НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Йорданов, председател на 36-то Народно събрание: При създаването на вестник „Демокрация“ хората го възприемаха като отворен прозорец към забравения свят от миналото и бленувания свят от бъдещето

Александър Йорданов, председател на 36-то Народно събрание: При създаването на вестник „Демокрация“ хората го възприемаха като отворен прозорец към забравения свят от миналото и бленувания свят от бъдещето

12 Февруари 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. При създаването на вестник „Демокрация“ хората го възприемаха като отворен прозорец към забравения свят от миналото и бленувания свят от бъдещето. Това каза за предаването „Вече 30 години – времето е наше“ на Радио „Фокус“ Александър Йорданов, председател на 36 Народно събрание (1992-1994) и едно от лицата, отговорни за възстановяването на вестника. Той припомни, че за да бъде възможна промяната през 1990 година, тя е трябвало първо да бъде изговорена и написана. „Избраният тогава образ на вестник „Демокрация“ като шрифт и оформление на страниците визуално ни връщаше в печата преди 9-ти септември. Тогава в самото общество имаше една енергия да се възроди нещо от онова време. Имаше една носталгия по миналото и същевременно поглед към бъдещето“, припомни Александър Йорданов. Той разказа, че тема номер едно в изданието е била тази за престъпленията на комунизма. „На второ място се представяха забравени личности от времето преди комунизма, представяха се позициите на СДС като Обединена политическа опозиция, която беше създадена в края на 1989 година, коментираха се и събитията по това време в Съветския съюз, защото той беше на прага на разпадането. Беше възторжено време, пишеше се по-емоционално, имаше по-остри материали против престъпленията на комунизма, против управлението на БКП и Тодор Живков конкретно“, каза още Александър Йорданов. Той уточни, че вестник „Демокрация“ е минал през различни периоди с редица вътрешни конфликти.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Вестник „Демокрация“ навършва 29 години

СДС: Вестник „Демокрация“ навършва 29 години

12 Февруари 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Вестник „Демокрация“ навършва 29 години. Това съобщиха от пресцентъра на СДС. Първият брой на вестника излиза на 12 февруари 1990 г. Той стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България и става партийният вестник на Съюза на демократичните сили. „Демокрация“ постави началото на свободната българска журналистика и беше синият отговор на червения орган „Работническо дело“. През годините „Демокрация“ беше символ на СДС, а СДС – символ на „Демокрация“. С общи усилия СДС и „Демокрация“ започнаха промяната в България преди 30 години, за да я видим днес равноправна евроатлантическа държава", посочиха от СДС. „В началото на прехода вестникът беше източникът, от който гражданите следяха с доверие и надежди прохождането на българската демокрация. Той беше пространството, в което се събраха свободният дух и талантът на българските журналисти, политици и общественици, които имаха една обща цел – България да отхвърли комунизма, да бъде свободна и да тръгне уверено по европейския си път", заявиха от СДС. „На „Демокрация“ се доверяваха не само седесарите, но и всички българи, които искаха промяната наистина да се случи. Вестникът се четеше с гордост и усещане за съпричастност към една голяма общност – тази на свободните хора. Много силни пера оставиха следа в историята на вестника и го превърнаха в трибуна на новото време, което беше наше – на всички антикомунисти, демократи и хора на духа", добавиха от СДС. Според тях Рожденият ден на „Демокрация“ е рожденият ден на свободното слово в България. „Честит празник на всички, които свързаха съдбата и професионалния си път със синия вестник и на неговите читатели", пожелаха от СДС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Вестник „Демокрация“ стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България

Волен Сидеров, „Атака“: Вестник „Демокрация“ стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България

9 Февруари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Вестник „Демокрация“ стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България . Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров. Първото издание излиза на 12 февруари 1990г., а правенето му започва поне месец преди това. В първият му екип влизат Йордан Василев, Пламен Дайракчиев, Дончо Иванов, Волен Сидеров, Весела Петкова, Цветан Пенчев и Владимир Милков. Заедно те подписват учредителен акт, с който създават Независимия синдикат. „Събирахме се в къщата на Димитър Коруджиев, където имаше идея оформилия се СДС да има свое издание. Йордан Василев, мъжът на Блага Димитрова, беше определен за главен редактор. Това е преди да ни дадат сградата, може би през втората половина на ноември или декември. Това беше дори преди обявяването на СДС в „Радисън“ София. Първата половина на януари се събирахме в кабинет, който беше даден на главният редактор“, разказа той. Волен Сидеров каза още, че от самото начало вестникът е отражение на ставащото в СДС.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.