НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пазарджик: Параклисът „Свети Власий“ в квартал „Каменица” във Велинград отбеляза своя храмов празник

Пазарджик: Параклисът „Свети Власий“ в квартал „Каменица” във Велинград отбеляза своя храмов празник

11 Февруари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Велинград. Параклисът „Свети Власий“ в квартал „Каменица” във Велинград отбеляза своя храмов празник, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик отец Антон, свещеник в храма. Светата обител е построена до най-топлия минерален извор във Велинград, наричан Власа. Основен дарител за построяването на параклиса е Мария Рангелова. Този храм е съществувал преди векове, но по време на турското нашествие е бил разрушен. Той е шестия в енорията, който е възроден през последните 20 години.
Свети Власий е покровител на земеделците, животните и на водата. Изворът, който извира под храма, е лековит и е получил името на светеца. Храмът се изографисва от майстори от Русе. Параклисът „Св. Власий” се радва на голям интерес и посещаемост от страна на туристите и на местните хора.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Почитаме деня на Свети Власий или Велес по името на славянския бог на стадата

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Почитаме деня на Свети Власий или Велес по името на славянския бог на стадата

11 Февруари 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Почитаме деня на Свети Власий или Велес по името на славянския бог на стадата. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“-Благоевград. „Той е бил епископ в Савастия, Кападокия. При гоненията на християните се усамотил в една пещера на планината Аргелос, където лекувал дори и дивите животни. При отвеждането му на съд при цар Ликиния, по пътя продължавал да лекува и животни, и хора. Придружавали го 7 жени християнки, които поискали уж да измият езическите идоли, а вместо това ги хвърлили в езерото. Тогава било наредено и Свети Власий да бъде хвърлен в него. Изглежда владеел хипнозата и левитацията, защото не само тръгнал по повърхността на езерото като по суша, но приканил и придружаващите го 68 войници да го последват. Те тръгнали, но разбира се, трябвало да тръгнат с вяра, а не само с физическото си тяло“, отбеляза тя. Аделина Стефанова посочи, че съответно всички 68 войници се издавали и след това Свети Власий бил обвинен за тяхната смърт, поради което бил посечен с меч.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.