НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

A1 On (Македония): Белград призова Интерпол да не разглежда новата молба за членство на Косово

A1 On (Македония): Белград призова Интерпол да не разглежда новата молба за членство на Косово

1 Март 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович изпрати писма до главния секретар на Интерпол Юрген Щок и президента на Ким Йонг Ян с молба Международната полицейска организация да не разглежда новата молба на Косово за членство, предава македонската електронна медия A1 On.
„След Общото събрание на Интерпол в Дубай през 2018 г. не са настъпили съществени промени, които да доведат до промяна на решението за отказ за членство на Косово. Всъщност, единствената промяна е в полза на възгледите на Република Сърбия срещу тази молба и това се отразява в броя на страните, които са оттеглили признаването на Косово“, пише Стефанович в писмото.
Стефанович повтаря аргументите на Сърбия, че самото разглеждане на това искане би представлявало грубо нарушение на международното право.
„Условията за членство в Интерпол са регламентирани от Устава на Интерпол и Резолюцията за процедурата за приемане в Интерпол, които ясно показват, че членството е отворено само за държави. Поставянето на дневния ред на това искане сериозно ще политизира работата на тази професионална полицейска организация“, предупреди сръбският политик.
Той припомня, че съгласно Устава на Интерпол на „организацията е строго забранено да предприема каквито и да било действия от политическо, военно, религиозно или расово естество“ и че статутът на „южната сръбска провинция“ се урежда от Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, която Интерпол има задължението да спазва.
Освен генералния секретар и президента на Интерпол, Стефанович изпрати писма до всички членове на Изпълнителния комитет на организацията с молба да гласуват против искането за приемане на Косово.
В края на месец януари Косово отново подаде молба за членство в Интерпол, адресирана до Генералния секретариат на организацията. В съответствие с процедурите оттам тя ще бъде изпратена до Изпълнителния комитет, който ще реши дали това искане ще бъде включено в дневния ред на Общото събрание на Интерпол и дали държавите-членки ще гласуват за искането. Одобрението за членство изисква мнозинство от две трети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово подновява кандидатурата си за Интерпол

Gazeta Express: Косово подновява кандидатурата си за Интерпол

21 Февруари 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово поднови кандидатурата си за присъединяване към Международната организация на криминалната полиция (Интерпол), след като миналата година Сърбия блокира членството на най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Министърът на вътрешните работи на Косово Екрем Мустафа потвърди пред изданието, че на 31 януари тази година Прищина е внесла молба за присъединяване към Интерпол. Все още не е ясно дали предложението ще бъде включено в дневния ред на Общото събрание на международната организация.
Мустафа поясни, че решението за повторно подаване на заявлението е взето от премиера Рамуш Харадинай и първия дипломат на Прищина Беджет Пацоли. Министърът на вътрешните работи изрази надежди, че Косово ще стане част от организацията през настоящата година. „Подадохме заявлението на 31 януари. Службата на Интерпол потвърди получаването на предложението”, разкри Мустафа.
Косово обтегна отношенията със Сърбия, след като Белград лобира срещу влизането на Косово в Интерпол. За да противодейства на „агресивната“ кампания на Белград, Косово наложи 100-процентни мита за вноса на сръбски стоки, които остават в сила, въпреки международния натиск върху Прищина. Решението за повторно кандидатстване за членство в Интерпол разтревожи сръбските власти, а първият дипломат на Белград Ивица Дачич нарече намерението на Прищина „самоубийствен ход".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Сърбия: Трябва да се знае границата между Косово и Сърбия

Посланикът на САЩ в Сърбия: Трябва да се знае границата между Косово и Сърбия

1 Февруари 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот заяви, че е важно да се знае къде е границата между Косово и Сърбия, предават сръбските медии, цитирани от македонското електронно издание “МКД“.
Една от темите на гостуването му в Първи канал на Сръбската телевизия беше и писмото на сръбския президент Александър Вучич към президента на САЩ Доналд Тръмп, пише изданието.
"Напълно съм съгласен с Вучич, че е важно двете страни да се върнат на масата на преговорите и чрез диалог да се постигне цялостно решение. Митата са пречка. По-рано Доналд Тръмп беше писал на Вучич, че има реална възможност през следващите месеци да се постигне споразумение и не трябва да пропуска възможността - каза Скот.
Той е добавил, че ако решението е просто то би било решено отдавна.
„Всяко споразумение изисква компромис и от двете страни. Те не могат да бъдат наложени отвън, а трябва да произлизат от страните и да доведат до договор, който е траен и приложим, а не само на хартия. Не можем да накараме някой друг вместо Сърбия и Косово да постигне споразумение. Страните трябва да искат да се върнат на масата и мисля, че искат - каза Скот.
Посланикът на САЩ в Белград е отбелязал, че демаркирането на границата е от голямо значение.
"Ясно е, че границите трябва да бъдат ясни и това е елемент от всеобхватно споразумение, като въпроси, свързани с управлението на ресурсите, правата на сръбската общност, въпросите на изчезналите лица, военните престъпления. Трябва обаче да знаем линията, къде е Сърбия и къде е Косово. Картата на Сърбия в САЩ и картата на Сърбия в Сърбия са различни“, казва Скот.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коха Диторе“ (Косово): САЩ уважават суверенитета на Косово, но Прищина трябва да отмени митата върху сръбските стоки

„Коха Диторе“ (Косово): САЩ уважават суверенитета на Косово, но Прищина трябва да отмени митата върху сръбските стоки

1 Февруари 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю пред местна телевизия в четвъртък вечерта, посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви, че Вашингтон уважава суверенитета на Косово, но подчерта, че 100-процентовите мита, които бяха наложени върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, влияят на други процеси в Косово и региона и тяхната отмяна е също и в интерес на САЩ, пише прищинският ежедневник „Коха Диторе“.
„Считаме, че за да бъде постигнат напредък във върховенството на закона, икономическото развитие и регионалната стабилност е от жизнена важност диалогът със Сърбия да бъде подновен възможно най-скоро. Това ни води до въпроса с митата. Така, трябва да кажа, че имаше някои много объркващи и неверни истории. Точно преди да дойда тук днес, прочетох, че САЩ са заплашили Косово с икономически санкции. Искам да уверя хората, че няма такова нещо. САЩ не желаят да се отнасят така със своя приятел Косово. Вярвам обаче, че това, което ние очакваме от Прищина, е смело лидерство. Много е лесно да се реши, че има причини преговорите със Сърбия да бъдат забавени. Ние обаче не мислим, че това е в интересите на Косово, Сърбия, или САЩ“, заяви Коснет.
Дипломатът добави, че Вашингтон е на мнение, че Прищина трябва да отмени митата временно за определен период от време и че в замяна на това ще се създадат очаквания, че Белград ще се съобрази с конструктивните мерки. „Не говоря за Европейския съюз, но вярвам, че и Брюксел, и Вашингтон са в контакт с правителството на Сърбия, за да направят така, че ако Косово отмени временно митата, Белград да реагира конструктивно“.
Коснет предупреди, че ако ставките не бъдат отменени, „рискуваме да загубим тотално моментума, което ще бъде много лошо за косоварите, както и за сърбите, също за САЩ и ЕС“. Посланикът заяви още, че американското правителство вярва, че 2019-а е годината, в която всеобхватно споразумение между Белград и Прищина е „постижимо“.
„Какво имам предвид под всеобхватно споразумение? Такова, което не само да се фокусира върху проблемите, за които слушаме всеки ден – възможната корекция на границата, което все още е само възможност. Но и ще се отнася до широк спектър от теми, които разделят Косово и Сърбия. Президентът Тръмп, както много от зрителите знаят, е лично ангажиран с този процес. Той вярва, че моментът е дошъл. Същото се отнася и за Брюксел. Считаме, че това всеобхватно споразумение трябва да открие пътя към взаимно признаване между Косово и Сърбия и цялостното участие и на двете страни в западната система. Тук е заложено много и отлагането няма да е от полза за никой“, предупреди Коснет.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Вучич писа на Тръмп за Косово, отново го покани да посети Белград

„Б92“ (Сърбия): Вучич писа на Тръмп за Косово, отново го покани да посети Белград

31 Януари 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич написа писмо на американския си колега Доналд Тръмп, в което иска от него помощ за намирането на дългосрочно решение на косовския въпрос, предава белградското радио „Б92“.
Според прессъобщение от канцеларията на сръбския държавен глава, цитирано от ТАНЮГ, Вучич е благодарил на Тръмп за помощта на САЩ по пътя на Белград към Европейския съюз и „специално за вашите усилия за поддържане на мира и стабилността в Западните Балкани“.
„Във Вашето любезно писмо от 14 декември, вие отново подчертахте готовността на САЩ да помогнат в диалога между Белград и Прищина, за да се намери решение на този вековен проблем. Никой не се интересува повече от разрешаването му, отколкото моята страна, защото проблемът с Косово и Метохия е тежко бреме, особено за Сърбия и сръбската нация, ние сме ангажирани с диалога и подхождаме смело и реалистично, като мислим за бъдещето на всички нас в Западните Балкани. Освен това ние сме изпълнили всичките си задължения по споразумението от Брюксел“, пише сръбският държавен глава.
"Сърбия обаче не може сама да реши този сложен проблем. Въпреки нашата готовност и вяра, митата, наложени от Прищина на сръбските стоки, са тежест и непреодолима пречка за продължаване на диалога. Те не само вредят на сръбската икономика, но и са заплаха за живота на сърбите в Косово и Метохия, чиито права трябва да защитаваме и защитаваме. Белград е готов да продължи диалога веднага след като Прищина отмени неразумната и вредна мярка“, посочи Вучич.
„С това писмо искам още веднъж да подчертая решимостта си да обогатя отношенията между нашите две страни със съвместни сили. Горд съм, че моята страна в двете световни войни се сражаваше на страната на закона и справедливостта и че бяхме съюзници. Миналата година отбелязахме един век, откакто сръбският флаг бе издигнат над Белия дом, в чест на смелостта на Сърбия и на жертвите, направени по време на Първата световна война. Искам още веднъж да ви поканя да посетите Сърбия като първи американски президент, който да направи това след почти 40 години“, пише още сръбският лидер.
Той завърши писмото си с сърдечни поздрави, желание за по-нататъшен напредък на САЩ и неговите граждани и изразяване на неговата „дълбока благодарност“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Metro (Косово):  Сериозно телефонно обаждане от Вашингтон: Джон Болтън се обърна към косовските лидери, митата падат до началото на следващата седмица

Gazeta Metro (Косово): Сериозно телефонно обаждане от Вашингтон: Джон Болтън се обърна към косовските лидери, митата падат до началото на следващата седмица

31 Януари 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Позовавайки се на неназовани източници, прищинският новинарски сайт Gazeta Metro съобщава, че съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, е провел телефонен разговор с лидерите на Косово.
По-специално, Болтън се е обърнал към министър-председателя Рамуш Харадинай в „много сериозния“ – според редакцията – телефонен разговор, който се е откроявал с „негативен тон“.
Според източниците на медията най-късно до следващата седмица 100-процентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово ще бъдат отменени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Косовският политически елит е на среща с посланика на САЩ в Прищина

A1 On (Македония): Косовският политически елит е на среща с посланика на САЩ в Прищина

31 Януари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и премиерът Рамуш Харадинай са в посолството на САЩ в Прищина за среща с посланик Филип Коснет, предава македонската електронна медия A1 On.
Очаква се в рамките й да бъде обсъдено американското искане за отмяна на 100-процентовите мита за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина в страната, което предизвика криза в управляващата в Прищина коалиция.
Харадинай е категорично против искането на Вашингтон с мотива, че Сърбия не е изпълнила нито едно от условията за отмяна на митата и настоява, че те трябва да останат в сила, докато Белград не признае независимостта на Косово.
Председателят на парламента на свой ред предложи митата да бъдат отменени временно за срок от 120 дни, при определени условия, изпълнени от Белград, с цел преди всичко да не се навреди на стратегическото партньорство между Косово и САЩ.
За премахването на митата силно се застъпва и президентът Хашим Тачи, който смята, че е необходимо да се деблокират преговорите между Прищина и Белград, прекратени през ноември заради мярката на правителството на Харадинай.
Същата тема бе осъдена във вечерните часове на сряда между лидерите на управляващата коалиция в Прищина, но тричасовото заседание не доведе до конкретно споразумение по искането на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Прищина не е в позиция да поставя условия на САЩ, предупреди косовски политик

B92 (Сърбия): Прищина не е в позиция да поставя условия на САЩ, предупреди косовски политик

31 Януари 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Стопроцентните мита за вноса в Косово на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина трябва да бъдат премахнати, защото Прищина не е в състояние да поставя условия на САЩ. Това предупреди заместник-председателят на парламента в Прищина Джавит Халити, предава белградската електронна медия B92.
Съгласно думите му, налагането на митата не е била грешна стъпка от страна на правителството, защото Белград е поставил сериозни препятствия пред Прищина.
„Предложих на министър-председателя (Рамуш Харадинай) митата да бъдат премахнати без никакви условия. Не мисля, че сме в състояние да поставяме условия на САЩ. Въпреки че това е в противоречие с моите виждания от вчерашния ден, трябва да действаме по този начин", призна Халити.
Стопроцентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово се превръщат във все по-голям проблем за управляващите в Прищина.
В края на миналата седмица американските власти за пореден път призоваха Прищина да премахне митата, като подчертаха, че в противен случай страната ще бъде изправена пред сериозни последици. Вашингтон алармира, че митата са против техните стратегически интереси и подкопават усилията за постигане на окончателно споразумение между Косово и Сърбия за нормализиране на двустранните отношения.
Подобни предупреждения бяха чути и от Брюксел. Позицията на Европейския съюз по отношение на митата остава непроменена - Прищина трябва да ги премахне, за да продължи диалогът.
Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изпрати писмо до посланиците на САЩ, Германия, Великобритания, Италия и Франция в Прищина, за да ги информира за условията, които трябва да бъдат изпълнени преди неговото правителство да премахне 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната.
Като първото условие в писмото, което Харадинай публикува на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“, е посочено провеждането на международна конференция за постигането на всеобхватно и правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия.
Конференцията трябва да бъде инициирана от САЩ и ЕС, да продължи не повече от 14 дни и да доведе до решаване на всички отворени въпроси между двете страни.
От САЩ и Европейския съюз премиерът на най-младата държава на Балканите изисква публични гаранции, че конференцията „няма да промени съществуващите граници на Косово, разделянето на страната или размяна на територии от всякакъв характер“, и че няма да има „предоставяне на изпълнителни правомощия на Общността на сръбските общини, нито ще се стигне до споразумение, което противоречи на Конституцията на Косово".
От ЕС се искат „допълнителен ангажимент и уверения, че либерализирането на визовия режим за гражданите на Косово ще влезе в сила преди откриването на конференцията".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: След извънредно заседание: Косовоското правителство потвърди, че коалицията е „стабилна и функционираща“

Gazeta Express: След извънредно заседание: Косовоското правителство потвърди, че коалицията е „стабилна и функционираща“

31 Януари 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Управляващите в Косово публикуваха съобщение за пресата след спешна среща на председателите на партиите от коалицията, с което потвърдиха, че правителството е „стабилно и функционално“ и обещаха да продължат работата по изпълнението на своята програма, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Лидерите на управляващата коалиция Рамуш Харадинай („Алианс за бъдещето на Косово“), Кадри Весели (Демократическа партия на Косово), Фатмир Лимай („Нисма“) и Беджет Пацоли („Алианс за ново Косово”) се събраха на извънредна среща за обсъждане на проблема със 100-процентовите мита за внос в страната на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.
След двучасовата среща, която се проведе зад затворени врати, правителството публикува съобщение за пресата, в което се потвърждава, че са обсъдили последните събития в страната, функционирането на институциите, одобряването на бюджета за 2019 г., платформата за диалог със Сърбия и данъчния въпрос. „Партньорите в коалицията се съгласиха да засилят действията, насочени към хармонизиране на вземането на решения по горепосочените теми”, се казва в прессъобщението.
Според текста лидерите на партиите от коалицията са обсъдили платформата за диалог със Сърбия, която се очаква да бъде представена пред парламента за одобрение. „Платформата ще отразява единната позиция на институциите на страната за постигане на всеобхватно и правно обвързващо споразумение за взаимно признаване и членство на Косово в ООН", се казва още в прессъобщението. Според изявлението за пресата коалиционните партньори обещават да засилят работата си и да координират своите решения със стратегическите партньори на Косово - САЩ и ЕС. „Коалицията е функционална и стабилна. Оставаме ангажирани с постигането на нашите цели, както е предвидено в програмата на правителството”, се уверява в текста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Извънредна среща на лидерите на коалицията в Косово по повод несъгласието между Харадинай и Весели

„А1 Он“ (Македония): Извънредна среща на лидерите на коалицията в Косово по повод несъгласието между Харадинай и Весели

30 Януари 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерите на най-големите партии от управляващата коалиция в Косово, премиерът Рамуш Харадинай от „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК), председателят на парламента Кадри Весели от „Демократическата партия на Косово“ (ПДК) и вицепремиерите Фатмир Лимай от „Социалдемократическата инициатива – НИСМА“ и Беджет Пацоли от „Алианса за Ново Косово“ (АКР) се сърбаха късно вечерта в сряда на извънредно съвещание в премиерския кабинет, предава македонският портал „А1 Он“.
Според неназовани партийни източници, срещата е свикана по повод последните несъгласия между премиера и председателя на парламента около 100-процентовите мита върху сръбските стоки, а медиите в Прищина коментират, че от нейния изход зависи съдбата на правителството на Харадинай.
Весели, който в началото твърдеше, че тъкмо той настоявал за въвеждането на търговска блокада срещу Сърбия, сега предлага нейното прекратяване за 120 дни, с цел, както заяви той, да се удовлетворят исканията на САЩ и ЕС. Министър-председателят отхвърли искането и обяви, че остава на позицията, че Сърбия не е изпълнила нито едно от условията за премахване на 100-процентовата ставка и че тя ще остане в сила, докато Белград не признае независимостта на Косово.
За премахване на митата настоява и президентът на страната и бивш лидер на ПДК Хашим Тачи, който смята, че това е необходимо, за да се деблокират преговорите между Белград и Прищина, които бяха прекъснати миналия ноември, след като правителството на Харадинай взе въпросното решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Косово е готово за компромис със Сърбия

Хашим Тачи: Косово е готово за компромис със Сърбия

30 Януари 2019 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово е готово за компромисно решение със Сърбия, за да бъдат разрешени проблемите между двете страни, увери косовският президент Хашим Тачи в писмо до американския си колега Доналд Тръмп, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Готов съм да направим необходимите компромиси за постигане на всеобхватно и балансирано решение, което ще обхване всички сериозни проблеми и по този начин ще бъде сложен край на конфликта със Сърбия и ще бъде постигнат мир в целия регион“, заяви Тачи в писмо, изпратено на 8 януари.
Медията коментира, че не е ясно защо косовският държавен глава е огласил информацията за писмото във вторник, след като преди това получи писмо от Тръмп, в което той призовава да се направи всичко възможно за договор между Белград и Прищина.
В писмото Тачи се ангажира да направи всичко, за да изпълни своите задължения и да апелира към гражданите на Косово да говорят в един глас за мир по време на преговорите, както и да се въздържат от действия, които биха могли да затруднят постигането на договор.
Диалогът Белград – Прищина е прекъснат от ноември 2018 година, когато Косово въведе 100-процентови вносни мита върху сръбските стоки. Белград, от своя страна, обяви, че няма да преговаря, докато тази мярка не бъде отменена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Лидерът на „Самоопределение“ обяви „масови протести“, ако „Тачи не спре вредния диалог със Сърбия“

A1 On (Македония): Лидерът на „Самоопределение“ обяви „масови протести“, ако „Тачи не спре вредния диалог със Сърбия“

30 Януари 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на опозиционното движение „Самоопределение“ Албин Курти обяви нови „масови протести", ако президентът на Косово Хашим Тачи „не спре да настоява за промяна на границата" на най-младата държава на Балканите, предава македонската електронна медия A1 On.
В обръщение пред парламента в Прищина, Курти увери, че „Самоопределение“ няма да позволи да се посегне на територията на Косово и да се преговаря за суверенитета на страната. Съгласно думите му, макар протестът от 29 ноември миналата година да е бил изключително мащабен, той „няма да бъде нищо“ в сравнение с бъдещите такива, които ще организира движението, „ако Тачи не спре вредния диалог със Сърбия".
Повече от половин година Тачи – съгласно думите на Курти - се стреми да наложи идеята за „корекция на границите“, за да постигне окончателно решение на споровете между Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Харадинай предупреди, че дори да падне правителството, митата за сръбски стоки ще останат в сила поне до лятото

Koha Ditore (Косово): Харадинай предупреди, че дори да падне правителството, митата за сръбски стоки ще останат в сила поне до лятото

30 Януари 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува на първа страница статия, в която подчертава задълбочаването на разделението между премиера на Косово Рамуш Харадинай и председателя на парламента Кадри Весели по въпроса за 100-процентните мита върху вноса на сръбски стоки в страната.
Харадинай отхвърли предложението на Весели за временна отмяна на таксите за период от 120 дни, като настоя, че мнението, което изрази в специално писмо до посланиците на т.нар. петорка (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия), е и мнение на воденото от него правителство.
Харадинай написа и писмо до свои колеги от цял свят, в което подчерта, че диалог се води между две суверенни и независими държави. В същото време президентът на Косово Хашим Тачи изпрати писмо до държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, като обеща да направи необходимите компромиси, за да постигне споразумение със Сърбия.
Харадинай обаче все по-често говори за перспективата за предсрочни избори, като предупреди, че дори правителството да падне, митата за сръбски стоки ще останат в сила поне до лятото, когато – според него – най-рано може да бъде формирано ново правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Връзките с Китай са в исторически възход, заяви Вучич

Tanjug: Връзките с Китай са в исторически възход, заяви Вучич

30 Януари 2019 | 06:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Приветствайки новия китайски посланик Чен Бо, сръбският президент Александър Вучич изрази увереност, че нейният мандат в Белград ще остави специален белег на китайско-сръбското приятелство, съобщава новинарската агенция Tanjug.
Чен, която представи акредитивните си писма на Вучич, му предаде поздравите на китайския президент Си Дзинпин.
Вучич заяви, че е горд от това, че китайско-сръбските отношения са в исторически възход и изрази надежда, че тази година ще има възможност отново да посрещне китайския президент в Сърбия.
Той изрази задоволство от интензивния политически диалог и ползотворното двустранно икономическо сътрудничество.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Поздрави на моя приятел Анте Готовина, Сърбия си губи времето, няма да има корекция на границите

Рамуш Харадинай: Поздрави на моя приятел Анте Готовина, Сърбия си губи времето, няма да има корекция на границите

29 Януари 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви пред хърватската телевизия Z1, че изпраща поздрави на своя хърватски приятел Анте Готовина, както и че не може да има корекция на границите между Косово и Сърбия и Белград само си губи времето, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Косово има собствена армия и Сърбия не може да ни навреди“, заяви премиерът. „Ако те имат нещо, което да изкарат срещу нас, то и ние не сме с празни ръце“.
Харадинай посочи още, че вече има военно сътрудничество между Прищина и Загреб, но той не иска да говори за това.
„Белград продължава със своята „Студена война“ срещу Косово“, заяви той и добави, че митата върху сръбските стоки вече са реалност.
„Те не вярваха, че ще въведем мита, но загубиха една четвърт от пазара за една нощ. Сега те ще имат по-малко пари да купуват оръжия от Москва и по-малко пари да плащат заплати на войниците“, обясни косовският премиер.
Харадинай посочи още, че това е добра възможност за Хърватия, която сега ще може да изнася повече продукция за Косово.
Накрая министър-председателят изпрати поздрави на своя хърватски приятел Анте Готовина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авни Арифи: Митата остават, нито една от причините за въвеждането им не са отстранени

Авни Арифи: Митата остават, нито една от причините за въвеждането им не са отстранени

29 Януари 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово не приема предложението на председателя на парламента Кадри Весели за временна отмяна за срок от 120 дни на 100-процентните мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, тъй като смята, че нито едно от условията за премахването им не са изпълнени, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Авни Арифи, ръководител на кабинета на премиера на Косово Рамуш Харадинай и член на националния екип за преговорите със Сърбия заяви, че позицията на правителството остава непроменена.
„Митата няма да бъдат премахнати. Нито една от причините, поради които е била въведена, не е отстранена“, коментира Арифи.
И от партията Харадинай „Алианс за бъдещето на Косово“ заявиха, че таксите остават в сила.
„Ние не коментираме изявленията на другите. Въпреки това, митата остават в сила, тъй като Сърбия не променя антикосовското си отношение и действа по същия начин, както преди, по разрушителен начин“, написа в социалната мрежа „Фейсбук“ председателят на парламентарната група на „Алианс за бъдещето на Косово“ Ахмет Исуфи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ще „бутнат“ ли митата правителството в Прищина? (ОБЗОР)

Ще „бутнат“ ли митата правителството в Прищина? (ОБЗОР)

29 Януари 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Стопроцентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина в Косово се превръщат във все по-голям проблем за управляващите в Прищина.
В края на миналата седмица САЩ за пореден път призоваха Прищина да премахне митата, като подчертаха, че в противен случай страната ще бъде изправена пред сериозни последици. Вашингтон алармира, че митата са против техните стратегически интереси и подкопават усилията за постигане на окончателно споразумение между Косово и Сърбия за нормализиране на двустранните отношения.
Подобни предупреждения бяха чути и от Брюксел. Позицията на Европейския съюз по отношение на митата остава непроменена - Прищина трябва да ги премахне, за да продължи диалогът.
„Всеобхватно, правно обвързващо споразумение за пълно нормализиране на отношенията между Белград и Прищина изисква климат, който допринася за добросъседските отношения, а предишните споразумения се спазват и изпълняват изцяло“, подчерта говорителят на ЕК Мая Кочиянчич. За тази цел, съгласно думите й, „страните трябва да се въздържат от изявления и действия, които не са в интерес на региона“.

Единството на косовските политици по отношение на митата за сръбски внос изглежда обаче се пропуква. Председателят на парламента и лидер на Демократическата партия на Косово Кадри Весели заяви, че 100-процентовите мита, наложени от правителството за вноса на сръбски стоки в най-младата държава на Балканите, няма да бъдат отменени, но може да бъдат временно спрени като знак на добра воля към САЩ и Европейския съюз – разбира се, при определени условия.Съответното Весели написа в социалната мрежа „Фейсбук“, като уточни, че Сърбия и Босна и Херцеговина следва да предприемат „конкретни мерки“.
„Митническият данък няма да бъде отменен, но ще бъде спрян за 120 дни и през този период трябва да влязат в сила конкретни условия за неговото спиране. Ако след 120 дни не се предприемат никакви мерки и ако поведението на Сърбия и Босна и Херцеговина не се промени радикално, данъкът ще бъде въведен отново, както и други решения, които автоматично водят до пълни реципрочни мерки между двете страни”, поясни Весели.

Изявлението на Весели предизвика ответна реакция. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изпрати писмо до посланиците на САЩ, Германия, Великобритания, Италия и Франция в Прищина, за да ги информира за условията, които трябва да бъдат изпълнени преди неговото правителство да премахне 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната.
Като първото условие в писмото, което Харадинай публикува на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“, е посочено провеждането на международна конференция за постигането на всеобхватно и правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия.
Конференцията трябва да бъде инициирана от САЩ и ЕС, да продължи не повече от 14 дни и да доведе до решаване на всички отворени въпроси между двете страни.
От САЩ и Европейския съюз премиерът на най-младата държава на Балканите изисква публични гаранции, че конференцията „няма да промени съществуващите граници на Косово, разделянето на страната или размяна на територии от всякакъв характер“, и че няма да има „предоставяне на изпълнителни правомощия на Общността на сръбските общини, нито ще се стигне до споразумение, което противоречи на Конституцията на Косово".
От ЕС се искат „допълнителен ангажимент и уверения, че либерализирането на визовия режим за гражданите на Косово ще влезе в сила преди откриването на конференцията".
Преди да отмени таксите за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина, Харадинай очаква „Сърбия да премахне всички тарифни бариери пред търговията със стоки от Косово, както и всички незаконни ограничения върху търговията, услугите и движението на хора от Косово към Сърбия".
„Президентът, министър-председателят или министърът на външните работи на Сърбия публично да потвърдят, че всички политики и други действия от всякакъв вид, насочени към стремежите на Косово като суверенна държава, са изоставени завинаги“, написа още премиерът на Косово до посланиците на петорката.
Харадинай подчерта, че „митата ще бъдат възстановени незабавно, ако конференцията не доведе до всеобхватно и обвързващо споразумение между Косово и Сърбия, което предвижда, наред с другото, взаимно признаване и членство на Косово в ООН“. Митата може да влязат отново в сила, ако – съгласно думите на Харадинай, договорите, постигнати на конференцията, не се изпълняват.

При това Харадинай не изключи възможността за падане от власт на воденото от него правителство, в случай че водената от Кадри Весели Демократическа партия на Косово се оттегли от коалицията в Прищина.
Пред местни медии Харадинай увери, че не се страхува от нови избори, след което загатна, че неговият коалиционен партньор Весели „може да предприеме стъпки за напускане на правителството".

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegrafi (Косово): Словенският президент не изключи възможността за корекция на границата между Косово и Сърбия

Telegrafi (Косово): Словенският президент не изключи възможността за корекция на границата между Косово и Сърбия

29 Януари 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Белград/Любляна. Държавният глава на Словения Борут Пахор не изключи възможността за корекция на границата между Косово и Сърбия като част от окончателното споразумение между двете държави, отбелязва водещият прищински ежедневник Telegrafi.
Пахор бе на посещение в Белград, където се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич. В рамките на разговора помежду им словенският лидер е подчертал, че вариантът за корекция на границите като част от окончателното споразумение между Косово и Сърбия изисква много мъдрост. „Процесът не трябва да доведе до щети на други страни в региона. Това е много смело предложение, не бих го изключил, но бих бил много предпазлив по този въпрос”, цитира изданието думите на Пахор.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Без САЩ Косово нямаше да бъде освободено от Белград

Еди Рама: Без САЩ Косово нямаше да бъде освободено от Белград

29 Януари 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Тирана/Прищина. Без САЩ Косово нямаше да бъде освободено от Белград. Това заяви министър-председателят на Албания Еди Рама заяви в интервю за Deutche Welle в Берлин, цитирано от водещия прищински ежедневник Epoka e Re.
Лидерът на кабинета в Тирана увери, че страната му подкрепя всяко споразумение между Белград и Прищина, стига то да получи „благословията“ на САЩ и Европейския съюз. Запитан за натиска на Вашингтон върху правителството на Харадинай да анулира 100-процентните мита за вноса на сръбски стоки в страната, Рама заяви, че САЩ са ангажирани с Косово и без тях страната нямаше да бъде независима днес. „Този диалог трябва да завърши с историческо споразумение между Косово и Сърбия”, каза Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Рамуш Харадинай обяви условията за премахване на митата за вноса на сръбски стоки, настоя за провеждането на международната конференция

A1 On (Македония): Рамуш Харадинай обяви условията за премахване на митата за вноса на сръбски стоки, настоя за провеждането на международната конференция

29 Януари 2019 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай изпрати писмо до посланиците на САЩ, Германия, Великобритания, Италия и Франция в Прищина, за да ги информира за условията, които трябва да бъдат изпълнени преди неговото правителство да премахне 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната, предава македонската електронна медия A1 On.
В писмото до т.нар. „петорка“ Харадинай подчерта, че митата са „отговор на продължаващото нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) и на агресията (от сръбска страна), насочена към нанасяне на щети на Косово".
„Ние сме дълбоко убедени, че през 2019 г. може да бъде постигнато всеобхватно и обвързващо споразумение между Косово и Сърбия, което ще разгледа всички нерешени въпроси, включително репарациите за военни щети, правата на малцинствата в двете страни и различните икономически, социални и културни въпроси, което ще доведе до взаимно признаване и членство в Косово в ООН“, написа Харадинай. Косовският премиер подчерта, че митата ще бъде премахнати, веднага след като бъдат изпълнени съответните условия.
Като първото условие в писмото, което Харадинай публикува на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“, е посочено провеждането на международна конференция за постигането на всеобхватно и правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия.
Конференцията трябва да бъде инициирана от САЩ и ЕС, да продължи не повече от 14 дни и да доведе до решаване на всички отворени въпроси между двете страни.
От САЩ и Европейския съюз премиерът на най-младата държава на Балканите изисква публични гаранции, че конференцията „няма да промени съществуващите граници на Косово, разделянето на страната или размяна на територии от всякакъв характер“, и че няма да има „предоставяне на изпълнителни правомощия на Общността на сръбските общини, нито ще се стигне до споразумение, което противоречи на Конституцията на Косово".
От ЕС се искат „допълнителен ангажимент и уверения, че либерализирането на визовия режим за гражданите на Косово ще влезе в сила преди откриването на конференцията".
Преди да премахне таксата за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина, Харадинай очаква „Сърбия да премахне всички тарифни бариери пред търговията със стоки от Косово, както и всички незаконни ограничения върху търговията, услугите и движението на хора от Косово към Сърбия".
„Президентът, министър-председателят или министърът на външните работи на Сърбия публично да потвърдят, че всички политики и други действия от всякакъв вид, насочени към стремежите на Косово като суверенна държава, са изоставени завинаги“, пише още премиерът на Косово до посланиците на петорката.
Харадинай подчертава, че „митата ще бъдат възстановени незабавно, ако конференцията не доведе до всеобхватно и обвързващо споразумение между Косово и Сърбия, което предвижда, наред с другото, взаимно признаване и членство на Косово в ООН“.
Митата може да влязат отново в сила, ако – съгласно думите на Харадинай, договорите, постигнати на конференцията, не се изпълняват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Изявлението на Весели за митата предизвика хаос в Прищина, Харадинай не изключи възможността за падане на правителството

Danas (Сърбия): Изявлението на Весели за митата предизвика хаос в Прищина, Харадинай не изключи възможността за падане на правителството

29 Януари 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай не изключи възможността за падане от власт на воденото от него правителство, в случай че водената от Кадри Весели Демократическа партия на Косово се оттегли от коалицията в Прищина, отбелязва електронното издание на водещия сръбски ежедневник Danas.
Пред местни медии Харадинай увери, че не се страхува от нови избори, след което загатна, че неговият коалиционен партньор Весели „може да предприеме стъпки за напускане на правителството".
Изявлението му бе направено, след като председателят на парламента в Прищина и лидер на Демократическата партия на Косово Кадри Весели заяви, че 100-процентовите мита, наложени от правителството за вноса на сръбски стоки в най-младата държава на Балканите, няма да бъдат отменени, но може да бъдат временно спрени като знак на добра воля към Европейския съюз – но, разбира се, при определени условия. На свой ред обаче Харадинай настоява митата да останат в сила, докато Сърбия не признае независимостта на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Преговарящият екип на Косово за диалога със Сърбия е за консултации в Брюксел

Zeri (Косово): Преговарящият екип на Косово за диалога със Сърбия е за консултации в Брюксел

29 Януари 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Двамата председатели на преговарящия екип на Косово в диалога със Сърбия ще пристига в Брюксел за консултации с представители на Европейската служба за външна дейност, ръководена от Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, съобщава водещият прищински ежедневник Zeri.
Изданието припомня, че подобно на срещата от 8 януари и тази ще бъде с изцяло консултативен характер, като членовете на косовския екип не са напълно сигурни какво ще бъде обсъдено. „Ще бъде по-скоро подготвителна среща за диалога. Ще отида аз и Шпенд (Ахмети) и може би някой представител от кабинета на президента“, поясни Фатмир Лимай, един от двамата председатели на националния екип на Прищина за диалога с Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Председателят на косовския парламент предложи временно премахване на 100-процентовите мита за сръбски стоки

Gazeta Express: Председателят на косовския парламент предложи временно премахване на 100-процентовите мита за сръбски стоки

29 Януари 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на парламента в Прищина и лидер на Демократическата партия на Косово Кадри Весели заяви, че 100-процентовите мита, наложени от правителството за вноса на сръбски стоки в най-младата държава на Балканите, няма да бъдат отменени, но може да бъдат временно спрени като знак на добра воля към Европейския съюз – но, разбира се, при определени условия, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Съответното Весели написа в социалната мрежа „Фейсбук“, като уточни, че за временна отмяна на митата Сърбия и Босна и Херцеговина следва да предприемат „конкретни мерки“. „Митническият данък няма да бъде отменен, но ще бъде спрян за 120 дни и през този период трябва да влязат в сила конкретни условия за неговото спиране. Ако след 120 дни не се предприемат никакви мерки и ако поведението на Сърбия и Босна и Херцеговина не се промени радикално, данъкът ще бъде въведен отново, както и други решения, които автоматично водят до пълни реципрочни мерки между двете страни”, поясни Весели.
Предложението на Весели бе отправено след среща в понеделник с американския посланик в Косово Филип Коснет. Посолството на САЩ публикува миналата седмица изявление, в което призова косовските власти незабавно да отменят митата и да подновят диалога със Сърбия. „Косово не се нуждае от сблъсък с САЩ или ЕС. Напротив! Хладният тон с нашите ключови стратегически съюзници - САЩ и ЕС - няма да помогне на Косово или да защити нашия суверенитет и териториална цялост, или да ни в евроатлантическата интеграция”, написа още Весели.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Косовският премиер назова условията за премахването на стопроцентовите мита

A1 On (Македония): Косовският премиер назова условията за премахването на стопроцентовите мита

28 Януари 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер назова условията за премахването на стопроцентовите мита за стоки внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина, пише македонският информационен портал A1 On.
Косовският премиер Рамуш Харадинай e изпратил писмо до посланиците на петте най-влиятелни държави, акредитирани в Косово, в следобедните часове, за да ги информира за условията, които трябва да бъдат изпълнени преди неговото правителство да вдигне стопроцентовите вносни мита върху вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина. Писмото е публикувано на неговата страница в социалната мрежа "Фейсбук".
Харадинай, в писмо до посланиците на т.нар. "Петорка“ - Съединените щати, Германия, Великобритания, Италия и Франция, е отбелязал, че митата са отговор на продължаващото нарушение на Споразумението за свободна търговия в Централна Европа (ЦЕФТА) и упоритите действия на агресия (от сръбска страна), насочена към нанасяне на вреди на косовската държава.
„Ние сме дълбоко убедени, че през 2019 г. може да бъде постигнато всеобхватно и обвързващо споразумение между Косово и Сърбия, което ще разгледа всички нерешени въпроси, включително репарациите за военни щети, правата на малцинствата в двете страни и различните икономически, социални и културни въпроси - които ще доведат до взаимно признаване и членство на Косово в ООН, пише Харадинай.
Косовският премиер заяви, че таксата ще бъде премахната веднага щом бъдат изпълнени условията и за която се изискват гаранции от САЩ и Европейския съюз.
Като първото условие в писмото, е посочено провеждането на международна конференция, целяща постигането на всеобхватно и правно обвързващо споразумение между Косово и Сърбия.
Конференцията трябва да бъде инициирана от Съединените щати и ЕС, тя трябва да продължи не повече от 14 дни и да доведе до решаване на всички нерешени въпроси между двете страни.
От Съединените щати и ЕС Харадинай иска публично да гарантират, че след тази конференция "няма да има промяна в съществуващите граници на Косово, разделяне на страната или обмяната на територии от всякакъв вид", както и че няма да има "предоставяне на изпълнителни правомощия на Асоциацията на сръбските общини, нито споразумение, което противоречи на Конституцията на Косово".
От ЕС се настоява за "допълнителен ангажимент и уверения, че либерализирането на визовия режим за гражданите на Косово ще влезе в сила преди откриването на конференцията".
Преди да премахне митата за вноса от Сърбия, Харадинай очаква "Сърбия да премахне всички тарифни бариери пред търговията на стоки от Косово, както и всички незаконни ограничения върху търговията и услугите и движението на хора от Косово към Сърбия".
Харадинай подчертава, че "митата ще бъдат възстановени незабавно, ако конференцията не доведе до всеобхватно и обвързващо споразумение между Косово и Сърбия, което предвижда, наред с другото, взаимно признаване и членство в Косово в Организацията на обединените нации."
Митата може да бъде върнати и по-късно, ако, както казва Харадинай, договорите от конференцията не се изпълняват.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово обмисля нова кандидатура за присъединяване към Интерпол

Gazeta Express: Косово обмисля нова кандидатура за присъединяване към Интерпол

28 Януари 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовската полиция работи за подновяване на кандидатурата си за присъединяване към Интерпол след неуспеха й да стане част от международната полицейска организация миналата година, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Генералният директор на косовската полиция Рашит Калай заяви, че се обмисля подновяване на кандидатурата за присъединяване към Интерпол, след като през ноември 2018 г. молбата на Косово за присъединяване към международния полицейски орган не получи необходимата подкрепа от от две трети от членовете на Общото събрание на организацията. Калай подчерта, че борбата с организираната престъпност и корупцията са най-важните приоритети на страната и точно поради това Прищина се стреми към членство в Интерпол, а не поради необходимостта от либерализиране на визовия режим с ЕС или процеса на евроатлантическа интеграция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Косовските лидери омаловажават предупрежденията на САЩ за 100-процентовите мита

Koha Ditore (Косово): Косовските лидери омаловажават предупрежденията на САЩ за 100-процентовите мита

28 Януари 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. В статия, публикувана на първа страница, водещият прищински ежедневник Koha Ditore предупреждава, че косовските лидери да омаловажават предупрежденията на САЩ за 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната. Вашингтон алармира, че митата са против техните стратегически интереси и подкопават усилията за постигане на окончателно споразумение между Косово и Сърбия за нормализиране на двустранните отношения.
От редакцията припомнят, че в петък американските власти за пореден път призоваха Прищина да премахне митата, като подчертаха, че в противен случай Прищина ще бъде изправена пред сериозни последици. Предупрежденията бяха отправени след многократни изявления от страна на премиера Рамуш Харадинай и председателя на парламента Кадри Весели, в които твърдяха, че САЩ не настояват за отмяна на митата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Преговарящият екип на Косово пристига за консултации в Брюксел

Zeri (Косово): Преговарящият екип на Косово пристига за консултации в Брюксел

28 Януари 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Двамата председатели на преговарящия екип на Косово в диалога със Сърбия ще пристигне във вторник за консултации в Брюксел с представители на Европейската служба за външна дейност, ръководена от Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, съобщава водещият прищински ежедневник Zeri.
Изданието припомня, че подобно на срещата от 8 януари и тази ще бъде с изцяло консултативен характер, като членовете на косовския екип не са напълно сигурни какво ще бъде обсъдено. „Ще бъде по-скоро подготвителна среща за диалога. Ще отида аз и Шпенд (Ахмети) и може би някой представител от кабинета на президента“, поясни Фатмир Лимай, един от двамата председатели на националния екип на Прищина за диалога с Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Мисля, че е време да защитим интересите, да получим най-доброто за Сърбия

Александър Вучич: Мисля, че е време да защитим интересите, да получим най-доброто за Сърбия

27 Януари 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Мисля, че е време да защитим интересите, да получим най-доброто за Сърбия, заяви президентът на Сърбия, цитиран от македонското електронно издания “МКД“.
„Опитах се да обясня на обществото, че замразеният конфликт не може да остане безкрайно такъв, защото има интереси от различни страни -интересите на албанците, но и на много велики сили. Някои от тях искат да решат проблема, а други искат най-накрая да имат собствена страна и затова ще платят такава цена, каквато е необходима. Винаги питам нашите граждани колко сме готови да платим, ”каза Вучич.
Сръбският президент Александър Вучич смята, че Германия ще се погрижи не само за диалога между Белград и Прищина, но и за постигането на компромисни решения.
Той подчерта, че Германия "също ще осигури компромисни решения", но зададе въпроса "Ще може ли Сърбия да направи това, ще може ли да успее или не".
Той отбеляза също, че Сърбия вече е платила в миналото цената за всички грешни политики.
„Мисля, че е време да започнем да мислим за хората, да пазим интересите си, да получим най-доброто, което можем за Сърбия и хората. Ако хората не искат да го разберат, какво мога да направя , съжалявам за това, но не мога да го променя. Аз няма да променя политиката, която е рационална, отговорна и носи добро, ”каза сръбският президент, цитиран от изданието.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият главен преговарящ с Белград от Косово: Рама, Тачи и Вучич са въвлечени в опасен сценарий

Бившият главен преговарящ с Белград от Косово: Рама, Тачи и Вучич са въвлечени в опасен сценарий

26 Януари 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Тирана. Бившият главен преговарящ в диалога с Белград от страна на Прищина и бивш вицепремиер на Косово Едита Тахири заяви, че албанският премиер Еди Рама и президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич са въвлечени в опасен сценарий за промяна на границите, предава македонският портал „А1 Он“.
Пред тиранската телевизия „Ора Нюз“, Тахири заяви, че границите на Косово са неприкосновени.
„Ние се борихме и за демократична система. Президентът не може да разполага със земята на Косово. Би било добре Тачи и Рама да се откажат сега. Господин рама има конституционно задължение, защото Албания призна независимостта на Косово, но има и национално задължение. Що се отнася до Тачи, ние му казахме,че греши и че ще дойде времето, когато ще разбере това. Само взаимно признаване между Косово и Сърбия като държави в сегашните граници ще донесе мир в региона“, оцени Тахири.
Тя приветства решението на албанския президент Илир Мета да не одобри постановлението за назначаване на ккосоваря Гент Цакай за министър на Европа и външните работи на Албания, тъй като по този начин той е изразил отношението си към промяната на границите.
„Приветствам визионерската позиция на президента Мета, като ясна позиция срещи промяната на границите между Косово и Сърбия. Неизпълнението на декрета за Цакай е в духа на защита на Косово. Самият Рама влезе в тези опасни сценарии с Тачи и Вучич“, каза Тахири.
Тя добави, че с промяната на сегашния албански външен министър Дитмир Бушати, който не иска да променя границите, се потвърждава, че Рама назначава послушни и вредни хора и дори използва народа на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Албанският президент отново се обяви против „корекцията на границите“ между Сърбия и Косово

„Сител“ (Македония): Албанският президент отново се обяви против „корекцията на границите“ между Сърбия и Косово

26 Януари 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Албания Илир Мета отново повтори позицията си, че е против идеята за корекция на границите между Сърбия и Косово чрез размяна на територии и се обяви за създаване на по-добри условия за съжителство между сърбите и албанците в двете страни, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Той изрази своите виждания и ангажименти по време на среща в Тирана с бившия вицепремиер на Косово и бивш главен преговарящ в диалога Белград - Прищина, с посредник ЕС, Едита Тахири, която също така категорично се противопоставя на идеята за корекция на границите.
„Доволен съм, че имах сърдечна среща с Едита Тахири, виден политик и бивш вицепремиер в Косово. Независимостта на Косово и неговото признаване от Международния съд са две огромни постижения, които допринасят за стабилността на нашия регион. Завършването на диалога между Косово и Сърбия трябва да гарантира не само взаимно признаване, но и подобряване на съжителството между сърбите и албанците в двете страни“, каза Мета.
Според него това само ще укрепи европейското бъдеще на двете страни и региона.
Тахири, както и Мета, се противопоставиха на назначаването на косоваря Гент Цакай за министър на Европа и външните работи на Албания заради това, че подкрепя идеята за корекция на границите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): САЩ предупреди Прищина,че действията срещу стратегическите интереси на Вашингтон ще доведат до последствия в отношенията между САЩ и Косово

Gazeta Express (Косово): САЩ предупреди Прищина,че действията срещу стратегическите интереси на Вашингтон ще доведат до последствия в отношенията между САЩ и Косово

26 Януари 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. В петък посолството на САЩ в Прищина отново призова правителството на косовския премиер веднага да отмени 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и предупреди, че действия, които противоречат на интересите на Вашингтон ще доведат до последствия в двустранните отношения между САЩ и Косово, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
В съобщение до пресата мисията на Вашингтон отново заяви, че подкрепя изцяло диалога Белград – Прищина под егидата на Брюксел. Посолството посочи, че стратегическият интерес на Вашингтон е да бъде постигнато всеобхватно, взаимно изгодно споразумение между Белград и Прищина. В съобщението се прилагат също думите от писмото на президента Доналд Тръмп до правителствата на двете балкански държави: „Призовавам вас и лидерите на Косово да използвате този уникален момент, да говорите с един глас по време на разговорите и да се въздържате от действия, които биха могли да направят по-трудно постигането на споразумение“.
„Някои коментатори и политици предположиха, че статутът на Косово като независима, суверенна държава, която е в близък съюз със АСЩ, ще я защити от всички последствия от решенията й на международната арена. Предупреждаваме да не се приема, че Косово или някой друг приятел на САЩ, може да предприема действия, които противоречат на нашия стратегически интерес, без да понесе последствия в нашите двустранни отношения“, се казва в комюникето.
Посолството на САЩ призовава Косово и другите заинтересовани страни от региона да демонстрират ангажираността си за нормализацията; регионалния мир и стабилност и движението по пътя към европейска интеграция. „Ние повтаряме нашето мнение, че незабавната отмяна на митата върху вноса от Сърбия е Босна е една необходима мярка за възстановяването на моментума в процеса на диалога. Очакваме другите заинтересовани страни да предприемат конструктивни мерки и от своя страна“, посочват още от мисията на САЩ в Прищина.
„Както показва новата история, Косово е успешно, когато се обедини вътрешно и с партньорите САЩ и ЕС. Насърчаваме всички политически партии да допринесат конструктивно в процеса. Действия, които подкопават диалога, прекъсванията отстрани и отказът да се отменят митата са срещу интересите на САЩ. В момента има нужда от смело лидерство и насърчаване на общите ни цели. Именно това ни помага да поддържаме силни двустранни отношения“, се казва в съобщение за пресата, публикувано в петък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Йоханес Хан е обсъдил митата и диалога с Тачи и Вучич

Epoka e Re (Косово): Йоханес Хан е обсъдил митата и диалога с Тачи и Вучич

25 Януари 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Давос. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан се е срещнал с президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич на Световния икономически форум в Давос, където те са обсъдили отмяната на вносните мита от 100%, които Прищина наложи на сръбските стоки и продължаването на диалога между страните, пише прищинският вестник Epoka e Re.
По думите на Хан, двамата лидери са наясно, че трябва да се постигне някакво решение. „Представих предложение, което се отнася до съответните търговски въпроси между Косово и Сърбия. Готов съм да водя такива преговори“, заяви комисарят и добави, че очаква позитивни реакции от Тачи и Вучич.
Според него, това би означавало също продължаване на диалога. Хан заяви, че ако бъде намерено решение, диалогът Белград – Прищина може да бъде завършен в рамките на тази година.
В тази връзка, друго местно издание – Gazeta Express, цитира думите на помощника на косовския премиер Рамуш Харадинай – Авни Арифи, който отсече, че единствено министър-председателят, а не държавният глава, може да взима решения по въпроса за търговската блокада срещу Сърбия. Той добави, че в Косово има разделение на властите и правителството е решило да запази позицията си по въпроса.
„Няма промяна в позицията на правителството. В Косово, решава правителството, а не президентът“, заяви Арифи, когато бе помолен да коментира изявлението на Йоханес Хан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Прищина):Йоханес Хан се срещна с президента на Косово в Давос

Gazeta Express (Прищина):Йоханес Хан се срещна с президента на Косово в Давос

24 Януари 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Прищина/Давос. Президентът на Косово Хашим Тачи участва в Световния икономически форум в Давос. Там той имаше среща с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, съобщава онлайн медията Gazeta Express.
След разговора между двамата, Хан е написал в страницата си в Туитър: „Обсъдихме европейската перспектива на Косово и пътя към диалога със Сърбия. В името на геополитическия и икономически интерес на ЕС е да придвижим целия район на Югоизточна Европа по-близко до нас“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай и след срещата с американския посланик: Митата остават в сила, докато Сърбия ни признае

Рамуш Харадинай и след срещата с американския посланик: Митата остават в сила, докато Сърбия ни признае

22 Януари 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви след срещата си с посланика на САЩ в Прищина Филип Коснет, че страната няма никакво намерение да отменя 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
„Митата остават в сила. Нашият разговор се превърна в диалог и говорихме за митата. Те няма да бъдат отменени днес, както някои се надяваха. Това може да се случи само, ако се стигне до взаимно признаване между Косово и Сърбия. Искаме да отменим митата, но за да се случи това, трябва да бъде свършена още много работа“, заяви Харадинай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Завърши срещата между Харадинай, Весели и посланика на САЩ в Прищина, митата остават

RTK (Косово): Завърши срещата между Харадинай, Весели и посланика на САЩ в Прищина, митата остават

22 Януари 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Завърши срещата между посланика на САЩ в Прищина Филип Коснет, председателя на косовския парламент Кадри Весели и премиерът на страната Рамуш Харадинай за 100-процентовите мита, които правителството на страната наложи на стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Позовавайки се на източници, присъствали на срещата, местният портал Lajmi news съобщава, че Весели и Харадинай са останали на позицията, че Прищина няма да отменя 100-процентовите ставки, докато Сърбия не промени подхода си към Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Премиерът и председателят на парламента на Косово се срещат с посланика на САЩ за митата

RTK (Косово): Премиерът и председателят на парламента на Косово се срещат с посланика на САЩ за митата

22 Януари 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Във вторник ще се проведе среща между председателят на косовския парламент и председател на Демократическата партия на Косово (ПДК), премиерът на страната Рамуш Харадинай и посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет относно 100-процентовите мита върху вноса на сръбските стоки, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
От ПДК съобщиха в понеделник, че очакват срещата да завърши със споразумение, което ще гарантира, че отношенията между Косово и САЩ няма да бъдат влошени.
Местна медия цитира помощника на Харадинай Авни Арифи, който заяви, че правителството ще остане на позицията си за митата.
„Засега, не виждам промяна в позицията на правителството. Няма никакви индикации, че властите ще променят мнението си по този въпрос“, обясни той.
Халил Матоши, политически и медиен съветник на Харадинай, заяви пред RTK в понеделник, че правителството не е под международен натиск да отмени мярката, „но има предложения от приятели митата да бъдат отменени, за да се даде път на диалога“.
„Вече от 20 години даваме път на диалога със Сърбия, но засега без никакъв ефект. Налагането на мита е суверенно решение на Косово“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: И Шерлок Холмс не би могъл да разкрие колко страни са признали Косово

Ивица Дачич: И Шерлок Холмс не би могъл да разкрие колко страни са признали Косово

22 Януари 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че и Шерлок Холмс не може да разкрие колко точно страни са признали Косово и подчерта, че списъкът от 116 страни, който показва Прищина, трябва да бъде забравен, предава скопското електронно издание „МКД“.
След разговора с президента на Палау Томас Ременгесау, Дачич заяви, че „Сърбия се обърна към държавите, за които може ясно да се каже каква е позицията им за Косово“.
„Целта е това да бъде подтик кум компромис в диалога... това помага диалога (Белград – Прищина) да завърши с компромис“, подчерта дипломатът.
Той заяви, че е възможно „101 страни да признават независимостта на Косово“. Дачич повтори, че очаква косовските 100-процентови мита върху сръбските стоки да бъдат отменени и посочи, че заради тях е загубено време, нужно за постигането на компромис.
Министърът отбеляза, че Екваториална Гвинея, която председателства Съвета за сигурност на ООН през следващия месец, е постъпила геройски, когато е включила Косово в дневния ред на сесията през февруари.
Някои страни, обясни Дачич, са се противили на това решение.
„Има достатъчно причини този въпрос да бъде включен в дневния ред“, каза той.
Република Палау отбелязва със нота до Сърбия, че ще преразгледа решението си да признае независимостта на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Вучич участва в Световния икономически форум в Давос

ТАНЮГ: Вучич участва в Световния икономически форум в Давос

22 Януари 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич участва в работата на тазгодишния Световен икономически форум в швейцарския курорт Давос, който ще се проведе от вторник до петък, съобщава сръбската телеграфна агенция ТАНЮГ.
Сръбският държавен глава има уговорени редица двустранни срещи със световни лидери.
Той ще разговаря „на четири очи“ първо с Ангела Меркел, след това с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, с премиера на Словения Мариян Шарец и с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сумантра Чакрабарти.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Президентите на Албания и Черна гора са срещу „корекция на границите“ между Сърбия и Косово

Gazeta Express: Президентите на Албания и Черна гора са срещу „корекция на границите“ между Сърбия и Косово

21 Януари 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Президентите на Албания и Черна гора Илир Мета и Мило Джуканович се обявиха срещу споразумение между Прищина и Белград, което може да засегне сигурността в региона на Западните Балкани, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Джуканович и Мета се съгласиха в понеделник в Подгорица, че изходът от диалога между Белград и Прищина не трябва да влияе на стабилността в региона, съобщава изданието.
Албанският държавен глава е посочил, че диалогът между Сърбия и Косово е от изключително значение. Той е на двудневна официална визита в Черна гора и бе посрещнат с най-високи държавни почести.
Черногорският президент също повтори позицията си, че е срещу „корекция на границите“ между Косово и Сърбия, за което настояват президентите на тези две страни Хашим Тачи и Александър Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Консенсус в правителството на Косово: Митата върху сръбските стоки остават въпреки искането на САЩ

Koha Ditore (Косово): Консенсус в правителството на Косово: Митата върху сръбските стоки остават въпреки искането на САЩ

21 Януари 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово е готово да координира действията си със САЩ, но няма намерение да отстъпва от 100-процентовите вносни мита върху сръбските стоки, пише прищинският ежедневник Koha Ditore на първа страница в днешния си брой.
Посланикът на САЩ Филип Коснет и премиерът на Косово Рамуш Харадинай ще се видят по-късно тази седмица, за да обсъдят въпроса, след като Вашингтон призова Прищина незабавно да отмени 100-процентовите ставки върху сръбските стоки и по този начин да открие пътя към постигане на споразумение между Прищина и белград през първата половина на тази година.
От канцеларията на министър-председателя са заявили пред изданието в неделя, че сред партньорите в управляващата коалиция има консенсус митата да бъдат запазени.
Авни Арифи, съветник на премиера, е заявил пред ежедневника, че „политиката за митата не е политика на единичен лидер или институция, а позиция на много лидери, партии и институции в страната. Има консенсус и силна подкрепа и в коалицяита, и извън нея, за запазване на митата“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Хашим Тачи и Еди Рама са се срещнали в Тирана

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Хашим Тачи и Еди Рама са се срещнали в Тирана

21 Януари 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама и президентът на Косово Хашим Тачи са се срещнали в Тирана в неделя, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“, като се позовава на информация от албанските медии.
Както пише изданието, Рама е потвърдил срещата чрез снимка в социалната мрежа „Инстаграм“, на която той и Тачи седят на маса в ресторант, а под нея е написал „Снимка на деня“.
Други детайли за срещата няма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Президентът и премиерът на Косово отново влязоха в спор за митата върху сръбските стоки

Gazeta Express (Косово): Президентът и премиерът на Косово отново влязоха в спор за митата върху сръбските стоки

21 Януари 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Спорът между президента и премиера на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай около 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина отново излезе наяве през почивните дни, когато държавният глава призова правителството да се вслуша в съветите на Вашингтон и да отмени 100-процентовите ставки и да продължи диалога с Белград, пише електронното издание на прищинския вестник Gazeta Express.
Тачи призова Харадинай да отмени наложените през ноември 2018 година мита и посочи, че съветите на САЩ трябва да бъдат уважени и че тяхната цел е да засилят позицията на Косово.
„Правителството на САЩ е загрижено от последните събития и някои действия, предприети от държавните институции. Това е много лоша ситуация. Затова, сега е моментът да уважим съвета на нашите американски приятели, който цели усилването на Косово и омиротворяването на региона“, написа президентът във „Фейсбук“.
Изданието припомня, че посолството на САЩ в Прищина потвърди позицията си, че иска незабавна отмяна на вносните мита.
Във връзка с това Хашим Тачи заяви, че подкрепата на САЩ за Косово е условна, ако Прищина прави грешки.
„Нашият исторически успех щеше да е невъзможен без САЩ и другите западни съюзници. Затова, ние винаги трябва да бъдем благодарни. Приятелството между Косово и САЩ е вечно, но подкрепата на САЩ не е безусловна, в случай, че ние правим грешки и поставяме под въпрос интересите и ценностите на САЩ в Косово, региона, или Европа. Нашите ценности и визия съвпадат с тези на САЩ“, написа още държавният глава.
Премиерът на страната обаче открито се противопоставя на отмяната на митата и твърди, че те ще бъдат махнати само, когато Сърбия признае Косово и в случай, че Прищина получи гаранции от международната общност, че окончателното споразумение с Белград ще включва признаване на Косово от Сърбия.
По думите на Хашим Тачи, държавата не трябва да бъде държана като заложник от който и да е лидер и неговите популистки решения. „Личните решения на който и да е от държавните лидери не трябва да вредят на интересите на нашата страна и стратегическите отношения между САЩ и Косово. Вреденето на отношенията с Вашингтон и нарушенията на свещения алианс представляват началото на деградацията на нашата държава. Също така, извънорбиталната арогантност в отношенията с Европейския съюз не правят чест на страната и не правят горди нашите съюзници от САЩ. Алиансът на Косово със САЩ е по-важен и е по-значим от интересите на някои лица“, заяви той.
Диалогът между Прищина и Белград с посредничеството на Брюксел бе прекратен, след като Сърбия отказа да продължи разговорите заради наложените от Косово вносни мита. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в писмо, адресирано до президента Тачи, поиска да бъде постигнато споразумение между двете страни възможно най-бързо. САЩ посочиха, че ще подкрепят всякакво споразумение между Белград и Прищина. Държавният глава и министър-председателят не са на едно мнение и по въпроси, които се очаква да бъдат обсъдени със Сърбия като част от финалната фаза на диалога за нормализация на отношенията. Тачи настоява на предложение, което включва „корекция на границите“, докато Харадинай казва, че никой не бива да си помисля да променя сегашната граница на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express:  Хашим Тачи призова правителството да премахне стопроцентовите мита върху сръбски стоки

Gazeta Express: Хашим Тачи призова правителството да премахне стопроцентовите мита върху сръбски стоки

20 Януари 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът Хашим Тачи призова правителството на Рамуш Харадинай да уважава съветите на САЩ и да отмени решението, взето през ноември 2018 г., за налагане на стопроцентови мита върху всички внесени стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Тачи заяви, че американските съвети трябва да се спазват и те целят укрепване на позицията на Косово, пише англоезичното издание на базирания в Косово албански вестник Gazeta Express.
„Правителството на САЩ е загрижено за текущите събития и някои действия, предприети от държавните институции. Това е много лоша ситуация. Затова сега е моментът да уважаваме съветите на нашите американски приятели, насочени към укрепване на позициите на Косово и умиротворяване на региона ”, пише Тачи на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“. Държавният департамент на САЩ поиска от правителството на Харадинай да отмени митата. Посолството на САЩ в Прищина повтори позицията, в която се твърди, че САЩ иска незабавното им премахване. „Нашият исторически успех беше невъзможен без САЩ и други западни съюзници. Затова винаги трябва да сме благодарни. Приятелството между Косово и САЩ е вечно, но подкрепата на САЩ не е безусловна в случай, че правим грешки и поставяме под въпрос интересите и ценностите на САЩ в Косово, региона или Европа. Нашите ценности и визия съответстват на ценностите на САЩ ”, пише Тачи. Премиерът Рамуш Харадинай се противопоставя на отмяната на митата, заявявайки, че те ще бъдат отменени едва след като Сърбия признае Косово и в случай, че Косово получи уверение от международните власти, че окончателното споразумение с Белград ще включва признаването на Косово от Сърбия.
Президентът Тачи казва, че държавата не трябва да бъде заложник на популистки решения на който и да е лидер. „Личните решения на държавните ръководители не трябва да накърняват интересите на нашата държава и стратегическите отношения на САЩ с Косово. Популистките действия не трябва да подкопават визията и стратегическите решения на Косово. Нарушаването на отношенията със САЩ и нарушаването на този свещен съюз представляват началото на влошаване на положението на нашата държава. Също така, прекомерната арогантност по отношение на Европейския съюз не е чест за нашата страна и не ни дава повод за гордост пред нашите съюзници от САЩ. Алиансът на Косово със САЩ тежи повече и е по-важен в сравнение с интересите на отделните личности ”, каза той.
Поддържаният от ЕС диалог между Косово и Сърбия е спрян, след като Белград отказва да продължи преговорите заради митата върху стоките на Сърбия. Президент на САЩ, Доналд Тръмп в писмо, адресирано до президента Хашим Тачи, поиска възможно най-скоро постигане на споразумение със Сърбия. Той поиска споразумението между Косово и Сърбия да бъде балансирано. САЩ посочиха, че ще подкрепят всяка договореност между Косово и Сърбия . Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай се сблъскаха по теми, които се очаква да бъдат обсъждани със Сърбия като част от заключителната фаза на диалога за нормализиране на отношенията. Тачи настоява за предложение, което включва корекция на границата, докато Харадинай настоява, че никой няма право да промени сегашната граница на Косово, припомня изданието.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Предсрочни избори може да се проведат, ако няма по-важни задачи

Ивица Дачич: Предсрочни избори може да се проведат, ако няма по-важни задачи

19 Януари 2019 | 17:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър и лидер на управляващата коалиция Социалистическа партия на Сърбия (СПС) Ивица Дачич заяви днес, че ще се проведат извънредни парламентарни избори в Сърбия, ако няма значителни държавни интереси, като премахването на митата и диалога между Белград и Прищина по Сръбската държавна телевизия (РТС), пише македонският информационен портал A1 On.
Дачич обясни вчерашното изявление на сръбския президент Александър Вучич, че "ако няма диалог, няма пречки за изборите".
"Ако има по-важни държавни интереси от това (да се проведат избори), тогава тези избори няма да се проведат", казва Вучич. "Но ако не предстои премахване на митата и продължаване на диалога с Прищина, тогава може да се насрочат извънредни избори".
Той добави, че "Европейският съюз живее в утопия", че споразумението между Белград и Прищина ще бъде постигнато до средата на годината.
Ръководителят на сръбската дипломация, тълкувайки преговорите между Русия и ЕС по въпроса за Косово, отбеляза, че руският външен министър Сергей Лавров е поискал отговор от пратеника на ЕС Федерика Могерини за хода на диалога между Белград и Прищина и потвърди, че щом бъде постигнато споразумение, то трябва да бъде ратифицирано от Съвета за сигурност на ООН.
„Това е индикация, че Русия следи всичко, което се случва и със сигурност няма да бъде страничен наблюдател, мисля, че това е добре за нас, каза Дачич, добавяйки, че "би било чудесно ако Русия действаше така през 90-те години".
Според него, ако бъде постигнато споразумение, "то ще се превърне в принципи, които всеки ще приеме и уважава, а това не може да бъде иначе."
Дачич подчерта, че Путин е изказал пълна подкрепа за Сърбия в диалога с Прищина и че не имало нищо на закритите срещи, което не е било казано на откритите разговори по време на посещението на Путин в Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Косово трябва неотложно да отмени високите вносни мита на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

ЕК: Косово трябва неотложно да отмени високите вносни мита на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

19 Януари 2019 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Позицията на ЕС по отношение на митата, наложени от Прищина върху вноса на сръбски и босненски продукти "остава ясна и отново подчертава неотложността за премахването на тези мерки", каза говорителката на специалния представител на ЕС за външната политика и сигурността Мая Коциянчич, цитирана от македонския телевизионен канал Алфа ТВ.
Тя добави, че "всички действия и изявления, които противоречат на общите и стратегическите интереси на региона, трябва да бъдат премахнати".
Коциянчич отговори на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че е важно международната общност и Европа да обявят дали косовските мита за сръбските продукти ще бъдат премахнати скоро и дали диалогът ще продължи, за да реши дали да се организират предсрочни избори в Сърбия.
Говорител на ЕК подчерта, че "ЕС очаква Сърбия и Косово бързо да изпълнят ангажиментите си към диалога, имайки предвид пряката връзка между пълната нормализация на отношенията и способността им да изпълнят изискванията на Съюза."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбската полиция е задържала двама представители на Косовските сили за сигурност

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбската полиция е задържала двама представители на Косовските сили за сигурност

19 Януари 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай информира днес, че сръбската полиция е задържала двама членове на Косовските сили за сигурност (КСС)на ГКПП Ярине между Косово и Сърбия, пише македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
В профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ той пише, че тяхното задържане е неприемливо и изисква незабавното им освобождаване.
"Такива случаи ни напомнят за режима на Слободан Милошевич, който вероятно не е отминал в северната ни съседка", пише Харадинай.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Вучич отговори на Весели, разкри какво е казал Путин за признаването на Косово

Gazeta Express (Косово): Вучич отговори на Весели, разкри какво е казал Путин за признаването на Косово

18 Януари 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич отговори незабавно на изказването на председателя на косовския парламент Кадри Весели, че Русия върви към признаване на независимостта на най-младата балканска република. По думите на държавния глава, руският лидер Владимир Путин е казал точно обратното по време на срещата им в четвъртък в Белград, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
„Приемете го като нещо позитивно, ние сме с американците, със Запада, а нашият северен съсед се опитва да изгради добри отношения със Запада. Путин каза същите неща след срещата с Вучич, каквито каза след срещата с Тачи, така че Русия отива към признаване на независимостта на Косово. Силно се надяваме Косово да стане членка на ООН през тази година“, заяви Весели на пресконференция в Прищина.
Сръбският президент обаче посочи, че Путин му е казал точно обратното в четвтъртък.
„Щом Кадри Весели го казва, значи трябва да е така“, заяви иронично Вучич.
„Не съм чувал Путин да е казвал подобно нещо, той заяви точно обратното“, добави държавният глава.
Изданието припомня, че по време на пресконференцията в Белград руският лидер е заявил, че позицията на Русия не се е променила и тя настоява за прилагане на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Русия ще признае Косово

Кадри Весели: Русия ще признае Косово

18 Януари 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели е убеден, че Русия ще признае независимостта на Косово, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Неговият коментар дойде един ден след визитата на руския държавен глава Владимир Путин в Белград.
„Приемете го като нещо позитивно, ние сме с американците, със Запада, а нашият северен съсед се опитва да изгради добри отношения със Запада. Путин каза същите неща след срещата с Вучич, каквито каза след срещата с Тачи, така че Русия отива към признаване на независимостта на Косово. Силно се надяваме Косово да стане членка на ООН през тази година“, заяви Весели на пресконференция в Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Ивица Дачич не пропусна да поздрави с песен руския президент – изпял е „Калинка“ и „Рябинушка“

„Сител“ (Македония): Ивица Дачич не пропусна да поздрави с песен руския президент – изпял е „Калинка“ и „Рябинушка“

18 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, известен с певческите си наклонности, не пропусна да поздрави държавния глава на Руската федерация Владимир Путин при посещението му в Белград. Ръководителят на дипломацията на западната ни съседка е поздравил руския лидер с песните „Калинка“ и „Рябинушка“, предава скопската телевизия „Сител“.
Дачич е изпълнил песните с рамките на официалния обяд, който сръбският президент Александър Вучич в чест на Путин. На него присъстваха около 100 гости. Наред с високопоставените представители на двете страни, министри и други членове на делегацията, на обяда присъстваха няколко публични фигури, като режисьорът Емир Кустурица, актьорът Милош Бикович и други.
В навечерието на визитата на Путин министърът на външните работи на западната ни съседка призна, че репетира песента „Калинка“ специално за посещението на държавния глава на Руската федерация.
Той увери, че няма да се откаже от „песента на дипломацията“ – въпреки критиките, които получава за странния според мнозина навик да поздравява с пеене различни политици. „Посещенията на президента Путин обикновено са кратки и няма много възможности за по-спокойна атмосфера. Но и той обича да пее, а ако има удобен момент, моят избор е най-красивата руска песен – „Подмосковски вечери“ и – разбира се, „Калинка“.
Дачич твърди, че последната песен е задължителна част от неговия „дипломатически репертоар", и че я изпълнява не само пред руснаците, но и пред европейски и американски политици. Всички го аплодират след изпълнението й, увери първият дипломат на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия ще достави на Сърбия десет хеликоптера

ТАСС: Русия ще достави на Сърбия десет хеликоптера

18 Януари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на текущата година Русия ще достави на Сърбия 10 хеликоптера – седем Ми-35 и три Ми-17. Това обяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич в обръщение към нацията за резултатите от визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия, предава TACC.
„В предишния период се договорихме, а вчера получихме потвърждение на споразуменията за доставка на военно оборудване. През тази година Сърбия ще получи седем хеликоптера Ми-35 и три Ми-17", обяви Вучич. Сръбският лидер припомни и за предварително закупените девет хеликоптера H145M.
„Това, което направихме също, бе договарянето за по-нататъшно модернизиране на нашите четиринадесет МиГ-29 до поколение 4+ с най-напредналите радарни системи", разкри още президентът на западната ни съседка.
По-рано руският президент Владимир Путин обеща да продължи да развива военно-техническо сътрудничество със Сърбия.
През октомври сръбските военновъздушни сили получиха шест изтребители МиГ-29 от Русия, осигурени като военно-техническа помощ. В допълнение към МиГ-29, Сърбия ще получи безплатно 30 танка Т-72 и 30 бойни разузнавателни и патрулни превозни машини БРДМ-2. Обсъжда се и въпросът за системите Бук-М1, Бук-М2 и противовъздушната ракетна система „Тунгуска“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.