НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето

11 Февруари 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето. Тази секторна политика има най-голямо отношение към бъдещия просперитет на България. По тема „образование“ е важно да има консенсус между всички политически партии и институции. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на гражданския диалог „Европа в нашия дом“ във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. В рамките на гражданския диалог "Европа в нашия дом" ще бъдат дискутирани националните и местните политики в сферата на образованието. На вниманието на обществеността ще бъде представено развитието на различните населени места в съответния регион и как европейската солидарност е допринесла за това.
Цветан Цветанов изтъкна, че една от основните цели на платформата „Европа в нашия дом“ е да покаже какви ангажименти са изпълнени от правителството по време на двете години от началото на управленския мандат, акцент на който е именно образованието. „Министерството на образованието разработи механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Въз основа на него над 30 000 деца бяха върнати отново в класните стаи и ще получат възможността да имат равен старт в живота със своите връстници. Важно е тук да се отбележи и отличната координация между всички институции, без която този механизъм трудно щеше да има такъв успех“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му ключово за развитието на образованието в България е осигуряването на достойни възнаграждения на учителите. „Ние сме поели ангажимент до края на управленския мандат през 2021 г. учителските заплати да бъдат увеличени двойно. Предвидените инвестиции за това са в рамките на 1.380 млрд. лв.“, каза още Цветанов.
Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че европейските избори през май ще бъдат ключови за бъдещето на Европа. „Ние трябва ясно да заявим, че искаме да останем част от силна и обединена Европа, чиято солидарност носи развитие и модернизация на българските региони. Всеки един човек трябва да знае какви са ползите от членството ни в ЕС. За 2018 и 2019 г. 500 български училища се модернизират, като отпуснатите средства по ОП „Региони в растеж“ за образователна инфраструктура са над 700 млн. лв.“, посочи Цветанов. Той благодари на образователния министър Красимир Вълчев и на представителите на местната власт в България, които са в непрекъснат контакт с МОН и заедно търсят решение на проблемите. Председателят на ПГ на ГЕРБ призова участниците във всички граждански диалози в страна да се възползват максимално от тази платформа и да обменят мнения и идеи, защото както в образованието, така и във всяка друга сфера – връзката между гражданите и институциите е най-важна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Само за 2018 година успяхме да обновим с европейски средства шест образователни институции в града

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Само за 2018 година успяхме да обновим с европейски средства шест образователни институции в града

11 Февруари 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Три училища и три детски градини в старата столица бяха обновени с европейски средства само през 2018 година. Това за пореден път доказва, че образованието е приоритет в управлението на страната през настоящия мандат на правителството. Това заяви при откриването на форума „Европа в нашия дом” във Велико Търново кметът Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Велико Търново. Панов припомни, че за образование в настоящия програмен период щ, който приключва през 2020 година, са осигурени над 624 млн. Обновените училища на територията на страната са над 420. В различни образователни проекти за квалификацията на преподавателите и учениците са вложени 350 млн.
„Националното сдружение на общините в Република България извървя много дълъг път, докато успя да осигури тези пари, но ние ще продължаваме да работим в тази насока, защото това е най-важното. С тези средства българската образователна инфраструктура се доближава до тази в останалите европейски страни, става модерна”, подчерта още Панов. Той даде Велико Търново и като пример за добрата връзка между образование и бизнес, които по думите му си сътрудничат много активно и ползотворно. Панов пожела успех на гражданския диалог.
Приветствие отправи и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подчерта, че Велико Търново е много подходящо място за стартиране на поредица от срещи по темата, защото градът е образователен център и работи за развитието си в тази насока.
Поздрав към присъстващите отправи и министърът на образованието Красимир Вълчев, който подчерта, че ръководената от него структура успява да работи заедно с всички свои институционални партньори. „Всички имаме нужда от позитивен разговор за образование, поставяйки регионалните политики в европейския контекст”, каза още министър Вълчев. Във форума участват още зам.-министри, проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново, кметове, директори и преподаватели, общественици.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Гражданският диалог "Европа в нашия дом" стартира в града

Велико Търново: Гражданският диалог "Европа в нашия дом" стартира в града

11 Февруари 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом" стартира официално днес във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Събитието ще се проведе в Аулата на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", а началният му час е 11.00 ч. В рамките на гражданския диалог "Европа в нашия дом" ще бъдат дискутирани националните и местните политики в сферата на образованието. На вниманието на обществеността ще бъде представено развитието на различните населени места в съответния регион и как европейската солидарност е допринесла за това. Организирането на гражданска платформа по тема образование ще мотивира много млади хора за повече знания и перспективи за просперитета на България и Европа.
На форума в Аулата на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" ще присъстват председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, неговите заместници Таня Михайлова и Деница Сачева, зам.-председателят на образователната комисия в парламента Галя Захариева, както и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова. На гражданския диалог в старата ни столица са поканени да вземат участие и представители на образователните, университетските и обществените среди от региона.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Никола Груевски на заседанието на съда в Будапеща за екстрадицията му. 27 юни 2019 г.
Никола Груевски на заседанието на съда в Будапеща за екстрадицията му. 27 юни 20...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.