НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

A1 On (Македония): Белград призова Интерпол да не разглежда новата молба за членство на Косово

A1 On (Македония): Белград призова Интерпол да не разглежда новата молба за членство на Косово

1 Март 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович изпрати писма до главния секретар на Интерпол Юрген Щок и президента на Ким Йонг Ян с молба Международната полицейска организация да не разглежда новата молба на Косово за членство, предава македонската електронна медия A1 On.
„След Общото събрание на Интерпол в Дубай през 2018 г. не са настъпили съществени промени, които да доведат до промяна на решението за отказ за членство на Косово. Всъщност, единствената промяна е в полза на възгледите на Република Сърбия срещу тази молба и това се отразява в броя на страните, които са оттеглили признаването на Косово“, пише Стефанович в писмото.
Стефанович повтаря аргументите на Сърбия, че самото разглеждане на това искане би представлявало грубо нарушение на международното право.
„Условията за членство в Интерпол са регламентирани от Устава на Интерпол и Резолюцията за процедурата за приемане в Интерпол, които ясно показват, че членството е отворено само за държави. Поставянето на дневния ред на това искане сериозно ще политизира работата на тази професионална полицейска организация“, предупреди сръбският политик.
Той припомня, че съгласно Устава на Интерпол на „организацията е строго забранено да предприема каквито и да било действия от политическо, военно, религиозно или расово естество“ и че статутът на „южната сръбска провинция“ се урежда от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, която Интерпол има задължението да спазва.
Освен генералния секретар и президента на Интерпол, Стефанович изпрати писма до всички членове на Изпълнителния комитет на организацията с молба да гласуват против искането за приемане на Косово.
В края на месец януари Косово отново подаде молба за членство в Интерпол, адресирана до Генералния секретариат на организацията. В съответствие с процедурите оттам тя ще бъде изпратена до Изпълнителния комитет, който ще реши дали това искане ще бъде включено в дневния ред на Общото събрание на Интерпол и дали държавите-членки ще гласуват за искането. Одобрението за членство изисква мнозинство от две трети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Нека всички се обединим срещу Сърбия

B92: Нека всички се обединим срещу Сърбия

22 Февруари 2019 | 05:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Демократическата партия на Косово и председател на косовския парламент Кадри Весели заяви, че „се надява, че вече няма нужда от война в Косово“, съобщава белградското радио B92.
И докато той „лично“ е „готов да се изправи срещу Сърбия“ - Весели призова Македония и Черна гора, сега членове на НАТО, да „се съберат заедно срещу Сърбия“.
„Ще се изправя срещу Сърбия, както го направих преди 20 години. Ако е рекъл Бог няма да има повече сражения. Единадесетата годишнина от независимостта току-що приключи: Не дай Боже, че Сърбия премине границата на Косово, не вярвам, че мога да остана у дома си“, каза Весели късно пред KTV.
„Не съм в политиката да се състезавам дали с Хашим (Тачи), Иса (Мустафа) или Рамуш (Харадинай), аз съм само срещу Вучич“, каза Весели, добавяйки, че е сигурен, че правителството на Прищина никога няма да падне поради исканията на Сърбия и заради митата, наложени на сръбските стоки“.
Прищина, според него, трябва да изслуша САЩ, които искат „да спрат руското влияние на Балканите“.
„Македония и Черна гора са в НАТО, ние не сме, нека всички да се обединим срещу Сърбия“, заяви Весели.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово подновява кандидатурата си за Интерпол

Gazeta Express: Косово подновява кандидатурата си за Интерпол

21 Февруари 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово поднови кандидатурата си за присъединяване към Международната организация на криминалната полиция (Интерпол), след като миналата година Сърбия блокира членството на най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Министърът на вътрешните работи на Косово Екрем Мустафа потвърди пред изданието, че на 31 януари тази година Прищина е внесла молба за присъединяване към Интерпол. Все още не е ясно дали предложението ще бъде включено в дневния ред на Общото събрание на международната организация.
Мустафа поясни, че решението за повторно подаване на заявлението е взето от премиера Рамуш Харадинай и първия дипломат на Прищина Беджет Пацоли. Министърът на вътрешните работи изрази надежди, че Косово ще стане част от организацията през настоящата година. „Подадохме заявлението на 31 януари. Службата на Интерпол потвърди получаването на предложението”, разкри Мустафа.
Косово обтегна отношенията със Сърбия, след като Белград лобира срещу влизането на Косово в Интерпол. За да противодейства на „агресивната“ кампания на Белград, Косово наложи 100-процентни мита за вноса на сръбски стоки, които остават в сила, въпреки международния натиск върху Прищина. Решението за повторно кандидатстване за членство в Интерпол разтревожи сръбските власти, а първият дипломат на Белград Ивица Дачич нарече намерението на Прищина „самоубийствен ход".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): САЩ предприемат мерки срещу отказа на Прищина да премахне митата за вноса на сръбски стоки в Косово

Koha Ditore (Косово): САЩ предприемат мерки срещу отказа на Прищина да премахне митата за вноса на сръбски стоки в Косово

12 Февруари 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Прищина/Вашингтон. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore отбелязва, че САЩ започват да предприемат конкретни мерки срещу отказа на косовското правителство да отмени 100-процентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в страната.
След като министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай не получи американска виза за участие в международно събитие в страната, последва и отмяна на визита на генерал от армията на САЩ в най-младата държава на Балканите. Според изданието Вашингтон ще засили мерките, ако правителството в Прищина продължава да настоява за запазването на таксите. Това ще окаже сериозни и най-видими последствия в процеса на прехода на Косовските сили за сигурност в армия. Харадинай обаче остава категоричен – митата ще бъдат отменени, когато Сърбия признае независимостта на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Западът напразно поставя срокове за споразумението с Косово

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Западът напразно поставя срокове за споразумението с Косово

12 Февруари 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Белград. Все по-малко вероятно е представителите на Белград и Прищина да постават подписа си под всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията в рамките на мандата на сегашната европейска администрация, който изтича на 1 ноември. Но Западът не се отказва от поставянето на сроковете за постигане на договор, твърди електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“.
Ето защо все по-често се чуват констатации, че моментът за разрешаване на косовския въпрос е благоприятно, а също и предупреждения, че след европейските избори през май ситуацията може да бъде различна.
В края на миналата седмица посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот предупреди, че ако сърбите и косоварите не използват момента, рискуват да загубят най-добрия шанс за цяло поколение време.
По отношение на динамиката на преговорите между Белград и Прищина, руският посланик Александър Чепурин наскоро подчерта, че не си струва да бъдат поставяни изкуствените крайни срокове за финализиране на диалога.
Сръбският анализатор Драгомир Анджелкович не вярва във възможността решението на косовския въпрос да бъде постигнато през следващите шест месеца или дори до края на годината. Съгласно думите му, ключа държат САЩ.
„Въпросът е дали се търси компромисно решение. Ако има добра воля, ще има решения, защото Прищина не е сериозен фактор тук“, твърди Анджелкович. Същевременно той подчерта, че това няма да бъде възможно, докато американският президент не сложи край на „войната“ в американската администрация.
Бившият външен министър на западната ни съседка Владислав Йованович също смята, че кормилото е в ръцете на Запада. Според него поставянето на крайни срокове, без същевременно да има по-широко отваряне за интересите на Сърбия, изглежда като краен натиск: Белград трябва да приеме това, което му се дава в този момент. Това обаче може да доведе до криза в страната, докато Западът ще се „освободи“ от бремето на проблема.
„Те искат всичко за нищо... Очевидно е, че Западът бърза, защото техният косовски проект започва да се руши. Компромис, който предполага, че и двете страни са удовлетворени, сега не е реалистичен. Шансовете за това ще бъдат по-големи след две до три години“, изрази увереност сръбският дипломат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово рискува да загуби американската военна помощ заради митата върху вноса от Сърбия

Gazeta Express: Косово рискува да загуби американската военна помощ заради митата върху вноса от Сърбия

12 Февруари 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово рискува да загуби помощ от 12 милиона евро от САЩ за новосъздадената армия, след като се противопостави на призива на Вашингтон да премахне 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, пише базираното в Прищина издание Gazeta Express.
Командирът на американската национална гвардия в Айова, генерал-майор Тимъти Ор, отмени планираното посещение в Косово заради отказа на правителството на Рамуш Харадинай да отмени спорните мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Главнокомандващият на Косовските сили за сигурност (КСС), Рахман Рама, заяви пред косовската телевизия Kohavision, че посещението на генерал Ор е отменено заради митата, отбелязвайки, че той вече е информирал правителството и президента на страната. Kohavision съобщава, че новосъздаденото Министерство на отбраната на Косово рискува да загуби помощ от 12 милиона евро от американските военни, а именно дарение на военни превозни средства „Хъмви“, ако властите в Прищина се противопоставят на призива на САЩ за премахване на митата върху сръбските стоки. Командирът на силите за сигурност на Косово Рама казва, че той е загрижен за последното развитие и се страхува, че Косово губи своя ключов съюзник, който подкрепи прехода на КСС от цивилна сила в пълноправна армия миналата година. Американските власти искат правителството на Косово да премахне митата и да възобнови диалога със Сърбия, но въпреки призивите премиерът Рамуш Харадинай отново посочи, че митата няма да бъдат премахнати, докато Сърбия не признае Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи в интервю за VOA: Митата ще бъдат премахнати, изисква се творческо решение със Сърбия

Хашим Тачи в интервю за VOA: Митата ще бъдат премахнати, изисква се творческо решение със Сърбия

7 Февруари 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю за Voice of America на албански език, държавният глава на Косово Хашим Тачи заяви, че Прищина ще се съобрази със съветите на САЩ, като подчерта, че 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки ще бъдат премахнати.
„Трябва обаче да се разбере, че държавата Косово се сблъска с агресивни действия от страна на Сърбия, действия, които нанасят ни нанасят щети, функционирането на държавата вътрешно и външно. Затова мярката, предприета от косовските институции, беше правилна стъпка в подходящия момент, но в същото време сега трябва да мислим за бъдещето, а преобладаващото мнение е, че митата няма да бъдат премахнати, а отложени, както препоръчват САЩ“, подчерта Тачи.
„Аз съм оптимист, че Косово няма да поеме тежестта да бъде отговорно за блокирането на преговорния процес“, допълни президентът на най-младата държава на Балканите.
Говорейки за окончателното споразумение със Сърбия, Тачи подчерта, че е необходимо креативно решение, което ще гарантира, че интересите на двете страни ще бъдат зачетени, както и интересите на САЩ, НАТО и ЕС. „И, разбира се, накрая не може да има признание между двете страни без ясно определение на междудържавната граница между Косово и Сърбия. Бих искал да подчертая отново, че работя и мисля, че включването на Прешево, Медведжа и Буяновц към територията на Република Косово би било логично, но в същото време, като не се подкопават държавните ресурси на Косово като Газивода, Северна Митровица, „Трепча“ или други активи“, поясни Тачи.
Запитан за червените линии на Косово, той отговори: „Не може да има диалог там, където няма гаранция от страна на Сърбия за признаване и за отваряне на пътя за членството на Косово в ООН. Без тези две неща диалогът няма смисъл”.
По отношение на перспективата за корекция на границите, Тачи заяви, че Косово вече е „коригирало “своята граница с бившата югославска република Македония (БЮРМ) и Черна гора, а тази със Сърбия трябва да бъде определена с постигането на споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Prishtina Insight (Косово):ЕС запазва мълчание за идеята Косово да бъде разделено

Prishtina Insight (Косово):ЕС запазва мълчание за идеята Косово да бъде разделено

7 Февруари 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. ЕС дава възможност всички спорни теми да се обсъждат между Белград и Прищина и не заема позиция по въпроса за промени на границата, пише на електронната си страница англоезичното списание Prishtina Insight.
В отговор на BIRN (Балканска мрежа за разследваща журналистика), говорителката на ЕС по въпросите на международните работи и политиката за сигурност Мая Косиянчич запази мълчание за позицията на Евросъюза по въпроса за териториалното разделение на Косово и за това дали той изключва тази опция от диалога между Белград и Прищина, който се провежда под егидата на Брюксел. Тази идея се роди през август 2018 на форум в Австрия и се обсъжда активно в последните няколко месеца.
И все пак в отговора си Косиянчич не изключи вероятността спорните теми за мина „Трепча“ в северно Косово да се сложат на масата за преговори. Според нея „Дневният ред на Диалога е предложен от Белград и Прищина, ние не обсъждаме темите, които те искат да се включат в него.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Лидерите на Косово са на път да се скарат заради промените по границата със Сърбия

AFP:Лидерите на Косово са на път да се скарат заради промените по границата със Сърбия

7 Февруари 2019 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай в сряда подновиха публичния си спор за евенуталните гранични промени, с които се цели да се приключи един от най-опасните териториални спорове в Европа, предава AFP.
Под егидата на ЕС бившите врагове Белград и Прищина търсят начин да постигнат споразумение за взаимоотношенията си 20 години след войната от 1998-1999, която отне живота на 13 000 души.
"Една от темите в преговорите с Белград е демаркацията на границата между Косово и Сърбия“, е обявил във вторник Тачи на конференция във Вашингтон. „Това е благоприятна възможност да се коригира границата в северно Косово и в южна Сърбия“. AFP цитира думите на президента Тачи, обявени в съобщение от неговата пресслужба: „Ако слаба корекция на границата е цената за окончателно мирно споразумения, тогава подобна стъпка трябва да се предприеме“.
В сряда обаче премиерът Харадинай заяви пред косовски журналисти, че „Косово е готово да уреди въпроса", но не става дума за "съглашение, в което се включват въпроси, свързани с териториите и границите." Според него подобни промени могат да доведат до война в региона: „Не е разумно да се тръгва в тези посоки, дори е опасно“, бе казал премиерът преди месец за AFP.
Преговорите за нормализация на отношенията между Белград и Прищина са спрени от месеци. Сърбия отказва да поднови диалога с Косово, който се води с посредничеството на ЕС, докато Прищина не отмени 100-процентовите мита за нейните стоки.
Тачи настоява за тяхната отмяна, но Харадинай не е съгласен и се противопоставя на тази идея.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Косово прекъсна комуникацията с ЮНМИК

„Макфакс“ (Македония): Косово прекъсна комуникацията с ЮНМИК

6 Февруари 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай обяви, че Прищина е прекъснала комуникацията с Временната администрация на ООН в Косово(ЮНМИК), като подчерта, че писмата, изпратени от мисията до международната организация не отговарят на реалността, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Харадинай направи изявлението, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутереш посочи като най-голям проблем в отношенията между Белград и Прищина 100-процентните мита за вноса на сръбски стоки в страната.
„Ние не комуникираме вече с ЮНМИК. Те пишат писма и ги изпращат там (в Ню Йорк – бел.р.), а писмата не отразяват истината. Напрежението между Косово и Сърбия доведе до войната, щетите и голямата болка, както и неуспеха да се решат отношенията със споразумение за признаване”, категоричен бе Харадинай.
Косовският премиер отново подчерта, че няма да има корекции на границата между Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Целта на споразумението между Белград и Прищина е Косово да стане член на ООН

Хашим Тачи: Целта на споразумението между Белград и Прищина е Косово да стане член на ООН

6 Февруари 2019 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи във Вашингтон подчерта, че крайната цел на споразумението между Белград и Прищина е признаването на Косово и членството му в ООН, отбелязва македонското електронно издание МКД.
„Всеобхватно мирно споразумение между Косово и Сърбия ще донесе мир в Косово, а мирът и стабилността в региона и ще играят роля в трансформирането на нашето общество", увери Тачи.
Съгласно думите му, постигането на споразумението няма да бъде лесен процес, но според него това е единственият начин да се постигне напредък и да се избегне „връщане назад към напрежение и конфликти".
Говорейки за ролята и значението на подкрепата на САЩ в Косово, Тачи заяви, че когато Косово е заставало редом до Америка, стараната е била победител.
„И ако компромисите изглеждат трудни в началото, те по-късно се оказаха добри стратегически решения", призна Тачи, добавяйки, че подкрепата на САЩ за постигане на споразумение с Белград е от жизненоважно значение за Прищина. В тази връзка той предупреди: „Няма да приемем споразумение, което не е приемливо за Вашингтон".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи във Вашингтон: Не преговаряме за „Трепча“, Митровица и язовира Газивода, а за малка корекция на границата

Хашим Тачи във Вашингтон: Не преговаряме за „Трепча“, Митровица и язовира Газивода, а за малка корекция на границата

6 Февруари 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че страната може да е готова на „малка корекция на границата“ със Сърбия като компромис за постигане на окончателно споразумение за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, пише електронното издание на прищинския вестник Gazeta Express.
Държавният глава представи идеята си за цялостно споразумение между Сърбия и Косово на дебат в Съвета за външни отношения на САЩ, на който присъстваха специалисти по балканския регион. Той посочи, че „ако малка корекция на границата е цената за постигане на окончателно мирно споразумение, това би било приемливо“.
Заедно с това, Тачи бе категоричен, че стратегическите обекти на Косово в северната част на страната, като язовира Газивода (Уйман), Косовска Митровица и металургични комбинат „Трепча“ не могат да са предмет на обсъждане.
Президентът отбеляза, че Косово винаги е побеждавало, когато е действало в координация със САЩ и подчерта, че въпреки болезнените компромиси, резултатите винаги са били в полза на Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Трепча никога няма да бъде част от преговорите между Белград и Прищина

Кадри Весели: Трепча никога няма да бъде част от преговорите между Белград и Прищина

5 Февруари 2019 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на парламента в Прищина Кадри Весели бе категоричен, че рудодобивният комплекс Трепча никога няма да бъде част от преговорите между Косово и Сърбия за нормализиране на двустранните отношения, предава RTK Live.
„Трепча не е бил, нито е, нито ще бъде отворен въпрос в диалога със Сърбия. Чрез използването на този вид език ЕС подкопава всяка перспектива за добър диалог и добросъседство. Трепча е естествено право на държавата Косово. Днес и завинаги", написа Весели в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Пет точки на демаркация

„Нова Македония“ (Македония): Пет точки на демаркация

5 Февруари 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. След дълго затишие демаркацията между Сърбия и Косово отново бе поставена като опция на масата за преговори, а окончателното решение на спора между Белград и Прищина ще зависи от редица фактори, чиито перспективи се очакват през следващите няколко месеца. Миналата седмица представители на косовските власти дадоха последните от поредицаъа сигнали за евентуален сериозен поврат по въпроса за промяната на границите. Изявлението на министър-председателя на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай, че „няма независимост, без отказ от част от територията на Косово", остана доста незабелязано в обществото. Колкото и да са малки, това са стъпки са в контекста на ожесточената агитация за „корекция на границите", която защитава държавният глава на Косово Хашим Тачи, отбелязват в редакцията на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“, като се позовават на материал в електронното издание на белградския Blic.

1. Ситуацията в Прищина

Потенциалното споразумение ще зависи от разрешаването на конфликта Тачи-Харадинай. Изявлението на министър-председателя на Косово, с което за първи път призна, че решението чрез демаркацията има добър „международен фон“, на който той сериозно се противопоставя. Харадинай е наясно, че в евентуалното споразумение с Белград той излиза от по-нататъшната игра и затова предприема агресивни действия, като по нетипичен начин влиза в конфликт с международната общност по въпроса за въвеждането на мита върху сръбските продукти.
Неговата цел е да капитализира популярността, натрупана от антисръбската му позиция, и да провокира падането на сегашната управляваща коалиция. Така на изборите той ще може да увеличи подкрепата си сред избирателите. Подобен сценарой обаче може да доведе до слагането на край на политиката за намиране на разумно решение на спора с Белград. Но и политическият противник на Харадинай – Тачи, също има свой собствен коз – реконструкция в кабинета и смяна на премиерския пост.

2. Избори в Брюксел, Белград и Прищина

Съвсем сигурно е, че изборите, които ще последват в Сърбия, ЕС и Косово, ще блокират диалога между Белград и Прищина. Това означава, че пространството за намиране на бързо решение се стеснява и евентуално споразумение трябва да бъде постигнато до май тази година, когато са насрочени европейските избори. В противен случай преговорите ще бъдат отложени за по-дълъг период, особено се стигне до смяна на властта в Прищина. Важно е ЕС да постигне решение до изборите, защото е сигурно, че след тях в Брюксел ще доминират дестните партии.

3. Ролята на САЩ

Поради ограничения капацитет на влияние върху ЕС, сценарият за включването на САЩ в диалога между Белград и Прищина се използва отдавна. Според настоящата администрация във Вашингтон демаркацията е е идеален вариант за уреждане на проблема. С промяната в отношението на САЩ към Сърбия и призива към Косово да премахне митата, Вашингтон , Вашингтон за първи път изостави неутралната си позиция и стана посредник в диалога.

4. Газивода, Прешевската долина

От страна на Прищина бяха предприети практически стъпки за действително изземване на части от териториите, които имат икономическо значение, особено в райони на северната част на Косово. Продължаващият проект за конфискация също е в ход в Северна Митровица. От албанска страна има настояване за контролиране на стратегически обекти, т.е. Газивода и Трепча.
Засега поведението на властите в Прищина показва три неща. Първо, албанците, като предприемат големи инфраструктурни проекти, планират да обединят Северна и Южна Митровица и недвусмислено изпращат сигнали, че се противопоставят на демаркацията в този град, в който живеят множество представители на сръбската общност. Второ, в община Зубин Поток, в която преобладават етническите сърби, се намира Газивода. Нито Белград, нито Прищина изразиха желание да обсъдят контрола върху язовира. В същия контекст е и статутът на Трепча. Трето, албанските политици, особено Хашим Тачи, също се опитват да обсъдят присъединяването на Прешевската долина към Косово като компенсация за предаването на северната част на страната на Сърбия.

5. Създаване на Общността на сръбските общини

И накрая, предишните въпроси са свързани с предложението за създаване на Общност на сръбски общини. Прищина се противопоставя на изготвянето на необходимата документация, с която да прехвърли някои от изпълнителните функции на местното самоуправление. Според постигнатото по-рано споразумение между Белград и Прищина Общността следва да събира общини с мнозинство сръбско население и да позволява съвместни действия на сърбите в Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военни ветерани изпратиха смъртни заплахи на журналистите от телевизионния канал на Дейвид Петреъс в Сърбия: Ще ви вдигнем във въздуха и вас, и сградата

Военни ветерани изпратиха смъртни заплахи на журналистите от телевизионния канал на Дейвид Петреъс в Сърбия: Ще ви вдигнем във въздуха и вас, и сградата

5 Февруари 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Сътрудниците на регионалната телевизия Н1 в Сърбия, собственост на бившия американски генерал Дейвид Петреъс, са получили писмо със смъртни заплахи за журналистите и техните семейства, които са определени като „антисърби“ и „предатели“, заради това, че медията вече е признала независимостта на Косово, както и заради начина по който отразява антиправителствените протести, които се провеждат в Сърбия в последно време, предава македонското радио МОФ.
Освен това в писмото имало заплаха, че сградата на телевизията ще бъде „вдигната във въздуха“. Писмото е подписано от „Белградски ветерани от войната през 1999 година“, а освен заканите в писмото имало и членска книжка от Съюза на военните ветерани на Сърбия.
„Имате ли семейства? Убивате нашите деца и внуци, но май не сте наясно, че ако се стигне до рушене, вашата сграда ще е между първите, която ще бъде вдигната във въздуха, а може да стане така, че да останете и без вашите най-скъпи хора. Затова ние, ветераните, ви предупреждаваме да не си играете със съдбата на никого, защото вашата съдба е в нашите ръце“, се казва в писмото.
Председателят на Съюза на военните ветерани Желко Вукелич заяви, че те не стоят зад заплахите и искат полицията да разследва случая.
От Н1 казват, че са изпратили заплахите в полицията.
Заплахите бяха осъдени и от сръбски журналистически асоциации, които поискаха спешно разясняване на случая от разследващите органи, както и публично осъждане на този акт от страна на висши държавни служители като президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич.
Според разпоредбите на Сръбския наказателен кодекс заплахата за сигурността чрез закани към лица, извършващи дейности от обществен интерес, предвижда лишаване от свобода от шест месеца до пет години.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият кмет на Северна Митровица: Ако някой посегне на Северна Косовска Митровица ще получи адекватен отговор

Бившият кмет на Северна Митровица: Ако някой посегне на Северна Косовска Митровица ще получи адекватен отговор

5 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Председателят на партията на косовските сърби „Сръбска листа“ и кмет на населената със сърби северна част на Косовска Митровица Горан Ракич до масовата оставка на всички сръбски кметове заради 100-процентовите мита, заяви, че гражданите са приели с голяма сериозност и безпокойство последните заплахи за война от кмета на южната част на града Аджим Бахтири, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне Новости“.
„Очакваме КФОР и ЕУЛЕКС, в съответствие със задълженията си, произтичащи от мандата, който им е поверен, да увеличат бдителността си и превантивните действия, за да не се стигне до нарушаване на мира и сигурността на гражданите, тъй като такива опасни заплахи за мира по това време на високо напрежение могат да навредят необратимо на стабилността, която ние, като представители на сръбския народ, изградихме чрез отговорни действия в невъзможни условия“, заяви Ракич.
Той подчерта, като представител на косовските сърби, че мирът е най-голямата ценност, за която се борят сърбите.
„Ние никога никой не сме заплашвали, но ако някой посегне на домовете ни в нашата Северна Косовска Митровица, ще получи адекватен отговор“, подчерта председателят на „Сръбска листа“.
В понеделник градоначалникът на албанската Южна Косовска Митровица заяви, че ако евентуално споразумение между Белград и Прищина засегне града, това ще „доведе до война“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Южна Косовска Митровица: Разделянето на Митровица в договор между Сърбия и Косово ще означава война

Кметът на Южна Косовска Митровица: Разделянето на Митровица в договор между Сърбия и Косово ще означава война

5 Февруари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Кметът на южната, албанска, част на Косовска Митровица Аджим Бахтири предупреди, че между албанците и сърбите в града ще избухне война, ако той бъде разделен в евентуално споразумение между Белград и Прищина, пише електронното издание на прищинския вестник Gazeta Express.
Бахтири, който наскоро започна инициатива за обединение на този етнически разделен град между сърби и албанци, направи този коментар на възпоминателно мероприятие по случай 19-ата годишнина от убийството на десетима албанци, живели в северната част на този град, където мнозинство са сърбите.
„Планът на Сърбия е да измести новата граница по поречието на река Ибър, но аз ви гарантирам, че ако Митровица бъде засегната, войната е неизбежна“, заяви Бахтири.
Присъствалият на мероприятието председател на парламентарната група на Движение „Самоопределение“, от което е и градоначалникът на Митровица, Глаук Конюфка заяви, че кръвопролитието е организирано от Сърбия и добави, че, „за съжаление, жертвите на това клане не получиха правосъдие“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидер на косовска партия в Тирана: „Да“ на обединението с Албания, „Не“ на пазарлъците със Сърбия

Лидер на косовска партия в Тирана: „Да“ на обединението с Албания, „Не“ на пазарлъците със Сърбия

5 Февруари 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на косовското опозиционно Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие) Албин Курти заяви в понеделник в Тирана, че Прищина трябва да каже „да“ за обединение с Албания и „не“ на пазарлъците с Белград, предава скопското електронно издание „Курир“.
Курти, който пристигна в Тирана, за да демонстрира подкрепата си за студентските протести в Албания, заяви, че определени „експонати“ искат да обвържат думата обединение със сценарий, че за него трябва да се даде територия на Сърбия.
„Ние казваме „за“ обединение с Албания и „не“ на пазарлъците със Сърбия за нашите национални територии. Обединението на Косово с Албания трябва да ни уголеми, а не да ни фрагментаризира, дели, разпарчетоса и да ни намалява. Те искат да искат да обвържат думата обединение със сценарий, че за него трябва да се даде територия на Сърбия. Ние им казваме не. Не дължим нищо на Сърбия, но тя ни дължи много“, заяви Курти.
Според него, Сърбия дължи на Косово „източно Косово, Прешево и Буяновац“.
„И много повече от това. Преди 20 години убиха 10 хиляди мирни албански граждани и злоупотребиха с 20 хиляди албански жени и девойки. През пролетта на 1999 година депортираха извън Косово 860 хиляди албанци, прогониха от техните домове повече от 1 милион албанци, окрадоха банковите ни депозити, пенсионните фондове, културните ни артефакти, а сега не признават независимостта ни и искат да направим нови концесии на държавата, предвождана от четниците на Милошевич“, добави още Курти, като оцени диалога с Белград като антинационален, антидемократичен и изцяло незаконен.
Той съобщи, че „Самоопределение“ е оспорила пред Конституционния съд на Косово Закона за диалога между Прищина и Белград, както и че се ангажира да бъдат проведени предсрочни избори в Косово възможно най-скоро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): 100-процентовите мита са причинили 100 милиона евро загуби на Сърбия за три месеца

Gazeta Express (Косово): 100-процентовите мита са причинили 100 милиона евро загуби на Сърбия за три месеца

5 Февруари 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. В сряда се навършват три месеца, откакто правителството на Косово наложи 100-процентови мита върху сръбските и босненските стоки, като през този период, както пише прищинското издание Gazeta Express, Сърбия е понесла тежки финансови загуби на стойност около 100 милиона евро.
Вестникът припомня, че на 6 ноември 2018 година Прищина наложи 10-процентови мита върху вноса от Сърбия, а две седмици по-късно увеличи ставките на 100%. Медията посочва, че в периода, откакто търговската блокада е в сила, международният натиск върху премиера на страната Рамуш Харадинай се е увеличил, защото мярката била блокирала диалога с Белград в Брюксел.
САЩ и Европейският съюз призовават за спешна отмяна на митата, което срещна разбиране в един от коалиционните партньори в правителството в Прищина – ПДК (Демократическата партия на Косово).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Косово: Дачич е страхливец и лъжец, който се плаши от истината

МВнР на Косово: Дачич е страхливец и лъжец, който се плаши от истината

4 Февруари 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министерството на външните работи в Прищина отхвърли като неверни твърденията на ръководителя на дипломацията на Сърбия Ивица Дачич, съгласно които косовският му колега Беджет Пацоли е отправил заплахи да го убие. Съответното се е случило на неформална среща на европейските външни министри, проведена в Букурещ миналата седмица, съобщава македонската електронна медия A1 On.
В изявление пред прищинските медии съветникът на Пацоли Фатмир Хаджоли нарече Дачич „страхливец" и му напомни за политическите убийства, извършени в Сърбия.
„Сърбите, чийто манталитет представя Дачич, са тези, които убиха своя премиер Зоран Джинджич, особено поради факта, че им липсваше смелост да се изправят пред историческата истина - независимостта на Република Косово. Политиците като Дачич не виждат изход от ситуацията, освен убийствата. Не забравяйте, че са многобройни и сръбските медии, които вдигат пръст към официален Белград за убийството на Оливер Иванович“, подчерта Хаджоли.
Той напомни и за сътрудничеството на Дачич с бившия сръбски президент Слободан Милошевич, както и за убийството на политика Иван Стамболич. „Какво да се каже за една фигура, облечена в дипломатически дрехи, освен, че миналото на страната му е изобилствала с престъпления срещу другите... Нека Дачич успокои радикалните тълпи в Сърбия, ако изобщо още може да ги държи под контрол, защото лесно могат да се обърнат срещу политиците, които са страхливци и лъжци“, коментира косовският политик.
По-рано сръбският вестник Kurir съобщи, че на среща на външните министри от ЕС и балканските страни в Румъния, Пацоли се е обърнал към Дачич с думите: „Ако се случи да има атентат срещу Вас, да знаете, че това е работа на албанците".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: САЩ и Косово не могат да имат различни позиции за Сърбия, митата остават

Кадри Весели: САЩ и Косово не могат да имат различни позиции за Сърбия, митата остават

4 Февруари 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели обясни пред журналистите, че Прищина е наложила 100-процентовите мита върху сръбските стоки са въведени, за да бъдат защитени интересите на Косово и не трябва да бъдат използвани срещу тях, а освен това се върна на позицията си, че ставките няма да бъдат отменяни, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Независимо от това, по отношение своето скорошно предложение за отмяна на митата за период от 120 дни, Весели заяви, че то е направено конкретно във връзка с исканията на САЩ.
„Косово и САЩ не могат да имат различни позиции за Сърбия“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Преди да замине за САЩ, Хашим Тачи се срещна с Рамуш Харадинай

Gazeta Express (Косово): Преди да замине за САЩ, Хашим Тачи се срещна с Рамуш Харадинай

4 Февруари 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. След като в неделя вечерта двамата бяха на вечеря в дома на президента на Косово Хашим Тачи, в понеделник премиерът на страната Рамуш Харадинай и държавният глава се срещнаха в кабинета на последния преди заминаването му за САЩ, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Чрез съобщение във „Фейсбук“, министър-председателят заяви, че се е срещнал с Тачи в рамките на консултации за държавната политика преди заминаването на президента за САЩ.
„В рамките на консултациите по държавната политика, днес аз се срещнах с президента на Косово Хашим Тачи преди пътуването му в САЩ“, написа Харадинай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Политическото ръководство на Косово и Еди Рама се събраха на вечеря в дома на Хашим Тачи

Gazeta Express (Косово): Политическото ръководство на Косово и Еди Рама се събраха на вечеря в дома на Хашим Тачи

4 Февруари 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политическото ръководство на Косово и албанският премиер Еди Рама се събраха в неделя вечерта на вечеря в новата къща на косовския президент Хашим Тачи в предградията на Прищина, показа снимка, споделена в социалните мрежи от сина на Тачи, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Освен албанският премиер и държавният глава на Косово, на частната вечеря бяха още премиерът на Косово Рамуш Харадинай, председателят на местния парламент Кадри Весели, външният министър и вицепремиер Беджет Пацоли и вицепремиерът Фатмир Лимай, показва снимката.
Срещата между политическото ръководство на Косово и госта от Тирана идва след сблъсъка между лидерите на партиите в управляващата коалиция в Прищина по повод наложените 100-процентови мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина и скандалите и взаимните обвинения между Тачи и Харадинай относно диалога с Белград. Държавният глава се застъпва за идеята за „корекция на границите“ между Косово и Сърбия, на което министър-председателят се противопоставя категорично.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Косово към сръбския си колега: Ивица, ако има атентат срещу теб, да знаеш, че сме ние, албанците

Външният министър на Косово към сръбския си колега: Ивица, ако има атентат срещу теб, да знаеш, че сме ние, албанците

4 Февруари 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Букурещ. На срещата на външните министри в Букурещ избухна конфликт между външният министър на Сърбия Ивица Дачич и албански политици. Косовският му колега Беджет Пацоли открито го заплаши с убийство, пише електронното издание на сръбския ежедневник „Курир“.
Безпрецедентен дипломатически скандал се състоя на среща на външните министри в Букурещ, когато косовският външен министър Беджет Пацоли открито заплаши с убийство сръбския си колега Ивица Дачич!
Пацоли, както е научил от свой източник сръбският ежедневник, „безсрамно и на сръбски“ е казал на Дачич: „Ако има атентат, да знаеш, че сме ние, албанците“.
По-рано първият дипломат на Сърбия отбелязва, че на масата има двама министри на външните работи на Косово, визирайки това, че и.д. началник на дипломацията на Албания Гент Чакай е родом от Косово.
„Защо Косово има двама външни министри на масата? Това е тежка провокация на (премиера на Албания) Еди Рама“, заяви Дачич. „Иначе Рама е и министър-председател и министър на външните работи на Албания, но Чакай е и.д. министър на външните работи, след като Рама му прехвърли всичките си правомощия. Тук е и косовският министър Пацоли“.
На въпроса на Дачич отговорил Чакай, като посочил, че тази провокация е могла да дойде и по-рано, защото Косово и тогава е имало двама външни министъра, визирайки самия Дачич.
„Вие сте от Призрен, нали? Аз съм албанец от Косово и тук представлявам Албания“, заявил той.
На това, както научава „Курир“ от добре информиран източник, сръбският външен министър не е останал длъжен.
Дачич им е отговорил с едно изречение: „Да, прави сте, всички сме от Сърбия, Косово е Сърбия“.
„Разгневен и неспособен да направи нищо“, Пацоли го заплашил с убийство, а след това Дачич отбелязал само: „Много си нервен“. „Това не е обикновена заплаха, а нещо много сериозно и изключително недопустимо, защото идва от длъжностни лица и е публично оповестено“ - казва събеседникът на сръбското издание.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Сърбия: Трябва да се знае границата между Косово и Сърбия

Посланикът на САЩ в Сърбия: Трябва да се знае границата между Косово и Сърбия

1 Февруари 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот заяви, че е важно да се знае къде е границата между Косово и Сърбия, предават сръбските медии, цитирани от македонското електронно издание “МКД“.
Една от темите на гостуването му в Първи канал на Сръбската телевизия беше и писмото на сръбския президент Александър Вучич към президента на САЩ Доналд Тръмп, пише изданието.
"Напълно съм съгласен с Вучич, че е важно двете страни да се върнат на масата на преговорите и чрез диалог да се постигне цялостно решение. Митата са пречка. По-рано Доналд Тръмп беше писал на Вучич, че има реална възможност през следващите месеци да се постигне споразумение и не трябва да пропуска възможността - каза Скот.
Той е добавил, че ако решението е просто то би било решено отдавна.
„Всяко споразумение изисква компромис и от двете страни. Те не могат да бъдат наложени отвън, а трябва да произлизат от страните и да доведат до договор, който е траен и приложим, а не само на хартия. Не можем да накараме някой друг вместо Сърбия и Косово да постигне споразумение. Страните трябва да искат да се върнат на масата и мисля, че искат - каза Скот.
Посланикът на САЩ в Белград е отбелязал, че демаркирането на границата е от голямо значение.
"Ясно е, че границите трябва да бъдат ясни и това е елемент от всеобхватно споразумение, като въпроси, свързани с управлението на ресурсите, правата на сръбската общност, въпросите на изчезналите лица, военните престъпления. Трябва обаче да знаем линията, къде е Сърбия и къде е Косово. Картата на Сърбия в САЩ и картата на Сърбия в Сърбия са различни“, казва Скот.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коха Диторе“ (Косово): САЩ уважават суверенитета на Косово, но Прищина трябва да отмени митата върху сръбските стоки

„Коха Диторе“ (Косово): САЩ уважават суверенитета на Косово, но Прищина трябва да отмени митата върху сръбските стоки

1 Февруари 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю пред местна телевизия в четвъртък вечерта, посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви, че Вашингтон уважава суверенитета на Косово, но подчерта, че 100-процентовите мита, които бяха наложени върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, влияят на други процеси в Косово и региона и тяхната отмяна е също и в интерес на САЩ, пише прищинският ежедневник „Коха Диторе“.
„Считаме, че за да бъде постигнат напредък във върховенството на закона, икономическото развитие и регионалната стабилност е от жизнена важност диалогът със Сърбия да бъде подновен възможно най-скоро. Това ни води до въпроса с митата. Така, трябва да кажа, че имаше някои много объркващи и неверни истории. Точно преди да дойда тук днес, прочетох, че САЩ са заплашили Косово с икономически санкции. Искам да уверя хората, че няма такова нещо. САЩ не желаят да се отнасят така със своя приятел Косово. Вярвам обаче, че това, което ние очакваме от Прищина, е смело лидерство. Много е лесно да се реши, че има причини преговорите със Сърбия да бъдат забавени. Ние обаче не мислим, че това е в интересите на Косово, Сърбия, или САЩ“, заяви Коснет.
Дипломатът добави, че Вашингтон е на мнение, че Прищина трябва да отмени митата временно за определен период от време и че в замяна на това ще се създадат очаквания, че Белград ще се съобрази с конструктивните мерки. „Не говоря за Европейския съюз, но вярвам, че и Брюксел, и Вашингтон са в контакт с правителството на Сърбия, за да направят така, че ако Косово отмени временно митата, Белград да реагира конструктивно“.
Коснет предупреди, че ако ставките не бъдат отменени, „рискуваме да загубим тотално моментума, което ще бъде много лошо за косоварите, както и за сърбите, също за САЩ и ЕС“. Посланикът заяви още, че американското правителство вярва, че 2019-а е годината, в която всеобхватно споразумение между Белград и Прищина е „постижимо“.
„Какво имам предвид под всеобхватно споразумение? Такова, което не само да се фокусира върху проблемите, за които слушаме всеки ден – възможната корекция на границата, което все още е само възможност. Но и ще се отнася до широк спектър от теми, които разделят Косово и Сърбия. Президентът Тръмп, както много от зрителите знаят, е лично ангажиран с този процес. Той вярва, че моментът е дошъл. Същото се отнася и за Брюксел. Считаме, че това всеобхватно споразумение трябва да открие пътя към взаимно признаване между Косово и Сърбия и цялостното участие и на двете страни в западната система. Тук е заложено много и отлагането няма да е от полза за никой“, предупреди Коснет.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Косово е вътрешен проблем на Сърбия, заяви Милорад Додик

B92: Косово е вътрешен проблем на Сърбия, заяви Милорад Додик

1 Февруари 2019 | 05:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Република Сръбска и аз ще последваме позицията на Белград“, заяви Милорад Додик в Брюксел, съобщава електронното издание B92.
След като тримата членове на председателството на Босна и Херцеговина се срещнаха с еврокомисаря Йоханес Хан и с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан Клод Юнкер и Доналд Туск, Додик заяви, че в допълнение към европейската интеграция на Босна и Херцеговина, разговорът засегна и ситуацията в региона.
„Република Сръбска и аз ще последваме позицията на Белград. Уважаваме териториалната цялост на Сърбия и смятаме, че Косово е вътрешен проблем на страната, който да бъде решен чрез диалог с Прищина“., заяви Додик.
Той подчерта, че това е неговата лична позиция, а не на председателството на Босна и Херцеговина. Додик заяви, че в разговорите с европейските представители е било преценено, че е необходимо сътрудничеството в региона да получи нов тласък.
„Председателството на Босна и Херцеговина покани всички президенти от региона, с изключение на представителите на Косово, да посетят страната и да обсъдят всички открити въпроси“, обяви Додик в Брюксел.
По този начин приключи първото официално посещение на тричленното председателство на Босна и Херцеговина в Брюксел.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Ивица Дачич ще участва на срещата на външните министри от ЕС в Букурещ

B92: Ивица Дачич ще участва на срещата на външните министри от ЕС в Букурещ

31 Януари 2019 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич ще вземе участие в неформална среща на външните министри от ЕС и на кандидат членките на 1 февруари в Букурещ, съобщава белградската електронна медия B92.
Срещата се организира от Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политика за сигурност Федерика Могерини.
По време на срещата, Дачич ще присъства на неформален работен обяд по покана на Могерини и румънският външен министър Теодор Мелешкану.
Темата на неформалния обяд ще бъде „Бъдещето на Западните Балкани, укрепване на диалога и подобряване на регионалното сътрудничество в контекста на глобалните предизвикателства“, се посочва в изявление на министерството на външните работи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Еди Рама и Джон Болтън са разговаряли за „един мирен договор между Косово и Сърбия“

„А1 Он“ (Македония): Еди Рама и Джон Болтън са разговаряли за „един мирен договор между Косово и Сърбия“

31 Януари 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Тирана/Вашингтон. Албанският премиер Еди Рама е разговарял по телефона със съветника по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън, предава македонският портал „А1 Он“.
Според съобщението на Рама в „Туитър“, темите на разговора са били: Албания, региона и „един мирен договор между Косово и Сърбия“.
„Разговор с Белия Дом. Във фокуса бяха Албания, регионът и стратегическата цел за един мирен договор между Косово и Сърбия, който да разреши историческия конфликт. Съветникът за сигурност Болтън ми благодари от името на президента Тръмп за последните позиции на Албания“, написа албанският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Вучич писа на Тръмп за Косово, отново го покани да посети Белград

„Б92“ (Сърбия): Вучич писа на Тръмп за Косово, отново го покани да посети Белград

31 Януари 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич написа писмо на американския си колега Доналд Тръмп, в което иска от него помощ за намирането на дългосрочно решение на косовския въпрос, предава белградското радио „Б92“.
Според прессъобщение от канцеларията на сръбския държавен глава, цитирано от ТАНЮГ, Вучич е благодарил на Тръмп за помощта на САЩ по пътя на Белград към Европейския съюз и „специално за вашите усилия за поддържане на мира и стабилността в Западните Балкани“.
„Във Вашето любезно писмо от 14 декември, вие отново подчертахте готовността на САЩ да помогнат в диалога между Белград и Прищина, за да се намери решение на този вековен проблем. Никой не се интересува повече от разрешаването му, отколкото моята страна, защото проблемът с Косово и Метохия е тежко бреме, особено за Сърбия и сръбската нация, ние сме ангажирани с диалога и подхождаме смело и реалистично, като мислим за бъдещето на всички нас в Западните Балкани. Освен това ние сме изпълнили всичките си задължения по споразумението от Брюксел“, пише сръбският държавен глава.
"Сърбия обаче не може сама да реши този сложен проблем. Въпреки нашата готовност и вяра, митата, наложени от Прищина на сръбските стоки, са тежест и непреодолима пречка за продължаване на диалога. Те не само вредят на сръбската икономика, но и са заплаха за живота на сърбите в Косово и Метохия, чиито права трябва да защитаваме и защитаваме. Белград е готов да продължи диалога веднага след като Прищина отмени неразумната и вредна мярка“, посочи Вучич.
„С това писмо искам още веднъж да подчертая решимостта си да обогатя отношенията между нашите две страни със съвместни сили. Горд съм, че моята страна в двете световни войни се сражаваше на страната на закона и справедливостта и че бяхме съюзници. Миналата година отбелязахме един век, откакто сръбският флаг бе издигнат над Белия дом, в чест на смелостта на Сърбия и на жертвите, направени по време на Първата световна война. Искам още веднъж да ви поканя да посетите Сърбия като първи американски президент, който да направи това след почти 40 години“, пише още сръбският лидер.
Той завърши писмото си с сърдечни поздрави, желание за по-нататъшен напредък на САЩ и неговите граждани и изразяване на неговата „дълбока благодарност“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Макдония): САЩ няма да одобряват визи за косовски официални лица заради митата

„Макфакс“ (Макдония): САЩ няма да одобряват визи за косовски официални лица заради митата

31 Януари 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. САЩ няма да предоставят визи на официални лица от Косово заради отказа на Прищина да отмени 100-процентовите мита за вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в страната, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на информация от портала Lajmnet.net.
Според медийния доклад, Вашингтон започна да прилага конкретни мерки за длъжностни лица след решението на косовския премиер Рамуш Харадинай да остави в сила митата. Привежда се мнението на анализатора Артон Демхасай, според когото става въпрос за натиск с цел косовското правителство да вземе решение за отмяна на митата.
„Виждаме, че правителството на Косово остава твърдо на позициите си, ще видим колко време ще отнеме, как ще реагира на натиска на САЩ или на Европейския съюз", подчерта Демхасай.
Според анализатора САЩ са взели много сериозно въпроса за митата и поради тази причина са възможни други по-строги санкции от страна на Вашингтон срещу косовските институции.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай след срещата с посланика на САЩ: Предстоят ни драматични събития тази седмица

Рамуш Харадинай след срещата с посланика на САЩ: Предстоят ни драматични събития тази седмица

31 Януари 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. След срещата с посланика на САЩ в Прищина Филип Космет, премиерът на Косово Рамуш Харадинай потвърди, че американският дипломат е настоял за отмяна на 100-процентните мита за внос на сръбски стоки в страната, като допълни, че тази седмица се очакват важни драматични развития, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
„От нас се иска да дадем шанс на диалога, посланикът на САЩ пита за това, но не разбирам защо диалогът бива обвързван с нещо, което е вътрешен въпрос за Косово”, подчерта Харадинай, визирайки решението на парламента в Прищина от ноември миналата година, с което бяха наложени митата.
Съгласно думите на Харадинай, последната фаза на диалога между Косово и Сърбия няма нищо общо с таксите за внос. „Въвеждането на мита срещу Сърбия е суверенно решение на правителството. Мисля, че те може да бъдат отменени само на масата за преговори, но този въпрос не трябва да се обвързва от диалога“, категоричен бе министър-председателят на най-младата държава на Балканите.
Държавният глава Хашим Тачи на свой ред заяви, че срещата между косовските лидери и американския посланик е част от редовни разговори, които акредитираните в Косово посланици държат с институционалните лидери. „Това беше среща, която допринесе за изясняване на дневния ред и - разбира се, за засилване на сътрудничеството със САЩ", коментира накратко Тачи.
След като в края на миналата седмица американските власти за пореден път призоваха Прищина да премахне митата, като подчертаха, че в противен случай страната ще бъде изправена пред сериозни последици, в четвъртък държавният глава на Косово Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и премиерът Рамуш Харадинай бяха привикани в посолството на САЩ в Прищина за среща с посланик Филип Коснет. Разговорите помежду им продължиха около час.
Същата тема бе осъдена във вечерните часове на сряда между лидерите на управляващата коалиция в Прищина, но тричасовото заседание не доведе до конкретно споразумение по искането на САЩ.
Местни медии съобщиха, че съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, е провел телефонен разговор с лидерите на Косово. По-специално, Болтън се е обърнал към Харадинай в „много сериозния“ – според редакцията – телефонен разговор, който се е откроявал с „негативен тон“. Източници вече разкриха, че най-късно до следващата седмица 100-процентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово ще бъдат отменени.
Разделението в позициите по въпроса предизвика криза в управляващата в Прищина коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Митата остават, коалицията се разпада

Рамуш Харадинай: Митата остават, коалицията се разпада

31 Януари 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай продължава да твърди, че 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната няма да бъдат премахнати, като същевременно отново не изключи възможността за разпадане на управляващата в Прищина коалиция, предава държавната информационна агенция на западната ни съседка - Tanjug.
След поредица от срещи с американския посланик в Прищина Филип Коснет и лидерите на партиите на управляващата коалиция, и на фона на продължаващия натиск от страна на САЩ за премахване на таксите, Харадинай подчерта, че „суверенното решение (по въпроса е) принадлежи на правителството на Косово".
Стопроцентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово се превръщат във все по-голям проблем за управляващите в Прищина.
След като в края на миналата седмица американските власти за пореден път призоваха Прищина да премахне митата, като подчертаха, че в противен случай страната ще бъде изправена пред сериозни последици, в четвъртък държавният глава на Косово Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и премиерът Рамуш Харадинай бяха привикани в посолството на САЩ в Прищина за среща с посланик Филип Коснет. Разговорите помежду им продължиха около час.
Същата тема бе осъдена във вечерните часове на сряда между лидерите на управляващата коалиция в Прищина, но тричасовото заседание не доведе до конкретно споразумение по искането на САЩ.
Местни медии съобщиха, че съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, е провел телефонен разговор с лидерите на Косово. По-специално, Болтън се е обърнал към Харадинай в „много сериозния“ – според редакцията – телефонен разговор, който се е откроявал с „негативен тон“. Източници вече разкриха, че най-късно до следващата седмица 100-процентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово ще бъдат отменени.
Разделението в позициите по въпроса предизвика криза в управляващата в Прищина коалиция. Харадинай е категорично против искането на Вашингтон с мотива, че Сърбия не е изпълнила нито едно от условията за отмяна на митата и настоява, че те трябва да останат в сила, докато Белград не признае независимостта на Косово.
Председателят на парламента на свой ред предложи митата да бъдат отменени временно за срок от 120 дни, при определени условия, изпълнени от Белград, с цел преди всичко да не се навреди на стратегическото партньорство между Косово и САЩ.
За премахването на митата силно се застъпва и президентът Хашим Тачи, който смята, че е необходимо да се деблокират преговорите между Прищина и Белград, прекратени през ноември заради мярката на правителството на Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): В Прищина завърши срещата на косовските лидери с посланика на САЩ, няма официални изявления

„24 Вести“ (Македония): В Прищина завърши срещата на косовските лидери с посланика на САЩ, няма официални изявления

31 Януари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и премиерът Рамуш Харадинай приключиха срещата с посланика на САЩ в страната Филип Коснет, предава македонската медия „24 Вести“.
Разговорите помежду им продължиха около час, а след приключването им не последваха официални изявления. Така все още остава неясно дали е постигнато споразумение за отмяна на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово. Разделението в позициите по въпроса предизвика криза в управляващата в Прищина коалиция.
Харадинай е категорично против искането на Вашингтон с мотива, че Сърбия не е изпълнила нито едно от условията за отмяна на митата и настоява, че те трябва да останат в сила, докато Белград не признае независимостта на Косово.
Председателят на парламента на свой ред предложи митата да бъдат отменени временно за срок от 120 дни, при определени условия, изпълнени от Белград, с цел преди всичко да не се навреди на стратегическото партньорство между Косово и САЩ.
За премахването на митата силно се застъпва и президентът Хашим Тачи, който смята, че е необходимо да се деблокират преговорите между Прищина и Белград, прекратени през ноември заради мярката на правителството на Харадинай.
Същата тема бе осъдена във вечерните часове на сряда между лидерите на управляващата коалиция в Прищина, но тричасовото заседание не доведе до конкретно споразумение по искането на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Metro (Косово):  Сериозно телефонно обаждане от Вашингтон: Джон Болтън се обърна към косовските лидери, митата падат до началото на следващата седмица

Gazeta Metro (Косово): Сериозно телефонно обаждане от Вашингтон: Джон Болтън се обърна към косовските лидери, митата падат до началото на следващата седмица

31 Януари 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Позовавайки се на неназовани източници, прищинският новинарски сайт Gazeta Metro съобщава, че съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, е провел телефонен разговор с лидерите на Косово.
По-специално, Болтън се е обърнал към министър-председателя Рамуш Харадинай в „много сериозния“ – според редакцията – телефонен разговор, който се е откроявал с „негативен тон“.
Според източниците на медията най-късно до следващата седмица 100-процентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово ще бъдат отменени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Косовският политически елит е на среща с посланика на САЩ в Прищина

A1 On (Македония): Косовският политически елит е на среща с посланика на САЩ в Прищина

31 Януари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и премиерът Рамуш Харадинай са в посолството на САЩ в Прищина за среща с посланик Филип Коснет, предава македонската електронна медия A1 On.
Очаква се в рамките й да бъде обсъдено американското искане за отмяна на 100-процентовите мита за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина в страната, което предизвика криза в управляващата в Прищина коалиция.
Харадинай е категорично против искането на Вашингтон с мотива, че Сърбия не е изпълнила нито едно от условията за отмяна на митата и настоява, че те трябва да останат в сила, докато Белград не признае независимостта на Косово.
Председателят на парламента на свой ред предложи митата да бъдат отменени временно за срок от 120 дни, при определени условия, изпълнени от Белград, с цел преди всичко да не се навреди на стратегическото партньорство между Косово и САЩ.
За премахването на митата силно се застъпва и президентът Хашим Тачи, който смята, че е необходимо да се деблокират преговорите между Прищина и Белград, прекратени през ноември заради мярката на правителството на Харадинай.
Същата тема бе осъдена във вечерните часове на сряда между лидерите на управляващата коалиция в Прищина, но тричасовото заседание не доведе до конкретно споразумение по искането на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Прищина не е в позиция да поставя условия на САЩ, предупреди косовски политик

B92 (Сърбия): Прищина не е в позиция да поставя условия на САЩ, предупреди косовски политик

31 Януари 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Стопроцентните мита за вноса в Косово на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина трябва да бъдат премахнати, защото Прищина не е в състояние да поставя условия на САЩ. Това предупреди заместник-председателят на парламента в Прищина Джавит Халити, предава белградската електронна медия B92.
Съгласно думите му, налагането на митата не е била грешна стъпка от страна на правителството, защото Белград е поставил сериозни препятствия пред Прищина.
„Предложих на министър-председателя (Рамуш Харадинай) митата да бъдат премахнати без никакви условия. Не мисля, че сме в състояние да поставяме условия на САЩ. Въпреки че това е в противоречие с моите виждания от вчерашния ден, трябва да действаме по този начин", призна Халити.
Стопроцентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово се превръщат във все по-голям проблем за управляващите в Прищина.
В края на миналата седмица американските власти за пореден път призоваха Прищина да премахне митата, като подчертаха, че в противен случай страната ще бъде изправена пред сериозни последици. Вашингтон алармира, че митата са против техните стратегически интереси и подкопават усилията за постигане на окончателно споразумение между Косово и Сърбия за нормализиране на двустранните отношения.
Подобни предупреждения бяха чути и от Брюксел. Позицията на Европейския съюз по отношение на митата остава непроменена - Прищина трябва да ги премахне, за да продължи диалогът.
Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изпрати писмо до посланиците на САЩ, Германия, Великобритания, Италия и Франция в Прищина, за да ги информира за условията, които трябва да бъдат изпълнени преди неговото правителство да премахне 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната.
Като първото условие в писмото, което Харадинай публикува на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“, е посочено провеждането на международна конференция за постигането на всеобхватно и правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия.
Конференцията трябва да бъде инициирана от САЩ и ЕС, да продължи не повече от 14 дни и да доведе до решаване на всички отворени въпроси между двете страни.
От САЩ и Европейския съюз премиерът на най-младата държава на Балканите изисква публични гаранции, че конференцията „няма да промени съществуващите граници на Косово, разделянето на страната или размяна на територии от всякакъв характер“, и че няма да има „предоставяне на изпълнителни правомощия на Общността на сръбските общини, нито ще се стигне до споразумение, което противоречи на Конституцията на Косово".
От ЕС се искат „допълнителен ангажимент и уверения, че либерализирането на визовия режим за гражданите на Косово ще влезе в сила преди откриването на конференцията".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Гърция продължава да подкрепя Мадуро в разрез с позицията на ЕС

Protothema: Гърция продължава да подкрепя Мадуро в разрез с позицията на ЕС

31 Януари 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз се събират на двудневна среща в румънската столица Букурещ, за да обсъдят следващите им стъпки по отношение на ситуацията във Венецуела. Развитието в южноамериканската страна провокира държавите-членки на да осъдят президента на Венецуела Никола Мадуро в резолюция, която Гърция бе принудена да подпише, но управляващата в Атина партия СИРИЗА отхвърли гласуването, подчертава електронното издание на водещия ежедневник Protothema.
Според дипломатически източници, Гърция твърди, че ако ЕС е заинтересован от
от намирането на решение във Венецуела и провеждането на избори, той трябва активно да се ангажира със собствени дипломатически инициатива в страната.
Признавайки лидера на венецуелската опозиция, председателя на парламента в Каракас Хуан Гуайдо, като президент на страната, без дори да бъде загатнато за европейска дипломатическа инициатива за създаване на условия за свободни избори, би било безотговорно отношение, особено предвид големите рискове от избухването на граждански конфликт в едно политически и социално поляризирано общество, твърдят източници от Атина.
Великобритания, Испания, Франция и Германия предупредиха Николас Мадуро да проведе избори в рамките на осем дни, в противен случай ще признаят Гуайдо за президент на Венецуела. На свой ред Мадуро отговори, че ако ЕС иска избори, трябва да изчака до 2025 г.
Венецуела потъна в политическа криза на 23 януари, когато Хуан Гуайдо се обяви за временен президент.
Почти веднага, в рамките на няколко часа, администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп призна, че Гуайдо е „юридически президент" на Венецуела и отхвърли правителството на Мадуро като незаконно.
Някои държави, включително Аржентина, Бразилия и Колумбия, подкрепиха самопризналия се президент Гуайдо и призоваха за „прозрачни избори“ във Венецуела. Но други държави, включително Иран, Русия, Китай, Боливия, Куба, Никарагуа и Турция изразиха солидарност с Мадуро, описвайки хода на Гуайдо като опит за преврат срещу законното правителство на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: След извънредно заседание: Косовоското правителство потвърди, че коалицията е „стабилна и функционираща“

Gazeta Express: След извънредно заседание: Косовоското правителство потвърди, че коалицията е „стабилна и функционираща“

31 Януари 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Управляващите в Косово публикуваха съобщение за пресата след спешна среща на председателите на партиите от коалицията, с което потвърдиха, че правителството е „стабилно и функционално“ и обещаха да продължат работата по изпълнението на своята програма, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Лидерите на управляващата коалиция Рамуш Харадинай („Алианс за бъдещето на Косово“), Кадри Весели (Демократическа партия на Косово), Фатмир Лимай („Нисма“) и Беджет Пацоли („Алианс за ново Косово”) се събраха на извънредна среща за обсъждане на проблема със 100-процентовите мита за внос в страната на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.
След двучасовата среща, която се проведе зад затворени врати, правителството публикува съобщение за пресата, в което се потвърждава, че са обсъдили последните събития в страната, функционирането на институциите, одобряването на бюджета за 2019 г., платформата за диалог със Сърбия и данъчния въпрос. „Партньорите в коалицията се съгласиха да засилят действията, насочени към хармонизиране на вземането на решения по горепосочените теми”, се казва в прессъобщението.
Според текста лидерите на партиите от коалицията са обсъдили платформата за диалог със Сърбия, която се очаква да бъде представена пред парламента за одобрение. „Платформата ще отразява единната позиция на институциите на страната за постигане на всеобхватно и правно обвързващо споразумение за взаимно признаване и членство на Косово в ООН", се казва още в прессъобщението. Според изявлението за пресата коалиционните партньори обещават да засилят работата си и да координират своите решения със стратегическите партньори на Косово - САЩ и ЕС. „Коалицията е функционална и стабилна. Оставаме ангажирани с постигането на нашите цели, както е предвидено в програмата на правителството”, се уверява в текста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще участва в неформална среща на министрите на външните работи от ЕС в Букурещ

Вицепремиерът Екатерина Захариева ще участва в неформална среща на министрите на външните работи от ЕС в Букурещ

31 Януари 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Букурещ. В Букурещ ще се проведе неформална среща на министрите на външните работи от ЕС (формат Гимних) с участието на вицепремиера Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Срещата е под председателството на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини и ще се проведе през днешния ден и на 1 февруари 2019 г. Събитието ще се състои в сградата на Националната банка на Румъния.
Форматът Гимних е учреден през 1974 г. с цел да събира външните министри на неформални разговори. Всеки ротационен председател на Съвета на ЕС организира подобна среща по време на мандата си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Извънредна среща на лидерите на коалицията в Косово по повод несъгласието между Харадинай и Весели

„А1 Он“ (Македония): Извънредна среща на лидерите на коалицията в Косово по повод несъгласието между Харадинай и Весели

30 Януари 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерите на най-големите партии от управляващата коалиция в Косово, премиерът Рамуш Харадинай от „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК), председателят на парламента Кадри Весели от „Демократическата партия на Косово“ (ПДК) и вицепремиерите Фатмир Лимай от „Социалдемократическата инициатива – НИСМА“ и Беджет Пацоли от „Алианса за Ново Косово“ (АКР) се сърбаха късно вечерта в сряда на извънредно съвещание в премиерския кабинет, предава македонският портал „А1 Он“.
Според неназовани партийни източници, срещата е свикана по повод последните несъгласия между премиера и председателя на парламента около 100-процентовите мита върху сръбските стоки, а медиите в Прищина коментират, че от нейния изход зависи съдбата на правителството на Харадинай.
Весели, който в началото твърдеше, че тъкмо той настоявал за въвеждането на търговска блокада срещу Сърбия, сега предлага нейното прекратяване за 120 дни, с цел, както заяви той, да се удовлетворят исканията на САЩ и ЕС. Министър-председателят отхвърли искането и обяви, че остава на позицията, че Сърбия не е изпълнила нито едно от условията за премахване на 100-процентовата ставка и че тя ще остане в сила, докато Белград не признае независимостта на Косово.
За премахване на митата настоява и президентът на страната и бивш лидер на ПДК Хашим Тачи, който смята, че това е необходимо, за да се деблокират преговорите между Белград и Прищина, които бяха прекъснати миналия ноември, след като правителството на Харадинай взе въпросното решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Най-прекият път на Венецуела към демокрацията? Платете на военните

The New York Times: Най-прекият път на Венецуела към демокрацията? Платете на военните

30 Януари 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. „За това често трябва да се плати скъпо, но военните са играли решаваща роля за установяването на демокрацията в много страни по света“, пише Майкъл Албърт, съавтор на книгата „Авторитаризъм и елитен произход на демокрацията“, в материал за авторитетното неолиберално издание The New York Times, представен без редакторска намеса.

Със сигурност не беше случайно, че на 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се обяви за легитимен президент на страната. Това предизвикателство към президента Николас Мадуро стана по повод годишнината от военен преврат през 1958 г., който сложи край на десетилетие на диктатура и доведе до ерата на венецуелската демокрация и икономически напредък.
Армията на Венецуела отдавна е решаващ фактор, който определя демократичните моменти в страната. В допълнение към преврата от 1958 г., тя помогна за инсталирането на лъва на венецуелската демокрация, Ромуло Бетанкур, в президентството през 1945 г. и заемаше централно място при връщането на Уго Чавес в длъжност, след като бе свален в преврат през 2002 година. Гуайдо се опита да се хареса на военните, например, като убеди Народното събрание да приеме закон за амнистия за онези, които действат „в полза на реституцията на демокрацията във Венецуела“.
Венецуела не е изключение. В много страни военните играят решаваща роля за установяването на демокрация. Разбира се, те често искат висока цена в процеса, като настояват за икономически и институционални изкривявания на демокрацията, които възпрепятстват нейното съответствие с волята на мнозинството. В страни като Чили, Индонезия, Мианмар и Пакистан, свалянето на силни и укрепени военни от власт изискваше не само гаранции за амнистия, но и очертаване на икономически сфери на влияние, които те да могат да управляват автономно, а в много случаи и предаването на печалби директно на военните, без върху тях да се осъществява парламентарен контрол. Често тези привилегии след това се защитават политически чрез конституционни разпоредби, които предоставят на изходящите авторитаристи непропорционална политическа власт или правят сделката много трудна за отмяна.
Във Венецуела, поне първоначално, влиянието на Гуайдо не беше особено голямо: министърът на отбраната Владимир Падрино Лопес, обграден от висшия военен ешелон на армията, публично се обяви в полза на Мадуро. Той заяви, че декларацията на г-н Гуайдо представлява сериозна опасност за националния суверенитет и обществения ред и че военните ще останат верни на Конституцията.
Но това може да не е краят на историята. Зад затворените врати военните може би очакват по-добра оферта. При Уго Чавес и след това при Мадуро, венецуелските военни се включиха дълбоко в множество доходоносни икономически дейности. Чавес им подари юздите на венецуелското бижу в короната - държавната петролна компания PDVSA. Те контролират пристанищата на страната, които контролират вноса и износа. Те контролират договорите за обществени жилищни проекти и концесиите за минни и нефтени услуги. Съобщава се, че контролират и ценни маршрути за контрабанда на наркотици, схеми за пране на пари и други незаконни сделки. Това е генерирало огромни печалби за висшия ешелон на армията, независимо че обикновените войници се борят с глада и са изоставени в много отношения.
Ако Мадуро падне, икономическата позиция на военните е изложена на риск. Новите избори могат да доведат на власт опозицията, която се стреми да ограничи властта на военните. На този опасен фон обещанието на Гуайдо за амнистия едва ли е достатъчно.
Бе необходимо много повече от амнистия за военните, за да предадат властта в Чили, преход, за който самият Гуайдо говори. Конституцията на генерал Аугусто Пиночет от 1980 г., която ръководеше чилийския преход към демокрация през 1989 г. - и продължава да функционира днес в модифицирана форма – даде на главнокомандващите на въоръжените сили и на националната полиция, които разрешиха да бъдат уволнявани само от президента след споразумение със Съвета за национална сигурност, който сам по себе си беше контролиран от въоръжените сили. Десет процента от приходите от мед, един от най-ценните източници на доходи на Чили, автоматично бяха разпределени за военния бюджет. Това бе съчетано с конституционно защитени амнистии, позиции по право в Сената, благоприятна избирателна система и свръх-мажоритарни прагове за конституционни промени.
В Мианмар военните създадоха благоприятна конституция и след това приеха множество законодателни актове, за да защитят интересите си точно преди демократизацията. Това включваше прехвърляне на производствени предприятия от министерството на промишлеността към министерството на отбраната. Военните главни конгломератни компании, Myanmar Economic Corporation и Myanmar Economic Holdings Limited, прехвърлят голяма част от бизнеса, като например телекомуникациите и вноса на петрол, директно в ръцете на военни офицери, които управляваха страната.
Подобна схема действа и в Пакистан. Управляващите военни генерали през последните десетилетия сграбчиха земя, ферми, жилищни операции и промишлени операции и пренасочиха собствеността и дейността си чрез министерството на отбраната. Тази постройка е защитена чрез многократни преходи към и от демокрацията. Пакистанската армия сега е най-големият бизнес конгломерат в страната.
Моделът за предаване на автономни икономически владения в комбинация с политическа защита, за да бъдат убедени военните да слязат от власт, не минава без проблеми, както показват Мианмар и Пакистан. Автономна и силна армия, която е подложена на демокрация, е по-способна да излезе от периферията, за да възстанови диктатурата. И лесно може да постигне своето, като просто заплашва да го направи.
Макар този модел да изглежда неприемлив предвид скорошното минало на венецуелската армия, той може да представлява най-разумния път към демокрацията, ако няма външна намеса. Освен това, много страни - например Португалия, Испания, Южна Корея и Тайван - са извършили пълен преход към демокрация по този път.
Пътят остава ясен. Военните все още не са арестували Гуайдо. И г-н Падрино заяви, че военните ще се придържат към Конституцията. Както се оказва, Венецуела има действащо Велико народно събрание, което Мадуро свика, за да обезвреди доминираното от опозицията народно събрание. Така че една от възможностите за военните е да премахнат Мадуро и след това да се обърнат към Великото народно събрание, за да изготвят разпоредби, които защитават военните, като същевременно насрочат нови избори. Тази сделка може да бъде приета и дори гласувана от паралелното народно събрание.
Това ще върне Венецуела към демокрацията. И докато опозицията няма да получи всичко, което иска, демокрацията ще й даде ново място на масата и шанс да изгради по-справедливо бъдеще - вариант, който понастоящем е изключен от Мадуро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патрик Бюканън за The American Conservative: Ако армията остане с Мадуро, какъв е План „Б“?

Патрик Бюканън за The American Conservative: Ако армията остане с Мадуро, какъв е План „Б“?

30 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Патрик Бюканън, съоснователят и основен автор на авторитетното изолационистко списание The American Conservative написа кратък материал (представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“ ) за кризата във Венецуела, в който задава въпроса: Какво ще стане, ако армията не се отметне от президента Николас Мадуро.

„Плащайте на войниците. Останалото няма значение“.
Това е бил заветът, който римският император Септимий Север е дал на синовете си на смъртното си легло през 211 година.
Днес, Николас Мадуро със сигурност трябва да оценява проницателността на императора.
Защото политическото оцеляване на този бивш шофьор на автобуси и синдикален шеф сега зависи от това, дали въоръжените сили на Венецуела ще изберат да го подкрепят, или да го изоставят и подкрепят председателя на парламента Хуан Гуайдо.
В сряда Гуайдо обяви избирането на Мадуро през миналия май за втори шестгодишен мандат като президент за фалшифицирано и се назначи за действащ държавен глава.
В четвъртък министърът на отбраната и началник на армията генерал Владимир Падрино Лопес, с най-високопоставените си хора, отхвърли 35-годишния Гуайдо като марионетка на САЩ и се закле във вярност на Мадуро.
В петък държавният секретар Майк Помпео заяви пред Съвета за сигурност на САЩ: „Сега е времето всички други страни да избере страна. … Или заставаш до силите на свободата, или си в съюз с Мадуро и неговия хаос“.
До петък обаче светът вече бе взел страни.
Русия и Китай подкрепиха Мадуро, както и съюзникът в НАТО Турция, а президентът Ердоган дори се обади, за да изрази подкрепата си. Мексико, Никарагуа, Куба и Боливия също са с Мадуро.
Гуайдо го подкрепят съседите на Венецуела: Еквадор, Бразилия, Перу, Парагвай, Аржентина, Коста Рика, Колумбия, САЩ , Канада и Организацията на американските държави.
Великобритания, Франция, Германия и Испания изпратиха на Мадуро дипломатически ултиматум: До 8 дни трябва да се съгласиш да насрочиш нови избори, или ние подкрепяме 35-годишния Гуайдо, за когото никой не беше чувал до тази година.
Залозите за всички страни са огромни. Русия има изпълнители във Венецуела и е предоставила на режима милиарди. В знак на солидарност Путин наскоро изпрати два стратегически бомбардировачи във Венецуела.
Китай е отпуснал на Венецуела десетки милиарди, а Каракас се отплаща на Пекин с петрол.
Куба е изпратил военни и разузнавачи, за да поддържат вътрешния ред. Уго Чавес считаше Фидел Кастро за баща и моделира новата Венецуела по примера на Куба на Кастро – с близки резултати.
Както стотици хиляди избягаха от революцията на Кастро през 60-те години, три милиона венецуелци избягаха в Еквадор, Бразилия, Колумбия, други южноамерикански държави и САЩ.
Икономиката е в развалини. Въпреки че Венецуела има най-големите петролни запаси на земята, производството е само част от това, което някога е било. Фаворитизмът и корупцията са ендемични. Инфлацията унищожи валутата. Има бедност, недохранване и недостиг на всичко необходимо за съвременния живот.
И все пак основният въпрос е: Какво ще направят войниците? И ако военните останат с Мадуро, а Мадуро отказва да отиде, какво правят американците, за да го свалят?
Нашествие? Това би предизвикало бедствие. Венецуела не е Панама, Хаити или Гренада. По-голяма е от Тексас, населението й е повече от 30 милиона. Силите на САЩ вече са ангажирани по света.
Блокадата и санкциите биха увеличили и задълбочили страданията на народа на Венецуела много преди да свалят режима. Ще подкрепят ли нашите съюзници блокада? И ако години страдания на венецуелския народ не са разклатили властта на Мадуро, какво ни кара да вярваме, че повече от същото ще го убеди?
Предложиха амнистия на Мадуро и армията, ако те се оттеглят мирно. Но каква ще бъде съдбата на Мадуро, ако наистина избяга?
Ако се откаже от властта под заплаха на САЩ, той е свършен и опозорен като страхливец. Не би ли предпочел да се сражава?
И ако ръководството на армията реши да се откаже от Мадуро, има по-млади и амбициозни офицери, които със сигурност ще видят своето бляскаво бъдеще в борбата за спасяване на режима.
Стремим ли се към гражданска война във Венецуела? Ако стрелбата в Каракас започне, какво ще правим тогава?
Някой помисли ли си за това?
Мадуро е некомпетентен брутален диктатор, чиято идеология помогна да се унищожи една държава. Но ако той може да промени наратива от конфронтация между тиранин и преследваните от него хора, до това, че един затруднен защитник на Венецуела е бил атакуван от янките империалисти и техните местни лакеи, това би могло да резонира сред масите в Латинска Америка.
Всички индикации сочат, че Мадуро възнамерява да се съпротивлява на САЩ и да обедини антиамериканците и радикалите в полукълбото и Третия свят.
Конституционната претенция за президентството на Гуайдо беше схема, измислена в тайно споразумение с Вашингтон, изобретена в САЩ, с държавния секретар Помпео, Джон Болтън, сенатор Марко Рубио и, разбира се, президентът Доналд Тръмп. Това беше План „А“.
Но ако План „А“ не успее и Мадуро, с престижа на САЩ заложен в цялата игра, отхвърли нашето искане, което и се случва, какво ще правим тогава? Какъв е План „Б“?
„Асад трябва да си отиде!“ – каза Барак Обама. Е, Асад все още е там – а Обама го няма.
Ще бъде ли казано същото и за Мадуро?

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС ще решава за Венецуела в четвъртък в Букурещ

AFP: ЕС ще решава за Венецуела в четвъртък в Букурещ

30 Януари 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Венецуела Николас Мадуро не е отговорил на ултиматума на Европейския съюз да насрочи „свободни“ избори в рамките на 8 дни, заяви министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан, цитиран от AFP.
„Всички външни министри от страните-членки на ЕС ще се срещнат в Букурещ утре (четвъртък), за да решат какви мерки да се предприемат, след като не получихме отговор“, заяви той във френския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Косово е готово за компромис със Сърбия

Хашим Тачи: Косово е готово за компромис със Сърбия

30 Януари 2019 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово е готово за компромисно решение със Сърбия, за да бъдат разрешени проблемите между двете страни, увери косовският президент Хашим Тачи в писмо до американския си колега Доналд Тръмп, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Готов съм да направим необходимите компромиси за постигане на всеобхватно и балансирано решение, което ще обхване всички сериозни проблеми и по този начин ще бъде сложен край на конфликта със Сърбия и ще бъде постигнат мир в целия регион“, заяви Тачи в писмо, изпратено на 8 януари.
Медията коментира, че не е ясно защо косовският държавен глава е огласил информацията за писмото във вторник, след като преди това получи писмо от Тръмп, в което той призовава да се направи всичко възможно за договор между Белград и Прищина.
В писмото Тачи се ангажира да направи всичко, за да изпълни своите задължения и да апелира към гражданите на Косово да говорят в един глас за мир по време на преговорите, както и да се въздържат от действия, които биха могли да затруднят постигането на договор.
Диалогът Белград – Прищина е прекъснат от ноември 2018 година, когато Косово въведе 100-процентови вносни мита върху сръбските стоки. Белград, от своя страна, обяви, че няма да преговаря, докато тази мярка не бъде отменена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Лидерът на „Самоопределение“ обяви „масови протести“, ако „Тачи не спре вредния диалог със Сърбия“

A1 On (Македония): Лидерът на „Самоопределение“ обяви „масови протести“, ако „Тачи не спре вредния диалог със Сърбия“

30 Януари 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на опозиционното движение „Самоопределение“ Албин Курти обяви нови „масови протести", ако президентът на Косово Хашим Тачи „не спре да настоява за промяна на границата" на най-младата държава на Балканите, предава македонската електронна медия A1 On.
В обръщение пред парламента в Прищина, Курти увери, че „Самоопределение“ няма да позволи да се посегне на територията на Косово и да се преговаря за суверенитета на страната. Съгласно думите му, макар протестът от 29 ноември миналата година да е бил изключително мащабен, той „няма да бъде нищо“ в сравнение с бъдещите такива, които ще организира движението, „ако Тачи не спре вредния диалог със Сърбия".
Повече от половин година Тачи – съгласно думите на Курти - се стреми да наложи идеята за „корекция на границите“, за да постигне окончателно решение на споровете между Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Атина призовава за „политически диалог“ за прекратяване на кризата във Венецуела

Kathimerini: Атина призовава за „политически диалог“ за прекратяване на кризата във Венецуела

30 Януари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция призова за „политически диалог", за да се сложи край на кризата във Венецуела, където лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за президент на страната след масови протести срещу държавния глава на латиноамериканската страна Никола Мадуро, съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
В изявление заместник-министърът на външните работи Йоргос Катругалос обяви подкрепата на Гърция за демокрацията във Венецуела и призова за „възстановяване на социалния мир" с помощта на посредничеството на Европейския съюз.
„Не искаме Венецуела да се превърне в Либия в Южна Америка. Искаме да се радваме на демокрация и просперитет, а хората да бъдат обединени и наистина да могат да упражняват демократичните си права в република, която е изключително за тяхна собствена изгода”, подчерта Катроугалос.
По-рано през деня Мадуро увери, че е готов да седне на масата за преговори с опозицията и отвори възможността за посредничество от трети страни.
Според съобщенията от по-рано тази седмица, Гуайдо е призовал гръцкото правителство да застане на страната на ЕС с цел оказване на натиск върху Мадуро да проведе свободни и честни избори. Латиноамериканският политик не скри притесненията си от решението на Атина да подкрепи Мадуро. Поради тази причина той покани премиера Алексис Ципрас да посети Венецуела, за да види сам каква е ситуацията в страната.

Пълното изявление на гръцкото външно министерство:

Гърция е солидарна с народа на Венецуела, подкрепя демокрацията и се стреми към възстановяване на социалния мир в това изключително поляризирано общество, в много поляризираната политическа система. И нашето дългогодишно убеждение е, че единственият метод, чрез който тези различия може да бъдат преодолени, е политически диалог.
От първия момент ние се стремяхме, единният ЕС, да популяризираме идеята на група държави, включително онези държави от ЕС, които поради исторически причини имат влияние върху региона, да приемат посредническата роля. Инициативи на други страни като Уругвай и Мексико са насочени към същото. Нещо повече, последната намеса на папа Франциск беше в същия дух.
Считаме, че това е ключов въпрос за ЕС - на първо място да поддържа единна позиция; второ, да не се държим зад инициативите на други велики сили; трето, пълното зачитане на демокрацията; участието на армията да не бъде допуснато да бъде фактор, който ще формира развитието, тъй като някои страни от опозиционните сили изглежда искат точно това.
Предадох тези позиции, като също така изразих подкрепата си за нейните досегашни усилия, на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини. Също така ще се стремим същите позиции да преобладават в четвъртък и петък в неформалния Съвет на министрите на външните работи на ЕС, именно защото искаме ЕС да бъде водещ поддръжник на мира и да не бъде фактор, който ще влошава или няма да успява да разреши проблемите.
Не искаме Венецуела да стане още една Либия в Южна Америка. Искаме тя да се радва на демокрация и просперитет, а хората да бъдат обединени и наистина да могат да упражняват демократичните си права в република, която е изключително за тяхна собствена изгода.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Харадинай предупреди, че дори да падне правителството, митата за сръбски стоки ще останат в сила поне до лятото

Koha Ditore (Косово): Харадинай предупреди, че дори да падне правителството, митата за сръбски стоки ще останат в сила поне до лятото

30 Януари 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува на първа страница статия, в която подчертава задълбочаването на разделението между премиера на Косово Рамуш Харадинай и председателя на парламента Кадри Весели по въпроса за 100-процентните мита върху вноса на сръбски стоки в страната.
Харадинай отхвърли предложението на Весели за временна отмяна на таксите за период от 120 дни, като настоя, че мнението, което изрази в специално писмо до посланиците на т.нар. петорка (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия), е и мнение на воденото от него правителство.
Харадинай написа и писмо до свои колеги от цял свят, в което подчерта, че диалог се води между две суверенни и независими държави. В същото време президентът на Косово Хашим Тачи изпрати писмо до държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, като обеща да направи необходимите компромиси, за да постигне споразумение със Сърбия.
Харадинай обаче все по-често говори за перспективата за предсрочни избори, като предупреди, че дори правителството да падне, митата за сръбски стоки ще останат в сила поне до лятото, когато – според него – най-рано може да бъде формирано ново правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Връзките с Китай са в исторически възход, заяви Вучич

Tanjug: Връзките с Китай са в исторически възход, заяви Вучич

30 Януари 2019 | 06:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Приветствайки новия китайски посланик Чен Бо, сръбският президент Александър Вучич изрази увереност, че нейният мандат в Белград ще остави специален белег на китайско-сръбското приятелство, съобщава новинарската агенция Tanjug.
Чен, която представи акредитивните си писма на Вучич, му предаде поздравите на китайския президент Си Дзинпин.
Вучич заяви, че е горд от това, че китайско-сръбските отношения са в исторически възход и изрази надежда, че тази година ще има възможност отново да посрещне китайския президент в Сърбия.
Той изрази задоволство от интензивния политически диалог и ползотворното двустранно икономическо сътрудничество.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Поздрави на моя приятел Анте Готовина, Сърбия си губи времето, няма да има корекция на границите

Рамуш Харадинай: Поздрави на моя приятел Анте Готовина, Сърбия си губи времето, няма да има корекция на границите

29 Януари 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви пред хърватската телевизия Z1, че изпраща поздрави на своя хърватски приятел Анте Готовина, както и че не може да има корекция на границите между Косово и Сърбия и Белград само си губи времето, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Косово има собствена армия и Сърбия не може да ни навреди“, заяви премиерът. „Ако те имат нещо, което да изкарат срещу нас, то и ние не сме с празни ръце“.
Харадинай посочи още, че вече има военно сътрудничество между Прищина и Загреб, но той не иска да говори за това.
„Белград продължава със своята „Студена война“ срещу Косово“, заяви той и добави, че митата върху сръбските стоки вече са реалност.
„Те не вярваха, че ще въведем мита, но загубиха една четвърт от пазара за една нощ. Сега те ще имат по-малко пари да купуват оръжия от Москва и по-малко пари да плащат заплати на войниците“, обясни косовският премиер.
Харадинай посочи още, че това е добра възможност за Хърватия, която сега ще може да изнася повече продукция за Косово.
Накрая министър-председателят изпрати поздрави на своя хърватски приятел Анте Готовина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи: Митата остават, нито една от причините за въвеждането им не са отстранени

Авни Арифи: Митата остават, нито една от причините за въвеждането им не са отстранени

29 Януари 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово не приема предложението на председателя на парламента Кадри Весели за временна отмяна за срок от 120 дни на 100-процентните мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, тъй като смята, че нито едно от условията за премахването им не са изпълнени, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Авни Арифи, ръководител на кабинета на премиера на Косово Рамуш Харадинай и член на националния екип за преговорите със Сърбия заяви, че позицията на правителството остава непроменена.
„Митата няма да бъдат премахнати. Нито една от причините, поради които е била въведена, не е отстранена“, коментира Арифи.
И от партията Харадинай „Алианс за бъдещето на Косово“ заявиха, че таксите остават в сила.
„Ние не коментираме изявленията на другите. Въпреки това, митата остават в сила, тъй като Сърбия не променя антикосовското си отношение и действа по същия начин, както преди, по разрушителен начин“, написа в социалната мрежа „Фейсбук“ председателят на парламентарната група на „Алианс за бъдещето на Косово“ Ахмет Исуфи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.