НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Стотици специалисти по медицински грижи излязоха за втори път на протест с искане за по-високи заплати и по-добри услови на труд

София: Стотици специалисти по медицински грижи излязоха за втори път на протест с искане за по-високи заплати и по-добри услови на труд

21 Март 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Стотици медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори излязоха за втори път на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те твърдят, че исканията им към момента не са изпълнени, заради което от днес започват ежедневни протести. Сред техните искания са основната заплата да бъде в размер на две минимални работни заплати и да се подобрят условията на труд. Към протеста се присъединиха и представители на Национален синдикат „Защита“.
Професионалистите по здравни грижи издигнаха плакати с лозунги: „Не ни прокуждайте от Родината! Искаме да останем и работим ТУК!“, „Господа Депутати, спрете агонията на българското здравеопазване!“ и др.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях, в този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори. На 20 март се състоя нов среща, след която министърът на здравеопазването обясни, че е изпълнил ангажимента си към медицинските служители и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. Той отбеляза, че анализът налага два извода - сериозен проблем с недостига на кадри и това, че всяка болница работи по различни правила и принципи и няма механизъм за формиране на работната заплата. По думите му работната група ще се събере още на 26 март със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. „До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет“, каза здравният министър.
Въпреки това, медицинските сестри обявиха, че започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания

Омбудсманът Мая Манолова: Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания

21 Март 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Ще стоя зад медицинските специалисти, докато не бъдат изпълнени напълно справедливите им искания. Това каза пред журналисти в Кюстендил Мая Манолова, омбудсман на Република България, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Мая Манолова присъства на протест на медицинските специалисти в двора на болницата в града. По думите й за тези хора се сещаме, когато имаме нужда от помощ, когато ние сме в беда, а сега те имат нужда от помощ и от подкрепа.
„Мисля, че проблемите са трупани във времето, положението е нетърпимо и те трябва да бъдат решавани. Отговорността е за цялото общество”, каза Мая Манолова. По думите й исканото от страна на медицинските специалисти е напълно оправдано и то трябва да бъде дадено. Мая Манолова заяви, че през вчерашния ден тя е била заедно с представители на протестиращите при министъра на здравеопазването, където е начертан план за решаване на проблемите в тази област. Омбудсманът уточни, че незабавно ще започне изготвяне на правила в методика за формиране на възнагражденията на медицинските специалисти. Настояването е за минимална стартова заплата, върху която да се начисляват съответните добавки. По думите на Мая Манолова самата професия е безценна и държавата трябва да я подкрепи.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жана Павловска, Колегия на професионалистите по здравни грижи - Велико Търново: На протеста ще присъстват само тези медици, които не са на работните си места

Жана Павловска, Колегия на професионалистите по здравни грижи - Велико Търново: На протеста ще присъстват само тези медици, които не са на работните си места

21 Март 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Здравните работници във Велико Търново ще излязат на мирен протест заради ниското заплащане и лошите условия на труд. Те подкрепят протеста на своите колеги от страната. В 15.00 часа ще се съберат на паметник „Майка България“ във Велико Търново за да изразят своето несъгласие с досега водената държавна политика спрямо специалистите по здравни грижи. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Жана Павловска, председател на Районната колегия на професионалистите по здравни грижи. Тя посочи, че на протеста ще присъстват само тези, които не са на работните си места, и увери, че медицинските сестри, акушерките и фелдшерите няма да спират работния си процес. Тя подчерта, че всички пациенти ще получат полагащата им се грижа в днешния ден.
Исканията на здравните специалисти са за двойно увеличение на заплащането на труда, без значение дали работят в общинска или държавна болница, почасово заплащане на нощния труд и допълнителни финансови бонуси за медицинските сестри и спешните реанимационни отделения. Те настояват и за равномерно разпределение на персонала в лечебните заведения и единния стандарти за работа, както и възможност за продължаващо обучение.
Жана Павловска посочи, че протестите ще продължат, докато не бъдат чути.

„Фокус“ припомня, че на 1 март здравните работници във Велико Търново поставиха сини лентички в знак на протест заради ниските трудови възнаграждения.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците

Министър Кирил Ананиев: Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците

21 Март 2019 | 08:19 | Агенция "Фокус"
София. Изваждането на едни пари сега означава да запазим всичките недостатъци на формирането на работна заплата на медиците. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с протеста на медицинските сестри. „Още от самото начало казах, че уважавам претенциите на медицинските сестри, дълбоко уважавам труда, който те полагат, оценявам тяхната роля в лечебния процес. Те искат да има предвидимост в тяхната работа“, каза Кирил Ананиев. Той посочи, че онзи ден е събрал директорите на държавните болници и специално е поставил въпроса за натиска върху медиците. „Беше ми казано категорично, че не е оказвано от тях натиск. Не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират“, обясни министър Ананиев.
Той припомни, че на 1 март е провел среща с медиците. „Доста конструктивен разговор проведохме. Установи се диференциация на заплащането на труда на специалистите по здравни грижи“, посочи Ананиев.
По думите му това не изглежда справедливо, защото няма принципни правила за формиране на работната заплата. „Това, което предложих и беше прието, е да разработим методика на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всички заведения за болнична помощ“, уточни министърът.
„Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, в болниците в смесено участие и общинските. Вчера медицинските сестри и всичките професионалисти по здравни грижи поставиха въпроса дали не трябва тези правила да се поставят и в частните болници“, допълни Ананиев. Той посочи, че е поел ангажимента да се срещне с Асоциацията на частните болници. „Мисля, че можем да достигнем до консенсус, тъй като и те имат интерес да има правила и ред при формиране на работните заплати“, допълни той. Според него изваждането на едни пари сега означава да запазят всичките недостатъци на формирането на работна заплата, които съществуват в момента. „Затова предлагам да направим тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили“, каза още Ананиев. По отношение на закона за съсловните организации, Кирил Ананиев заяви, че това е въпрос на парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Медицинските специалисти от града ще проведат протест в двора на многопрофилната болница

Кюстендил: Медицинските специалисти от града ще проведат протест в двора на многопрофилната болница

21 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В двора на многопрофилната болница ще се проведе протест на медицинските специалисти, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Протестът се организира в една от социалните мрежи. Той е насрочен за 12.00 часа в двора на болницата, очаква се на него да присъства и омбудсманът на Република България Мая Манолова. Сред исканията на медицинските специалисти са без търговски дружества в здравеопазването, както и еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – две минимални работни заплати за страната. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила. Връщане на медицинските стандарти и други.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти

21 Март 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти, който ще се проведе пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това съобщиха от пресофиса на Омбудсмана на Република България.
Днес омбудсманът Мая Манолова ще посети град Кюстендил, където ще участва в традиционния празник „Кюстендилска пролет“.
В 12.00 часа омбудсманът ще подкрепи медицинските специалисти от града, които се включват в националния протест с искане за по-достойни условия на труд и заплащане.
От 14.00 часа Мая Манолова ще участва в заседанието на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет, което ще се проведе в Министерството на труда и социалната политика, зала Пресцентър. Дневният ред на заседанието включва обсъждане на Правилника за прилагане на новия Закон за хората с увреждания и на Проекта на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите.
По-късно омбудсманът ще подкрепи и националния протест на медицинските специалисти, който се организира пред сградата на Министерството на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Медицинските сестри излизат на ежедневни протести от днес

Медицинските сестри излизат на ежедневни протести от днес

21 Март 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Медицинските сестри обявиха, че от днес започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев, ще се изпълнят. В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа. Протестни действия ще се проведат и в други градове от страната като: Варна, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен и др.
Заявката им дойде след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която се проведе вчера. Тогава той обясни, че е изпълнил ангажимента си към тях и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. По думите му два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата. Според него е налице трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души. Той обясни, че съвместно с министъра на образованието и науката е договорено увеличение на приема за медицински сестри със 150 души, което ще бъде държавна политика, а не еднократен акт. Освен това, с изменение на Наредбата за специализациите държавата се ангажира да изплаща стипендиите за обща медицина и педиатрия – дефицитни специалности, към които през последните години се наблюдава занижен интерес. Като друга стъпка за мотивиране на професионалистите по здравни грижи да останат и да практикуват професията си у нас министър Ананиев припомни приетото от Министерския съвет постановление за отпускане на 30 млн. лв. на общинските и областните лечебни заведения, като преобладаващата част от средствата е предназначена за увеличение възнагражденията на персонала.
Ананиев бе категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и др. Очаква се с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно да изготвят методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове. По думите на Ананиев работната група ще се събере още на 26 март и със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. „До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет“, каза вчера здравният министър.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях. В този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори. Според здравния министър Ананиев исканията на медицинските служите са напълно справедливи. По думите му обаче техните възнаграждения зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Кирил Ананиев подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райна Бояджиева, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – Варна: Умората и негативизма сред нашето съсловие се отразява пагубно на колегите и на работата им

Райна Бояджиева, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – Варна: Умората и негативизма сред нашето съсловие се отразява пагубно на колегите и на работата им

20 Март 2019 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Умората и негативизма сред нашето съсловие се отразява пагубно на колегите и на работата им. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Райна Бояджиева, председател на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна. Тя съобщи, че на 17 март Национален съвет на професионалистите по здравни грижи е внесъл отворено писмо до парламента, правителството и синдикатите, където са изложени основните проблеми и искания на здравните специалисти. Според Райна Бояджиева, липсата на решение може да доведе до затваряне на болници, тъй като те не могат да функционират без персонал. Тя съобщи, че поради ниското заплащане, много медицински сестри работят на повече от две места. По думите й част от исканията, споменати в писмото са: спазване на договореностите по Колективния трудов договор, политическо съгласие и воля за подобряване на условията на труд, както и дългосрочен план за здравните грижи в България.
„Не можем да допуснем един високо квалифициран труд на медицинска сестра, акушерка, лаборант да бъде сравняван с ниско квалифициран труд на останали работещи в системата. Естествено, нищо против нямаме никой, но все пак това е един високо квалифициран труд и той трябва да бъде възнаграден достойно“, обясни Райна Бояджиева. Според нея, договореностите за минимална работна заплата от 900-950 лв. не се спазва в цялата страна. „Тук във Варна може да се похвалим, че има лечебни заведения, където тези договорености са спазени и нека да бъде пример и за останалите лечебни заведения. Сега казват, че пари в системата има, но проблемите са в разпределението на тези средства. Нас не ни интересува кой ги разпределя, искаме да бъдат разпределени справедливо, за да могат колегите да получават достойни възнаграждения за труда си“, посочи още тя.
По думите й лошите условия на труд, ниските заплати и стреса водят до отлив на специалисти в страната, като според електронния регистър на членовете на асоциацията, голям брой от тях са отписани само през последната година. Според Райна Бояджиева много от квалифицираните здравни специалисти сменят професията с по-високо платена такава или заминават извън България. Според нея, това е ясен признак за кризисна ситуация, която изисква конкретни мерки и решения. Тя съобщи, че в момента върви подписка в лечебните заведения в цялата страна, като се планира тя да бъде предаде в Министерски съвет на 15 май. Тогава ще се проведе и пресконференция с председателите на всички регионални колегии по здравни грижи.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Предложих на протестиращите медицински сестри да направим справедлива методика за формиране и разпределение на средствата за персонал

Министър Кирил Ананиев: Предложих на протестиращите медицински сестри да направим справедлива методика за формиране и разпределение на средствата за персонал

20 Март 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Предложих на протестиращите професионалисти по здравни грижи да седнем заедно в рамките на не продължителен период от време и да направим методика за формиране и разпределение на средствата за персонал. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри, предаде репортер наАгенция „Фокус“. „Да създадем едни правила на базата, на които ръководителите на лечебните заведения за болнична помощ да разпределят по един справедлив начин ресурса, който имат за работна заплата и да има съотношение върху заплащането, което да съответства на вида на лечебното заведение“, отбеляза министър Ананиев. Според него тази методика трябва да отговаря на определената степен на трудност на полагане на труд.
„Да създадем една система, която да стимулира работещите в лечебните заведения и да стига справедливо до тези, които допринасят за приходите съответните лечебни заведения“, посочи той. До 30 юни ние имаме задължението да разработим медицинските стандарти, ние ще ги надграждаме, но на базата на определени правила“, изтъкна здравният министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От утре медицинските сестри ще протестират всеки ден

От утре медицинските сестри ще протестират всеки ден

20 Март 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Медицинските сестри обявиха, че от утре започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев ще се изпълнят. Това стана ясно след среща на медицинските сестри със здравния министър Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването в 15.00 часа.
Агенция „Фокус“ припомня: На 1 март медицински сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания. Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях. В този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори. Според здравния министър Ананиев исканията на медицинските служите са напълно справедливи. По думите му обаче техните възнаграждения зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Кирил Ананиев подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти на 21 март

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти на 21 март

20 Март 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова подкрепя националния протест на медицинските специалисти, който ще се проведе пред сградата на Министерството на здравеопазването на 21 март. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.
Утре, 21 март 2019 г., омбудсманът Мая Манолова ще посети град Кюстендил, където ще участва в традиционния празник „Кюстендилска пролет“.
В 12.00 часа омбудсманът ще подкрепи медицинските специалисти от града, които се включват в националния протест с искане за по-достойни условия на труд и заплащане.
От 14.00 часа Мая Манолова ще участва в заседанието на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет, което ще се проведе в Министерството на труда и социалната политика, зала Пресцентър. Дневният ред на заседанието включва обсъждане на Правилника за прилагане на новия Закон за хората с увреждания и на Проекта на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите.
По-късно омбудсманът ще подкрепи и националния протест на медицинските специалисти, който се организира пред сградата на Министерството на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев ще даде пресконференция в Министерството на здравеопазването

Министър Кирил Ананиев ще даде пресконференция в Министерството на здравеопазването

20 Март 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. От 17.00 часа в Министерството на здравеопазването министър Кирил Ананиев ще даде пресконференция във връзка с исканията на медицинските сестри и изпълнението на ангажиментите, поети към тях. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Спрете натиска върху медицинските специалисти

Омбудсманът Мая Манолова: Спрете натиска върху медицинските специалисти

19 Март 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Спрете натиска върху медицинските специалисти. Това се посочва в позиция на националния омбудсман Мая Манолова във връзка с информация за упражнен натиск и психически тормоз над професионалисти по здравни грижи, заради участието им в протестни действия.
Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на омбудсмана на Република България, за това че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.
"Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите от гр. София, гр. Варна, гр. Бургас, гр. Пазарджик, гр. Монтана, гр. Казанлък, гр. Габрово, гр. Велинград и др.", казва Манолова.
Предоставени са данни, включително аудиозаписи, за директни заплахи за уволнение, както и за други прояви на натиск. На следващия ден след участие в протеста, медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките ѝ началници за това, без да е инструктирана за новото работно място, а друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестни на какво законово основание.
"Има и сигнали, че в някои случаи, представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници", посочва Манолова.
"Като омбудсман подкрепям исканията на медицинските специалисти, намирам ги за напълно справедливи и настоявам да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания", казва още тя.
"Намирам за абсолютно недопустимо оказването на натиск под каквато и да е форма срещу хора, протестиращи в защита на своите права и професионални интереси. В този случай е без никакво значение дали административните ръководители споделят или не исканията на протестиращите.
Свободата на изразяване и правото на протест са закрепени в чл. 39 и чл. 43 от Конституцията на Република България. Искам да обърна внимание на всички, които са си позволили да посегнат на тези конституционни права, че такъв тип действия противоречат на Конституцията, поради което някои от тях са обявени за престъпления в Наказателния кодекс", добавя омбудсманът.
"Като омбудсман на Република България, отчитайки особената обществена опасност на подобен тип деяния, които заплашват или обезкуражават гражданите да упражняват конституционните си права, ще поискам от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме съответните законни действия.
Призовавам министъра на здравеопазването да излезе с официална позиция, в която ясно и недвусмислено да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях", казва още Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Медицинските сестри  от града отново излизат на протест на 21 март

Сливен: Медицинските сестри от града отново излизат на протест на 21 март

18 Март 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протест на медицинските сестри ще се проведе в Сливен на 21 март. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Надежда Маргенова, един от организаторите на събитието.
Протестът е насрочен за 15.00 часа пред сградата на Община Сливен. Вече е получено разрешение, заявени са 100 участници. „Надяваме се да съберем повече хора, не само медицински работници, но и хора,които ни подкрепят“, заяви Маргенова.
На митинга ще бъдат прочетени декларация с исканията на медицинските работници, както и декларации от подкрепящи ги пациентски организации.
В небето над Сливен ще бъдат пуснати сини балони, като символ на медицинските сестри, напуснали системата или страната.
Това е втори протест на медицинските специалисти в Сливен. Исканията им остават същите – достойно заплащане и подобряване условията на труд.
Идеята в Сливен да има палатков лагер няма да се реализира, заради натоварения график на медицинските сестри, много от които работят на две места, посочи Маргенова и допълни, че специалисти от Сливен ще се присъединят към своите колеги в палатковия лагер в столицата.
Специалистите по здравни грижи настояват за еднакви стартови възнаграждения, в размер на две минимални работни заплати, почасово заплащане на нощния труд, допълнително възнаграждение за работата в спешно или интензивно отделението и добавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2 % годишно. Сестрите се обявяват още за отпадане на търговския статут на болниците, за връщането на медицинските стандарти, както и за промяна в категорията труд и възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. В декларацията, изпратена и до премиера Бойко Борисов, се настоява също Колективният трудов договор да е задължителен за всички структури в системата, а не да има пожелателен характер.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Богомилова,  МБАЛ „Света Петка“ – Видин: Професионалисти по здравни грижи от болницата ще протестират отново на 21 март

Диана Богомилова, МБАЛ „Света Петка“ – Видин: Професионалисти по здравни грижи от болницата ще протестират отново на 21 март

13 Март 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Видин. Професионалисти по здравни грижи от МБАЛ „Света Петка“ – Видин ще протестират отново на 21 март, каза за Радио „Фокус“ – Видин Диана Богомилова, председател на дружеството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във видинската болница. Тя посочи, че те ще се присъединят към националния протест, насрочен за същата дата. „Искаме достойно заплащане на нашия труд и искаме цялостна промяна в здравеопазването. Настояваме болниците да престанат да бъдат акционерни търговски дружества и да се спази колективния трудов договор, според който медицинските средни специалисти в болницата трябва да получават 900 лв.“, заяви Богомилова. Тя допълни, че трябва де се остойности трудът на медицинските специалисти. Според нея той не е остойностен до момента като такъв. Диана Богомилова призова пациентите да подкрепят протеста на професионалистите по здравни грижи. Тя поясни, че дежурните специалисти по време на протеста ще работят в отделенията със сини лентички в знак, че се присъединяват към исканията на своите колеги.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова заяви категоричната си подкрепа към медицинските специалисти, те излизат на протест на 21 март

Омбудсманът Мая Манолова заяви категоричната си подкрепа към медицинските специалисти, те излизат на протест на 21 март

7 Март 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм категорична, че Вашите искания са абсолютно справедливи и Вашите права са в съответствие и в пълна хармония с правата на пациентите. Те също настояват за добре платени и достатъчно на брой медицински специалисти, които да полагат очакваната и качествена здравна грижа. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на среща в институцията, организирана по искане на медицинските специалисти, на която дойдоха медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти и фелдшери от цялата страна, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Манолова подчерта, че в институцията през времето са постъпвали много жалби по темата здравеопазване, както и че няма място в България, в което медицинските специалисти да не са поставяли проблемите си с цялата им острота. „Навсякъде ситуацията е една и съща – унизително подценяване на труда на медицинската сестра, акушерката, на медицинските специалисти и в резултат – недостиг на хора, които да работят, както и влошаване на качеството на медицинската грижа“, заяви Манолова. Според обществения защитник проблемът тръгва от клиничните пътеки и медицинските стандарти, където липсва остойностяване на минималната медицинска грижа, полагана от професионалистите по здравни грижи. „Има регламент, който изисква, определен брой лекари в съответните отделения по съответните специалности, но изискванията за определен брой сестри са пожелателни“, категорична бе Манолова. По думите й здравният министър Ананиев и управителят на НЗОК трябва да предприемат действия за създаването на ясен регламент на минималната медицинска грижа, предоставяна от специалистите по здравни грижи и остойностяването на труда им.
Тя допълни, че вчера е разговаряла със здравния министър Кирил Ананиев, който я е уверил, че работи по проблемите и е поел конкретни ангажименти и скокове за тяхното изпълнение.
Въпреки това на срещата стана ясно, че медицинските сестри и специалисти излизат на национален протест на 21 март 2019 г., като към тях на 25 март т.г. ще се присъединят и фелдшерите. От името на организаторите на протеста Мая Илиева благодари на омбудсмана и посочи, че разчитат на нея да бъде посредник между тях и управляващите. Професионалистите по здравни грижи настояват за достойни условия на труд, смяна на статута на лечебните заведения, осъвременяване на възнагражденията, получаване на поне две минимални работни заплати, промяна в Закона за съсловните организации, връщане на медицинските стандарти по специалности, изработени от съсловните организации, задължителен Колективен трудов договор за всички структури в здравеопазването и др.
Медицинските специалисти изтъкнаха, че в България работят близо 25 000 медицински сестри, но на системата са й необходими още 30 000, акушерките са 4 000, като са необходими още толкова. Според тях средната възраст на работещите е 55 години, а повече от 80% от завършилите специалност по здравни грижи няма да упражняват професията си, поради неадекватното заплащане, неуважението, проявата на насилие, неблагоприятните условия на труд и пр.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: За втори път медицински специалисти от града ще излязат на протест с искания за добри условия на труд и адекватно заплащане

Сливен: За втори път медицински специалисти от града ще излязат на протест с искания за добри условия на труд и адекватно заплащане

5 Март 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Сливен. За втори път медицински специалисти по здравни грижи ще излязат в Сливен на протест, съобщиха за Радио „Фокус“ – Сливен организаторите. Той ще се състои на 21 март, а исканията остават същите: добри условия за достоен труд и адекватно заплащане за него.
Медицинските сестри настояват да се промени статутът на лечебните заведения, те да не бъдат повече търговски дружества, да получават достатъчно пари, за да не се налага да работят на поне две места и чрез достойно заплащане да се привлекат млади специалисти, които в момента след завръщане бягат в чужбина.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Кметът Стефан Радев подкрепи исканията на медицинските специалисти, протестиращи в града

Сливен: Кметът Стефан Радев подкрепи исканията на медицинските специалисти, протестиращи в града

1 Март 2019 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев и заместник-кметът по „Хуманитарни дейности“ Пепа Чиликова се срещнаха с протестиращите медицински специалисти по здравни грижи в Сливен. Те разговаряха с хората, събрали се пред сградата на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Стефан Радев подкрепи исканията им. „Поздравявам ви за позицията, която имате. Трудът на хората, работещи в сферата на здравеопазването е много важен. Освен че имаме признателност като хора, тази признателност трябва да намира форма и в материално отношение. Знам, че не е достатъчно. Искам във всички сфери да се увеличават доходите. Убеден съм, че този диалог наистина ще подобри нещата към по-добро. Пожелавам ви успех, бъдете организирани, поставяйте вашите искания и съм сигурен, че ще се стигне до положителен резултат. Успех!“, заяви кметът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

МЗ и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците (ОБЗОР)

1 Март 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването и протестиращите медицински сестри се разбраха в срок от 20 дни отпуснатите пари за заплати да достигнат до болниците. До срещата се стигна, след като десетки медицински сестри се събраха пред сградата на министерството в София заради ниското заплащане и трудните условия в сектора.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев уточни, че е поискал да се направи анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. „Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви той по време на на срещата. Ананиев обясни, че на лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на НЗОК. „Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от минстерството, в т.ч. е и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите, ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.
Една от протестиращите медицински сестри - Дияна Чаушева, която работи в общинската болница в Девин, обясни, че по време на 20-дневния срок ще се разбере до каква степен биха могли да се решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново ще се проведат разговори. „Ще изчакаме този срок от 20 дни, но няма да спрем и няма да се откажем. Ще намерим и други форми на протест до постигане на резултата“, отбеляза Чаушева. Тя обясни, че срещата с министъра е била в положителна насока. „Имаме надежда, че ще ни чуят. Проблемите ги знаят, наясно са с тях, лошо е, че едно от първите ни искания за премахване на статута на болниците да не са търговски дружества, по мнение на министър Ананиев ще се постигне изключително трудно и без волята на законодателната власт това няма как да се случи. Но ние няма да се откажем“, коментира още тя. „Притесненията са за това, че няма разписани ясни аргументи, затова как ще се разпределят тези пари - те се отпускат за болницата, но там как ще се разпределят и каква част ще отидат за възнагражденията на служителите, не е ясно. Изразихме тези притеснения при министъра и той обеща, че ще следи стриктно парите и ще се срещне с директорите на лечебните заведения“, изтъкна още медицинската сестра.
Освен в София, протести на медицински сестри се проведоха и в други градове в страната, сред които Варна, Бургас, Кюстендил, Плевен, Пазарджик, Ямбол, Благоевград и др.
Агенция „Фокус“ припомня: Протестът на медицинските сестри беше организиран в социалните мрежи и се проведе в редица градове на страната. Шествието се осъществи, въпреки че на 28 февруари (четвъртък) министър-председателят Бойко Борисов и министър Кирил Ананиев се срещнаха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа“ д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. След срещата здравният министър обясни, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. Според него протестът е обявен, без да бъдат уведомени специалистите за това какъв ще бъде бюджетът на съответната болница и самите заплати, които ще получават те през тази година.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Първото нещо, което направих, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ

Министър Кирил Ананиев: Първото нещо, което направих, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ

1 Март 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. „Първото нещо, което направих в Министерството на здравеопазването, беше да поискам анализ за състоянието на човешкия ресурс в системата, защото той е най-важен за функционирането ѝ. Аз и екипът ми сме убедени в това, имаме подкрепата и на правителството, доказателство за което е решението на Министерския съвет да отпусне допълнителни 30 млн. лв., с които приоритетно да бъдат увеличени заплатите на медицинския персонал и най-вече тези на професионалистите по здравни грижи“, заяви министърът на здравеопазването на среща с представители на протестиращите медицински сестри, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„На лечебните заведения са изпратени разчетите на средствата, които те ще получат през тази година по линия на Националната здравноосигурителна каса. Изпратили сме им данните за средствата, които ще бъдат отпуснати от Министерството на здравеопазването, в т.ч. и допълнителният ресурс от 30 млн. лв.“, посочи министър Ананиев. Предстои ръководствата на болниците и синдикатите по места да постигнат консенсус за увеличаването на работните заплати. „Поемам ангажимент да съдействам това да се случи бързо, за да видим какво договаряне е постигнато и с колко са увеличени възнагражденията спрямо определените начални основни заплати в колективния трудов договор за специалистите по здравни грижи“, допълни още здравният министър. Двете страни се споразумяха това да се случи в срок от 20 дни. Министърът обеща на протестиращите, че веднага след като разполага с анализите ще ги запознае с данните и с последващите мерки, които МЗ ще предприеме.
Министър Ананиев обясни, че ще се срещне с директорите на всички болници с над 50% държавно участие в капитала, както и там, където е необходимо, ще разговаря с кметовете на общини, за да бъде процесът финализиран по-бързо.
По отношение премахването търговския характер на лечебните заведения Ананиев коментира, че екипът му споделя същото убеждение. Идеята е болниците да станат non-profit, което означава в случай на реализирани повече приходи от разходите, разликата да бъде реинвестирана в здравната система.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дияна Чаушева, медицинска сестра: Кирил Ананиев обеща да следи стриктно отпуснатите 30 млн. лв. за общински и областни болници и да се срещне с директорите им

Дияна Чаушева, медицинска сестра: Кирил Ананиев обеща да следи стриктно отпуснатите 30 млн. лв. за общински и областни болници и да се срещне с директорите им

1 Март 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Министър Кирил Ананиев обеща да следи стриктно допълнително отпуснатите 30 млн. лв. за общински и областни болници и да се срещне с директорите на лечебните заведения. Това каза главната медицинска сестра Дияна Чаушева от общинската болница в Девин, след среща с министър Кирил Ананиев, на която медицинското съсловие е представило своите конкретни искания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тези 30 млн. лв. бяха отпуснати от Министерството на здравеопазването за увеличение на заплатите, работещи в общинските и областни болници. „Връчихме подписката и нашите искания на министъра. Дадохме си срок от 20 дни, в които да се разпределят парите, отпуснати преди няколко дни, за да достигнат до болниците. През това време ще се види в крайна сметка, докъде биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти и след което отново ще се проведат разговори“, обясни тя. „Ние ще изчакаме този срок от 20 дни, но няма да спрем и няма да се откажем. Ще намерим и други форми на протест, до постигане на резултата“, отбеляза Диана Чаушева. Тя обясни, че срещата е била в положителна насока. „Имаме надежда, че ще ни чуят. Проблемите ги знаят, наясно са с тях, лошо е, че едно от първите ни искания за премахване на статута на болниците да не са търговски дружества, по мнение на министър Ананиев ще се постигне изключително трудно и без волята на законодателната власт това няма как да се случи. Но, ние няма да се откажем“, коментира още тя. „Притесненията са за това, че няма разписани ясни аргументи, затова как ще се разпределят тези пари, те се отпускат за болницата, но там как ще се разпределят и каква част ще отидат за възнагражденията на служителите, не е ясно. Изразихме тези притеснения при министъра и той обеща, че ще следи стриктно парите и ще се срещне с директорите на лечебните заведения“, изтъкна още медицинската сестра.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Медицинските специалисти по здравни грижи от града подкрепиха националния протест на своите колеги от цялата страна

Добрич: Медицинските специалисти по здравни грижи от града подкрепиха националния протест на своите колеги от цялата страна

1 Март 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. Медицинските специалисти по здравни грижи от Добрич подкрепиха националния протест на своите колеги от цялата страна като се събраха в обедните часове пред сградата на Общината, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. Елена Алексиева, медицинска сестра в отделението по анестезиология и интензивно лечение в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич, представи позицията и исканията на своите колеги: „Първото изискване, което имаме, е болницата ни да не е търговско дружество. От там нататък започват всички други промени. Искаме основното ни възнаграждение да бъде уеднаквено във всички отделения, като стартово да започваме на минимум две основни работни заплати в България. Друго, което искаме да променим за нас, е да ни се заплаща почасово, особено нощния труд. Той променя нашите биоритми и проваля нашето здраве. Ние не можем да бъдем адекватни спрямо нашата цел, която имаме – да сме милосърдни и да помагаме в здравните грижи и обгрижването на пациентите ни. Искаме да бъде приет колективният трудов договор изцяло национално, да е рамков, всичко да бъде точно и ясно по правила. С всички тези неща искаме да постигнем едно уважение на обществото към нас и ние към него. Никога няма да можем да бъдем всеотдайни, когато сме подценявани от цялото общество“.
Протестиращите задават риторичния въпрос: на какво ниво са дебатите по проблема? Към исканията се добавя и това за самостоятелна сестринска практика, както и кинезитерапевтична такава. Желае се също допълнително възнаграждение за отделенията, които полагат интензивни грижи. Настоява се също за преструктуриране по стандартни правила. Специалистите по здравни грижи признават, че в момента се работи много трудно при липса на кадри, проблем, който съществува и в МБАЛ – Добрич. Протестът в града беше многоброен, което е знак за солидарността на специалистите по здравни грижи с всички техни колеги от страната.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Част от протестиращите медицински сестри провеждат среща с представители на Министерството на здравеопазването

София: Част от протестиращите медицински сестри провеждат среща с представители на Министерството на здравеопазването

1 Март 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
София. Част от протестиращите медицински сестри провеждат среща с представители на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те бяха поканени от ресорното ведомство да проведат среща, в която да представят своите искания. Междувременно протестното шествие на недоволните медици продължава.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки медицински сестри протестират пред здравното министерство заради ниското заплащане и трудните условия в сектора

София: Десетки медицински сестри протестират пред здравното министерство заради ниското заплащане и трудните условия в сектора

1 Март 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Десетки медицински сестри протестират пред сградата на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Основните искания на медиците са за подобряване условията на труд и увеличение на заплатите в сектора. Проявата е организирана в социалните мрежи и се провежда в редица градове на страната. Шествието се осъществява въпреки, че на 28 февруари (четвъртък) министър-председателят Бойко Борисов и министър Кирил Ананиев се срещнаха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа“ д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. След срещата здравният министър обясни, че исканията на медицинските служите са напълно справедливи, но те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. Според него протестът е обявен, без да бъдат уведомени специалистите за това какъв ще бъде бюджетът на съответната болница и самите заплати, които ще получават те през тази година.
На професионалния си празник през миналата година медицинските сестри отново показаха своето недоволство от условията на труд и заплащането, което получават.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Лечебните заведения могат да решат да увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи със задна дата от 1 януари  2019 г.

Министър Кирил Ананиев: Лечебните заведения могат да решат да увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи със задна дата от 1 януари 2019 г.

1 Март 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Лечебните заведения могат да решат да увеличат заплатите на професионалистите по здравни грижи със задна дата от 1 януари 2019 г. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му в много от лечебните заведения ще се постигне стартова заплата за медици 900 лв., в други ще бъде близка до този размер. Според него това не е еднократен акт, а политика в средносрочен план. „В рамките на една-две или три години ние наистина ще стигнем до размери на заплати, които да бъдат достойни и да мотивират медицинските сестри“, обясни още министър Ананиев. Във връзка с двамата наказани за брошурата с целуващите се мъже в училище, министърът заяви, че засега само те са наказани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Решението с колко ще се увеличи възнаграждението на професионалистите по здравни грижи ще го вземе ръководството на болниците

Министър Кирил Ананиев: Решението с колко ще се увеличи възнаграждението на професионалистите по здравни грижи ще го вземе ръководството на болниците

1 Март 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Решението с колко ще се увеличи възнаграждението на професионалистите по здравни грижи ще го вземе ръководството на болниците. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С решението на Министерски съвет, с което се предоставиха допълнително 30 млн. лв., както и с разпределението на бюджета на НЗОК за болнична помощ, считам, че в лечебните заведения ще постъпи ресурс, който може да се използва преобладаващо за увеличение на заплатите на медицинския персонал в лечебните заведения, в това число и разбира се, на професионалистите по здравни грижи“, допълни Ананиев. Той уточни, че ще направи среща с лечебните заведения, на които той е принципал. „С моите познания в областта на финансите и икономиката мога да им помогна как да направят разпределението на разходите, така че да се използват най-ефективно тези средства“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Правителството предприема практически стъпки, за да удовлетвори искането на професионалистите по здравни грижи за по-високи заплати

Министър Кирил Ананиев: Правителството предприема практически стъпки, за да удовлетвори искането на професионалистите по здравни грижи за по-високи заплати

1 Март 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Правителството предприема практически стъпки, за да удовлетвори искането на професионалистите по здравни грижи за по-високи заплати. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание във връзка с протеста на професионалистите по здравни грижи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му право на професионалистите по здравни грижи е да протестират. "Всеки човек може да изразява своите желания пред обществото и да си ги защитава. Също смятам, че специалистите по здравни грижи имат своите основания за искане на по-високи заплати. Подкрепям това тяхно искане и аз и правителството правим практически стъпки, за да ускорим този процес“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Медицински специалисти по здравни грижи от МБАЛ „Иван Селимински“ ще се включат в националния протест

Сливен: Медицински специалисти по здравни грижи от МБАЛ „Иван Селимински“ ще се включат в националния протест

1 Март 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Сливен. Медицински специалисти по здравни грижи от МБАЛ „Иван Селимински“ ще се включат в националния протест на колегите си. Точно в 12.00 часа те се събират пред сградата на Община Сливен, за да заявят исканията си за получаване на по-добри условия на труд и достойно заплащане за него. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен медицинската сестра Атанаска Костадинова – председател на Организацията на медицинските специалисти по здравни грижи към областната болница. Организаторите на протеста призовават колегите си, които са дежурни в деня на националния протест, да ги подкрепят като закачат синя лента на ревера си в знак на солидарност.
Сред основните искания на медицинските специалисти по здравни грижи са еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – две минимални работни заплати за страната, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила. Освен това те настояват и за регламентиране на сестринска и кинезитерапевтична практика и промяна в категорията на труд. Нощен труд, допълнително заплащане за работа в Спешно отделение и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, е друго искане на медицинските специалисти.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Пред сградата на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък ще се проведе протест на медицинските специалисти по здравни грижи

Стара Загора: Пред сградата на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък ще се проведе протест на медицинските специалисти по здравни грижи

1 Март 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Пред сградата на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ в Казанлък ще се проведе протест на медицинските специалисти по здравни грижи от Казанлък от 12.00 до 14.00 часа, като част от националните протестни действия, съобщиха за Радио „Фокус” от здравното заведение. Протестът ще се проведе с искания за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила, в зависимост от натовареността, връщане на медицинските стандарти, почасово заплащане на нощен труд, допълнително заплащане за работа в Спешно отделение и Отделение по анестезиология и интензивно лечение, клас прослужено време 1,2% на година, Колективният трудов договор на национално ниво да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването, промяна в категорията труд.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе в града

Пловдив: Протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе в града

1 Март 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протест на медицинските специалисти по здравни грижи ще се проведе в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на протестните действия. Протестът е национален и ще се проведе за времето от 12.00 до 13.00 часа, като протестиращите медицински специалисти в Пловдив ще се съберат пред сградата на Общината. Сред исканията на медицинските работници са да няма търговски дружества в здравеопазването, еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата, също допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила. Протестиращите искат още връщане на медицинските стандарти, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година, възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика, както и промяна в категорията труд.
Протести ще се проведат днес също в градовете София, Бургас, Варна, Добрич, Кърджали, Момчилград, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Сливен, Стара Загора, Троян и Трявна. В тези градове медицинските специалисти ще напуснат работното си място за времето на протеста. В някои градове протестиращите няма да преустановяват дейността си, а ще се включат в протеста с лентички и подписка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Андрей Кехайов, ЮЕМФ: Протестите на медицинските сестри няма да решат проблемите в здравеопазването, необходими са решения и преструктуриране на системата

Доц. д-р Андрей Кехайов, ЮЕМФ: Протестите на медицинските сестри няма да решат проблемите в здравеопазването, необходими са решения и преструктуриране на системата

1 Март 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. Протестите на медицинските сестри няма да решат проблемите в здравеопазването, необходими са решения и преструктуриране на системата. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточно-европейския медицински форум (ЮЕМФ). „Без съмнение здравната система има изключителни проблеми, които не са от сега. Те се натрупаха с времето и понеже не намериха своето решение, днес те ескалират и в тази връзка отговорното поведение е да се потърсят най-правилните решения, защото системата има нужда от обективен анализ. Необходима е промяна, която трябва да се реализира с общи действия, диалог и правилна политика. Преди 12 години, след приемането на България в ЕС, беше повдигнат проблемът с човешките ресурси и кризата в здравната система. В понеже всичко е въпрос на планиране, няма как днес да разрешим проблемът, защото причините за недостига на кадри са много“, обясни доц. д-р Андрей Кехайов. Той каза още, че проблемът с кадровия дефицит е сериозен, тъй като има диспропорции. Той даде за пример, че в сливенския регион липсват дори и общопрактикуващи лекари, а в големите градове са съсредоточени над 50% от специалистите. Регионалните политики означават обективно отчитане на потребностите и ситуациите в регионите, обясни доц. Кехайов. Необходимо е нещата да бъдат планирани така, че системата от спешната помощ до лечебното заведение да функционира устойчиво, добави президентът на Югоизточно-европейския медицински форум.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силвия Кирова, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи - Смолян: Медицинските сестри в града ще подкрепят протеста на колегите си в страната

Силвия Кирова, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи - Смолян: Медицинските сестри в града ще подкрепят протеста на колегите си в страната

1 Март 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Смолян. Медицинските сестри в Смолян ще подкрепят протеста на колегите си в страната със сини лентички с надпис „Протест“. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Силвия Кирова от Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Смолян. По думите й заради големия кадрови дефицит, медицинските сестри в Смолян нямат физическа възможност да протестират в работно време. Тя отбеляза, че като цяло техните искания съвпадат с исканията на всички колеги в страната. „Основното е за достойни условия на труд и заплащане. Искаме диференцирано заплащане в зависимост от тежестта. Искаме задължително да се спазват заложените в колективния трудов договор договорености и те да бъдат еднакви за цялата страна. Сключва се национален колективен договор и заплатите приети на това ниво не са еднакви във всички населени места. Когато за страната беше 760 лв., ние тук получаваме 540 лв.“, поясни Кирова. Тя подчерта, че голяма част от медицинските сестри в Смолян работят поне на две места като дават половинка или четвъртинка съвместителство, за да може да бъдат направени графиците и за да изкарат допълнително средства. Даването на допълнителни дежурства се отразява и на здравословното състояние на работещите и на качеството на здравните грижи, посочи Кирова. Тя уточни, че средната възраст на медицинските сестри от Смолян е 55 години. „През миналата година в Смолян, към Софийския университет завършиха доста медицински сестри, но около 10 започнаха работа в болницата, като дойдоха и няколко колежки от София. Като цяло няма желаещи за тази професия, защото тя не е атрактивна, ниско е заплащането“, коментира Кирова. Тя допълни, че протестът е организиран в социалните мрежи, а не от Българската асоциация на професионалисти по здравни грижи. „Колегите са решили спонтанно за този протест, тъй като на 12 май м. г. отбелязахме нашия празник с протест през министерството. Тогава имаше съответни искания, които бяха весени в Министерски съвет и Министерството на здравеопазването. Започнало е някакво развитие по определени проблеми, но всичко е с много бавни темпове. Търпението вече е изчерпано и колегите са се организирали в социалните мрежи и всички повсеместно ги подкрепяме. Които могат ефективно, а други, които нямаме физическа възможност, ги подкрепяме с тези сини лентички с надпис „протест“, допълни Кирова. Тя посочи, че в зависимост от развоя на събитията, които се случат след протеста, ще се вземе решение за по-нататъшно действие. Кирова добави, че от Асоциацията има пусната и подписка, която е под надслов „Здравните грижи сега са нашето общо утре“ и ще тече до 15 март. Тя е отново за спасяване на най-многобройното съсловие в системата на здравеопазването. „Ние официално искаме политическо съгласие за достойни условия на труд и заплащане, спазване на договореностите в колективния трудов договор и дългосрочна стратегия за здравните грижи до 2030 г. Да има определени срокове и отговорни институции, ангажирани с това. Едната подписка е за медицински специалисти, а другата е за граждани, които ни подкрепят“, поясни Кирова. Тя допълни, че има абсолютна масовост на всички медицински специалисти от региона от Смолян, Мадан, Златоград, Девин и Рудозем, като подписката е подкрепена и от много пациенти и граждани, които идват в болницата за прегледи или свиждане.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Професионалисти по здравни грижи от МБАЛ “Света Петка“ ще протестират с искане за достойно заплащане за труда

Видин: Професионалисти по здравни грижи от МБАЛ “Света Петка“ ще протестират с искане за достойно заплащане за труда

1 Март 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Видин. Професионалисти по здравни грижи от МБАЛ “Света Петка“ ще протестират с искане за достойно заплащане за труда. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Видин Диана Богомилова, председател на Регионалната организация на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Тя посочи, че медицинските специалисти ще излязат в 12.00 часа пред сградата на болницата за да заявят своите искания – достойно заплащане за труда. През целия ден дежурните медицинските специалисти ще работят в отделенията. Те ще имат сини лентички в знак на съпричастност към протеста. Работните заплати във видинската болница на медицинските сестри са около 600 лв.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Медицински работници от областта излизат на протест в центъра на града

Кърджали: Медицински работници от областта излизат на протест в центъра на града

1 Март 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Медицински работници от област Кърджали започват протест от 12.00 часа на площад „Освобождение“, в центъра на града. Това съобщиха от Регионалната колегия на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Кърджали, предаде кореспондент на Радио "Фокус". Ниското заплащане и условията на труд са основните причини за кадровите проблеми в областта, особено в по-малките общини от региона на Източните Родопи. Протестиращите искат стартово заплащане поне две минимални работни заплати и регулиране на извънредния труд. От началото на 2019 трябваше да се повиши заплащането на медицинските сестри на 900 лв., но администрациите, особено на малките общински болници, не могат да си позволят да изплатят средствата. Организаторите на протеста заявяват, че ако в срок до 1 април няма реална промяна, те ще продължат до Деня на здравния работник – 7 април, както и след това. Декларация ще бъде изпратена до Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова. Исканията, изложени в декларацията са: да няма търговски дружества в Здравеопазването,за еднаква основна заплата за всички специалности, независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността), да се върнат медицинските стандарти, нощният труд да е допълнително заплатен за работа в Спешно и ОАИЛ, за клас прослужено време да се дава 1.2% на година, възможност за регламентирана сестринска практика, промяна в категорията труд и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Медицински сестри излизат на протест

Медицински сестри излизат на протест

1 Март 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Медицински сестри излизат на протест с искане за по-добри условия на труд и по-високо заплащане. Протестът се организира в социалните мрежи и е с начален час 12.00. В столицата протестиращите ще се съберат пред сградата на Министерството на здравеопазването. Прояви са организирани и в други градове в страната, като на повечето места протестите ще се проведат пред сградите на общините. В четвъртък премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разговаряха с вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ „Подкрепа” д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. След срещата Ананиев заяви, че исканията на специалистите по здравни грижи са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията и подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагането на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. По думите му протестът е обявен, без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. Министърът припомни още, че правителството е отпуснало допълнително 30 млн. лв. за общинските и областните болници, като по-голямата част от средствата е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите. Съсловната организация и синдикатите подкрепиха исканията на медицинските сестри, но се разграничиха от протеста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С отпуснатите от правителството 30 млн. лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на работещите в общинските и областните болници (ОБЗОР)

С отпуснатите от правителството 30 млн. лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на работещите в общинските и областните болници (ОБЗОР)

28 Февруари 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. С отпуснатите от правителството 30 млн. лв. ще бъдат увеличени възнагражденията на работещите в общинските и областните болници. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов, вицепрезидента на КНСБ д-р Иван Кокалов, федералния секретар на Изпълнителния комитет на КТ “Подкрепа” д-р Николай Кътев и председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в Министерски съвет. "Дълбоко оценявам и уважавам специалистите по здравни грижи. Техният труд се цени в цяла Европа. Ето защо политиката на Министерството на здравеопазването е насочена към стимулирането на младите хора да придобиват и практикуват тази професия у нас. Тази година съвместно с Министерството на образованието и науката сме предвидили увеличаване на приема за тези специалисти с около 150 души", заяви министър Ананиев. Той бе категоричен, че исканията на специалистите по здравни грижи, в това число и увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. По отношение искането за премахване търговския характер на лечебните заведения Кирил Ананиев обясни, че разговорите ще продължат в контекста на дебатите за новия здравноосигурителен модел.
„Заедно трябва да работим за справедливото разпределение на финансите на ниво лечебно заведение, за да може с наличния ресурс и с допълнителните средства от 30 млн. лв., които ще получат областните и общинските болници, да бъдат увеличени заплатите на целия медицински персонал“, подчерта здравният министър.
„Подписан е колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагането на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях. На този етап мога да заявя, че протестът е обявен без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. За съжаление проблемите са натрупвани с години, ние искаме да ги решим, но това трябва да се случва в спокойна обстановка и диалог. Предстои ни много съвместна работа“, посочи министър Ананиев.
„Констатираме, че в отделни лечебни заведения, най-вече в по-малките населени места не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници, по-голямата част от които средства е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите“, коментира още министърът.
Това потвърди и Милка Василева, която заяви още, че Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не е организатор на предстоящия протест. Инициативата за него е през социалната мрежа Фейсбук, а в основата му седят група медицински сестри. „Ние подкрепяме исканията, но не и организирането на протест. Начинът за решаването на проблемите е чрез диалог, а не чрез излизане на улицата“, коментира още Василева.
Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов посочи, че синдикатите не подкрепят протеста и също са на мнение, че проблемите се решават с диалог. „Само в няколко общински болници имаше желание за протест. Причината е, че в края на миналата година подписахме колективен трудов договор и към днешна дата в много лечебни заведения заложените в него параметри са достигнати. Благодарение на решението на Министерския съвет за отпускането на 30 млн. лв. ще се повишат заплатите и в общинските, и в областните болници. За съжаление групата-организатор във Фейсбук явно не е информирана за тези обстоятелства“.
„Исканията са справедливи, но нямаме участие в организацията на протеста. Трябва да направим така, че мениджмънтът на болниците да се съобразява с колективния трудов договор. Както каза премиерът, отпускат се все повече пари за здравеопазване, но те не стигат до лекари и сестри. Трябва заедно да работим именно в посока решаването на този проблем“. Това заяви федералният секретар на Изпълнителния комитет на КТ “Подкрепа” д-р Николай Кътев.
По-късно на пресконференция депутати от БСП припомниха, че партията от две години настоява за достойно заплащане на лекарите и специалистите по здравни грижи. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов коментира, че заплата на медицинските сестри е около 700 лв. и посочи, че това е на фона на около 1000 лв. увеличаване на депутатските заплати през последните години. "За пореден път управляващите не пожелаха да разгледат предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати със задна дата и тяхното намаляване. В кой друг сектор се увеличават така заплатите и за това ли работят управляващите“, попита Проданов. Депутатът от левицата проф. Георги Михайлов заяви, че в България на всеки 100 хил. души се падат около 450 медицински сестри. „А на 1 лекар според стандарта на ЕС трябва да отговарят от 2 до 4 сестри, а в България те са по-малко от 1 сестра“, коментира той. По думите му през последните 10 години 10 000 сестри са напуснали България, а над 15 000 са сменили своята професия или са напуснали. „Имаме сериозен дефицит на здравните специалисти, които са най-близо до хората. Възнагражденията, които получават специалистите по здравни грижи, са изключително ниски“, коментира проф. Михайлов и посочи, че това създава хаос в здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Водим добър диалог между ръководствата на лечебните заведения и медицинските специалисти

Министър Кирил Ананиев: Водим добър диалог между ръководствата на лечебните заведения и медицинските специалисти

28 Февруари 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Водим добър диалог между ръководствата на лечебните заведения и медицинските специалисти. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място навсякъде се говори за началните основни заплати. Освен тези начални основни заплати, в лечебните заведения се разпределят и сравнително големи размери за допълнително материално стимулиране. Някъде те надвишава основната заплата. В една голяма част от лечебните заведения този персонал е достигнал началните заплати. Разпределението на ресурса зависи в голяма степен от директорите на съответните лечебни заведения. Водим добър диалог между ръководствата на лечебните заведения и медицинските специалисти“, посочи Ананиев. По думите му след като бъдат запознати професионалистите по здравните грижи с разпределението на допълнителния ресурс по линията на НЗОК и МЗ ще могат да получат реална представа за доходите, които ще получават нататък. „Ресурсът е свързан с обема дейности, който извърша лечебното заведение. Поели сме ангажимент да помогнем както на държавните болници, така и на общинските и по един плавен начин да извършват своето преструктуриране“, допълни той. Министър Ананиев посочи, че ще анализират тяхната дейност от гледа точка на новите медицински дейности. „Няма нужда от протести, а от разговори, обсъждане, дебати с цел да постигнем най-доброто което е възложено, на базата на доброто разпределение на разходите на всяко едно лечебно заведение и да продължим напред. Предстои ни много съвместна и конструктивна работа. Ще поканя директорите на лечебните заведения“, каза още Кирил Ананиев.
Председателят на българската асоциация по здравни грижи Милка Василева изказа удовлетворението си от днешната среща. „Благодаря на премиера Бойко Борисов. Беше поставен въпросът така, както е. Това, което колегите искат, беше поставено пред премиера. Получихме неговото разбиране, че трябва да започнат още по-добри и качествени мерки. Информирала съм че повече от 30 000 медицински сестри вече липсват в страната. Имаме уверението на ръководството на МЗ, че ще се работи много активно по този въпрос. Ние като организация ще направим всичко възможно да направим добро представяне за привличане към нашата професия“, допълни Василева. Тя уточни, че ще направят информационна кампания сред колегите си, за да може да им се обясни същността в организирането на процеса на заплащането. „Има известни неясноти, особено в малките населени места. Работата за всички предстои, ще направим каквото е възможно и заедно с тях да търсим възможности за решение“, коментира тя и уточни, че протестът се организира от група колеги във „Фейсбук“. „Ние не организираме процес, ние го направихме миналата година и част от нещата, които поискахме вече са изпълнени. Ние подкрепяме исканията на колегите, но не организираме протест. Съгласна съм, че протест не трябва да има, защото диалогът е решението. Ние сме съсловна организация, а не синдикална“, добави тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Със 150 души сме предвидили увеличение на местата за студенти по здравни грижи

Министър Кирил Ананиев: Със 150 души сме предвидили увеличение на местата за студенти по здравни грижи

28 Февруари 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Със 150 души сме предвидили увеличение на местата за студенти по здравни грижи. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С МОН работим заедно и предвиждаме всяка година броят на хората, които ще завършат по професията здравни грижи, да се увеличава. За новата година сме предвидили увеличение с около 150 души. В системата на здравеопазването най-вече с медицинските сестри има проблеми. Те са натрупани с години, няма как за няколко месеца да бъдат решени. Една част от исканията им са свързани с управлението и функционирането на системата на здравеопазването. Готови сме на диалог с тях. Ще продължим дебата тази година и се надявам в крайна сметка да стигнем до общо решение, което да предложим на правителството и парламента“, заяви Ананиев. По думите му искат това да стане в спокойна конструктивна обстановка, професионални разговори. „Няма нужда от протести, те няма да доведат бързо до целите, които сме си поставили. Основното искане на професионалистите по здравни грижи е увеличение на заплатите. Тяхното решение за протести беше взето преди около 1 месец – тогава все още не бяха предоставени допълнителни 30 млн. лв. Сега в момента имаме подписан национален колективен трудов договор. Водят се разговори, договарят се заплати в съответните лечебни заведения. Тази седмица изпратихме на лечебните заведения техните бюджети. Тепърва предстои процеса на договаряне на заплатите. Разговорът можем да проведем, след като те са наясно с новите си възнаграждения“, каза още Кирил Ананиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Няма нужда от протести на професионалистите по здравни грижи, а от разговори, обсъждане и дебати

Министър Кирил Ананиев: Няма нужда от протести на професионалистите по здравни грижи, а от разговори, обсъждане и дебати

28 Февруари 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Няма нужда от протести на професионалистите по здравни грижи, а от разговори, обсъждане и дебати. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На тази среща бяха поканени нашите партньори – представителите на КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Дълбоко оценявам и уважавам професионалисте по здравни грижи. Нито една дейност без тях не може да започне и да завърши. Нашите професионалисти имат висок капацитет и затова се ценят навсякъде. Не мога да не отрека, че имаме проблем с човешките ресурси, както в цялата система на здравеопазването, така и при професионалистите по здравни грижи“, коментира Ананиев. По думите му политиката на Министерството на здравеопазването е насочена към стимулиране на хората, които желаят да работят в тази сфера.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Грозданова, МБАЛ – Девин: Дефицитът на лекари и медицински сестри е тревожен и сериозен проблем и трябва да се работи в тази посока

Радка Грозданова, МБАЛ – Девин: Дефицитът на лекари и медицински сестри е тревожен и сериозен проблем и трябва да се работи в тази посока

21 Февруари 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Девин. Дефицитът на лекари и медицински сестри е тревожен и сериозен проблем и трябва да се работи в тази посока. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Грозданова – управител на МБАЛ – Девин. По думите й, общинските болници са в периферията, трудно може да се мотивират млади лекари да започнат работа там. „Ние имаме един млад кадър, който в момента специализира. Надяваме се в тази посока, която дава право и наредбата на Министерството на здравеопазването за специализацията, болниците да се договарят за специализация и така да мотивираме местните кадри да се върнат и да поемат здравеопазването в нашата периферия на държавата“, поясни Грозданова. Тя отбеляза, че при медицинските сестри данните също са тревожни, защото наличните медицински сестри в болницата в Девин като възрастова структура са в тревожните нива, а няма нови попълнения. „Медицинските сестри са в предпенсионна и пенсионна възраст. Ще дойде един момент, в който голям брой от тях ще напуснат системата и малко трудно ще бъдат заместени с нови“, каза още Грозданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Грозданова, МБАЛ – Девин: Между 800 000 лв. и 1 млн. лв. са старите задължения на болницата

Радка Грозданова, МБАЛ – Девин: Между 800 000 лв. и 1 млн. лв. са старите задължения на болницата

21 Февруари 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Девин. Между 800 000 лв. и 1 млн. лв. са старите задължения на болницата в Девин. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Грозданова – управител на МБАЛ – Девин. Проблемите в лечебното заведение са тежки, защото за съжаление вече пета година вървим след възобновяване на дейността си след прекъсване от три години, което се оказа доста фатално. По думите й, това е едно тежко наследство. „Най-много продължават да ни тежат старите задължения защото те са съдебно признати с изпълнителни листове и това затруднява дейността ни. Благодарение на оперативната дейност, която извършваме, успяваме да не задлъжняваме и да изплащаме редовно възнагражденията и осигурителните вноски и лекарствата, но старите задължения много ни тежат. Там не може да намерим добро решение, тъй като болницата с тази дейност, която осъществява в момента трудно може да покрие тези стари задължения“, поясни Грозданова.
Тя припомни, че при отварянето на болницата през 2014 г са имали 1,6 млн. лв. дългове при предоставени 700 000 лв. субсидия от държавата. „Много от задълженията, 70-80 % от тях, бяха и съдебно признати и те са оскъпени с лихви и разноски. В действителност задълженията на лечебното заведение бяха много повече от 1,6 млн. лв. Към момента сумата е по-малка, защото ние покрихме част от тях с първоначалната субсидия от държавата. В последствие чрез споразумения с кредитори успяваме да погасяваме.. Имаше процедури за продажба на сградовия фонд, водили сме преговори, правили сме разплащания през годините. Старите задължения са намалени, но поддържат едни стойности от около 800 000 лв. и 1 млн. лв.“, уточни Грозданова.
Тя подчерта, че МБАЛ – Девин няма големи нови задължения. Има леко затруднение в ежедневната си дейност за ел. енергия, тъй като в зимния период се качват драстично разходите, тъй като лечебното заведение се отоплява на ток. „По отношение на лекарства и храна нямаме задължения. За лекарствоснабдяване имаме задължения за стария период, натрупани до 2010 г.“, каза още Грозданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Грозданова – МБАЛ – Девин: Дисбалансът в общинското здравеопазване идва оттам, че стойността на клиничните пътеки не се променя, а разходите непрекъснато се повишават

Радка Грозданова – МБАЛ – Девин: Дисбалансът в общинското здравеопазване идва оттам, че стойността на клиничните пътеки не се променя, а разходите непрекъснато се повишават

21 Февруари 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Смолян. Отпускането на допълнителна субсидия за общинските болници в страната с решение на Министерски съвет е една радостна и добра новина. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Грозданова – управител на МБАЛ – Девин. От общо 30 мл. лв., за общинските болници са 18 млн. лв., а останалите са за психиатричните структури и държавни болници, поясни тя. „18 млн. е добра цифра за общинските болници, защото това е нещо в правилната посока, тъй като общинското здравеопазване е първоначалното, на входа на системата, но повечето общински болници осигуряват медицинска дейност от първо ниво на компетентност по клинични пътеки, които може би са сред най-нископлатените. През годините клиничните пътеки са със стойност, която не се променя, а разходите се качват – минимална работна заплата, стойността на лекарствата и оттам идва този дисбаланс в общинското здравеопазване, затова отпусканите но допълнителна субсидия е добро решение тази година“, обясни Грозданова.
Тя допълни, че още не е ясно каква част от сумата ще бъдат предоставени за болницата в Девин, защото предстои те да бъдат разпределени съгласно методиката на финансиране, която се утвърждава ежегодно от Министерството на здравеопазването. „Таза методика ще е факт най-вероятно към края на март, началото на април. В нея МЗ се съобразява и с критериите, които се определят от Националното сдружение на общините в България. Критерии, по които там да попаднат болници от труднодостъпни райони, които лекуват рискови групи и други. Въпросът е, че се търси решение как да се включат и останалите общински болните, защото не всички са труднодостъпни“, посочи Грозданова. Общо общинските болници в страната са 71 и е справедливо всяка една от тях да получи част от допълнителното финансиране, каза още управителят на МБАЛ – Девин.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: 171 общински и областни болници ще бъдат подпомогнати от допълнително отпуснатите от правителството 30 млн. лв.

Министър Кирил Ананиев: 171 общински и областни болници ще бъдат подпомогнати от допълнително отпуснатите от правителството 30 млн. лв.

20 Февруари 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. 171 общински и областни болници ще бъдат подпомогнати от допълнително отпуснатите от правителството 30 млн. лв. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Към края на миналата година просрочените плащания на общинските и областни болници достигнаха 161 млн. лв., от които 126 млн. лв. в областните болници и 35 млн.лв. в общинските болници”, обясни той. Тези 30 млн. ще бъдат разпределени по следния начин: 18 млн. лв. се предоставят на общинските болници, на базата на преминалите болни, в това число и 71 болници, които са във високопланински, отдалечени и труднодостъпни населени места. 2 млн. лв. се отдават на заведенията, оказващи психиатрична помощ. Този ресурс ще отиде в 12 центрове за психично здраве и отделения към общинските и областни болници. Допълнителното финансиране ще бъде на база проведени лечения. 10 млн. лв. се предоставят за Спешна помощ, това са 41 лечебни заведения, от които 26 областни болници. Те ще са финансирани на базата на преминал брой пациенти, които не трябва да са били хоспитализирани в лечебно заведение“, обясни министър Ананиев. „171 общински и областни болници ще бъдат подпомагани по механизма, който ви обясних“, подчерта тoй, като уточни, че отделянето на средства за увеличение на заплатите на персонала ще зависи от ръководството на лечебното заведение.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Правителството отпуска допълнително 30 млн. лв. за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ

Министър Кирил Ананиев: Правителството отпуска допълнително 30 млн. лв. за осигуряване на равнопоставен достъп до медицинска помощ

20 Февруари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Днес на своето заседание Министерски съвет прие постановление, за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година в размер на 30 млн. лв., с цел осигуряване на равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ, в това число и на високопланинските отдалечени и труднодостъпни места. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите му тези средства са насочени към Спешната помощ, психиатричната помощ, общинските и областни болнични заведения. Ананиев обясни, че от направените анализи на дейностите на общинските и областни болнични заведения, е установено, че част от възложените им задължения не могат да бъдат изпълнявани заради недостиг на ресурси. „Освен това е необходимо да подсигурим по-адекватни заплати и възнаграждения на хората, които работят в общинските и областни болници, с оглед да ги мотивираме да изпълняват задълженията си качествено и стойностно“, посочи той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отпусна 30 млн. лева допълнително за заплати в общинските и областните болници (ОБЗОР)

Правителството отпусна 30 млн. лева допълнително за заплати в общинските и областните болници (ОБЗОР)

8 Февруари 2019 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък премиерът Бойко Борисов разпореди на здравното министерство да представи план за решаване на проблемите в общинското здравеопазване. Беше възложено да започнат анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. От началото на годината недоволството от недостига на средства изразиха работниците в общинските болници в Козлодуй, Пловдив и Карлово. След среща при Бойко Борисов в петък беше постигнато съгласие за увеличение на средствата за заплати в общинските и областните болници. Допълнителните средства ще бъдат 30 млн. лева - 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните. Така заедно с увеличението по бюджетите на Министерството на здравеопазването и на НЗОК болниците ще разполагат с 66 млн. лева повече тази година. Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че между 25 и 40% ще бъде увеличението на заплатите в общинските болници, а между 10 и 15% в областните. Освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой пациенти. Министърът съобщи, че ще се работи по преструктуриране на общинските заведения с цел повишаване на ефективността им. В следващите седмици предстои решаването на чисто технологични и организационни въпроси, които ще дадат възможност общинските болници да увеличат своя обем и обхват на дейност. Кирил Ананиев коментира, че ще подготви постановление за допълнителните средства, което може да внесе в Министерски съвет още в сряда. Той уточни, че парите за заплати в болниците ще дойдат от държавния бюджет, чрез преструктуриране на разходите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Червенков, МБАЛ – Асеновград: Не се прилага принцип на равнопоставеност в българското здравеопазване –

Д-р Иван Червенков, МБАЛ – Асеновград: Не се прилага принцип на равнопоставеност в българското здравеопазване –

8 Февруари 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Не се прилага принцип на равнопоставеност в българското здравеопазване. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив управителят на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Асеновград д-р Иван Червенков. По думите му, не може общопрактикуващият лекар да получава заплащане „на калпак“, защото обслужва съответен брой население, а лечебното заведение в същия район да получава не върху броя население, което обслужва, а по други критерии. „Уж живеем в равнопоставена държава, а няма равнопоставеност. Такава е системата“, коментира д-р Червенков. Той посочи, че е против лимитите на лечебните заведения, защото са определени по неясен принцип. „Трябва да се върви към промяна на цялостната система“, категоричен е той.
„Ние виждаме и друго неравноправие. Примерно, Министерството излиза с една методика в една година, която постоянно увеличава обема си. Непрекъснато влизат нови и нови дейности, които за жалост не засягат общинските болници. Засягат само университетските лечебни заведения, а парите от Министерството идват от всички нас, а от някъде другаде. Вече започнах да губя надежда, че нещо ще стане. Хубаво е, че има нови болници, но има големи площи от страната, които нямат медицинска помощ по една или друга причина, включително и общопрактикуващи лекари. Шансът на един човек да бъде спасен е съвсем различен, ако той е в село Мулдава, в Асеновград, Пловдив или София. Не знам защо, след като животът не може да има различна стойност. Всеки един гражданин трябва да има равно ниво на достъп до медицинска помощ. Сега парите не следват пациента, а пациентът започва да търси къде има пари. Отдавна се говори за това нещо, но не се обръща внимание“, коментира д-р Иван Червенков.
Той обясни, че към момента болницата в Асеновград няма проблеми като пловдивската „Свети Мина“ и болницата в Карлово.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Д-р Иван Червенков, МБАЛ-Асеновград: Необходима е изцяло нова стратегия за финансирането на общинските болници и изобщо за здравеопазването в страната

Д-р Иван Червенков, МБАЛ-Асеновград: Необходима е изцяло нова стратегия за финансирането на общинските болници и изобщо за здравеопазването в страната

8 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Необходима е изцяло нова стратегия за финансирането на общинските болници и изобщо за здравеопазването в страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив управителят на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Асеновград д-р Иван Червенков. По думите му една от най-болните теми е тази за формирането на бюджетите на лечебните заведения.
„На какъв принцип и как Надзорния съвет на Касата определя кой колко да получи? Наистина са написани много критерии, но повечето от тях са относителни. Липсват ясни и точни критерии за разпределение на средствата. Бюджетът се разпределя на ниво област, а това доста затруднява работата на периферно разположените лечебни заведения. Пари се изсипват в областните градове, а като изникнат нови и нови болници, средствата стават все по-малко и по-малко, лимитите намаляват. Не министърът на здравеопазването е този, който може да реши проблема, не еднократната дотация е тази, която може да реши проблема или пък покриването на задълженията на една или друга общинска болница. Например ние сме се старали да не трупаме дългове, но друг е харчил и в един момент някой му покрива задълженията. Това не е панацея и няма да реши проблема. Нужна е коренна промяна в начина на финансирането и то при ясни икономически правила. Според мен моментът за това е изпуснат“, коментира д-р Червенков.
„По време на грипната епидемия хората с коли обикаляха болниците в областта, а ние ги връщаме, защото броят на леглата е надвишен. Ако вземем повече пациенти, Касата няма да ни плати. Така че, в случая проблем е разпределението на средствата, с ограничаването на тези лимити. Съмнявам се да се случи кардинална промяна“, каза още управителят на МБАЛ-Асеновград.
Д-р Иван Червенков коментира още, че в България е изключително малък процентът, заделен в БВП като средства за здравеопазване. „Въпреки, че Касата покрива около 50 % от медицинските дейности, другите 50 % се заплащат в брой от хората. Когато говорим, че има плащания, разбираме че някои си плаща „под масата“. Няма такова нещо, просто така са поставени условията. А ние как ще го изкривим и как ще го представим на обществеността е съвсем друг въпрос“, посочи той и подчерта, че проблемите в българското здравеопазване са изключително много и са трупани с години.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: С 25-40% ще се увеличат заплатите в общинските болници, а с 10-15% в областните

Министър Кирил Ананиев: С 25-40% ще се увеличат заплатите в общинските болници, а с 10-15% в областните

8 Февруари 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. 25-40% ще бъде увеличението в общинските болници. Увеличението ще бъде диференцирано, на база на обема на приходите през годината и процентът на разходи за персонал. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „10-15% е увеличението при областните болници. Те имат по-голям капацитет и по-голямо усвояване от бюджета на НЗОК“, заяви той. „Ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общинските болници в населени места, където няма други лечебни заведения. Приходите, които получават от НЗОК са сравнително ниски, по обективни причини, защото броят на пациентите е по-малък“, обясни здравният министър. „Разбрахме се да работим по преструктуриране на общинските заведения с цел повишаване на ефективността им“, обяви Ананиев. „Предстои в следващите дни и седмици да решим чисто технологични и организационни въпроси, които ще дадат възможност общинските болници да увеличат своя обем и обхват на дейност“, обясни министърът. Попитан свързано ли е решението за отпускане на допълнителни средства на общинските и областните болници с изборите, Кирил Ананиев коментира: „Не бих искал да обвързвам с евроизбори или местни избори това решение“. „Това е първа крачка по отношение на решаването на проблема с хората, които ежедневно се грижат за нашето здраве“, изтъкна той. „След като стигнахме до съгласие в ускорен порядък ще подготвя постановление, което да внеса в МС. Това е възможно да бъде още следващата сряда“, заяви Ананиев. В отговор на въпрос откъде ще дойдат парите за увеличението на заплатите, министърът уточни: „Допълнителните пари ще дойдат от държавния бюджет, чрез преструктуриране на разходите“. „Вече имаме разпределение по болници, за това може да стане много бързо“, каза още той.
От Сдружението на общинските болници благодариха на правителството за разбирането от тяхно име и от името на населението на малките общини. Сдружението ще организира среща на 14 март, на която е заявено участие от страна на Министерството на здравеопазването.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Людмил Личев, МБАЛ „Д-р Асен Шопов“ – Златоград: Болницата няма дългосрочни задължения, но плаща минимални заплати на персонала си

Д-р Людмил Личев, МБАЛ „Д-р Асен Шопов“ – Златоград: Болницата няма дългосрочни задължения, но плаща минимални заплати на персонала си

8 Февруари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Златоград. Нямаме дългосрочни задължения, успяваме да си плащаме текущите задължения, даваме заплати на лекарите и медицинските сестри, макар и минимални, а не както са по рамков договор, и се опитваме да се крепим. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Людмил Личев – управител на МБАЛ „Д-р Асен Шопов“ – Златоград. Той подчерта, че очакват помощ от правителството и министъра на здравеопазването след днешната среща. „Надяваме се че, правителството ще обърне внимание и на общинските болници, защото ние сме буфера. Сега, когато имаше грипна епидемия, всички болни минаваха през нас. В детско отделение имаме 10 легла, а настанявахме по 20-24 болни. Във вътрешно при 28 легла, приемахме по 42 болни. Внасяхме допълнително, защото болните имат нужда от лечение, а и самите те искаха да се лекуват при нас, а не в най-близките големи болници – в Смолян и Кърджали“, отбеляза д-р Личев.
Той подчерта, че нямат дългосрочни неразпратени дългове, като за 2018 г. почти всичко са изплатили, но това е за сметка на персонала. Управителят на общинската болница допълни, че имат нужда от медицински сестри и лекари и този проблем не е само при малките болници, а дори и в някои от частните. „Нека обаче да се обърне внимание от правителството на общинското здравеопазване. Нашата болница се намира в отдалечен и труднодостъпен район и при сняг и дъжд ситуацията се усложнява. Освен това обслужваме както жителите на община Златоград, така и хората от община Неделино и тези от района на Бенковски, които въпреки че са в област Кърджали, искат да се обслужват и лекуват при нас“, посочи д-р Личев.
Той добави, че Община Златоград не е богата, но всяка година им помага с каквото може, въпреки че не е достатъчно. Общинското ръководство – и кметът, и Общинският съвет са отворени към тях. „Всеки месец като управител на болницата давам отчет на Общината какво е финансовото ни състояние, какви са задълженията, какво сме изплатили. Работим съвместно с Общината и това допринася за добрата връзка между Общината, общинското здравеопазване и болницата“, категоричен е д-р Личев.
Според д-р Личев, общинските болници трябва да са държавни, защото малките общини са бедни. „Общинското здравеопазване трябва да е към държавата, да се премахнат едноличните търговци, защото ние не сме търговци. Надяваме се решението, което ще се вземе на срещата между министър-председателя, министъра на здравеопазването и Сдружението на общинските болници да е в полза на хората. Дали сме клетва да лекуваме хората. Ние сме на възраст, че оставаме в Златоград и ще лекуваме хората, но няма да има нас кой да ни лекува. Министерството трябва да помисли, че здравеопазването на е само в големите градове. Специализираното ще е там, но основното – за по-леки случаи, трябва да е в общинските болници, за да не пътуват хората с километри до големите болници при нужда от лекарска помощ“, каза още д-р Личев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Постигнахме съгласие за увеличение на средствата за заплати - 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните

Министър Кирил Ананиев: Постигнахме съгласие за увеличение на средствата за заплати - 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните

8 Февруари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Постигнахме съгласие по отношение на допълнителното финансиране за разходи за заплати през тази година. То ще бъде 30 млн. лева, от които 18 млн. лева за общинските болници и 12 млн. лева за областните болници. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници, е 66 млн. лева. От тях 28 млн. лева са за общинските болници и 38 млн. лева са за областните болници“, обяви здравният министър. „В бюджета на МС и на НЗОК има увеличение и с базовия бюджет“, обясни Кирил Ананиев. „С този ресурс ще можем да създадем възможност за увеличение на заплатите“, изтъкна той. „На срещата, независимо, че беше само със Сдружението на общинските болници, разгледахме и проблемите на областните болници. Областните и общинските болници имат сходни проблеми - финансови и свързани с персонала“, каза още министърът и допълни, че на срещата в МС при премиера Бойко Борисов са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова във Фейсбук за закриването на болници: Странна амнезия обхвана премиера

Корнелия Нинова във Фейсбук за закриването на болници: Странна амнезия обхвана премиера

8 Февруари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Странна амнезия обхвана премиера Борисов. Това написа Корнелия Нинова във "Фейсбук". "Вчера той заяви: "Няма да се закриват болници по време на моето управление". Какво ли не правят от човека едни наближаващи избори. Могат да го докарат до състояние не само да си "загуби" паметта, но и да бъде опозиция сам на себе си. Но хората в Елена, Дряново, Кула, Тервел, Генерал Тошево, Бобов дол, Трън, Брезник и други - общо 19 общини помнят, че техните болници бяха закрити точно при управлението на Борисов и само за пет години. Дали ще повярвате на политическите метаморфози на премиера е ваше право. Наше е да припомняме фактите", написа Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Гибралтар освободи иранския танкер. 16 август 2019 г.
Гибралтар освободи иранския танкер. 16 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.