НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Кирил Ананиев: 171 общински и областни болници ще бъдат подпомогнати от допълнително отпуснатите от правителството 30 млн. лв.

Министър Кирил Ананиев: 171 общински и областни болници ще бъдат подпомогнати от допълнително отпуснатите от правителството 30 млн. лв.

20 Февруари 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. 171 общински и областни болници ще бъдат подпомогнати от допълнително отпуснатите от правителството 30 млн. лв. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Към края на миналата година просрочените плащания на общинските и областни болници достигнаха 161 млн. лв., от които 126 млн. лв. в областните болници и 35 млн.лв. в общинските болници”, обясни той. Тези 30 млн. ще бъдат разпределени по следния начин: 18 млн. лв. се предоставят на общинските болници, на базата на преминалите болни, в това число и 71 болници, които са във високопланински, отдалечени и труднодостъпни населени места. 2 млн. лв. се отдават на заведенията, оказващи психиатрична помощ. Този ресурс ще отиде в 12 центрове за психично здраве и отделения към общинските и областни болници. Допълнителното финансиране ще бъде на база проведени лечения. 10 млн. лв. се предоставят за Спешна помощ, това са 41 лечебни заведения, от които 26 областни болници. Те ще са финансирани на базата на преминал брой пациенти, които не трябва да са били хоспитализирани в лечебно заведение“, обясни министър Ананиев. „171 общински и областни болници ще бъдат подпомагани по механизма, който ви обясних“, подчерта тoй, като уточни, че отделянето на средства за увеличение на заплатите на персонала ще зависи от ръководството на лечебното заведение.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Правителството отпуска допълнително 30 млн. лв. за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ

Министър Кирил Ананиев: Правителството отпуска допълнително 30 млн. лв. за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ

20 Февруари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Днес на своето заседание Министерски съвет прие постановление, за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година в размер на 30 млн. лв., с цел осигуряване на равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ, в това число и на високопланинските отдалечени и труднодостъпни места. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите му тези средства са насочени към Спешната помощ, психиатричната помощ, общинските и областни болнични заведения. Ананиев обясни, че от направените анализи на дейностите на общинските и областни болнични заведения, е установено, че част от възложените им задължения не могат да бъдат изпълнявани заради недостиг на ресурси. „Освен това е необходимо да подсигурим по-адекватни заплати и възнаграждения на хората, които работят в общинските и областни болници, с оглед да ги мотивираме да изпълняват задълженията си качествено и стойностно“, посочи той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отпусна 30 млн. лева допълнително за заплати в общинските и областните болници (ОБЗОР)

Правителството отпусна 30 млн. лева допълнително за заплати в общинските и областните болници (ОБЗОР)

8 Февруари 2019 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък премиерът Бойко Борисов разпореди на здравното министерство да представи план за решаване на проблемите в общинското здравеопазване. Беше възложено да започнат анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. От началото на годината недоволството от недостига на средства изразиха работниците в общинските болници в Козлодуй, Пловдив и Карлово. След среща при Бойко Борисов в петък беше постигнато съгласие за увеличение на средствата за заплати в общинските и областните болници. Допълнителните средства ще бъдат 30 млн. лева - 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните. Така заедно с увеличението по бюджетите на Министерството на здравеопазването и на НЗОК болниците ще разполагат с 66 млн. лева повече тази година. Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че между 25 и 40% ще бъде увеличението на заплатите в общинските болници, а между 10 и 15% в областните. Освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой пациенти. Министърът съобщи, че ще се работи по преструктуриране на общинските заведения с цел повишаване на ефективността им. В следващите седмици предстои решаването на чисто технологични и организационни въпроси, които ще дадат възможност общинските болници да увеличат своя обем и обхват на дейност. Кирил Ананиев коментира, че ще подготви постановление за допълнителните средства, което може да внесе в Министерски съвет още в сряда. Той уточни, че парите за заплати в болниците ще дойдат от държавния бюджет, чрез преструктуриране на разходите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Червенков, МБАЛ – Асеновград: Не се прилага принцип на равнопоставеност в българското здравеопазване –

Д-р Иван Червенков, МБАЛ – Асеновград: Не се прилага принцип на равнопоставеност в българското здравеопазване –

8 Февруари 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Не се прилага принцип на равнопоставеност в българското здравеопазване. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив управителят на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Асеновград д-р Иван Червенков. По думите му, не може общопрактикуващият лекар да получава заплащане „на калпак“, защото обслужва съответен брой население, а лечебното заведение в същия район да получава не върху броя население, което обслужва, а по други критерии. „Уж живеем в равнопоставена държава, а няма равнопоставеност. Такава е системата“, коментира д-р Червенков. Той посочи, че е против лимитите на лечебните заведения, защото са определени по неясен принцип. „Трябва да се върви към промяна на цялостната система“, категоричен е той.
„Ние виждаме и друго неравноправие. Примерно, Министерството излиза с една методика в една година, която постоянно увеличава обема си. Непрекъснато влизат нови и нови дейности, които за жалост не засягат общинските болници. Засягат само университетските лечебни заведения, а парите от Министерството идват от всички нас, а от някъде другаде. Вече започнах да губя надежда, че нещо ще стане. Хубаво е, че има нови болници, но има големи площи от страната, които нямат медицинска помощ по една или друга причина, включително и общопрактикуващи лекари. Шансът на един човек да бъде спасен е съвсем различен, ако той е в село Мулдава, в Асеновград, Пловдив или София. Не знам защо, след като животът не може да има различна стойност. Всеки един гражданин трябва да има равно ниво на достъп до медицинска помощ. Сега парите не следват пациента, а пациентът започва да търси къде има пари. Отдавна се говори за това нещо, но не се обръща внимание“, коментира д-р Иван Червенков.
Той обясни, че към момента болницата в Асеновград няма проблеми като пловдивската „Свети Мина“ и болницата в Карлово.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Д-р Иван Червенков, МБАЛ-Асеновград: Необходима е изцяло нова стратегия за финансирането на общинските болници и изобщо за здравеопазването в страната

Д-р Иван Червенков, МБАЛ-Асеновград: Необходима е изцяло нова стратегия за финансирането на общинските болници и изобщо за здравеопазването в страната

8 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Необходима е изцяло нова стратегия за финансирането на общинските болници и изобщо за здравеопазването в страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив управителят на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Асеновград д-р Иван Червенков. По думите му една от най-болните теми е тази за формирането на бюджетите на лечебните заведения.
„На какъв принцип и как Надзорния съвет на Касата определя кой колко да получи? Наистина са написани много критерии, но повечето от тях са относителни. Липсват ясни и точни критерии за разпределение на средствата. Бюджетът се разпределя на ниво област, а това доста затруднява работата на периферно разположените лечебни заведения. Пари се изсипват в областните градове, а като изникнат нови и нови болници, средствата стават все по-малко и по-малко, лимитите намаляват. Не министърът на здравеопазването е този, който може да реши проблема, не еднократната дотация е тази, която може да реши проблема или пък покриването на задълженията на една или друга общинска болница. Например ние сме се старали да не трупаме дългове, но друг е харчил и в един момент някой му покрива задълженията. Това не е панацея и няма да реши проблема. Нужна е коренна промяна в начина на финансирането и то при ясни икономически правила. Според мен моментът за това е изпуснат“, коментира д-р Червенков.
„По време на грипната епидемия хората с коли обикаляха болниците в областта, а ние ги връщаме, защото броят на леглата е надвишен. Ако вземем повече пациенти, Касата няма да ни плати. Така че, в случая проблем е разпределението на средствата, с ограничаването на тези лимити. Съмнявам се да се случи кардинална промяна“, каза още управителят на МБАЛ-Асеновград.
Д-р Иван Червенков коментира още, че в България е изключително малък процентът, заделен в БВП като средства за здравеопазване. „Въпреки, че Касата покрива около 50 % от медицинските дейности, другите 50 % се заплащат в брой от хората. Когато говорим, че има плащания, разбираме че някои си плаща „под масата“. Няма такова нещо, просто така са поставени условията. А ние как ще го изкривим и как ще го представим на обществеността е съвсем друг въпрос“, посочи той и подчерта, че проблемите в българското здравеопазване са изключително много и са трупани с години.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: С 25-40% ще се увеличат заплатите в общинските болници, а с 10-15% в областните

Министър Кирил Ананиев: С 25-40% ще се увеличат заплатите в общинските болници, а с 10-15% в областните

8 Февруари 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. 25-40% ще бъде увеличението в общинските болници. Увеличението ще бъде диференцирано, на база на обема на приходите през годината и процентът на разходи за персонал. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „10-15% е увеличението при областните болници. Те имат по-голям капацитет и по-голямо усвояване от бюджета на НЗОК“, заяви той. „Ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общинските болници в населени места, където няма други лечебни заведения. Приходите, които получават от НЗОК са сравнително ниски, по обективни причини, защото броят на пациентите е по-малък“, обясни здравният министър. „Разбрахме се да работим по преструктуриране на общинските заведения с цел повишаване на ефективността им“, обяви Ананиев. „Предстои в следващите дни и седмици да решим чисто технологични и организационни въпроси, които ще дадат възможност общинските болници да увеличат своя обем и обхват на дейност“, обясни министърът. Попитан свързано ли е решението за отпускане на допълнителни средства на общинските и областните болници с изборите, Кирил Ананиев коментира: „Не бих искал да обвързвам с евроизбори или местни избори това решение“. „Това е първа крачка по отношение на решаването на проблема с хората, които ежедневно се грижат за нашето здраве“, изтъкна той. „След като стигнахме до съгласие в ускорен порядък ще подготвя постановление, което да внеса в МС. Това е възможно да бъде още следващата сряда“, заяви Ананиев. В отговор на въпрос откъде ще дойдат парите за увеличението на заплатите, министърът уточни: „Допълнителните пари ще дойдат от държавния бюджет, чрез преструктуриране на разходите“. „Вече имаме разпределение по болници, за това може да стане много бързо“, каза още той.
От Сдружението на общинските болници благодариха на правителството за разбирането от тяхно име и от името на населението на малките общини. Сдружението ще организира среща на 14 март, на която е заявено участие от страна на Министерството на здравеопазването.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Людмил Личев, МБАЛ „Д-р Асен Шопов“ – Златоград: Болницата няма дългосрочни задължения, но плаща минимални заплати на персонала си

Д-р Людмил Личев, МБАЛ „Д-р Асен Шопов“ – Златоград: Болницата няма дългосрочни задължения, но плаща минимални заплати на персонала си

8 Февруари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Златоград. Нямаме дългосрочни задължения, успяваме да си плащаме текущите задължения, даваме заплати на лекарите и медицинските сестри, макар и минимални, а не както са по рамков договор, и се опитваме да се крепим. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Людмил Личев – управител на МБАЛ „Д-р Асен Шопов“ – Златоград. Той подчерта, че очакват помощ от правителството и министъра на здравеопазването след днешната среща. „Надяваме се че, правителството ще обърне внимание и на общинските болници, защото ние сме буфера. Сега, когато имаше грипна епидемия, всички болни минаваха през нас. В детско отделение имаме 10 легла, а настанявахме по 20-24 болни. Във вътрешно при 28 легла, приемахме по 42 болни. Внасяхме допълнително, защото болните имат нужда от лечение, а и самите те искаха да се лекуват при нас, а не в най-близките големи болници – в Смолян и Кърджали“, отбеляза д-р Личев.
Той подчерта, че нямат дългосрочни неразпратени дългове, като за 2018 г. почти всичко са изплатили, но това е за сметка на персонала. Управителят на общинската болница допълни, че имат нужда от медицински сестри и лекари и този проблем не е само при малките болници, а дори и в някои от частните. „Нека обаче да се обърне внимание от правителството на общинското здравеопазване. Нашата болница се намира в отдалечен и труднодостъпен район и при сняг и дъжд ситуацията се усложнява. Освен това обслужваме както жителите на община Златоград, така и хората от община Неделино и тези от района на Бенковски, които въпреки че са в област Кърджали, искат да се обслужват и лекуват при нас“, посочи д-р Личев.
Той добави, че Община Златоград не е богата, но всяка година им помага с каквото може, въпреки че не е достатъчно. Общинското ръководство – и кметът, и Общинският съвет са отворени към тях. „Всеки месец като управител на болницата давам отчет на Общината какво е финансовото ни състояние, какви са задълженията, какво сме изплатили. Работим съвместно с Общината и това допринася за добрата връзка между Общината, общинското здравеопазване и болницата“, категоричен е д-р Личев.
Според д-р Личев, общинските болници трябва да са държавни, защото малките общини са бедни. „Общинското здравеопазване трябва да е към държавата, да се премахнат едноличните търговци, защото ние не сме търговци. Надяваме се решението, което ще се вземе на срещата между министър-председателя, министъра на здравеопазването и Сдружението на общинските болници да е в полза на хората. Дали сме клетва да лекуваме хората. Ние сме на възраст, че оставаме в Златоград и ще лекуваме хората, но няма да има нас кой да ни лекува. Министерството трябва да помисли, че здравеопазването на е само в големите градове. Специализираното ще е там, но основното – за по-леки случаи, трябва да е в общинските болници, за да не пътуват хората с километри до големите болници при нужда от лекарска помощ“, каза още д-р Личев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Постигнахме съгласие за увеличение на средствата за заплати - 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните

Министър Кирил Ананиев: Постигнахме съгласие за увеличение на средствата за заплати - 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните

8 Февруари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Постигнахме съгласие по отношение на допълнителното финансиране за разходи за заплати през тази година. То ще бъде 30 млн. лева, от които 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните болници. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници, е 66 млн. лева. От тях 28 млн. лева са за общинските болници и 38 млн. лева са за областните болници“, обяви здравният министър. „В бюджета на МС и на НЗОК има увеличение и с базовия бюджет“, обясни Кирил Ананиев. „С този ресурс ще можем да създадем възможност за увеличение на заплатите“, изтъкна той. „На срещата, независимо, че беше само със Сдружението на общинските болници, разгледахме и проблемите на областните болници. Областните и общинските болници имат сходни проблеми - финансови и свързани с персонала“, каза още министърът и допълни, че на срещата в МС при премиера Бойко Борисов са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Пелев, МБАЛ „Киро Попов“-Карлово: През следващата седмица предстои среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в село Рибарица

Христо Пелев, МБАЛ „Киро Попов“-Карлово: През следващата седмица предстои среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в село Рибарица

8 Февруари 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Карлово. През следващата седмица предстои среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в село Рибарица, съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив д-р Христо Пелев, управител на МБАЛ „Киро Попов“-Карлово. Причината е създалата се ситуация с намаления бюджет на някои от общинските болници, и в частност - тази в Карлово. Вчера се е провела среща с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев и с представители на Сдружението на общинските болници, на което е взето решение да се проведе разширено заседание на сдружението с участието на министър Кирил Ананиев, като днес предстои да бъде определена датата.
„Министър-председателят е разпоредил на министър Ананиев да му докладва за състоянието на общинските болници и да се подпомогнат бюджетите им. Ние не искаме дотации, а това, което сме си изработили. В МБАЛ „Бургасмед“-София бюджетът от 3 млн. лева е увеличен на 10 млн. лева, а на многопрофилната общинска болница в Поморие бюджетът е увеличен с 20 лв. Днес министър-председателят е разпоредил среща с министъра на здравеопазването, за да се види защо увеличените пари за болничната помощ не са правилно разпределени и защо не отиват до общинските болници. Явно е, че има неправилно разпределение на бюджета. Искаме увеличението от 180 млн. лева да бъде разпределено правилно. Общинските болници са важно звено, а и има бедни общини, които не могат да доплащат, след като самите болници могат да си изкарат парите“, каза още д-р Пелев.
По думите му лекарите и медицинските сестри в МБАЛ „Киро Попов“-Карлово изчакват решението на висшите институции. „Ако не се вземе правилно решение и се ощетят общинските болници, не мога да гарантирам, като управител, дали няма да подадат предизвестия за напускане. Лекарите и сестрите са разумни хора. Повечето от тях са с над 20 години трудов стаж и изчакват, защото видяха, че може да се решат проблемите“, посочи д-р Христо Пелев. Към момента не е подадена нито едно заявление за напускане в болницата.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството търси възможност за финансова подкрепа на общинските болници, на които не достигат средства (ОБЗОР)

Правителството търси възможност за финансова подкрепа на общинските болници, на които не достигат средства (ОБЗОР)

8 Февруари 2019 | 03:27 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването разработва пакет от мерки в подкрепа на общинските болници. Правителството търси възможност за финансова подкрепа на общинските болници, на които не достигат средства. Това стана ясно след проведена среща между премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и представители на Сдружението на общинските болници проведоха среща, на която беше обсъдено състоянието на общинските лечебни заведения. Министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. „Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта премиерът. „Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.
До петък на обяд Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя. „Договорихме да представим утре до обяд на премиера конкретни мерки, с които да окажем помощ на общинските болници в затруднено финансово състояние. В момента вече работи екип по този въпрос“, посочи министър Ананиев.
От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения. Ден по-рано от Сдружението излязоха с декларация, в която изразиха притесненията си от недофинансирането на общинските болници и подкрепиха започналите от началото на годината протести на медици в различни места в страната.
В четвъртък медици от Карловската болница заявиха своето недоволство от липсата на достатъчно средства в бюджета на лечебното заведение. Пред журналисти здравният министър беше категоричен, че няма намаления на лимитите за хемодиализа и раждания. Лечебното заведение има общ размер на разходи, определен на месечна база, в който да извършва своята дейност. „Няма такова нещо с отказани раждания заради липса на осигурен ресурс. Същото се отнася и за хемодиализата“, обясни още здравният министър.
Агенция „Фокус“ припомня: От началото на годината на протест излязоха работниците в общинските болници в Козлодуй и Пловдив. В началото на седмицата министърът на здравеопазването се срещна с медиците в общинската болница в Козлодуй. Тогава той заяви, че лечебното заведение ще получи допълнителни средства по Методиката за субсидиране на лечебните заведения по параметрите - ТЕЛК, спешност и труднодостъпност. Отделно от това по прогноза за 2019 г. приходът на болницата ще бъде и с 16% по-висок по НЗОК. „Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското здравеопазването“, коментира министърът. Ананиев обясни, че на общинските болници е предложен изготвения от Министерството на здравеопазването механизъм за финансово управление и контрол в лечебните заведения, като уточни, че към момента в областните болници, където той е приложен, се наблюдава намаляване на просрочените задължения със средно 30%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.