НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посланикът на Армения в България, Н. Пр. Армен Саргсян: България беше една от първите страни, които подаде ръка на Армения при земетресението

Посланикът на Армения в България, Н. Пр. Армен Саргсян: България беше една от първите страни, които подаде ръка на Армения при земетресението

1 Февруари 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. България беше една от първите страни, които подаде ръка на Армения при земетресението, на втория ден 16 спасители заминаха към Спитак. Това каза извънредният и пълномощен посланик на Република Армения у нас Н. Пр. Армен Саргсян по време на официална церемония, в която бяха отбелязани 30 години от разрушителното земетресение в Армения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преди 30 години на 7 декември 1988 г. разрушително земетресение порази Армения. Над 25 хил. души бяха убити, над 140 хиляди ранени, около половин милион души останаха без дом, хиляди сгради бяха разрушени. Такъв висок брой жертви нанесе пряк удар върху нашия народ, върху икономиката, в психологически и морален план. Бедствието се превърна в уникален символ на национално обединение. Милиони арменци от целия свят насочиха погледа си към своя исторически дом“, обясни той. „Земетресението предизвика уникално обединение около хуманитарните ценности в целия свят. Приятелски народи по света изпратиха помощ към нашия народ и дадоха уникален пример за всеобщо единство“, изтъкна посланикът на Армения в България. „От 113 страни подали ръка за помощ на Армения, България беше една от първите. На втория ден от трагедията български екип от 16 планински спасители замина за Спитак. Този екип извади 150 души от отломките, 6 от тях бяха още живи“, разказа той. Н. Пр. Армен Саргсян припомни, как дни след трагедията в страната ни е създаден фонд, в който са се събирали храна, дрехи и медицински медикаменти и са били изпращани в помощ на арменските граждани. „Отдаваме почит на народа на България на българското правителство, на всички неправителствени организации, които положиха усилия за провеждането на спасителни дейности“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Григоров, БЧК: Никога не е имало такава мобилизация на българския народ да помогне, каквато при земетресението в Армения

Христо Григоров, БЧК: Никога не е имало такава мобилизация на българския народ да помогне, каквато при земетресението в Армения

1 Февруари 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Никога не е имало такава мобилизация на българския народ да помогне, каквато при земетресението в Армения. Това каза председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров по време на официална церемония, в която бяха отбелязани 30 години от разрушителното земетресение в Армения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Миналата година чествахме 140 години БЧК, 140 години в услуга на хората, на държавните институции. 140 години подадена ръка на всеки, който има нужда от помощ. Спомням си събитието през 1988 година, когато стана това земетресение. Такава мобилизация на българския народ да помогне не е имало. БЧК тогава за нула време успя да комплектова 5 огромни самолета със събрана храна и всичко необходимо“, разказа Григоров. „Да не говорим за тези славни мъже, които се качиха на самолета с кучета и всичко което се направи за да се помогне на арменския народ. Това е, когато си застанал зад идеите на човечността и на доброто, и когато си готов да помагаш не само на хората от своята страна, а на тези в нужда“, посочи той. „Днес сме се събрали да кажем едно голямо благодаря на тези велики мъже, защото те жертвайки животите си, даряваха животи“, изтъкна Григоров. По време на церемонията бяха наградени българи, които са взели участие в спасителните дейности при земетресението.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На церемония в БЧК ще бъдат отбелязани 30 години от разрушителното земетресение в Армения

На церемония в БЧК ще бъдат отбелязани 30 години от разрушителното земетресение в Армения

1 Февруари 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. На церемония в БЧК ще бъдат отбелязани 30 години от разрушителното земетресение в Армения. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. Признателността на арменския народ за безценната помощ на България ще поднесе извънредният и пълномощен посланик на Република Армения у нас Н. Пр. Армен Саргсян. Събитието ще се състои от 12.00 часа в Зала „Музейна“ на Българския червен кръст на бул. „Джеймс Баучер“ 76. Ще бъдат излъчени автентични архивни кадри и интервюта с участниците в спасителните действия веднага след тяхното завръщане от град Спитак, Армения. Акад. Христо Григоров, председател на БЧК, и планински спасители с кучета, работили 6 дни денонощно за издирване на затрупани хора под развалините, ще разкажат за преживяното и за издържания с достойнство изпит по човеколюбие ще бъдат наградени. Да засвидетелстват своето уважение към българските спасители и към паметта на хилядите жертви на природното бедствие сред гостите на събитието ще бъдат посланиците на Русия, Грузия, Беларус, Албания, Аржентина и Кипър и дипломати от мисиите на САЩ, Германия, Полша, зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк, представители на арменската общност у нас и на други държавни институции. Специален гост ще бъде и немската овчарка Гари, наследник на кучетата, взели участие в спасителната акция в Спитак, към момента част от екипа на ПСС към БЧК.
Допълнителна информация:
През декември 1988 г. Армения е разтърсена от разрушително земетресение с магнитуд от 7,2 по скалата на Рихтер,с епицентър в близост до гр. Спитак. Жертвите са над 25 000, а разрушенията ужасяващи.
Българският Червен кръст изпраща група от 16 спасители на ПСС с 10 кучета, които взимат участие в спасителните дейности от момента на пристигането си. БЧК с подкрепата на българския народ и на държавните институции изпраща 2 самолета хуманитарна помощ (повече от 10 тона), както и 300 български сглобяеми къщи.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.