НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Петя Димова, епилептолог, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Когато епилепсията се оперира в ранна детска възраст, пациентът може да води нормален живот

Доц. д-р Петя Димова, епилептолог, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Когато епилепсията се оперира в ранна детска възраст, пациентът може да води нормален живот

11 Февруари 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Хората с епилепсия са с по-голям процент на смъртност, като около 60% са с наследствено заболяване. Това съобщи пред журналисти доц. д-р Петя Димова, епилептолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, председател на Българското Дружество против Епилепсията - член на Световната лига против епилепсията, по повод Международния ден на борбата с епилепсията. „Събрали сме се за да отбележим, освен Международния ден за борба с епилепсията, така и 10 години работа на българския център по хирургия и епилепсия“, отбеляза доц. Димова. „Центърът за хирургия на епилепсията от две години е включен в групата EpiCARE, призната от ЕС като Европейска референтна мрежа и редки сложни епилепсии, за проучването на болести със социална значимост. Епилепсията е най-честото неврологично заболяване, но разбира се, не е най-социално значимото, защото в момента най-много внимание се обръща на мозъчните инсулти и на други болести, които имат голяма инвалидизация и смъртност. За нас епилепсията не е по-малко важна, тъй като има деца и възрасни с едно хронично и тежко заболяване, когато то не може да бъде излекувано“, посочи епилептологът, като подчерта, че това заболяване обрича пациентите и техните семейства на значителни лишения и ограничения в живота и се стига до стигма.
„Около 60% са наследствените епилепсии. Това е част от смисъла на тази борба, която е организирана от тези две световни организации и с участието на Световната здравна организация, чиято цел е това заболяване да бъде извадено извън сянка и на хората с епилепсия да бъдат давани повече права. Включително и достъпа до едно правилно лечение, което да предлага всички възможности“, каза доц. Димова.
По думите й хората с епилепсия имат по-висок процент на смъртност от тези, които нямат такова заболяване. Тя отбеляза, че процентът е близо 16%. Доц. Димова посочи и, че когато епилепсията е под 60% не се оперира, но когато е над се налага.
„Технически процесът на лечение е дълъг, защото когато един пациент дойде той трябва да има пристъпи, които не се овладяват от лекарства. Такива са около 30% от пациентите с епилепсия. Задължително се проучва вида на техните пристъпи, което е клиничния преглед, анамнеза от техните родители и близки, за да може да се добие представа за картината на епилептичните пристъпи и от къде може да тръгват те. След това се провежда едно дългосрочно ЕЕГ, което е минимум 3 дни. Целта е да се хванат пристъпите, за да се хванат и във видео и в ЕЕГ, как протича“, заяви епилептологът. Тя подчерта още, че се покрива практически целия мозък. „Когато се правят по-сложните изследвания, не при всички, а при ограничен брой болни, се поставят електроди, включително и вътре в мозъка. Това е една от нашите гордости, защото в България е напълно възможно. Това се прави от 2011 година. Правят се и вътрешномозъчни изследвания, които най-точно установяват. Това се прави при най-трудните пациенти. При всички останали видео - ЕЕГ-то, преглед и амамнеза, както и един качествен магнитен резонанс са стъпките. Напредъка в технологиите показва, че много голяма част от епилепсиите, които трудно се подават на лечение с лекарства, всъщност се дължи на области, които могат да бъдат премахнати. Това са така наречените диспазии, за които никой от нас преди 15-20 години не знаеше и не беше виждал“, каза доц. д-р Петя Димова.
„Когато епилепсията започва в ранна детска възраст и бъде оперирана успешно, целият живот може да бъде спасен и те да не приемат медикаменти, които не са безвредни, да ходят нормално на училище и да се забавляват нормално“, допълни още тя.
По думите й от 2013 година центърът сътрудничи много активно с невролози и неврохирурзи от Ереван за развитието на епилептичната хирургия в Армения и в резултат на усилията от 2016 година в Ереван успешно са оперирани над 20 пациента, предимно деца с ранни и тежки епилепсии. „През 2018 година всеки от нас беше награден като признателност с почетни златни медали на арменския парламент“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Събева, АРДЕ: В България от 9 години нов медикамент срещу епилепсията не е влизал по Здравна каса

Веска Събева, АРДЕ: В България от 9 години нов медикамент срещу епилепсията не е влизал по Здравна каса

11 Февруари 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. В България от 9 години нов медикамент срещу епилепсията не е влизал по Здравна каса. Това съобщи по време на пресконференция Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) - член на Международното бюро против епилепсията, по повод Международния ден на борбата с епилепсията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Процедурите са много трудни и тежки, за да може един медикамент да бъде представен и да влезе в позитивната листа и реимбурсиран впоследствие“, посочи Събева.
„Именно за това, всеки един шанс, който има човек, трябва да бъде използван. Организацията цели всеки един пациент да има достъп до всяко лечебно заведение“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Над 1000 пациента са изследвани, а над 250 са оперирани от епилепсия

Д-р Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”: Над 1000 пациента са изследвани, а над 250 са оперирани от епилепсия

11 Февруари 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Над 1000 пациента са изследвани, а над 250 са оперирани от епилепсия. Това съобщи по време на пресконференция д-р Красимир Минкин, неврохирург в Отделението по детска неврохирургия и невротравматология към Клиниката по неврохирургия на столичната Университетска болница “Св. Иван Рилски” и ръководител на Центъра по хирургия на епилепсията в болницата, по повод Международния ден на борбата с епилепсията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Центърът за епилепсия за първи път е създаден в България и за първи път тук се осъществява нещо, което в света съществува от десетилетия“, заяви д-р Минкин.
„Става въпрос за център, който функционира отдавна, защото имаме над 1 000 пациента, които са изследвани. Тези, които оперираме се изследват много преди да се стигне до операция. Оперирани са над 250 пациента. През тези 10 години, година по година бяха въведени всички диагностични методи, които са утвърдени от света и голяма част от иновативните способи, с които разполагат ограничен брой центрове и по света“, посочи неврохирургът, като подчерта, че този център е един от много високо поставените в Европа и в света.
„Разполагаме с всякакви технологии за откриване на причината за епилепсията, когато това е възможно. Имаме и всички хирургични техники, за това нямаме нужда от обучение и от чужди хирурзи или елиптолози“, каза още той, като отбеляза, че центърът е достигнал едно ниво, което е много добро за Европа.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София ще се проведе пресконференция по повод Международния ден на борбата с епилепсията

В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София ще се проведе пресконференция по повод Международния ден на борбата с епилепсията

11 Февруари 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Центърът за функционална и епилептична хирургия към Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Българското дружество против Епилепсията (ДПЕ) и Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) организират пресконференция по повод Международния ден, посветен на борбата с епилепсията. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя ще се проведе от 11.00 часа в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на бул. "Академик Иван Гешов" 15.
Темите на пресконференцията са:
- Представяне на резултати от работата на единствения в България специализиран център по хирургия на епилепсията, в който се извършва диагностика и хирургично лечение на рефрактерни (неповлияващи се от медикаменти) епилепсии(2008г.– 2018г.)
- Високотехнологичните и иновативни методи за изследване на рефрактерни епилепсии – настояще и бъдеще в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
- Центърът по епилептична хирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - основeн център от европейския проект E-pilepsyипроекта на ЕС „EPICARE“.
- Кетогенна диета – приложение в България, проблеми и перспективи.
- Епилепсията извън сянката– Как можем да преодолеем стигмата в училище?
Участници в събитието са:
- Доц. д-р Красимир Минкин - неврохирург, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
- Доц. д-р Петя Димова - епилептолог,УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, председател на Българското Дружество против Епилепсията - член на Световната лига против епилепсията
- Веска Събева – Председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ)- член на Международното бюро против епилепсията.
На събитието ще присъстват пациенти, преминали през епилептична хирургия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.