НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Държавата нито има намерението, нито има капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в Стратегията за детето, които трябва да се прецизират

Министър Красимир Вълчев: Държавата нито има намерението, нито има капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в Стратегията за детето, които трябва да се прецизират

10 Май 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Държавата нито има намерението, нито има капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в Стратегията за детето, които трябва да се прецизират. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Сутрешния блок на България он Еър. „Моят опит доказва, че всеки един документ може да бъде допълнително обсъден и подобрен. Това трябва да се случи“, каза той. Вълчев допълни, че има много хора, които са с активно мнение и отношение и те не са били въвлечени в писането и първоначалното обсъждане на стратегията. „Има нужда от едно по-продължително обсъждане. Това е целта. Имаме нужда от такава стратегия. Имаме нужда от такъв разговор, всъщност. Ние трябва да използваме такива документи, за да водим положителен, смислен разговор за бъдещето за децата. Има разделителни линии, не бих казал и разделителни линии, различни мнения“, допълни министърът.
Вълчев каза още, че не може да се допусне, че всички родители са напълно отговорни към децата си. „Детето има права. По принцип детето трябва да бъде отглеждано в семейна среда, да се подпомага семейството. Но в редки случаи имаме и безотговорни родители. Това го виждаме и по отношение на правото на образование. Детето има свои собствени права, които трябва да бъдат гарантирани. Правото на образование е задължение на родителите, но ние имаме голям брой деца, в които семейства липсва отговорност на родителите към образованието. Тогава държавата трябва да има по-силна функция, затова направихме механизма, за да работим заедно с останалите държавни институции“, допълни министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Жители на града ще подкрепят Националния протест срещу Стратегията за детето

Велико Търново: Жители на града ще подкрепят Националния протест срещу Стратегията за детето

1 Май 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Жители на Велико Търново ще подкрепят Националния протест срещу Стратегията за детето 2019-2030, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. На 11 май се предвижда да се проведе масов протест пред Министерски съвет. Освен в София протести ще има и в още няколко български града, сред които и Велико Търново. Недоволните граждани са се обединили в обща група в социалните мрежи. Те вече са провели и няколко организационни срещи, като предстои да се съберат и тази събота, когато ще бъде избрано мястото и начина на провеждане на протеста.
Недоволните граждани смятат, че новият документ е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив за гражданите на България. Според тях в документа се предвижда „пълна власт“ от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство. Те твърдят, че в основата на стратегията стои разрушаване на традиционното семейство, цели се ограничаване на правата на родителите и чрезмерно и недемократично разширяване на контролните функции на държавата по отношение на децата и семейния живот. Недоволните граждани се опасяват, че съществува риск и в България социалните служби да изземат функциите на родителите, както и да се улесни изземването на деца от семействата им и преместването им в приемни семейства. Техните притеснения са за това, че децата ще бъдат третирани като обект на обществена и държавна намеса, при която ролята на родителите и естествената семейна среда са сведени до минимум. Те посочват, че стратегията предвижда ранно сексуално обучение в и извън държавните училища, които се оставят в ръцете на държавните служители, както и неправителствените организации (доставчиците на услуги), работещи с тях. Противниците на стратегията заявяват още, че стратегията е изготвена в нарушение на основни конституционни и човешки права, записани в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протест срещу Националната стратегия за детето и джендър идеологията ще се проведе в града

Сливен: Протест срещу Националната стратегия за детето и джендър идеологията ще се проведе в града

1 Май 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протест срещу Националната стратегия за детето ще се проведе от 17.00 часа до 18.00 часа пред сградата на Община Сливен, съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен Надежда Маргенова от организаторите на събитието. Инициаторите на протеста се обявяват срещу противопоставянето на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите, чрез страх от законното отнемане на децата им. Освен това протестът е насочен и срещу джендър идеологията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов спря работата по Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов спря работата по Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

26 Април 2019 | 02:10 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта за Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) беше спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото.
В своя официална позиция Министерството на труда и социалната политика посочи, че целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. „Въпреки това министерството отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки“, посочват още от министерството и допълват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. „Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи“, отбелязват от социалното министерство.
Стратегията предвиждаше въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани. Документът въвеждаше и задължение за изграждане на приобщаваща среда с цел приобщаването на децата с увреждания, децата от различен етнически произход и децата от различни уязвими групи. Имаше идея и за въвеждана на стандарти за качеството на грижите в детските ясли и предучилищното образование, които да са в съответствие с Европейската рамка за качество за услугите за образование и грижи в ранна детска възраст. Стратегията въвеждаше повече кариерно ориентиране, повече сексуално образование, повече спорт в училище, повишаване на здравната култура и участие на родителите в образователния процес. Документът предвиждаше и разширяваше на правомощията на социалните служители и държавата.
В началото на април Светият синод изрази притеснения по повод новата стратегия. В oфициалната си позицията БПЦ заяви, че проектът за национална стратегия за детето дава твърде големи правомощия на социалните служители и на държавата, изземва функции на родителите и семейството, отваря твърде много врати за неправомерно отнемане на децата, за анонимни необосновани сигнали за родителско насилие. И в същото време не предвижда достатъчно мерки за подпомагане на семейства, които са затруднени в това да полагат нужните и достатъчни грижи за децата си.
На 22 април на протест срещу приемането на документа излязоха десетки граждани в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Според тях документът е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив за гражданите на България. Протестиращите заявиха, че в стратегията се предвижда „пълна власт“ от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство. Срещу документа се обявиха и някои политически партии, сред които СДС, ВМРО и др.
Агенция „Фокус“ припомня: Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа бяха гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа бяха подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда. Други цели на документа бяха гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов спря работата по Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов спря работата по Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

25 Април 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта за Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) беше спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото.
В своя официална позиция Министерството на труда и социалната политика посочи, че целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. „Въпреки това министерството отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки“, посочват още от министерството и допълват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. „Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи“, отбелязват от социалното министерство.
Стратегията предвиждаше въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани. Документът въвеждаше и задължение за изграждане на приобщаваща среда с цел приобщаването на децата с увреждания, децата от различен етнически произход и децата от различни уязвими групи. Имаше идея и за въвеждана на стандарти за качеството на грижите в детските ясли и предучилищното образование, които да са в съответствие с Европейската рамка за качество за услугите за образование и грижи в ранна детска възраст. Стратегията въвеждаше повече кариерно ориентиране, повече сексуално образование, повече спорт в училище, повишаване на здравната култура и участие на родителите в образователния процес. Документът предвиждаше и разширяваше на правомощията на социалните служители и държавата.
В началото на април Светият синод изрази притеснения по повод новата стратегия. В oфициалната си позицията БПЦ заяви, че проектът за национална стратегия за детето дава твърде големи правомощия на социалните служители и на държавата, изземва функции на родителите и семейството, отваря твърде много врати за неправомерно отнемане на децата, за анонимни необосновани сигнали за родителско насилие. И в същото време не предвижда достатъчно мерки за подпомагане на семейства, които са затруднени в това да полагат нужните и достатъчни грижи за децата си.
На 22 април на протест срещу приемането на документа излязоха десетки граждани в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Според тях документът е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив за гражданите на България. Протестиращите заявиха, че в стратегията се предвижда „пълна власт“ от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство. Срещу документа се обявиха и някои политически партии, сред които СДС, ВМРО и др.
Агенция „Фокус“ припомня: Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа бяха гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа бяха подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда. Други цели на документа бяха гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика: Много от българите приемат ЕС за даденост, а той е в дома на милиони семейства

Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика: Много от българите приемат ЕС за даденост, а той е в дома на милиони семейства

25 Април 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. Много от българите приемат ЕС за даденост и нямат отношение към неговата политика, а той е в дома на милиони семейства. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иван Нейков, бивш социален министър, а сега директор на Балканския институт по труда и социалната политика. „Няма значение дали наш близък работи в ЕС, дали в дома ни идват пари от неговата работа в ЕС, дали децата ни учат в ЕС, ЕС е у нас, в кухнята на всеки един. В същото време идват европейски избори - всичко можеш да чуеш в дискусиите, но не и по онези големи въпроси, които ЕС предлага да бъдат решени“, поясни експертът. Той даде за пример падането на роуминга в ЕС, като уточни, че българинът забравя, колко други важни въпроси поставя ЕС и то в социалната сфера. „Едно от най-важните неща, пред които е изправен пазарът на труда, това са новите форми на заетост – нетрадиционни, нетипични форми, дистанционни, работа с ваучери, работа през платформи, това са съвършено важни за всеки мислещ човек неща, но тях не ги коментираме. Коментираме отново фалшиви новини. Имаме огромно поле за въвеждане на гъвкави режими на работа, които да съчетават семейния и служебния живот, но това също не се коментира и после се чудим защо на ЕС гледаме като на големия брат, който трябва да дойде и да издърпа ушите на кмета, на министъра, защото не си вършат работата. Имаме необходимост да осъзнаваме мястото и ролята на европейската общност и да я защитаваме“, каза още Иван Нейков.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика: Грешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за детето

Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика: Грешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за детето

25 Април 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Грешка е спирането на работата по проекта за Националната стратегия за детето заради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иван Нейков, бивш социален министър, а сега директор на Балканския институт по труда и социалната политика. Нейков обясни, че Националната стратегия за детето е опит да се координират ангажименти и усилия на много институции и на цялото ни общество с една единствена цел – да се осигури развитие и реализиране на капацитета на всяко дете в България. Според Нейков в документа е възможно да има теми за дискусия, но това е визията, погледът, който обществото ни трябва да има по темата за развитие на детето през следващите 10 години. По отношение на бурните дебати в обществото, предизвикани от стратегията, Иван Нейков коментира, че е изумен от непрофесионалните изказвания, които се разпространяват в медийното пространство. „Цяла Европа, включително и България, в продължение на десетилетия говори за създаването на т. нар. детско правосъдие, в което да бъдат защитавани интересите на децата“, допълни Нейков. По думите му подобна истерия може да бъде обяснена с непознаване на стратегията. Да се твърди, че 66% от родителите ще бъдат криминално проявени, а забраната за физическо насилие над дете е насилие над родителите, е уникално непознаване и емоционално отношение по толкова важни проблеми, каза още Нейков. „Правителството си сърба попарата, която само надроби. А някой ревне, а веднага даваме заден ход. Това е стратегия, да не кажа и традиция, моето предложение е 6 месеца преди избори нищо да не се прави в България, защото каквото и да се направи, се спира. Грешка е, че се спира стратегията, по нея може да има много дискусии, но една голяма част от протестиращите твърдят, че това е закон, който лишава някого от нещо. Това не е закон, става дума за документ, който показва, как ще се развива този въпрос през следващите 10 години“, обясни Иван Нейков.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Джамбазки, ВМРО: Скандалната стратегия за закрила на детето е спряна и това е поредната победа за Патриотите от ВМРО

Ангел Джамбазки, ВМРО: Скандалната стратегия за закрила на детето е спряна и това е поредната победа за Патриотите от ВМРО

25 Април 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Скандалната стратегия за закрила на детето е спряна – факт, който няма как да не ме радва. Това е поредната победа за Патриотите от ВМРО. Това написа евродепутатът и водач на листата на ВМРО – БНД за предстоящите европейски избори Ангел Джамбазки в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Ние бяхме от първите, които поведохме битката за отмяната му. Аз лично писах до Агенцията за закрила на детето два пъти, а депутатите от ВМРО водиха своята битка в парламента.Този меко казано проблемен документ даваше възможност да се узаконят спорни практики при възпитанието на децата, оспорваше ролята на семейството и родителите и правеше внушения, които да поведат страната ни по пътя на извратените правила в държави като Норвегия и Холандия. Ето защо и нашите битки в защита на традициите, семейството и християнските ценности имат смисъл! Нашата борба срещу мултикултурализма и евробюрократизма няма да спре. Ние браним България!“, пише още Джамбазки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работата по проекта на Стратегията за детето е спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов

Работата по проекта на Стратегията за детето е спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов

25 Април 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта за Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) е спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.
"Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки", посочват още от министерството и допълват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. "Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи", отбелязват от Министерството на труда и социалната политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Гавриил: Свръхлибералният скандинавски подход към децата е страшен

Митрополит Гавриил: Свръхлибералният скандинавски подход към децата е страшен

17 Февруари 2019 | 18:13 | Агенция "Фокус"
София. Свръхлибералният скандинавски подход към децата е страшен. Това заяви ловчанският митрополит Гавриил в предаването „120 минути” по бТВ във връзка с Национална стратегия за детето и публикуваната, а впоследствие свалена от сайта на Св. Синод позиция по документа.
„Ние изработваме становищата по екипен начин. Синодът определя комисия от педагози, богослови и юристи, на които им се възлага дадена тема. След това становището минава през заседание на Светия синод. В случая нямаше възможност, защото имахме четири дни, за да направим становище, за да може то да влезе навреме в сайта на Министерския съвет”, обясни митрополит Гавриил.
„Аз лично съм против физическите наказания. Смятам, че това не работи. По-добре е детето да бъде лишено от нещо, което обича. Например някаква игра. Това дава по-добър ефект. Физическото наказание е крайна мярка”, смята той.
По думите му скандинавският пример децата да имат повече свобода да взимат решения всъщност е свободия. „За мен този пример е страшен и най-много ме е страх България да не стигне някога до това, което е в скандинавските страни. Ако имаме възражения срещу тази стратегия, то е защото се опасяваме, че тя е един преходен елемент по пътя към стигане на нещо подобно. А то е нещо страшно, защото постепенно се изземват функциите на възпитание на родителите и се възлагат все повече на държавни учреждения”, коментира Гавриил.
„Абортът е убийство. В този смисъл бихме искали защитата на детето да започне още в момента на неговото зачатие. Не си въобразявам обаче, че можем да постигнем това да бъде забранен. Не се и опитвам да го правя. Мнението ми обаче не може да бъде друго”, каза още митрополит Гавриил.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод все още не е разгледал Националната стратегия за детето и няма становище по текста (ОБЗОР)

Св. Синод все още не е разгледал Националната стратегия за детето и няма становище по текста (ОБЗОР)

13 Февруари 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод все още не е разгледал Националната стратегия за детето и няма становище по текста. Това обяви Патриарх Неофит във Варна, където Негово светейшество е по повод тържественото отбелязване на 50-годишния юбилей на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Патрирах Неофит коментира, че Светият синод на Българската православна църква ще излезе със специално становище по въпроса, след като бъде обсъден. По думите му въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава. Що се отнася до публикуваната преди дни позиция по темата, той заяви, че това е било нещо като първоначално становище, което не е било съгласувано предварително на заседание на Светия Синод.
Темата коментира и Ловчанският митрополит Гавриил. „В България родителите възпитават децата си, а не ги тормозят, искаме и двете страни да имат права. Не може всеки един родител да бъде подозиран за тормоз над децата си и всеки съсед да може да се обади и да му вземат децата. Това искахме да се избегне с позицията на Синода“, заяви той. Митрополит Гавриил каза още, че в България родителите обичат и възпитават децата си, и не ги тормозят. Когато обаче има изключение, ситуацията е друга, но тогава насилието трябва да се докаже. Той отново обясни, че тъй като крайният срок за качване на становище по стратегията на сайта на Министерския съвет е бил много кратък, в старанието си да го спазят, от Синода са пуснали предизвикалия полемики текст, без да е имало обсъждане. По думите му заседание по документа се планира в края на февруари и на него със сигурност ще бъде обсъден нов текст. „Инициативата е моя все пак Светият синод да има позиция. Не става въпрос да има шамари, а да не се стигне до другата крайност, както в някои страни децата се вземат от родителите за щяло и нещяло, както е в Норвегия например. А там дори не се доказва. Знаете ли, че има училища в чужбина, в които се призовава: „Ако родителите ви се карат, обадете се на този телефон“ и така децата плашат родителите си. Ние сме против това“, обясни той. Според владиката и у нас нещата могат да тръгнат натам, а ролята на Църквата е да не го позволява. „Искаме децата да имат права, но и родителите да имат права. Изключения са родителите у нас, които проявяват насилие“, каза още той. Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че църквата е против абортите и отбеляза, че макар да не може да ги забрани, може да напомни, че това е смъртен грях.
„Фокус“ припомня: Във вторник – 12 февруари, Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето. Документът беше публикуван няколко дни по-рано на 8 февруари, когато изтичаше крайният срок за подаване на становища по стратегията, и предизвика силна обществена реакция. В него Св. Синод призова Министерския съвет за цялостно преразглеждане, коригиране и допълване на стратегията. В становището се посочваше, че забраната на физическите наказания на децата ще доведе до тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност, а родителите не бива да бъдат ограничавани във възпитателните си методи. В текста освен това се отричаше правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение за сметка на сексуалното.
От изявление на Ловчанския митрополит Гавриил стана ясно, че проектът документът е изработен от главния редактор на сайта на Св. Синод Десислава Панайотова и е публикуван, без да е гласуван от Синода. Ловчанският митрополит обясни, че дни преди изтичането на крайния срок за даване на становище по стратегията в сайта на Министерски съвет се е оказало, никой не е имало готовност да предложи текст по въпроса. Затова Панайотова, която преди това е работила по темата, е написа Проекто-текст на становището. Митрополит Гавриил допълва, че след прочитане на текста са дадени насоки за съкращаване и редакции, но в крайна сметка се оказало, че тя не е спазила указанията и е оставила текста почти без промени. Ловчанският митрополит отбеляза, че не е имал време да прочете последната редакция на текста, който впоследствие е разпратен до всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Той обаче уточнява, че никой от владиците не е отговорил, че е против, нито е имало предложения за коригиране на текста. По думите му двама митрополити са предложили Проекто-становището да се пусне в сайта на Министерски съвет, за да се спази срока, а после то трябва да се доусъвършенства.
Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа са
гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа са подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда.
Други цели на документа са гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит: Въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава

Патриарх Неофит: Въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава

13 Февруари 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Варна. Въпросът за прилагането на насилие при възпитанието на децата е труден и трябва много да се внимава. Душите на децата са много нежни и искат повече ласка, отколкото насилие. Това коментира при посещението си във Варна Българският патриарх Неофит във връзка с Националната стратегия за детето, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той заяви, че Българската патриаршия ще вземе малко по-късно решение относно Националната стратегия за детето, но това ще стане, когато се развие този въпрос. Патриархът увери, че Светият синод на Българската православна църква ще излезе със специално становище по въпроса. Що се отнася до публикуваната преди дни позиция по темата, той заяви, че това е било нещо като първоначално становище, което не е било съгласувано предварително на заседание на Светия синод.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловчанският митрополит Гавриил: В България родителите възпитават децата си, а не ги тормозят, искаме и двете страни да имат права

Ловчанският митрополит Гавриил: В България родителите възпитават децата си, а не ги тормозят, искаме и двете страни да имат права

13 Февруари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Варна. „В България родителите възпитават децата си, а не ги тормозят, искаме и двете страни да имат права. Не може всеки един родител да бъде подозиран за тормоз над децата си и всеки съсед да може да се обади и да му вземат децата. Това искахме да се избегне с позицията на Синода“. Това коментира по време на посещението си във Варна Ловчанският митрополит Гавриил във връзка със становището на Светия Синод за Националната стратегия на детето, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Ако се докаже, че родителите се държат лошо, това е друго. В България родителите възпитават децата си - не ги тормозят. Те обичат децата си. Когато имаме изключение е друго, но то трябва да се докаже", посочи той. Митрополит Гавриил обясни, че тъй като крайният срок за качване на сайта на Министерския съвет е бил много кратък, в старанието си да го спазят, от Синода са пуснали предизвикалия полемики текст. Според Ловчанския митрополит заседание на Синода не е имало. По думите му такова се планира в края на февруари и на него със сигурност ще бъде обсъден нов текст. „Инициативата е моя. Все пак Светият синод да има позиция. Не става въпрос да има шамари, а да не се стигне до другата крайност, както в някои страни децата се вземат от родителите за щяло и нещяло, както е в Норвегия например. А там дори не се доказва. Знаете ли, че има училища в чужбина, в които се призовава: „Ако родителите ви се карат, обадете се на този телефон“ и така децата плашат родителите си. Ние сме против това“, обясни той. Според владиката и у нас нещата могат да тръгнат натам, а ролята на Църквата е да не го позволява. „Искаме децата да имат права, но и родителите да имат права. Изключения са родителите у нас, които проявяват насилие“, каза още той.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит: Нямаме становище за Стратегията за детето

Патриарх Неофит: Нямаме становище за Стратегията за детето

13 Февруари 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Засега нямаме становище за Стратегията за детето, защото Светият синод не е разгледал този текст. Той е частно мнение. Това коментира при пристигането си във Варна Българският патриарх Неофит, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Негово светейшество е в града по повод тържественото отбелязване на 50-годишния юбилей на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
„Идваме, за да участваме в неговата радост, която е заслужена. С него сме задължени с всички негови дарования и за да бъде неговото служение с радост и занапред. На варненци и цялата епархия пожелавам всичко добро. С Вашето усърдие да подпомагате развитието на църковния живот и да бъдете благодарни винаги за това, което е направил за този град и тази църква”, каза преди да влезе в Катедралния храм „Св. Успение Богородично”, Патриарх Неофит. В храма се отслужва Света литургия. На нея присъстват Врачанският, Видинският, Старозагорският, Неврокопският, Западно и Средноевропейският, Ловчанският и Великотърновският митрополити. Да уважат празника на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан във Варна са и представители на православните църкви в Украйна, Сърбия, Гърция, Полша и Румъния. В храма има и много миряни, общественици и представители на местната власт и различни институции. На литургията звучат изпълнения на смесен хор от Варна, който се дирижира от диригента на свещеническия хор в София Кирил Попов.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

13 Февруари 2019 | 00:03 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето. Документът беше публикуван на сайта в петък следобед - 8 февруари, когато изтичаше крайният срок за подаване на становища по стратегията и предизвика силна обществена реакция. В него се призоваваше Министерския съвет за цялостно преразглеждане, коригиране и допълване на стратегията. В становището се посочваше, че забраната на физическите наказания на децата ще доведе до тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност, а родителите не бива да бъдат ограничавани във възпитателните си методи. В текста освен това се отричаше правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение за сметка на сексуалното.
От изявление на Ловчанския митрополит Гавриил стана ясно, че проектът документът е изработен от главния редактор на сайта на Св. Синод Десислава Панайотова и е публикуван без да е гласуван от Синода. Ловчанският митрополит обяснява, че дни преди изтичането на крайния срок за даване на становище по стратегията в сайта на Министерски съвет се е оказало, никой не е имало готовност да предложи текст по въпроса. Затова Десислава Панайотова, която преди това е работила по темата е написа Проекто-текст на становище на Св. Синод. Митрополит Гавриил допълва, че след прочитане на текста са дадени насоки за съкращаване и редакции, но в крайна сметка се оказало, че тя не е спазила указанията и е оставила текста почти без промени. Ловчанският митрополит отбелязва, че не е имал време да прочете последната редакция на текста, който впоследствие е разпратен до всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Той обаче уточнява, че никой от владиците не е отговорил, че е против, нито е имало предложения за коригиране на текста. По думите му двама митрополити са предложили Проекто-становището да се пусне в сайта на Министерски съвет, за да се спази срока, а после то трябва да се доусъвършенства.
„Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца“, посочва Ловчанският митрополит.
„Фокус“ припомня: Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа са
гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа са подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда.
Други цели на документа са гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

12 Февруари 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод свали от сайта си становището за Националната стратегия за детето. Документът беше публикуван на сайта в петък следобед - 8 февруари, когато изтичаше крайният срок за подаване на становища по стратегията и предизвика силна обществена реакция. В него се призоваваше Министерския съвет за цялостно преразглеждане, коригиране и допълване на стратегията. В становището се посочваше, че забраната на физическите наказания на децата ще доведе до тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност, а родителите не бива да бъдат ограничавани във възпитателните си методи. В текста освен това се отричаше правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение за сметка на сексуалното.
От изявление на Ловчанския митрополит Гавриил стана ясно, че проектът документът е изработен от главния редактор на сайта на Св. Синод Десислава Панайотова и е публикуван без да е гласуван от Синода. Ловчанският митрополит обяснява, че дни преди изтичането на крайния срок за даване на становище по стратегията в сайта на Министерски съвет се е оказало, никой не е имало готовност да предложи текст по въпроса. Затова Десислава Панайотова, която преди това е работила по темата е написа Проекто-текст на становище на Св. Синод. Митрополит Гавриил допълва, че след прочитане на текста са дадени насоки за съкращаване и редакции, но в крайна сметка се оказало, че тя не е спазила указанията и е оставила текста почти без промени. Ловчанският митрополит отбелязва, че не е имал време да прочете последната редакция на текста, който впоследствие е разпратен до всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Той обаче уточнява, че никой от владиците не е отговорил, че е против, нито е имало предложения за коригиране на текста. По думите му двама митрополити са предложили Проекто-становището да се пусне в сайта на Министерски съвет, за да се спази срока, а после то трябва да се доусъвършенства.
„Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца“, посочва Ловчанският митрополит.
„Фокус“ припомня: Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа са
гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа са подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда.
Други цели на документа са гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Становището на Св. Синод за Националната стратегия за детето е свалено от сайта на институцията

Становището на Св. Синод за Националната стратегия за детето е свалено от сайта на институцията

12 Февруари 2019 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Няколко дни след публикуването му Становището на Св. Синод за националната стратегия за детето беше свалена от сайта на институцията, съобщават от Св. Синод на БПЦ.
В свое изявление Ловчанският митрополит Гавриил отбелязва, че текстът на становището е изготвен от отговорния редактор на сайта на Св. Синод Десислава Панайотова. „Няколко 4 дни преди 8 февруари разбрахме, че последният срок за давене на становище в сайта на Министерски съвет за обществено обсъждане е 8.02.2019 г. Лично към мене се обръщаха много хора, като молеха непременно по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България, Св. Синод да даде становище. Обърнах се към хора, с които Св. Синод работи, които са помагали за изработване на концепции и становища по разни въпроси, но никой от тях нямаше в момента готовност да предложи текст по въпроса. Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа Проекто-текст на становище на Св. Синод за Стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме ѝ казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от Св. Църква. Последната ѝ редакция аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст“, обяснява Ловчанският митрополит Гавриил.
Той уточнява, че на 6 февруари главният секретар на Св. Синод еп. Герасим е разпратил текста на всички митрополити от Св. Синод на БПЦ и добавя, че никой от владиците не е отговорил, че е против, нито е имало предложения за коригиране на текста. По думите му двама митрополити са казали, Проекто-становището да се пусне в сайта на Министерски съвет, за да се спази срока, а после то трябва да се доусъвършенства.
„Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца“, се посочва в изявлението на Ловчанския митрополит.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Св. Синод на БПЦ настоява за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

Св. Синод на БПЦ настоява за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

9 Февруари 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Св. Синод на Българската Православна Църква-Българска Патриаршия (БПЦ-БП) призовава за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. (НСД`2019-2030 г.), съобщиха от Светия Синод. „Светата ни Църква, като грижовна майка, се отнася с особено внимание към българските деца и желае да съдейства за тяхното по-добро настояще и бъдеще“, посочват от Св. Синод. Според него приоритетите в конструирането и прилагането на всяка бъдеща стратегия в тази сфера трябва да се отнасят до: опазване живота, здравето и добрите условия за развитие на детето; съхраняване на невинността на детското съзнание и повишаване на моралния капацитет и добродетелността на подрастващите; поощряване на ученолюбието и трудолюбието у децата; всяческо подпомагане на семейството като най-присъща среда и авторитетен институт за отглеждане и възпитание на детето.
„Доколкото целта на НСД`2019-2030 г. „е създаване на визионерски документ” относно държавните политики, свързани с българските деца, „който да задава посоките на развитие през следващите дванадесет години” (с. 4, НСД`2019-2030 г.), Св. Синод на БПЦ-БП счита за свой дълг да отправи своя апел към Министерския съвет на Република България за нейното преразглеждане, коригиране и допълване“, допълват от Св. Синод. Те предлагат корекциите да са в следните аспекти: Съобразяване с актуалните проблеми на българското дете и българското общество, оставащи все още неразрешени, въпреки прилагането на Националната стратегия за детето 2008-2018 г.; Защитеност на детето и неговия живот от момента на зачатието му; Преодоляване на изострящия се проблем с детското насилие; с непрекъснатото увеличаване на наркотичната и други зависимости сред децата (срв. с 9-10, НСД`2019-2030 г.); Грижа за правилното и цялостно възпитание на детската личност. Осигуряване на качествено и многостранно образование; Защитеност на традиционните ценности и устои на българското семейство; Защитеност на родителите и техните родителски права; Съобразяване с нагласите и потребностите на българското общество и елиминиране на неприложими в българските условия чужди практики и политики по отношение на детето и семейството.
Св. Синод не одобрява механичното възприемане и прилагане на чуждестранни практики и политики в сферата на детското развитие и семейния институт, нито поощрява тяхното макар и временно експериментиране върху българските деца и българските семейства. „Все по-либералните методи на „възпитание” и „образование”, които странят от здравите и консервативни ценности на християнството, носят на обществата, в които се прилагат, ценностен разпад, развращаване на децата и младежта, изкуствена преориентация по отношение на пола, значително намаляване на техните физически и морални сили, дух на протест, отчаяние, безнадеждност и суицидност“, заявяват от Св. Синод.
Според тях отхвърлянето от българското общество на Истанбулската конвенция е достатъчно знаков пример за това, че всяка национална стратегия трябва да се съобразява с нагласите на българския народ. „Народът ни засвидетелства пред управляващите, че не одобрява формите на семейното, образователното и социалното експериментиране и инженерство, особено тези, внасяни отвън. Така също българското семейство не би приело стратегия, с която се нарушават вековните му традиции, религиозно-нравствените му устои и чувствителната сфера, свързана с отглеждането, възпитанието и образованието на българските деца. При несъобразяване с тези фактори одобряването на НСД`2019-2030 г. би се превърнало в инструмент за противопоставяне на държавата и семейството. А това не е в интерес нито на детето, нито на семейната общност, нито на здравината на българската държава. Чистотата на детските души, правата на родителите и защитата на традиционното семейство имат пряко отношение към националната сигурност, държавния просперитет и вечното спасение в Бога“, посочват още от Св. Синод.
Пълния текст на становището на Светия Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия за Националната стратегия за детето 2019-2030 г. може да прочетете тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.