НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Известия: Русия има условия за многостранен Договор за ракети със среден и малък обсег

Известия: Русия има условия за многостранен Договор за ракети със среден и малък обсег

18 Февруари 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва ще приветства ново всеобхватно споразумение за ракети със среден и малък обсег, ако всички държави, притежаващи такива оръжия, се присъединят към него. Това казаха за „Известия“ високопоставени събеседници от руските дипломатически кръгове. Освен това трябва да говорим не само за „неудобните за САЩ” държави - Китай, Северна Корея, Иран, но и, например, за съюзниците в Европа - Франция и Великобритания - и други. Както беше отбелязано в Съвета на Федерацията, такова споразумение би било „идеален сценарий“, но американските партньори едва ли ще се съгласят.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп веднага след прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) на 2 февруари увери световната общност, че новото всеобхватно споразумение ще замени старото и ще бъде подписано в „красива стая“. И, разбира се, според американския лидер, Китай определено ще бъде сред подписалите го. Както казва източник от руските дипломатически кръгове за „Известия“, през цялото това време Вашингтон убеждаваше Москва, че прекратяването на ДРСМО не е срещу Руската федерация, защото основната цел е да се обвърже Китай с ограниченията.
„Дори ако приемем, че това е изключително срещу Китай, тогава защо беше необходимо да се прекрати предишното споразумение? Говорейки за глобално споразумение, те очевидно нямат предвид техните съюзници в Европа“, каза източникът пред „Известия“. „Русия ще се съгласи на такъв договор, но само при условие, че всички страни с подобни оръжия ще се присъединят. Как американците, например, ще убедят Франция да подпише такъв документ, е абсолютно неразбираемо.
Друг източник добави, че в допълнение към Северна Корея, Иран и Китай, има още Индия, Пакистан и Израел. Малко вероятно е Ерусалим да се откаже от такива ракети. В допълнение, източникът припомни, че Москва вече няма да предлага инициативи по този въпрос, защото, както заяви руският президент Владимир Путин, всички предложения отдавна са на американската маса. Според член на комисията по отбрана на Съвета на федерацията Франц Клинцевич, би било правилно да се сключи „глобално споразумение“ за ДРСМО.
„Малко вероятно е да бъде сключен наистина глобален договор за ракети със среден и малък обсег, който да забранява на всяка страна да има наземни крилати ракети с обхват от 500 до 5500 км“, заяви Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“.
„Защо е било необходимо да се наруши предишното споразумение, за да можем по-късно да говорим за необходимостта от сключване на ново, ако е възможно просто да се ангажираме с неговото разширяване?“ Така депутатът от Социалдемократическата партия на Германия Кнут Флекенщайн е убеден, че вместо да се унищожи ДРСМО, си заслужава да се „привлекат трети държави към него“.
„Европа може да играе по-важна роля, като поеме ролята на посредник в преговорите между Съединените щати и Русия и по този начин да осигури развитието и продължаването на договора, каза германският политик в разговор с „Известия“. „Мисля, че би било добре, ако Европейският съюз се опита да започне тристранни преговори с участието на Вашингтон и Москва. В крайна сметка говорим не само за тяхната сигурност, но и за нашата, европейската“.
В съответствие със споразумението, подписано през 1987 г., Москва и Вашингтон се отказаха от производството, използването и съхранението на балистични ракети със среден и малък обсег.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Членството на Турция в НАТО: Едно трудно пътешествие от 1952 година насам

Daily Sabah: Членството на Турция в НАТО: Едно трудно пътешествие от 1952 година насам

14 Февруари 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пътят на Турция вНАТО започна преди 67 години този месец, само три години след основаването на организацията, и оцелява до днес с различни възходи и падения. Връзката се променя, въпреки че и двете страни са ангажирани с Алианса и получават взаимни ползи от него, пише електронното издание на вестник Sabah в материал, представен без редакторска намеса.

В сряда министрите на отбраната на НАТО се събраха в Брюксел на двудневна среща. Турция, представлявана от министъра на отбраната Хулуси Акар, срещна с гръцкия си колега Евангелос Апостолакис в кулоарите на форума, където двамата обсъдиха текущите въпроси между страните.
Както Турция, така и Гърция станаха членове на НАТО през 1952 г. като част от първото движение за разширяване на организацията. Обаче, присъединяването към организацията дойде на висока цена; Първоначално Турция се сражаваше с членовете на НАТО в Корейската война, като загуби 721 войници, а след това получи право да бъде член на организацията, тъй като предишните й опити да се присъедини към нея бяха неуспешни.
Понастоящем НАТО има 29 членове и е предназначена да бъде колективна отбранителна организация; да защитава неделима сигурност, свобода и общи ценности на нейните членове. Членството в организацията се възприема от Турция като нещо, което може да допринесе положително за икономическото, военното и политическото развитие на страната.
Оттогава Турция е жизненоважен съюзник, който осигурява на НАТО връзка на изток и контрол на върху проливите.
„Турция отдава най-голямо значение на ролята на НАТО за поддържане на сигурността и стабилността в евроатлантическата зона и за осигуряване на форум за политически и военни консултации по теми, които представляват интерес за нейните членове“, е позицията на турското външно министерство относно отношенията с НАТО. „Неделимостта на сигурността на съюза, солидарността между съюзниците и справедливото разпределение на риска и тежестта, както и правилото за консенсус, са ръководните принципи на НАТО и трябва да останат такива“, добавят от там.
Турция, която има втората по големина армия в организацията след САЩ, е една от държавите-членки на НАТО в рамките на Мисията „Решителна подкрепа“ в Афганистан и е водеща страна в региона на Кабул. Като част от задълженията си като държава от НАТО в Кабул, Турция също така защитава летище Хамид Карзай в Афганистан.
Страната също така предоставя постоянна военноморска помощ на мисиите на НАТО в Егейско море, докато ръководи регионални инициативи, включително дейностите на постоянната морска група на НАТО (SNMG) в Черноморския регион.
Турция също е домакин на много инициативи на НАТО. В западна провинция Измир има щабквартира на НАТО, въздушна база в южна провинция Адана, друга в Диарбекир корпус за бързо реагиране на НАТО в Истанбул. Също така е домакин на радар AN / TPY-2 в източната провинция Малатия като част от проекта за ракетния щит на организацията.
Отделно от всичко това, само през 2018 г. Турция е предоставила 101 милиона долара за общото финансиране на НАТО.

НАТО разочарова Турция повече от веднъж през годините

Като една от страните, които допринасят най-много за мисиiта на организацията, Турция очаква подкрепа от НАТО във всички аспекти и е готова да действа по същия начин в замяна. Въпреки че пътешествието на страната в НАТО е пълно с съвместни мисии, то е пълно и с разочарования и предателства.
Първото разочарование дойде през 1964 г., когато Турция реши да предприеме действия в Кипър, където кипърските турци страдаха от кипърските гърци. Президентът на САЩ по това време, Линдън Джонсън, изпрати писмо до турския президент Исмет Иньоню, като каза, че в случай на нахлуване на острова, НАТО няма да бъде на страната на Анкара.
Известен като "Писмото на Джонсън", инцидентът стана първото от многото предателства на НАТО и остави негативно впечатление в турското общество. През 1974 г. разочароващото поведение на САЩ продължи с ембарго върху продажбата на оръжие на Турция след намесата на страната в Кипър.
Кипърският случай и отношението на САЩ и НАТО по време на процеса никога не бе забравено в Турция и даде началото на антинатовските и антиамериканските настроения в страната, които продължават да са силни десетилетия по-късно.
Една от причините за продължаващите негативни чувства към НАТО е позицията на организацията против борбата на Турция срещу тероризма, особено с ПКК (Работническата партия на Кюрдистан).
В края на 90-те години, когато борбата срещу ПКК бе на върха в Турция, особено в източните райони на страната, Германия заяви, че Турция използва оръжие срещу цивилни и й наложи ембарго, вместо да подкрепи Анкара.
С времето, заставането на страната терористите, а не на Турция, стана принцип за много страни-членки на НАТО, особено за САЩ. Вашингтон подкрепя сирийския филиал на ПКК – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС/YPG), въпреки предупрежденията на Турция, че групата е заплаха за сигурността й.
Анкара е разгневена от подкрепата на САЩ за „Сирийските демократични сили“ (СДС), доминирана от ОНС, под претекст за борба с „Ислямска държава“. САЩ предоставиха военно обучение и доставиха камиони с оръжие на сирийските кюрди, без да се съобразяват с предупрежденията от страна на Анкара, че партньорството с една терористична група за борба с друга не е приемливо.
Турция твърди, че оръжията в крайна сметка са прехвърлени на ПКК, която е определена за терористична група от САЩ, Турция и ЕС и в крайна сметка се използват срещу Турция.
Що се отнася до Фетулахистката терористична организация (ФЕТО), НАТО показа известна подкрепа за Турция. По повод първата годишнина от неуспешния опит за преврат в Турция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза: „Повтарям силното си послание, че всеки опит за подкопаване на демокрацията в някоя от нашите съюзнически държави е неприемлив“.
ФЕТО, ръководена от живеещия в САЩ Фетулах Гюлен, се опита да свали турското правителство и да завземе властта на 15 юли 2016 г. Опитът за преврат беше предотвратен от лоялни военни части, полицейски части и милиони турски граждани. Около 250 души, предимно цивилни, бяха убити от войници от пучистите. И все пак САЩ, въпреки че получиха доказателства за ролята на ФЕТО в опита за преврат, не са екстрадирали Гюлен в Турция. НАТО също така изостави Турция и не я подкрепи в гражданската война в Сирия. През 2012 г. Турция поиска от НАТО на нейните граници да бъдат поставени ракети „Пейтриът“. Въпреки това, въпреки че ракетите бяха в Турция за известно време, скоро страните от НАТО ги върнаха, оставяйки Турция да се защитава сама.
През 2017 г., в един унизителен инцидент за Турция, по време на съвместни военни учения на НАТО в Норвегия, снимка на Мустафа Кемал Ататюрк, основател на Турция, беше поставена сред снимките на „вражеските държави“. По това време бе създаден и фалшив „Фейсбук“ акаунт под името на президента Реджеп Тайип Ердоган с публикации, благоприятстващи "вражеските държави".
След като турски военни длъжностни лица забелязаха инцидентите, НАТО предприе необходимите мерки и бе дадено обещание на Турция.
Въпреки тази променлива връзка, НАТО продължава да говори за високата стойност на Турция в организацията, заявявайки, че тя е стратегически съюзник. "Турция е важна за НАТО, но НАТО също е важно за Турция. Алиансът се основава на основния принцип "един за всички и всички за един", каза Столтенберг пред „Анадолската агенция“ в щаба на НАТО в Брюксел преди официалното си посещение в Турция на 16 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

Независимая Газета: НАТО се готви да живее под прицела на руските ракети

14 Февруари 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Срещата на министрите на отбраната на НАТО, която бе открита в Брюксел на 13 февруари, беше първото съвместно обсъждане на членовете на Алианса относно това как да се действа в условията на прекратяване на Договора за премахване на ракети с среден и малък обсег (ДРСМО), предприето едностранно от американските власти. В западните експертни среди се отбелязва, че засилването на защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия е вече на дневен ред, пише в. Независимая газета.
Преговорите в Брюксел станаха специални по две причини. Първо, Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония, бе поканена на срещата на министрите на отбраната. Тя получи статут на наблюдател без право на глас. Това стана възможно благодарение на сключването на 6 февруари на протокола за присъединяването на балканската държава към Северноатлантическия съюз. На брифинг в централата на организацията един от представителите на НАТО предположи, че Македония може да стане пълноправен член на военния блок до пролетта на 2020 г. „Очаква се ратифицирането на документа за присъединяване на Македония да отнеме 12 месеца от членовете на съюза“, заяви представителят на военния блок. „Парламентите на двете страни, Гърция и Словения, вече са ратифицирали протокола за присъединяване“. Македония трябва да стане 30-ият член на Северноатлантическия съюз. Второ, за първи път членовете на НАТО започнаха обща дискусия за това как ще изглежда „светът без ДРСМО“.
„Ние сме ангажирани в планирането в много различни области, включително, разбира се, във военната област“, каза Столтенберг в едно от интервютата си, коментирайки условията, в които Северноатлантическият алианс ще се окаже след премахването на ДРСМО. „Нашите военачалници обмислят различни варианти: как трябва да реагираме на факта, че Русия ще разположи повече ядрени ракети в Европа. Но ние няма да бързаме да вземаме решения“.
Коментирайки ситуацията с ДРСМО, Столтенберг повтаря обвиненията на американското правителство срещу Русия: той смята, че Москва е основният виновник за застоя в дискусията за съдбата на ракетното споразумение. „Убеден съм, че Договорът може да бъде запазен, ако Русия уважава подписания от нея документ със САЩ“, заяви генералният секретар на НАТО в разговор с руски журналисти, отговаряйки на въпрос на Независимая газета.
В американските експертни среди отбелязват, че основното за Алианса сега е въпросът за укрепване на отбраната. „Властите на страните от НАТО бяха единодушни в подкрепата на претенциите на САЩ за нарушаване на Договора от Русия“, каза Ричард Уайц, директор на Центъра за военно-политически анализ към института „Хъдсън“. „И сега Русия обяви, че след изтичането на договора ще разположи повече ракети, способни да удрят цели в Европа“. Затова правителствата на страните от НАТО трябва да решат как да отговорят на увеличената заплаха от руски ракетни удари. Американските власти посочиха, че няма да разположат ядрени ракети в Европа, но може да искат да засилят защитата на НАТО срещу нестратегическите ракети на Русия (5 000 км и по-малко)“. В тази връзка основният въпрос за Северноатлантическия алианс сега остава дали да подкрепи такава инициатива, казва анализаторът.
Въпреки това дискусията около договора, която все още е замразена, продължава. По време на пресконференция в щаба на НАТО Столтенберг заяви, че ще продължи разговора за съдбата на споразумението с руския външен министър Сергей Лавров по време на Мюнхенската конференция, която ще се проведе от 15 до 17 февруари. „Твърдо вярвам в необходимостта от поддържане на диалог с Русия на различни нива. Очаквам с нетърпение срещата с министър Лавров в Мюнхен“, каза генералният секретар на военния блок.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

ТАСС: НАТО не възнамерява да принуждава Сърбия да избира между Русия и Алианса

14 Февруари 2019 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО няма да принуждава Сърбия да избира с кого да си партнира - с Русия или със Северноатлантическия алианс. Това бе съобщено на брифинг в Брюксел от представител на НАТО, коментирайки забележката, че с приемането на Македония Алиансът ще затвори своя пръстен около Сърбия, предава агенция TACC.
„Работата с НАТО не означава, че трябва да се прекрати взаимодействието с другите партньори. Смятаме, че има достатъчно място за всички да работят заедно за регионалната сигурност. Никога няма да изискаме от Сърбия да избира между сътрудничество с Русия или НАТО“, каза той.
Според думите му, Белград сам трябва да определи как вижда бъдещите си отношения с Алианса. „Сърбия е военно неутрална страна, ние напълно уважаваме този неутралитет. Ще се радваме, ако Сърбия се присъедини към ЕС, който има силно сътрудничество с НАТО“, каза официалният представител.
„Ако Сърбия иска да стане член на ЕС и да бъде партньор на НАТО - това е чудесно, ако реши да не стане член на ЕС, но все още иска партньорството като неутрална страна, можем също да го направим“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Надпреварата във въоръжаването не дава добър знак за европейския континент, за Русия и САЩ

Вицеадмирал Пламен Манушев: Надпреварата във въоръжаването не дава добър знак за европейския континент, за Русия и САЩ

13 Февруари 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Надпреварата във въоръжаването не дава добър знак за европейския континент, за Русия и САЩ. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицеадмирал Пламен Манушев, заместник-председател на Парламентарната асамблея на НАТО, по повод излизането на САЩ от Договора за ракетите със среден обсег на действие и последвалата ги Русия, както и политическата линия на НАТО в Европа след тези действия. „Това силно разтревожи военното и политическо ръководство на НАТО за излизането на двете основни страни в този договор. Той доста сериозно допринасяше за спокойствието, за сигурността на Европа, тъй като обсега на тези ракети обхваща точно европейския континент до територията на Русия. САЩ казват, че Русия го нарушава, Русия казва, че ще отговори на въоръжаването, но никой няма да спечели“, заяви той. Манушев коментира, че влагането на милиарди долари в построяването на нови системи ракети с обсег от 500 до 5 000 км ще доведе до милиардни разходи и ще се отрази на благосъстоянието на хората. Той беше категоричен, че в България няма бъдат изградени бази на НАТО, като припомни конвенцията от Монтрьо и това, че в Черно море не може да има бази на организацията.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Сигурността на Европа е невъзможна без силите на НАТО

Вицеадмирал Пламен Манушев: Сигурността на Европа е невъзможна без силите на НАТО

13 Февруари 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. Сигурността на Европа е невъзможна без силите на НАТО. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ вицеадмирал Пламен Манушев, заместник-председател на Парламентарната асамблея на НАТО, коментирайки възможността за поява на Европа на 2 скорости. „Аз не одобрявам разделението на Европа, ЕС трябва да е единен, всички държави да са заедно, особено след Брекзит, когато ще бъде силно отслабен икономически. Трябва държавите да са заедно, не бива да се разделят. Зная вижданията на президента на Франция Макрон и на канцлера Меркел за тях, но се надявам, че в перспектива, в далечен план, те не целят автономия и създаване на Съединени европейски щати“, коментира още той. Пламен Манушев заяви, че изградената след Първата световна война система за сигурност и световен ред се променя с активното желание и на Русия, Китай и Турция. Добави още, че хората са свикнали повече от 70 години да живеят в мир в Европа, като припомни, че на този континент не е имало толкова дълготраен мир в историята. „Смятам, че има лидери, държавници на този свят, които да удържат мира по света и няма да допуснат голяма война, която да доведе до милиони жертви“, добави той.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

Вицеадмирал Пламен Манушев: Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО

13 Февруари 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на европейска армия няма да е в противовес на НАТО. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ заместник-председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Пламен Манушев. Той обясни, че малко от държавите членки могат да си позволят да имат армия за ЕС и отделна за НАТО. Според него подписването на договорът от Аахен е свързан и с Брекзит, тъй като една от най-мощните армии на ЕС е тази на Великобритания. Той е и продължение на програмата, приета от ЕС през 2017г. за сътрудничество ПЕСКО, каза още той. „За мен основната система за сигурност е НАТО. Това, което ще бъде изградено в Европа, само ще допълва сигурността и мощта на НАТО. Предвидена е доста сериозна програма в ПЕСКО, в нея сме се включили и ние. В България има три проекта. Военно морските сили имат спечелен проект. Двата съюза, чрез системата за сигурност на ЕС и като част от тази на НАТО само ще засилят сигурността и мощта на военният съюз“, каза той. Пламен Манушев обясни, че геополитическата обстановка в света е такава, че се налага да има разговори на европейските лидери по тази тема. Едно от нещата, които провокира тези разговори, са подмятанията на президента на САЩ Доналд Тръмп за напускане на НАТО, което според вицеадмирала няма да се случи. „Трябва да се отделят средства за въоръжение, ако искаме да сме спокойни“, каза още той и добави, че не одобрява разделянето на Европа, особено след Брекзит. В изминалите години не са отделяни достатъчно средства за въоръжение и отбрана и това трябва да се навакса, каза вицеадмиралът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: На страните в региона им пречи това, че Сърбия е по-силна

Александър Вучич: На страните в региона им пречи това, че Сърбия е по-силна

13 Февруари 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът Александър Вучич заяви в сряда, че на страните в региона им пречи това, че Сърбия е по-силна, предава електронното издание на македонския ежедневник „Вечер“.
„Защо те (медиите в региона) се радват на пропадането на Александър Вучич, защо съм им проблем? Какво съм направил против тях? Пречи им това, че Сърбия е по-силна“, подчерта сръбският държавен глава пред местната телевизия „Пинк“.
Той заяви, че следи регионалните и световните медии и е забелязал, че откакто са започнали протестите в Белград, най-голяма подкрепа е дошла от Загреб, хърватските, прищинските и босненските медии.
В коментар за интервюто на бившия външен министър на Сърбия и председател на „Сръбската народна партия“ (СНП) Вук Йеремич пред „ТВ БиХ“, Вучич заяви, че е гледал малка част и тя е била „отвратителна за страната“.
„Важно е, че от един лъжепатриот чуваме, че Сърбия е виновна за всички конфликти. Откакто съм тук, ние не сме имали никакви конфликти. Това е лична омраза и съжаление, че не може да бъде на мое място“, подчерта държавният глава.
На думите на Йеремич във въпросното интервю, че Вучич е по-лош от Слободан Милошевич, но не разполага със същата военна сила, иначе „сега би било още по-лошо“, сръбският президент припомни, че от военна гледна точка, в момента армията е двойно по-голяма от тогава.
„Но аз просто искам да запазя мира и стабилността“, заключи Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): НАТО пожела „добре дошла“ на Македония на министерската среща в Брюксел

„Телма“ (Македония): НАТО пожела „добре дошла“ на Македония на министерската среща в Брюксел

13 Февруари 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Македония зае своето място в НАТО, но без право на глас, засега. Министърът на отбраната на страната Радмила Шекеринска в сряда за първи път представляваше страната на министерската среща на Алианса, където се присъедини към 29-те си колеги от страните-членки, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Позволете ми да започна като пожелая добре дошла на министъра на отбраната Радмила Шекеринска от Република Северна Македония. Наистина е голямо удоволствие, че сте тук и участвате за първи път като поканени на срещата на министрите на отбраната на НАТО. Добре дошли“, заяви генералният секретар на Алианса Столтенберг.
В рамките на министерската среща, Шекеринска и Столтенберг проведоха двустранни разговори, след която той каза, че му е приятно, че вече не трябва да се обръща към Македония с термина „вашата страна“.
„Хубаво е да се знае, че повече няма да се обръщам с „вашата страна“, заради дългият и труден спор за името, а ще се обръщам с Република Северна Македония. Това е голям момент за всички нас“, подчерта генералният секретар на НАТО.
Той отдаде заслуженото и на македонското правителство за направения прогрес и показаното лидерство, което е довело до поканата от НАТО за участие в министерската среща.
„Видях как вчера се издига знамето на НАТО пред сградата на правителството в Северна Македония. Наистина очаквам деня, в който и ние ще направим същото, ще издигнем вашето знаме пред НАТО заедно с другите 29 знамена на страните-членки“, добави Столтенберг.
Шекеринска, от своя страна, благодари на генералния секретар за подкрепата му и помощта, която НАТО постоянно е оказвал на страната.
„Това е доказателство, че политическата смелост се изплаща, че промени са възможни дори на Балканите, дори в такива времена. Също така доказва, че няма замразени проблеми, а само замразени решения. Показахме, че сме способни да намерим истинско решение и това е наградата, не само за мен, но и за моето правителство и нашия народ“, заяви политикът.
Пред Столтенберг тя е уверила, че страната твърдо ще продължи с действия и мерки за общата стабилност. За Шекеринска, премиерът на Македония е показал, че политиката на отворени врати на НАТО не са само думи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Forbes: Защо Франция спаси „Северен поток 2“

Forbes: Защо Франция спаси „Северен поток 2“

9 Февруари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На 7 февруари перспективите на руския проект „Северен поток 2“ изглеждаха много мрачни. След няколко месеца, в течение на които Франция подчертаваше, че не иска да влиза в споровете около газопровода, представител на френското Министерство на външните работи изневиделица заяви, че страната му ще подкрепи предложението на Европейската комисия, което съществено ще усложни процеса на строителство на тръбопровода. Но на 8 февруари, също толкова внезапно, Франция промени своята позиция, като заяви на съвещание на министрите на енергетиката в Брюксел, че е успяла да постигне „компромис“ с Германия, пише авторитетното американско списание Forbes в материал, представен без редакторска намеса.
Газопроводът „Северен поток 2“ ще позволи доставката на газ от Русия в Германия по дъното на Балтийско море. Против това активно действа цяла коалиция от окръжаващи съседи и десни правителства в Източна Европа и САЩ. Всички те са обединени от убеждението ,че този нов газопровод ще стане проблем както за борбата с промените в климата, така и за обезпечаването на енергийната сигурност на Европа.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел се стреми да отстои този проект, защото трябва да изпълни своето обещание да замени атомната и топло енергията в близките няколко години. Но на срещата на върха на НАТО, която се състоя в Брюксел през юли м.г., президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува остро решението на Меркел да одобри строителството на „Северен поток 2“, като заяви, че той ще направи Германия „напълно зависима“ от Русия. Администрацията на Тръмп би предпочела, вместо това Германия да внася американски втечнен газ.

Спирания и пускания

В резултат от мощния натиск от страна на Вашингтон, критичен брой страни от ЕС получиха възможност да блокират мандата на ЕС за строителство на газопровода. В отговор на това Германия и Русия заявиха, че за строителството на газопровода им е нужно не одобрението на целия блок, а само съгласието на страните, през които ще преминава тръбата (Финландия, Швеция, Дания и Германия).
След като призна, че правилата не са достатъчно ясни, Европейската комисия излезе с предложение, съгласно което всички газопроводи, влизащи или излизащи от страни, които не членки на Съюза, трябва да получат разрешението на целия блок. Германия призова страните-членки да не приемат това предложение, защото то ще позволи на Брюксел да постави кръст на реализацията на проекта за газопровода „Северен поток 2“, която вече е започнала.
Франция се стараеше да не се намесва в тези спорове, но нейното заявление, че ще подкрепи предложението на ЕК, можеше рязко да промени хода на играта, тъй като в Европейския съвет Франция заема второ място по брой на гласовете след Германия.
Но впоследствие министрите от Германия и Франция успяха да намерят компромис, който позволява да се запазят тези пунктове от предложението на ЕК, които обуславят увеличаването на степента на контрола на ЕС над подобни проекти, но не му позволява да ги спира.
Както съобщават източници от Брюксел, въпреки че това компромисно решение може да усложни процеса на строителството на газопровода, то все пак не пречи на неговото завършване.
Но да се говори, че сега вече нищо не заплашва „Северен поток 2“ все още е рано. Компромисът, постигнат от министрите, сега трябва да получи подкрепата на Европейския парламент. Преговорите по този въпрос ще текат в близките няколко месеца, но дори парламента да блокира компромисното решение, в резултат предложението на ЕК просто няма да бъде прието и „Северен поток 2“ ще бъде спасен.
Някои изказват мнения, че Франция въобще не е имала намерение да подкрепи предложението на ЕК и че тя се е опитвала да използва „Северен поток 2“ като коз в един от нейните спорове с Германия. Френският президент Еманюел Макрон иска Меркел да приеме предложенията му за реформиране на Съюза, докато германският канцлер продължава да отхвърля тяхната част за общ бюджет и дългова система на еврозоната.
През следващите няколко седмици може да видим, какво се е наложило да пожертва Германия, за да се съгласи Франция на компромис за газопровода. Вероятно, Германия ще обяви, че приема предложенията на Макрон. Предвид това, че Париж не е демонстрирал особен интерес към темата за „Северен поток 2“ до тази седмица, това изглежда най-вероятното обяснение на тази рязка промяна в позициите на Франция.
Подобни колебания, без съмнение, ще разстроят опонентите на газопровода във Вашингтон и Варшава. Но от страна на Берлин и Москва се дочуха въздишки на облекчение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ ще се опитат да убедят Унгария да се откаже от „Турски поток“

РИА Новости: САЩ ще се опитат да убедят Унгария да се откаже от „Турски поток“

9 Февруари 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, по време на пътуването си до европейските страни следващата седмица, ще настоява Унгария да се откаже от подкрепата на проекта "Турски поток", заяви пред репортери високопоставен служител на Държавния департамент, цитиран от РИА Новости.
Майк Помпео ще посети Унгария, Словакия, Полша, Белгия и Исландия в периода 11-15 февруари.
"В Унгария ще продължим да се застъпваме за диверсификацията на енергийните доставки в Централна Европа. Държавният секретар ще призове Унгария да участва по-активно в завършването на проекта на хърватския остров Кърк за внос на втечнен природен газ и за изграждане на тръбопроводи, а също така ще обезкуражи Унгария от подкрепата й за „Турски поток“, заяви служителят.
Той отбеляза, че в Будапеща ще се обсъди и укрепването на отношенията в областта на сигурността, "противодействие на руската агресия и засилване на възпиращите способности на НАТО". Представителят на Държавния департамент поясни, че Помпео ще призове унгарските власти да "спрат да блокират взаимодействието на НАТО с Украйна".
"Опитваме се да увеличим дипломатическото, търговското, военното и културното присъствие навсякъде в Централна Европа. Нашата позиция е, че това е назряло и е необходимо. Отчасти през последните десет години е имало липса на активно участие на Америка в Централна Европа, което е създало вакуум, който Китай и Русия с радост попълниха, каза дипломатът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ продължават да се противопоставят на „Северен поток-2“ и втората тръба на „Турски поток“

ТАСС: САЩ продължават да се противопоставят на „Северен поток-2“ и втората тръба на „Турски поток“

9 Февруари 2019 | 01:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ продължават силно да се противопоставят на „Северен поток - 2“ и на втората тръба на „Турски поток“., заяви представител на Държавния департамент по искане за коментар по споразумението, постигнато в Европейския съюз относно измененията на газовата директива на ЕС и изпълнението на проекта „Северен поток - 2“, предава TACC.
"Съединените щати продължават категорично да се противопоставят на" Северен поток 2 "и на втората тръба на „Турски поток“. Тези проекти представляват геостратегическа заплаха за енергийния сектор на Европа и нейната сигурност и могат да навредят на икономическата и стратегическата сигурност на Украйна," заявяват от Държавния департамент на САЩ.
По-рано стана известно, че Германия и Франция са уредили спора за „Северен поток 2“ и са постигнали компромис относно измененията на Газовата директива на ЕС, предлагайки нова версия, която не блокира руския проект. Същността на предложението е страната, на чиято територия се намира точката на приемане на газ от морски газопровод, да получи правото да избере формулата за прилагане на правилата на ЕС за газовата директива към този проект и възможните изключения от нея. В случая със "Северен поток-2" такава страна е Германия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Готов е окончателния вариант на Газовата директива на ЕС

ТАСС: Готов е окончателния вариант на Газовата директива на ЕС

9 Февруари 2019 | 00:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Готов е окончателния вариант на Газовата директива на ЕС, предава TACC.
Окончателният вариант на Газовата директива на ЕС, преговорите по която ще започнат на 12 февруари, ще разшири европейските норми до всички трансгранични газопроводи, но ще предостави възможности за изключения за вече съществуващи проекти. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС в петък в Брюксел.
"Предложените изменения ще разширят използването на регулациите на пазара на газ в ЕС към и от трети страни", се казва в документа. "Предвид липсата на правила, приложими към газопроводите между страните от ЕС и трети страни, предложените изменения предвиждат възможност за изключения за съществуващи газопроводи. "
Измененията на директивата също изискват от държавите от ЕС да уведомят Европейската комисия за преговорите за газови споразумения с трети страни.
„Държавите от ЕС, които искат да започнат преговори с трети страни, за да сключат ново споразумение или да преработят съществуващото споразумение [за доставките на газ], което би могло да повлияе на общите норми на ЕС, трябва да уведомят Европейската комисия за това и да получат разрешение от нея за водене на такива преговори в областта, в която се отнасят за прилагането на общите норми на ЕС ”, - се казва в документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел опроверга слуховете за влошаване на отношенията между Германия и Франция

ТАСС: Ангела Меркел опроверга слуховете за влошаване на отношенията между Германия и Франция

8 Февруари 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел опроверга информацията за влошаване на отношенията между Германия и Франция на фона на отказа на президента Еманюел Макрдон да участва в тазгодишното издание на Мюнхенската конференция по сигурността, която ще се проведе в периода 15-17 февруари, предава TACC.
„Сътрудничим ежедневно по всички важни европейски теми“, увери пред журналисти в Берлин германският канцлер, като подчерта, че „ще има още много съвместни срещи, които ще убедят, че Аахенското споразумение в живо“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел потвърди постигането на компромис в ЕС за „Северен поток-2“

ТАСС: Ангела Меркел потвърди постигането на компромис в ЕС за „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел потвърди постигането на споразумение в Европейския съюз по въпроса за Газовата директива и реализирането на проекта за газопровода „Северен поток-2“, предава TACC.
„Що се отнася до Газовата директива на ЕС, то ние постигнахме споразумение и това стана възможно след тясното сътрудничество между Германия и Франция“, подчерта Меркел на пресконференция в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС прие френско-германския компромис за газопровода „Северен поток“

AFP: ЕС прие френско-германския компромис за газопровода „Северен поток“

8 Февруари 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Посланиците на Европейския съюз приеха френско-германски компромис, който ще позволи на Берлин да остане водещ преговарящ с Русия за газопровода „Северен поток-2", предава AFP, като се позовава на източници от дипломатическите кръгове.
„Френско-германският компромис беше приет единодушно", разкрива събеседник на агенцията. Втори източник също е потвърдил, че компромисът е приет в рамките на преговорите в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция и Германия постигнаха компромис за „Северен поток-2“

AFP: Франция и Германия постигнаха компромис за „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Франция и Германия постигнаха компромис, който позволи на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен поток-2" за Европа, се казва в проектодокумент, представен пред AFP.
Двете страни се споразумяха да гарантират, че правилата ще се прилагат от „територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира първата точка за връзка", която е в Германия, се подчертава в документа.
Не се привеждат други подробности към момента.
В рамките на деня страните от Европейския съюз ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет).
Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави. В четвъртък медии съобщиха, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Страните от ЕС решават за бъдещето на „Северен поток-2“

Die Sueddeutsche Zeitung: Страните от ЕС решават за бъдещето на „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните от Европейския съюз ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет), припомня германският национален ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави. В четвъртък източници на изданието разкриха, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“, поставяйки по този начин под съмнение бъдещето му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джон Болтън е разговарял с датския външен министър за газопровода „Северен поток-2“

ТАСС: Джон Болтън е разговарял с датския външен министър за газопровода „Северен поток-2“

8 Февруари 2019 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът на президента на САЩ за национална сигурност Джон Болтън в четвъртък обсъди с министъра на външните работи на Дания Андерс Самуелсен ситуацията около проекта „Северен поток 2“ и действията на Русия в Черно море, пише самият Болтън в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от TACC.
Дания все още не е издала разрешение за полагане тръбите нa газопровода през изключителната икономическа зона на Дания, но австрийският концерн OMV се надява, че Копенхаген ще даде положителен отговор до средата на тази година.
"Днес имахме страхотен разговор с Андерс Самуелсен за" Северен поток 2 ", руската агресия в Черно море, укрепването на НАТО и сътрудничеството в Арктика", пише Болтън. Той също така приветства усилията на Копенхаген по въпроси, свързани с Венецуела и Иран.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ не планират да разполагат крилати ракети в Европа

ТАСС: САЩ не планират да разполагат крилати ракети в Европа

8 Февруари 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати не планират да разполагат наземни крилати ракети в Европа. Те ще обсъждат всякакви по-нататъшни стъпки с партньорите . Това заяви в интервю за телевизионния канал PBS помощник държавния секретар за контрол над въоръженията и международна сигурност Андреа Томпсън, цитирана от TACC.
На въпрос дали Вашингтон планира да разположи наземни крилати ракети в Европа, тя отговори: "Това не е в плановете ... Последващите действия ще бъдат разработени, като се вземат предвид консултациите с партньори и съюзници. Пентагонът пое инициативата в това и ясно определи следващите стъпки", обясни Томпсън.
Тя бе помолена да коментира информацията, получена от канала от източници в НАТО, че САЩ са информирали съюзниците от Алианса за плановете да започнат тестване на нови наземни крилати ракети шест месеца след напускането на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). "Първо, никога няма да говоря за следващите ни стъпки [по този въпрос] и няма да говоря от името на моите колеги от Министерството на отбраната. Важно място в този въпрос се дава на консултациите с партньорите и съюзниците", заключи тя, без да опровергае по същество това твърдение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: „Северен поток-2“ внесе разкол в Европа

„Коммерсантъ“: „Северен поток-2“ внесе разкол в Европа

8 Февруари 2019 | 01:16 | Агенция "Фокус"
Москва/Берлин/Париж. „Северен поток-2“ внесе разкол в Европа, пише руският делови ежедневник “Коммерсантъ“.
Изграждането на газопровода "Северен поток-2" може да бъде предмет на открит конфликт между най-влиятелните страни от ЕС - Франция и Германия. Париж, който досега заставаше на страната на Берлин, внезапно даде да се разбере, че ще подкрепи измененията в Директивата за газовите доставки на ЕС. Тяхното приемане няма да спре проекта, но може да го забави и да постави под въпрос възвръщаемостта. В най-лошия случай "Газпром" ще може да използва само половината от капацитета на газопровода, което ще даде на Украйна предимство в предстоящите преговори за транзита на руски газ от 2020 г. насам.
Постоянни представители на страните от ЕС ще обсъдят на 8 февруари в Брюксел промяна в газовата директива, която е насочена срещу проекта „Северен поток 2“. Интрига на срещата направи неочаквано изявление на френското външно министерство на 7 февруари, че Париж "ще подкрепи" приемането на измененията, противно на предишната позиция на страната. Първоначално германският Suddeutsche Zeitung писа за подобна възможност в същия ден. Представителят на френското външно министерство подчерта, че преговорите с Германия, основният поддръжник на "Северен поток-2" в ЕС, за измененията ще продължат.
Немските медии бързо разпалиха конфликта с информацията, че френският президент Еманюел Макрон отказва да посети Конференцията за сигурност в Мюнхен в средата на февруари. Но техните собствени източници твърдят, че това решение е било взето по-рано, а според френския вестник Le Figaro френският президент е отменил всички чуждестранни посещения до средата на март във връзка със ситуацията в страната. Възможността за обсъждане на евентуални недоразумения между лидерите на Франция и Германия бе преди две седмици в Аахен, където Еманюел Макрон и Ангела Меркел подписаха ново споразумение за сътрудничество между двете страни в допълнение към споразуменията от 1963 г.
Във френската преса новините бяха коментирани доста сдържано. Така водещото икономическо издание Les Echos отбелязва, че промяната в "тоналността" на Париж може да се дължи на разногласия между Министерството на външните работи и Министерството на икономиката и финансите на Франция, както и заплахи за въвеждане на санкции на САЩ срещу газопровода. Позицията на Вашингтон по проекта наистина става все по-твърда: на 7 февруари, постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд,и посланиците в Дания Карла Сендс и Германия Ричард Гренел написаха статия за Дойче Веле, в която подчертаха, че изграждането на газопровода ще повиши чувствителността на Европа към "руската тактика" на енергийно изнудване.

Въпросните изменения следва да разширят нормите на Третия енергиен пакет на ЕС до офшорни газопроводи от трети държави. Въпреки че бяха подготвени още през 2017 г., осиновяването беше забавено, тъй като България и Австрия, които председателстваха ЕС през 2018 г., оставиха документа под масата.

Но от 1 януари председателството премина в Румъния, след което процесът продължи с невероятна скорост - на 9 януари бе подготвен преработен проект на изменения и сега те ще се гласуват от постоянните представители. Те трябва да решат дали да преразгледат променените и да ги придвижат към Европейския парламент. Профилната комисия на Европейския парламент вече ги одобри през 2018 г., но в предишното издание. Ако измененията бъдат приети, ще започне т. Нар. Тристранен процес - процес на координация между представителите на Съвета, Европейския парламент и Европейската комисия. Тогава Съветът и Европейският парламент трябва да гласуват в подкрепа на измененията, така че те да станат закон.
Досега Германия успешно блокира началото на този процес, като се позовава, наред с други неща, на негативното мнение на адвокатите на Съвета на ЕС относно предишната версия на измененията. Но ако Франция се присъедини към поддръжниците на измененията, Германия, заедно със своите съюзници по този въпрос, Австрия, Белгия, Холандия, Гърция и Кипър вече няма да могат да блокират тяхното по-нататъшно разглеждане. Ситуацията можеше да бъде спасена от неутралната позиция на Италия, твърдят източници на "Коммерсантъ", но като цяло те са песимистични.
Това гласуване е момента на истина за противниците на „Северен поток-2“. Още през май ще се проведат избори за Европейски парламент, след което ще започне процесът на смяна на състава на Европейската комисия - ако не започнете процеса на одобряване на измененията преди средата на февруари, то шансовете за приемането им през тази година са съвсем малки. В края на 2019 г. трябва да се положи поне първата тръба на газопровода, което ще го прехвърли към категорията на съществуващите проекти - за тях измененията предвиждат много по-мек режим на регулиране. Източници на изданието в Брюксел казват, че дори ако поддръжниците на газопровода загубят на 8 февруари, те ще се опитат да забавят по-нататъшната координация. Така Германия може да поиска нова правна експертиза, която Румъния, за да ускори процеса, реши да не провежда на този етап.
Ако започне процесът на изменение, това може да засегне позицията на Дания, която остава единствената страна, която все още не е дала разрешение на „Газпром“ да постави тръба в изключителната й икономическа зона в Балтийско море. Формално, Дания не може да откаже да издаде разрешително, но няма конкретна времева рамка за предоставянето му. Ако „Газпром“ не получи разрешение до средата на годината, това ще се отрази на момента на приключване на проекта.

Ако измененията бъдат приети в сегашния си вид, обяснява Мария Белова от „Вигон Консултинг“, "Газпром" ще трябва да се откаже от функцията на оператора на газопровода и да го прехвърли на независима компания. Също така, монополът ще бъде принуден да изостави 50% от капацитета на газопровода. Никой друг не може да изнася газопровод от Русия, а в резултат на това „Северен поток 2“ може само да бъде натоварен наполовина (както беше при „Северен поток 1“, за който ограниченията бяха отменени едва през 2017 г.). Тогава периодът на възвращаемост на проекта ще бъде съмнителен, както и възвращаемостта от 4,5 милиарда евро, които европейските компании ще инвестират в газопровода. Дори 50% лимит за мощност няма да бъде катастрофа за "Газпром", тъй като може да кандидатства за изключение, както при първия "Северен поток". Но това означава неизбежно запазване на транзита през Украйна и ще укрепи позицията на Киев за преговори това лято.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Заради различията с Германия по „Северен поток 2“, Макрон няма да отиде на форума в Мюнхен

ТАСС: Заради различията с Германия по „Северен поток 2“, Макрон няма да отиде на форума в Мюнхен

7 Февруари 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Франция Еманюел Макрон внезапно отмени участието си на предстоящата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността (15 – 17 февруари) на фона на разногласията с Берлин по въпроса за реализацията на проекта „Северен поток 2“, съобщи в четвъртък вестник Suddeutsche Zeitung, като се позова на собствени източници, предава ТАСС.
Според плановете, на 16 февруари в Мюнхен Макрон и германския канцлер трябваше да излязат със съвместно заявление пред участниците в авторитетния форум. Френската страна обоснова решението си с това, че работният график на държавния глава не му позволява да вземе участие в конференцията. В действителност, отказът да се изкаже заедно с Меркел „винаги е символичен сигнал“ за това, че се случва „постепенно отчуждаване“ на ключовите съюзници в ЕС, цитира думите на доверено лице на Макрон изданието.
Немският вестник отбелязва, че буквално в четвъртък е станало известно, че Франция има намерение да гласува за приемане на поправки в Газовата директива на ЕС, предвиждащи разпространяване на ключови принципи за регулиране на европейския газов пазар върху тръбопроводи, извън пределите на Съюза, включително и на „Северен поток 2“. По този начин Париж не застана на страната на Берлин, който е категорично против промяна на директивата. Гласуването ще се състои в петък.
Предвид това, че Берлин и Париж наскоро се договориха да засилят взаимодействието си в ключови области и подписаха Аахенския договор за сътрудничество, решението на френските власти да не подкрепят Германия за „Северен поток 2“ бе много неочаквано.
На международната Мюнхенска конференция по въпросите на политиката по сигурността ще вземат участие около 40 държавни глави и премиери, включително канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Конференцията ще бъде открита от министрите на отбраната на Германия и Великобритания Урсула фон дер Лайен и Гавин Уилямсън. Очаква се и правителствена делегация на САЩ, в която ще бъде и държавният секретар Майк Помпео. Русия, както се очаква, ще бъде представлявана на форума от външния министър Сергей Лавров. Участниците в конференцията ще обсъдят редица въпроси от международния дневен ред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Ангела Меркел не вижда опасност за германската независимост заради руския газ

Die Welt: Ангела Меркел не вижда опасност за германската независимост заради руския газ

7 Февруари 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел не вижда опасност за Германия от доставките на руски природен газ, отбелязва националният ежедневник Die Welt.
Германия „при никакви обстоятелства не зависи единствено от Русия“, подчерта лидерът на коалицията в Берлин в рамките на среща с правителствените ръководители на страните от Вишеградската четворка, която се провежда в Братислава.
Изявлението на Меркел е свързано с проекта „Северен поток-2“. До зависимост няма да се стигне, ако „едновременно диверсифицираме“ доставките на природното гориво, подчерта германският канцлер, визирайки изграждането на терминали за втечнен природен газ в страната. Същевременно тя припомни, че при последната си среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин е получила уверението, че „Украйна ще остане и занапред транзитна държава за руския газ“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американските посланици в Германия, Дания и ЕС призоваха за приемането на поправките срещу „Северен поток-2“

ТАСС: Американските посланици в Германия, Дания и ЕС призоваха за приемането на поправките срещу „Северен поток-2“

7 Февруари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Посланиците на САЩ в Германия, Дания и при Европейския съюз – Ричард Гренел, Карла Сандс и Гордън Сондлънд призоваха партньорите на ФРГ да приемат поправките в Газовата директива, предвиждаща въвеждането на ключови принципи в регулирането на европейския пазар. Съответният призив дипломатите отправиха в стратия за Deutsche Welle, цитирана от TACC.
Според американските посланици проектът „Северен поток-2“ ще направи Европа още по-уязвима „за руския шантаж в енергийната област“. Съгласно думите им, зависимостта на ЕС от природния газ на Русия създава рискове за Европа и за Запада като цяло.
По-рано най-тиражираният германския вестник - Die Sueddeutsche Zeitung съобщи, че Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“.
Припомня се, че на 8 февруари страните от ЕС ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет). Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей  Рябков: Русия е отворена за предложения на САЩ за нов договор за контрол над въоръженията

Сергей Рябков: Русия е отворена за предложения на САЩ за нов договор за контрол над въоръженията

7 Февруари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще бъде готова да обмисли нови предложения от САЩ за подписването на ново, по-широко споразумение, което да замени Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, предава Reuters.
Русия излезе от ДРСМО през уикенда, след като САЩ обявиха, че ще се изтеглят от него в шестмесечен срок, ако Москва – съгласно думите на Вашингтон, не прекрати нарушенията му.
Миналата седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяв, че би искал да проведе преговори с цел създаването на нов договор за контрол над въоръженията. „Разбира се, видяхме изявлението на президента Тръмп за възможността за нов договор, който може да бъде подписан в красива стая, и че този договор трябва да включва и други страни като участници. Очакваме с нетърпение това предложение да бъде направено конкретно и да бъде поставено на хартия или по друг начин...", подчерта Рябков на пресконференция в Москва, като поясни, че към настоящия момент САЩ не са изпратили на Москва предложения за нов пакт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Франция ще се противопостави на Германия по въпроса за „Северен поток-2“

Die Sueddeutsche Zeitung: Франция ще се противопостави на Германия по въпроса за „Северен поток-2“

7 Февруари 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Берлин. Франция ще се противопостави на ФРГ по въпроса за съдбата на проекта за газопровода „Северен поток-2“, поставяйки под въпрос бъдещето му, съобщава най-тиражираният германския вестник - Die Sueddeutsche Zeitung, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.
„Не искаме да засилваме зависимостта си от Русия и едновременно с това да нанесем ущърб на страни от Европейския съюз като Полша и Словакия“, цитира изданието един от източниците си. Съгласно думите му, „Северен поток-2“ вече е довел до многобройни „стратегически проблеми“ между Брюксел и Москва. В същото време изданието подчертава, че нито в Париж, нито в Брюксел не са потвърдени намеренията на Франция.
Припомня се, че на 8 февруари страните от ЕС ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет). Съгласно корекциите, предложени през 2017 г. от Европейската комисия, към газопроводите на трети страни следва да се прилагат правилата на вътрешния пазар, преди всичко да се забрани доставчикът на природен газ да бъде едновременно с това и оператор на газопровода. Ако промените бъдат приети, реализирането на проекта за „Северен поток 2“ ще бъде сериозно затруднено, тъй като доставчик и оператор е руският енергиен гигант „Газпром“.
Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността. Към края на януари тази година предложението на ЕК бе подкрепено от 12 държави.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Шойгу постави задача да се създаде сухопътна версия на „Калибър“ до 2020 година

ТАСС: Сергей Шойгу постави задача да се създаде сухопътна версия на „Калибър“ до 2020 година

5 Февруари 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Наземен вариант на системата „Калибър“ с морско базиране с крилата ракета с голям обсег трябва да бъде разработен до 2020 година, а в този срок трябва да бъде създадена наземна система с хиперзвукова ракета с голям обсег, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.
„Генералният щаб представи на Върховния главнокомандващ списък от мероприятия, които той одобри. В течение на 2019-2020 година ние трябва да разработим наземен вариант на системата „Калибър“ с морско базиране с крилата ракета с голям обсег, която се представи добре в Сирия. В тези срокове ние трябва да създадем наземна ракетна система с хиперзвукова ракета с голям обсег, заяви във вторник Шойгу на тематично съвещание в руското МО.
Тези мерки се реализират във връзка с това, че от 2 февруари САЩ преустановиха изпълнението на своите ангажименти по Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). „В същото време те работят активно над създаването на ракета с наземно базиране с обсег на стрелбата повече от 500 километра, което излиза извън пределите на договорните ограничения. Във връзка с това президентът на Русия постави задача на Министерството на отбраната да предприеме ответни огледални мерки“, поясни Шойгу.
По думите на министъра, „използваните ракети с морско и въздушно базиране в наземен вариант ще позволи да бъдат съкратени съществено сроковете на производството на новото ракетно оръжие и обемите на неговото финансиране“. „Освен това“, отбеляза той, „е важно да увеличим обсега на стрелбата на разработваните сега наземни ракетни системи“.
Шойгу е наредил на заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко да започне работата в най-кратки срокове.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Излизането на САЩ от ДРСМО може да доведе до ерозия на други договори за контрол над въоръженията

Foreign Policy: Излизането на САЩ от ДРСМО може да доведе до ерозия на други договори за контрол над въоръженията

4 Февруари 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Според редакцията на американското списание Foreign Policy излизането на САЩ от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), който е основополагащ за европейската сигурност в периода след края на Студената война, може да доведе до ерозия на други споразумения за контрола над въоръженията.
Изданието привежда мнение на анализатори, според които решението на Доналд Тръмп за излизане от ДРСМО може да засили способностите на Вашингтон да даде отговор на нарастващите заплахи както от страна на Русия, така и от страна на Китай. Според някои експерти излизането на САЩ от договора може да помогне на страната за по-ефективното сдържане на военната мощ на Китай в Азия в областта на неядрените въоръжения. Припомня се, че Пекин никога не е бил страна по ДРСМО, което му е дало възможност да увеличи арсенала си от неядрени оръжия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Москва се отнася спокойно към високомерието на Запада

Сергей Лавров: Москва се отнася спокойно към високомерието на Запада

4 Февруари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Москва вижда нежеланието на западните страни да водят диалог на равни начала в различните формати, но се отнася спокойно към това високомерие, заяви в понеделник руският министър на външните работи Сергей Лавров в рамките на реч в Киргизко-руския славянски университет в Бишкек, предава ТАСС.
По неговите думи, Русия се застъпва за установяването на контакти между Евразийската икономическа комисия и Европейската комисия, ОНД (Общността на независимите държави) и Европейския съюз, Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) и НАТО. „Виждаме нежеланието на западните колеги да общуват на равни начала в различните формати“, посочи Лавров. „Отнасяме се спокойно към това. Високомерието и чувството за собствено превъзходство не са били в полза на никого“.
„Ще дойде време и животът ще постави всичко на мястото му“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония съжалява за ситуацията около Договора за ракети със среден и малък обсег

ТАСС: Япония съжалява за ситуацията около Договора за ракети със среден и малък обсег

4 Февруари 2019 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Токио. Япония счита за нежелателно прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), но разбира мотивите на САЩ. Това съобщи на пресконференция в Токио главният секретар на правителството Йошихиде Суга, предава агенция TACC.
Вестник Asahi писа, че окончателното прекратяване на този документ ще доведе до разполагането на нови американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион и може да постави Япония, на чиято територия има военни бази на САЩ, в центъра на конфронтацията между Вашингтон и Пекин. Изданието отбелязва, че договорът е възпиращ за САЩ, докато Китай непрекъснато увеличава броя на своите ракети със среден обсег.

Перовд и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фонд за стратегическа култура: Какво ще донесе на Европа изтеглянето на САЩ от ДРСМО

Фонд за стратегическа култура: Какво ще донесе на Европа изтеглянето на САЩ от ДРСМО

4 Февруари 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Доналд Тръмп обяви 2 февруари за начало на процедурата за изтегляне на САЩ от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Това решение е взето отдавна. Обвинявайки Русия за многобройни нарушения на договора, като й дава период от 60 дни, за да се „поправи”, Вашингтон само подготви благоприятно за себе си международно обществено мнение, пише електронното издание на списание „Фонд за стратегическа култура“.
Но Русия не е недобросъвестен ученик, който може да бъде поставен в ъгъла, а след това задължен да коригира лошите оценки в рамките на два месеца и да спечели похвала от учителя. А президентът Доналд Тръмп със своите каубойски маниери не прилича на ментор.
Без съмнение, за Русия, степента на заплаха се увеличава в резултат на разполагането на най-новите американски ракети със среден и по-малък обсег по периметъра на нейните граници, които Пентагонът ще започне да се развива незабавно, ако още не е започнал. Това е очевидно. Всъщност американците покриват Европа с оръжията си. Не става дума за равенство: нито една руска ракета със среден обсег няма да достигне американския континент.
И тук е въпросът: какво мислят европейските им съюзници за оттеглянето на САЩ от Договора за ракетите със среден и малък обсег?
Съдейки по първата реакция на някои европейски политици, особено на „младите европейци”, те все още не мислят изобщо. Полският външен министър Яцек Чапутович заяви на 1 февруари, че разполагането на американски ракети с ядрени бойни глави в Европа ... ще бъде от полза за континента. Той не изключва възможността ядреният арсенал на НАТО да бъде разположен в Полша. Чапутович повтаря мислите на Бен Ходжис, бивш командир на американските сухопътни сили в Европа, който нарече Полша „ключа“ за сдържане на Русия. И в същото време полският министър кима към Москва: „Ние изобщо не искаме това, но всичко зависи от това какви действия ще предприеме Русия“.
Ако опита Москва да бъде забита в ъгъла, руските ракети няма да паднат на главата на Ходжис, а на главите на Чапутович и неговите сънародници.
Войниците на НАТО изпаднаха в истерия от разполагането на „Искандер“ в района на Калининград и Крим, въпреки че обхватът на този оперативно-тактически комплекс е по-малко от 500 км. Какво ще се случи, когато Русия започне да разполага повече ракети с голям обсег?
Европейците не бива да се изненадват, ако в скоро време Москва заяви, че разполагането на американския ракети със среден и малък обсег на континента, особено в близост до руските граници, ще се разглежда като пряка заплаха, а местата за настаняване ще се превърнат в потенциална цел за удари.
В същото време европейците трябва да знаят, че за превантивно-ответни удари Русия няма да чака. По примера, да кажем на Израел, който през последните години е извършил десетки удари срещу ядрени съоръжения в Иран, и удари срещу военни съоръжения в Сирия днес, въпреки че израелците не са във война с нито една от тези две страни. И такива действия са посрещнати с разбиране.
Руското ръководство бързо реагира на действията на американската администрация. На 2 февруари руският президент Владимир Путин на среща с руския външен министър Сергей Лавров и руския министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че Русия ще отговори огледално на решението на Съединените щати да се оттеглят от ДРСМО и също така ще спре участието си в договора. Държавният глава отбеляза, че Русия няма да бъде привлечена в скъпата надпревара за въоръжаване.
Това е напълно недвусмислен сигнал. Той е изпратен не само зад океана, но и в европейските столици. Друго нещо е дали сигналът ще бъде приет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Бундестага предложиха Русия да разположи спорните ракети извън пределите на Европа, за да спаси ДРСМО

РИА Новости: В Бундестага предложиха Русия да разположи спорните ракети извън пределите на Европа, за да спаси ДРСМО

3 Февруари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. В Бундестага бе предложено Русия да разположи новите ракети 9M729 зад пределите на Урал, тъй като подобно решение би помогнало за спасяването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирано от РИА Новости.
Според Родерик Кизеветер от ХДС и Ролф Мютцених от СДП, разполагането на новите ракети зад Урал ще извади Европа от зоната за ракетно нападение на 9М729. Според политиците това ще защити Европа от заплахата от нова надпревара във въоръжаването.
Депуатът от СДП специално отбеляза, че поради все по-гъстия противоракетен щит на НАТО, Русия е обезпокоена, че може да не успее да извърши ответен удар.
От своя страна Кизеветер заяви, че разполагането на 9M729 изисква внимателно наблюдение. Според него, ракетите могат да бъдат преместени за една нощ в западната част на Русия с железопътен транспорт или с камиони.
Освен това германските политици подчертаха, че в замяна на това Съединените щати могат да разрешат на Русия да инспектира ракетния щит в Румъния.
В същото време становищата на членовете на Бундестага се различават по действия в случай на разполагане на руски ракети в западната част на страната. От СДП смятат, че е невъзможно в Европа да се дислоцират допълнителни ракети със среден обсег, а от ХДС не изключват такъв сценарий, пише изданието

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин, АБВ: Българското правителство трябва да поиска Европа да влезе във функциите си на партньор и на САЩ, и на Русия

Ивайло Калфин, АБВ: Българското правителство трябва да поиска Европа да влезе във функциите си на партньор и на САЩ, и на Русия

3 Февруари 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Българското правителство трябва да поиска Европа да влезе във функциите си на партньор и на САЩ, и на Русия. Това каза на пресконференция Ивайло Калфин, член на националното ръководство на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Както стана ясно вчера, едновременно САЩ и Русия излизат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Още ноември АБВ сигнализирахме, че това поставя под напрежения цялата система за мир и стабилност в Европа. За съжаление, се стигна до момента – 2 февруари, когато и двете страни обявиха, че ще започнат процедури по излизане на договора“, заяви Калфин и посочи, че тези процедури би трябвало да продължат 6 месеца.
„Проблемът е, че това е единият от двата договора, сключени преди падането на Берлинската стена, които създават някаква предвидимост и сигурност в Европа. Което означава, че и САЩ, и Русия поемат ангажименти и отговорности за неразработка и неразполагане на подобни оръжия. Когато този договор бъде прекратен, остава действието на следващия, който изтича през 2021 г., след което отношенията в сферата на сигурността в Европа остават без никакъв договор. Ако това се случи, можем да очакваме разработване на доста съвременни оръжия, а те се създават, за да се използват или най-малкото, за да се разполагат. Тоест, всеки трупа военни арсенали, за да откаже противника да натисне копчето, защото може да очаква много сериозен ответен отговор – както беше по време на Студената война“, заяви Калфин. „Убеден съм, че ще има натиск, неизбежно е отказите от тези договори да не доведат до разполагане на ракети дори и с ядрено оръжие в Европа. Разпадането на международно-правната основа не чертае бляскави перспективи особено за страна като България, която е получател на сигурност – защото ние купуваме своята сигурност. И всичко това означава насочване на голяма част от националния доход към чужди икономики и нарастване на напрежението и несигурността в страната. Това е българският поглед към този проблем, той изглежда далечен, но това са отношения, които ще се развиват и на наша територия“, каза още той.
Калфин посочи, че АБВ предлага на правителството да изчисти позицията си по отношение на този договор и да поиска Европа да влезе във функциите си на партньор и със САЩ, и с Русия. „Би следвало най-малкото да се договори неразполагане на подобни оръжия на територията на Европа. Трябва да се обхване целият обем на оръжия, които могат да застрашат сигурността в Европа. Трябва да се потърси и по-широко участие на страни извън Европа, които да се включат в един такъв общ договор“, обясни той.
Агенция „Фокус“ припомня: САЩ и Русия обявиха, че замразяват изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (500 - 5500 км) от 1987 г., който е смятан за едно от десетте споразумения, на които се крепи международната сигурност и ядреното сдържане в света. Двете държави взаимно се обвиниха в тайното му нарушаване чрез разработване и въвеждане на въоръжение на модерни ракети и системи с наземно базиране. На 1 февруари САЩ официално обявиха, че спират да се съобразяват с договора, като президентът Доналд Тръмп посочи, че би искал нов договор, по който да преговарят всички заинтересовани страни, а не само САЩ и Русия. На следващия ден руският президент Владимир Путин заяви, че отговорът на Русия ще бъде огледален и и тя също ще прекрати участието си, но вратите за преговори остават отворени, докато САЩ „узреят“ за тях. В отговор на това на 3 февруари САЩ предаде на Русия своите условия за възобновяване на преговорите, в които се посочва искане за пълно и подлежащо на проверка унищожаване на руските ракети 9М729. Междувременно започна да тече 6-месечен срок за търсене на компромис между Москва и Вашингтон, след което на 2 август договорът окончателно ще спре да съществува.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ предадоха на Русия своите условия за възобновяване на преговорите по ДРСМО

ТАСС: САЩ предадоха на Русия своите условия за възобновяване на преговорите по ДРСМО

3 Февруари 2019 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон Условията, при които САЩ ще възобновят диалога с Русия по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обхват (ДРСМО), вече са предадени в писмен вид на Москва, предава ТАСС. За това в събота официален представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом е информирал кореспондента на ТАСС. Това е отговор на молбата му да се коментират думите на президента на РФ Владимир Путин, според които Москва ще пристъпи към преговори по ДРСМО, когато САЩ „узреят“ за това.
"Предадохме в писмен вид на Русия списък с конкретни стъпки, които може да предприеме, за да се върне към спазване на договора и да спаси ДРСМО. Само пълно и подлежащо на проверка унищожаване на руските ракети 9М729, на пускови установка и съпътстващо оборудване означава прекратяване на нарушенията от страна на Русия ", е заявил представителят на Белия дом в отговор на въпрос за готовността на Вашингтон на инициира начало на нов диалог за ДРСМО.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: НАТО не коментира решението на Русия за оттегляне от ДРСМО

TACC: НАТО не коментира решението на Русия за оттегляне от ДРСМО

2 Февруари 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО не коментира преустановяването на участието на Русия в Договора за премахване на ракети от среден и по-малък обсег (ДРСМО) в отговор на действията на САЩ. Това съобщи в събота за ТАСС пресслужбата на Aлианса.
"Нямаме какво да добавим по този въпрос към изявлението от 1 февруари, в което позицията на НАТО е напълно отразена", каза пресслужбата.
В петък, синхронно с обявяването на САЩ за прекратяване на изпълнението на задълженията си по Договора за ИНФ, от 2 февруари НАТО издаде подготвено изявление, в което напълно повтори тезата си преди шест месеца, че според секретни данни на Алианса Русия нарушава ДРСМО. Отговорността за едностранното оттегляне на Съединените щати от този договор, както и че процедурата, инициирана от Вашингтон за прекратяване на ДРСМО, все още не е завършена, Москва има шанс в рамките на шест месеца да унищожи своите крилати ракети 9M729 по проверим и прозрачен начин. " Алиансът заяви пълна подкрепа за решението на Съединените щати от всички страни от НАТО, след което заяви, че остава отворен "да продължи диалогът с Русия, когато действията на Руската федерация го позволяват".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Китай се обяви против едностранното излизане на САЩ от ДРСМО

ТАСС: Китай се обяви против едностранното излизане на САЩ от ДРСМО

2 Февруари 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай се противопоставя на едностранното оттегляне на Съединените щати от Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) и призовава Москва и Вашингтон да разрешат различията чрез диалог. Това се посочва в изявление, публикувано в събота от официалния представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република, Хен Шуан, цитиран от TACC.
"Китай се противопоставя на денонсирането на договора от Съединените щати. Призоваваме САЩ и Русия да разрешат своите различия чрез конструктивен диалог", се казва в документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пострадалите японци от атомните бомбардировки на САЩ са обезпокоени от ситуацията около ДРСМО

ТАСС: Пострадалите японци от атомните бомбардировки на САЩ са обезпокоени от ситуацията около ДРСМО

2 Февруари 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Жителите на японските градове Хирошима и Нагасаки, които пострадаха от американските атомни бомбардировки през 1945 година, са изразили безпокойство по повод решението на САЩ да преустанови задълженията си във връзка с изпълнение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват на действие (ДРСМО), предава ТАСС. Те призоваха Вашингтон да участва в международните усилия във въоръжаването.
"Като настоява Северна Корея да проведе денуклеаризация, САЩ се обявяват за ядрено разоръжаване. Но не проявяват последователност. Страната, която притежава ядрено оръжие, е длъжна да бъде и отговорна и да работи за неговото унищожаване", е заявил 88-годишният Дзюндзи Маки, който е преживял удара над Хирошима.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Япония, ако се прекрати ДРСМО, трябва да се изготви нов с участието на Китай

ТАСС: Според Япония, ако се прекрати ДРСМО, трябва да се изготви нов с участието на Китай

2 Февруари 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Токио. Японското правителство смята, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е изиграл голяма роля при съкращаване на въоръженията, предава ТАСС. Ако неговото действие бъде прекратено, ще е нужен нов документ. За неговата подготовка трябва да се привлекат и нови държави, в това число и Китай. Както се съобщава в събота на страницата на японското МВнР, това е обявил ръководителят на ведомството Таро Коно.
"ДРМСО изигра голяма роля и ние разбираме създалата се ситуация, която доведе до това, че САЩ да прекратят изпълнението на совите задължения по него. Въпреки това прекратяването на неговото действие е карйно нежелателно за целия свят“.
Коно е добавил, че в подобен случай Токио възнамерява „лично да допринесе в създаването на нова структура по разоръжаването. Според него обсъждането на такъв бъдещ документ трябва да става при участието на всички заинтересовани страни, включително Русия, САЩ и Китай ".
В петък Доналд Тръмп и Майк Помпео обявиха, че от 2 февруари Вашингтон спира да изпълнява задълженията си по ДРСМО, а след шест месеца ще излезе от него, ако Русия не предприеме мерки, за да се върне към неговото изпълнение..
Договорът беше подписан между СССР и САЩ през 1987 година и до юни 1991 г. задълженията по договора бяха изпълнени: СССР е унищожил 1846 ракети, а САЩ - 846.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА НОВОСТИ: Рогозин коментира думите на външния министър на Полша за американските ракети

РИА НОВОСТИ: Рогозин коментира думите на външния министър на Полша за американските ракети

2 Февруари 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Москва. Генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира казаното от ръководителя на полското външнополитическо ведомство Яцек Чапутович за разполагането в Европа на американски ядрени ракети, предава РИА НОВОСТИ. Агенцията припомня, че полският външен министър по-рано е дал интервю за сп. „Шпигел“ по този повод, в което заявява, че разполагането на американски ядрени ракети и военен контингент в Европа отговаря на европейските интереси. След това от МВнР на Полша обявиха, че германското издание е изопачило думите на министъра.
Рогозин е написал в Туитър по този повод: "Трябва много силно да мразиш Полша и полсикя народ, за да направиш подобни изявления?".
В петък президентът Тръмп заяви, че от 2 февруари Вашингтон започва процедура по оттегляне от Договора за ракетите със среден и малък обхват, сключен с Русия. Държавният секретар Майк Помпео обяви, че документът ще бъде разтрогнат, „ако Русия не се върне към пълно и контролирано спазване на Договора в рамките на шестмесечен срок".
В последните години Москва и Вашингтон редовно се обвиняват взаимно за неговото нарушение. Руският външен министър Сергей Лавров говори за това, че страната му има съвършено сериозни въпроси към САЩ за неговото прилагане и от тяхна страна.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп иска нов и по-широкообхватен договор за ракетите със среден и по-малък обсег

Reuters: Доналд Тръмп иска нов и по-широкообхватен договор за ракетите със среден и по-малък обсег

1 Февруари 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че би искал да сключи нов Договор за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО) с по-широк кръг участници от САЩ и Русия, предава Reuters.
"Важно е, че едната страна не го е спазила. Ние съблюдавахме, а другата страна не го направи. И докато не започнат да изпълняват задълженията си, ние няма да бъдем единствените, които го правят", каза президентът на САЩ.
"Надявам се, че ще можем да съберем всички в една голяма и красива стая и да сключим ново споразумение, което ще бъде много по-добро. Определено бих искал това да се случи", добави президентът. "Така че, докато не стигнем до нещо, за което всички сме съгласни, не можем да се поставим в губеща позиция и да ограничим това, което правим, докато другите не направят същото и не се съобразят със споразумението "- подчерта Тръмп.
В същото време той обърна внимание на важността на "привличането на други страни" към нов договор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с напускането на САЩ от ДРСМО

МВнР на Русия: Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с напускането на САЩ от ДРСМО

1 Февруари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва си запазва правото да реагира и да предприеме мерки във връзка със спирането от страна на Вашингтон на 2 февруари на изпълнението на задълженията му по Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова в програмата "60 минути" на телевизионния канал "Россия-1", цитирана от TACC.
"Ако американската страна най-накрая формира становището си и се оттегли от ДРСМО, Москва си запазва правото да реагира съответно. Естествено, това ще бъде направено", каза дипломатът.
Оттеглянето на САЩ от ДРСМО е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от международни правни задължения в различни области, каза Захарова. "Всъщност, това е само една част от общата американска концепция за прекъсване и излизане от голям брой международни споразумения", отбеляза тя. "Следователно въпросът е не само за оттеглянето от този договор, не става въпрос за Китай или други международни фактори за сигурност. Това е стратегия на Съединените щати да се оттеглят от своите международни правни задължения в различни области. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ напускат ДРСМО на 2 февруари

AFP: САЩ напускат ДРСМО на 2 февруари

1 Февруари 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати заявиха в петък, че ще излязат от Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО) поради предполагаеми нарушения от страна на Русия, която предупреди за нова надпревара във въоръжаването в отговор, предава AFP.
Вашингтон казва, че нова руска ракетна система със среден обсег нарушава ДРСМО, но САЩ визират и ракетите, притежавани от Китай, тъй като пактът от 1987 г. ограничава Съединените щати и Русия, но не и Китай.
Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати прекратяват задълженията си по ДРСМО от събота и започна процес за изтегляне в рамките на шест месеца.
Подписан от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов, договорът забрани ракети за наземни удари с обхват от 500 до 5,500 километра и сложи край на опасното натрупване на бойни глави в Европа, припомня агенцията.
"Съединените щати напълно се придържат към ДРСМО повече от 30 години, но ние няма да останем ограничени от неговите условия, докато Русия представя неточно действията си," каза Тръмп в изявление.
Държавният секретар Майк Помпео заяви, че Съединените щати, които официално обявиха загрижеността си преди два месеца, са повдигали посоченото от американската страна нарушение на договора с Русия повече от 30 пъти.
"Нарушението на Русия поставя милиони европейци и американци в по-голям риск, има за цел да постави САЩ в неблагоприятно положение и това подкопава шансовете на нашите двустранни отношения в по-добра посока", каза Помпео.
Той обаче подчерта, че Съединените щати все още са готови да разговарят с Русия с надеждата, че Договорът ще бъде спазен.
"Съединените щати се надяват, че можем да възстановим отношенията си с Русия на по-добра основа, но Русия трябва да промени курса на дестабилизираща дейност, не само по този въпрос, но и за много други," каза Помпео, цитиран от агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Русия не можа да убеди САЩ да се придържа към Договора за ракети със среден и малък обсег

Известия: Русия не можа да убеди САЩ да се придържа към Договора за ракети със среден и малък обсег

1 Февруари 2019 | 01:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Оттеглянето на САЩ от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) сериозно подкопава системата за международна стабилност и поставя под въпрос останалите споразумения за контрол на оръжията, съобщава руският вестник Известия. Това каза председателят на Комитета по международните въпроси към Съвета на Федерацията Константин Косачев. Унищожаването на ДРСМО може да бъде последвано от отказа на американците да продължат Договора за Ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, който изтича през 2021 г. От политическите кръгове във Вашингтон обясниха за Известия, че ръководството на страната все още не е взело решение за бъдещото „стратегическо“ споразумение.
На 2 февруари изтича 60-дневният ултиматум на САЩ към Русия за Договора за ракети със среден и малък обсег. Въпреки опитите на Москва да намери изход от ситуацията и да запази договора, който служи като една от основите на системата за сигурност в Европа повече от 30 години, споразумението ще престане да действа.
Както обясни заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, дори след няколко кръга преговори с американския заместник-държавен секретар Андреа Томпсън, не е постигнат напредък. Според него причината е „твърдата, ултимативна“ позиция на американската страна и следователно „отговорността за това, което се случва е изцяло във Вашингтон“. Дипломатът отбеляза, че 60-дневния ултиматум предполага, че решението за оттегляне от договора е взето отдавна, а Съединените щати не са имали желание да намерят решение на проблема.
Въпреки позицията на САЩ за Русия е важно да покаже на международната общност своя ангажимент към задълженията си, както и да предприеме мерки, които биха помогнали за предотвратяване на окончателното оттегляне на САЩ и пълното унищожаване на ДРСМО. От политическа гледна точка стъпките на Москва ще се възприемат правилно само ако са реципрочни, уверен е ръководителят на международния комитет на Съвета на Федерацията. Въпреки че, според него, конкретни препоръки могат да бъдат дадени само от военни експерти, въз основа на реалните нужди на руската сигурност в променените условия.
Оттеглянето на САЩ от ДРСМО сериозно подкопава системата за международна стабилност, добави Константин Косачев. Проблемът е, че унищожаването на този договор донякъде лишава от смисъл удължаването на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия и има тревожно предчувствие, че през 2021 г. той ще повтори съдбата на ДРСМО.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde (Франция): НАТО и Русия се опитват да се откажат от ДРСМО

Le Monde (Франция): НАТО и Русия се опитват да се откажат от ДРСМО

28 Януари 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО и Русия се опитват да се откажат от Договора за ракети със среден и малък обсег, уверени са в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde.
Изданието публикува статия, посветена на последното заседание на Съвета НАТО-Русия, проведен миналия петък, 25 януари. „Провалът му не е изненада за никого“, подчертават от редакцията.
Подчертава се, че срещата не е довела до постигане на компромис, който да спаси договора от 1987 г. Преговорите, проведени по-рано в Женева между руски и американски официални лица, също завършиха без успех.
САЩ ще излязат от ДРСМО на 2 февруари, а американският президент Доналд Тръмп най-вероятно ще получи подкрепа на съюзниците си от НАТО за решението за изтеглянето на страната му от договора. Припомня се, че именно на тази дата изтича ултиматумът, който страните от Алианса дадоха на Москва за „връщане към съблюдаването“ на споразумението.
„Договорът е в опасност, ситуацията е сериозна. Русия не възнамерява да променя позицията си“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Москва на свой ред призова в американците да се откажат от своя „безотговорен" план за разполагане на система за противоракетна отбрана в космоса. Руските власти осъждат също западните ракети, използвани за тестване на пробива на отбранителни системи, „но те не нарушават договора", твърди Столтенберг.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Handelsblatt: САЩ  отново поискаха Германия да спре строителството на „Северен Поток-2“

Handelsblatt: САЩ отново поискаха Германия да спре строителството на „Северен Поток-2“

27 Януари 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. САЩ отново поискаха ЕС и Германия да спрат изграждането на газопровода "Северен поток-2“, пише неделното издание на германския вестник Handelsblatt, цитиран от TACC.
"Сега е моментът за действие", e заявил представител на американската администрация за изданието. По думите му ЕС трябва да положи активни усилия, преди Русия да получи възможността да окаже огромно влияние върху европейските си партньори. "Искаме проектът да бъде спрян", - отбелязват във Вашингтон.
"Ако тръбопроводът бъде изграден, Европа ще загуби важно пространство за действие по отношение на Русия," са уверени в САЩ. "Потвърждаваме нашето искане, нашите европейски партньори трябва да предприемат мерки, за да гарантират собствената си енергийна сигурност и да осигурят непрекъсваемо снабдяване с газ през Украйна," е заявил за изданието източника от американската администрация. Освен това от там подчертават, че някои мерки в тази посока в САЩ се считат за недостатъчни.
В същото време събеседникът на вестника е съобщил, че писма с заплахи за санкции, които са изпратени на германски компании от посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, "не са били предназначени за широката общественост".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Президентът на Австрия разкритикува САЩ за натиска срещу „Северен поток-2“

„Известия“: Президентът на Австрия разкритикува САЩ за натиска срещу „Северен поток-2“

27 Януари 2019 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Москва/Виена. Александър Ван дер Белен, федералният президент на Австрия, разкритикува позицията на САЩ по отношение на газопровода „Северен поток-2“, като отбеляза, че Вашингтон се отнася към Евросъюза „като към колония“, пише вестник „Известия“.
«Американското правителство се отнася към Евросъюза и към отделни негови страни-членки, като към колония“, руският всекидневник цитира австрийския вестник Standard.
Според австрийското издание думите на президента Белен се отнасят и да действията на САЩ по въпроса с иранската ядрена сделка. За излизане от договора за ядрената програма на Иран американският президент Доналд Тръмп обяви през май 2018 година, а след това Вашингтон въведе санкции срещу Техеран.
Против проекта „Северен поток-2“, с който се цели да се осигури надеждна доставка на газ за Европа, са се обявили страните от Прибалтика, Полша, Украйна, която се страхува да не изгуби възможността за транзит през нейната територия на руското гориво, а също и САЩ, които планират да продават на ЕС своя шистов газ.
Вашингтон призова Европа да се откаже от газопровода и заплаши със санкции фирмите, които участват в проекта по неговото изграждане.
Австрия обяви, че САЩ не са способни да спрат строителството на „Северен поток-2“
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Полша Моравиецки: Не можем да спрем „Северен поток 2“, Русия е световна сила, а Германия четвъртата икономика, как да им забраниш?

Премиерът на Полша Моравиецки: Не можем да спрем „Северен поток 2“, Русия е световна сила, а Германия четвъртата икономика, как да им забраниш?

26 Януари 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Москва.. Вече не може да бъде попречено на строителството на „Северен поток 2“, призна полският премиер Матеуш Моравиецки в интервю пред местното издание Inertia.
Както отбеляза политикът, строителството на газопровода не може да бъде спряно, защото Русия е световна сила, а Германия е четвъртата икономика в света.
При това Моравиецки подчерта, че счита реализацията на проекта за „егоистична“. По неговите думи, трябва помощ от съюзниците, които ясно да се изкажат против „Северен поток 2“.
На въпрос от журналиста, може ли нещо да се направи срещу руско-германския газопровод, полският премиер отговори:
„Да се надяваме, но нека бъдем честни – това са две могъщи страни, едната от които е световна сила – Русия, а другата – Германия, е четвъртата икономика в света – те са решили да построят газопровод. Ние мислим, че това е срещу европейските правила. Ние вярваме също, че това противоречи на гаранциите за сигурността на тази част от света, за Украйна, за Полша, и е егоистичен проект. Ние имаме нужда съюзниците ни да се изкажат ясно по въпроса. Точно по този начин се опитваме да действаме от няколко години – да накараме другите да критикуват този газопровод. Ще се върна отново на първото, което казах – това са две могъщи държави и, да кажем така, не е лесно да им се забрани нещо“, заяви Моравиецки по отношение на „Северен поток 2“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Швейцария разработва разплащателна система, която да заобиколи американските санкции срещу Иран

ТАСС: Швейцария разработва разплащателна система, която да заобиколи американските санкции срещу Иран

23 Януари 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Техеран. Швейцария работи по създаването на собствен междубанков канал за комуникация с Иран, който ще позволи да се заобиколят американските санкции срещу Техеран, предава иранската агенция Mehr, цитирана от TACC.
"Работим по нашия пряк финансов канал за комуникация между Швейцария и Иран, независим от европейския механизъм за СПП", е заявил швейцарският посланик в Иран Маркус Лайтнер.
Според него "швейцарската страна е убедена в необходимостта от спазване на условията на ядреното споразумение". Той подчерта, че "европейските страни се стремят да запазят Съвместния всеобхватен план за действие за иранската ядрена програма".
По-специално, за да продължи сътрудничеството с Иран във финансовата сфера, Европа работи по междубанков канал за комуникация като аналог на системата SWIFT (международна система за междубанков обмен на информация и разплащане), от която Техеран е изключен през ноември 2018 г. в резултат на натиска на САЩ.
"Въпреки че Швейцария не е член на Европейския съюз, ние следим отблизо процеса на създаване на механизъм за разплащания с Иран", добави посланикът.
На 21 ноември 2018 г. стана известно, че Иран и ЕС работят по създаването на междубанков канал за комуникация, за да заобиколят санкциите на САЩ срещу Техеран. Според наличните данни Германия или Франция, в частност, могат да регистрират механизма на тяхна територия. Иранската страна многократно е заявявала, че се надява да започне работа по аналога на SWIFT преди началото на 2019 г., но засега системата не е заработила.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Френско-германският договор е стъпка напред към „европейска армия“

Ангела Меркел: Френско-германският договор е стъпка напред към „европейска армия“

22 Януари 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Аахен. Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че новият френсо-германски договор за приятелство е стъпка напред към създаването на бъдеща общоевропейска армия, предава AFP.
Канцлерът посочи, че пактът цели да изгради френско-германска „обща военна култура“ и „допринася за създаването на европейска армия“.
В своята реч Меркел подчерта още, че Франция и Германия искат по-тясна политическа, икономическа и военна интеграция и че те трябват да работят и върху „обща военна индустрия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Германия възнамерява да доведе до край  строителството на „Северен поток-2“

„Независимая газета“: Германия възнамерява да доведе до край строителството на „Северен поток-2“

22 Януари 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Основните въпроси от енергоснабдяването на Европа се обсъждат в Брюксел с участието на Европейската комисия, Русия и Украйна, пише в днешния си брой руската „Независимая газета“.
В понеделник, 21 януари, започна вторият кръг от тристранните преговори между РФ, Еврокомисията и Украйна за съдбата на транзита на руски газ през Украйна след 2019 година.
Както е известно първият кръг преговори се проведе в Берлин през юли 2018 г. Тогава трите страни се договориха да създадат работна експертна група, която да обсъди всички въпроси, свързани с транзита на газа. Експертите се събраха два пъти през септември и разгледаха проблемите за управлението на украинската газопреносна система, елементи от украинското и европейското законодателство, тарифите за пренос на газ. Освен това те прецениха и какви ще са потребностите на ЕС от това гориво в следващите 10 години.
Сега Еврокомисията възнамерява да разбере, категорично и ясно, какви задължения поемат РФ и Украйна за самия транзит, като се има пред вид, че сега действащият договор между тях изтича в края на 2019-та. Това се казва в съобщението на Еврокомисията за новия преговорен кръг.
На входа на преговорите стоят германското правителство и фирмите, които участват в изграждането на „Северен поток-2“, които са подложени на мощен натиск от страна на САЩ. Американският посланик в Берлин Ричард Гренел в началото на януари разпрати писма до европейските компании с предложение да се оценят рисковете, свързани с проекта. После той публикува статия със събраните данни в известния аналитичен вестник на ФРГ Rheinische Post. Основният аргумент на посланика се свеждат до това, че „Северен поток-2“ застрашава възможността руски газ да се транзитира през Украйна.
Преди началото на втория кръг от преговори германският министър на икономиката Петер Алтмайер реши, че е нужно да направи специално изявление по този повод. Пред деловия германски вестник Handelsblatt той заяви, че «федералното правителство няма да се намесва в този процес, тъй като за това отсъстват правни основания. » „Този проект не е момченце“, каза Алтмайер.
Германският институт за изучаване на общественото мнение Forsa проведе допитване в средата на януари, за да разбере какви са нагласите сред обществото по отношение на „Северен поток-2“. Както съобщава германската информационна агенция n-tv, 91 процента от анкетираните възприемат изказванията на американския посланик като „недопустими и необичайни“. 77 на сто я приемат като шантаж по отношение на европейските фирми. Както отбелязва ръководителят на Forsa Манфред Гюлнер, «германците прекрасно разбират, че сблъсъците около проекта „Северен поток-2“ имат не политически характер (както се стараят САЩ да ги представят – бел. „Независимая газета“), а икономически.
Гюлнер отбелязва, че по-голяма част от гражданите на Германия си дават сметка, че в следващите години енергопотреблението в страната ще се увеличава и използването само на възобновляеми източници няма да може да покрие възникващите нужди. Мнозинството анкетирани е на мнение, че изчерпващите се източници в Норвегия и в други страни по-скоро могат да се компенсират от Русия, а не от САЩ.
В края на отминалата седмица председателят на руския Комитет по енергетика към Държавната дума Павел Завалний на специална пресконференция отговори на въпроса на „Независимая газета“, като обърна внимание на факта, че Русия ще продължи да използва украинската газопреносна система за да доставя синьо гориво за Европа. Освен с всичко друго, това се свързва и със значителното увеличение на неговото потребление в цяла Европа. По думите му, в противен случай Русия ще трябва да построи още един газопровод през Балтийско море – „Северен поток-3“ .

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.