НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кирил Добрев, БСП: Свидетели сме на поредните безумия в строителството на пътища, ако не беше толкова тъжно, сагата щеше да е смешна

Кирил Добрев, БСП: Свидетели сме на поредните безумия в строителството на пътища, ако не беше толкова тъжно, сагата щеше да е смешна

12 Февруари 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Днес сме свидетели на поредните безумия в строителството на пътища, ако не беше толкова тъжно, сагата щеше да е смешна. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията във връзка с телевизионен репортаж, който показва как се строят пътища преди да е приключила обществената поръчка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата пътища не знам как да я подхвана. Ако не беше толкова тъжно, щеше да бъде много смешно. БСП по темата пътища сме постоянни - още преди година и нещо с колегата Жельо Бойчев внесохме сигнал и до ОЛАФ и до прокуратурата с всичко, което се случва по магистрала „Марица“. Последваха оставки, повдигнати обвинения, арести във фирми, обвинения за точене на ДДС“, припомни Добрев и добави, че БСП е минала и през темата за качеството на пътищата. „Некачествените пътища не са проблем на изпълнителя. Некачествените пътища са проблем на АПИ и държавните органи – тези които ги приемат. Винаги сме казвали, че за това нещо е отговорна държавата“, коментира Добрев.
Заместник-председателят на БСП допълни, че когато му се плати и прибере половината сума е логично изпълнителят на прави пътища с два пъти по-малко асфалт и чакъл. „Минахме и през момента, в който корупцията вече убиваше - случаят със Своге“, заяви Добрев.
По думите му днес сме свидетели на поредните безумия. „Една от най-известните телевизии направи разследване и показа как се работи по трасе, което все още е обект на обществена поръчка, без да е избран изпълнител и никой от държавните институции, АПИ, горско не знае всъщност кой работи по техния терен. Аз разбирам бъдещия строител - когато се бави обявяването на кандидата, се скъсяват сроковете за изпълнение. В лицето на този строител, имаме отговорен човек, който е решил да си направи работата предварително, така че да не губи време за някакви геоложки проучвания или тем подобни неща, което време ще използва в други дейности“, допълни Добрев.
„Ние от БСП с интерес ще следим как ще завърши тази сага, защото знаем какви са глобите, каква е наказателната отговорност за хора, които извършват действия в чужда собственост“, обясни заместник-председателят на БСП.
Ние нямаме претенции към фирмите. Да не бързат да протестират, защото не са виновни те. Виновна е системата и държавата, която заобикаля обществените поръчки, коментира още той. Добрев допълни, че държавното дружество „Автомагистрали“ няма техническа възможност да извърши строителството на АМ „Хемус“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Народните представители са безсилни пред ръководството на „Автомагистрали“ да поискат рамкови споразумения за „Хемус“

Георги Свиленски, БСП: Народните представители са безсилни пред ръководството на „Автомагистрали“ да поискат рамкови споразумения за „Хемус“

12 Февруари 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители са безсилни пред ръководството на „Автомагистрали“ да поискат рамкови споразумения за „Хемус“. Това каза ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В същото време поставихме въпроса за така наречените рамкови споразумения. На първо писмо се отговори, че няма рамкови споразумения, на второто писмо се отговори, че рамковите споразумения са две. На трето писмо отговор, писмен и от парламентарна трибуна, министърът на регионалното развитие вече предостави списък от 30-40 фирми, които имат рамкови споразумения и не ги предостави. Обръщам се и с молба към медиите, искайте ги и вие“, каза Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: „Автомагистрали“ ЕАД има рамкови споразумения с две от петте фирми, посочени от БСП

Министър Петя Аврамова: „Автомагистрали“ ЕАД има рамкови споразумения с две от петте фирми, посочени от БСП

11 Февруари 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. „Автомагистрали“ ЕАД има действащи рамкови споразумения само с две от петте фирми, посочени от БСП - „ПСТ Груп“ ЕАД и „ГБС“. Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, публикуван на сайта на Народното събрание тук. Договорът с трета фирма от списъка на БСП - „Пътстрой -92“ АД, е бил за доставка на строителни материали за последното тримесечие на 2018 г. и е прекратен през декември поради изтичане на срока му. С „Хидрострой“ и „Трейс Груп“ „Автомагистрали“ ЕАД не е имало рамкови споразумения през изминалите три години. „Автомагистрали“ ЕАД няма сключени нито договори с подизпълнители, нито нарочни рамкови споразумения за строителството на новите 134,14 км от магистрала „Хемус“, чието изграждане му бяха възложени на 20 декември м.г. с договор от Агенция „Пътна инраструктура“ по ин хаус процедура, предвидена в Закона за обществените поръчки. Очаква се строителството на новия участък от „Хемус“ да започне през пролетта на 2019 г. МРРБ изпрати на БСП подробна справка и за всички рамкови споразумения на „Автомагистрали“ ЕАД през последните три години. Тя съдържа в табличен вид предмета на договорите, с кого са сключени, срока на действие и основанието за прекратяване. Те са за доставка на строителни материали, наемане на техника, доставка на ограничителни пътни системи, автомобилни и индустриални масла, сервизно обслужване и други. За допълнително обезпечаване на оперативната си дейност от юли 2018 г. „Автомагистрали“ ЕАД има петгодишни контракти с шест фирми за наем на техника, но нито една от тях не е сред споменатите от БСП. Това са фирмите ЗП „Андрей Иванов Андреев“, „Миро Транс 86“ ЕООД, „Боби 66“ ООД, „Бобо 5 и синове“ ООД, ЕТ „Палина – Зафир Иванов“, ЕТ „Бовема – Тодор Павлов“. Отделно през последното тримесечие на 2018-а „Автомагистрали“ ЕАД е сключила споразумения за наем на техника, за доставка на строителни материали и за изпълнение на отделни видове дейности с още 8 фирми – „ПСТ груп“ ЕАД, „Инфрастроежи“ ООД, „Грома холд“ ЕООД, „ГБС- инфраструктурно строителство“ АД, „Геострой“ АД, „Инжстройинженеринг“ ЕООД, „Галчев инженеринг“ ЕООД и „Пътища и мостове“ ЕООД. На депутатите, които се интересуват по-детайлно от договорите, се дава възможност да се запознаят в удобно за тях време на място в дружеството. Това се прави с цел конфиденциалност и запазване на коректните търговски отношения на „Автомагистрали“ ЕАД с партньорите им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: В близките една - две години направлението на „Хемус“ до Русе ще бъде в мащабно строителство

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: В близките една - две години направлението на „Хемус“ до Русе ще бъде в мащабно строителство

31 Януари 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. В близките една - две години направлението на „Хемус“ до Русе ще бъде в мащабно строителство. Това каза инж. Дончо Атанасов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Александър Ненков във връзка с договора на „Автомагистрали“ и АПИ за изграждане на „Хемус“ и дали има подписани рамкови споразумения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „"Хемус" е изключително важна за модернизацията на България и трябва да я строим по най-бързия начин", обясни инж. Атанасов.
„В момента се подготвят за процедиране парцеларните планове. Има участъци, в които процедирането на парцеларните планове не касае отчуждителни процедури, а касае държавна и общински земи. В тези участъци много бързо може да се започне строителство“, заяви още инж. Атанасов. По думите му от Плевен – Ловеч до главния път Русе – Велико Търново в момента се приключва актуализирането на парцеларните планове. „Първият етап е да започнем реално строителство на участъка от Боаза до Плевен – Ловеч. Ако се започнат различни участъци от това направление, един с по-голяма напредналост, друг с по-малко, няма да бъде ефективно. Трябва хомогенно да гоним двата участъка“, заяви инж. Атанасов и допълни, че е уточнено трасето на „Хемус“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: „Автомагистрали“ има техника и кадрови ресурс, с които да изпълни обем от дейности на АМ "Хемус"

Министър Петя Аврамова: „Автомагистрали“ има техника и кадрови ресурс, с които да изпълни обем от дейности на АМ "Хемус"

31 Януари 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. „Автомагистрали“ има техника и кадрови ресурс, с които да изпълни обем от дейности. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Александър Ненков във връзка с договора на „Автомагистрали“ и АПИ за изграждане на „Хемус“ и дали има подписани рамкови споразумения, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „С решение на правителството бяха предоставени 1,3 млрд. лв., които са целево за изграждане на 134 км от автомагистрала „Хемус“. Тези средства са целеви, намират се в специална сметка на МРРБ и ще бъдат изразходвани само и единствено при изпълнение на строителни дейности на автомагистрала „Хемус“ след предоставяне на съответните документи, които удостоверяват това“, обясни Авравома.
По отношение на фирмата „Автомагистрали“, министър Аврамова уточни, че това е възможност, която дава Законът за обществените поръчки. "„Автомагистрали“ е дружество, което има наличност, има техника и кадрови ресурс, с които да изпълни този обем от дейности. Трябва да имаме едно държавно дружество, което да гради капацитет и да го надгражда и да заеме място в строителния бранш на България“, допълни министърът. Според нея в пътния сектор едно държавно дружество трябва да има изграден капацитет за големи инфраструктурни проекти. „За да разсея съмненията, че „Автомагистрали" няма ресурс ще ви дам една кратка информация, затова, че дружеството притежава квалифицирани работници - около 200, които не включват ръководния персонал и ръководните кадри като директори, ръководители отдели и звена. В същото време притежава 137 броя специализирана техника. Отделно има и друга техника, която е за текуща дейност“, каза министърът. Аврамова заяви, че няма сключени нарочни договори и рамкови споразумения с подизпълнители за изграждане на „Хемус“. „Имаше вече писмо от колеги народни представители, които задават този въпрос. То беше конкретно за пет фирми и конкретно за изграждане на автомагистрала „Хемус“. Нашият отговор беше, че няма с тези пет фирми нарочни споразумения и рамкови договори и каквито и да било договори за изграждане на автомагистрала „Хемус“. Имаме уточняващо писмо, на което подготвяме отговора, с което се искат не само нарочни споразумения за „Хемус“, а изобщо договори или споразумения, които „Автомагистрали“ е сключвала с въпросните пет дружества“, посочи Аврамова и уточни, че тази информация ще бъде предоставена на депутатите, задали този въпрос.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На интернет страницата на АПИ е публикуван договорът за изграждането на 134 км от АМ „Хемус“ с „Автомагистрали“ ЕАД

На интернет страницата на АПИ е публикуван договорът за изграждането на 134 км от АМ „Хемус“ с „Автомагистрали“ ЕАД

23 Януари 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ в „Профил на купувача“ е публикуван договорът за изграждането на 134 км от автомагистрала „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Договор № Д-122/20.12.2018 г. с „Автомагистрали“ ЕАД е достъпен тук. АПИ предоставя договора, въпреки че изпълнението на строително-монтажните работи на инфраструктурния проект, възложени по чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки не изисква неговото публикуване.
Договорът с „Автомагистрали“ ЕАД е изпратен и на народните представители от Парламентарната група „БСП за България“ в 44-то Народно събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: МРРБ и АПИ да предоставят в рамките на деня договорите за „Хемус“, за да не светне премиерът Борисов „синята лампа“

Георги Свиленски, БСП: МРРБ и АПИ да предоставят в рамките на деня договорите за „Хемус“, за да не светне премиерът Борисов „синята лампа“

23 Януари 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. МРРБ и АПИ да предоставят в рамките на деня договорите за „Хемус“, за да не светне премиерът Борисов „синята лампа“. Това каза заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски в процедура по начина на водене в началото на днешното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 14 януари 2019 г. народни представители от ПГ на „БСП за България“ внесохме искане до министър Петя Аврамова и до изпълняващия длъжността председател на УС на АПИ две писма с искане на за предоставяне на договора между „Автомагистрали“ и АПИ във връзка с изграждането на автомагистрала „Хемус“ и рамковите споразумения между „Автомагистрали“ и фирмите, които ще бъдат ползвани. От 14 януари до ден днешен министерството и АПИ не само, че не отговарят, но от Пътната агенция не си вдигат телефоните“, каза Свиленски. Той припомни, че държавните и местни органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народен представител, тъй като той има достъп до информация. По думите му 8 дни след искането на БСП институциите не само, че не се предоставят документите, а се опитват да манипулират обществото. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева от своя страна заяви, че тя не е била информирана за това искане и ще се поинтересува каква е ситуацията.
Деница КИТАНАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Автомагистрала „Хемус“ за Северна България е необратим процес

Министър Петя Аврамова: Автомагистрала „Хемус“ за Северна България е необратим процес

19 Януари 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. АМ „Хемус“ за Северна България е необратим процес. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Правителството отпусна 1 млрд. 350 млн. лв., с които тази магистрала да бъде построена, като индикативният срок за завършване на цялата магистрала е 2024 г. Общо 420 км е магистралата, 170 км от тях са построени. В момента се строят две пътни отсечки. Сега ще започне строителството на участъка от разклона Плевен-Ловеч до Русе-Велико Търново. Това са 134 км с осигурено финансиране. Не виждам нищо лошо в това да има повече държава в пътния сектор“, коментира Аврамова. По думите ѝ и до момента „Автомагистрали“ изпълнява проекти, възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“. „Има договор между АПИ и „Автомагистрали“, няма договори с подизпълнители за изграждане на АМ „Хемус“. Има рамкови споразумения за текуща дейност. „Автомагистрали“ може да назначава в дружеството специалисти и работници. Законът не забранява наемането на техника и ползването на чужд ресурс при изпълнение на определени обекти. „Автомагистрали“ със своя мениджмънт ще изпълни тези 134 км, сключвайки всички видове споразумения и договори за техника, материали и всичко, което е необходимо. МРРБ е принципал на „Автомагистрали“, но мениджмънта го взима ръководството на дружеството“, каза още Петя Аврамова и уточни, че е очаквала от опозицията конструктивизъм и подкрепа за добрите политики.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камарата на строителите в България се обяви срещу фалшивите новини и за изсветляване на фирмите в бранша (ОБЗОР)

Камарата на строителите в България се обяви срещу фалшивите новини и за изсветляване на фирмите в бранша (ОБЗОР)

18 Януари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. На първата си за годината пресконференция Камара на строителите в България (КСБ) се обяви срещу дезинформацията и фалшивите новини и увери, че застане зад всеки един нейн член. От Камарата представиха статистическите данни на строителния сектор през изминалата година. Тяхната статистика показва, че фирмите, които се занимават със строителна дейност са около 20 хил., а в регистъра са вписани само 5 025.
По думите на инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, 15 хил. от тези, които изпълняват строителна дейност са нерегламентирани. Именно за това от КСБ искат да се наложат промени в Закона на устройството за всички фирми в строителния бранш и те да бъдат вписани в регистър. "Разчитаме, че с голяма част от законовите промени, повечето от тях ще бъдат вкарани в т. нар. „бял сектор“, заяви инж. Мирослав Мазнев. „Всеки трябва да носи отговорността за извършената от него работа. В момента каквито и грешки да има, накрая се предписва на строителя. Не само ни се предписва на нас, но и носим страшно много финансови ангажименти и отговорности за изпълнението на обекта. Нашето виждане е, че не може да е отговорен само един участник, а всеки един трябва да носи отговорността и това безспорно ще доведе и до по-големи финансови изисквания към всички участници“, допълни инж. Мазнев.
От строителния бранш искат, също така, и промени и в Закона за устройството на територията, както и строителите да предлагат разрешенията за строеж да преминават през идеен проект.
Статистиката към 9-месечието на 2018 година показва, че строителната продукция е с 10,4% ръст, спрямо 2017 година. Тя показва още, че сградното строителство, което е в размер на 5 млрд. 527 млн. лв., има ръст 11,7%, инженерното строителство с обем от 4 млрд. 242 млн. е имало ръст 8,8%. Започнато е строителство и на нови сгради - 4 790, което показва малък спад в сравнение с идващата година. А въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради са 1 592, с ръст 2,6%. Данните на КСБ показват, че са сключени договори по обществени поръчки - 2 038, на стойност 1 млрд. 658 млн. лв., което показва ръст от 11,3 на бр. и ръст 0,2 от стойността. Като цели, които от строителния бранш си поставят за 2019 година, са да се увеличи инженерното и сградното строителство. „Ние от строителния бранш сме изправени пред сериозни предизвикателства и много сериозни обеми, които би трябвало да успеем да организираме и да се мобилизираме, за да отговорим на очакванията на възложителите“, заяви изпълнителен директор на КСБ.
На брифинга инж. Мирослав Мазнев обърна внимание и на проблемите в бранша, сред които е ниската средна месечна заплата за строителите в България, която е в размер на 864 лв. "В една лоша разработка на цените за строителната продукция в някои европейски страни и по-условно тези от Източна Европа, ние сме в пъти с по-ниски работните заплати. Това е нещо, върху което ние от Камерата работим, с различни промени в нормативни документи и изисквания, както и в изваждането на светло на не малка част от строителния бизнес“, подчерта още той.
От КСБ възразиха срещу обвиненията от строителния бранш от страна на БСП, които поискаха официално от АПИ договора за строителство на АМ "Хемус", като твърдяха, че 1, 35 млрд. лева са дадени на 4-5 фирми без никакъв конкурс и без обществена поръчка. Те подчертаха, че застават зад своите членове, като заявиха че новините, които са били изписани за тях са „фалшиви“ и по този начин уронват престижа не само на КСБ, но и на компаниите в целия бранш. „Както стана ясно от официалните позиции на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), няма договори между посочените фирми, във връзка с отпуснатите 1,35 млрд. лв. за изграждането на автомагистрала „Хемус“, заяви инж. Мазнев, като подчерта, че не са превеждани и никакви аванси.
„Хидрострой“ е една от добрите фирми в бранша и когато си добър, естествено не всички са много щастливи. Нямам никакви подписани договори с „Автомагистрали“ ЕАД, под никаква форма. Нито като подизпълнител, нито като главен изпълнител, нито като банкови договори съм подписвал, нито за доставка на материали, механизации, нито за работна ръка. С „Автомагистрали“ ЕАД нямаме никакви контакти и комуникации“, заяви изпълнителният директор на „Хидрострой“ Живко Недев. От „Трейс Груп Холд“ също заявиха, че нямат нищо общо с „Автомагистрали“ ЕАД, а инж. Иван Димитров от „ПСТ Груп“ отбеляза, че компанията има подписани само рамкови договори с държавната фирма.
Инж. Мазнев подчерта, също така, че около 160 млн. лв. са били разплатени допълнително към Нова година с решение на Министерски съвет от Банката за развитие, като парите са били използвани за да може фирмите да платят на своите служители и подизпълнители.
„Ние не се свързваме с политическа или каквато и да било управленска сила при реализацията на определени проекти. За нас законността и резултатите, които се получават са взаимообвързани. Ние разчитаме на всички да осъзнаят не своето политическо развитие, а развитието на сектор "Строителство", който е основа за икономическото развитие на страната“, заяви още изпълнителният директор на КСБ.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: 864 лв. е средната месечна работна заплата за строителството, което е много притеснително

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: 864 лв. е средната месечна работна заплата за строителството, което е много притеснително

18 Януари 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. 864 лв. е средната месечна работна заплата за строителството, което е много притеснително. Това съобщи инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България (КСБ) по време на пресконференция в Централния офис на КСБ, на която присъстваха и представители на пътностроителни фирми, членове на Камарата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „В страната за 9-месичието е била 1 106лв., докато за строителството е средната месечна работна заплата е била 864 лв.“, подчерта инж. Мазнев. "В една лоша разработка на цените за строителната продукция в някои европейски страни и по-условно тези от Източна Европа, ние сме в пъти с по-ниски работните заплати. Това е нещо, върху което ние от Камерата работим и с различни промени в нормативни документи и изисквания, както и в изваждането на светло на не малка част от строителния бизнес“, допълни още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Статистиката към 9-месечието на 2018 година показва, че строителната продукция е с 10,4% ръст, спрямо 2017 година

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Статистиката към 9-месечието на 2018 година показва, че строителната продукция е с 10,4% ръст, спрямо 2017 година

18 Януари 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Статистиката към 9-месечието на 2018 година показва, че строителната продукция е с 10,4% ръст, спрямо 2017 година. Това съобщи инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България (КСБ) по време на пресконференция в Централния офис на КСБ, на която присъстваха и представители на пътностроителни фирми, членове на Камарата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Очакваме, че този ръст е запазен за цялата година. Сградното строителство, което е в размер на 5 млрд. 527 млн. лв., има ръст 11,7%. Фактически през миналата година това строителство е имало преобладаващ обем, а инженерното строителство с обем от 4 млрд. 242 млн. е имало ръст 8,8%. Започнато е строителство на нови сгради - 4 790, което показва малък спад в сравнение с идващата година. Въведени са в експлоатация новопостроени жилищни сгради 1 592, с ръст 2,6%, сключени са договори по обществени поръчки 2 038, на стойност 1 млрд. 658 млн. лв., което показва ръст от 11,3 на бр. и ръст 0,2 от стойността“, заяви инж. Мазнев, като подчерта, че това са очакванията, които характера на строителството ще се стреми да запази и да бъде отчетен до края на миналата година. "Но с това правим и извода, че предстоящата 2019 година, когато започва изменението на големите инфраструктурни проекти от програма „Транспорт“, както и стартирането на магистрала „Хемус“, същевременно проекти като ВИК, които са към програма „Опазване на околната среда и водите“, ние се надяваме, че ще се засили и инженерното строителство. Очертава се сградното строителство и през тази година да продължава да се увеличава. Ние от строителния бранш сме изправени пред сериозни предизвикателства и много сериозни обеми, които би трябвало да успеем да организираме и да се мобилизираме, за да отговорим на очакванията на възложителите“, допълни още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Около 160 млн. лв. бяха отпуснати допълнително с решение на МС, за да платят фирмите на своите служители и подизпълнители

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Около 160 млн. лв. бяха отпуснати допълнително с решение на МС, за да платят фирмите на своите служители и подизпълнители

18 Януари 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Около 160 млн. лв. бяха разплатени допълнително по Нова година с решение на Министерски съвет от Банката за развитие, за да платят фирмите на своите служители и на своите подизпълнители. Това съобщи инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България (КСБ) по време на пресконференция в Централния офис на КСБ, на която присъстваха и представители на пътностроителни фирми, членове на Камарата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. "Ние бяхме предвидили виждания за над 51 млн. Точната сума все още не ми е представена, защото все още продължава работата с Банката за развитие“, каза инж. Мирослав Мазнев.
„Ние не се свързваме с политическа или каквато и да било управленска сила при реализацията на определени проекти. За нас законността и резултатите, които се получават са взаимообвързани. Ние разчитаме на всички да осъзнаят не своето политическо развитие, а развитието на сектор "Строителство", който е основа за икономическото развитие на страната“, заяви изпълнителният директор на КСБ, като допълни, че всеки един обект трябва да отговаря сам за себе си и там, където има допуснати нарушения да има персонални отговорности.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: По статистика със строителна дейност се занимават около 20 хил. фирми, а в регистъра са вписани 5 хил.

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: По статистика със строителна дейност се занимават около 20 хил. фирми, а в регистъра са вписани 5 хил.

18 Януари 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. По статистика със строителна дейност се занимават около 20 хил. фирми, а в регистъра са вписани 5 025. Това съобщи инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България (КСБ), по време на пресконференция в Централния офис на КСБ, на която присъстваха и представители на пътностроителни фирми, членове на Камарата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на инж. Мазнев 15 хил. от тези, които изпълняват строителна дейност са нерегламентирани. "Разчитаме, че с голяма част от законовите промени, повечето от тях ще бъдат вкарани в т. нар. „бял сектор“, заяви инж. Мирослав Мазнев. „Всеки трябва да носи отговорността за извършената от него работа. В момента каквито и грешки да има, накрая се предписва на строителя. Не само ни се предписва на нас, но и носим страшно много финансови ангажименти и отговорности за изпълнението на обекта. Нашето виждане е, че не може да е отговорен само един участник, а всеки един трябва да носи отговорността и това безспорно ще доведе и до по-големи финансови изисквания към всички участници“, допълни още той, като отбеляза, че в инвестиционния процес участват още и възложител, проектант, надзор над строител.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев: КСБ възразява срещу поредните неподкрепени с доказателства обвинения към строителния бранш и застава зад своите членове, които са жертва на клевети и манипулация

Инж. Мирослав Мазнев: КСБ възразява срещу поредните неподкрепени с доказателства обвинения към строителния бранш и застава зад своите членове, които са жертва на клевети и манипулация

18 Януари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. КСБ се обявява против дезинформацията и разпространяването на фалшиви новини и застава зад всеки едни от своите членове, които са жертва на подобни клевети и манипулации. Това каза инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България (КСБ) по време на пресконференция в Централния офис на КСБ, на която присъстваха и представители на пътностроителни фирми, членове на КСБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Отправените от парламентарната трибуна твърдения, касаещи фирми, членове на Камера на строителите в България, уронват престижа на компаниите и на целия бранш“, подчерта изпълнителният директор на Камарата на строителите в България.
„КСБ категорично възразява срещу отправените поредни и неподкрепени с доказателства обвинения към строителния бранш. Както стана ясно от официалните позиции на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), няма договори между посочените фирми, във връзка с отпуснатите 1,35 млрд. лв. за изграждането на автомагистрала „Хемус“, заяви още инж. Мазнев, като подчерта, че не са превеждани и никакви аванси.
„Хидрострой“ е една от добрите фирми в бранша и когато си добър, естествено не всички са много щастливи. Нямам никакви подписани договори с „Автомагистрали“ ЕАД, под никаква форма. Нито като подизпълнител, нито като главен изпълнител, нито като банкови договори съм подписвал, нито за доставка на материали, механизации, нито за работна ръка. С „Автомагистрали“ ЕАД нямаме никакви контакти и комуникации“, заяви изпълнителният директор на „Хидрострой“ Живко Недев. От „Трейс Груп Холд“ също заявиха, че нямат нищо общо с „Автомагистрали“ ЕАД, а инж. Иван Димитров от „ПСТ Груп“ отбеляза, че компанията има подписани само рамкови договори с държавната фирма.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камарата на строителите в България ще даде пресконференция

Камарата на строителите в България ще даде пресконференция

18 Януари 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на строителите в България (КСБ) ще даде пресконференция. Тя ще се проведе от 12.00 часа в Централния офис на Камарата на строителите в България на ул. „Михаил Тенев“ 6, ет. 1. Това съобщиха от пресцентъра на КСБ. В пресконференцията ще участват изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, членове на Камарата и представители на пътностроителни фирми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Ще се борим докрай за договора за „Хемус“, защото парите не са нито на Борисов, нито на правителството, а на данъкоплатците

Христо Проданов, БСП: Ще се борим докрай за договора за „Хемус“, защото парите не са нито на Борисов, нито на правителството, а на данъкоплатците

17 Януари 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Ще сме настоятелни и ще се борим докрай за договора за „Хемус“, защото парите не са нито на Борисов, нито на правителството, а на данъкоплатците. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“. Той обърна внимание, че участъкът на „Хемус“, който трябва да се изгради, е около 140 км, а държавната компания „Автомагистрали“ няма в активите си една лопата. „Може да си представите дали има капацитет да изгради тази магистрала. Заради това са нашите въпроси. Първо към Агенция „Пътна инфраструктура“ , и към МРРБ, които са принципал на държавната компания „Автомагистрали“ какви рамкови споразумения и предварителни договори има с частни компании. Сключвани ли са такива? Превеждани ли са авансови суми и за какво са превеждани тези суми. Ние се притесняваме , че начинът, по който действа правителството иска да избегне Закона за обществените поръчки и криейки се зад гърба на държавната „Автомагистрали“ да раздаде тези поръчки на избрани компании, съответно те да усвоят тези средства“, каза Проданов. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ посочи, че БСП продължава да настоява и за независима техническа експертиза на пътищата. „Това е в интерес на българските граждани. Виждате какво се получава в България. Не само автомагистралите и извънселищните пътища. В София - пример от вчера или онзи ден с бул. „Константин Величков“. Булевардът е издаден от строителите на 1 декември и на 15 януари вече имате дупки и пукнатини покрай трамвайните линии“, допълни още Проданов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Нанков и Аврамова рано или късно ще си отидат, но отговорността на подписите под рамковите споразумения за „Хемус“ ще останат на директора

Георги Свиленски, БСП: Нанков и Аврамова рано или късно ще си отидат, но отговорността на подписите под рамковите споразумения за „Хемус“ ще останат на директора

15 Януари 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Нанков и Аврамова рано или късно ще си отидат, но отговорността на подписите под рамковите споразумения за „Хемус“ ще останат на изпълнителния директор. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този директор, и който и да се следва, да знае, че управлението си отива, но отговорността остава и да мисли много добре какво подписва и как се разпорежда с парите на всеки един български гражданин“, каза още Свиленски. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ посочи, че не може да разбере кой от двамата дали Петя Аврамова, или Николай Нанков в момента е действащият министър. По думите му през 2014 г. участък от 234 км от автомагистрала „Хемус“ е бил обявен за 1,5 млрд. лв, а сега 100 км по-малко за 1,1 млрд. лв. без ДДС и 1,3 млрд лв. с ДДС. „Направете си сметката на какви анализи, бази и как е изчисляването. Ние сме наясно, никога не сме казали, че има подизпълнители. Няма подизпълнители. Няма да го намерите никъде и това е проблемът. Проблемът е, че имат рамкови споразумения за пряко възлагане – наемане на техника, работници, като някакви роби ще бъдат предоставени от една фирма на друга“, коментира още Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Не са ли опит за скрито възлагане на обществена поръчка договорите с фирмите, предоставящи техника на „Автомагистрали“ за „Хемус“

Димитър Данчев, БСП: Не са ли опит за скрито възлагане на обществена поръчка договорите с фирмите, предоставящи техника на „Автомагистрали“ за „Хемус“

15 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Не са ли опит за скрито възлагане на обществена поръчка договорите с фирмите, предоставящи техника на „Автомагистрали“ за „Хемус“? Това попита народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера министър Аврамова ни уведоми, че има сключени договори с фирми, които трябва да предоставят определена техника на „Автомагистрали“ за изпълнение на съответната дейност по строителство на отделните отсечки на автомагистрала „Хемус“, коментира Данчев. По думите му въпросът, който БСП задава, е тези сключени договори не представляват ли опит за скрито възлагане на обществена поръчка. „Задавам си въпроса какво прави една фирма, когато предостави на друга такава всички свои работници и цялата своя налична техника. Може ли тя да извършва друга дейност или всъщност изпълнява поръчка, възложена от другата фирма, в случая говорим за „Автомагистрали“, попита още Данчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Схемата за голямото ужилване на българския данъкоплатец е на път да се реализира в пет стъпки

Елена Йончева, БСП: Схемата за голямото ужилване на българския данъкоплатец е на път да се реализира в пет стъпки

15 Януари 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Схемата за голямото ужилване на българския данъкоплатец е на път да се реализира в пет стъпки. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ тази схема за ужилване на българския данъкоплатец се прилага в момент, в който България е обвинена за това, че корупцията, големите далавери и кражби са не просто във висшите етажи на властта, а са свързани с големите инфраструктурни проекти. „А големите инфраструктурни проекти – това са пътищата“, допълни говорителят на БСП. „В края на миналата година правителството отдели 1,350 млрд. лв. за строителството на 134 км магистрала. Бих искала да ви кажа, че става дума за грабеж, за голямо ужилване на българския избирател, данъкоплатец. Схема, която е на път да се реализира в пет стъпки. Първа стъпка, правителството дава 1,350 млрд. лв. без одобрение на парламента, без обществена поръчка. За 134 км магистрала „Хемус“. Това се прави без да има работен проект, такава практика в Европа не съществува. Това означава, че тази цена е хвърчаща, защото всеки терен е уникален. Разговорите, които имахме със специалисти, с пътни строители са категорични, че става дума за хвърчаща цена и когато говорим за такава огромна сума и за средства на данъкоплатец, не е възможно ценообразуване без работен проект. Втора стъпка от схемата за голямото ужилване на българския данъкоплатец. За да бъде извършена тази схема, трябва да се наеме държавна фирма, но условието е тя да няма капацитета да извършва подобно строителство, да се използва като черна кутия, чрез която да бъдат разпределени тези 1,350 млрд. лв. на съответните предварително избрани фирми. Кои са тези фирми може да видите, ако погледнете кои фирми извадиха своята строителна техника на 12 декември на „Цариградско шосе“, коментира още Йончева. По думите ѝ третата стъпка е да се избере конкретна държавна фирма. Говорителят на БСП поясни, че става въпрос за „Автомагистрали“. „Държавното дружество не извършва строителна дейност, не разполага със строителна техника, с експертен потенциал, със строителна база“, коментира Йончева. Тя обърна внимание, че лятно време от дружеството косят трева, чистят водостоци, а зимата извършват снегопочистване, както и дребни ремонти. „Четвърта стъпка от голямото ужилване е „Автомагистрали“ да не обяви обществена поръчка, а да раздаде тези средства 1,350 млрд. лв. чрез рамкови договори. Пета стъпка от реализацията на голямото ужилване – за да се направи тази схема, е необходимо да имате доверен човек в държавната фирма „Автомагистрали“. В средата на 2017 г. за изпълнителен директор е избран Стоян Фьодоров Беличев. Г-н Беличев е бил съдружник с членове на семейство на Върбакови“, допълни още Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Питам управляващите лицето зад Гинка Върбакова същото ли е с това зад „Автомагистрали“

Елена Йончева, БСП: Питам управляващите лицето зад Гинка Върбакова същото ли е с това зад „Автомагистрали“

15 Януари 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Питам управляващите лицето, което стои зад Гинка Върбакова, същото ли е, което стои зад „Автомагистрали“. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обясни, че става въпрос за схема за голямото ужилване на българския данъкоплатец, която е започнала преди Нова година и която в момента е в действие. Йончева обърна внимание на информацията, че директорът на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е бил съдружник с членове на семейство Върбакови, със Славчо Върбаков. „Разбира се, може да е чисто съвпадение, но нека ни кажат, че това е случайност“, обърна се Елена Йончева към управляващите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска договора за строителство на „Хемус“ (ОБЗОР)

БСП поиска договора за строителство на „Хемус“ (ОБЗОР)

14 Януари 2019 | 20:06 | Агенция "Фокус"
София. Народни представители от БСП внесоха искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ да им бъде предоставен договорът между АПИ и държавната фирма "Автомагистрали" за възлагане на строителството на автомагистрала "Хемус". Говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева уточни, че от опозицията настояват също така Министерството на регионалното развитие и благоустройството да им предостави рамковите споразумения между държавното дружество и фирмите, които ще строят отсечките от магистралата. "Още на 10 октомври 2018 г. бившият директор на АПИ Светослав Глосов казва, че до края на 2018 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на АМ "Хемус". Малко след това строителството се възлага на фирми, без конкурс и обществена поръчка", припомни Елена Йончева. По думите й има обосновано съмнение, че това е пример как една държавна фирма се използва като „черна кутия за разпределяне на милиарди левове“. Според нея "Автомагистрали" няма капацитет за изграждането на автомагистрала "Хемус", тъй като финансовите й резултати за 2017 г. са влошени. „Изпълнителният й директор Стоян Беличев досега не е заставал пред медиите и нашият въпрос е дали е вярно, че той е бивш съдружник с Гинка Върбакова", попита Йончева. Тя припомни, че в края на миналата година няколко строителни фирми организираха протест с хиляда машини в София срещу искането на опозицията за проверка на качеството на магистралите. "Малко след това, същите фирми получиха без обществени поръчки, търг и конкурс един милиард триста и петдесет милиона лева за изграждането на магистрала "Хемус", посочи още Йончева.
Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски отбеляза от своя страна, че от партията не са се отказали и от проверката от независима лаборатория на качеството на българските пътища. Искането за нея бе внесено на два пъти от БСП през ноември миналата година. „Чакаме от АПИ да си свършат работата, а не с формални отговори да си мислят, че това ще бъде подминато“, каза Свиленски.
Малко след внасянето на искането от Пътната агенция уточниха, че договорът с "Автомагистрали" за 134 километра от „Хемус” е сключен през декември 2018г. Стойността му е 1 124 880 000 лв. без ДДС и средствата са от републиканския бюджет. Цялата сума е в специална сметка в БНБ. Средствата от нея могат да бъдат използвани само за изпълнение на дейности по участъка, като към настоящия момент няма извършени плащания.
Малко преди това вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че договорът за автомагистрала „Хемус“ позволява строеж без обществени поръчки. „Има категоричен текст в европейската директива, детайлно е описана процедурата. Ако едно дружество е 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага плътната процедура по реда на Закона за обществените поръчки“, обясни той. Попитан дали твърденията на БСП ще затруднят работата ни с ЕС, той отговори: „В никаква степен. Има много ясни права, кое е държавна помощ, кое не е. Категорично ако едни средства са дадени през процедура по реда на Закона през обществени поръчки, това не е държавна помощ".
По-късно през деня министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова съобщи на брифинг, че договорът ще бъде изпратен на БСП, както и на Агенцията за обществените поръчки. Тя уточни, че "Автомагистрали" ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за изграждането на АМ „Хемус“, каквото твърдение се появи от лидера на БСП Корнелия Нинова, както и, че няма и изплатени аванси. „Средствата са по сметка на МРРБ и Българска народна банка, те са целеви, няма изплащане на дейности. Има подписани рамкови споразумения от „Автомагистрали“ ЕАД и те са за доставка на материали и наем на механизация“, обясни още тя „Изключително неприятно е да се правят фалшиви новини и да се пускат в общественото пространство. БСП се опитват да атакуват точно там, където има важни решения, взето от държавата, както е строителството на АМ „Хемус“. Там, където има добри решения, точно там атакува опозицията. Вероятно това ѝ е работата, но не трябва да го прави с фалшиви внушения“, заяви министър Аврамова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД ще бъде изпратен на БСП, както и на Агенцията за обществените поръчки

Министър Петя Аврамова: Договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД ще бъде изпратен на БСП, както и на Агенцията за обществените поръчки

14 Януари 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД ще бъде изпратен на БСП, както и на Агенцията за обществените поръчки. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Изключително неприятно е да се правят фалшиви новини и да се пускат в общественото пространство. Изключително натоварена е работата в МРРБ, както и на неговите подразделения. БСП се опитват да атакуват точно там, където има важни решения, взето от държавата, както е строителството на АМ „Хемус“. Там, където има добри решения, точно там атакува опозицията. Вероятно това ѝ е работата, но не трябва да го прави с фалшиви внушения“, заяви министър Аврамова. Тя посочи, че договорът между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД ще бъде изпратен на БСП, както и на Агенцията за обществените поръчки.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Управителят на „Автомагистрали“ ЕАД не е бил съдружник с Гинка Върбакова, каквото внушение чухме

Зам.-министър Николай Нанков: Управителят на „Автомагистрали“ ЕАД не е бил съдружник с Гинка Върбакова, каквото внушение чухме

14 Януари 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. Управителят на „Автомагистрали“ ЕАД не е бил съдружник с Гинка Върбакова, каквото внушение чухме. Това каза на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че договорът за АМ „Хемус“ е сключен между АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД на 20 декември 2018 година. „Ние много пъти сме се вслушвали в опозицията и затова решихме да вкараме държавна компания. Управителят не е бил съдружник с Гинка Върбакова, каквото внушение чухме. Няма платени аванси, каквото друго внушение имаше. Напротив, парите стоят по сметка на МРРБ и ще бъдат изплатени след изграждането“, обясни Нанков. Той посочи, че дружеството ще се превърне в една от най-стабилните строителни компании с настоящия Управителен съвет. По думите му ще се осъществява необходимия надзор на държавата по темата. „Може г-жа Корнелия Нинова да си смени информаторите, защото прави изключително неверни твърдения, които пуска сред обществото“, заяви още Нанков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: „Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за изграждането на АМ „Хемус“

Министър Петя Аврамова: „Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за изграждането на АМ „Хемус“

14 Януари 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. "Автомагистрали" ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за изграждането на АМ „Хемус“. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За да няма спекулации по темата АМ „Хемус“, АПИ и „Автомагистрали“ ЕАД, искаме да информираме, че те имат договор за изграждане на 134 км от автомагистралата. Второ, „Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за „Хемус“, каквото твърдение се появи от лидера на БСП Корнелия Нинова“, заяви министър Аврамова и посочи, че няма и изплатени аванси. „Средствата са по сметка на МРРБ и Българска народна банка, те са целеви, няма изплащане на дейности. Има подписани рамкови споразумения от „Автомагистрали“ ЕАД и те са за доставка на материали и наем на механизация“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Надяваме се да получим отговор от АПИ за договора за „Хемус“ час по-скоро, ако всичко е прозрачно, би трябвало да го направят

Георги Свиленски, БСП: Надяваме се да получим отговор от АПИ за договора за „Хемус“ час по-скоро, ако всичко е прозрачно, би трябвало да го направят

14 Януари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се да получим отговор от АПИ за договора за „Хемус“ час по-скоро, ако всичко е прозрачно, би трябвало да го направят. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ и на Комисията по транспорт Георги Свиленски пред журналисти след внасяне на искането на БСП до АПИ за предоставяне на договора й с „Автомагистрали“ за „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Свиленски посочи, че очаква този договор да бъде предоставен в рамките на днешния и утрешния ден. "Ако, разбира се, нямат притеснения“, каза Свиленски. По думите му, ако всичко е прозрачно, точно и ясно, би трябвало договора с „Автомагистрали“ и рамковите споразумения днес или утре да бъдат предоставени на народните представители. „Надяваме се отговорът да го получим час по-скоро и не така формално, както ни отговориха за проверката. Не сме се отказали от извършването на проверка на българските пътища от независими лаборатории. Чакаме от АПИ и от МРРБ да си свършат работата, а не с формални отговори да ни поставят в ситуация и да си мислят, че това нещо ще бъде подминато", допълни Свиленски.
На въпрос за колко фирми става въпрос, Свиленски заяви, че в медийното пространство се чуват около 4-5 фирми. „Искаме официално, за да не спекулираме с имена, от АПИ и от МРРБ да кажат кои са фирмите, с които имат рамкови споразумения. Нямаме нищо против фирмите, а против подхода, затова искаме и методиката на ценообразуване, т.е. когато възлага АПИ на „Автомагистрали“ и „Автоматистрали“ на други фирми по каква методика, на какви цени, за да може всички български граждани да видят на какви цени се строят българските пътища“, коментира още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Държавното дружество „Автомагистрали“ ще изгражда 134 км от АМ „Хемус“

АПИ: Държавното дружество „Автомагистрали“ ще изгражда 134 км от АМ „Хемус“

14 Януари 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. В края на декември 2018 г. между Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Автомагистрали“ ЕАД е сключен договор за изграждането на 134,14 км от автомагистрала „Хемус“ в участъка от пътен възел „Боаза“ до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Той е на основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки, приложим за публични възложители, какъвто е АПИ. Стойността му е 1 124 880 000 лв. без ДДС и средствата са от републиканския бюджет. Цялата сума е в специална сметка в БНБ. Средствата от нея могат да бъдат използвани само за изпълнение на дейности по участъка от 134 км от АМ „Хемус“. Към настоящия момент няма извършени плащания. Договорът ще бъде изпратен за информация в Агенцията по обществени поръчки /АОП/ в законоустановения срок до един месец от сключването му. Преди неговото подписване в АПИ е постъпило положително становище от АОП. „Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за строителство на възложените от АПИ 134,14 км на АМ „Хемус“. Изграждането на отсечката е разделено на 6 участъка. Целта е тя да бъде готова до 2023 г. Участък 1 е с дължина 15,26 км. Започва от Боаза, където ще приключва изграждащата се в момента отсечка, и ще е до пресичането с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин (км 87+800 до км 103+060), включително пътен възел „Дерманци“. Връзката със съществуващата републиканска мрежа ще се осъществява чрез два пътни възела - п. в. „Боаза“ при 88-ми км и п. в. „Дерманци“ при 98-ми км. Участък 2 е 19,2 км. Той е от края на пътен възел „Дерманци“ - при пресичане с път ІІІ-307 Луковит - Угърчин, до връзката с път ІІІ-3005 Радювене - Катунец, включително пътен възел „Каленик“ (от км 103+060 до км 122+260). Участък 3 е 17,08 км. Той ще започва от края на пътен възел „Каленик“ при пресичането с път ІІІ-3005 Радовене - Катунец до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, включително и п. в. „Плевен“ (от км 122+260 до км 139+340). Участък 4 е 26,8 км. Той е от края на п. в. „Плевен“ при пресичане с път II-35 Плевен - Ловеч до път III-301 Летница - Ловеч, включително пътен възел „Летница“ (от км 139+340 до км 166+144.09). Участък 5 е 23,2 км. Той е от края на пътен възел „Летница“ при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово - Павликени, включително и пътния възел (от км 166+144,09 до км 189+344). Участък 6 е 32,6 км. Започва от края на пътния възел на път III-303 Павликени - Левски до път I-5 Русе - Велико Търново, включително и пътния възел (от км 189+344 до км 222+000). Техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6 ще бъде изпълнено през 2019 г. Целта е цялостното изграждане на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново да приключи до 2023 г. За първи път Агенция „Пътна инфраструктура“ възлага изпълнението на строително-монтажни работи на инфраструктурен проект на основание чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки. МРРБ е едноличен собственик на 100% от капитала на „Автомагистрали“ ЕАД и правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството. АПИ е второстепенен разпоредител на бюджетни средства към министъра на регионалното развитие и благоустройството. В последните години „Автомагистрали“ ЕАД е изпълнило редица обекти с висока обществена значимост като тунели, виадукти, мостове, асфалто-бетонови настилки на автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Люлин“, „Струма“ и „Марица“. Общата дължина на автомагистрала „Хемус“ от София до Варна е около 420 км. Изградени са участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са близо 170 км. В момента със средства от републиканския бюджет се строят 26 км от автомагистралата – 9,3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16,32 км от п. в. „Буховци“ до п. в. „Белокопитово“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Вярно ли е, че директорът на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е бил съдружник на Гинка Върбакова

Елена Йончева, БСП: Вярно ли е, че директорът на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е бил съдружник на Гинка Върбакова

14 Януари 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Съмняваме се, че „Автомагистрали“ се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди - вярно ли е, че директорът й е бил съдружник на Гинка Върбакова. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти след внасянето на искането на БСП до АПИ за предоставяне на договора й с „Автомагистрали“ за АМ „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Йончева припомни, че на 10 октомври бившият директор на АПИ инж. Светослав Глосов е казал, че до края на 2018 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на автомагистрала „Хемус“. „Малко след това строителството се възлага на фирми без никакъв конкурс, без обществена поръчка. Това е един пример за това как една държавна фирма в случая „Автомагистрали“, имам обосновано съмнение за това, се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди“, коментира говорителят на БСП. По думите й това е нещо, което в съвременна България е безпрецедентно. „Държавната фирма „Автомагистрали“ няма капацитет за изграждането на автомагистрала „Хемус“. Нейните финансови резултати за 2018 г. са влошени“, посочи Елена Йончева. „Интересно е, че нейният изпълнителен директор не е заставал пред медиите. Нашият въпрос е вярно ли е, че изпълнителният директор на фирма „Автомагистрали“ Стоян Беличев е бивш съдружник с Гинка Върбакова, която е кандидат за закупуване на ЧЕЗ“, попита Йончева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Освен договора от АПИ, искаме от МРРБ рамковите споразумения между „Автомагистрали“ и фирмите, които ще строят „Хемус“

Елена Йончева, БСП: Освен договора от АПИ, искаме от МРРБ рамковите споразумения между „Автомагистрали“ и фирмите, които ще строят „Хемус“

14 Януари 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Ние искаме от АПИ да ни бъде предоставен договорът между АПИ и държавната фирма „Автомагистрали“ за строителството на „Хемус“. Искаме от МРРБ да ни бъдат предоставени рамковите споразумения между държавното дружество „Автомагистрали“ и фирмите, които ще строят отсечките от автомагистрала „Хемус“. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред журналисти след внасянена искането на БСП до АПИ за предоставяне на договора й с „Автомагистрали“ за „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В края на миналата година няколко строителни фирми организираха протест с 1000 строителни машини в София срещу искането на опозицията за проверка качеството на магистралите. Малко след това същите фирми получиха без общестена поръчка, без търг, без конкурс 1, 350 млрд. лв. за доизграждането на магистрала „Хемус“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ внесе искане за предоставяне на договора между АПИ и „Автомагистрали“ за строителство на „Хемус“

ПГ на „БСП за България“ внесе искане за предоставяне на договора между АПИ и „Автомагистрали“ за строителство на „Хемус“

14 Януари 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внесе искане за предоставяне на договора между АПИ и „Автомагистрали“ за строителство на „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Искането бе внесено в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) от говорителя на парламентарната група Елена Йончева, зам.-председателите на ПГ Георги Свиленски и Христо Проданов и народни представители.
Агенция „Фокус“ припомня: Това не е първото искане на БСП към Пътната агенция. На 6 ноември БСП настоя за независима техническа експертиза на автомагистрали и пътища. Искането бе внесено в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) от говорителя на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева, заместник-председателите на парламентарната група Христо Проданов, Крум Зарков, Георги Свиленски и депутати. От опозицията настояха да се направи независима техническа експертиза на автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“ и „Марица“, както и на пътя Видин – Кула и околовръстният път на София. Идеята на БСП бе експертизата да бъде в независима лаборатория в Европа, като партията пое ангажимента да не ангажира държавния бюджет и да осигури финансирането на проверката. На 14 ноември БСП внесе за втори път искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната. Тогава лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че действията им идват в отговор на Камарата на строителите, които настояха за оставките на четиримата депутати от левицата, внесли първото искане. От АПИ изпратиха отговор до народните представители от ПГ на „БСП за България“ на 4 декември. В него се посочва, че Агенцията е анализирала нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка, и е установено, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за етапа на строителство на пътната инфраструктура, а след въвеждането на обектите в експлоатация не е предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътни обекти. В отговора си АПИ предложи на ПГ „БСП за България“ да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев: Договорът за автомагистрала „Хемус“ позволява строеж без обществени поръчки

Вицепремиерът Томислав Дончев: Договорът за автомагистрала „Хемус“ позволява строеж без обществени поръчки

14 Януари 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Договорът за автомагистрала „Хемус“ позволява строеж без обществени поръчки. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти преди началото на дискусия на тема „Три перспективи за бъдещето на обединена Европа" във връзка с изискването на договора от страната на БСП за строежа на автомагистрала „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан дали твърденията на БСП ще затруднят работата ни с ЕС, той отговори: „В никаква степен. Има много ясни права, кое е държавна помощ, кое не е. Категорично ако едни средства са дадени през процедура по реда на Закона през обществени поръчки, това не е държавна помощ. Това са пари дадени на някой да свърши някаква работа, това не е държавна помощ. Всеки е в правото си да пише и сезира, когото си иска".
По повод твърдението на БСП, че са дадени 1.300 млн. за строежа на АМ „Хемус“ без обществена поръчка, той коментира: „Има категоричен текст в европейската директива, детайлно е описана процедурата. Ако едно дружество е 100% собственост на възложителя, тогава може да не се прилага плътната процедура по реда Закона за обществените поръчки. Това също е режим в самия закон и няма държавни помощи“, коментира той. Попитан има ли обществени поръчки за строежа на АМ „Хемус“, той отговори: „За АМ „Хемус“ това е изключение в самия Закон за обществени поръчки, и е позволен. Може да се види в директивата. Дружеството е 100% собственост на възложителя, възложителят има контрол над дружеството си, сходен на този на администрацията си“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от ПГ на "БСП за България" ще внесат в АПИ искане за предоставяне на договора за строителство на автомагистрала „Хемус“

Депутати от ПГ на "БСП за България" ще внесат в АПИ искане за предоставяне на договора за строителство на автомагистрала „Хемус“

14 Януари 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа депутати от ПГ на "БСП за България" ще внесат в АПИ искане за предоставяне на договора за строителство на автомагистрала „Хемус“ между АПИ и държавното дружество "Автомагистрали". Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
След внасянето на документа е предвидено изявление за медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.