НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В Плевен беше представена документалната изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция

В Плевен беше представена документалната изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция

11 Февруари 2019 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Плевен. Документалната изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция, беше представена в Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Експозицията, която е подготвена от Народното събрание със съдействието на Държавна агенция „Архиви“, беше открита от областния управител на Плевен Мирослав Петров. На събитието присъстваха народни представители от Плевен, заместник-областният управител Татяна Божинова, ръководители на държавни институции и представители на културната общественост.
Жителите и гостите на Плевен ще могат да разгледат изложбата до 14 февруари 2019 г. в Художествената галерия „Илия Бешков”.
Търновската конституция осигурява пълноправното влизане на възродената след толкова столетия българска държава в европейския свят, отбеляза при откриването на изложбата областният управител Мирослав Петров. Той посочи, че посетителите ще имат възможност да проследят хронологията на събитията посредством документи, снимки и дневници от заседанията, проследяващи работата на Учредителното събрание.
Приемането на първата българска конституция на 16 април 1879 година е събитие, което макар и оставащо встрани от фокуса на общественото внимание, бележи първата важна историческа стъпка на свободна и демократична България, посочи пред присъстващите народният представител Владислав Николов. По думите му тази дата заслужава да бъде чествана редом с Освобождението, Съединението и Независимостта. Владислав Николов определи като щастливо съвпадение фактът, че изложбата гостува в Плевен на 11 февруари, само ден по-късно от провеждането на първото заседание на Учредителното събрание, което започва своята работа на 10-ти февруари 1879 година. Уверен съм, че експонатите ще привлекат интереса на широк кръг от хора, добави народният представител.
В изложбата може да се види протоколът за откриването на Учредителното събрание с подписите на народните представители, встъпителното слово на княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език. Значително място е отделено на участието на народните представители в дискусиите и обсъжданията на конституционния проект.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.