НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: В Събора против богомилите е имало демонстрация, че България е наследник на Византия и българският цар е и византийски император

Проф. Пламен Павлов: В Събора против богомилите е имало демонстрация, че България е наследник на Византия и българският цар е и византийски император

11 Февруари 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. В Събора против богомилите е имало демонстрация, че България е наследник на Византия и българският цар е и византийски император. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод проведения на 11 февруари 1211 г. Събор против богомилите. „Бориловят синодик е създаден във връзка с този събор. Става дума за превод на Византийския синодик на православието от 843 г., който е от един събор, който прави Константинополската патриаршия, за да осъди иконоборството и да утвърди принципите на православието. Този паметник е преведен на български във връзка със Събора против богомилите. От така наречения Борилов синодик имаме и най-подробен разказ за самия събор, който е свикан на 11 февруари, ден петък тогава, в Сиропусната неделя на 1211 г.“, разказа проф. Павлов. По думите му инициативата е на самия цар Борил или поне в Синодика се твърди, че е негова. „Цар Борил прави този събор не без конкретна връзка или символичност с последния голям такъв във Византия. Той е проведен точно 100 г. по-рано, през 1111 г. от император Алексий I Комнин“, каза още историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Еретиците в Европа са се смятали за ученици на богомилите

Проф. Пламен Павлов: Еретиците в Европа са се смятали за ученици на богомилите

11 Февруари 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. Еретиците в Европа са се смятали за ученици на богомилите. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод проведения на 11 февруари 1211 г. Събор против богомилите. По думите му богомилската „църква“ е била номер 1 в тогавашна Европа. Той посочи, че всички останали катари, албигойци са се смятали за ученици на богомилите. „Неслучайно френските еретици с гордост се наричали българи по вяра, т.е. че следват българската вяра. Това показва, че нашата земя е особен сакрален център, където инакомислието е по-силно застъпено. Това се дължи на факта, че божествените учения се проповядват на говоримия език, а не на латински или друг неразбираем. Затова хората много лесно виждат несъответствията от това, коeто се е проповядвало от Христос и неговите Апостоли и това, което е реалната действителност“, обясни историкът. Проф. Павлов отчете, че вероятно по времето на цар Борил богомилството се е засилило. „Така поне е казано в разказа, че като „трънак, като плевел избуяло това учение“. Тогава царят като научил, заповядал да бъдат изловени еретическите водачи и проповедници от цялата територия на царството“, разказа историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.