НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

A1on (Македония): От понеделник сръбската опозиция ще бойкотира работата на парламента

A1on (Македония): От понеделник сръбската опозиция ще бойкотира работата на парламента

10 Февруари 2019 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Белград/Скопие. Депутатите от опозиционния Съюз за Сърбия (СзС) ще бойкотират заседанието на сръбския парламент в понеделник, информира македонската онлайн медия A1on. Те няма да участват в работата и на местните власти, докато не се изпълнят исканията на протестиращите от инициативата „Един от пет милиона“ и не се проведат честни и свободни избори.
От централата на СзС са съобщили, че бойкотът е съобразен с „договора, който е предложен на гражданите и за чието осъществяване опозицията гарантира със собствените си подписи“.
Следващата стъпка е да се създаде Асоциация на свободните градски съветници, която да осигурява координация и сработване на всички съветници, когато се бойкотира дейността на местните парламенти.
От СзС са категорични: "Не искаме да сме част от фасадната демокрация, за да се легитимира тоталитарен режим, който задушава всеки инакомислещ, а политическите опоненти се третират като държавни престъпници.“
Те поясняват: „Искаме да променим системата и да върнем в Сърбия културата на диалог, управлението на закона и политическото благоприличие и нормалност.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): В антиправителствения протест в Белград се включиха и студентите

А1 On (Македония): В антиправителствения протест в Белград се включиха и студентите

10 Февруари 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Белград. В антиправителствения протест в Белград се включиха и студентите, пише македонският информационен портал A1 On.
Пред философския факултет в Белград в събота вечерта започна десетият протест под лозунга "Един от пет милиона ". Колоната от граждани започна шествие по вече известния маршрут през централните улици на Белград, до сградата на Радио Телевизия Сърбия (РТС). Към протеста се присъединиха студенти от различни факултети на университета, под мотото "Будни студенти-един от пет милиона души ”.
Както обявиха организаторите, над 700 професори, доценти, асистенти и експертни сътрудници от всички университети в Сърбия са подписали петиция за подкрепа на гражданските протести.
Първият протест срещу насилието, озаглавен "Спрете кървавите ризи", се проведе в Крушевац на 30 ноември 2018 г., след нападение срещу един от лидерите на Съюза за Сърбия, Борко Стефанович и още двама активисти в града.
От 8 декември протестите се организират всяка събота в Белград.
В началото на организирането на протестите гражданите поискаха от правителството да спре насилието срещу опоненти и да се открият лицата, отговорни за атаката срещу Борко Стефанович.
След това исканията бяха допълнени с искането за оставки на сръбския вътрешен министър Небойша Стефанович и генералния директор на РТС Драган Бухошевич. Към РТС бе отправено искане за адекватно отразяване на протестите, а към вътрешния министър да открие организаторите на убийството на Оливер Иванович и атаките срещу журналиста Милан Йованович.
Основното искане на протестиращите обаче е оставката на Александър Вучич, президента на Сърбия и управляващата Сръбска прогресивна партия, както и провеждането на свободни и честни избори. Гражданите призоваха за споразумение и искане към опозицията да представи конкретен план за промяна на системата на управление в Сърбия.
Преди три дни сръбската опозиция, в отговор на призива на организаторите на протеста "1 от 5 милиона", прие текста на Договор с хората от седем точки като предложение за набор от мерки за гарантиране на честни избори и възстановяване на демократичните принципи и управление след победата над режима на Александър Вучич.
Опозицията също се ангажира да бойкотира изборите, а когато се създадат условия за свободни избори, тя ще работи за създаване на обща листа, в която освен партийни кандидати ще има и представители на профсъюзи, професионални и граждански сдружения, студенти, преподаватели, учени и общественици.
Също така те съобщиха, че след изборите ще бъде сформирано експертно правителство, което ще трябва в рамките на една година да въведе определени системни мерки, след които ще бъдат обявени свободни избори.
През последните десет седмици гражданските протести от Белград се разпространиха до повече от 40 града в Сърбия, както и в Северно Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Проведоха се антиправителствени протести в Белград и в други сръбски градове

„Локално“ (Македония): Проведоха се антиправителствени протести в Белград и в други сръбски градове

3 Февруари 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Проведоха се антиправителствени протести в Белград и в други сръбски градове, информира македонското електронно издание “Локално“.
В събота демонстрантите изпълниха улиците на Белград за пореден уикенд.. Протести имаше и в Крагуевац, Пирот и Пожега. Демонстрантите носеха знамена, които казваха: "Дойдоха вълчи времена (аналогия с името на сръбския президент Александър Вучич –бел. ред)", "Достатъчно лъжи и обещания, пенсионерите са гладни" и "Върнете ни пенсиите".
Белградският протест започна традиционно от двора на Философския факултет и премина през улиците на столицата, а полицията спря движението на автомобили, за да осигури безопасността на участниците в протеста.
Основният лозунг на протестиращите е "Един от пет милиона", който се появи след изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че няма да допусне незаконно вземане на власт, дори "протестиращите да бъдат 5 милиона".
"Вучич символизира манипулация, корупция, унищожаване на свободата, вандализъм в държавата и побой над инакомислещите. Поради всички тези причини призоваваме студентите от всички университети в Сърбия да се включат в борбата срещу тиранията на Вучич ”, заявиха с отворено писмо студенти от Факултета по политически науки.
„В този протест сме заедно като мислещи хора, които искат да живеят в демократично общество, а не в общество на объркан лидер. Още при първата крачка имаме сблъсък със системата, ”каза професор Мария Богданович от Философския факултет. В едно интервю те ме попитаха какво ме притеснява с Вучич. Отговорих, че той се втурна като неканени гост в домовете ни, намесвайки се в разговорите ни, в ежедневието ни. Живеем с главата му и придобиваме навиците му ”, казва художникът Марко Шелих-Марчело. След митинга активистите запалиха факли и оставиха кутии с писма до властите, обяснявайки защо те протестират.
В процесията взеха участие и преподаватели от Факултета по политически науки, които поискаха оставката на министъра на образованието Младен Шарчевич. Протестите в Сърбия се провеждат за девета поредна седмица. Причината за започването им беше нападението над един от опозиционните лидери Борко Стефанович в Крушевац. Опозицията обвини правителството, че създава атмосфера на насилие и призова своите поддръжници да излязат на улиците, припомня изданието.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): В събота се проведе пореден антиправителствен протест в Белград

„МКД“ (Македония): В събота се проведе пореден антиправителствен протест в Белград

20 Януари 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Белград. В събота се проведе пореден антиправителствен протест в Белград, пише македонското електронно издание “МКД“
Събирането на граждани започна в 18.00 часа на платото пред Философския факултет в Белград, предаде РТС.
Пръв към множеството се е обърнал артистът Бранислав Трифунович, който каза, че събраните хора не трябва да се съмняват, че протестът ще успее.
Той прочете писмо с искания, адресирано както към правителството, така и към опозицията, в което се посочва, че гражданите не искат власт, а подобряване на управлението и администрацията.
Участниците в седмия по ред протест "Един на пет милиона" преминаха по централните улици на града.
Първоначално протестите бяха организирани поради нападение срещу лидера на левицата на Сърбия Борко Стефанович в Крушевац на 23 ноември, припомня изданието.
Бяха отправени три искания към правителството и президента - да се разкрие кой е поръчал убийството на Оливер Иванович, кой се опитал да убие Борко Стефанович и да се разкрие кой е опитал да убие журналиста Милан Йованович.
В съботната вечер гражданите на Сърбия проведоха протестни митинги в Крагуевац и Кралево, а в петък бяха проведени протести срещу правителството в Нови Сад, Ниш, Чачак, Шабац и Зайчар.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Проведе се пореден многохиляден протест в Белград срещу управлението на Александър Вучич

„Република“ (Македония): Проведе се пореден многохиляден протест в Белград срещу управлението на Александър Вучич

13 Януари 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Проведе се пореден многохиляден протест в Белград срещу управлението на Александър Вучич, съобщава македонското електронно издание “Република“.
Под мотото "1 от 5 милиона" протестиращите преминаха през центъра на Белград в знак на протест срещу политиката на президента Вучич и неговото правителство.
Както и преди, начело на колоната е имало барабани, а зад тях камиони с озвучителна техника, от които се е чувал призива "Излез и се бори". Колоната е минала пред сградата на Националната телевизия с искане за показване на информация за протестите в програмата. Там бяха запалени и факли, разказва изданието.
Освен в Белград, протестите се проведоха в Ниш, Крушевац, Нови Сад и други големи градове.
Следващият протест е насрочен за 16 януари, отбелязвайки годишнината от убийството на сръбския политик от Косово Оливер Иванович.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): За първи път антиправителствените протести в Сърбия обхванаха три града

„Политика“ (Сърбия): За първи път антиправителствените протести в Сърбия обхванаха три града

6 Януари 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Белград. За пета поредна седмица в сръбската столица се проведе протест под мотото „Един от петте милиона“. За разлика от предходните седмици, този път антиправителствени демонстрации се проведоха в още два града в страната – Нови Сад и Крагуевац, отбелязва електронното издание на водещия сръбски ежедневник „Политика“.
Петият поред протест в Белград започна на площада пред Философския факултет, където бе запазена минута мълчание, а след това изнесени речи от популярни лица и политици. След това участниците започнаха обичайното си шествие по централните градски улици. Начело на колоната се виждаха сръбски знамена, банери и плакати, докато демонстрантите надуваха свирки и тромбони, поясняват от редакцията.
Първите протести под мотото „Стоп на кървавите ризи" бяха организирани заради нападение срещу лидера на сръбската левица Борко Стефанович и още двама активисти. След това участниците разшириха исканията, като включиха сред тях оставката на вътрешния министър Небойша Стефанович и откриването на извършителите и поръчителите на убийството на Оливер Иванович, а също и за нападението срещу журналиста Милан Йованович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  В Белград подновиха антипрезидентските протести

AFP: В Белград подновиха антипрезидентските протести

5 Януари 2019 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Няколко хиляди души в събота са излезли на протест в сръбската столица. Това е пето по ред масово събиране в Белград в края на седмицата срещу управлението на Александър Вучич, който се обвинява в авторитаризъм, съобщава AFP.
Протестите представляват най-голямо предизвикателство за управлението на президента. За първи път те бяха организирани след като един от лидерите на опозицията беше бит в навечерието на политическо събиране в централна Сърбия през ноември.
Опозиционният Алианс за Сърбия (SZS), коалиция от партии от почти целия спектър, обвини нападателите, че са поддръжници на режима на Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия, нещо, което властите отхвърлиха.
" Няколко стотици протестираха в южния град Крагуевац и 50 души – в Нови Сад на север“, съобщи новинарската агенция Beta.
След първия протест, който се състоя на 8 декември, към демонстриращите се присъединиха студенти и публични личности, по-специално художниците.
Протестиращите се събраха пред Факултета по философия и поеха по улиците на Белград, като носеха огромни транспаранти с надписи „1 от 5 милиона“.
Това е напомняне за заявеното преди време от Вучич, че той няма да отговори на исканията на опозицията за свободни медии и честни избори "дори и на улиците да излязат пет милиона души“.
Коментирайки демонстрациите президентът бе заявил също, че е „готов да изслуша гражданите, които участват в тях, но не и лъжците от опозицията“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: „Сърбия премина Рубикон“: Трябва ли Русия да се страхува от протестите в Белград?

EA Daily: „Сърбия премина Рубикон“: Трябва ли Русия да се страхува от протестите в Белград?

3 Януари 2019 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Белград. За четвъртата поредна седмица в Белград се провеждат срещи на граждани, недоволни от управляващото правителство начело с президента Александър Вучич. Всичко започна с демонстрация срещу политическото насилие под мотото „Спрете кървавите ризи", причината за която беше побой на един от членовете на опозиционния „Съюз за Сърбия“ - Борко Стефанович. Инцидентът се случи в Крушевац на 23 ноември. Тогава акцията беше преименувана на „Един от петте милиона” благодарение на изявлението на Александър Вучич, че няма да разговаря с опозицията, дори и ако пет милиона граждани излязат на улицата. Протестите преминават без инциденти. Оценките за мащаба им са значително различни - докато властите говорят едва за няколко хиляди протестиращи, опозицията твърди, че в митинга на 29 декември са участвали около 70 хиляди души.
Един от участниците в протестното шествие, сътрудникът в Института за европейски изследвания в Белград Стеван Гайич, разказва пред руската информационна агенция EA Daily личните си впечатления от последния митинг в сръбската столица.
„Според оценките на опозицията около 70 хиляди души са дошли на последния митинг на 29 декември в Белград, според моята лична оценка, имаше не по-малко от 50 хиляди. Участвах и в предишния митинг, но този беше по-мащабен и забележим”, заяви Гайич за EADaily.
В същото време, подчертава той, в митинга са участвали различни политически движения, които се противопоставят на сегашната власт. „Може да сте забелязали в тълпата и двата плаката, призоваващи за запазването на Косово като част от Сърбия и многоцветните знамена на гей общността. Събра се целият политически спектър, всички хора, недоволни от диктатурата. Всъщност, след последните местни избори в община Лучани, можем да наречем властта в Сърбия диктатура. Изборите загубиха всякакво значение, както всички държавни институции под ръководството на Вучич, особено парламентът като най-висш законодателен орган”, отбеляза експертът.
Според него депутатите на управляващата Сръбска прогресивна партия са измислили принципно нов подход - възпрепятстване на парламента от страна на властите. „Обикновено опозицията намира начин да възпрепятства закона, предлагайки безкрайни промени в него. И в нашия случай властите правят това, за да съкратят времето за дискусия с участието на парламентарната опозиция ”, твърди Гайич.
Според експерта, въпреки факта, че първият митинг е иницииран от най-голямата опозиционна партия – „Съюз за Сърбия“, самите действия се провеждат без партийни символи, а лидерите на Съюза участват в тях като обикновени граждани. Непартийните лидери говорят на митинги, добави Гайич.
Основните изисквания на протестиращите са свързани със свободата на медиите и осигуряването на предпоставки за провеждане на честни избори, обяснява сръбскит експерт. „В Сърбия има пълна медийна блокада, опозицията няма възможност да присъства в информационното пространство. Затова тя изисква от властите да осигурят равни условия за участие в изборния процес. На местните избори случаите на кражба на гласове станаха по-чести. Това е видно и от събитията в община Лучани, където в деня на гласуването се появиха оф-роуд превозни средства без номера, от които започнаха да изскачат бандити. Там пристигна и функционерът на Министерство на вътрешните работи Дияна Харкалович, за да може лично, според представителите на опозицията, да координира задържането на активисти. При такива обстоятелства провеждането на избори е наистина невъзможно. Сръбският президент в публични изказвания относно опозиционните митинги често пита: „Искат ли избори?" "Не, никой не иска избори, в които ще има крадливи гласове", категоричен е Стеван Гайич.
Също на предишния митинг имаше искане да се уволни министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович заради участието им в всякакви скандали, припомни експертът.
В отговор на молба на руската медия да прогнозира развитието на ситуацията, Стеван Гайич изрази мнение, че Сърбия „е пресекла Рубикон" и резултатът при всички положения ще бъде болезнен. „Президентът показа, че не е готов да напусне властта с институционални методи, а моето лично убеждение е, че той е готов на много, за да запази позициите си", смята експертът.
Стеван Гайич също така предложи, че в случай на неблагоприятно развитие на събития в Косово от гледна точка на сръбските национални интереси, протестният потенциал само ще се увеличи. „Видяхме на предишния митинг, че има много повече знамена с картата на Косово и знамето на Сърбия с думите„ Не трябва да се предаваме”. Темата за Косово не присъстваше първоначално на митингите, но сега тя става все по-забележима. Гражданите протестират заради липсата на демокрация и свобода на медиите, но и заради предателството на националните интереси, към които има склонност на тандема Вучич-Бърнабич (Ана Брнабич, сръбски премиер).
Отговаряйки на въпроса дали протестите по улиците в Белград са спонтанни и дали в тяхната организация участват някакви външни сили, Гайич подчерта, че при всякакви демонстрации във всяка страна на света има поне наблюдателна роля на чуждестранните специални служби.
„Поне по тази причина навсякъде има чуждестранни дипломатически мисии и техни официални представители. Но, по мое мнение, сръбският „Майдан“ вече се е случил през 2012 г., когато Александър Вучич, чиито съветници са Александър Сорос (заместник-председател на Фонда за подкрепа на Отворено общество, син на Джордж Сорос ) и Тони Блеър, дойде на власт и получи контрол над тайните служби. Това е човек, който вече е изпълнил всички основни изисквания на НАТО за Сърбия, човек, който не е в състояние да предостави дипломатически статут на няколко служители на Руско-сръбския хуманитарен център в Ниш. Този човек води Сърбия към НАТО, въпреки всичките му твърдения, че страната се придържа към военния неутралитет. Неговият съветник Блеър пламенно говори не само за бомбардировките на Сърбия, но и за наземната операция на силите на НАТО. А с него Александър Вучич обсъжда зад гърба на сръбската общественост т.нар. компромис, който е нищо повече от признаване на независимостта на Косово, Косово до „Велика Албания“, а Сърбия - в НАТО“, подчерта експертът.
Според Стеван Гайич в Русия има оправдан страх от перспективите от „Майдан“ заради събития в Украйна. „Въпреки това ми се струва, че руската общественост трябва да знае - в Сърбия всичко това вече се случи през 2012 г., когато хората дойдоха на власт, следвайки политика на реализиране на интересите на Северноатлантическия съюз", увери събеседникът на агенцията.
Според експерта политиката на сегашните сръбски власти към Русия е лицемерна. „Александър Вучич знае красиви думи, които трябва да бъдат адресирани до Москва, но ако погледнем конкретни действия, можем да видим, че от 2007 г. насам няма сериозни руски инвестиции в сръбската икономика. Сърбия се отдалечава от Русия, но в същото време успокоява Москва“, коментира Гайич.
В останалата част от интервюто Гайич коментира протестите в Баня Лука и уверява, че те не са свързани с тези в Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.