НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Разговорът за образование е най-важен, защото е за бъдещето на нашите деца

Министър Красимир Вълчев: Разговорът за образование е най-важен, защото е за бъдещето на нашите деца

11 Февруари 2019 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Успяваме, когато работим заедно. Разговорът за образование е най-важен, защото е за бъдещето на нашите деца. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Заедно със своите заместници Таня Михайлова и Деница Сачева той се включи в гражданския диалог „Европа в нашия дом“, който стартира във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Платформата започна с дискусия за националните и местните политики в сферата на образованието.
„Формулата за справяне с най-важните предизвикателства е да сме в постоянна комуникация и да работим заедно с институционалните партньори. Тогава има резултат“, посочи министърът по повод работата на екипите от Механизма за обхват на всички деца и ученици в образователната система. За година и половина са записани близо 40 000 деца, но по-важното е да се работи с тях всеки ден. Многочасовата работа на учителите е най-трудна и им е необходима подкрепа от всички институции.
Министърът подчерта, че се предвижда подкрепа за креативните учители и за развитие на културата на иновации в училищата. „Това ще е истинската промяна в образованието – учителите да избягват традиционните модели на преподаване. Необходими са иновативни методи, за да се въвлекат в по-голяма степен децата в образователния процес. Децата и училищата са различни, затова трябва да търсим различни ресурси“, заяви той.
Министърът акцентира и на посещаването на детска градина като ключов фактор особено за онези деца, чийто майчин език не е български. Затова МОН ще подкрепи с допълнителни обучения тези деца.
„Когато говорим за образование в рамките на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, всеки трябва да знае какво получаваме като солидарност от държавите в ЕС. 500 училища ще бъдат модернизирани през 2019 година с над 700 милиона лева от ОП „Региони в растеж“, каза по време на дискусията председателят на парламентарната група на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му е много важно темата „Образование“ да бъде тема, която обединява всички.
„Винаги, когато правиш една политика, най-важна е обратната връзка. Когато гласуваме за силна и обединена Европа, ще можем да се възползваме от нейната солидарност за реализиране на националните политики“, допълни Цветанов. Според него инвестицията в образованието е инвестиция в бъдеще и тя е в размер на 1 милиард и 380 милиона лева. Важно е и достойното заплащане на труда на българския учител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето

11 Февруари 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето. Тази секторна политика има най-голямо отношение към бъдещия просперитет на България. По тема „образование“ е важно да има консенсус между всички политически партии и институции. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на гражданския диалог „Европа в нашия дом“ във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. В рамките на гражданския диалог "Европа в нашия дом" ще бъдат дискутирани националните и местните политики в сферата на образованието. На вниманието на обществеността ще бъде представено развитието на различните населени места в съответния регион и как европейската солидарност е допринесла за това.
Цветан Цветанов изтъкна, че една от основните цели на платформата „Европа в нашия дом“ е да покаже какви ангажименти са изпълнени от правителството по време на двете години от началото на управленския мандат, акцент на който е именно образованието. „Министерството на образованието разработи механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. Въз основа на него над 30 000 деца бяха върнати отново в класните стаи и ще получат възможността да имат равен старт в живота със своите връстници. Важно е тук да се отбележи и отличната координация между всички институции, без която този механизъм трудно щеше да има такъв успех“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му ключово за развитието на образованието в България е осигуряването на достойни възнаграждения на учителите. „Ние сме поели ангажимент до края на управленския мандат през 2021 г. учителските заплати да бъдат увеличени двойно. Предвидените инвестиции за това са в рамките на 1.380 млрд. лв.“, каза още Цветанов.
Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че европейските избори през май ще бъдат ключови за бъдещето на Европа. „Ние трябва ясно да заявим, че искаме да останем част от силна и обединена Европа, чиято солидарност носи развитие и модернизация на българските региони. Всеки един човек трябва да знае какви са ползите от членството ни в ЕС. За 2018 и 2019 г. 500 български училища се модернизират, като отпуснатите средства по ОП „Региони в растеж“ за образователна инфраструктура са над 700 млн. лв.“, посочи Цветанов. Той благодари на образователния министър Красимир Вълчев и на представителите на местната власт в България, които са в непрекъснат контакт с МОН и заедно търсят решение на проблемите. Председателят на ПГ на ГЕРБ призова участниците във всички граждански диалози в страна да се възползват максимално от тази платформа и да обменят мнения и идеи, защото както в образованието, така и във всяка друга сфера – връзката между гражданите и институциите е най-важна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Само за 2018 година успяхме да обновим с европейски средства шест образователни институции в града

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Само за 2018 година успяхме да обновим с европейски средства шест образователни институции в града

11 Февруари 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Три училища и три детски градини в старата столица бяха обновени с европейски средства само през 2018 година. Това за пореден път доказва, че образованието е приоритет в управлението на страната през настоящия мандат на правителството. Това заяви при откриването на форума „Европа в нашия дом” във Велико Търново кметът Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Велико Търново. Панов припомни, че за образование в настоящия програмен период щ, който приключва през 2020 година, са осигурени над 624 млн. Обновените училища на територията на страната са над 420. В различни образователни проекти за квалификацията на преподавателите и учениците са вложени 350 млн.
„Националното сдружение на общините в Република България извървя много дълъг път, докато успя да осигури тези пари, но ние ще продължаваме да работим в тази насока, защото това е най-важното. С тези средства българската образователна инфраструктура се доближава до тази в останалите европейски страни, става модерна”, подчерта още Панов. Той даде Велико Търново и като пример за добрата връзка между образование и бизнес, които по думите му си сътрудничат много активно и ползотворно. Панов пожела успех на гражданския диалог.
Приветствие отправи и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подчерта, че Велико Търново е много подходящо място за стартиране на поредица от срещи по темата, защото градът е образователен център и работи за развитието си в тази насока.
Поздрав към присъстващите отправи и министърът на образованието Красимир Вълчев, който подчерта, че ръководената от него структура успява да работи заедно с всички свои институционални партньори. „Всички имаме нужда от позитивен разговор за образование, поставяйки регионалните политики в европейския контекст”, каза още министър Вълчев. Във форума участват още зам.-министри, проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново, кметове, директори и преподаватели, общественици.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.