НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Васил Тенекеджиев, археолог: Фрагмент от маска на император е открит в местност Джанавара край Варна

Д-р Васил Тенекеджиев, археолог: Фрагмент от маска на император е открит в местност Джанавара край Варна

12 Февруари 2019 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Фрагмент от маска на император е открит в местност Джанавара край Варна. Това каза д-р Васил Тенекеджиев на пресконференция в Регионалния исторически музей - Варна по повод Деня на археологията в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Д-р Тенекеджиев добави, че разкопките в раннохристиянския манастир в местност Джанавара над квартал „Аспарухово" продължават. Той коментира, че се работи на обекта от началото на 20 век, но съвременната кампания е започнала преди 12 години. По думите му тази година се е проучвала югозападната страна на комплекса и по-конкретно част от представителния двор с колонади, т.нар. атриум на манастира, през който се е влизало в храма и една двуетажна голяма манастирска сграда. Той добави, че от останките от архитектурата са добили повече яснота за самата конструкция. „Може съвсем прецизно да се възстанови архитектурния вид на този двор“, каза още д-р Васил Тенекеджиев. Той посочи, че са намерени детайли като капители, бази от колони и други. „Един от капителите от колонадата е използван в средата на 20 век, когато правят надгробния камък на Херман Шкорпил. В момента е издигнат върху колоната. Дворът е бил обграден от колонада от три страни, а от капителите разбираме, че е имало арка“, коментира археологът. Той добави, че конструкцията е била много елегантна и представителна с аркада. „Намерихме още водопроводи, т.е. градът е бил цивилизован и водоснабден с канализация. Разположението им показа, че на юг от църквата има още сгради, свързани с бита. Смятаме, че краят на проучването е много далеч и през следващите десетилетия ще намираме още много експонати“, подчерта експертът. Той коментира, че находките са разнообразни, но повечето са свързани с бита - керамични лампи, монети, рибарски кукички, тежести за рибарски мрежи и още много керамика. „Най-важната находка е фрагмент от теракотово изображение на маска или бюст, който е изобразявал най-вероятно император, съдейки по иконографията“, каза д-р Васил Тенекеджиев. Според него стилът е типичен за Късна античност, най-вероятно за 6 век. Той допълни, че находката е рядка и интересна и до момента не е открит паралел в страната и света. По думите му фрагментът е представен на няколко международни конференции и този експонат със сигурност ще влезе в постоянната експозиция на музея. Д-р Васил Тенекеджиев допълни, че от Регионалния исторически музей - Варна ще се опитат да направят реконструкция на лицето.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Археолози потвърдиха хипотезата за съществуването на късноантична улица в Бяла

Варна: Археолози потвърдиха хипотезата за съществуването на късноантична улица в Бяла

12 Февруари 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Варна. Археолози потвърдиха хипотезата за съществуването на късноантична улица в Бяла, Варненска област през сезон 2018. Това каза доц. Валерий Йотов на пресконференция в Регионалния исторически музей - Варна по повод Деня на археологията в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Доц. Йотов добави, че късноантичната крепост на нос Свети Атанас в град Бяла, вече не е само обект на проучване, но и изграден музей под открито небе, който се радва на добра посещаемост. „Вече 10 години се провеждат разкопки с подкрепа от страна на Министерство на културата“, допълни археологът. По думите му в тази зона един от интересните и важни резултати е потвърждаването на хипотезата за съществуването на т.нар Меса или късноантична централна улица. „Освен крепост, този обект може да бъде наречен и малък пристанищен град. Населението му е било около 1500 души“, коментира още доц. Валерий Йотов. По думите му той е бил защитена територия със крепостна стена, но не е бил военен център.
„Намерени са над 50 броя теглилки за контрол на монети или т. нар. екзагии и питоси за съхранение на зърно, което говори, че това е един пристанищен град за търговия и реекспорт“, посочи експертът. Според него тази улица е с големи плочести камъни, започва от портата на крепостта и води към базиликата. В този участък е открита и настилка от набити в земята камъни с лек бордюр. Той допълни, че на запад е открита преса за мачкане на грозде за направа на вино. „При разкопките, направени до тук, в града са намерени още седем подобни и това говори, че е имало много винарни и кръчми. Друга интересна находка е лампа с облика на Атина Палада“, заяви археологът. Той отбеляза, че тази година Бяла ще бъде домакин на Национална археологическа конференция, която се провежда ежегодно. Тази година ще се отбележи за 58 път между 20 и 23 май.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Христо Кузов, археолог: При разкопки във Варна е открит печат на Юстиниан Първи

Д-р Христо Кузов, археолог: При разкопки във Варна е открит печат на Юстиниан Първи

12 Февруари 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Варна. При разкопки във Варна през сезон 2018 е открит печат на Юстиниан Първи, който е скрепвал кореспонденцията на императорската канцелария. Това каза археологът д-р Христо Кузов на пресконференция в Регионалния исторически музей-Варна по повод Деня на археологията в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Кузов добави, че за трети път се провеждат и проучвания в римския град Марцианопол. Той допълни, че археологическите разкопки се водят се в сектор западно от Музея на мозайките в град Девня. „Тук обитаването е било много интензивно. Става въпрос само за Римска и Късноантична епоха. Има 6 етапа на обитаване и застрояване“, каза още д-р Христо Кузов. По думите му е открит зид от строителство от началото на 3 век. „В началото строителството е било от дърво. В средата на втората половина на 3 век градът е опожарен и унищожен“, коментира археологът. Той допълни, че най-масивно и представително е било застрояването по времето на първата тетрархия, когато Марцианопол става столица на Втора Мизия. Според него тогава строежите са били най-атрактивни, с мраморна облицовка и настилка, с мозайка и дори на места с подово и стенно отопление. Д-р Христо Кузов поясни, че от този период няма регистрирани опожарявания. „Следващите застроявания, след поредното разрушение на града, са зидария с камък, кирпич на каменен цокъл, а през 6 век строителството се регистрира само като културен пласт и находки, защото е нестабилно“, отбеляза експертът. Друга интересна находка, която е открита, освен печатът на Юстиниан I е митническа пломба от 5 век.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Валерий Йотов: Спряна е разрушителна дейност на античен обект по сигнал на гражданин

Доц. Валерий Йотов: Спряна е разрушителна дейност на античен обект по сигнал на гражданин

12 Февруари 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Варна. Спряха разрушителна дейност на античен обект по сигнал на гражданин за строителни дейности на терен на ул. „Софроний Врачански“ през сезон 2018. Това каза доц. Валерий Йотов на пресконференция в Регионалния исторически музей - Варна по повод Деня на археологията в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Доц. Йотов добави, че част от структурата е била разрушена още в миналото - в Късната античност, през Средновековието и от строителството през Османския период. „Денивелацията на места в обекта е над 5 метра, установено е извиране подпочвена вода и разкопки трудно могат да бъдат осъществени“, каза още доц. Валерий Йотов. Той добави, че е запазена неразрушената част и най-вероятно става дума за градска чешма на античен и късно античен Одесос. „Вижда се ясно голямо корито на естествен басейн или кладенец с диаметър 5 - 6 местра. Нормално е в тази зона на Варна да има водосбор“, посочи доц. Валерий Йотов. По думите му въпреки разрушената структура ясно се вижда, че съоръжението е масивно.
„През изминалия сезон 2018 продължиха и разкопките на Халколитното селище в местност Корията до град Суворово", каза д-р Владимир Славчев. По думите му обектът се проучва археологически от 2011 година, а от 2010 е направено геомагнитно проучване. „Тези проучвания са концентрирани върху т. нар постройка „керамична работилница“ и ще продължа“, каза още д-р Владимир Славчев. Той допълни, че благодарение на финансирането от страна на Министерство на културата дейността е разширена успешно. „Разкрит е и още един участък – среднохалколитното селище от 4700 г. пр. Хр“, коментира д-р Владимир Славчев. Според него находките са интересни и атрактивни и са част от постоянната експозиция и временната изложба в РИМ-Варна. Той заяви, че продължава обогатяването на фонда с находки от тази праисторическа епоха. „Новото селище е с много голяма площ - около хектар и 4 декара, с много гъсто застроени постройки, на разстояние не повече около метър между тях и е унищожено в следствие на пожар. Селището е било обитавано от мирно уседнало население от земеделци и животновъди. Открита е предимно керамика и най-различни селскостопански сечива, оръжия почти не са намерени. Обитаването е част от една много голяма мрежа, съществувала през Каменно-медната епоха в крайбрежната зона“, поясни д-р Владимир Славчев. Според него това укрепено селище е част от верига селища, който започват от град Мангалия в Румъния и достигат до долината на река Камчия. Там най-известният обект е селищна могила Сава, на която е кръстена и тази култура.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: В Регионалния исторически музей бяха представени най-важните открития от археолозите в областта през археологическия сезон на 2018 г.

Варна: В Регионалния исторически музей бяха представени най-важните открития от археолозите в областта през археологическия сезон на 2018 г.

12 Февруари 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Варна. На пресконференция по повод Деня на археологията в България в Регионалния исторически музей - Варна бяха представени най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през сезон 2018, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „За специалистите от Археологическия музей - Варна 2018 година е изключително успешна", каза д-р Мария Манолова, завеждащ отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей - Варна. Тя допълни, че в рамките на сезон 2018 са проведени спасителни разкопки на обекти, които допълват с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното средновековие. „През изминалия сезон продължиха и разкопките на халколитното селище в местност Корията до град Суворово“, каза още д-р Мария Манолова. По думите ѝ проучвания от екипи от археолози са проведени и на римския град Марцианопол, късноантичната крепост на нос Свети Атанас в град Бяла, ранновизантийския манастир в местност Джанавара, средновековния манастир в местност Караач теке, средновековните крепости "Кастрици" в резиденция Евксиноград и "Петрич кале" в община Аврен. „В резултат на проведените разкопки и проучвания, във фондовете на Варненския археологически музей са постъпили над 1000 нови находки“, допълни археологът.
Шест обекта са проучени извън територията на Варна, а благодарение на ползотворната теренна работа и кабинетната обработка на придобитата информация, археолозите Регионалния исторически музей - Варна отчитат годината като изключително успешна.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.