НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Генералният щаб на Русия разказва за американска стратегия за „цветни революции“ с използване на оръжия

ТАСС: Генералният щаб на Русия разказва за американска стратегия за „цветни революции“ с използване на оръжия

2 Март 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Генералният щаб на Русия разказва за американска стратегия за „цветни революции“ с използване на оръжия, предава TACC.
Пентагонът започна да разработва нова стратегия за водене на военни действия "Троянски кон", чиято същност е да използва активно протестния потенциал на "петата колона", за да дестабилизира ситуацията, като едновременно с това нанася удари с високоточни оръжия (ВТО) на най-важните обекти. Това съобщи в събота началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия - първият заместник-министър на отбраната на Руската федерация, армейски генерал Валерий Герасимов на конференция за развитието на военната стратегия.
"Пентагонът започна да разработва фундаментално нова стратегия за война, която вече е наречена „Троянски кон“. Нейната същност е в активното използване на протестния потенциал на петата колона в интерес на дестабилизирането на ситуацията, като едновременно с това атакува с ВТО най-важните обекти", каза той.
"Бих искал да отбележа, че Руската федерация е готова да предотврати някоя от тези стратегии. През последните години военните учени, заедно с Генералния щаб, са разработили концептуални подходи за неутрализиране на агресивните действия на потенциалните опоненти", каза Герасимов.
Според него основата на реакцията на Руската федерация е "активна отбранителна стратегия", която, отчитайки отбранителния характер на руската военна доктрина, предвижда набор от мерки за предвиждане на неутрализирането на заплахите за сигурността на държавата.
"Това е оправданието на разработените мерки, които трябва да съставляват научната дейност на военните учени. Това е една от приоритетните области за осигуряване на държавната сигурност. Трябва да сме преди врага в развитието на военната стратегия, да вървим напред", добави началникът на Генералния щаб.
Според Герасимов Съединените щати и техните съюзници работят по нападателни военни действия, насочени към елиминиране на държавността на нежеланите страни, подкопаване на суверенитета и замяна на законно избрани държавни органи.
"Съединените щати и техните съюзници са избрали агресивния вектор на своята външна политика. Те работят по нападателни военни действия, като" глобален удар "," многосферна битка ", използвайки технологията на" цветните революции "и" меката сила ". Целта им е да елиминират държавността на нежеланите страни , подкопавайки суверенитета, променяйки законно избраните органи на държавната власт, ”каза Герасимов.
„Такъв е случаят в Ирак, Либия и Украйна. Понастоящем подобни действия се наблюдават във Венецуела“, заяви началникът на Генералния щаб.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Русия използва страната ни като добра възможност за прокарване на техните интереси, службите трябва да са нащрек

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Русия използва страната ни като добра възможност за прокарване на техните интереси, службите трябва да са нащрек

22 Февруари 2019 | 22:22 | Агенция "Фокус"
София. Русия използва страната ни като добра възможност за прокарване на техните интереси. Службите трябва да са нащрек. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Панорама“ по БНТ. „Има добра работа между британските и българските власти по разследването за Гебрев. Федотов е посещавал България 3 пъти“, коментира Цветанов и подчерта, че БСП ежедневно генерира фалшиви новини.
„Вие сте част от този Преход, защото когато ГЕРБ беше създадена, вие вече създадохте всички тези пороци, за които в момента обвинявате ГЕРБ. Вие сте нагледен пример за това как създадохте статукво, как участвахте и в СДС, сега лидер на БСП, и вие да давате морална оценка за днешното управление – нека все пак да бъдем отговорни“, обърна се Цветанов към Корнелия Нинова.
Тя от своя страна отговори, че ГЕРБ управлява в последните 10 години и не могат постоянно да се оправдават с миналото.
Цветан Цветанов уточни, че е необходима стабилност за страната и ГЕРБ го показва и с дейността във връзка с европейските избори. „Евродепутатите на ГЕРБ. Андрей Новаков – имаме по-голям бюджет в новия финансов програмен период с близо 4 млрд. лв. Това, което направи Ева Майдел – да намалим таксите за преводите на пари. Мария Габриел – роумингът в Западните Балкани, многократно увеличаване на този трафик. Нека от евроизборите гласуваме за тези, които ги чуват в Европа – ГЕРБ е чута в Европа. Европа ни чува, когато ГЕРБ управлява, защото фондовете не се спират, както е при БСП, корупцията е по-малко отколкото в БСП. Можем да гарантираме тази стабилност в диалог с всички партии, които са парламентарно представени“, каза още Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Опитите за намеса на Русия в изборите в различни държави не са отскоро

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Опитите за намеса на Русия в изборите в различни държави не са отскоро

22 Февруари 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Опитите за намеса на Русия в изборите в различни държави не са отскоро. Идват избори и това все повече е във фокуса. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия.
„ЕС създаде звеното за бързо реагиране, идеята е всички заедно да се борим с пропагандата, фалшивите новини, с новините, които подкопават значението на Съюза и демокрацията”, коментира Захариева. „Опасението е, че следващият европейски парламент ще бъде зает на 1/3 с евроскептици или популисти. Хубаво е да се чуват и различни мнения, да подобряваме това как работи Съюза. Но критиките трябва да са градивни, да не целят разпадането на Съюза”, заяви тя.
За казуса със Северна Македония и присъединяването ѝ към НАТО, Захариева коментира, че това означава повече сигурност за България.
„Решението за това Северна Македония да се присъедини към Алианса е взето през 2008 г., но под условие – решаване на въпроса с името. България откакто е съюзник в НАТО от 2004 г., всички правителства са отстоявали трайно политиката на отворени врати за НАТО”, обясни Екатерина Захариева и добави, че е много важно Договорът за добросъседство да работи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Вицепрезидентът на САЩ ще посети Колумбия в подкрепа на Гуайдо

АА: Вицепрезидентът на САЩ ще посети Колумбия в подкрепа на Гуайдо

21 Февруари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският вицепрезидент Майк Пенс ще пътува до Колумбия следващата седмица за да изрази „твърда подкрепа“ за венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, заявиха от Белия дом.
Пенс ще пристигне на 25 февруари и ще обсъди ситуацията с групата от Лима – дузина латиноамерикански държави, които са се фокусирали върху намирането на решение на венецуелската криза, съобщава Аnadolu Agency.
Пенс ще продължи да настоява пред групата, че е време президентът Николас Мадуро да отстъпи властта на Гуайдо, който се обяви за временен президент миналия месец, и ще се срещне с венецуелските семейства, които избягаха от страната, информира Белия дом.
„Хуан Гуайдо е единственият легитимен лидер на Венецуела и е време Николас Мадуро да си ходи. Съединените щати се гордеят да се присъединят към групата от Лима и други глобални партньори, да предоставят така необходимата хуманитарна помощ и да застанат до народа на Венецуела до пълното възстановяване на демокрацията и свободата“, заяви говорителката на Пенс Алиса Фара.
Вицепрезидентът ще се срещне и с колумбийския президент Иван Дуке, докато е в страната.
САЩ е първата страна, признала Гуайдо за законен лидер на Венецуела, следвана от десетки други нации, включително повечето от Латинска Америка и Канада.
Япония беше последната страна, която призна Гуайдо.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Военното аташе на Венецуела в ООН призна Гуайдо за изпълняващ длъжността президент

ТАСС: Военното аташе на Венецуела в ООН призна Гуайдо за изпълняващ длъжността президент

21 Февруари 2019 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Полковник Педро Чиринос, военен аташе в постоянната мисия на Венецуела в ООН, призна Хуан Гуайдо, лидер на венецуелската опозиция, като временно изпълняващ длъжността президент, съобщава агенция TACC. Това обяви съветникът по националната сигурност на американския президент Джон Болтън.
„Военното аташе на Венецуела в ООН полковник Педро Чиринос обяви, че Хуан Гуайдо е официално признат за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела“, написа Болтън в Twitter.
По-рано в социалните мрежи бе публикувано видео, в което човек във военна униформа, който се представи като полковник Педро Чиринос, заявява, че „от днес той не се подчинява на правителството на Николас Мадуро, което е незаконно на власт“. „Признавам и се подчинявам на преходното правителство под ръководството на Хуан Гуайдо“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая Газета“: Британските власти не разговарят с нас за здравословното състояние на Скрипал

„Независимая Газета“: Британските власти не разговарят с нас за здравословното състояние на Скрипал

18 Февруари 2019 | 06:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посолството на Русия в Лондон изразява загриженост за съдбата на руски гражданин, който се намира под властта на британските специални служби. Това заяви говорителят на дипломатическото представителство във връзка с публикувания във в. Times материал за влошеното здравословно състояние на бившия полковник Сергей Скрипал.
„За съжаление, британските власти не информират посолството за здравословното състояние на семейство Скрипал, които се намират в изолация. Нямаме представа какво се случва с тях.
„Многобройните запитвания към външното министерство остават без отговор“, каза руският дипломат. Той припомни, че преди няколко месеца племенницата на Скрипал Виктория съобщила, че според Юлия баща й е в добро здраве, но според „Times“, Сергей Скрипал се нуждае от медицинска помощ.
Според „Times“ здравето на Сергей Скрипал се е влошило. Позовавайки се на „добре информиран източник в разузнаването“, изданието информира, че поради влошаването на здравето на Скрипал, лекарите му осигуряват медицинска помощ у дома и, че състоянието му не е критично. Източникът обаче даде да се разбере, че никой не може да предвиди хода на промените в здравния статус на бившия полковник поради липсата на достатъчно информация за дългосрочните последици от невро-паралитичното вещество.

<Превод и редакция
: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Появата на руския флаг в катедралата в Солсбъри се счита за провокация

ВЗГЛЯД: Появата на руския флаг в катедралата в Солсбъри се счита за провокация

18 Февруари 2019 | 01:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Руското посолство в Лондон определи появата на руския флаг в катедралата в английския град Солсбъри като провокация,съобщава в. „ВЗГЛЯД
Според говорителят на руската дипломатическа мисия в Лондон, „появата на руския флаг в катедралата е още един непохватен опит да се свърже отново Русия с тъжните събития, настъпили в Солсбъри през март миналата година“, съобщава ТАСС.
„Нямаме официална информация за това. Ако издигането на руския флаг в катедралата е вярно, то това, според нас, изглежда като добра провокация“, заяви дипломатът.
Той подчерта, че почти година след инцидента в Солсбъри британската страна не е предоставила никакви доказателства за участието на Русия в инцидента, разследването беше засекретено и многобройни искания от руската дипломатическа мисия бяха игнорирани.
Припомняме, според британската страна, през март миналата година, Сергей и Юлия Скрипал са били отровени в Солсбъри. Русия беше обвинена за това, след което избухна политически скандал. Москва многократно отрича участие в инцидента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Руски флаг вися на катедралата в Солсбъри година след атаката с „Новичок“

The Guardian: Руски флаг вися на катедралата в Солсбъри година след атаката с „Новичок“

17 Февруари 2019 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Солсбъри. Руски флаг беше окачен за кратко на скелето на катедралата в Солсбъри, почти година след като бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени с „Новичок“ в града. Знамето беше свалено, след като служители на катедралата бяха информирани за него, съобщава в. The Guardian.
Предполага се, че някой се е изкачил по скелето и е сложил знамето там през нощта. Първата годишнина от нападението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, които бяха открити в безсъзнание на пейка в парка в центъра на града, ще бъде на 4 март.
Двама мъже, определени като заподозрени за нападението, Александър Петров и Руслан Боширов, отидоха в руската държавна телевизия през септември миналата година, за да заявят, че са пътували до Солсбъри като туристи, за да посетят катедралата.
Депутатът от Солсбъри Джон Глен заяви: „За щастие, сега той (флагът) е премахнат, подиграват се със сериозните събития, преживени в Солсбъри миналата година“.
44-годишната Доун Стърджис почина след заразяване с „Новичок“, когато през юни миналата година е използвала бутилка с парфюм, съдържаща нервно-паралитичния агент. Ядосаните жители на Солсбъри нарекоха акта отвратителен и безчувствен.
Говорител на полицията в Уилтшър заяви: „Осведомени сме за този инцидент и разследванията са в ход“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Захарова коментира публикация за състоянието на Скрипал

РИА Новости: Захарова коментира публикация за състоянието на Скрипал

17 Февруари 2019 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Официалният представител на министерството на външните работи Мария Захарова посочи публикацията в британските медии за влошеното състояние на Сергей Скрипал като пример за „контролирано изтичане“ на информация, предава РИА Новости.
„Поредното доказателство за пряката връзка между британските служби и медиите“, написа тя във Фейсбук.
По-рано в. „Таймс“ съобщи, че здравословното състояние на Скрипал се е влошило. Според вестника той получава медицинска помощ у дома. Лекарите се опасяват, че той няма да може да се възстанови напълно.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Здравето на Сергей Скрипал се влошава

ТАСС: Здравето на Сергей Скрипал се влошава

17 Февруари 2019 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Здравословното състояние на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал се е влошило. За това съобщава британският вестник The Sunday Times.
Позовавайки се на „добре информиран източник от разузнаването“, изданието пише, че поради влошаването на здравето на Скрипал, лекарите му осигуряват медицинска помощ у дома и, че състоянието му не е критично. Източникът обаче даде да се разбере, че никой не може да предвиди хода на промените в здравния статус на бившия полковник.
Друг източник на вестника - вече не от тайните служби, а от лондонската полиция - припомни, че Сергей Скрипал, за разлика от дъщеря си Юлия, не е в най-добрата възраст и здравословно състояние, за да изтърпи такива отравяния. Юлия, според този източник, сега е в добро здраве.
По искане на ТАСС да коментира тази публикация и да съобщи дали е получена някаква информация в столичната полиция за промените в здравословното състояние на Сергей Скрипал, представител на Скотланд Ярд заяви: „Нямаме информация за това“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Три самолета с хуманитарна помощ от САЩ за Венецуела кацнаха в Колумбия

ТАСС: Три самолета с хуманитарна помощ от САЩ за Венецуела кацнаха в Колумбия

17 Февруари 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Каракас. Най-малко три самолета от САЩ с хуманитарна помощ за Венецуела се приземиха в граничния колумбийски град Кукута, където се намира един от разпределителните центрове на съответните стоки. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайо обяви това в социалната мрежа „Туитър“ в събота, цитиран от TACC.
"Нашата борба продължава да дава резултати. Три самолета от Съединените щати пристигнаха днес в Кукута с хуманитарна помощ за повече от 25 000 венецуелци. Ние високо ценим тази подкрепа", пише политикът. Гуайдо също така призова венецуелците да излязат отново на улиците на 23 февруари в подкрепа на инициативата за доставка на хуманитарна помощ.
По-рано той заяви, че чуждестранната помощ ще пристигне във Венецуела на 23 февруари. Според него властите ще се опитат да предотвратят доставката му, но опозицията, с помощта на доброволци, все пак ще може да разпределя храна и лекарства сред населението. От своя страна президентът Мадуро нарече инициативата за предоставяне на хуманитарната помощ "лошо и евтино олигархично шоу" и призова съгражданите да се откажат от нея. Въпреки позицията на официален Каракас, на 8 февруари в колумбийския граничен град Кукута бе отворен център за разпространение на хуманитарна помощ за венецуелците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо призова за национални протести за да може американската помощ да пристигне

AFP: Гуайдо призова за национални протести за да може американската помощ да пристигне

16 Февруари 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо призова за национални протести следващата седмица за подкрепа на доброволци, които планират да пътуват до границата с Колумбия, за да доставят хуманитарна помощ от САЩ, предава AFP.
„Това ще се случва не само на границата, където ще бъде доброволческото движение, но и в градовете навсякъде из страната, където ще има демонстрации на 23 февруари, за да пристигне помощта“, заяви Гуайдо пред хиляди поддръжници на митинг.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Родителите на отровената с „Новичок“ англичанка обвиняват английските власти

AFP: Родителите на отровената с „Новичок“ англичанка обвиняват английските власти

16 Февруари 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Родителите на британката, която загина при предполагаем опит за убийство на руски двоен агент, критикуват в събота британското правителство заради настаняването на бившия руски шпионин в английския град Солсбъри, предава AFP.
Стан и Каролайн Стърджис, чиято дъщеря Доун умира, след като е влязла в контакт с нервно-паралитичния агент, който е използван в миналогодишното отравяне на Сергей Скрипал, твърдят, че вярват, че британските власти укриват подробности за инцидента.
"Ако трябва да обвиня някой, аз обвинявам правителството за настаняването на Скрипал в Солсбъри", казва Стан Стърджърс пред вестник The Guardian в първото интервю на семейството след смъртта й миналия юли.
„Искам справедливост от собственото ни правителство. Какво крият? Не мисля, че ни предоставят всички факти", заявиха родителите на Доун.
Сергей и Юлия Скрипал оцеляха, но Стърджис умря, след като партньорът й й даде бутилка с парфюм няколко месеца по-късно, за която полицията смята, че е била използвана за прилагане на токсина. След напръскване със субстанцията двамата попадат в болница, но жената по-късно умира.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: На 16 февруари САЩ ще доставят в Колумбия хуманитарна помощ за Венецуела

ТАСС: На 16 февруари САЩ ще доставят в Колумбия хуманитарна помощ за Венецуела

16 Февруари 2019 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В събота Държавният департамент и министерството на отбраната на САЩ заедно ще доставят в Кукута, Колумбия, хуманитарна помощ, предназначена за жителите на Венецуела. По този повод в петък бе разпространено специално писмено изявление на заместник ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Робърт Паладино, предава ТАСС.
"САЩ отговарят на молбата на временния президент Хуан Гуайдо да се помогне, за да се удовлетворят непосредствените потребности на народа на Венецуела. ". Дипломатът е обявил, че външнополитическото ведомство на САЩ ще бъде представено от заместника на помощник държавния секретар по въпросите за Западното полукълбо Джули Чанг, а самолетът с хуманитарната помощ ще излети от Маями, Флорида на 16 февруари.
Очаква се да се предостави над 200 тона хуманитарна помощ.
В четвъртък официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова заяви, че под нейно прикритие се готви провокация във Венецуела, за да се оправдае силова акция отвън. На свой ред президентът на Венецуела Николас Мадуро в интервю за Euronews обяви, че хуманитарната помощ, която световната общественост изпраща, се състои от „развалени и заразени продукти“. На въпроса за причините да се политизира ситуацията той е отговорил, че предоставянето на хуманитарна помощ е по желание на опозицията и на американските власти, за да се унизи страната му.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британски телевизионен канал обяви името на третия заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

ТАСС: Британски телевизионен канал обяви името на третия заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

14 Февруари 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Каналът Sky News в четвъртък разпространи името на трето лице, което се предполага, че е участвало в отравянето на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в Солсбъри, предава TACC.
Както информира телевизионният канал, който се позовава на разследващата група Bellingcat, третият предполагаем участник е Денис Сергеев. Твърди се, че той е служител на ГРУ и е действал под името на Сергей Федотов.
От Скотланд Ярд са отказали да коментират тази информация пред кореспондента на ТАСС. "Ние няма да коментираме тази публикация," - каза представителят на столичната полиция.
Междувременно Sky News заяви, че в деня на отравянето на Скрипал на 4 март, третият заподозрян вероятно е напуснал Великобритания, за да се прибере в Москва през Рим. В същото време, вестник The Daily Telegraph информира, като се позовава на собствените си източници точно обратното - твърди, че той все още може да се намира във Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Под прикритието на хуманитарен конвой във Венецуела се готви провокация с жертви

МВнР на Русия: Под прикритието на хуманитарен конвой във Венецуела се готви провокация с жертви

14 Февруари 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Във Венецуела се готви провокация с жертви, за да бъде оправдана силова акция отвън, заяви в четвъртък на брифинг официалният представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.
„Под прикритието на хуманитарен конвой се готви провокация, включително с жертви“, подчерта Захарова. „И тя е нужна като предлог за силова акция отвън. Това трябва да е ясно на всички“.
Както отбеляза официалният представител на руското дипломатическо ведомство, „изглежда, организаторите и тук се объркаха“. „Възможността за военна интервенция е червена линия за цялата Латинска Америка и, общо взето, за цялата световна общност, която се счита за цивилизована“, обърна внимание тя.
„Считаме, че е наложително да се въздържаме от стъпки и изявления, които биха могли да провокират ескалация на напрежението във Венецуела, по-специално, от всякакви призиви до въоръжените сили на Венецуела, които целят включването им във вътрешното гражданско противопоставяне“, заяви Захарова. „Няма да се уморим да повтаряме: задачата на световната общност е да способства намирането на разбирателство между различните политически сили във Венецуела“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Пекин се договаря с Хуан Гуайдо

„Експерт“ (Русия): Пекин се договаря с Хуан Гуайдо

13 Февруари 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Китайците решиха да се презастраховат и да защитят своите многомилиардни инвестиции във Венецуела, пише електронното издание на официозното руско списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.

Китай се тревожи за бъдещето на съвместните петролни проекти с Венецуела и за близо 20 милиарда долара, които Каракас му дължи. Резултат от тези тревоги станаха преговорите, които китайски дипломати водят с венецуелската опозиция във Вашингтон.
„Китай признава увеличаващия се риск от смяна на режима и не иска да се окаже от грешната страна“, привежда Wall Street Journal коментара на Еван Елис, експерт във Военния колеж на армията на САЩ за отношенията между Китай и Латинска Америка. „В Пекин предпочитат стабилност, но разбират, че трябва да сложат яйца и в другата кошница“.
От Министерството на външните работи на Китай са съобщили на WSJ за проведените консултации и за желанието на Пекин неговите интереси да бъдат уважавани от двете страни в конфликта. По думите на представителя на външнополитическото ведомство на Китай Ген Шуан, „Пекин общува тясно с всички страни във Венецуела по най-разнообразни начини“.
„Независимо от това, как ще се развият събитията“, подчерта той – „китайско-венецуелското сътрудничество остава неизменно“.
Хуан Гуайдо публично протегна маслинова клонка към Китай, като заяви, че Венецуела трябва да запази връзките си с най-големия в света вносител на нефт – Китай.
Но не всичко в отношенията между венецуелската опозиция и Пекин е така гладко. През последните 12 години Венецуела е получила от Китай 50 милиарда долара под формата на кредити и трябва да ги изплаща чрез своето главно богатство – петрола. Според изчисленията на Министерството на търговията на Китай, в момента Каракас дължи на Пекин около 20 милиарда долара.
Естествено, в Китай искат да минимизират загубите по тези кредити. В момента страните водят преговори за удължаване на сроковете за връщане на парите, за да може временното правителство на Венецуела да има поне малко време да повдигне духа си.
Още едно препятствие е това, че венецуелските законодатели не за първи път се опитват да направят прозрачни условията по китайските кредити, но не намират разбиране в Пекин.
Както и Китай, Москва публично подкрепи Николас Мадуро, но не изяви особено желание да помогне на неговото правителство с нови кредити. Прави впечатление и обстоятелството, че през последните години, докато над Венецуела се събираха облаците, нито Русия, нито Китай дадоха на Каракас големи кредити.
Наскоро прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва е открита за диалог с Хуан Гуайдо. МВнР на Русия също нееднократно подчерта, че Москва се надява да запази сътрудничеството с Каракас независимо от това, как ще се развият събитията в латиноамериканската страна.
В момента Венецуела, отрязана чрез санкции от американските рафинерии, търси нови купувачи за венецуелския нефт. Като най-перспективен изглежда Индия. Според данните на WSJ, арабската компания за танкери Bahri е изпратила един от своите кораби във Венецуела, където той ще бъде натоварен с петрол, който трябва да достави в Индия.
На 11 февруари министърът на петролната промишленост на Венецуела Мануел Кеведо замина за Делхи, където преговаря за увеличаване на доставиките на нефт в Индия. Но ще му бъде трудно да постигне желания резултат, защото индийските власти са недоволни от това как работи Каракас и, конкретно, от това, че той вече няколко години отлага връщането на половин милиард долара, които Венецуела дължи на държавната нефтена компания ONGC Videsh Ltd.
Проблеми за венецуелското правителство се появиха и с индийските фармацевтични компании, които по-рано бяха основните производители на лекарства за тази страна. Заради влошаването на икономическите и социалните условия, индийските фармацевти започнаха да прехвърлят производството в други държави.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Аgency: Италия призова Венецуела да проведе „демократични“ избори

Аnadolu Аgency: Италия призова Венецуела да проведе „демократични“ избори

13 Февруари 2019 | 02:58 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското правителство призова Венецуела да организира демократични и свободни президентски избори, предава Anadolu Agency.
Италианският премиер Джузепе Конте и външният министър Енцо Миланези одобриха резолюция относно Венецуела на среща след в резиденцията на министър-председателят в Рим и я представиха в парламента.
В парламента министърът на външните работи Миланези подчерта, че Италия е загрижена за хуманитарната ситуация във Венецуела и желанието й да прави алтернативни решения.
Той добави, че правителството подкрепя мирно решение и отхвърля всички форми на насилие в страната.
Висшият италиански дипломат заяви, че инцидентите във Венецуела се наблюдават отблизо от международната общност.
„Според правителството ситуацията във Венецуела е сложна и могат да се случат нови актове на насилие“, каза той, добавяйки, че новите избори ще послужат като „изход“.
От друга страна, партньорът Движение „Пет звезди“ подчерта, че не подкрепя нито Мадуро, нито Хуан Гуайдо, самопровъзгласения временен президент на Венецуела.
В понеделник Гуайдо изпрати делегации в Италия и Ватикана, които не го признаха за временен президент на Венецуела.
Делегацията, която представлява Гуайдо, се срещна с външния министър, както и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини, преди да се отправи към Ватикана.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Лавров и Помпео обсъдиха „мътната история“ за Скрипал

ВЗГЛЯД: Лавров и Помпео обсъдиха „мътната история“ за Скрипал

13 Февруари 2019 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Телефонен разговор е бил проведен между министъра на външните работи Сергей Лавров и държавния секретар Майк Помпео, пише в. ВЗГЛЯД.
Разговорът се е състоял по инициатива на САЩ, съобщава сайта на министерството на външните работи на Русия.
Лавров подчерта, че плановете на САЩ да въведат нови антируски санкции във връзка със случая „Скрипал“ ще изостри напрежението между Москва и Вашингтон, както и „атмосферата на световната сцена”. Руската страна смята плановете на САЩ за „неоправдана стъпка“.
Външното министерство нарече историята с „отравянето“ на Скрипал „мътна история“ и подчерта, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия „оттогава не са виждани“.
Лавров предупреди също Съединените щати срещу „всякаква намеса във вътрешните работи на Венецуела“.
Освен това те обсъдиха ситуацията в Сирия, на Корейския полуостров и в Афганистан.
В допълнение, САЩ заплашва Русия със санкции заради украинските моряци, които незаконно преминаха руската граница.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сергей Лавров предупреди Майк Помпео за използването на сила във Венецуела

AFP: Сергей Лавров предупреди Майк Помпео за използването на сила във Венецуела

12 Февруари 2019 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров предупреди американския си колега Майк Помпео,че е против вмешателство, включително „използването на сила“ във Венецуела, която е изправена пред управленска криза, съобщава APF.
„Лавров се обяви срещу всяка намеса във вътрешните работи на Венецуела, включително използването на сила, която е в нарушение на международното право“, се казва в изявление на руското външно министерство.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: САЩ загубиха всякакво чувство на срам в ситуацията с Венецуела

Сергей Лавров: САЩ загубиха всякакво чувство на срам в ситуацията с Венецуела

12 Февруари 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров разкритикува рязко действията на САЩ по отношение на Венецуела, предава РИА Новости.
„От самото начало поддържахме инициативата на Мексико и Уругвай, които се обявиха за възможно най-бързо създаване на условия за общонационален диалог с участието на всички политически сили във Венецуела“, напомни Лавров на пресконференция след преговорите с финландския си колега Тимо Сойни.
Президентът на южноамериканската страна Николас Мадуро изрази готовност да участва в подобен диалог, но опозицията отхвърли предложението.
„Очевидно, защото я ръководят американски представители, които в своите изказвания за това, как трябва да бъде решена ситуацията във Венецуела, според мен, загубиха всякакво чувство на срам“, заяви руският министър.
По-рано бе съобщено, че „механизмът Монтевидео“, представен от Мексико, Уругвай и Карибската общност (Caricom), предвижда четири етапа: незабавно започване на диалог, преговорен процес, изработване на споразумение и неговата реализация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според венецуелския посланик в Русия Гуайдо е вербуван от САЩ още преди десет години

ТАСС: Според венецуелския посланик в Русия Гуайдо е вербуван от САЩ още преди десет години

12 Февруари 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Москва/Каракас. Според посланика на Каракас в Москва Карлос Рафаел Фариа Тортоса лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо е вербуван от САЩ още преди 10 г. Съответното дипломатът заяви на заседание на работната група на временната комисия на Съвета на федерацията по защита на държавния суверенитет и предотвратяване намесата във вътрешните работи на Руската федерация, предава TACC.
„Съгласно нашите данни, Гуайдо е вербуван преди 10 г. Той е като марионетка, зад него стоят и говорят САЩ“, увери венецуелският посланик в Москва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Опозицията във Венецуела готви отварянето на нов пункт за набиране на хуманитарна помощ в Бразилия

AFP: Опозицията във Венецуела готви отварянето на нов пункт за набиране на хуманитарна помощ в Бразилия

12 Февруари 2019 | 01:59 | Агенция "Фокус"
Каракас. Опозицията във Венецуела готви отварянето на нов пункт за набиране на хуманитарна помощ в Бразилия, предава AFP.
Опозицията във Венецуела съобщи в понеделник за създаване на нов център за събиране на крайно необходимата помощ. Хуан Гуайдо се подготвя да изпрати призив до военните, които блокират доставката на хуманитарната помощ в обхванатата от криза страна, организирайки нов масов уличен протест.
Пратениците на председателя на Народното събрание Гуайдо се срещнаха с бразилски представители в столицата Бразилия и обявиха плановете си за създаване на втори център за съхранение на помощ в щата Рорайма на югоизточната граница на Венецуела.
Посланикът на Гуаидо в Бразилия Мария Тереза Беландрия заяви, че е получила уверения от бразилския външен министър Ернесто Араужо за новия център за помощ.
Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който сега е признат от 50 страни като временен президент на Венецуела, ще проведе митинг във вторник, като по този начин се надява да засили натиска върху Николас Мадуро и да принуди военните да позволят доставките на помощта.
Според Гуайдо се рискува живота на 300 хиляди души, ако доставките, дарени от Съединените щати и други страни , складирани на границата на Венецуела с Колумбия, не бъдат внесени скоро.
"Ние се мобилизираме в цялата страна, за да гарантираме, че хуманитарната помощ ще влезе, за да можем да се справим с тази криза", каза Гуайдо.
Той каза, че блокирането на помощта представлява "престъпление срещу човечеството", но висшите военни продължават да подкрепят Мадуро, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заподозрян за случая „Скрипал“ е бил три пъти в България, като едно от посещенията съвпада с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев (ОБЗОР)

Заподозрян за случая „Скрипал“ е бил три пъти в България, като едно от посещенията съвпада с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев (ОБЗОР)

11 Февруари 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с посланика на Великобритания Ема Хопкинс във връзка с появилата се информация, че един от предполагаемите участници в отравянето на Сергей Скрипал е участвал и в това срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев. В срещата участваха още и главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
Цацаров обясни, че по случая „Гебрев“ българските и британските служби работят съвместно по две линии – дали той е отровен с вещество от семейството на „Новичок“ и дали в случая е замесен един от заподозрените за случая „Скрипал“.
По отношение на първата линия на разследване главният прокурор обясни, че на този етап няма данни Гебрев да е отровен като Скрипал. Цацаров изнесе и всички публични факти по случая, според които на 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на компания "Емко". На 1 май Софийска градска прокуратура е образувала дело за опит за убийство. На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев. По време на разследването са взети различни проби и химически експертизи. Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в храна, която е погълнал неговият син, има съдържание на инсектицида хлорпирифос. Проверена е и храната по време на работната вечеря, като е установено, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества. Разследването обаче отхвърля тази версия, защото този препарат е в много ниски количества и не може да причини тези тежки последици. Цацаров посочи, че на 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят не е разкрит. „На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията и така на 15 октомври разследването бе възобновено. След това бе осъществено следното – между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС беше подписано споразумение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. При свой разпит Гебрев тогава за първи път казва, че е поискано от него изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Така че до този момент – 16 октомври 2018 г., за прокурорския екип за такова нещо не е известно. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на Конвенцията за химическите оръжия“, обясни Цацаров.
Главният прокурор посочи, че втората линия на разследване по случая „Гебрев“ е свързана с руския агент с псевдоним „Сергей Фодотов“, който е бил три пъти в България през 2015 г., като едно от посещенията му съвпада с отравянето на българския бизнесмен. Цацаров припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“. „Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за период от 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е посетил България три пъти – на 5 февруари 2015 г. влиза със самолет в София и излиза по същия начин на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров. Той посочи, че при едно от тези пътувания е налице съвпадение с времето, в което е отровен Гебрев. „МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута на „Федотов“ и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия“, заяви главният прокурор.
Вътрешният министър Младен Маринов уточни, че в пълен синхрон продължава работата за изясняването на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и пребиваването на руския гражданин у нас. Посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс коментира, че британските власти работят от няколко месеца съвместно с българските по случая „Гебрев“. „Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и разследването по случая „Скрипал“ и след „Брекзит“, каза още тя.
По-късно председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов уточни, че в сряда Комисията за контрол над службите за сигурност ще изслуша компетентните органи и институции по случая. „Това, което разбираме за пребиваването на човека, който е засечен по случая „Скрипал“ у нас, е много притеснително. Несериозно е твърдението, че това е солова акция. Такива хора не правят солови акции, такива хора правят акции, ако са били с такава цели с подкрепата на държавата“, заяви Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският посланик Анатолий Макаров отхвърли твърденията за очаквана намеса в изборите у нас

Руският посланик Анатолий Макаров отхвърли твърденията за очаквана намеса в изборите у нас

11 Февруари 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Варна Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров отхвърли твърденията за очаквана руска намеса в изборите у нас, предаде БНР. Във Варна Макаров коментира изявлението на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изрази убеждение, че ще има такава намеса. „Няма никакви основания да говори така. Никакви такива указания не получаваме. Право на вашия народ е да определи хората, които ще оглавяват общинските ви съвети и ще представят вашата страна в Европарламента“, заяви Н. Пр. Анатолий Макаров.
Руският посланик определи като абсурдни твърденията за връзка на Русия с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през април 2015 година.
По-рано днес българската прокуратура потвърди, че агент на руското разузнаване, свързван с отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, е идвал и в България през 2015 г. Ще се разследва дали това има връзка с твърденията на бизнесмена Емилиян Гебрев, че е бил отровен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кой е Емилиян Гебрев? (Справка Агенция „Фокус“)

Кой е Емилиян Гебрев? (Справка Агенция „Фокус“)

11 Февруари 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Службите започват ново разследване за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев от 2015г. Във връзка със случая Агенция „Фокус“ публикува справка за това кой е Емилиян Гебрев.

Кой е Емилиян Гебрев?
Емилиян Гебрев работи като служител на държавната фирма „Кинтекс”, която по тоталитарно време се занимава с износ на оръжие и боеприпаси. Напуска фирмата малко след началото на прехода, за да започне частен бизнес, като използва опита и контактите си главно в Северна Африка.
Гебрев създава „Емко“ през 1992 г. като основният предмет на дейност на фирмата е износ на боеприпаси.
През 2001 г. Гебрев е задържан от митническите власти на САЩ на кораб, превозващ 30 млн. патрона на „Емко” ЕООД за Никарагуа. Патроните са 7,62 мм за автомат „Калашников” АК-47. По-късно Гебрев успява да си върне стоката.
Името на бизнесмена е замесено и в скандал с оръжие от Македония през 2006 г. Тогава властите в Скопие задържат три български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от местната казарма „Гоце Делчев”, които е трябвало да бъдат изнесени през България за трета страна. По документи оръжието е трябвало да бъде претопено в металургичния завод „Тито”, но от завода го продават за близо 200 хил. долара, като обясняват, че с парите ще се купят противогази за македонската армия. Картечниците са продадени на цени 10 пъти по-ниски от стандартните и македонците анулират сделката.
По данни на Министерство на отбраната „Емко” ЕООД е една от дузината фирми, изкупували артилерийски гилзи от военните складове край Челопечене, които бяха взривени през 2008 г.
През есента на 2011 г. гръмва склад на фирмата край севлиевското село Ловни дол, пълен с артилерийски снаряди, калибър 122 и 152 мм, купени от Чехия.
През 2012 г. Името на Емилиян Гебрев фигурира в „блек нот“ („черна нота“), пратена до външното министерство от Руската федерация. Според руснаците Гебрев продавал нелегално оръжия в Грузия и в други размирни райони.

Отравянето на Гебрев
На 28 април 2015 г. след вечеря със свои партньори от чужбина Емилиян Гебрев се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА.
На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“.
На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми.
На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура повдига обвинение за убийство, като разследването е заложено на СДВР. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др. Заключенията от химичните експертизи показват, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества.
На 4 април 2016 г. наказателното производство е спряно поради това, че извършителят не е разкрит.
На 11 октомври 2018 г. до главния прокурор постъпва писмо от Емилиян Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията.
На 15 октомври 2018 г. разследването е възобновено. След това между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано споразумение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели.


„Емко“ и сагата с „Дунарит“
През 2013 г. „Емко“ ЕООД е единственият кандидат за приватизация на най-големия ни оръжеен завод - ВМЗ-Сопот. Тогава процедурата е прекратена в последния момент, защото се оказва, че Гебрев не е внесъл определения депозит от 3 млн. евро.

През май 2015 г. „Емко” ЕООД е една от седемте фирми, кандидати за приватизация на НИТИ – Казанлък - едно от най-успешните държавни дружества, което освен с търговия се занимава и с развойна дейност.

През февруари 2016 г. от подадено заявление за концентрация до Комисията за защита на конкуренцията става ясно, че „Емко“, иска да придобие завода за експлозиви „Дунарит“. Собственикът на „Емко" Емилиян Гебрев, отказва коментар за медиите. „Дунарит“ е едно от предприятията собственост на банкера Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира през 2014 г. След фалита на банката лицензът на завода е отнет, но съдът спира решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност и предприятието заработва отново. Държавата тогава се отказа да обжалва съдебното решение.

На 28 март 2016 г. агенти на ДАНС и прокурори започват обиски в държавната оръжейна фирма „Кинтекс“. Те търсят документи за източване на държавната оръжейна фирма на стойност около 57 млн. евро, като властите разполагат с информация, че източването е ставало чрез неизгодни договори, сключени от държавният оръжеен търговец с частната компания „Емко“.

На 3 април 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията блокира Емилиян Гебрев в опита му да купи оръжейния завод в Русе „Дунарит“. Решението на антимонополната комисия идва само седмица след като ДАНС започна проверка на договори, сключени от кандидат-купувача с държавната „Кинтекс“. В определението на КЗК е записано, че сделката по продажбата на фабриката засега трябва да бъде спряна временно. Като причина за това се посочват течащи спорове между акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, заради навлизането на нов съдружник. В момента вече е заведено и търговско дело и докато то не приключи, от КЗК отказват да разглеждат искането на „Емко“ да придобие „Дунарит“

На 17 август 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказва да се произнесе по евентуална сделка за военния завод „Дунарит“ и така прехвърля топката на Върховния административен съд (ВАС). ВАС обаче отменя определението на КЗК, с което комисията се отказва да се произнесе по сделката, и върща производството за ново разглеждане.
Сега комисията посочва в решението си, че сделката за придобиването на „Дунарит“ от „ЕМКО“ не попада в обхвата на чл. 24 от Закона за защита на конкуренцията, който регламентира предварителното уведомяване на антимонополния регулатор при концентрации на предприятия, ако оборотът им за предходната година надвишава определен финансов праг. Страните по сделката могат да обжалват решението в 14-дневен срок пред ВАС.
Така на практика КЗК позволява на Емилиян Гебрев да придобие военния завод, но съдът е блокирал всякакви промени
От Търговския регистър става ясно, че Гебрев е отпуснал заем от 10 млн. евро на „Дунарит", но вземането не е вписано заради възражение на „Виафот".

На 23 август 2016 г. макар КЗК да разрешава сделката за „Дунарит" битката между ръководството и преките акционери и заложния кредитор „Виафот инвестмънт България“ който е контролиран от Делян Пеевски, се пренася в Търговския регистър и съда.
СГС спира вписване в Търговския регистър решения на Общото събрание на акционерите в „Дунарит“. Искането за спиране на регистърното производство е дошло от дружеството „Виафот инвестмънт България“. Дружеството претендира, че е заложен кредитор на „Дунарит“ по силата на договор между него и един от собствениците на военния завод в Русе – „Кемира“. По силата на този договор, поне според „Виафот инвестмънт България“, офшорката има правото да разполага с акциите на „Кемира“ и да одобрява как се гласува с тях.

На 25 юли 2017 г. лицензът на оръжейната фирма „Емко“ е замразен след проведено заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. На съвета са разгледани получени от МВР справки, за извършени проверки в няколко от оръжейните фирми в страната. Най-сериозни нарушения са открити във фирмата на оръжейния търговец Емилиян Гебрев – „Емко“, като службите са констатирали редица пропуски, включително нарушения относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите.

На 9 август 2017 г. след сигнал от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и последвало щателно разследване, държавното обвинение е подвело под отговорност собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев, изпълнителния директор на завода Кръстю Кръстев и още един от членовете на ръководството на фирмата за източването на дружеството и пране на пари в ОПГ. Обвиненията са повдигнати през последната седмица, като тримата са пуснати на свобода срещу мярка „подписка“.
Срещу Емилиян Гебрев и директорите на двете дружества е образувано наказателно производство по чл.з21 от НК за организирана престъпна група, в което той е организатор, а директорите са участници и същата е създадена с цел да вършат престъпления по чл.25з от НК.

На 29 август 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов заявява, че държавата ще изкупи оръжейния завод "Дунарит", за да защити 5 000 работни места в региона на Русе. По думите му в "Дунарит" има 3 проблема - липса на собственик, евентуалното отнемане на лиценза, заради обвинения на управителите, и 67 млн.лв. изискуеми кредити. Караниколов допълва, че държавата е изкупила изискуеми заеми на дружеството за 40 милиона. От казаното става ясно, че според икономическия министър единствения вариант дружеството да продължи да работи е то да стане отново държавна собственост.

На 5 септември 2017 г. в свое изказване оръжейния търговец и собственик на фирма „Емко” Емилиян Гебрев изразява недоумение по отношение изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов, че държавата ще спасява "Дунарит". Според Гебрев за последната календарна година (2016 година) „Дунарит” има 28 млн. лева печалба, което не предполага нужда от оздравяване. Гебрев се определя и като единствен собственик на предприятието, с което отхвърля напълно мотивите, че собствеността на "Дунарит" нее ясна.
„Собственикът на „Дунарит” е ясен и няма никакви колебания за това. Действащото лице е един министър на икономиката, разпоредителите сигурно са други. Но с опита си за национализация той подвежда правителството, компрометира партията, която стои зад него, и задкулисния човек, който е един добър бизнесмен и депутат“, изтъкна оръжейният търговец.“

На 5 септември 2017 г. в медиите излиза информация, че окръжният съд в Русе е спрял вписването на компанията на Емилиян Гебрев "Емко" като собственик на "Дунарит" и такъв към момента е банкерът Цветан Василев, чиито акции са запорирани от държавата. От Търговския регистър се вижда, че съдът се е произнесъл на 16 август, а на 28 август е спрял и увеличаването на капитала на военния завод "Дунарит" от 8 млн. на 68 млн. лв., след което новите акции е трябвало да станат собственост на "Емко". Апелативният съд във Велико Търново също е спрял увеличението на капитала. Така собственик на "Дунарит" остава фирмата "Кемира" на банкера Цветан Василев. Нейният дял от над 91% във военния завод обаче е запориран от държавата. В своя извънредна пресконференция по случая министърът на икономиката Емил Караниколов също заявява, че оръжейният предприемач Емилиян Гебрев не е собственик на „Дунарит“.

На 16 септември 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов съобщава, че държавният ВМЗ Сопот е определен да изпълнява договори с "Кинтекс" за износ на оръжие вместо "Емко". Причината е, че дружеството, собственост на Емилиян Гебрев, е с отнет лиценз за търговия заради открити нередности при съхраняването на боеприпасите. Затова "Кинтекс" прекратява контрактите си с "Емко".
В същото време от фирма „Емко“ съобщаватр за медиите, че от м. август 2017 г. близо 650 тона боеприпаси са блокирани от август край Бургас и не могат да бъдат транспортирани заради държавната намеса.

На 20 септември 2017 г. фирма "Емко" иска в Търговския регистър да бъде вписан нов управител - Марийка Радомирлиева-Букорт. Ходът идва, след като другият управител - Христо Гебрев, получава обвинение от прокуратурата, че е съучастник в престъпление. Обвинението би могло да послужи като претекст да не бъде върнат външнотърговският лиценз на "Емко". Христо Гебрев е син на известния оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, собственик на "Емко", който претендира, че е собственик и на друга голяма оръжейна компания - "Дунарит". Всичко това се случва на фона на общ протест на работниците на предприятието, в който те настояват лицензът на завода да бъде възстановен.

На 21 септември 2017 г. в медиите излиза информация, че оръжейната фирма на Емилиян Гебрев – „ЕМКО“, фигурира в забранителен списък (бюлетин) на Държавния департамент на САЩ, в който са включени фирми от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други държави, на които е забранено да търгуват с американски фирми. „ЕМКО“ е единствената фирма от България, която е попаднала в забраната. На практика това означава, че Гебрев е обявен за „персона нон грата“ при сделките за оръжие, сключвани с дружества от САЩ.

На 3 октомври 2017 г. адвокатът на обвиняемия за източването на КТБ Цветан Василев и на собственика на "Емко" Емилиян Гебрев -Лазар Карадалиев, е обвинен за участие в организирана престъпна група за внос и контрабанда на цигари.

На 10 октомври 2017 г. държавата и военният завод „Емко” постигат споразумение. „Емко“ получава обратно всички договори с "Кинтекс", които са им отнети през лятото, става ясно след среща между премиера, икономическия министър Емил Караниколов и представители на оръжейната фирма – собственика Емилиян Гебрев и финансовия директор на „Емко”. Държавата първо беше взела лиценза за търговия на предприятието, собственост на Емилиян Гебрев, а после пренасочи три поръчки за Индия към държавното ВМЗ. Договорите за над 100 млн. долара ще се изпълнят от „Емко" след връщането на лиценза. Решението е взето след неколкодневни протести от страна на служители на предприятието.

На 18 януари 2019 г. собственикът на дружество „Емко“ ООД, е извикан в Националната следствена служба. След повече от час престой в следствието Гебрев излиза с „прецизирано обвинение“ по случая с придобиването на „Дунарит“.

На 21 януари 2019 г. петчленен състав на Върховния административен съд връща казуса със собствеността върху „Дунарит“ за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Опитът да се внуши връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев е безумен

Румен Петков, АБВ: Опитът да се внуши връзка между отравянето на Скрипал и Гебрев е безумен

11 Февруари 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Варна. Опитът да се внушава връзка между отравянето на Сергей и Юлия Скрипал и на Емилиян Гебрев е повече от безумен. Това коментира пред журналисти във Варна председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той заяви, че по случая с Гебрев са направени експертизи в българска и финландска лаборатории. „В тях много ясно се казва какъв не е препаратът. И опитите да се правят внушения, че видите ли Русия тръгва на някаква разправа с този или онзи, без да има за това нужните доказателства, са грозновати“, допълни Румен Петков. Той посочи, че по същия начин през 2018 година е подходила Великобритания, като е обявила без никакви процесуално-следствени действия за извършители някакви руски граждани.
„Великобритания отказа съвместно разследване, предложено от Русия, и всъщност показа, че без доказателства могат да се произнасят присъди. Този подход очевидно целеше да измести фокуса от Брекзит към измислени теми, защо никой не обърна внимание, че буквално месеци след случая „Скрипал“ една гражданка на Англия почина отровена. На нея никой не й обърна внимание“, отбеляза председателят на ПП АБВ. „Но тук, понеже има елемент на закачка, предполагам си спомнят вашите слушатели шума и енергията, с която една част от европейските държави изтеглиха посланиците си в Москва и буквално десет дни след това ги върнаха. Защото тези държави имат своите интереси и политическите внушения, натиск, са едно, но взаимоотношенията, деловите интереси и контактите в икономиките са нещо съвсем друго. Когато обвиняваме Венецуела, че там има глад, има трудности, защо не кажем първо, че това е в резултат на наложените санкции? И не се ли преследва същата цел в Русия?“, каза още Румен Петков. В тази връзка той допълни, че от АБВ, която според него е истинската европейска партия, ще настояват в новия Европейски парламент за сваляне на санкциите към Русия и установяване на отношения, които отговарят на българските интереси, а българският интерес, според него, изисква евтина ел. енергия, достъпни цени на стоки от първа необходимост и връщане на страната ни на руските пазари.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В сряда ще се проведе заседанието на Комисията за контрол над службите, на което ще бъдат изслушани всички, които имат отношение към случая „Скрипал“

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В сряда ще се проведе заседанието на Комисията за контрол над службите, на което ще бъдат изслушани всички, които имат отношение към случая „Скрипал“

11 Февруари 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В сряда ще се проведе заседанието на Комисията за контрол над службите, на което ще бъдат изслушани всички, които имат отношение към случая „Скрипал“. Несериозно е да се говори, че влизането на замесен в случая „Скрипал“ у нас е било солова акция. Това заяви във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с твърдение на бивш представител на службите у нас, че е възможно и да има подобно обяснение на изнесените факти и твърдения по темата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Преди броени часове главният прокурор Сотир Цацаров потвърди пред медии, че заподозреният по случая руски агент е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев. Цветанов подчерта, че в сряда от 14.30 часа ще се проведе заседание на Комисията за контрол над службите, на което ще бъдат изслушани всички представители на тайните служби, главният прокурор и всички които имат отношение към случая. Заседанието ще е закрито. „Необходимо е, когато коментираме тази тема в комисията, в която има представители на всички партии, да подкрепим усилията на българските институции. Това, което разбираме за пребиваването на човека, който е засечен по случая „Скрипал“ у нас, е много притеснително. Несериозно е твърдението, че това е солова акция. Такива хора не правят солови акции, такива хора правят акции, ако са били с такава цели с подкрепата на държавата“, заяви Цветанов.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуела не е поискала военна помощ от Русия, потвърдиха от МВнР в Москва

ТАСС: Венецуела не е поискала военна помощ от Русия, потвърдиха от МВнР в Москва

11 Февруари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Правителството на Венецуела не се е обръщало към Москва с молба за оказването на военна помощ за преодоляване на кризата в страната. Това увери пред журналисти директорът на Латиноамериканския департамент към Министерството на външните работи на Руската федерация Александър Щетинин, предава TACC.
„Не“, бе отговорът му на съответния новинарски въпрос.
Щетинин подчерта, че смята призива на САЩ към венецуелските военни да „престъпят клетвата си“ за вярност като намеса във вътрешните работи на латиноамериканската страна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“

Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания: Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“

11 Февруари 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Българските и британските власти работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. Това каза посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс след среща с министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес проведохме една ползотворна среща с премиера, главния прокурор, вътрешния министър и главния секретар на МВР. Българските и британските служби работят в сътрудничество по случая „Гебрев“. И всички други партньорски европейски служби вземат под сериозно внимание всякаква предположения за намеса на руски служби в Европа“, заяви Хопкинс.
Тя посочи, че Великобритания работи в тясно сътрудничество с българските служби. „Но в момента тече разследване и не можем да дадем данни по случая. Всички въпроси за националната сигурност на всички наши европейски партньори са от първостепенна важност за нас. И ще продължим това разследване и след „Брекзит“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и пребиваването на руския гражданин у нас

Министър Младен Маринов: В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на случая с отравянето на Емилиян Гебрев и пребиваването на руския гражданин у нас

11 Февруари 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. В пълен синхрон продължаваме работа за изясняването на всички факти и обстоятелства по отравянето на Емилиян Гебрев. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка със случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към момента, когато на 30 април 2015 г. получихме сигнал за това, че Емилиян Гебрев е настанен във ВМА, незабавно започнахме оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. Както каза и главният прокурор, беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Работихме по всички факти и обстоятелства както в подкрепа на хипотезата, че това е злонамерено действие, така и в подкрепа на това, че става въпрос за битово отравяне“, коментира Маринов. По думите му са били назначени и извършени множество експертизи, които са фиксирали всички възможни факти и обстоятелства към онзи момент, така че да се работи по разкриване на извършителя.
„В пълен синхрон продължаваме работа за изясняване на всички факти и обстоятелства както по линия на самото отравяне, така и по линия на пребиваване на руския гражданин на територията на страната“, каза още Младен Маринов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев

11 Февруари 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдоним „Федотов“ е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща при министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„След възобновяването на разследването на случая "Гебрев", с него са запознати всички британски и европейски служби. На тях е осигурен пълен достъп до всички материали по делото и всички действия по разследването. Във Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легална основа за взаимодействие на българските и британските власти. Така че всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят едва ли не е бил оставен настрани от Прокуратурата, не отговарят на истината“, заяви Цацаров.
Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“. „Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. При извършването на съответните проверки е установено, че първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през "Летище София", като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров.
„Това са двете линии – едната е свързана с отравянето на Гербев и неговия син, и втората – свързана за конкретния руски гражданин, който е бил у нас. При едно от тези пътувания е налице съвпадение с първия инцидент, който се случва с Гебрев. МВР и ДАНС работиха по установяване на маршрута му и са установени всички моменти от неговото пребиваване на българска територия. От самото начало – 11 октомври 2018 г., досега се извършват множество действия при пълна координация на българските и британските партньори“, заяви главният прокурор.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия

11 Февруари 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Проби на финландска лаборатория показват, че при отравянето на Емилиян Гебрев няма открити субстанции от списъка на Конвенцията за химическите оръжия. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща при министър-председателя Бойко Борисов по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През последните 2 седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с бизнесмена Емилиян Гербев. Част от тези информации бяха внушения в съответствие с редакционната политика на съответните издания. Днес проведохме среща по въпроси, по които се работи отдавна“, заяви Цацаров. „На 28 април 2015 г. Емилиян Гебрев след вечеря със свои партньори от чужбина се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“. На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за убийство, като разследването е заложено на СДВР. На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е бил приет във ВМА с подобни симптоми. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др. Назначени са всякакви експертизи. Заключенията от химичните експертизи са показали, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества“, каза още Цацаров и посочи, че тази версия е отхвърлена, защото този препарат е в много ниски количества и не може да причини тези тежки последици. Той посочи, че на 4 април 2016 г. наказателното производство е спряло поради това, че извършителят не е разкрит.
„На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията. На 15 октомври разследването бе възобновено. След това бе осъществено следното – между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано спораузмение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели. При свой разпит Гебрев тогава за първи път казва, че е поискано от него изследване във финландска лаборатория, което е заплатено от самия него. Така че до този момент – 16 октомври 2018 г., за прокурорския екип за такова нещо не е известно. Резултатите веднага са изискани от ВМА. Разполагаме с пълния текст на резултатите от изследването. Заключението е, че се потвърждават следи от фосфорорганични съединения, в които се съдържат конкретни пестициди. В пробите от урина са открити две химични съединения, които съдържат фосфор. Не са открити субстанции, които да са свързани със списъка на конвенцията на забрана на химическите оръжия“, обясни Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с посланика на Великобритания Ема Хопкинс по случая „Гебрев“

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с посланика на Великобритания Ема Хопкинс по случая „Гебрев“

11 Февруари 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с посланика на Великобритания Ема Хопкинс по случая „Гебрев“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Причината за срещата е появилата се информация, че един от предполагаемите участници в отравянето на Сергей Скрипал е участвал и в това срещу българския бизнесмен Емилиян Гебрев.
В събота председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов обяви, че в четвъртък Комисията за контрол над службите за сигурност ще изслуша компетентните органи и институции по случая.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 РИА Новости: Мадуро даде старт на най-големите в историята на Венецуела военни учения

РИА Новости: Мадуро даде старт на най-големите в историята на Венецуела военни учения

11 Февруари 2019 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Каракас/Москва. В неделя президентът на Венецуела Николас Мадуро даде старт на най-големите в историята на страната гражданско-военни учения под наименованието "Две столетия Ангостура 2019". В тях участват както въоръжени сили, така и части от републиканското народно опълчение, предава РИА Новости.
Преди началото на маневрите държавният глава посети близкия до столицата крайбержен щат Миранда, където се запозна с модели на военна техника, в това число и ракетни установки руско производство, които са на въоръжение във венецуелската армия.
Ученията се провеждат от 10 до 15 февруари. Те, по думите на Мадуро, трябва да се превърнат в „най-големите и най-мащабни от всички, които страната е организирала в своята 200-годишна история“. На Венецуела й предстои да отчете опита на предишни операции и да прецени какви сценарии съществуват за възможни военни заплахи.
Ученията се посвещават на 200 години от Ангостурския конгрес, който е свикан на 15 февруари 1819 година по идея на Симон Боливар в град Ангостура, тогава столица на освободената от испанско владичество провинция Венецуела. Конгресът отново обявява независимостта й (до него момент тя е обявявана на два пъти – в 1811 и 1813 г. – бел. РИА Новости) и определя Боливар за временен президент и главнокомандващ републиканската армия.

Когато на 10 януари встъпи отново в длъжност Мадуро подчерта, че възнамерява през втория си президентски мандат (2019-2025) да акцентира върху укрепване на военната сила на страната.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ahval (Турция): Самолетите на „Турски авиолинии“ превозват злато вместо пътници от Каракас

Ahval (Турция): Самолетите на „Турски авиолинии“ превозват злато вместо пътници от Каракас

10 Февруари 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Анкара/Каракас. Самолетите на „Турски авиолинии“ превозват злато вместо пътници от Каракас, пише англоезичната версия на турския вестник Ahval.
Улеснявайки транспорта на злато, „Турски авиолинии“ отбелязва, че на 1 януари 2018 г. централната банка на Венецуела започна да доставя злато на Турция с въздушен превоз на метала до Истанбул. Това стана само седмици след посещението на президента Николас Мадуро в Турция. Доставките през миналата година достигнаха 900 милиона долара, според данни на турското правителство и търговски доклади.
Венецуела през декември 2016 г. обяви директни полети от Каракас до Истанбул на „Турски авиолинии“ . Развитието е изненадващо, като се има предвид ниското търсене на пътувания между двете страни, съобщава Reuters. "Данните за търговията показват, че тези самолети превозват повече злато отколкото пътници".
От 2016 г. лявото правителство на президента Николас Мадуро е закупило 17 тона метал на стойност около 650 милиона долара от така наречените „златотърсачи“, съобщи Reuters, цитирайки най-новите данни от централната банка на страната.
Платени с почти безсмислените банкноти на страната, тези аматьори от своя страна снабдяват правителството с твърда валута, за да купуват силно необходимите храни и хигиенни продукти. Тази търговия със злато е отзвук на международните пазари. Съединените щати използват санкции и сплашване, за да попречат на Мадуро да използва златото на страната си, за да остане на повърхността, ” заяви агенцията.
Тъй като страните от цял свят биват критикувани за закупуването на злато във Венецуела, се задава въпросът как функционира златната програма на Мадуро.
Изданието отбелязва, че Мадуро е получил решаваща помощ от турския президент Реджеп Ердоган в търговията със злато, за сметка на турските макаронени изделия и млякото на прах, които са в основата на субсидираната хранителна програма на Мадуро.
Търговията между двете страни нарасна осем пъти миналата година, обръща внимание изданието.
Въпреки факта, че противниците на Мадуро призоваха чуждестранните купувачи на скъпоценни метали на Венецуела да спрат да работят с "незаконния режим", златната програма на Мадуро се разви в тандем с задълбочаването на отношенията му с Ердоган.
Анкара, от своя страна, увери американската хазна, че цялата търговия на Турция с Венецуела е в съответствие с международното право, завършва изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Как Хуан Гуайдо се превърна в лице на бунта във Венецуела

The Washington Post: Как Хуан Гуайдо се превърна в лице на бунта във Венецуела

10 Февруари 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Каракас. Как Хуан Гуайдо се превърна в лице на бунта във Венецуела, пише авторитетното американско издание The Washington Post
На 13 януари Хуан Гуайдо е мистериозно отвлечен от собствения му автомобил и също така мистериозно освободен
"Това започна да създава легендата за Хуан Гуайдо", казва Педро Бурели, активист на опозицията във Венецуела, базиран във Вашингтон.
Днес Гуайдо, 35-годишен политик, който е бил почти непознат в чужбина само преди два месеца, е признат за временен президент на Венецуела от повечето западни страни. Гуайдо - обикновен инженер, обичащ бейзбол, избран в парламента през 2015 година отправя покани към президента Тръмп и други лидери и се обръща към масовите протести. За първи път, откакто дойде на власт през 2013 г., авторитарното, квази-социалистическо правителство на Мадуро има реална опасност да падне от власт.
Историята за издигането на Гуайдо включва тайни пътувания, дипломатически маневри във Вашингтон, Канада и Южна Америка и месеци на стратегии от страна на венецуелските активисти. Но това е и историята на случайния лидер, който прие мантията на своята партия в момента, в който тя изведнъж имаше значение.
За Тръмп Венецуела е приоритет от първата му седмица в Белия дом, когато изненада екипа си по национална сигурност, като призова за брифинг за богатата на петрол страна, насочена към икономически срив. „Той искаше да знае какво правим и как можем да направим повече”, спомня си Фернандо Куц, бивш служител, който участва в сесията.
Но може би най-важното събитие в издигането на Гуайдо беше решение на 4 януари от Канада и дузина латиноамерикански страни известни като „Групата от Лима“ да не признаят Мадуро, когато той се закле за втори мандат на форум, като изборите бяха обявени за нечестни и фалшифицирани.
„Началото беше декларацията на „Групата от Лима”“, заяви Хулио Борхес, влиятелен лидер на опозицията във Венецуела, изгонен в Колумбия. "Те не признават Мадуро, така че е ясно, че изпълнителните правомощия трябва да бъдат прехвърлени на законодателната власт." На следващия ден се закле новият председател на парламента Хуан Гуайдо
Опозицията на Венецуела отдавна се ръководи от богати професионалисти със светла кожа, които доминираха в политиката и бизнеса преди възхода на левия Уго Чавес в края на 90-те години. Произходът на Гуайдо е по-скромен. Син на търговски пилот и учител, той има шест братя и сестри
Стратегия на опозицията беше да откажат да признаят Мадуро след инагурацията му на 10 януари. Но активистите са обсъждали дали да сформират преходен съвет или да направят нещо по-смело - да се позоват на конституционна клауза, за да обяви ръководителя на опозиционния конгрес за временен държавен глава. "Прекарахме часове и дни да решаваме какво да правим", каза Борхес.
През първите три седмици на януари лидерите на венецуелската опозиция тихо изпратиха емисари до чуждестранни правителства и военни, за да преценят реакцията на евнтуално обявяване на Гуайдо за президент, вероятно на митинг в Каракас на 23 януари. Няколко седмици преди това самият Гуайдо е посетил САЩ, като е напуснал Венецуела нелегално през границата с Колумбия, където се среща с Луис Алмагро-лидер на Организацията на американските държави.
Ден преди 23 януари, Тръмп е бил информиран няколко пъти за Венецуела. Конгресмените и сенатори от Флорида, включително републиканския сенатор Марко Рубио, откровен критик на Мадуро, лично призоваха Тръмп да подкрепи Гуайдо. Същата нощ Пенс се обади на Гуайдо, като обеща подкрепата на САЩ, ако венецуелците следват конституционния ред, заяви официалният представител на Белия дом.
"Очевидно искахме да се уверим, че преходът ще е мирен, а действията - конституционни", каза официалният представител. С подкрепата на по-голямата част от страните по света, Гуайдо застана пред тълпата на 23 януари и се закле да поеме правомощията на президент.
В средата на декември 97% от запитаните венецуелци никога не са били чували за Гуайдо, според „Делфос“, агенция базирана в Каракас. Четири седмици по-късно почти 60 процента от населението го подкрепя.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николас Мадуро: Венецуела запазва мира въпреки агресиите

Николас Мадуро: Венецуела запазва мира въпреки агресиите

10 Февруари 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела запазва мира въпреки агресиите, заяви президентът на страната Николас Мадуро, цитиран от кубинската информационна агенция Prensa Latina.
Николас Мадуро потвърди, че държавната политика остава насочена към поддържане на институционалната стабилност, както и защитата на националния суверенитет срещу заплахите от интервенция.
В съобщение, публикувано на неговия профил в социалната мрежа „Туитър“, той заяви в събота, че целта на неговата администрация е да защитава истината, достойнството и морала на всички хора.
„Изправени пред системните агресии, лъжи и манипулации срещу Венецуела, успяхме да запазим мира и зачитането на националния суверенитет. Заедно ще продължим да печелим “, пише той.
Защитата на демокрацията, конституцията, националният суверенитет, правото на мир и мирния живот са фундаментите, които се развиват в пълна степен, призна президентът в петък на пресконференция.
Тогава Мадуро също потвърди ангажимента на Боливарските национални въоръжени сили (ФАНБ) да защитават мира и суверенитета на страната.
ФАНБ е мобилизиран и в постоянна подготовка за защита на историческото наследство на освободителите на родината. Във Венецуела няма да допуснем никаква намеса, още по-малко гражданска война. Тук ще има мир ”, добави той в друго съобщение, публикувано в отново в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Венецуела използва руски банки, за да заобиколи американските санкции

Daily Sabah: Венецуела използва руски банки, за да заобиколи американските санкции

10 Февруари 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела използва руски банки, за да заобиколи американските санкции, пише турското англоезично издание Daily sabah.
Държавната петролна компания на Венецуела казва на клиентите на съвместните си предприятия да депозират приходите от продажби на петрол по сметка, която наскоро бе открита в руската Газпромбанк АД, според източници и вътрешен документ, видян от Reuters.
Ходът на държавната петролна компания идва след като САЩ наложиха нови тежки финансови санкции на 28 януари, насочени към блокиране на достъпа на венецуелския президент Николас Мадуро до петролните приходи на страната.
Привържениците на венецуелския опозиционен лидер и самопровъзгласил се за временен президент Хуан Гуайдо наскоро заявиха, че ще бъде създаден фонд, който да приема приходите от продажбата на венецуелски петрол.
Съединените щати и десетки други страни са признали Гуайдо за легитимен държавен държавен глава. Мадуро нарече Гуайдо „марионетка на САЩ, която се стреми да подстрекава преврат“.
Руската "Газпромбанк" заяви в неделя, че държавната венецуелска петролна компания е открила сметки в банката преди няколко години и не е откривала нови сметки наскоро.
"Ние подчертаваме, че не са открити нови сметки и банката не планира да открива нови сметки", заяви Газпромбанк.
Държавната петролна компания на Венецуела също така е започнала да натиска върху своите чуждестранни партньори, които притежават дялове в съвместни предприятия в ключовия район около река Ориноко, да решат официално дали ще продължат с проектите, според два източника, запознати с преговорите.
Партньорите на съвместното предприятие включват норвежката компания „Екинор“, американската „Шеврон“ и френската „Тотал“.
„Бихме искали да ви запознаем официално с новите банкови инструкции за извършване на плащания в щатски долари или евро“, пише в писмото от 8 февруари вицепрезидента на венецуелската държавна петролна компания Фернандо де Кинтал към звеното, което контролира съвместните предприятия.
Дори след първия кръг финансови санкции през 2017 г. съвместните предприятия на компанията са успявали да поддържат банкови сметки в САЩ и Европа, за да получават приходи от продажби на петрол. Те също са използвали банки-кореспонденти в САЩ и Европа, за да прехвърлят пари в сметките в Китай.
Държавното дружество преди няколко седмици е информирало клиентите за новите банкови инструкции и е започнало да прехвърля сметките на своите съвместни предприятия, които могат да изнасят суров петрол отделно. Решението беше взето на фона на напрежението с някои от неговите партньори, които оттеглиха служители от Каракас, след като през януари бяха наложени санкции в САЩ.
САЩ разпоредиха на американските петролни компании, работещи във Венецуела, включително компаниите „Шеврон“и други петролни компании краен срок за спиране на всички операции в южноамериканската страна.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че Русия ще опита да се намеси в изборите в България

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че Русия ще опита да се намеси в изборите в България

10 Февруари 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че Русия ще опита да се намеси в изборите в България. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в „Тази неделя“ по бТВ. "Виждам какво се случва в държавите от ЕС. Какви са притесненията ѝ. В някои от министерствата в държавите членки се създадоха специални звена, които да работят точно за тази пропагандна дейност, която правят“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
На въпрос, ако случаят с Емилиян Гебрев набъбне до скандали и ако бъдат представени доказателства от службите ни, че руският агент е свързан с отравянето на Гебрев и Скрипал, дали ще се стигне до изгонването на руски дипломати, Цветанов отговори: „Имам една моя лична позиция, но не бих искал да я коментирам, защото представлявам парламентарна група. В тази посока ще се въздържа от коментар. Споделял съм всички мои виждания с премиера и хора, които имат отношение“, заяви Цветанов. Той посочи, че винаги трябва да бъдеш ясен в позицията. „Трябва някой път да се взимат и подобни решения“, допълни още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американски конгресмен предупреди, че Гуайдо се опитва да използва външна намеса във Венецуела

ТАСС: Американски конгресмен предупреди, че Гуайдо се опитва да използва външна намеса във Венецуела

10 Февруари 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският конгресмен Ро Ханна (демократ от щата Калифорния) предупреди, че лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, обявил се за временно изпълняващ президентските задължения, се опитва да използва американска военна интервенция, предава ТАСС.
Това Ро Ханна е написал на страницата си в Туитър: "Господин Гуайдо, вие се провъзгласихте за лидер на Венецуела, но нямате право да разрешавате американска военна намеса. Единствено Конгресът на САЩ е в правомощията си да направи това. А ние не възнамеряваме да го сторим ".
В интервю за вестник The Wall Street Journal Гуайдо е намекнал, че за да се смъкне сегашния режим е възможно да се използва и чужда интервенция. По думите му, "военната операция може да се окаже най-ефективната форма за натиск ", но не това е нещото, на което опозицията разчита.
В интервю за телевизионния канал CBS американският президент Доналд Тръмп не изключи възможността да задейства въоръжените сили на САЩ във Венецуела. На совй ред Мадуро заяви, че военно нахлуване от страна на САЩ означава огромни човешки и военни загуби за тях, самите. Министерството на отбраната на Венецуела сее обърнало с призив към младежите да се записват във въоръжените сили на страната.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: България ще проверява дали отравяне през 2015 година няма връзка със случая „Скрипал“.

AFP: България ще проверява дали отравяне през 2015 година няма връзка със случая „Скрипал“.

10 Февруари 2019 | 01:45 | Агенция "Фокус"
София. България ще проучва доклади, които хвърлят светлина върху подозрения за връзка между случая „Скрипал“ и случай на отравяне в страна през 2015 година, предава световната телеграфна агенция AFP. Това в събота е обявил законотворец от управляващата партия, допълва информацията в съобщението си тя.
Предстои от парламента да потърсят информация от разузнавателните служби по повод ново разследване за опита да бъде отровен местният бизнесмен Емилиян Гебрев. Това е заявил Цветан Цветанов, лидер на парламентарната група на управляващата партия ГЕРБ и е добавил: „Аз съм сигурен, че вече е направена нужната координация между българските, британските и европейските власти по случая и те работят активно“.
Това заявление е първата официална реакция в България по повод на доклад, обявен през миналата седмица на страницата на Bellingcat. В него се посочва неизвестно трето лице при нападението в Салисбъри през 2018 г. на бившия руски агент Сергей Скривал и неговата дъщеря.
Базираната във Великобритания група Bellingcat, която се занимава с разследвания, вече е използвала техниката на „отворения ресурс“, за да идентифицира двама руски офицери от военното разузнаване – Анатолий Чепига и Александър Мишкин, обвинени за провеждане на покушението. Макар че Русия отхвърли обвинението, в момента двамата подлежат на санкции от ЕС.
Последните доклади на Bellingcat установяват присъствието на трето лице, което се назовава като "Сергей Федотов", пристигнало на Острова два дни преди семейство Скрипал да бъде отровено. Има данни, че той е кацнал в София от Москва само дни преди Гебрев да припадне на прием на 28 април 2015 година и да изпадне в кома със симптоми за тежко отравяне. Синът му и двама негови служители са имали сходни симптоми, но и тримата са се възстановили. Агенцията споменава петъчния брой на седмичника „Капитал“, където се цитира източник от вътрешното министерство, според когото има потвърждение на факта, че „Федотов“ е бил в България.
Покушението в Салисбъри е първо след Втората световна война, при което се използва химическо оръжие в Европа. То предизвика международна реакция и масово експулсиране на руски дипломати от западните страни, но не и от България.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Комисията за контрол над службите ще има изслушване за случая с отравянето на Емилиян Гебрев на 14 февруари

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Комисията за контрол над службите ще има изслушване за случая с отравянето на Емилиян Гебрев на 14 февруари

9 Февруари 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Харманли. Комисията за контрол над службите са сигурност ще се състои изслушване на компетентните институции във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя със случая „Скрипал“ на 14 февруари (четвъртък). Аз съм сигурен, че вече е създадена необходимата координация между българските, британските и европейските власти по случая и се работи активно по него. Това заяви в Харманли председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от пресцентъра на партията.
Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че в последните 3-4 години България, ЕС и САЩ са подложени на хибридна атака от Русия. „Има информации за руска намеса посредством онлайн и социалните медии в изборите в няколко държави, което във всеки един от случаите доведе до дестабилизация. Съществува мнение, че дори „Брекзит“ се е случил под такова влияние“, коментира той. Цветанов изрази мнение, че случаят „Скрипал“ само е затвърдил позицията на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия. По думите му Русия иска да отклони ЕС от политиката му за единство в името на всеобщия просперитет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Темата за България в световните медии – София хвана в ръце енергийната си политика, паралел на случая „Скрипал“ с инцидент с български бизнесмен и обвинения срещу българи за измама в САЩ (Агенция „Фокус“)

Темата за България в световните медии – София хвана в ръце енергийната си политика, паралел на случая „Скрипал“ с инцидент с български бизнесмен и обвинения срещу българи за измама в САЩ (Агенция „Фокус“)

8 Февруари 2019 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Темата за България присъства в медиите на Балканите и извън региона с публикации, посветени на политиката на София в областта на енергетика, с нови разкрития по случая „Скрипал“ и сходен инцидент с български бизнесмен от 2015 г. Съобщава се и за повдигането в САЩ на обвинения за измама срещу престъпна банда от 20 души, в която влизат и български граждани.

***
София/Загреб. Някои хърватски политици и анализатори не спират със „сериозните“ си изявления и сипят аргументи в защита на строителството на терминал за втечнен природен газ (ВПГ) на остров Крък, опитвайки се с всички сили да убедят обществото и самите себе си в неговата бъдещата му пазарна стойност. В действителност енергийният влак все по-бързо преминава край хърватските граници и съществува реална опасност страната не просто да не се превърне в газов хъб (макар да има всички предпоставки за това), а да стане енергиен „апендицит“, т.е. изолиран „енергиен остров“ на картата на Югоизточна Европа, предупреждава Зоран Метер в статия за базираната в Белград електронна медия Geopolitika.news.
„Хърватското правителство постоянно подчертава значението на терминала за ВПГ с оглед сигурността на доставките. Въпреки това, този аргумент не играе роля за много други членове на Европейския съюз и НАТО. Най-новият пример за това е нашата съседка в Южна Европа – България. На 31 януари Българският държавен газов оператор „Булгартрансгаз" обяви окончателното си инвестиционно решение за разширяване на българската национална газопроводна мрежа от границата с Турция до границата със Сърбия“, подчертава авторът.
Инвестиционният проект ще струва 2,77 млрд. лв. (1,4 млрд. ввро) и ще осигурява доставките на руски газ през газопровода „Турски поток“. Припомня се, че руският енергиен гигант „Газпром" е завършил полагането на два тръбопровода под Черно море като част от изграждането на газопровода „Турски поток", който се планира да бъде въведен в експлоатация до края на тази година. Капацитетът на всеки клон е 15.75 млрд. куб. м газ годишно. Първият клон на този тръбопровод е предназначен за турския пазар, а вторият - за европейския. От втория (европейски) клон за България ще бъдат доставяни 3,5 млрд. куб. м газ, за Сърбия – 2,5 млрд. куб. м газ, а за Унгария – 6 млрд. куб. м газ. Останалите 3,75 млрд. куб. м газ ще бъдат доставяни в Словакия и Австрия (от централноевропейския център „Баумгартен“).
„Булгартрансгаз" възнамерява да изгради газопровод с дължина 474 км от българо-турската граница до границата със Сърбия. В Сърбия дъщерно дружество на „Газпром“ – „Газтранс" ще изгради газопровод за пренос на горивото до границата с Унгария. Доколкото е известно, едно от условията за изграждане на инфраструктура за получаване на руски газ е авансови средства за проекта. Стойността се оценява на 1,3 млрд. долара, а датата на завършване и стартиране на българския газопровод е 2020-2021 г. След два неуспешни търга българският газов оператор удължи периода на резервация от 15 на 20 години и намали първоначално предложените тарифи за транзит на газ с 3,64%.
Като се има предвид отбелязания напредък в работата на газопровода „Турски поток”, до 1 януари „Булгартрансгаз” трябва да завърши и пусне в експлоатация по-голямата част от съответната инфраструктура в България, за да направи възможно транзита на руски газ от Турция към Сърбия. В края на декември миналата година българският оператор обяви търг за изпълнител на газопровода. Българите ще построят и две компресорни станции. Планирано е от 2020 г. до Сърбия през този тръбопровод да се вливат четири милиарда кубически метра газ, а от 2022 г. - до 12 милиарда кубически метра.
Всичко това потвърждава, че руската страна най-накрая е научила урок от негативния опит от миналото, когато през 2014 г. беше спряно изграждането на вече започналия „Южен поток” (именно София го блокира под натиск от Вашингтон и Брюксел). Сега Русия напълно е променила схемата за организиране на доставките на газ: за строителството и транзита на горивото в бъдеще са отговорни само местните оператори, а руската страна не се намесва по никакъв начин.
Така че, докато хърватското правителство планира да инвестира стотици милиони евро в един изключително спорен проект по отношение на рентабилността на терминала за втечнен природен газ в Омишал, на остров Крък, България, която също е член на Европейския съюз и НАТО, реши сама да се заеме с енергетиката си като една от най-важните области на националната сигурност. (Унгария направи това преди много време, да не говорим за Германия и други западноевропейски страни). В същото време няма съмнение, че Брюксел ще даде на София „благословия” (макар че формално не се нуждае от нея), защото нищо друго не му остава. А в геополитическия смисъл на Сърбия, която все още е „между небето и земята”, ситуацията се използва за реализиране на собствените й енергийни и геополитически цели (споделени с България и Унгария, членове на НАТО и Европейския съюз). Сърбия се справя много добре, независимо дали някой иска да го признае или не. Така че има реална перспектива именно тя да доставя газ за Босна и Херцеговина, или „поне" за Република Сръбска. Хърватия остава със сляпа, безусловна стратегическа преданост към политическите елити в САЩ и с изкуствено раздута русофобия. Такава Хърватия в бъдеще може да се превърне в изолиран енергиен остров. Дали това ще се случи или не, времето ще покаже. Но цената на една лошо замислена и недалновидна политика може да бъде много висока.

***

София/Лондон. Трети човек, който свързват със случая „Скрипал“, може да има пръст в опит за отравяне в България от 2015 г. Жертва на покушението тогава е станал бизнесменът Емилиян Гебрев. Това твърдят от британската мрежа за разследваща журналистика „Белингкет“ и партньорите й в Москва от „Инсайдър“, предава Deutsche Welle в руската си редакция.
Следователите са установили, че третият заподозрян за отравянето на бившия руски агент от Главното разузнавателно управление (ГРУ) и дъщеря му Юлия в Солзбъри – с псевдоним Сергей Федотов, се е намирал в България през април 2015 г., няколко дни преди инцидента с бизнесмена Гебрев и неговия син.
„Федотов“, както и колегите му Анатолий Чепига и Александър Мишкин, е получил ново име през 2010 г. Той е пътувал активно в Европа, Азия и Близкия Изток, и винаги е засичан в „горещи точки“, няколко дни преди събития, които след това са влизали в новините, отбелязват от „Белингкет“ и „Инсайдър“.
Според следователите пътуването на Федотов до България през 2015 г. има много общо със събитията в Солзбъри, където бе отровен Скрипал. Руският агент е пристигнал в Бургас на 24 април 2015 г. и е трябвало да се върне в Москва на 30-то число същия месец. Така и обаче той не се е качил на обратния полет. Късно вечерта на 28 април той е отлетял от Истанбул за руската столица, купувайки билет в последната минута.
По-рано същия ден Гебрев е хоспитализиран, след като губи съзнание на прием в София. Малко по-късно на големия му син и един от ръководителите на компанията му внезапно им прилошава. Тримата са настанени в болница със симптоми на тежко отравяне. Не беше установено обаче каква е отровата, използвана срещу тях.
Българската болница се е обърнала за помощ към две водещи лаборатории, специализирани на контрола над химическите въоръжения. Една от тях – към Университета в Хелзинки, е открила следи, които свидетелстват, че е използвано нервнопаралитично вещество от семейството на „Новичок“.
Месец след хоспитализацията състоянието на Гебрев се подобрява и той е изписан. В края на май той отново се е почувствал зле и е хоспитализиран. В същото време, на 24 май 2015 г., Сергей Федотов се завръща в България с директен полет от Москва. Той резервира билет за връщане на 28 май 2015 г., и отново не се качва на самолета. Два дни по-късно, на 30 май, той отпътува от съседна Сърбия за Москва.
Пътуването на Федотов до Обединеното кралство по време на отравянето на Скрипал е по същия модел. Той пристига в Обединеното кралство в същия ден, в който правят това като Чепига и Мишкин, но с друг самолет. Федотов е трябвало да се върне обратно в Русия на 4 март 2018 г., но отново – както в случая с България, не се е качил на машината. Федотов се връща в Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

***

Москва. Кремъл постави под съмнение достоверността на новите публикации за трето лице по случая „Скрипал“. Така говорителят на руското президентство Дмитрий Песков коментира докладите на журналистическите мрежи „Белингкет“ и „Индайдър“, съгласно които трети човек, свързан с отразяването на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, може да е замесен в сходен инцидент в България от 2015 г., предава TACC.
„Видяхме съобщенията за това. Има само един въпрос: как през 2015 г. може да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, защо едва сега разбираме за това?“, попита Песков.
„Не знам доколко това отговаря на действителността, не знаем на какво се основават съставителите на тази информация, не знам доколко са компетентни, кои изобщо са те и дали това е истина“, допълни говорителят на Кремъл.

***

Вашингтон. Министерството на правосъдието на САЩ разпространи информация за организиран престъпен кръг, който използва онлайн сайтове като eBay и Craigslist с цел измама. Повдигнати са обвинения срещу 20 души, включително от България и Румъния, за измама, пране на пари и кражба, съобщава специализираният сайт за технологични новини Engadged.
Според документите румънският екип е планирал да създаде фалшиви обяви на уебсайтове като Craigslist и eBay за скъпи стоки – като например автомобили. Заинтересованите купувачи е трябвало да плащат преди доставката.
Във фалшивите обяви се е твърдяло, че фиктивните продавачи постъпват например в армията и поради тази причина трябва бързо да продадат превозното си средство. Предоставени са били имена на и адреси на реални хора, отбелязан е дори фалшив адрес за обслужване на клиентите. При плащане средствата бързо е трябвало да бъдат обърнати в криптовалути, след което да се прехвърлят на съдружници в чужбина. Твърди се, че става въпрос за румънски борси.
Ако бъде призната за виновна, бандата може да очаква до 20 години затвор и тежки глоби, които варират от 250 000 до 500 000 долара.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Публикациите за трето лице по случая „Скрипал“ будят съмнения

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Публикациите за трето лице по случая „Скрипал“ будят съмнения

8 Февруари 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл постави под съмнение достоверността на новите публикации за трето лице по случая „Скрипал“. Така говорителят на руското президентство Дмитрий Песков коментира докладите на журналистическите мрежи „Белингкет“ и „Индайдър“, съгласно които трети човек, свързан с отразяването на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, може да е замесен в сходен инцидент в България от 2015 г., предава TACC.
„Видяхме съобщенията за това. Има само един въпрос: как през 2015 г. може да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, защо едва сега разбираме за това?“, попита Песков.
„Не знам доколко това отговаря на действителността, не знаем на какво се основават съставителите на тази информация, не знам доколко са компетентни, кои изобщо са те и дали това е истина“, допълни говорителят на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: „Белингкет“ свърза „третия отровител на Скрипал“ със сходен инцидент в България

Deutsche Welle: „Белингкет“ свърза „третия отровител на Скрипал“ със сходен инцидент в България

8 Февруари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София/Лондон. Трети човек, който свързват със случая „Скрипал“, може да има пръст в опит за отравяне в България от 2015 г. Жертва на покушението тогава е станал бизнесменът Емилиян Гебрев. Това твърдят от британската мрежа за разследваща журналистика „Белингкет“ и партньорите й в Москва от „Инсайдър“, предава Deutsche Welle в руската си редакция.
Следователите са установили, че третият заподозрян за отравянето на бившия руски агент от Главното разузнавателно управление (ГРУ) и дъщеря му Юлия в Солзбъри – с псевдоним Сергей Федотов, се е намирал в България през април 2015 г., няколко дни преди инцидента с бизнесмена Гебрев и неговия син.
„Федотов“, както и колегите му Анатолий Чепига и Александър Мишкин, е получил ново име през 2010 г. Той е пътувал активно в Европа, Азия и Близкия Изток, и винаги е засичан в „горещи точки“, няколко дни преди събития, които след това са влизали в новините, отбелязват от „Белингкет“ и „Инсайдър“.
Според следователите пътуването на Федотов до България през 2015 г. има много общо със събитията в Солзбъри, където бе отровен Скрипал. Руският агент е пристигнал в Бургас на 24 април 2015 г. и е трябвало да се върне в Москва на 30-то число същия месец. Така и обаче той не се е качил на обратния полет. Късно вечерта на 28 април той е отлетял от Истанбул за руската столица, купувайки билет в последната минута.
По-рано същия ден Гебрев е хоспитализиран, след като губи съзнание на прием в София. Малко по-късно на големия му син и един от ръководителите на компанията му внезапно им прилошава. Тримата са настанени в болница със симптоми на тежко отравяне. Не беше установено обаче каква е отровата, използвана срещу тях.
Българската болница се е обърнала за помощ към две водещи лаборатории, специализирани на контрола над химическите въоръжения. Една от тях – към Университета в Хелзинки, е открила следи, които свидетелстват, че е използвано нервнопаралитично вещество от семейството на „Новичок“.
Месец след хоспитализацията състоянието на Гебрев се подобрява и той е изписан. В края на май той отново се е почувствал зле и е хоспитализиран. В същото време, на 24 май 2015 г., Сергей Федотов се завръща в България с директен полет от Москва. Той резервира билет за връщане на 28 май 2015 г., и отново не се качва на самолета. Два дни по-късно, на 30 май, той отпътува от съседна Сърбия за Москва.
Пътуването на Федотов до Обединеното кралство по време на отравянето на Скрипал е по същия модел. Той пристига в Обединеното кралство в същия ден, в който правят това като Чепига и Мишкин, но с друг самолет. Федотов е трябвало да се върне обратно в Русия на 4 март 2018 г., но отново – както в случая с България, не се е качил на машината. Федотов се връща в Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.
Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Групата от Лима призовава за промяна на режима във Венецуела без сила

AFP: Групата от Лима призовава за промяна на режима във Венецуела без сила

5 Февруари 2019 | 00:11 | Агенция "Фокус"
Каракас. Групата от Лима призова за мирна промяна в правителството на Венецуела, без военна намеса, предава AFP.
Единадесет от 14-членната група заявиха в съвместно изявление след среща в Отава, че „потвърждават подкрепата си за процес на мирен преход чрез политически и дипломатически средства без използване на сила“.
Те призовават военните във Венецуела да подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо като временен президент и „да не пречат на влизането и транзита на хуманитарна помощ за венецуелците“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Източник: Италия блокира заявлението на Брюксел, че признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Източник: Италия блокира заявлението на Брюксел, че признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

4 Февруари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италия е блокирала заявлението на Брюксел, че признава председателя на парламента на Венецуела за временен президент на страната, съобщи пред РИА Новости дипломатически източник от Европейския съюз.
„На неформалната среща на външните министри от ЕС на 31 януари – 1 февруари в Букурещ, Италия наложи вето на заявлението от името на ЕС, което трябваше да бъде направено от ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини, в което се казва, че Съюзът ще признае Гуайдо, ако не бъдат организирани нови президентски избори“, съобщи събеседникът на руската агенция.
По неговите думи, след това Брюксел и Уругвай са анонсирали първото министерско заседание на международната контактна група за Венецуела. То ще се състои на 7 февруари във Венецуела.
Както отбелязва РИА Новости, по мнението на редица експерти, ситуацията със заявлението за Венецуела е поредно потвърждение, че между членовете на Съюза няма единство по въпросите на външната политика.
Конкретно, ръководителят на центъра за геополитически изследвания Eurocontinent Пиер-Еманюел Томан посочи, че европейските страни се стремят да намерят общ език със САЩ, за да покажат, че трансатлантическото партньорство функционира, но „зад това се крие стремеж да се скрие наличието на дълбоки разногласия в ЕС по въпросите на външната политика, както и пълното отсъствие на обща геополитическа визия за интересите на ЕС сред европейците“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл смята за недопустими опитите да се легитимира узурпацията на властта във Венецуела

ТАСС: Кремъл смята за недопустими опитите да се легитимира узурпацията на властта във Венецуела

4 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл счита за недопустими опитите да се легитимира узурпацията на властта във Венецуела, предприети от други страни и намесата във вътрешните работи на тази държава, заяви пред журналистите в понеделник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
Това беше неговият отговор на въпроса при какви обстоятелство Русия може да признае лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за временен президент на републиката.
„Всяко решение на вътрешнополитическата криза във Венецуела трябва да идва от самите венецуелци“, подчерта той. „Налагането на каквито и да е решения, или опитите да се легитимира опита за узурпация на властта, от наша гледна точка, са и директна, и косвена намеса във вътрешните работи на Венецуела“. „Това по никакъв начин не способства мирното, ефективно и жизнеспособно разрешаване на тази криза, която преживяват венецуелците, които, по наше убеждение, трябва да преживеят кризата самостоятелно“.
Руската агенция припомня, че редица западни страни, конкретно Великобритания, Испания и Швеция, признаха Гуайдо за временен президент на Венецуела. Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви, че Гуайдо има възможностите и легитимността да организира нови президентски избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испания призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

AFP: Испания призна Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

4 Февруари 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Мадрид. В понеделник Испания призна лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо за действащ президент на страната, след като конституционният държавен глава Николас Мадуро отхвърли ултиматума на Брюксел за провеждане на „свободни“ президентски избори, предава AFP.
„Испанското правителство съобщава, че официално признава председателят на народното събрание на Венецуела, г-н Гуайдо Маркес, за действащ президент на Венецуела“, заяви премиерът на Испания Педро Санчес пред журналистите, като призова Гуайдо да насрочи избори бързо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.