НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

South China Morning Post: Пекин може да изтласка САЩ от Южнокитайско море, ако смекчи подхода към съперниците си в Югоизточна Азия

South China Morning Post: Пекин може да изтласка САЩ от Южнокитайско море, ако смекчи подхода към съперниците си в Югоизточна Азия

29 Ноември 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Пекин. Държавите от Югоизточна Азия са отворени за подобряване на отношенията с Китай и не вярват, че действията на САЩ за гарантиране на свободното корабоплаване отговарят на интересите им. Ако предложи съвместно използване на спорните територии и заложи на икономическата мощ, Пекин ще може да привлече държавите от региона и да отслаби връзките им със САЩ, пише Марк Валенсия в авторска статия за базираното в Хонконг англоезично издание South China Morning Post .
Китай трябва да намери компромис със съперниците си в Южнокитайско море, защото той отговаря на дългосрочните интереси на страната в областта на националната сигурност. Понастоящем Пекин и Вашингтон са погълнати от борбата помежду си, използвайки както „мека“, така и „твърда“ сила, за да доминират в региона. Китай е принуден да се защитава срещу заплахата от нападение от страна на САЩ в морето.
Пекин може да ускори постигането на своите цели, ако убеди страните от Югоизточна Азия, че няма намерение да наложи егоистична и агресивна хегемония. За тази цел Пекин трябва постепенно да промени подхода към своите конкуренти в региона на Южнокитайско море.
Въпреки че Китай е успял да създаде атмосфера на доверие и намаляване на напрежението по отношение на спора за суверенитета на морските територии с някои държави, включително Бруней, Малайзия и Филипините, позициите им продължават да се разминават значително, а липсата на доверие все още може да бъде използвано от САЩ. Компромисите - като съвместно развитие или признаване, или поне възможността за съвместно ползване на спорните територии - както и нарастващите китайски инвестиции, търговия и помощ, могат да принудят голяма част от странит от Югоизточна Азия да се откажат от САЩ, да се обърнат към Китай или поне да заемат неутрална позиция.
САЩ почти са изоставили политиката на активно взаимодействие с Китай - те искат да ограничат и да не дадат възможност на Пекин да постигне регионално или може би световно господство. За да постигне това, Вашингтон трябва да запази предимството си в областта на „меката“ и „твърда“ сила в този регион. Те се нуждаят от „развяване на знамето", за да убедят съюзниците и приятелите в решителността си. Принудени са да провеждат разузнавателни операции, за да поддържат своето военно превъзходство. Като извинение за такива провокативни действия Вашингтопн се позовава на факта, че по този начин осигурява свобода на корабоплаването. Всъщност, американците свързват широко подкрепената концепция отпреди столетие за свободата на търговското корабоплаване със свободата да предприемат опасно разгръщане на военни кораби и бойни самолети. Въпреки това, повечето страни в Югоизточна Азия са в състояние да разкрият мотивите им. Те все по-рядко разглеждат такива провокативни действия като приоритетни или като изпълнявани в техен интерес.
За да увеличи привлекателността на позицията си, САЩ твърдят, че подкрепят „международния ред", който е допринесъл за значителните дивиденти, които извличат. Освен това те самостоятелно са се самоопределили като главен или дори единствен арбитър. Те обаче са лицемерни и по-скоро селективни за това как да поддържат този ред, особено ако принципите или правилата противоречат на националните им интереси. Китай посочва това и заявява, че също така спазва международното право и ред като цяло, въпреки че понякога не е съгласен с някои от неговите специфични аспекти.
Ако всички усилия са неуспешни, САЩ подчертават ужасяващата опасност, която ще възникне, ако тя Китай не бъде държан на място. Вашингтон вярва, че Китай сплашва други страни и не им позволява да използват собствените си ресурси - тази хитра тактика подкрепя националистическите и анти-китайски настроения в тези страни.
В продължение на три десетилетия отношенията между Югоизточна Азия и Китай се подобриха, особено в икономическата сфера. Въпреки че военното сътрудничество е възпрепятствано от споровете за Южнокитайско море, в момента се провеждат съвместни морски учения на Китай и членове на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), които може да станат редовни.
Държавите от Югоизточна Азия наистина постепенно променят възгледите си за Китай и тяхната политика спрямо Пекин. Те се движат от отдалечаване към сближаване и засилване на сътрудничеството. Китай постигна значителен успех в отношенията със страни като Камбоджа и Лаос, а в последно време и с Бруней. Освен това той засилва отношенията си с такива съюзници на САЩ като Филипините и Тайланд. Вашингтон, от своя страна, постигна напредък в привличането на Виетнам като „всеобхватен партньор". Всички останали страни са по-отворени и готови да приемат геополитическия и икономическия възход на Китай, макар и да го правят в различна степен, твърди авторът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Китай ще отхвърли всякакви изявления и действия, насочени срещу неговите интереси

РИА Новости: Китай ще отхвърли всякакви изявления и действия, насочени срещу неговите интереси

23 Ноември 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай ще отхвърли всякакви изявления и действия, насочени срещу неговите интереси, предава РИА Новости.
Китай ще се противопостави категорично и ще отхвърли изявленията и действията по време на срещата на върха на Г-20, които подкопават неговите интереси, заяви китайският заместник-външен министър Чан Цюн в петък.
"Китайската страна, придържайки се към конструктивен, отворен и позитивен подход, ще участва в работата на Г-20, както и в консултациите по окончателния документ. В същото време настояваме всички страни да се придържат към духа на партньорство, равенство, взаимно уважение в работата на Г-20 ... Китайската страна ще се противопостави категорично и ще отхвърли изявления и действия, които ще подкопаят нашите основни интереси ", каза Чан Цюн на брифинг в отговор на въпроса, дали може да възникне ситуации като срещата на върха на Азиатско Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), когато лидерите не успяха да приемат съвместно изявление поради противоречията между Китай и Съединените щати.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Си Дзинпин е на посещение във Филипините

AFP: Си Дзинпин е на посещение във Филипините

20 Ноември 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Манила. Си Дзинпин е на посещение във Филипините, предава AFP
Китайският президент Си Дзинпин пристига във Филипините във вторник за първото си държавно посещение в страната - традиционен съюзник на САЩ, което е ключова победа, тъй като Пекин и Вашингтон се опитват да постигнат надмощие в Тихоокеанския регион.
Китай спечели неочакван партньор след изборите през 2016 г. и победата на президента Родриго Дутерте, който наруши филипинската вековна връзка със САЩ, като очаква инвестиции от Китай, който е и основен негов търговски партньор.
Манила заяви, че се надява, че двудневното посещение , първото на китайски президент след 13 години, ще завърши със сделки за инвестиции в големи инфраструктурни проекти, обещани от Пекин, когато Дутерте посети Китай преди две години.
Китай е раздал десетки милиарди долари в заеми от 2013 г. насам, като разширява политическото си влияние в световен мащаб, противодействайки на американската хегемония, която определя световния облик след Втората световна война, особено в Азия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guradian: Поуката от срещата на АТИС е, че Китай постепенно печели лидерството в региона

The Guradian: Поуката от срещата на АТИС е, че Китай постепенно печели лидерството в региона

20 Ноември 2018 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби. Поуката от срещата на АТИС е, че Китай постепенно печели лидерството в региона, пише британският вестник The Guardian.
САЩ и нейните бъдещи съюзници, включително Австралия, нямат съгласуван, обединен план, за да се противопоставят на нарастващото влияние на Пекин. Необичайно шумната среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), потвърди нещо без съмнение: САЩ и Китай възнамеряват да правят в Индо-Тихоокеанския регион през 21 век това, което САЩ и Съветският съюз направиха в Европа през 20 век. А именно да го използват като основно бойно поле в глобална война за власт и влияние.
Суперсилите, описани от Питър О'Нийл, министър-председател на Папуа Нова Гвинея и домакин на срещата като "двамата големи гиганти" в стаята, успяха да превърнат това, което се очакваше да бъде мирна платформа за насърчаване на многостранното сътрудничество в шумно повторение на Капитан Америка срещу Империята на Злото. Едва ли това са имали предвид създателите на АТИС през 1989 г. в Канбера.
По този показател 21-те членове на форума, включително Хонг Конг и Тайван, трябва да решат дали искат да играят „Студената война 2“. Няколко държави вече са взели страна или са в процес на решение, вероятно без достатъчно внимание. Чрез партньорство със САЩ в планирането на голяма военна база на остров Манус в Папуа Нова Гвинея Австралия даде знак, че споделя ястребовото мнение на администрацията на Тръмп - искрено обидно по адрес на Пекин за необходимостта от "сдържане" на Китай.
„Америка на първо място“, презрение към многостранните съюзи и организации, транснационалния политически подход не са начин да се изгради печеливша идеологическа и геополитическа стратегия. Тръмп и неговият екип явно се готвят да очертаят фронт - в Порт Морсби са решили да се борят с Китай. Но имат ли някаква реална представа какво ще стане, след като Китай все пак продължи напред, безмилостен, внимателно стъпка по стъпка? Не е чудно, че Си Дзинпин не се притесняваше твърде много. Досега той печели.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Срещата на страните от АТИС завърши с провал

„Взгляд“: Срещата на страните от АТИС завърши с провал

19 Ноември 2018 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби. За първи път от началото на 90-те години на миналия век срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество не завърши със заключителна декларация. Напротив, "отварянето на Китай към света" и глобализацията в американски стил се превърнаха в бойно поле за Вашингтон и Пекин. Колко сериозен е конфликтът в Азиатско-тихоокеанската общност, пише руският вестник „Взгляд“.
"Целият свят е загрижен!" - тези думи бяха придружени от резултата (и всъщност от провала) на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество на министър-председателя на Папуа-Нова Гвинея, Питър О'Нийл. Организаторите бяха нещастни - за първи път страната беше домакин на такава среща на високо равнище и се оказа първата среща на върха на АТИС от 1993 г. насам, на която не бе приета заключителна обща декларация.
Повече от две дузини държавни и правителствени ръководители ще се завърнат у дома разочаровани по вина на две големи сили - Съединените щати и Китай. Обаче, би било трудно да се очаква друго, защото форумът се превърна в една от сферите на сблъсъците в "търговската война" между Вашингтон и Пекин. Според медиите по време на срещата на високо равнище представителите на Съединените щати и Китай се оплакаха един от друг за "нелоялна търговска политика" помежду си.
Представители от Пекин припомниха как администрацията на Тръмп наложи допълнителни тарифи от 250 милиарда долара за китайски стоки. Американската делегация припомни китайския отговор. И както отбелязват американските издания, ръководителите на двете делегации - председателят на КНР Си Дзинпин и американският вицепрезидент Майк Пенс - размениха атаки, доказвайки, че именно тяхната страна има най-голям интерес в региона, където е концентрирана 60% от световната икономика. Пенс, макар и не толкова, колкото Тръмп наскоро, атакува геополитическите стремежи на Китай и засипа с критики китайския проект "Един пояс, един път" (който, между другото, неотдавна похвали Владимир Путин).
Словесният дуел между Пенс и Си беше внимателно наблюдаван от високопоставени представители на двадесет и една държави: руският премиер Дмитрий Медведев, както и президенти и министър-председатели на Виетнам, Южна Корея, Япония, Мексико, Чили, Филипините, делегати от Хонг Конг и Тайван, като по-продуктивни се оказаха срещите в кулоарите.
Резултатът от китайско-американските разправии е неприятен, но предсказуем. Първо, източници заявяваха, че на срещата на върха има трудности при договарянето и приемането на заключително съвместно изявление. По-късно стана ясно, че такова въобще няма да има. Лидерите на Австралия и Канада се опитаха да "подсладят хапчето". "Направихме много по-голям напредък, отколкото очаквахме," увери журналистите австралийският министър-председател Скот Морисън. "Не мисля, че голямата изненада е, че имаме различна визия за ситуацията", добави канадският колега Джъстин Трюдо.
Но неангажираните наблюдатели стигнаха до извода: Вашингтон и Пекин демонстрираха такава "различна визия", че по-нататъшното съществуване на формата АТИС(което се появи през 1989 г. в края на Студената война и в резултат на китайската икономическа реформа) губи значението си. "Всичко се свежда до взаимна непримиримост между Съединените щати и Китай", заяви австралийският експерт Рори Меткалф в разговор с медиите.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.