НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Иван Тодоров Ангов развива сериозна революционна дейност след влизането си във ВМОРО през 1901 г.

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Иван Тодоров Ангов развива сериозна революционна дейност след влизането си във ВМОРО през 1901 г.

12 Февруари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Петрич. Иван Тодоров Ангов развива сериозна революционна дейност след влизането си във Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) през 1901 г. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на ИМ – Петрич по повод 137-годишнина от рождението на Иван Тодоров Ангов. Директор на ИМ – Петрич отбеляза, че битието на Ангов като просветител, като духовен деец и като революционер са дълбоко свързани, защото олицетворяват желанието на българите за еманципация и самостоятелно съществуване. „Що се отнася до членството му във ВМОРО, то там той е бил свързан по родова линия. Баща му и двамата му братя са свързани с организацията и в крайна сметка с борбите за революционно освобождение. Техният хан – Тодоровия хан, който е разположен близо до патричката река в квартал „Виздол“, е много често мястото, където се срещат революционните дейци в Петрич“, каза още Иванов. Той добави, че неговата революционна дейност не остава незабелязана от турските власти и през 1905 година е арестуван. „Така до 1908 година, тоест до времето на Младотурската революция, лежи в Солунския затвор“, добави Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Иван Тодоров Ангов е от онези дейци, които се превръщат в символ на Българското възраждане

Сотир Иванов, ИМ – Петрич: Иван Тодоров Ангов е от онези дейци, които се превръщат в символ на Българското възраждане

12 Февруари 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Петрич. Навършват се 137 години от рождението на българският революционер и просветен деец Иван Тодоров Ангов. За Радио „Фокус“ – Пирин директорът на Исторически музей – Петрич Сотир Иванов каза, че Ангов е от онези дейци, които символизират Българското възраждане. „Това е епоха, в която личности с огромен авторитет в обществото успяват да наложат своите идеи в икономиката, политиката, образованието и революционната дейност. Същите тези хора успяват да „пренесат“ българското общество от средновековието в новото време“, каза още Иванов. Той добави, че това са били космополитни личности, които оказват влияние в почти всяка сфера в общуването със своите граждани. Според Иванов трудно бихме могли да кажем дали Иван Тодоров Ангов има по-значимо отношение към образованието, към културата, към икономиката или политиката. „Неговата личност е била водеща в редица сфери, по същия начин, по който е и онази цялата плеяда българи, с които той живее като Михо Попов, Януш Стойчев и много други, за които сме говорили. Иван Тодоров Ангов е роден на 12 февруари 1872 година. Завършва българското педагогическо училище в Сяр през 1900 година. По това време трябва да се пренесем и в една по-различна среда. Петричката кааза, чийто наследник днес е Община Петрич, всъщност е обхващала една много голяма територия, която е обхващала границите на север до Кресненското дефиле, десния бряг на река Струма и преминава дори на юг от планината Беласица. На запад е обхващала селища, които днес се намират в Северна Македония. Правя това уточнение, защото след завършването на педагогическото училище в Сяр, Иван Ангов открива училище в село Смолари, което днес се намира в Северна Македония, но в миналото е било в Петричката кааза“, коментира Иванов. Той отбеляза, че там Ангов е учител, но влиза в конфликт с патриаршеските власти, заради което е преследван и затварян.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.