НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, ВМА: При добро сътрудничество и колаборация между двата пола в науката, нещата винаги могат да потръгнат в правилната посока

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, ВМА: При добро сътрудничество и колаборация между двата пола в науката, нещата винаги могат да потръгнат в правилната посока

11 Февруари 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
София. При едно добро сътрудничество и колаборация между двата пола в науката, нещата винаги могат да потръгнат в правилната посока. Това каза д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедра „Инфекциозни болести” на ВМА и носител на национална стипендия от Програмата "За жените в науката (For Women in Science)" за 2018 г., награда от L'Oréal-България, Националната комисия за ЮНЕСКО и Софийски университет "Св. Климент Охридски", в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Международния ден на жените и момичетата в науката. „Смятам, че жените сме силно амбициозни, вярващи, можещи и мисля, че със старанието и усилията, които полагаме, показваме, че можем да постигнем добри резултати“, посочи д-р Магдалена Баймакова. „Като излезем извън делението на мъжки и женски пол, все пак винаги се работи в екип. Така, както се включват и двата пола, винаги с едно добро сътрудничество и колаборация, нещата се постигат“, заяви носителката на националната стипендия от програмата "За жените в науката“.
По думите на д-р Баймакова, тя е имала огромното щастие и късмет да попада в много добър колектив и среда, в която да има възможност да реализира свои идеи и да получи партньорство. Тя сподели, че никога не е била дискриминирана в науката, за това, че е жена, но е чувала за такива случаи. „Мисля че, при добра колаборация и разговори, нещата винаги могат да потръгнат в правилната посока“, отбеляза главният асистент в катедрата по „Инфекциозни болести” на ВМА.
„Смята, че бъдещето е напред. То е доста добро и позитивно, именно защото от личен опит знам, че ние сме хора, желаещи, можещи, проактивни, амбициозни и успяващи да съчетават всички функции, които се налага да изпълняват. Това са за една жена да бъде и майка, и съпруга, и да се опитва да прави наука. Това е възможно, защото съм го видяла. Важното е, човек да има на първо място вярата, желанието за това нещо и трябва и дерзаене, защото нищо не става даром и отведнъж. За всяко едно нещо, човекът трябва да положи максимално усилие от своя страна, за да може съответно да получи възмездие и удовлетворение. Нещата много се промениха за жените в 21 век, за сравнение с далечното минало. Жената е навсякъде вече и тя е показала, че може да се справи с многото задачи, които и се поставят“, подчерта още тя.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.