иска някому нещо да показва, да доказва и да се оневинява. Защо ? От къде на къде ще викаме посланици на Великобритания или на САЩ преди нещата да се изяснени. Тези неща трябва да си ги решават българските институции. Пример – как беше свикано заседанието на Комисията за контрол на специалните служби ? Цветан Цветанов обяви дневния ред и проблемите, които ще се обсъждат, преди да са уведомени членовете на Комисията“, обясни професорът. Според проф. Маринов България има много неизяснени проблеми, но те не са в сферата на шпионските скандали.

Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДАНС проверява български банкови сметки с парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела (ОБЗОР)

ДАНС проверява български банкови сметки с парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела (ОБЗОР)

13 Февруари 2019 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Големи по размер парични преводи от Държавната петролна компания на Венецуела са минавали през банкови сметки в България и част от средствата са напускали страната ни с вероятно неистински основания. Това стана ясно след среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, началника на ДАНС Димитър Георгиев и американския посланик Ерик Рубин.
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че информацията за това е получена от САЩ. „По първоначални данни става дума за сметки, които са открити по редовен път в тази банка – т.е. подозренията не са свързани със самата банка. Но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС“, заяви Цацаров и посочи, че има пълно съдействие и от БНБ. В резултат от проверките у нас ще започне досъдебно производство за пране на пари. ДАНС работи по случая. Агенцията започва пълен мониторинг и пълна проверка на банката. „Взети са мерки остатъчните средства, които не са в малък размер, да се поставят под пълен контрол. Преводи от сметките няма да се допускат”, подчерта Цацаров. От своя страна, директорът на ДАНС Димитър Георгиев съобщи, че става дума за преводи в размер на милиони евро.
Главният прокурор посочи, че титулярът на сметката е лице с много гражданства, включително и българско. „Лицето е регистрирано и като адвокат, а по реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън“, обясни Цацаров. Той посочи, че най-вероятно става дума за целенасочен механизъм за изнасяне на парични средства.
Всичко това потвърждава разкритията на венецуелския опозиционен депутат Карлос Папарони от преди няколко дни, според който България е участвала в схема за изнасяне на държавни активи от Венецуела.
Американският посланик в България Ерик Рубин обясни, че американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви на изслушване на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че до момента няма обявени за издирване лица по случая с паричните преводи от Венецуела, тъй като проверката продължава. „Намерената голяма сума пари от Венецуела от една страна представлява банкова тайна, а от друга ДАНС и прокуратурата работят по изясняване на движението на тези пари. Затова можем да кажем само, че е създаден екип, който да провери информацията и да прецени дали има извършване на престъпление“, заяви Маринов. Той посочи, че не може да разкрие коя е банката или какви суми са преминали през сметката. „Всичко, което касае проверката, ще бъде оповестено в момента, в който има достатъчно информация. До момента няма обявени лица за издирване, тъй като тече проверка по отношение на парите“, посочи вътрешният министър.
В телевизионно предаване председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров посочи, че в момента, в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела. По думите на Лазаров, банката е българска, оказано е съдействие от БНБ. „От Нова година насам няма движение. Доверителните сметки на адвокати и адвокатски дружества, обикновено са пари на клиенти, които стоят там и при необходимост се превеждат. Тепърва ДАНС ще установява какво е било движението на тези пари”, заяви той. Според него вероятно е било предназначено по някакъв начин да бъдат връщани обратно във Венецуела. Лазаров уточни, че сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорските служби. Той посочи, че основанието за превод е било закупуване на храна за хуманитарни нужди. Според него вероятно тази сметка е една пощенска кутия, откъдето тези пари са били превеждани извън България.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, "Обединени патриоти": Гебрев измести Русия в доставките на оръжие в някои държави

Валери Симеонов, "Обединени патриоти": Гебрев измести Русия в доставките на оръжие в някои държави

13 Февруари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Моят интерес по случая "Гебрев" датира от 2017 г., когато в качеството си на вицепремиер бях предприел действия, с които съм се показал като човек, който мисли за бизнеса в България. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ Валери Симеонов от "Обединени патриоти".
Според Валери Симеонов проблемите на Гебрев датират още от времето, когато е пожелал да купи завод "Дунарит", тогава е извършено и отравянето срещу него. По думите му това е дружество, което е имало задължения от 90 млн. лв. спрямо КТБ.
Според него с течение на годините случаят се усложнява, тъй като Гебрев измества руските доставки на боеприпаси в определени държави. Валери Симеонов даде Индия като конкретен пример за това. Именно тогава Емилиян Гебрев е потърсил контакт с Валери Симеонов. Причините, които посочи Симеонов - проблемите със замразяването на лицензите, с прокуратура и т.н.
"Първо дойде при мене. Това е нещо, което не е публично известно. Тогава той ми представи целия случай с неговите фирми. Той твърдеше, че има репресия на държавата спрямо него, не без известно основание. И най-вече поиска съдействие от мене, за да може една пратка - боеприпаси, предназначени за Индия и която беше на бургаското пристанище, да бъде размразена и да бъде изпратена, съгласно договора", коментира Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Лазаров, ГЕРБ: 60 млн. евро има в сметката на български адвокат, преведени от Венецуела

Димитър Лазаров, ГЕРБ: 60 млн. евро има в сметката на български адвокат, преведени от Венецуела

13 Февруари 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. В момента, в сметката на български адвокат има 60 млн. евро, преведени от Венецуела. Това заяви в ефира на „Лице в лице” по бТВ председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров. Той коментира последната информация по случая, минути след края на закритото заседание на управляваната от него комисия, на която са били изслушани ръководителите на ДАНС, МВР, прокуратурата, разузнаването и военна информация.
„В момента, в наличност са около 60 млн. евро, постъпили са в доверителна сметка на адвокат. Името не е споменато, не е необходимо. Не сме се интересували за името, защото разследването е в начален етап”, каза Лазаров и допълни, че лицето, което е получило парите има освен българско и чуждо гражданство.
По думите на Лазаров, банката е българска, оказано е съдействие от БНБ. „От Нова година насам няма движение. Доверителните сметки на адвокати и адвокатски дружества, обикновено са пари на клиенти, които стоят там и при необходимост се превеждат. Тепърва ДАНС ще установява какво е било движението на тези пари”, посочи председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност.
„Смущаващо е, че сумата е голяма. Като казваме постъпили са тук, това не означава, че са били предназначени да бъдат похарчени тук. Вероятно е било предназначено по някакъв начин да бъдат връщани обратно във Венецуела. Сигналът е дошъл по дипломатически път от партньорските служби”, заяви Лазаров. Той посочи, че основанието за превод е било закупуване на храна за хуманитарни нужди. „Вероятно тази сметка е една пощенска кутия, откъдето тези пари са били превеждани извън България”, допълни председателят на комисията.
Димитър Лазаров коментира фактите и връзката между случаите „Гебрев” и „Скрипал”. „Април месец беше изяснено, че при вечеря на г-н Гебрев с негови чуждестранни партньори – поляци, беларуси, се почувствал недобре, започнал е да повръща и е закаран във ВМА. Първите съмнения са били за сърдечен проблем, след което е установено, че се касае за отравяне. Веднага е образувано дело, разпитан е г-н Гебрев, още докато е бил на легло. Разследващите са направили претърсване на мястото на вечерята, домът и офисът му. От експертизата стана ясно, че това вещество се разгражда много бързо – няколко часа, то не е с бавно действие, но ако не се установи до няколко дни, би имало летален край с признаци на сърдечен проблем”, каза Лазаров.
Председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност каза още, че в кафето, намерено в жилището на Емилян Гебрев, са намерени проби от същото вещество, с което е бил отровен бизнесменът. Той допълни обаче, че количеството, което е било открито не би трябвало да предизвика тази реакция. „Публично известно е, че синът му след няколко дни има същите признаци с повръщане, управителят на фирмата също постъпва във ВМА. Когато изписват сина му и г-н Гебрев отива да го вземе дрехите от ВМА, той отново се е почувствал зле”, допълни Лазаров.
Експертизата, назначена във Финландия и платена от Емилиян Гебрев, потвърждава химичния състав на едното вещество, другото е неидентифицирано. Това е и причината да има европейска заповед за разследване.
„Новичок е изолиран в Англия заради случая „Скрипал”. Заключението на финландската лаборатория е, че откритото от тях вещество не попада в забранителния списък на силно отровни вещества”, допълни Лазаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Взети са всички мерки средствата от Държавната петролна компания на Венецуела в българските сметки да бъдат блокирани

Главният прокурор Сотир Цацаров: Взети са всички мерки средствата от Държавната петролна компания на Венецуела в българските сметки да бъдат блокирани

13 Февруари 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Взети са всички мерки наличните средства по тези сметки да бъдат блокирани. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, във връзка със осъществените парични преводи за милиони евро от Държавната петролна компания на Венецуела в български сметки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров заяви, че се работи активно по случая. „Споменава се име, споменава се и банка. Нека ДАНС си свърши работата във въпросната банка и когато тази работа бъде свършена и получим целия анализ, ще можем да направим изводи“, каза още главният прокурор.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Мотивите за опита за убийство на Гебрев трябва да се търсят в събития от 2015 г. или малко преди тях

Главният прокурор Сотир Цацаров: Мотивите за опита за убийство на Гебрев трябва да се търсят в събития от 2015 г. или малко преди тях

13 Февруари 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Мотивите за този опит за убийство според мен трябва да се търсят към момента на осъществяването му т.е. в събития, които са били към 2015 г. и може би малко преди тях. Г-н Гебрев сам заявява, че не може да открие мотив, тъй като той счита, че такива причини към онзи момент не са съществували. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, след като бе изслушан от членовете на парламентарната Комисия за контрол над службите по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше медийни изяви на лица, които се представят за близки до г-н Гебрев. Те наистина са, но общо взето събитията, за които те говорят, са се развили доста време след 2015 г. и се развиват и понастоящем. Те по никакъв начин не могат да бъдат съотнесени към април 2015 г.“, добави Цацаров.
Главният прокурор каза още, че се работи по всички версии и добави, че всички лицензи и сделки за износ на оръжия и боеприпаси към онзи момент ще бъдат изискани от междуведомствената комисия.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевия период

Главният прокурор Сотир Цацаров: На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевия период

13 Февруари 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевия период. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, след като бе изслушан от членовете на парламентарната Комисия за контрол над службите по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Двете линии за разследване са свързани както с опита за убийство т.е. с опитите за отравяне на г-н Гебрев, на неговия син и на производствения директор на фирма „Емко“ от една страна, а от друга - с пребиваването на руски граждани у нас.
Към настоящия момент това, което може да се заяви с категоричност е само съвпадението на период на пребиваване на въпросния Федотов с деня, в който г-н Гебрев е изпаднал в това състояние. По всичко друго се работи“, каза Цацаров.
Към момента на отравянето, а и предната вечер г-н Гебрев е бил на вечеря също с чужди граждани - негови бизнес партньори от руски и полски произход. Установяването на същите е предмет на разследване, добави главният прокурор.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: До момента няма обявени за издирване лица по случая с паричните преводи от Венецуела, тъй като проверката продължава

Министър Младен Маринов: До момента няма обявени за издирване лица по случая с паричните преводи от Венецуела, тъй като проверката продължава

13 Февруари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. До момента няма обявени за издирване лица по случая с паричните преводи от Венецуела, тъй като проверката продължава. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Намерената голяма сума пари от Венецуела от една страна представлява банкова тайна, а от друга ДАНС и прокуратурата работят по изясняване на движението на тези пари. Затова можем да кажем само, че е създаден екип, който да провери информацията и да прецени дали има извършване на престъпление“, заяви Маринов. Той посочи, че не може да разкрие коя е банката или какви суми са преминали през сметката. „Всичко, което касае проверката, ще бъде оповестено в момента, в който има достатъчно информация. До момента няма обявени лица за издирване, тъй като тече проверка по отношение на парите“, посочи вътрешният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая „Гебрев“

Министър Младен Маринов: През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая „Гебрев“

13 Февруари 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая „Гебрев“. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Случаят „Гебрев“ се разследва на два етапа. Първият е, когато той е настанен в болница, като е образувано досъдебно производство за опит за убийство с неизвестен извършител“, заяви Маринов и припомни, че няколко дни по-късно и директорът на „Емко“, и синът на Гебрев са настанени в болница със същите симптоми. „Назначени са експертизи, разпитани са над 30 лица, които са имали отношения и срещи с тях, разговаряно е със специалистите на ВМА за евентуалното отровно вещество, което е било погълнато от пострадалите. Към този момент – 2015 г., в остатъчна вода от кафе машина, в къщата, в която живее Емилиян Гебрев, е установено фосфорорганично вещество, което по състав съвпада с веществото в кръвта на пострадалия. Другата храна, която е изследвана, е салатата, която той е консумирал. Там е открито друго вещество – пестицид, но то не е причина за състоянието на Гебрев, защото е в много малки количества“, обясни вътрешният министър.
Маринов посочи, че вторият етап на разследването става на през ноември 2018 г., когато в МВР постъпва информация от прокуратурата за възобновяване. Той припомни, че тогава е създаден съвместен екип за разследване между служители на ДАНС, МВР и Прокуратурата. „На 16 ноември 2018 г. става ясно, че Гебрев е финансирал изследване във финландска лаборатория, но то не ни е било предоставено. През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая. Другият момент, който настъпва в разследването, са тримата руски граждани, които според Великобритания имат връзка със случая „Скрипал“, обясни министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланик Ерик Рубин: Американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато

Посланик Ерик Рубин: Американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато

13 Февруари 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Американското правителство работи в сътрудничество със страни от ЕС, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато. Това каза американският посланик Ерик Рубин след среща при министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Току-що имахме чудесна дискусия с министър-председателя, с главния прокурор и с висши представители на българската система за национална сигурност. Решаващата част от нашия разговор беше жизнено важната необходимост да спрем нелегалния трансфер на парични средства от Венецуела. Нашето правителство заедно със страни от ЕС работи в много тясно сътрудничество, за да гарантира, че богатството на народа на Венецуела няма да бъде откраднато и че осигуряваме нужната подкрепа за мирно и демократично бъдеще“, заяви Рубин. Той посочи, че американското и българското правителство работят в отлично сътрудничество.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Георгиев, ДАНС: Милиони евро са постъпили по български сметки от Венецуела

Димитър Георгиев, ДАНС: Милиони евро са постъпили по български сметки от Венецуела

13 Февруари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Милиони евро са постъпили по български сметки от Венецуела. Това каза на брифинг директорът на ДАНС Димитър Георгиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„ДАНС извършва действия, които са свързани с упражняването на нашите функции по закона за мерките срещу изпирането на пари. ДАНС извършва проверки в банката, която е идентифицирана, с оглед възстановяване на пълната фактология около преводите, свързани със сметките. След като приключим нашата дейност, информацията ще бъде употребена по съответните нужди, съобразно законите. Изключително съдействие получихме от БНБ, така че в рамките на взаимодействието, което имаме с всички институции, ще извършим нашата работа в кратки срокове“, заяви Георгиев.
Той посочи, че титулярят на сметката има няколко гражданства и живее в различни държави, като към момента не е на територията на България. „Става дума за милиони евро, но все още не може да се даде конкретика. Сметката е една, но с много, които свързани с нея“, обясни Георгиев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Титулярят на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин

Главният прокурор Сотир Цацаров: Титулярят на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин

13 Февруари 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Титулярят на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров след среща с американския посланик Ерик Рубин при премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Парите от българската банка са излизали на различни основания и към различни банки. Основанията в повечето случаи са свързани с търговски цели. Работи се по отношение на лицето титуляр, като той е и български гражданин“, заяви той.
Цацаров обясни, че лицето, регистрирало сметката, е адвокат. „По реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън“, обясни Цацаров. Той посочи, че най-вероятно става дума за целенасочен механизъм за изнасяне на парични средства. Главният прокурор посочи, че случващото се няма общо с политическата ситуация във Венецуела в момента.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Получихме информация от САЩ за парични преводи, извършвани от Венецуела към български банкови сметки

Главният прокурор Сотир Цацаров: Получихме информация от САЩ за парични преводи, извършвани от Венецуела към български банкови сметки

13 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Получихме информация от САЩ за парични преводи, извършвани от Венецуела към български банкови сметки. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров след среща с американския посланик Ерик Рубин при премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От партньорите от САЩ е получена информация за парични преводи, които са извършвани от Венецуела – и по-специално, извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела, и за които са били използвани български банкови сметки. След детайлизиране на тази информация е установена банката, установено е лицето, което е използвано като титуляр на тези сметки, както и самите сметки. Установени са преводи, които действително са били извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела в тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани в банкови сметки в други страни“, заяви Цацаров.
Главният прокурор посочи, че основанията за преводите са различни. „И по наши подозрения тези основания не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т.н., които нямат общо с действителността. Към настоящия момент се работи изключително интензивно от органите на ДАНС. По първоначални данни става дума за сметки, които са открити по редовен път в тази банка – т.е. подозренията не са свързани със самата банка. Но в банката се извършва пълен мониторинг и пълна проверка от страна на ДАНС“, заяви Цацаров и посочи, че има пълно съдействие и от БНБ.
„Тогава, когато информацията бъде обобщена и имаме пълна картина на преводите, ще бъдат предприети необходимите мерки, за да бъде анализирана тази информация и прокуратурата да прецени дали да започне извършването на действия по наказателно производство за пране на пари. Същевременно са взети всички мерки за това, остатъчните средства, които са в не малък размер по тези сметки, да са поставени под пълен контрол и да не се допускат преводи от сметките“, каза още Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първа среща на НАТО след разпадането на ДРСМО (ОБЗОР)

Първа среща на НАТО след разпадането на ДРСМО (ОБЗОР)

13 Февруари 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на отбраната на 29-те държави-членки на НАТО се събират в Брюксел на двудневна среща, в рамките на която за първи път ще обсъдят последиците от разпадането на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО).
Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде направен още един опит за спасяване на споразумението между САЩ и Русия. Това ще се случи до месец август, когато изтича шестмесечния срок, след който САЩ ще излязат от договора. Това потвърди и Роуз Гьотемьолер, заместник-генералният секретар на западния отбранителен съюз. Тя бе категорична - вратата на дипломацията не е затворена. Вашингтон е готов да се откаже от излизането си от ДРСМО, ако Москва унищожи ракетите 9M729.

В същото време обаче Алиансът иска да започне планирането на мерките, които Организацията на Северноатлантическия пакт следва да предприеме в условията на прекратяване на ДРСМО. „Всички знаем, че договор, който се спазва само от една страна, не може да гарантира сигурността, така че САЩ, с пълната подкрепа на съюзниците си от НАТО, обявиха оттеглянето си. Това решение ще влезе в сила след шест месеца. Русия има последна възможност да действа отговорно – и ние я призоваваме да се възползва от тази възможност”, поясни генералният секретар на НАТО на пресконференция в навечерието на срещата в Брюксел. За пореден път той увери, че „НАТО не иска нова надпревара във въоръженията. Тя не е в ничий интерес“.

За Европа на дневен ред е деликатният въпрос за това как ще бъде гарантирана сигурността й след разпадането на ДРСМО. „Ще обсъдим какви стъпки трябва да предприеме НАТО, за да се адаптира към ракетите на Русия. Но каквито и да са тези стъпки, те ще бъдат балансирани, координирани и отбранителни. Не възнамеряваме да разполагаме нови ракети в Европа", увери Столтенберг. „Не възнамеряваме да разполагаме нови ядрени оръжия с наземно базиране в Европа", потвърди и неговият заместник.
Мнозина обаче поставиха под съмнение изявленията, защото така и не бе пояснено дали те ще са валидни след няколко месеца, когато изтече срокът за излизането на американците от ДРСМО.
Друга тема на двудневната среща на министрите в Брюксел е увеличаването на разходите за отбрана на държавите-членки. Очаква се в дискусиите по въпроса да бъдат белязани от голямо напрежение. Столтенберг заяви, че увеличаването на разходите за отбрана на европейските страни-членки на НАТО и Канада, ще възлиза на 100 милиарда долара през следващата година. В същото време той призна, че не всички страни от Алианса ще изпълнят ангажиментите си за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП до 2024 г.
За европейските съюзници в Алианса въпросът за разходите за армиите също е чувствителен. Налице са опасения, че страните ще бъдат принудени да изразходват значително повече средства на данъкоплатците за отбрана, което може да доведе до социални конфликти през следващите години с нарастваща конкуренция за бюджетния пай.

В рамките на двудневния форум ще бъдат проведени и множество двустранни срещи. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар ще се срещне с американския си колега Патрих Шанахан. В работния график на турския военен министър са включени двустранни срещи с колегите му от Франция, Република Северна Македония, Черна гора, Италия и Грузия.

Важна ще бъде и срещата му с министърa на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис. Двамата военни, които – според слуховете – се радват на топли отношения, са натоварени със задачата да намерят практически начини за намаляване на напрежението между Атина и Анкара.
Очаква се Апостолакис и неговият турски колега да проучат начини за възстановяване на предишни мерки за изграждане на доверие или за адаптирането им към настоящите обстоятелства. Те ще обсъдят обмена на военни мисии на високо и ниско ниво и възможността за възстановяване на мораториума върху полетите в Егейско море.
Срещата на двамата бивши началници на генералните щабове на армиите ще бъде продължение на преговорите от миналата седмица в Турция между премиера на Гърция Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Косово също ще следи с интерес срещата в Брюксел на фона на напрежението с Алианса, което възникна в резултат на решението на Прищина да наложи 100-процентови мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в страната.
В рамките на предстоящата двудневна среща в Брюксел, министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще обсъдят нивото на подкрепа, което организацията ще окаже на Косовските сили за сигурност (КСС) след трансформацията им в армия.
В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО подчерта, че някои от членовете на Организацията на Северноатлантическия договор са разочаровани от решението на Прищина за митата, но и заради „ненавременното“ решение за трансформиране на КСС в армия.
„Те дадоха ясно да се разбере, че КСС трябва да спазват международните задължения, включително Брюкселското споразумение, което означава, че те няма да влизат в северната част на Косово без съгласието на НАТО и КФОР“, подчерта норвежецът.
Съгласно думите му, темата за Косово ще бъде включена в дневния ред на втория ден от разговорите в Брюксел.
„Все още не сме взели решение, но ще направим оценка на нивото на ангажираност на НАТО, тъй като няколко съюзници смятат, че решението за трансформация на КСС в армия се случи в неподходящ момент, а други от тях бяха разочаровани от митата", поясни норвежкият политик.
Генералният секретар на НАТО заяви, че независимо от преговорите за „степента на ангажираност към КСС", основният мандат на КФОР в Косово няма да се промени.
„КФОР е операция, която продължава 20 години и нейният мандат се основава на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Тя защитава всички хора и допринася за стабилността и в по-широкия регион. Това ще продължи и ще остане непроменено“, увери Столтенберг.

На срещата в Брюксел ще присъства и Радмила Шекеринска – министърът на отбраната на югозападната ни съседка, която официално вече се нарича Република Северна Македония. Протоколът за членството й в НАТО бе подписан миналата седмица.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

HAZ: В Европа няма да бъдат разгърнати ядрени ракети, но докога?

HAZ: В Европа няма да бъдат разгърнати ядрени ракети, но докога?

13 Февруари 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В навечерието на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел отново стана ясно, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп има изключителното „умение“ да разрушава, коментира Дамир Фрас в статия за германския ежедневник Die Hanoverische Zeitung.
„В крайна сметка ОТ НАТО увериха, че няма да реагират на разпадането на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) с разгръщането на ядрени ракети в Европа. Поне така каза генералният секретар на западния отбранителен съюз. В случая обаче скептицизмът е подходящ, защото Йенс Столтенберг не каза нищо по въпроса дали изявлението му ще бъде валидно и след няколко месеца“, предупреждава Фрас.
Заседанията на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел няма да доведат до конкретни решения. Защото договорът за разоръжаване официално е в сила още почти половин година. Все още има време за „стратегическо размишление", казват военните.
Авторът е категоричен, че никой в Алианса не може да вземе решение с риск да разгневи Тръмп. С решението си за излизане от ДРСМО президентът на най-важната и силна държава-членка на НАТО удари не само Русия, но и своите съюзници в Алианса, които бяха принудени да го последват, за да не се създаде впечатление за разкол в НАТО, пише Фрас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Министрите на отбраната на Гърция и Турция обсъждат мерки за изграждане на доверие

Kathimerini: Министрите на отбраната на Гърция и Турция обсъждат мерки за изграждане на доверие

13 Февруари 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на отбраната на Гърция и Турция – Евангелос Апостолакис и Хулуси Акар, ще проведат среща в рамките на двудневния форум на НАТО в Брюксел. Двамата са натоварени със задачата да намерят практически начини за намаляване на напрежението между Атина и Анкара, подчертават в редакцията на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Очаква се Апостолакис и неговият турски колега да проучат начини за възстановяване на предишни мерки за изграждане на доверие или за адаптирането им към настоящите обстоятелства. Те ще обсъдят обмена на военни мисии на високо и ниско ниво и възможността за възстановяване на мораториума върху полетите в Егейско море.
Срещата на двамата бивши началници на генералните щабове на армиите, които според слуховете се радват на топли отношения, ще бъде продължение на преговорите от миналата седмица в Турция между премиера на Гърция Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
По-късно през деня Апостолакис ще стане първият гръцки висш служител, който ще се срещне с министъра на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска след промяната на името на страната и подписването на протокола за членството й в НАТО.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Неподготвеността препъва НАТО в конфронтацията с Москва

Die Welt: Неподготвеността препъва НАТО в конфронтацията с Москва

13 Февруари 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Къде се намира НАТО през февруари 2019 г., 70 години след основаването му? Въпреки всички постижения за укрепване на мира, с които може да се гордее западният отбранителен съюз, Алиансът показва слабости. Първо, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин тласка НАТО към надпревара. Второ – Алиансът реагира твърде късно и подцени готовността на Москва да ескалира ситуацията и желанието на Русия да реорганизира Европа. И трето, НАТО няма отговори на важни въпроси като този за това как ще се справи с държави като Китай или Ирак, коментират в редакцията на водещия германски национален ежедневник Die Welt.
Последиците: военната заплаха за европейците нараства и може дори да бъде по-опасна, отколкото по време на Студената война. В същото време е вероятно да има нова надпревара във въоръжаването, тъй като Китай, Индия, Русия и – разбира се, САЩ нямат истински политически интерес от разоръжаването.
Западните общества ще бъдат принудени да изразходват значително повече средства на данъкоплатците за отбрана, което ще доведе до социални конфликти през следващите години с нарастваща конкуренция за бюджетния пай - особено в Германия.
В сряда министрите на отбраната на НАТО разискват за първи път новата ситуация: отмяната на Договора за ракети със среден и малък обсег на действие (ДРСМО). Споразумението не може да бъде спасено.
Удивително е колко неподготвено е НАТО, въпреки че ядрото на проблема се развива от години, през които бяха проведени повече от 30 срещи между американци и руснаци по въпроса. От присъединяването на Крим през 2014 г. и инцидента в Керченския проток през ноември 2018 г., Алиансът винаги изглежда изненадан. Ключовият въпрос остава дали стратегическата визия и разузнаването на НАТО работят достатъчно добре.
Генерал-лейтенант Хайнрих Браус, който години наред бе най-влиятелният германец в НАТО, писа заедно с Кристиан Мьолинг до Германския съвет за външни отношения (DGAP), че руските ракети може да „засегнат масово съюзниците по периферията на Алианса на север, изток и югоизток от Европа, и да парализира решителността и волята на европейските съюзници в кризата с отбраната".
Изправена ли е Европа пред нова надпреварата с ядрени оръжия? След съобщенията от САЩ и Русия за излизане от ДРСМО, германските политици се опитват да представят предложения за решение на проблема.
Например, ако Русия нападне балтийските държави по начин, подобна на кампанията в Крим, Москва би могла да бъде източник на ядрена заплаха. Наистина ли съюзниците ще помогнат на балтийските страни? Отговорът на този въпрос, както и спорът относно необходимите разходи за отбрана, може да разделят Алианса. Точно това е и целта на Путин.
По всичко личи, че за НАТО ситуацията става все по-трудна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския посланик Ерик Рубин

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския посланик Ерик Рубин

13 Февруари 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с американския посланик Ерик Рубин в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. След края на срещата се ще има изявления пред медиите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: След разпадането на ДРСМО – в Европа няма да бъдат разположен нови атомни оръжия

Die Sueddeutsche Zeitung: След разпадането на ДРСМО – в Европа няма да бъдат разположен нови атомни оръжия

13 Февруари 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. На двудневната среща в Брюксел министрите на отбраната на страните от НАТО ще обсъдят възможната реакция на Русия на решението на САЩ да излязат от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). „Сега ще трябва да обсъдим как НАТО се подготвя за новите руски ракети", заяви заместник-генералният секретар Роуз Гьотемьолер пред най-тиражирания германски вестник - Die Süddeutsche Zeitung. Но тя бе категорична: „Не възнамеряваме да разполагаме нови ядрени оръжия с наземно базиране в Европа".
Разпадането на ДРСМО предизвика загриженост за нова надпревара за ядрени оръжия, , особено в Германия. САЩ обвиняват Москва в нарушаването на договора от 1987 г. с новата крилата ракета 9M729, другите държави от НАТО ги подкрепиха в претенциите. След изтичането на 60-дневния срок, в който Русия трябваше да премахне ракетите, в началото на февруари САЩ официално обявиха оттеглянето си от споразумението, което е един от ключовите стълбове на архитектурата на сигурността в Европа.
След това и Москва излезе от договора, който забранява на двете държави използването на ракети с наземно базиране и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра. Все още обаче е възможно договорът да бъде спасен – вратата на дипломацията не е затворена. Вашингтон е готов да се откаже от излизането си от ДРСМО, ако Москва унищожи ракетите 9M729, подчерта Гьотемьолер.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за контрол над службите ще изслуша всички, които имат отношение към случая „Гебрев“

Комисията за контрол над службите ще изслуша всички, които имат отношение към случая „Гебрев“

13 Февруари 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за контрол над службите ще изслуша ръководители на специалните служби, главния прокурор Сотир Цацаров и всички, които имат отношение към случая „Гебрев“. Това се посочва в дневния ред на заседанието. То ще започне в 14.30 часа и ще бъде закрито за медии. На 11 февруари след среща при министър-председателя Бойко Борисов с посланика на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс, главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че заподозреният по случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Сергей Федотов“ е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев през април 2015 г. Цацаров уточни, че според разследването до този момент обаче няма данни българският бизнесмен да е бил отровен като Скрипал. За тези подозрения е сигнализирал самият той с писмо до главния прокурор през октомври 2018 г. Тогава Гебрев е представил резултати от изследвания на финландска лаборатория, поискани и финансирани от самия него през 2015 г., които до този момент не са били известни на следствието. Цацаров посочи, че в заключението си лабораторията потвърждава, че в пробите е имало следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. „Но не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на Конвенцията за химическите оръжия“, обясни Цацаров.
Българските и британските служби продължават съвместната си работа по случая „Гебрев“ по две линии - дали той е отровен с вещество от семейството на „Новичок“ и дали в случая е замесен един от заподозрените за случая „Скрипал“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: В Брюксел започва двудневна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО

FAZ: В Брюксел започва двудневна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО

13 Февруари 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министрите на отбраната на 29-те държави-членки на НАТО се събират в Брюксел на двудневна среща, в рамките на която за първи път ще обсъдят последиците от разпадането на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде направен още един опит за спасяване на споразумението между САЩ и Русия. Това ще се случи до месец август, когато изтича шестмесечния срок, след който САЩ ще излязат от договора. В същото време обаче Алиансът иска да започне планирането на мерките, които Организацията на Северноатлантическия пакт следва да предприеме в условията на прекратяване на ДРСМО.
Малко вероятно е да се вземе решение за отговора на НАТО на предполагаемите нарушения от страна на Русия до изтичането на шестмесечния срок на американското предизвестие.
Друга тема на двудневната среща на министрите в Брюксел е увеличаването на разходите за отбрана на държавите-членки. Очаква се в дискусиите по въпроса да има голямо напрежение, подчертават от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Потвърдиха среща между министрите на отбраната на САЩ и Турция в Брюксел

Anadolu Agency: Потвърдиха среща между министрите на отбраната на САЩ и Турция в Брюксел

12 Февруари 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар ще се срещне с американския си колега Патрих Шанахан. Това съобщиха от военното ведомство в Анкара, предава турската държавна информационна агенция Anadolu Agency.
Очаква се Акар и Шанахан да разговарят в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която ще се проведе в Брюксел в сряда и четвъртък, става ясно от изявление на Министерството на отбраната на Турция.
В работния график на турския военен министър са включени двустранни срещи с колегите му от Гърция, Франция, Република Северна Македония, Черна гора, Италия и Грузия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): НАТО преразглежда сътрудничеството с КСС

Sputnik (Сърбия): НАТО преразглежда сътрудничеството с КСС

12 Февруари 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на предстоящата двудневна среща в Брюксел, министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще обсъдят нивото на подкрепа, което организацията ще окаже на Косовските сили за сигурност (КСС) след трансформацията им в армия, предава Sputnik в сръбската си редакция.
В навечерието на срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че някои от членовете на Организацията на Северноатлантическия договор са разочаровани от решението на Прищина за налагане на 100-процентни мита за вноса в страната на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, но и заради „ненавременното“ решение за трансформиране на КСС в армия.
„Те дадоха ясно да се разбере, че КСС трябва да спазват международните задължения, включително Брюкселското споразумение, което означава, че те няма да влизат в северната част на Косово без съгласието на НАТО и КФОР“, подчерта каза Столтенберг на пресконференция в Брюксел преди двудневна среща на министрите на отбраната.
Съгласно думите му, темата за Косово ще бъде включена в дневния ред на втория ден от разговорите в Брюксел.
„Все още не сме взели решение, но ще направим оценка на нивото на ангажираност на НАТО, тъй като няколко съюзници смятат, че решението за трансформация на КСС в армия се случи в неподходящ момент, а други от тях бяха разочаровани от митата", поясни норвежкият политик.
Генералният секретар на НАТО заяви, че независимо от преговорите за „степента на ангажираност към КСС", основният мандат на КФОР в Косово няма да се промени.
„КФОР е операция, която продължава 20 години и нейният мандат се основава на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Тя защитава всички хора и допринася за стабилността и в по-широкия регион. Това ще продължи и ще остане непроменено“, увери Столтенберг.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Предприети са действия по възобновяване на досъдебното производство по случая с Емилиян Гебрев

Министър Младен Маринов: Предприети са действия по възобновяване на досъдебното производство по случая с Емилиян Гебрев

12 Февруари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Предприети са действия по възобновяване на досъдебното производство по случая с Емилиян Гебрев. Това каза пред журналисти в Кюстендил министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Според министър Маринов сигналът по случая „Гебрев” е подаден през 2015 година от страна на ВМА. Сигналът е бил свързан с настанено лице в безпомощно състояние. „Към този момент бяха неясни причините за неговото състояние и незабавно започнахме процесуално-следствени действия. Беше образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител. В хода на разследването бяха проведени абсолютно всички оперативно-издирвателни мероприятия, процесуално-следствени действия и множество експертизи”, каза министър Младен Маринов. По думите му тогава всичко е било извършено в пълен обем.
„Случаят напоследък има и още развитие. При получаване на конкретната информация, незабавно бяха предприети действия по възобновяване на досъдебното производство. Незабавно на най-високо политическо и професионално ниво - лично от премиера и от Главния прокурор, бяха уведомени партньорските служби”, каза министър Младен Маринов. По думите му случаят през цялото време е бил в полезрението на МВР и са се извършвали активни действия по него. Работата е била в пълен синхрон със западните партньори. Има издадена международна заповед за разследване, която е изпратена във Великобритания. Според вътрешния министър не се изключва нито една версия до момента, в който може да се отхвърли от събраните факти и обстоятелства. Към момента е образувано досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител. Министърът посочи, че през 2015 година разследващите са работили по това, което са имали към момента. Изследвани са всички места, на които потърпевшият е бил, както и всички възможни начини за допир с евентуално отровно вещество. На въпрос, кога Емилиян Гебрев е уведомил МВР, че сам си е платил изследване във финландска лаборатория, министърът посочи, че това е било в края на 2018 година.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: НАТО започва подготовка за отбранителни мерки в условията на прекратяване на ДРСМО

Йенс Столтенберг: НАТО започва подготовка за отбранителни мерки в условията на прекратяване на ДРСМО

12 Февруари 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО започва подготовка за отбранителни мерки в условията на прекратяване на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), но няма намерение за разполагане на нови ракети в Европа. Това подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтемберг в навечерието на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Организацията на Северноатлантическия договор, която започва в сряда в Брюксел, предава TACC.
„В същото време се подготвяме за свят без ДРСМО. Ще обсъдим какви стъпки трябва да предприеме НАТО, за да се адаптира към ракетите на Русия. Но каквито и да са тези стъпки, те ще бъдат балансирани, координирани и отбранителни. Не възнамеряваме да разполагаме нови ракети в Европа", увери норвежкият политик.
Столтенберг подчерта, че министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят „разполагането на няколко руски ракетни батальона 9M729". „Всички знаем, че договор, който се спазва само от една страна, не може да гарантира сигурността, така че САЩ, с пълната подкрепа на съюзниците си от НАТО, обявиха оттеглянето си. Това решение ще влезе в сила след шест месеца. Русия има последна възможност да действа отговорно – и ние я призоваваме да се възползва от тази възможност”, допълни генералният секретар на Алианса.
За пореден път Столтенберг увери, че „НАТО не иска нова надпревара във въоръженията. Тя не е в ничий интерес“.
Норвежецът обяви, че темата за ДРСМО ще бъде обсъдена и в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността и в рамките на директни контакти между Русия и НАТО. „Вече повдигнахме и ще продължим да повдигаме този въпрос както в рамките на Съвета Русия-НАТО, така и в преките преговори с Москва. Въпросът ще бъде обсъден и на Мюнхенската конференция, защото всички членове на Алианса разбират, че нашата сигурност е поставена под заплаха“.

Увеличаване на разходите за отбрана

Столтенберг заяви, че увеличаването на разходите за отбрана на европейските страни-членки на НАТО и Канада, ще възлиза на 100 милиарда долара през следващата година. В същото време той отбеляза, че не всички страни от Алианса ще изпълнят ангажиментите си за увеличаване на военните разходи до 2% от БВП до 2024 г.

Засилване на ролята на НАТО след Брекзит

В допълнение, генералният секретар на НАТО заяви, че оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз няма да промени отношенията на Лондон с отбранителния съюз на Запада, а само ще увеличи ролята на Алианса в Европа. „Брекзит ще промени отношенията между Великобритания и ЕС, но не и между Великобритания и НАТО. Напротив, ние можем да представляваме добра политическа платформа", отбеляза Столтенберг. Според генералния секретар след Брекзти, 80% от военните разходи на НАТО ще идват от държави, които не са част от Европейския съюз.

Курсът на Украйна към НАТО

Столтенберг заяви също, че за НАТО Украйна е важен партньор. Той увери, че Алиансът ще помогне на Киев в процеса на присъединяване, който включва и борба с корупцията. „Украйна е много важен партньор. Ще продължим да й помагаме в процеса на присъединяване, включително в борбата с корупцията", подчерта генералният секретар на организацията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заподозрян за случая „Скрипал“ е бил три пъти в България, като едно от посещенията съвпада с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев (ОБЗОР)

Заподозрян за случая „Скрипал“ е бил три пъти в България, като едно от посещенията съвпада с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев (ОБЗОР)

11 Февруари 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс във връзка с появилата се информация, че един от предполагаемите участници в отравянето на Сергей Скрипал е участвал и в това срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев. В срещата участваха още и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
Цацаров обясни, че по случая „Гебрев“ българските и британските служби работят съвместно по две линии – дали той е отровен с вещество от семейството на „Новичок“ и дали в случая е замесен един от заподозрените за случая „Скрипал“.
По отношение на първата линия на разследване главният прокурор обясни, че на този етап няма данни Гебрев да е отровен като Скрипал. Цацаров изнесе и всички публични факти по случая, според които на 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на компания "Емко". На 1 май Софийска градска прокуратура е образувала дело за опит за убийство. На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев. По време на разследването са взети различни проби и химически експертизи. Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в храна, която е погълнал неговият син, има съдържание на инсектицида хлорпирифос. Проверена е и храната по време на работната вечеря, като е установено, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества. Разследването обаче отхвърля тази версия, защото този препарат е в много ниски количества и не може да причини тези тежки последици. Цацаров посочи, че на 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят не е разкрит. „На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията и така на 15 октомври разследването бе възобновено. След това бе осъществено следното – между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС беше подписано споразумение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. При свой разпит Гебрев тогава за първи път казва, че е поискано от него изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Така че до този момент – 16 октомври 2018 г., за прокурорския екип за такова нещо не е известно. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на Конвенцията за химическите оръжия“, обясни Цацаров.
Главният прокурор посочи, че втората линия на разследване по случая „Гебрев“ е свързана с руския агент с псевдоним „Сергей Фодотов“, който е бил три пъти в България през 2015 г., като едно от посещенията му съвпада с отравянето на българския бизнесмен. Цацаров припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“. „Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за период от 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е посетил България три пъти – на 5 февруари 2015 г. влиза със самолет в София и излиза по същия начин на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров. Той посочи, че при едно от тези пътувания е налице съвпадение с времето, в което е отровен Гебрев. „МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута на „Федотов“ и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия“, заяви главният прокурор.
Вътрешният министър Младен Маринов уточни, че в пълен синхрон продължава работата за изясняването на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и пребиваването на руския гражданин у нас. Посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс коментира, че британските власти работят от няколко месеца съвместно с българските по случая „Гебрев“. „Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и разследването по случая „Скрипал“ и след „Брекзит“, каза още тя.
По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов уточни, че в сряда Комисията за контрол над службите за сигурност ще изслуша компетентните органи и институции по случая. „Това, което разбираме за пребиваването на човека, който е засечен по случая „Скрипал“ у нас, е много притеснително. Несериозно е твърдението, че това е солова акция. Такива хора не правят солови акции, такива хора правят акции, ако са били с такава цели с подкрепата на държавата“, заяви Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Наивно е да мислим, че руските спецслужби и ГРУ могат да допускат глупави грешки като при отравянето на Гебрев

Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност: Наивно е да мислим, че руските спецслужби и ГРУ могат да допускат глупави грешки като при отравянето на Гебрев

11 Февруари 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. Наивно е да мислим, че руските спецслужби и ГРУ могат да допускат глупави грешки като при отравянето на Гебрев. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Според него в цялата история, както и със случая „Скрипал“, има подценяване и внушение, че руснаците са идиоти. Целта е генерално политизиране и разделяне на света на две, каза още той. „Мисля че в този случай всичко се политизира и провежда под знака на предстоящите евроизбори. Господин Гебрев се опитва всячески да привлече вниманието към себе си и фирмите си. Очевидно през последните няколко години нагло се опитват да му ги откраднат“ каза той. Според проф. Николай Радулов е възможно „Федотов“ да е работил за руските служби и да е бил уволнен. Никоя световна служба не е застрахована към такива провали, каза още той, като с това обясни непрофесионалния опит за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Той предупреди, че у нас контролът е силно занижен от гледна точка на присъствие на служители на руските служби. Експертът каза и, че ако се прегледат списъците на влезлите в страната около април 2015-та година, ще се намерят имена на поне десетина руски офицери. Той допълни, че в страната ни има огромна руска диаспора - само покрай Черноморието живее над 300 хилядна армия от хора, някои от които е възможно да събират информация и да работят за специалните служби, като на няколко места, дори на пристанището на „Лукойл“ са били засечени официални служители на руските специални служби. Радулов каза още, че българските власти и службите може да са знаели много по случая, въпросът е: какво са направили. Хората се интересуват от резултатите, обясни той.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кой е Емилиян Гебрев? (Справка Агенция „Фокус“)

Кой е Емилиян Гебрев? (Справка Агенция „Фокус“)

11 Февруари 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Службите започват ново разследване за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев от 2015г. Във връзка със случая Агенция „Фокус“ публикува справка за това кой е Емилиян Гебрев.

Кой е Емилиян Гебрев?
Емилиян Гебрев работи като служител на държавната фирма „Кинтекс”, която по тоталитарно време се занимава с износ на оръжие и боеприпаси. Напуска фирмата малко след началото на прехода, за да започне частен бизнес, като използва опита и контактите си главно в Северна Африка.
Гебрев създава „Емко“ през 1992 г. като основният предмет на дейност на фирмата е износ на боеприпаси.
През 2001 г. Гебрев е задържан от митническите власти на САЩ на кораб, превозващ 30 млн. патрона на „Емко” ЕООД за Никарагуа. Патроните са 7,62 мм за автомат „Калашников” АК-47. По-късно Гебрев успява да си върне стоката.
Името на бизнесмена е замесено и в скандал с оръжие от Македония през 2006 г. Тогава властите в Скопие задържат три български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от местната казарма „Гоце Делчев”, които е трябвало да бъдат изнесени през България за трета страна. По документи оръжието е трябвало да бъде претопено в металургичния завод „Тито”, но от завода го продават за близо 200 хил. долара, като обясняват, че с парите ще се купят противогази за македонската армия. Картечниците са продадени на цени 10 пъти по-ниски от стандартните и македонците анулират сделката.
По данни на Министерство на отбраната „Емко” ЕООД е една от дузината фирми, изкупували артилерийски гилзи от военните складове край Челопечене, които бяха взривени през 2008 г.
През есента на 2011 г. гръмва склад на фирмата край севлиевското село Ловни дол, пълен с артилерийски снаряди, калибър 122 и 152 мм, купени от Чехия.
През 2012 г. Името на Емилиян Гебрев фигурира в „блек нот“ („черна нота“), пратена до външното министерство от Руската федерация. Според руснаците Гебрев продавал нелегално оръжия в Грузия и в други размирни райони.

Отравянето на Гебрев
На 28 април 2015 г. след вечеря със свои партньори от чужбина Емилиян Гебрев се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА.
На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“.
На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми.
На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура повдига обвинение за убийство, като разследването е заложено на СДВР. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др. Заключенията от химичните експертизи показват, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества.
На 4 април 2016 г. наказателното производство е спряно поради това, че извършителят не е разкрит.
На 11 октомври 2018 г. до главния прокурор постъпва писмо от Емилиян Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията.
На 15 октомври 2018 г. разследването е възобновено. След това между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано споразумение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели.


„Емко“ и сагата с „Дунарит“
През 2013 г. „Емко“ ЕООД е единственият кандидат за приватизация на най-големия ни оръжеен завод - ВМЗ-Сопот. Тогава процедурата е прекратена в последния момент, защото се оказва, че Гебрев не е внесъл определения депозит от 3 млн. евро.

През май 2015 г. „Емко” ЕООД е една от седемте фирми, кандидати за приватизация на НИТИ – Казанлък - едно от най-успешните държавни дружества, което освен с търговия се занимава и с развойна дейност.

През февруари 2016 г. от подадено заявление за концентрация до Комисията за защита на конкуренцията става ясно, че „Емко“, иска да придобие завода за експлозиви „Дунарит“. Собственикът на „Емко" Емилиян Гебрев, отказва коментар за медиите. „Дунарит“ е едно от предприятията собственост на банкера Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира през 2014 г. След фалита на банката лицензът на завода е отнет, но съдът спира решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност и предприятието заработва отново. Държавата тогава се отказа да обжалва съдебното решение.

На 28 март 2016 г. агенти на ДАНС и прокурори започват обиски в държавната оръжейна фирма „Кинтекс“. Те търсят документи за източване на държавната оръжейна фирма на стойност около 57 млн. евро, като властите разполагат с информация, че източването е ставало чрез неизгодни договори, сключени от държавният оръжеен търговец с частната компания „Емко“.

На 3 април 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията блокира Емилиян Гебрев в опита му да купи оръжейния завод в Русе „Дунарит“. Решението на антимонополната комисия идва само седмица след като ДАНС започна проверка на договори, сключени от кандидат-купувача с държавната „Кинтекс“. В определението на КЗК е записано, че сделката по продажбата на фабриката засега трябва да бъде спряна временно. Като причина за това се посочват течащи спорове между акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, заради навлизането на нов съдружник. В момента вече е заведено и търговско дело и докато то не приключи, от КЗК отказват да разглеждат искането на „Емко“ да придобие „Дунарит“

На 17 август 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказва да се произнесе по евентуална сделка за военния завод „Дунарит“ и така прехвърля топката на Върховния административен съд (ВАС). ВАС обаче отменя определението на КЗК, с което комисията се отказва да се произнесе по сделката, и върща производството за ново разглеждане.
Сега комисията посочва в решението си, че сделката за придобиването на „Дунарит“ от „ЕМКО“ не попада в обхвата на чл. 24 от Закона за защита на конкуренцията, който регламентира предварителното уведомяване на антимонополния регулатор при концентрации на предприятия, ако оборотът им за предходната година надвишава определен финансов праг. Страните по сделката могат да обжалват решението в 14-дневен срок пред ВАС.
Така на практика КЗК позволява на Емилиян Гебрев да придобие военния завод, но съдът е блокирал всякакви промени
От Търговския регистър става ясно, че Гебрев е отпуснал заем от 10 млн. евро на „Дунарит", но вземането не е вписано заради възражение на „Виафот".

На 23 август 2016 г. макар КЗК да разрешава сделката за „Дунарит" битката между ръководството и преките акционери и заложния кредитор „Виафот инвестмънт България“ който е контролиран от Делян Пеевски, се пренася в Търговския регистър и съда.
СГС спира вписване в Търговския регистър решения на Общото събрание на акционерите в „Дунарит“. Искането за спиране на регистърното производство е дошло от дружеството „Виафот инвестмънт България“. Дружеството претендира, че е заложен кредитор на „Дунарит“ по силата на договор между него и един от собствениците на военния завод в Русе – „Кемира“. По силата на този договор, поне според „Виафот инвестмънт България“, офшорката има правото да разполага с акциите на „Кемира“ и да одобрява как се гласува с тях.

На 25 юли 2017 г. лицензът на оръжейната фирма „Емко“ е замразен след проведено заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. На съвета са разгледани получени от МВР справки, за извършени проверки в няколко от оръжейните фирми в страната. Най-сериозни нарушения са открити във фирмата на оръжейния търговец Емилиян Гебрев – „Емко“, като службите са констатирали редица пропуски, включително нарушения относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите.

На 9 август 2017 г. след сигнал от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и последвало щателно разследване, държавното обвинение е подвело под отговорност собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев, изпълнителния директор на завода Кръстю Кръстев и още един от членовете на ръководството на фирмата за източването на дружеството и пране на пари в ОПГ. Обвиненията са повдигнати през последната седмица, като тримата са пуснати на свобода срещу мярка „подписка“.
Срещу Емилиян Гебрев и директорите на двете дружества е образувано наказателно производство по чл.з21 от НК за организирана престъпна група, в което той е организатор, а директорите са участници и същата е създадена с цел да вършат престъпления по чл.25з от НК.

На 29 август 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов заявява, че държавата ще изкупи оръжейния завод "Дунарит", за да защити 5 000 работни места в региона на Русе. По думите му в "Дунарит" има 3 проблема - липса на собственик, евентуалното отнемане на лиценза, заради обвинения на управителите, и 67 млн.лв. изискуеми кредити. Караниколов допълва, че държавата е изкупила изискуеми заеми на дружеството за 40 милиона. От казаното става ясно, че според икономическия министър единствения вариант дружеството да продължи да работи е то да стане отново държавна собственост.

На 5 септември 2017 г. в свое изказване оръжейния търговец и собственик на фирма „Емко” Емилиян Гебрев изразява недоумение по отношение изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов, че държавата ще спасява "Дунарит". Според Гебрев за последната календарна година (2016 година) „Дунарит” има 28 млн. лева печалба, което не предполага нужда от оздравяване. Гебрев се определя и като единствен собственик на предприятието, с което отхвърля напълно мотивите, че собствеността на "Дунарит" нее ясна.
„Собственикът на „Дунарит” е ясен и няма никакви колебания за това. Действащото лице е един министър на икономиката, разпоредителите сигурно са други. Но с опита си за национализация той подвежда правителството, компрометира партията, която стои зад него, и задкулисния човек, който е един добър бизнесмен и депутат“, изтъкна оръжейният търговец.“

На 5 септември 2017 г. в медиите излиза информация, че окръжният съд в Русе е спрял вписването на компанията на Емилиян Гебрев "Емко" като собственик на "Дунарит" и такъв към момента е банкерът Цветан Василев, чиито акции са запорирани от държавата. От Търговския регистър се вижда, че съдът се е произнесъл на 16 август, а на 28 август е спрял и увеличаването на капитала на военния завод "Дунарит" от 8 млн. на 68 млн. лв., след което новите акции е трябвало да станат собственост на "Емко". Апелативният съд във Велико Търново също е спрял увеличението на капитала. Така собственик на "Дунарит" остава фирмата "Кемира" на банкера Цветан Василев. Нейният дял от над 91% във военния завод обаче е запориран от държавата. В своя извънредна пресконференция по случая министърът на икономиката Емил Караниколов също заявява, че оръжейният предприемач Емилиян Гебрев не е собственик на „Дунарит“.

На 16 септември 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов съобщава, че държавният ВМЗ Сопот е определен да изпълнява договори с "Кинтекс" за износ на оръжие вместо "Емко". Причината е, че дружеството, собственост на Емилиян Гебрев, е с отнет лиценз за търговия заради открити нередности при съхраняването на боеприпасите. Затова "Кинтекс" прекратява контрактите си с "Емко".
В същото време от фирма „Емко“ съобщаватр за медиите, че от м. август 2017 г. близо 650 тона боеприпаси са блокирани от август край Бургас и не могат да бъдат транспортирани заради държавната намеса.

На 20 септември 2017 г. фирма "Емко" иска в Търговския регистър да бъде вписан нов управител - Марийка Радомирлиева-Букорт. Ходът идва, след като другият управител - Христо Гебрев, получава обвинение от прокуратурата, че е съучастник в престъпление. Обвинението би могло да послужи като претекст да не бъде върнат външнотърговският лиценз на "Емко". Христо Гебрев е син на известния оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, собственик на "Емко", който претендира, че е собственик и на друга голяма оръжейна компания - "Дунарит". Всичко това се случва на фона на общ протест на работниците на предприятието, в който те настояват лицензът на завода да бъде възстановен.

На 21 септември 2017 г. в медиите излиза информация, че оръжейната фирма на Емилиян Гебрев – „ЕМКО“, фигурира в забранителен списък (бюлетин) на Държавния департамент на САЩ, в който са включени фирми от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други държави, на които е забранено да търгуват с американски фирми. „ЕМКО“ е единствената фирма от България, която е попаднала в забраната. На практика това означава, че Гебрев е обявен за „персона нон грата“ при сделките за оръжие, сключвани с дружества от САЩ.

На 3 октомври 2017 г. адвокатът на обвиняемия за източването на КТБ Цветан Василев и на собственика на "Емко" Емилиян Гебрев -Лазар Карадалиев, е обвинен за участие в организирана престъпна група за внос и контрабанда на цигари.

На 10 октомври 2017 г. държавата и военният завод „Емко” постигат споразумение. „Емко“ получава обратно всички договори с "Кинтекс", които са им отнети през лятото, става ясно след среща между премиера, икономическия министър Емил Караниколов и представители на оръжейната фирма – собственика Емилиян Гебрев и финансовия директор на „Емко”. Държавата първо беше взела лиценза за търговия на предприятието, собственост на Емилиян Гебрев, а после пренасочи три поръчки за Индия към държавното ВМЗ. Договорите за над 100 млн. долара ще се изпълнят от „Емко" след връщането на лиценза. Решението е взето след неколкодневни протести от страна на служители на предприятието.

На 18 януари 2019 г. собственикът на дружество „Емко“ ООД, е извикан в Националната следствена служба. След повече от час престой в следствието Гебрев излиза с „прецизирано обвинение“ по случая с придобиването на „Дунарит“.

На 21 януари 2019 г. петчленен състав на Върховния административен съд връща казуса със собствеността върху „Дунарит“ за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Министрите на отбраната на Турция и Гърция ще продължат работата на Ердоган и Ципрас

Kathimerini: Министрите на отбраната на Турция и Гърция ще продължат работата на Ердоган и Ципрас

11 Февруари 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Поемайки нещата от там, откъдето гръцкият премиер Алексис Ципрас и турският президент Реджеп Таийп Ердоган ги оставиха миналата седмица, министрите на отбраната на двете страни ще продължат да разглеждат начините за запазване на отворени канали за комуникация между Атина и Анкара в контекста на министерската среща на НАТО в Брюксел в сряда, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Гръцкото правителство се опита да извлече полза от символиката на посещението на Ципрас в Турция миналата седмица, което включи посещение на Света София и Богословската семинария в Халки, но анализаторите бързо отбелязаха, че в деня на пристигането си в Анкара Ердоган е обявил награда за главата на получилите убежище в Гърция осем турски бивши офицери, които са обвинени, че са участвали в неуспешния държавен преврат в Турция през 2016 година, пише вестникът.
Освен това, военното присъствие на Турция в Източното Средиземноморие остава значително, а същевременно не е имало прекъсване на нарушенията на сондажния кораб "Барбарос Хайредин паша" в изключителната икономическа зона на Кипър, посочва още ежедневникът.
В петък Турция обяви, че е произвела втори такъв кораб, който ще бъде изпратен в Източното Средиземноморие.
В този контекст се очаква министрите на отбраната Евангелос Апостолакис и Хулуси Акар да обсъдят мерки за изграждане на доверие, за да предотвратят ескалация на напрежението между двете страни. Очаква се Апостолакис да повдигне въпроса за турските полети в Егейско море.
Гръцкият военен министър ще се срещне и с министъра на отбраната на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) Радмила Шекеринска.
Той ще стане първото високопоставено гръцко официално лице, което ще се срещне с министър от Македония след преименуването на страната, която от сряда официално ще се казва Северна Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Опитът да се внуши връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев е безумен

Румен Петков, АБВ: Опитът да се внуши връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев е безумен

11 Февруари 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Варна. Опитът да се внушава връзка между отравянето на Сергей и Юлия Скрипал и на Емилиян Гебрев е повече от безумен. Това коментира пред журналисти във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той заяви, че по случая с Гебрев са направени експертизи в българска и финландска лаборатории. „В тях много ясно се казва какъв не е препаратът. И опитите да се правят внушения, че видите ли Русия тръгва на някаква разправа с този или онзи, без да има за това нужните доказателства, са грозновати“, допълни Румен Петков. Той посочи, че по същия начин през 2018 година е подходила Великобритания, като е обявила без никакви процесуално-следствени действия за извършители някакви руски граждани.
„Великобритания отказа съвместно разследване, предложено от Русия, и всъщност показа, че без доказателства могат да се произнасят присъди. Този подход очевидно целеше да измести фокуса от Брекзит към измислени теми, защо никой не обърна внимание, че буквално месеци след случая „Скрипал“ една гражданка на Англия почина отровена. На нея никой не й обърна внимание“, отбеляза председателят на ПП АБВ. „Но тук, понеже има елемент на закачка, предполагам си спомнят вашите слушатели шума и енергията, с която една част от европейските държави изтеглиха посланиците си в Москва и буквално десет дни след това ги върнаха. Защото тези държави имат своите интереси и политическите внушения, натиск, са едно, но взаимоотношенията, деловите интереси и контактите в икономиките са нещо съвсем друго. Когато обвиняваме Венецуела, че там има глад, има трудности, защо не кажем първо, че това е в резултат на наложените санкции? И не се ли преследва същата цел в Русия?“, каза още Румен Петков. В тази връзка той допълни, че от АБВ, която според него е истинската европейска партия, ще настояват в новия Европейски парламент за сваляне на санкциите към Русия и установяване на отношения, които отговарят на българските интереси, а българският интерес, според него, изисква евтина ел. енергия, достъпни цени на стоки от първа необходимост и връщане на страната ни на руските пазари.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Предстоящата среща Апостолакис-Акар: Министрите започват от там, където спряха Ердоган и Ципрас

Kathimerini: Предстоящата среща Апостолакис-Акар: Министрите започват от там, където спряха Ердоган и Ципрас

11 Февруари 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Министрите на отбраната на Турция и Гърция Хулуси Акар и Евангелос Апостолакис ще продължат разговорите от там, където лидерите на двете страни – Реджеп Тайип Ердоган и Алексис Ципрас, спряха при преговорите миналата седмица, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Военните министри на двете страни ще продължат да проучват начините за отваряне на каналите за комуникация между Атина и Анкара в контекста на срещата на върха на министрите на НАТО, която ще се проведе в Брюксел в сряда, 13 февруари.
Правителството се опита да извлече полза от символиката на посещението на Ципрас в Турция миналата седмица, което включваше посещения в „Света София“ и семинарията на остров Хали в Истанбул. Още тогава обаче Ердоган постави на масата на преговорите въпроса за избягалите в Гърция след опита за държавен преврат турски военнослужещи. Атина отказва да ги екстрадира.
Освен това, военното присъствие на Турция в Източното Средиземноморие остава значително, подчертават от редакцията, като същевременно припомнят, че миналия петък Анкара съобщи за намеренията си да изпрати втори сондажен кораб в района на остров Кипър.
В този контекст се очаква министрите на отбраната Евангелос Апостолакис и Хулуси Акар да обсъдят мерки за изграждане на доверие, за да предотвратят ескалация на напрежението между двете страни. Очаква се Апостолакис да повдигне въпроса за турските полети в Егейско море и нарушенията им на гръцкото въздушно пространство.
Апостолакис ще се срещне и с министъра на отбраната на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) Радмила Шекеринска. Той ще стане първият представител на официална Атина, който ще се срещне с военен министър на Скопие след официалното преименуване на страната на Република Северна Македония.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“

11 Февруари 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. Това каза посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс след среща с министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес проведохме една ползотворна среща с премиера, главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР. Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. И всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякаква предположения за намеса на руски служби в Европа“, заяви Хопкинс.
Тя посочи, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с българските служби. „Но в момента тече разследване и не можем да дадем данни по случая. Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и след „Брекзит“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и пребиваването на руския гражданин у нас

Министър Младен Маринов: В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и пребиваването на руския гражданин у нас

11 Февруари 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на всички факти и обстоятелства по отравянето на Емилиян Гебрев. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка със случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента, когато на 30 април 2015 г. получихме сигнал за това, че Емилиян Гебрев е настанен във ВМА, незабавно започнахме оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Както каза и главният прокурор, беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Работихме по всички факти и обстоятелства както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на това, че става въпрос за битово отравяне“, коментира Маринов. По думите му са били назначени и извършени множество експертизи, които са фиксирали всички възможни факти и обстоятелства към онзи момент, така че да се работи по разкриване на извършителя.
„В пълен синхрон продължаваме работа за изясняване на всички факти и обстоятелства както по линия на самото отравяне, така и по линия на пребиваване на руския гражданин на територията на страната“, каза още Младен Маринов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.