НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Йорданов, председател на 36-то Народно събрание: Темата на първия брой на възстановения през 2013г. вестник „Демокрация“ е главният проблем на хората днес – доходите им да станат европейски

Александър Йорданов, председател на 36-то Народно събрание: Темата на първия брой на възстановения през 2013г. вестник „Демокрация“ е главният проблем на хората днес – доходите им да станат европейски

12 Февруари 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
София. Темата на първия брой на възстановения през 2013г. вестник „Демокрация“ е главният проблем на хората днес – доходите им да станат европейски. Това каза за предаването „Вече 30 години – времето е наше“ на Радио „Фокус“ Александър Йорданов, председател на 36 Народно събрание (1992-1994) и едно от лицата, отговорни за възстановяването на вестника. Според него това трябва да бъде каузата на всяка партия в България, но най-вече – на демократичните сили и в частност СДС. „През 2013 година беше последният опит за възстановяване на вестник „Демокрация“ – ръководството на СДС ме потърси и ми възложи тази задача. Интересът към възродения вестник беше много голям, но излязоха само 17 броя, тъй като пазарът вече беше залят от новите вестници на по-мощни издателски групировки“, разказа Александър Йорданов. Той припомни и за някои от предишните опити вестник „Демокрация“ да бъде възстановен след спирането му през 2002 година. „В началото „Демокрация“ излизаше като опозиционно издание – тепърва се учехме, тепърва се приемаха закони. Вестникът беше издание на СДС, но след това партиите нямаха право да издават вестници и трябваше да има издателски синдикат. Любопитното е, че именно тогава в България се появиха представители на френския вестник „Фигаро“. Аз бях изпратен от ръководството на СДС да направя среща във Франция с „Фигаро“ с идеята той да съдейства за въздаване на една по-голяма вестникарска група на опозицията. И наистина получихме предложение от френския вестник как да се развие тази група“, разказа Александър Йорданов. Той уточни, че предложението е включвало централен ежедневник да остане „Демокрация“, седмичник да е вестник „Век 21“, а в 8 града да се издават регионални издания. „Спомням си много добре споровете в ръководството на СДС дали да се приеме тази оферта. Това щеше да е първият голям като обем вестник – той излизаше в 4 или 6 странички, а те предлагаха 30, дори 60 страници“, разказа още Йорданов. Предложението обаче не е прието с аргумента, че името на СДС трябва да присъства на заглавната страница на вестника, докато французите предложили той да остане независим от партиите, но да подкрепя опредена линия в политиката“, допълни той. 17 броя по-късно се оказа, че ръководството на СДС няма финансова възможност да продължи да подкрепя вестника и това слага край на съществуването му, припомни Александър Йорданов.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Вестник „Демокрация“ навършва 29 години

СДС: Вестник „Демокрация“ навършва 29 години

12 Февруари 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Вестник „Демокрация“ навършва 29 години. Това съобщиха от пресцентъра на СДС. Първият брой на вестника излиза на 12 февруари 1990 г. Той стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България и става партийният вестник на Съюза на демократичните сили. „Демокрация“ постави началото на свободната българска журналистика и беше синият отговор на червения орган „Работническо дело“. През годините „Демокрация“ беше символ на СДС, а СДС – символ на „Демокрация“. С общи усилия СДС и „Демокрация“ започнаха промяната в България преди 30 години, за да я видим днес равноправна евроатлантическа държава", посочиха от СДС. „В началото на прехода вестникът беше източникът, от който гражданите следяха с доверие и надежди прохождането на българската демокрация. Той беше пространството, в което се събраха свободният дух и талантът на българските журналисти, политици и общественици, които имаха една обща цел – България да отхвърли комунизма, да бъде свободна и да тръгне уверено по европейския си път", заявиха от СДС. „На „Демокрация“ се доверяваха не само седесарите, но и всички българи, които искаха промяната наистина да се случи. Вестникът се четеше с гордост и усещане за съпричастност към една голяма общност – тази на свободните хора. Много силни пера оставиха следа в историята на вестника и го превърнаха в трибуна на новото време, което беше наше – на всички антикомунисти, демократи и хора на духа", добавиха от СДС. Според тях Рожденият ден на „Демокрация“ е рожденият ден на свободното слово в България. „Честит празник на всички, които свързаха съдбата и професионалния си път със синия вестник и на неговите читатели", пожелаха от СДС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Вестник „Демокрация“ стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България

Волен Сидеров, „Атака“: Вестник „Демокрация“ стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България

9 Февруари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Вестник „Демокрация“ стартира като издание на Независимия синдикат на журналистите в България . Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров. Първото издание излиза на 12 февруари 1990г., а правенето му започва поне месец преди това. В първият му екип влизат Йордан Василев, Пламен Дайракчиев, Дончо Иванов, Волен Сидеров, Весела Петкова, Цветан Пенчев и Владимир Милков. Заедно те подписват учредителен акт, с който създават Независимия синдикат. „Събирахме се в къщата на Димитър Коруджиев, където имаше идея оформилия се СДС да има свое издание. Йордан Василев, мъжът на Блага Димитрова, беше определен за главен редактор. Това е преди да ни дадат сградата, може би през втората половина на ноември или декември. Това беше дори преди обявяването на СДС в „Радисън“ София. Първата половина на януари се събирахме в кабинет, който беше даден на главният редактор“, разказа той. Волен Сидеров каза още, че от самото начало вестникът е отражение на ставащото в СДС.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.