НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Владислав Горанов: Очакваме до края на месец септември и от началото на месец октомври всички софтуери да отговарят на изискванията на наредбата за касовите апарати

Министър Владислав Горанов: Очакваме до края на месец септември и от началото на месец октомври всички софтуери да отговарят на изискванията на наредбата за касовите апарати

8 Март 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме до края на месец септември и от началото на месец октомври всички софтуери да отговарят на изискванията на наредбата за касовите апарати. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с касовите апарати, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сроковете за прилагането на новата наредба се удължават за голяма част от търговците, тези, които използват системи за управление на продажбите, които са около 80% от търговците. Една група това са регистрирани по ДДС търговци, които използват обикновени касови апарати, запазват ангажимента си до края на този месец да актуализират софтуера на касовите си апарати или да закупят нови, ако касовите им апарати са толкова стари, че софтуерът им не може да бъде обновен. Над 50 хил. касови апарати вече са адаптирани и в реално време предават данни към сървърите на Агенцията по приходите. Срокът по отношение на системите за управление на системите на продажбите е удължен с близо 7 месеца. До края на месец септември, от началото на месец октомври очакваме всички софтуери да отговарят на изискванията на наредбата“, допълни още Горанов. По думите му по този начин ще се избегне манипулацията на регистрацията и обема на продажбите в търговските обекти. Според него най-големите рискове са свързани с така наречените ресторанти, хотели, заведения за обществено хранене от друг тип, където често и системно се избягва отчитането на всички обороти. Създаването на софтуери в съответствие с логиката и алгоритъма на наредбата ще премахне тази възможност. Това създава доста съпротива и напрежение в част от икономическите субекти, които досега са разчитали техният бизнес модел да включва и полагаемото за държавата. Много български търговци, изкушени от това, че минава през техните сметки, смятат ДДС за част от техния бизнес модел“, допълни още министърът. На въпрос за какви загуби става дума, министър Горанов уточни, че консервативно колегите му от НАП изчисляват е половин милиард. „Мисля, че това е консервативна оценка, защото ако приемем, че сивият сектор се изчислява малко над 20% и го наложим на 170-те млрд., които отчете статистиката като БВП за предходната година, ще видим едни милиардни обороти, които не са обхванати от официалната статистика и върху които със сигурност не са платени данъци“, допълни той. Министърът отчете, че потенциалните загуби могат да са доста повече от половин милиард. „Дълбоко се съмнявам, че има повече от 10% от ресторантите в София, които са напълно редовни“, добави министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравко Здравков, АБВ: Новите касови апарати са за сметка на данъкоплатците и дребния бизнес

Здравко Здравков, АБВ: Новите касови апарати са за сметка на данъкоплатците и дребния бизнес

19 Февруари 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. Областният председател на АБВ - Ямбол Здравко Здравков определи въвеждането на нови касови апарати като необмислена и нереална мярка. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Пред медиите той коментира, че това е поредният експеримент. Здравков посочи, че за смяната на касовите апарати и съответния софтуер налице са редица несъответствия и това, което става на практика е, че спъва дребния бизнес
„Липсва предварителна оценка. За пореден път се потвърждава, че мерките, въведени без анализ и оценка, водят до хаос, неразбиране и дори могат да навредят повече, отколкото да помогнат. Сроковете за въвеждане са нереалистични и налагат допълнителна финансова тежест - цитираните суми са около 500 лева за касов апарат и софтуер. Проблем е и че поддръжката на новия софтуер, който ще струва на фирмите около 300 лева годишно“.
По темата за въвеждане на нови касови апарати в търговските обекти, зам.-председателя на ПП АБВ Владимир Маринов обясни, че това на практика не би могло да се осъществи, защото в голяма част от малките населени места нямат интернет, към който да бъдат свързани новите апарати. Неясно остава как ще бъде осъществена софтуерната защита.
Зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева посочи, че мярката е в продължение на последователна правителствена политика постъпленията в държавния бюджет да бъдат за сметка на потребителите, а не резултат от добре работеща икономика. Новите касови апарати са за сметка на данъкоплатците и дребния бизнес, категорична е тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Настояваме да се прецизира много добре Наредбата за касовите апарати и сроковете за въвеждането им

СДС: Настояваме да се прецизира много добре Наредбата за касовите апарати и сроковете за въвеждането им

11 Февруари 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме да се прецизира много добре Наредбата за касовите апарати и сроковете за въвеждането им. Това се посочва в позиция на СДС по повод новата Наредба за касовите апарати, според която до 31 март 2019 г. всички регистрирани фирми по ДДС трябва да са привели своите касови апарати към новите изисквания на НАП.
„Господа управляващи, така не се създават условия за ускорен растеж на икономиката, напротив, развитието на бизнеса се спъва. Бюджетът може да се пълни много по-ефективно, когато се осигурят условия за ускорен растеж, а не постоянно да се измислят нови начини за събиране на пари от бизнеса", се посочва в позицията на партията. СДС настоява да се прецизира много добре наредбата и сроковете за въвеждането - 31 март за ДДС регистрираните фирми и края на 2019 г. за нерегистрираните по ДДС.
„Само преди няколко години касовите апарати бяха сменени, но днес бизнесът трябва отново да се раздели с едни 120-130 милиона лева, за да угоди на чиновниците, които не могат да се справят с 10 или 20% нарушители. И за това ще плащат всички. С основание 300 000 хиляди фирми, в огромното си мнозинство средни, малки и микро, недоволстват. И ние, без никакви опити да превръщаме въпроса в политически или да се възползваме като партия от темата, призоваваме нашите членове и симпатизанти да подкрепят предстоящия протест на фирмите срещу поредното безсмислено бъркане в джоба им", заявиха от СДС. Партията заявява, че винаги е стояла и ще стои на страната на бизнеса, ще защитава интересите му и ще продължава да настоява за създаване на добри условия за развитието му.
„От СДС сме убедени, че недоволството и протестът на българските фирми срещу поредната смяна на касовите апарати са основателни и справедливи, защото:
- Няма никаква гаранция, че след няколко години това няма да се повтори;
- Остава горчив привкус, че ще се облагодетелстват ограничен брой "лицензирани" фирми, близки до когото трябва;
- В наредбата има доста неясноти, който уж щяха да се променят, но това не се случва и ще бъдат заложени в софтуера, т.е. трудностите при прилагането са повече от сигурни;
- Крайният срок и за покупка на нови касови апарати, и за софтуер са твърде кратки, но за сметка на това глобите са много солени.
С други думи - хаосът е сигурен. Той отново ще попречи на свободното развитие на родните фирми. Те няма как да постигнат ръст в производството и продажбите, след като постоянно са тормозени! Та нали закупените само преди няколко години касови апарати все още не са се амортизирали!? Та нали въведеният и платен от бизнеса софтуер щеше да реши всички проблеми?!", се посочва в позицията на СДС
Според партията на тези въпроси управляващите дължат отговори на българския бизнес и представителите на СДС ще настояват те да бъдат достатъчно бързи, ясни и аргументирани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НАП: Декларациите с баркод сами смятат дължимия данък

НАП: Декларациите с баркод сами смятат дължимия данък

22 Януари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Годишната декларация за облагане на доходите с баркод вече е публикувана на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на НАП. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията – www.nap.bg, и да се попълни „офлайн“. Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.
От НАП напомнят също, че изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се налага допълнителното обработване и попълване на данните от тези декларации ръчно, тъй като информацията директно се прехвърля от формуляра след сканирането на баркода. Подаването на декларацията с баркод става чрез изпращане по пощата или на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.
Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април 2019 г., като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НАП: Остават 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път

НАП: Остават 10 дни за ползване на отстъпката за подадена декларация за доходите по електронен път

22 Януари 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на НАП. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне до 31 януари 2019 г.
Най-бързо и лесно декларацията се подава по интернет с персонален идентификационен код. Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2019 г.
Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данъчната кампания започна, НАП насърчава подаването на данъчни декларации по електронен път заради по-голяма сигурност (ОБЗОР)

Данъчната кампания започна, НАП насърчава подаването на данъчни декларации по електронен път заради по-голяма сигурност (ОБЗОР)

10 Януари 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
София. На 10 януари започна данъчна кампания 2019 г., като само през първите минути на деня са подадени над 90 декларации. Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци са публикувани на сайта на Националната агенция за приходите (НАП). Офисите на НАП през цялата кампания ще работят на плаващо работно време, а в последните дни при необходимост – с удължено.
Директорът на дирекция „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева съобщи, че подаването може да бъде извършено в офисите, по пощата и по електронен път, като срокът за това остава непроменен - до 30 април. „Насърчаваме клиентите да подават декларации по електронен път, тъй като това е по-лесният, по-бързият и по-сигурният начин. По този начин може да се ползва отстъпка от 5%, но тя не може да е повече от 500 лв., като данъчните задължения трябва да бъдат изплатени до 31 януари“, заяви Георгиева.
По отношение на юридическите лица срокът също остава непроменен - 31 март, но тъй като се пада почивен ден, за краен момент на кампанията ще се зачита 1 април.
И през 2019 г. се запазва правото на определени лица да ползват облекчение, като единственото условие за това е да нямат задължения към момента на подаването на декларацията. „Новото през тази данъчна година е, че за облекчението, което е за млади семейства, може да не се подава документ от единия съпруг. Облекчението за деца e в размер на 200 лв. за едно дете, 400 лв. за две деца и 600 лв. за три или четири деца, а за деца с увреждания – до 2000 лв. Там също няма да е нужно да се иска документ от единия родител. Новото тук е, че ако на единия родител не му достига доход, може да се възползва и от дохода на другия, за да може да ползва цялото облекчение“, обясни Георгиева.
Директорът на дирекция „Комуникации и протокол“ в НАП Росен Бъчваров уточни, че през изминалата година физическите лица са подали около 600 000 декларации, като около 34% от тях са били по електронен път. „Силно се надяваме, че тази година имаме потенциала да направим така, че всяка втора данъчна декларация от граждани да бъде подадена онлайн, защото това е по-сигурно, по-бързо, по-лесно и по-удобно за всички“, допълни той.
Както обикновено всяка година има установени нарушения, но според НАП е налице трайна тенденция към тяхното намаляване. Няколко часа след началото на данъчната кампания от НАП съобщиха, че се разпространяват фалшиви имейли от името на Националната агенция по приходите (НАП). Съобщенията са написани на английски език и приканват получателите им да попълнят лични данни като последват посочен в писмото линк. От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация от интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НАП предупреждава за фалшиви имейли от нейно име

НАП предупреждава за фалшиви имейли от нейно име

10 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Разпространяват се фалшиви имейли от името на Националната агенция по приходите (НАП). Това става ясно от съобщение на сайта на НАП. Фалшивите имейли са написани на английски език и приканват получателите им да попълнят лични данни като последват посочен в писмото линк. От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация от интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Бъчваров, НАП: Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март

Росен Бъчваров, НАП: Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март

10 Януари 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Ако фирмите започнат сега подмяна или актуализация на касовите си апарати, ще успеят да го направят в определения за това срок, който е до края на март. Това каза на пресконференция говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров във връзка с въведените от 2019 г. промени в софтуерите на касовите апарати, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес сутринта от една медия ми зададоха въпрос за предстоящия апокалипсис или по подобие на винетките драматургичен край на света, свързан с невъзможността да бъде изпълнен срокът след 80 дни за промяна в софтуерите на касовите апарати. Ние в НАП не бихме били толкова драматични и толкова песимистично настроени. Нашето убеждение е, че главното задължение за всяка регистрирана по ДДС фирма до края на март 2019 г. да смени софтуера за управление на продажбите и съпътстващия с това софтуерен ъпдейт на фискалните устройства е изпълнимо при положение, че работата по този ангажимент започне веднага“, обясни Бъчваров.
Той уточни, че технически трудности или проблеми по отношение на сървъра, на мрежова комуникация, на подаване и обработване на данни от страна на НАП не се очакват. „Дори и в момента ние обменяме стотици милиони електронни документи и го правим в последните 20 години за над 3 млн. наши клиенти, спестявайки им всяка година над 300 млн. лв. административни разходи. Така че нашето послание към бизнеса е – свържете се веднага с производителя на софтуера за управление на продажбите, за да обсъдите времето и технологиите, за които този софтуер в комбинация с хардуера на фискалното устройство да бъде актуализиран“, каза още Бъчваров и посочи, че това трябва да стане до края на март.
„Към днешна дата има 1500 касови апарата и фискални принтера, управлявани от новия вид софтуер за управление на продажбите, които отговарят на последните изисквания. С други думи, изискването вече е изпълнено от един кръг от лица. Към момента от гледна точка на производители на фискални устройства или принтери никой не е сигнализирал от НАП за потенциални проблеми, забавяния или трудности с производство и дистрибуция на тези устройства“, обясни Бъчваров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Бъчваров, НАП: За миналата година са подадени около 6000 данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са по електронен път

Росен Бъчваров, НАП: За миналата година са подадени около 6000 данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са по електронен път

10 Януари 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. За миналата година са подадени около 6000 данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са подадени по електронен път. Това каза на пресконференция говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През кампания 2019 г. предлагаме 100 електронни услуги напълно безплатно. Те могат да се използват с ПИК, който се издава безплатно и дава достъп до тях“, заяви Бъчваров. По думите му за миналата година са подадени около 6000 данъчни декларации от физически лица, като 34% от тях са подадени по електронен път. „Имаме амбиции за тази година всяка втора декларация да бъде подадена онлайн, защото така е по-бързо и по-сигурно“, заяви Бъчваров. Той посочи, че тенденцията е за трайно намаляване на неподадена данъчна декларация от физически лица.
„През 2020 г. планираме една голяма крачка – данъчната декларация за физически лица да бъде предварително попълнена, но за това ще си говорим в края на годината“, каза още говорителят на НАП. Бъчваров посочи, че вече има законодателна промяна, която дава право на НАП да събира информация от работодателите. „Това ще става с допълнителен формуляр по отношение на доходите. Това ще се случи през февруари 2020 г. и така НАП по предварителни данни ще може да създаде декларации. И така човек ще може да види това със своя персонален код“, заяви той и посочи, че това допълнително ще облекчи процедурите по подаване на декларации.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боряна Георгиева, НАП: В първите минути на началото на данъчната кампания за 2019 г. имаме 90 подадени декларации

Боряна Георгиева, НАП: В първите минути на началото на данъчната кампания за 2019 г. имаме 90 подадени декларации

10 Януари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. В първите минути на началото на данъчна кампания 2019 г. имаме 90 подадени декларации. Това каза на пресконференция Боряна Георгиева, директор на дирекция „Обслужване“ Националната агенция за приходите (НАП), предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес започва данъчна кампания 2019 г. От 00.00 часа в първите минути имаме над 90 декларации, които са подадени. В момента има около 500 декларации, по които хората работят, което означава, че днес ще ги подадат. Срокът за подаване на декларации за доходи през 2018 г. е до 30 април, като подаването може да бъде извършено в офисите, по пощата и по електронен път. Насърчаваме клиентите да подават декларации по електронен път, тъй като това е по-лесният, по-бързият и по-сигурният начин. Отделно, ако се подаде декларацията по електронен път, може да се ползва отстъпка от 5%, но тя не може да е повече от 500 лв. и трябва да бъде изплатена до 31 януари“, заяви Георгиева.
Тя посочи, че офисите на НАП през цялата кампания ще работят на плаващо работно време, а в последните дни при необходимост – с удължено. По думите ѝ формулярите на декларациите ги има във всички офиси, както и на страницата на НАП в интернет. „По отношение на лицата, които искат да ползват облекчение, трябва да знаят, че в момента на подаването на декларация не трябва да имат задължения. За облекчението, което е за млади семейства, може да не се подава документ от единия съпруг, а за облекчението, което е за деца, е в размер на 200 лв. за едно дете, 400 лв. за две деца и 600 лв. за три или четири деца, а за деца с увреждания – до 2000 лв. Там също няма да е нужно да се иска документ от единия родител. Новото от тази година е, че ако на единия родител не му достига доход, може да се възползва и от дохода на другия родител, за да може да ползва цялото облекчение“, обясни Георгиева.
Тя уточни, че по отношение на декларациите за юридически лица, сроковете също не се променят – до 1 април. „Декларациите се подават по електронен път. Към момента имаме около 40 годишни декларации, които са подадени“, каза още Георгиева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Трима жители на града вече са декларирали доходите си за 2018 година пред НАП

Добрич: Трима жители на града вече са декларирали доходите си за 2018 година пред НАП

10 Януари 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Добрич. Трима жители на града вече са декларирали доходите си за 2018 година пред НАП в първите минути на данъчната кампания, като две от годишните декларации са подадени по електронен път. Това съобщи Красимир Павлов, главен експерт в звено „Комуникации“ към ТД на НАП, офис – Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Първи е обявил своите доходи пред приходната агенция земеделски стопанин от Добрич, който е декларирал доходите си, включително и получени субсидии, с персонален идентификационен код. От местния офис на Агенцията напомнят, че всички физически лица, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения, трябва да ги декларират пред НАП. Работилите по граждански договор през 2018 година подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 30 април годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.
Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2019 г. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.
Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци са публикувани на сайта на НАП. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва данъчната кампания за 2019 година

Започва данъчната кампания за 2019 година

10 Януари 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Започва данъчната кампания за 2019 година. Това съобщиха от Националната агенция за приходите. Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци са публикувани на сайта на НАП. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подадени както по електронен път, така и на място в офисите на НАП. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 януари 2019 г.
Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП - 0700 18 700.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.