НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: В Дупница ще бъде положена първа копка за паметен знак по повод барикадите от 1997 година

Кюстендил: В Дупница ще бъде положена първа копка за паметен знак по повод барикадите от 1997 година

11 Февруари 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Дупница. В Дупница ще бъде положена първа копка за изграждането на паметен знак по повод барикадите от 1997 година. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил инж. Адриана Велева, член на Сдружение „Духът на Дупница”. Събитието ще започне от 12.00 часа. Предвижда се паметният знак да бъде разположен на терен, предоставен от Община Дупница. Средствата за паметния знак са събрани от дарения.
„Този знак ще представлява бетонови крила и съответните надписи. Ще имаме отново символа на барикадите – метални хиксове. Ще има изписани няколко думи върху плоча. Ще направим алеи около този знак, ще направим и озеленяване. Ще има три пилона. Те ще бъдат за националното ни знаме, за знамето на Европейския съюз и за знамето на Дупница. Така ще направим един вечен спомен за идните поколения”, посочи Адриана Велева.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Паметен знак ще напомня за барикадите край Дупница от 1997 година

Кюстендил: Паметен знак ще напомня за барикадите край Дупница от 1997 година

4 Февруари 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Дупница. Паметен знак ще напомня за барикадите край Дупница от 1997 година. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил инж. Адриана Велева, член на Сдружение „Духът на Дупница” и участник в Дупнишките барикади през 1997 година. „Преди години, по време на едно друго управление, в Дупница ние бяхме направили паметник на барикадите. Той беше скромен – могила и няколко традиционни за барикадите кръстосани метални винкели. По-късно точно това място беше продадено от това управление. Имотът беше заграден, ние не успяхме да го изкупим. В съседство на него има един общински имот”, отбеляза Адриана Велева. По думите й той е малък, но е предоставен от настоящото управление на Дупница. Сега предстои да бъде направена първа копка. Събрани са средства от хората и при затопляне на времето ще започне изпълнението на инициативата. „Този знак ще представлява бетонови крила и съответните надписи. Ще имаме отново символа на барикадите – метални хиксове. Ще има изписани няколко думи върху плоча. Ще направим алеи около този знак, ще направим и озеленяване. Ще има три пилона. Те ще бъдат за националното ни знаме, за знамето на Европейския съюз и за знамето на Дупница. Така ще направим един вечен спомен за идните поколения”, посочи Адриана Велева.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.