НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пазарджик: Параклисът „Свети Власий“ в квартал „Каменица” във Велинград отбеляза своя храмов празник

Пазарджик: Параклисът „Свети Власий“ в квартал „Каменица” във Велинград отбеляза своя храмов празник

11 Февруари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Велинград. Параклисът „Свети Власий“ в квартал „Каменица” във Велинград отбеляза своя храмов празник, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик отец Антон, свещеник в храма. Светата обител е построена до най-топлия минерален извор във Велинград, наричан Власа. Основен дарител за построяването на параклиса е Мария Рангелова. Този храм е съществувал преди векове, но по време на турското нашествие е бил разрушен. Той е шестия в енорията, който е възроден през последните 20 години.
Свети Власий е покровител на земеделците, животните и на водата. Изворът, който извира под храма, е лековит и е получил името на светеца. Храмът се изографисва от майстори от Русе. Параклисът „Св. Власий” се радва на голям интерес и посещаемост от страна на туристите и на местните хора.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Почитаме деня на Свети Власий или Велес по името на славянския бог на стадата

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: Почитаме деня на Свети Власий или Велес по името на славянския бог на стадата

11 Февруари 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Почитаме деня на Свети Власий или Велес по името на славянския бог на стадата. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“-Благоевград. „Той е бил епископ в Савастия, Кападокия. При гоненията на християните се усамотил в една пещера на планината Аргелос, където лекувал дори и дивите животни. При отвеждането му на съд при цар Ликиния, по пътя продължавал да лекува и животни, и хора. Придружавали го 7 жени християнки, които поискали уж да измият езическите идоли, а вместо това ги хвърлили в езерото. Тогава било наредено и Свети Власий да бъде хвърлен в него. Изглежда владеел хипнозата и левитацията, защото не само тръгнал по повърхността на езерото като по суша, но приканил и придружаващите го 68 войници да го последват. Те тръгнали, но разбира се, трябвало да тръгнат с вяра, а не само с физическото си тяло“, отбеляза тя. Аделина Стефанова посочи, че съответно всички 68 войници се издавали и след това Свети Власий бил обвинен за тяхната смърт, поради което бил посечен с меч.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.