НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ловеч: Обявява се грипна епидемия на територията на община Луковит от 25 януари

Ловеч: Обявява се грипна епидемия на територията на община Луковит от 25 януари

24 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Луковит. От 25 януари РЗИ-Ловеч обявява грипна епидемия на територията на община Луковит, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Издадено е предписание за прекратяване на учебните занятия в училищата в община Луковит за периода от 25 януари 2019 г. до 30 януари 2019 г. включително.
От днес, 24 януари, във връзка с намаляване заболеваемостта от грип и ОРЗ, директорът на РЗИ-Перник отменя грипната епидемия на територията на област Перник. Противоепидемичните мерки остават в сила до второ нареждане.
Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на следните 15 области: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: От болница „Св. Марина“  поискаха разрешение за повече легла за пациенти с усложнения от грип

Варна: От болница „Св. Марина“ поискаха разрешение за повече легла за пациенти с усложнения от грип

24 Януари 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Варна. Отделенията, в които се лекуват пациенти с усложнения от грип в Университетската болница „Св. Марина“ във Варна, са препълнени. Днес от здравното заведение са подали молба до Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за увеличаване на броя на леглата. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от здравното заведение. От там посочиха, че в последните дни броят на постъпващите за лечение деца и възрастни, непрекъснато се увеличава. Всички болни с усложнения от грипа се приемат и се лекуват. Осигурени са необходимите лекарства. Болницата е отоплена. Лечението протича нормално. Искането за увеличаване на броя на леглата е във връзка с отчитане на пациентите пред Националната здравноосигурителна каса.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 10.95% са отсъстващите ученици от първата смяна на училищата в общината

Велико Търново: 10.95% са отсъстващите ученици от първата смяна на училищата в общината

24 Януари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 10.95% са отсъстващите ученици от първата смяна на училищата в общината днес. Стойностите са далеч под тези, при които се обявява грипна ваканция. За това е нужно да има поне 30% отсъствия. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пенка Игнатова, директор Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново. Тя не изключи и възможността за пускане на учениците като превантивна мярка и поясни, че са водени разговори в с директора на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева, която днес е на среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в София. „Ако там се вземе друго решение, ние ще се съобразим със заповедта“, поясни Игнатова. Тя допълни, че най-много днес са отсъстващите ученици от най-голямото училище в общината – СУ „Емилиян Станев“, където липсват 155 деца и младежи. След това е СУ „Вела Благоева“ със 103-ма отсъстващи, Езикова гимназия със 101 отсъстващи и ОУ „Бачо Киро“ с 93 деца. В останалите образователни институции процентите са по-ниски.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Илияна Кръстева, РЗИ – Кюстендил: Дете от Кюстендил е с потвърдена проба за свински грип

Д-р Илияна Кръстева, РЗИ – Кюстендил: Дете от Кюстендил е с потвърдена проба за свински грип

24 Януари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Дете от Кюстендил е с потвърдена проба за свински грип. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Илияна Кръстева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите ѝ на детето е взета проба, която е изследвана и е потвърден за грип от тип A (H1N1). До момента в здравната инспекция няма подавана информация за смъртни случаи, причинени от усложнения от грип. За дните от 21 до 23, включително, отчетената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в региона е 119.31 на 10 000 души. Само за 23 януари е съобщена много висока заболеваемост от страна на личните лекари. „Ще изчакаме и утрешния ден, когато ще ни бъдат съобщени данните за 24 януари. Ако отново бъде съобщена такава голяма цифра и преценим, че до края на седмицата има вероятност да се достигне заболеваемост от 190 на 10 000 души, възможно е да обявим грипна епидемия от 28 януари, но това ще се реши през следващите дни”, каза д-р Илияна Кръстева. По думите ѝ към момента най-засегнати от грипа са децата.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: В 1 015 училища в страната не се провеждат учебни занятия

МОН: В 1 015 училища в страната не се провеждат учебни занятия

24 Януари 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. В 1 015 училища в страната не се провеждат учебни занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
От днес в грипна ваканция са учениците от 72 училища в област Кърджали и от 32 училища в област Видин.
Продължават да не учат учениците от 71 училища в Сливенска област и от 80 училища в област Хасково.
В 194 училища в област Пловдив, в 122 училища в област Варна, и в 69 училища в област Добрич не се провежда учебен процес, както и в 97 училища в София-област.
Удължена е грипната ваканция за учениците от 122 училища в област Пазарджик до 25 януари и в 43 училища в област Ямбол до 28 януари, включително.
В 60 училища в област Смолян и в 40 училища в област Перник учениците са в грипна ваканция и днес.
Три училища в област Кюстендил също не провеждат занятия по предписание на РИОКОЗ. Това са СУ „Кл. Охридски", Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление и ОУ „Хр. Павлович" в гр. Дупница.
В област Бургас в 5 училища продължава да не се провежда учебен процес, а в област Враца няма занятия в ОУ „Христо Ботев" в с. Крушовица по предписание на РИОКОЗ.
В област Силистра в Професионалната гимназия по селско стопанство в гр. Ситово, и в три училища в област Разград - ОУ „Христо Ботев" в с. Острово, ОУ „Христо Ботев" в с. Веслец и в ОУ „Васил Левски“ в с. Сушево, община Завет, няма учебни занятия поради висока заболеваемост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Валентин Цанков, РЗИ - Плевен: Заболяемостта в областта е близка до епидемичната

Д-р Валентин Цанков, РЗИ - Плевен: Заболяемостта в областта е близка до епидемичната

24 Януари 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Плевен. Заболяемостта в Плевен е близка до епидемичната. Това заяви за Радио ,,Фокус" д-р Валентин Цанков, директор на Дирекция ,,Надзор на заразните болести" в РЗИ - Плевен. ,,Заболяемостта от началото на седмицата е с тенденция към увеличаване в сравнение с предходния период 14 - 20 януари. Текущите стойности са близки до епидемичните. Заради това на 25 януари се събира Областната комисия за борба с епидемиологичните заболявания. Най-високи стойности на заболяемост се отчитат при деца от 1 - 4 г. и при младежите", уточни д-р Цанков.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Увеличава се броят на училищата в грипна ваканция в Дупница

Кюстендил: Увеличава се броят на училищата в грипна ваканция в Дупница

24 Януари 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Дупница. Увеличава се броят на училищата в грипна ваканция в Дупница. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието. Общо пет учебни заведения на територията на град Дупница са с обявена грипна ваканция. От днес до 29 януари са прекратени занятията в Професионална гимназия „Акад. Сергей Корольов” и Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии. Не се провеждат учебни занятия и основните училища „Свети Климент Охридски” и „Христаки Павлович”, както и Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление. Възпитаниците на Основно училище „Свети Климент Охридски” са в грипна ваканция до 25 януари, а за останалите две учебни заведения ваканцията продължава до 29 януари. Учебните занятия са преустановени по предписания на Регионална здравна инспекция – Кюстендил, след като е установено, че в трите училища процентът на отсъстващите ученици по здравословни причини е над 30%.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Грипна епидемия е в сила от днес за областите Видин и Кърджали

Грипна епидемия е в сила от днес за областите Видин и Кърджали

24 Януари 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Грипна епидемия е в сила от днес за областите Видин и Кърджали. Учебните занятия в училищата на територията на област Видин се преустановяват за периода до 28 януари 2019 г. включително.
На територията на област Кърджали учебните занятия се преустановяват за периода до 30 януари 2019 г. включително. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.
До 25 януари 2019 г. се удължава грипната ваканция в областите Смолян и Пазарджик.
На основание поддържане на висока епидемична заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания учебните занятия във всички училища в област Ямбол се преустановяват за още 5 дни – до 28 януари 2019 г. включително. Дотогава е в сила и грипната епидемия в Хасково.
В сила е грипна епидемия за областите Варна, Добрич, Сливен, Пловдив, София – област.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Рени Кирякова, РЗИ - Разград: Заболеваемостта в областта е по-ниска от средната за страната

Д-р Рени Кирякова, РЗИ - Разград: Заболеваемостта в областта е по-ниска от средната за страната

23 Януари 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Разград. Заболеваемостта в Разград е по-ниска от средната за страната. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен д-р Рени Кирякова от Регионалната здравна инспекция. За изтеклата седмица заболеваемостта е 118.32 на 10 000 души население, докато средната за страната е 201.59 на 10 000. „Има повишение спрямо предходната седмица, когато заболеваемостта беше 99.14 на 10 000, но ръстът не е драстичен и все още не сме достигнали предепидемичен период, който се обявява при стойност 125.92 на 10 000“, заяви д-р Кирякова. Най-много заболели към момента има в групите 5 - 14 години - 16 души и 0 - 4 години - 10 болни, в групата 30 - 64 години - 6 души, в групата 15 - 29 години има петима заболели, няма болни в групата над 65 години.
Регистрирани са пет пневмонии, от които трима пациенти са хоспитализирани. От изпратените за лабораторно изследване проби няма положителни за грип. „Информацията за заболеваемостта се следи ежедневно, стойностите за първите два дни от седмицата сочат задържане на нивото и дори малко по-ниско от предходната седмица. От училищата също не съобщават за висок процент на отсъстващи поради болест ученици“, каза д-р Кирякова. Тя добави, че съгласно методическите указания, в условия на обявена грипна епидемия и отсъстващи над 30% поради болест учащи, РЗИ издава предписание до РУО за преустановяване на учебни занятия.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: По време на грипната епидемия в областта детските заведения ще работят, но ще се извършва строг сутрешен филтър с цел недопускане на болни деца

Видин: По време на грипната епидемия в областта детските заведения ще работят, но ще се извършва строг сутрешен филтър с цел недопускане на болни деца

23 Януари 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Видин. Обявена е грипна епидемия в област Видин. По време на грипната епидемия детските заведения продължават да работят. Там ще се извършва строг сутрешен филтър от медицинските специалисти, подпомагани от преподаватели и възпитатели, с цел недопускане на болни деца и заболели лица от персонала, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от Регионалната здравна инспекция. Всички училища на територията на областта преустановяват учебните занятия за периода от 24 януари до 28 януари (включително). На заседание на Областната оперативна група за борба с грип и остри респираторни заболявания е посочено, че рязко се е покачил броят на заболелите през последните два дни 20 и 21 януари – 66 болни, като са достигнати епидемични стойности на заболяемостта. През изминалата седмица от 14 до 20 януари заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Видин е 88 болни на 10 000 – 199.4%оо.
С цел ограничаване епидемичното разпространение на инфекцията е издадена заповед на директора на РЗИ – Видин и са разпоредени необходимите противоепидемични мерки. Разпоредено е да бъде осигурено медицинското обслужване на тежко болните по домовете. Болните с тежки форми на грип, с усложнения или с повишен риск от възникване на усложнения поради наличие на придружаващи заболявания да бъдат насочени за хоспитализация в лечебни заведения за болнична помощ. Преустановяват се профилактични прегледи и имунизации, планови консултации на здрави бременни и кърмачета. Преустановяват се плановите операции в лечебните заведения. Преустановяват се и посещенията в стационарите в лечебните заведения. При необходимост трябва да бъдат разкрити допълнителни кабинети за преглед на пациенти с грипоподобна симптоматика. Стриктно трябва да се спазват правилата за противоепидемичен и дезинфекционен режими в лечебните и детските заведения. Задължително е използването на лични предпазни средства при обслужване на болните в лечебните заведения. Необходимо е да се създаде необходимата организация във видинската болница за увеличаване капацитета за прием на лица с усложненията на грип. По време на грипната епидемия детските заведения продължават да работят. Там ще се извършва строг сутрешен филтър от медицинските специалисти, подпомагани от преподаватели и възпитатели, с цел недопускане на болни деца и заболели лица от персонала. Откритите болни деца трябва се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения да не се допускат на работа е посочено в заповедта. Преустановяват се и всички масови мероприятия с цел избягване на контактите между болни и здрави лица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Грипна епидемия ще бъде обявена на територията на областта

Видин: Грипна епидемия ще бъде обявена на територията на областта

23 Януари 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Видин. От утре, 24 януари, РЗИ – Видин обявява грипна епидемия на територията на област Видин. Учебните занятия в училищата на територията на областта се преустановяват за периода от 24 януари 2019 г. до 28 януари 2019 г. включително. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.
Поради задържаща се висока заболеваемост от грип и ОРЗ РЗИ-Смолян е връчило предписание за продължаване на грипната ваканция в училищата на територията на област Смолян до 25 януари 2019 г. включително.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство в Ситово ще бъдат в грипна ваканция на 24 и 25 януари

Силистра: Учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство в Ситово ще бъдат в грипна ваканция на 24 и 25 януари

23 Януари 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Силистра. Учениците от Професионалната гимназия по селско стопанство в Ситово ще бъдат в грипна ваканция на 24 и 25 януари. Това каза за Радио „Фокус“ - Шумен Анелия Атанасова от Регионалното управление на образованието в Силистра. Занятията в двата дни се прекратяват със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция, поради висока заболяемост на учащите. В останалите учебни заведения в региона ще се провежда нормален учебен процес.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: РЗИ отчита увеличение на процента на пациентите с грип и усложнения като пневмонии и бронхити

Варна: РЗИ отчита увеличение на процента на пациентите с грип и усложнения като пневмонии и бронхити

23 Януари 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Със запълнен на 100% капацитет работи в момента Инфекциозната клиника към Университетската многопрофилна болница „Св. Марина“ във Варна, след обявяването на грипна епидемия в града. С всеки ден се увеличава процентът на пациентите с грип и с усложнения като пневмонии и бронхити. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция. Пълно с пациенти в момента е и Вътрешното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Анна“. От там уточниха, че след утрешния ден ще има повече яснота колко от хората са с усложнения от грип или с обострени хронични заболявания в резултат на епидемията.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Намалява броят на децата в детските градини в града заради обявената грипна епидемия

Варна: Намалява броят на децата в детските градини в града заради обявената грипна епидемия

23 Януари 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Варна. Намалява броят на децата в детските градини във Варна заради обявената грипна епидемия. Пред Радио „Фокус“ – Варна Лилия Христова, директор на Дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна, посочи, че през днешния ден децата в детските градини са около 3 900. „Няма данни дали децата отсъстват по болест или родителите са преценили, че е добре да останат вкъщи заради обявената в началото на седмицата грипна епидемия", допълни Лилия Христова. Разпоредено е стриктно провеждане на сутрешен медицински филтър за недопускане на заболели деца в детските заведения, както и спазване на строг противоепидемичен режим. Дадени са предписания да не се допуска събиране на групи и провеждане на общи мероприятия в детските заведения.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ – Кърджали обявява грипна епидемия на територията на областта от 24 януари

РЗИ – Кърджали обявява грипна епидемия на територията на областта от 24 януари

23 Януари 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. От 24 януари, РЗИ – Кърджали обявява грипна епидемия на територията на област Кърджали. Учебните занятия в училищата на територията на областта се преустановяват за периода от 24 януари 2019 г. до 30 януари 2019 г. (включително). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.
На основание поддържане на висока епидемична заболеваемост от грип и ОРЗ учебните занятия във всички училища в област Ямбол се преустановяват за още 5 дни – от 24 януари 2019 г. до 28 януари 2019 г. (включително).
Във връзка със запазващото се епидемично ниво на заболеваемост учебните занятия в училищата на територията на област Пазарджик се преустановяват за още 2 дни – до 25 януари 2019 г. (включително).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Въведени са строги мерки и контрол в МБАЛ – Добрич в рамките на обявената грипна епидемия

Добрич: Въведени са строги мерки и контрол в МБАЛ – Добрич в рамките на обявената грипна епидемия

23 Януари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Добрич. Въведени са строги мерки и контрол в МБАЛ – Добрич в рамките на обявената грипна епидемия в училищата в цялата област, съобщиха от лечебното заведение. Забранени са свижданията на територията на болничното заведение. Преустановени се плановият прием и плановите операции. Въведен е административен контрол по спазване на работните практики за превенция на контактните, като не се допускат на работа заболели лица от персонала. Задължава се персонала да използва задължително лични предпазни средства. Въведени са дезинфекционни и стерилизационни мероприятия. Увеличен е броят на леглата във Второ вътрешно отделение от 45 на 50 до 10 февруари 2019 г. Запазен е увеличеният брой легла 35 в Детско отделение също до 10 февруари 2019 г. Задължително да се спазва алгоритъма на действие в случай на постъпил с грип пациент. От 21 януари Инфекциозно отделение отново е отворило врати и работи в нормален режим.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: С още пет дни се удължава грипната епидемия в областта

Ямбол: С още пет дни се удължава грипната епидемия в областта

23 Януари 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Ямбол. С още пет дни се удължава грипната епидемия в Ямболска област. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Решението за удължаване на грипната епидемия и съпътстващите мерки е взето от Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Ямбол. Основна причина за решението е поддържаното високо равнище на заболяемост. През последните три дни са регистрирани 225 случая на десет хиляди жители, съобщиха от Регионалната Здравна инспекция в Ямбол. Най-засегнати са децата до 4-годишна възраст – 514 заболели на 10 хиляди, и от 5 до 14 години – 340 на 10 хиляди. Вече са известни резултатите от изпратените в Националната референтна лаборатория 11 носо-гърлени секрети от пациенти в региона – пет са потвърдените случаи на грип, четири от типа A/H3N2 (Сингапур) и един A/H1N1 (Мичиган). В сила остава забраната за прием в женските и детски консултации, свижданията, профилактичните прегледи и плановия прием в болниците. Остава и контролът при приемане на децата в детските градини от региона. Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Ямбол ще заседава отново на 28 януари. Тогава ще стане ясно, дали грипната ваканция ще отпадне
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Удължена е грипната ваканция на учениците от областта до края на седмицата

Смолян: Удължена е грипната ваканция на учениците от областта до края на седмицата

23 Януари 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Смолян. Удължена е грипната ваканция на учениците от област Смолян до края на седмицата. Това съобщиха от пресцентъра на Регионална здравна инспекция – Смолян. Поради задържаща се висока заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип и увеличаване на относителния дял във възрастовата група 5 – 14 г. Областният щаб за борба с грипа реши да бъде удължена грипната ваканция на учениците с оглед ограничаване на контактите на заболели и здрави лица. РЗИ – Смолян издаде предписание на Регионално управление на образованието за продължаване на грипната ваканция до края на седмицата. За лечебните и детските заведения остават в сила противоепидемичните мерки от 18 януари 2019 година.
Получените от НЦЗПБ - София резултати от изпратените от нас 11 проби назофарингеални секрети показват 8 положителни: 5 от тип А (H1N1) и 3 с тип А (H3N2).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Строг противоепидемичен режим е въведен в детските градини и ясли в града заради обявената грипната епидемия

Варна: Строг противоепидемичен режим е въведен в детските градини и ясли в града заради обявената грипната епидемия

23 Януари 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Варна. В 122 училища в област Варна учебните занятия са прекратени до 29 януари заради обявената грипната епидемия, в детските ясли и градини се провежда строг сутрешен медицински филтър за недопускане на болни деца. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция във Варна. Противоепидемичните мерки бяха въведени по време на второто за годината заседание на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грипа и острите респираторни заболявания. Следващото заседание на Областната оперативна комисия е планувано за 29 януари, като дотогава са в сила обявените противоепидемичните мерки в цялата област. Сред тях са адекватно разпределение и насочване на материалните и кадрови ресурси и готовност на лечебните заведения за посрещане на по-голям брой заболели. Лечебните заведения са организирани и имат готовност да въведат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на инфекции. Прекратени са плановият прием и плановите операции в лечебните заведения на територията на област Варна, както и свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. Прекратена е работата на детските и женски консултации, както и на профилактичните имунизации и реимунизации.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, Регионална здравна инспекция – Варна: При симптоми на грип трябва да се търси лекарска помощ, а не да се провежда самолечение

Д-р Янка Драганова, Регионална здравна инспекция – Варна: При симптоми на грип трябва да се търси лекарска помощ, а не да се провежда самолечение

23 Януари 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Варна. При симптоми на грип или остри вирусни инфекции трябва да се търси лекарска помощ, а не да се провежда самолечение. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция във Варна. „Заболяването протича различно при всеки един организъм. При висока температура, която се задържа няколко дни, затруднено дишане, ясно изразена интоксикация при децата – отпадналост и невъзможност да се храни и движи, трябва незабавно да се потърси лекарска помощ“, посочи д-р Драганова. Тя добави, че по данни на Националната референтна лаборатория за изследване на грип за третата седмица са изследвани общо около 233 клинични проби. „Изолирани са 67 грипни вируса от типа AH1N1 или т. нар. пандемичен щам, както и 40 грипни вируса от подтип AH3N2. От Варна също има изпратени серуми, но няма още резултати“, заяви д-р Драганова. Тя подчерта, че във Варна също върлува грипен вирус от типа AH1N1 или свински грип. „Боледуват хора от всички възрасти, като усложненията са основно пневмонии и отити“, добави д-р Янка Драганова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции в областта остава висока

Варна: Заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции в областта остава висока

23 Януари 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Варна. Заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции във Варна и областта остава висока. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция. Според РЗИ стойностите са епидемични за всички възрастови групи, като през първите два дни на новата седмица е отчетен незначителен спад на интензитета на разпространение. Във връзка със смъртните случаи от грип в страната д-р Янка Драганова коментира, че усложненията са част от характеристиката на самото заболяване. „Когато няма някаква предишна среща със съответния вирус, който причинява грипа в момента, организмът реагира по-бурно“, отбеляза д-р Драганова. По думите ѝ няма рязко намаляване на интензитета на разпространение, въпреки предприетите мерки. „Данните за заболеваемостта в понеделник и вторник отчитат, че тя все още е висока. Интензитетът на разпространение на болестта незначително е намалял, но все още стойностите са епидемични. Трябва да минат още няколко дни, за да се прекъснат контактите на децата, посещавали училище, едва тогава ще имаме реални резултати от предприетите мерки“, посочи д-р Драганова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Масово работещи в аптеки и търговски обекти в града ползват предпазни маски срещу грипа

Варна: Масово работещи в аптеки и търговски обекти в града ползват предпазни маски срещу грипа

23 Януари 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Варна. Масово работещи в търговски обекти във Варна ползват предпазни маски срещу грипа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Още в началото на седмицата във Варна и областта бе обявена грипна епидемия заради висока заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания. Продавач-консултанти и фармацевти, които работят с много хора, ползват предпазните средства. Маски по време на епидемията ползват още много възрастни хора и пътуващите в градския транспорт.
За ограничаване разпространението на грипните вируси специалистите препоръчват по-често проветряване на помещенията, овлажняване на въздуха, редовно миене на ръцете, избягване на контакти с болни лица. Болните хора трябва да се лекуват в дома си под контрола на семейните лекари. Препоръчително е приемане на препарати, укрепващи имунната система и рационално хранене с повече плодове и зеленчуци. Грипът е сериозно заболяване, което изисква предварителна профилактика и своевременно лечение за избягване на усложнения, уточняват специалистите.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Трима души са настанени в Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с усложнения вследствие на грип

Велико Търново: Трима души са настанени в Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ с усложнения вследствие на грип

23 Януари 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трима души са настанени в Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново с усложнения вследствие на грип, съобщават от лечебното заведение. Сред тях и 21-годишна жена, която е бременна в 30-ата седмица и 6- годишно дете. И двамата са с вирусен енцефалит и е доказан грипен вирус. Днес там е постъпила и жена с двустранна пневмония. И тримата са в тежко състояние.
От началото на месеца Инфекциозното отделение на областната болница работи на пълен капацитет. Като в момента там са настанени десет души, сред които и деца на възраст от 5 - 10 години.
„Ще изпратим официално писмо до РЗИ – Велико Търново за обявяване на грипна епидемия, тъй като случаите се увеличават, както и броя на хората с тежки усложнения“, съобщи началникът на отделението д-р Константин Рашков.
"От началото на месеца през детско отделение са преминали над 200 деца. А в момента броя на приетите за болнично лечение е 50", съобщи д-р Валентин Точков.
Лекарите напомнят, че основните симптоми на вируса са висока температура, главоболие, нарушено съзнание и остра кашлица. Медиците призовават пациентите да не предприемат самолечение, а веднага след като забележат някои от изброените симптоми да потърсят лекарска помощ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Отчита е пик на заболеваемостта от вирусни инфекции в областта

Пазарджик: Отчита е пик на заболеваемостта от вирусни инфекции в областта

23 Януари 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Пазарджик Нивото на заболеваемост от остри респираторни заболявания в област Пазарджик е високо. Това каза след заседанието на Оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания д-р Магдалена Станева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ - Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Тя уточни, че резултатите отчитат 397 болни на 10 000 души, което е над 99-ти персентил. По думите ѝ това е ниво на заболеваемост, което не е достигано през предходната година. „От изпратените за изследване 15 проби, 6 са положителни. 3 са за вирус тип Н1N1 и 3 са за вирус Н3N2. Това са щамове „Мичиган“ и „Калифорния“. От МБАЛ - Пазарджик са изпратени 7 проби. От тях 6 са положителни и една е отрицателна. Отново 3 от пробите са с изолиран вирус тип Н1N1 и 3 са за вирус Н3N2″, коментира д-р Станева.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Васил Вълчев, МБАЛ - Пазарджик: В болницата е създадена организация във връзка с грипната епидемия, нито един пациент няма да бъде върнат

Д-р Васил Вълчев, МБАЛ - Пазарджик: В болницата е създадена организация във връзка с грипната епидемия, нито един пациент няма да бъде върнат

23 Януари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В болницата в Пазарджик е създадена перфектна организация във връзка с Грипната епидемия, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Васил Вълчев, началник на МБАЛ - Пазарджик. По думите му във всички отделения на лечебното заведение са разкрити допълнителни легла. „Към момента от 400 легла в болницата са запълнени 390. Трябва на всички да е ясно, че нито един пациент не е бил върнат и няма да бъде върнат, имайки предвид, че все още сме в пикът на грипната епидемия“, уточни д-р Вълчев. Той допълни, че само през вчерашния ден са приети 16 пациенти с усложнения след прекарани вирусни заболявания и грипоподобни симптоми.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Удължиха до петък грипната ваканция на учениците в областта

Пазарджик: Удължиха до петък грипната ваканция на учениците в областта

23 Януари 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. След заседание на Оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Пазарджик бе взето решение да се удължи грипната ваканция на учениците в региона до 25 януари, включително. Това каза пред журналисти областният управител Стефан Мирев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Мирев добави, че в областта е регистриран пик на грипа. „Апелираме да се спазват предписанията на РЗИ, при най-малки симптоми на заболяване да се търси лекарска помощ и да се избягва самолечението. Родителите да положат усилия, за ограничаване на масовите събирания и контакти между децата, за да се спре разпространението на вирусите“, обясни Мирев. Той уточни, че в петък на 25 януари в 10.00 часа ще бъде проведено ново заседание на Оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Пазарджик.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Остава висока заболеваемостта от грип в областта

Кюстендил: Остава висока заболеваемостта от грип в областта

23 Януари 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Остава висока заболеваемостта от грип в областта. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Илияна Кръстева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите ѝ въпреки това, стойностите са далеч под необходимите за да бъде обявена грипна епидемия в областта. Данните за първите два дни от седмицата сочат, че за община Кюстендил заболелите от грип и остри респираторни заболявания са 72,9 на 10 000 души. Прагът за обявяване на грипна епидемия за Кюстендилска област е 190 на 10 000 души – седмична заболеваемост.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: 13.3% са отсъстващите поради болест учащи в областта

Силистра: 13.3% са отсъстващите поради болест учащи в областта

23 Януари 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Силистра. 13.3% са отсъстващите поради болест в училищата в област Силистра днес, сочат данните от учебните заведения. Има леко повишение спрямо вчерашния ден когато са били над 11%. Това каза за Радио „Фокус“ - Шумен Анелия Атанасова от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра. От професионалната гимназия по селско стопанство в село Ситово са подали информация за 30.3% отсъстващи поради заболеваемост в два поредни дни, като са отправили искане до Регионалната здравна инспекция за разрешение 24 и 25 януари да бъдат неучебни за училището. За над 30% отсъстващи съобщават и от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Калипетрово.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 62-годишен мъж е починал в града след усложнение от вирусно заболяване

Пазарджик: 62-годишен мъж е починал в града след усложнение от вирусно заболяване

23 Януари 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. 62-годишен мъж е починал вчера след усложнение от вирусно заболяване в областната болница. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Васил Вълчев, началник на МБАЛ - Пазарджик. По думите му мъжът е бил настанен по спешност в ОАРИЛ, но въпреки усилията на лекарите е починал вчера около обяд. „Бил е приет в много тежко състояние след усложнение от прекарана вирусна инфекция. Пробата му за грип е отрицателна. Незабавно е бил интубиран, но не е могъл да бъде спасен заради тежкото му състояние. Той е бил лекуван преди това в Тубдиспансера в Пазарджик от събота и след консултация с кардиолог е бил приет по спешност в ОАРИЛ“, уточни д-р Вълчев. Още четирима пациенти са на командно дишане в пазарджишката болница, след настъпили усложнения от вирусни инфекции.
„Фокус“ припомня, че 27-годишен мъж бе спасен в ОАРИЛ на пазарджишката болница, след като бе приет в коматозно състояние след прекарано вирусно заболяване.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: В 901 училища са преустановени учебните занятия

МОН: В 901 училища са преустановени учебните занятия

23 Януари 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. В 901 училища са преустановени учебните занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
От днес в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 училища в област Хасково.
194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна, 122 училища в област Пазарджик и 69 училища в област Добрич продължават да не провеждат учебен процес.
По предписание на РЗИ няма занятия и в 97 училища в София-област.
В 60 училища в област Смолян и в 43 училища в област Ямбол учениците не учат, а в
област Перник за 40 училища грипната ваканция е удължена до 24.01.2019 г.
Три училища в област Кюстендил също не провеждат занятия по предписание на РИОКОЗ. Това са СУ „Кл. Охридски", Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление и ОУ „Хр. Павлович" в гр. Дупница.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: До 10 деца дневно постъпват с грипоподобни симптоми в областната болница

Пазарджик: До 10 деца дневно постъпват с грипоподобни симптоми в областната болница

23 Януари 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Препълнено с малки пациенти с грипоподобни симптоми е Второ детско отделение на областната болница в Пазарджик,. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик д-р Георги Павлов, педиатър в отделението. Към момента в отделението са настанени 60 деца при капацитет от 27 легла. „Дневно постъпват до 10 деца с остри вирусни инфекции или усложнения след тях. Най-често усложненията са гноен отит, ларингит, бронхит и пневмония. Сезонният грип е сериозно заболяване и трябва да има адекватно лечение, което включва прием на противовирусни препарати по схема, като трябва да се започне до 3-тия ден от заразяването. Антибиотик се назначава само при настъпили усложнения“, уточни д-р Павлов. Той допълни, че към момента няма доказан грип, очакват се взети проби. Засега малките деца са с грипоподобни симптоми.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Кризисният щаб за борба с грипа ще решава дали ваканцията на учениците да бъде удължена заради епидемията

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Кризисният щаб за борба с грипа ще решава дали ваканцията на учениците да бъде удължена заради епидемията

23 Януари 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кризисният щаб за борба с грипа ще решава дали ваканцията на учениците от област Смолян да бъде удължена заради епидемията. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева, директор на Дирекция „Надзор над заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Смолян. Заради високата заболеваемост, епидемията бе обявена на 18 януари, а учениците са във ваканция до днес, включително.
Д-р Чернева отбеляза, че от началото на седмицата заболеваемостта в областта от грип и остри респираторни заболявания продължава да е висока. „Малко по-ниска е за първите два дни на седмицата, в сравнение с първите два дни на миналата седмица, но и броят на болните не може да спадне рязко. Грипната епидемия ще продължи и няма да бъде отменена, но следобед ще стане ясно дали грипната ваканция за учениците ще бъде удължена“, каза още д-р Чернева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Три училища на територията на община Дупница са в грипна ваканция

Кюстендил: Три училища на територията на община Дупница са в грипна ваканция

23 Януари 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Дупница. Три училища на територията на община Дупница са в грипна ваканция. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието. С преустановен учебен процес са основните училища „Свети Климент Охридски” и „Христаки Павлович”, както и Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление. Възпитаниците на Основно училище „Свети Климент Охридски” са в грипна ваканция до 25 януари, а за останалите две учебни заведения ваканцията ще продължи до 29 януари. Учебните занятия са преустановени по предписания на Регионална здравна инспекция – Кюстендил, след като е установено, че в трите училища отсъстващите ученици по здравословни причини са над 30%.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще проведе заседание

Пазарджик: Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще проведе заседание

23 Януари 2019 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Областният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Пазарджик ще проведе заседание от 10.30 часа в приемната зала на Областна администрация - Пазарджик, съобщиха от Областната администрация. Щабът ще решава дали да прекрати или удължи грипната епидемия за област Пазарджик. Решенията на Щаба ще бъдат оповестени от областния управител след края на заседанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Грипната епидемия обхвана половин България

Грипната епидемия обхвана половин България

23 Януари 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. От днес в Хасково е обявена грипна епидемия. Прекратяват се учебните занятия в училищата в областта за периода до 28 януари 2019 г. (включително). До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации. Така областите в страната, в които е обявена грипна епидемия станаха 14. Преди Хасково епидемия бе обявена в Сливен, Варна, Пловдив, Софийска област, Добрич, Смолян, Пазарджик, Ямбол, Шумен, Стара Загора, Бургас, Силистра и Перник.
Грипът, който вече е в пика си, взе жертви. Отделенията по пулмология в различните областни болница са пълни с пациенти с усложнения, предимно пневмонии. В понеделник 5-годишно дете в Благоевград почина след усложнение при грипа. Общо 4 са смъртните случаи в Пловдив след прекарани пневмонии. Трима души в по-тежко състояние и с пневмония са преместени в интензивното отделение и са поставени на апаратна вентилация в УМБАЛ-Пловдив. В Пазарджик до момента има един смъртен случай, а в местната болница с тежки усложнения и на командно дишане са настанени четирима души.
Грипна ваканция е обявена в училищата и детските градини в областите Перник, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Ямбол, Шумен, Варна, Добрич, Сливен, София област и Силистра. В областите Бургас и Стара Загора обаче, които бяха сред първите с обявена епидемия, учениците от днес се връщат в клас.
Препоръката на специалистите е хората да не се самолекуват, когато настъпят симптоми на грип - температура, отпадналост, главоболие, кашлица и т.н., а да потърсят лекарска помощ. Грипът се предава много лесно и бързо. Освен чрез ваксинация, извършена през октомври, ноември или декември, хората могат да се предпазят като поддържат добро общо състояние и ограничат контактите си с болни хора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Грипът взе жертви (ОБЗОР)

Грипът взе жертви (ОБЗОР)

23 Януари 2019 | 03:04 | Агенция "Фокус"
София. Грипът, който вече е в пика си, взе жертви. Отделенията по пулмология в различните областни болница са пълни с пациенти с усложнения, предимно пневмонии. Грипна ваканция е обявена в училищата и детските градини в областите Перник, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Варна, Добрич, Сливен, София област и Силистра.
Препоръката на специалистите е хората да не се самолекуват, когато настъпят симптоми на грип - температура, отпадналост, главоболие, кашлица и т.н., а да потърсят лекарска помощ. Грипът се предава много лесно и бързо. Освен чрез ваксинация, извършена през октомври, ноември или декември, хората могат да се предпазят като поддържат добро общо състояние и ограничат контактите си с болни хора. За Агенция „Фокус“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че имунизацията не дава 100% гаранция, че няма да се разболеем, но ваксината ако не предпазва толкова от разболяване, то тя поне предпазва от усложненията и от тежкото протичане на болестта.
В понеделник 5-годишно дете в Благоевград почина след усложнение при грипа. Общо 4 са смъртните случаи в Пловдив след прекарани пневмонии. Трима души в по-тежко състояние и с пневмония са преместени в интензивното отделение и са поставени на апаратна вентилация в УМБАЛ-Пловдив. В Пазарджик до момента има един смъртен случай, в местната болница с тежки усложнения и на командно дишане са настанени четирима души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Учебните занятия в областта се възобновяват от 23 януари, грипната епидемия остава в сила

Стара Загора: Учебните занятия в областта се възобновяват от 23 януари, грипната епидемия остава в сила

22 Януари 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) през периода 14 януари - 20 януари 2019 г. достигна стойности 310.32 на 10 000 души население. Това съобщиха от пресцентъра на РЗИ - Стара Загора. Пик на заболелите от ОРЗ и грип се наблюдава от 16 януари 2019 г. до 20 януари 2019 г. и въз основа на това, както и с цел ограничаване на контактите сред учениците, беше взето решение за удължаване на грипната ваканция с още два дни (21 и 22 януари 2019 г.). От 21 януари се наблюдава тенденция към понижаване на заболелите от ОРЗ, видно от събраните данни от общопрактикуващите лекари и неотложните кабинети. На 22 януари се проведе заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с ОРЗ и грип, на което се взе решение, че грипната епидемия остава в сила, но към момента няма основание за удължаване на грипната ваканция в област Стара Загора.
РЗИ - Стара Загора ежедневно ще проследява заболяемостта в учебните заведения и след информация от РУО за повече от 20% отсъстващи ученици по повод ОРЗ и грип, ще предприема конкретни противоепидемични мерки. РЗИ продължава извършването на контрол на детските и учебни заведения за спазване на сутрешния филтър, за недопускане на болни деца и персонал и лечението им в тях, както спазването на противоепидемичения режим в лечебни и здравни заведения.
С цел недопускане усложнения на случаите на грип всички лечебни заведения, е важно своевременно да започват лечение с антивирусни препарати. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа. Най-добрата предпазна мярка е ограничаване контактите с болни хора, особено за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца. РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и ОРЗ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Областната болница работи с пълен капацитет заради грипната епидемия, увеличен е и броят на леглата

Смолян: Областната болница работи с пълен капацитет заради грипната епидемия, увеличен е и броят на леглата

22 Януари 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Смолян. Заради грипна епидемия в област Смолян, със заповед на изпълнителния директор на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Марин Даракчиев са взети всички мерки, които се изискват по нормативна база, спрени са и плановите операции. Това каза д-р Емилия Апостолова, зам.-директор по медицинските дейности, съобщиха от болницата. Продължава повишеният прием на пациенти в някои от отделенията, основно с усложнения на вирусната инфекция. Все още е увеличен приемът в Пулмология, Кардиология и ОАИЛ. „По потока на пациенти в Спешно отделение и в Неотложния кабинет се съди за това, че няма особено намаляване на патологията", коментира д-р Апостолова.
Във връзка с повишената заболеваемост и на основание Наредба № 49 изпълнителният директор д-р Марин Даракчиев е издал заповед, с която временно са увеличени броя на леглата в отделенията, в които има по-голям прием. В ОАИЛ освен пневмониите с дихателна недостатъчност се лекуват и други пациенти, които имат показания за лечение в отделението. Работи се на пълен капацитет. Болните, които имат нужда от хоспитализация не се връщат. Осигурен е в достатъчен обем персонал. Подсигурена е и болничната аптека с необходимите медикаменти, в това число и противовирусни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обявена е грипна епидемия на територията на област Хасково от 23 до 28 януари

Обявена е грипна епидемия на територията на област Хасково от 23 до 28 януари

22 Януари 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. От днес РЗИ – Сливен обявява грипна епидемия на територията на област Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. На началника на РУО - Сливен е направено предложение за преустановяване на учебните занятия в училищата на територията на областта за периода от 23 януари 2019 г. до 27 януари 2019 г.
От 23 януари РЗИ – Хасково обявява грипна епидемия на територията на област Хасково. Издадено е предписание за прекратяване на учебните занятия в училищата в областта за периода от 23 януари 2019 г. до 28 януари 2019 г. (включително).
До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Грипната ваканция в областта се удължава до 25 януари

Перник: Грипната ваканция в областта се удължава до 25 януари

22 Януари 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Перник. На основание предписание на Рeгионалната здравна инспекция за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки № 87/22.01.2019 г., дните 23 януари 2019 г. и 24 януари 2019 г. са обявени за неучебни за училищата на територията на област Перник. Учебните занятия ще бъдат подновени на 25 януари 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.
Припомняме, че с цел ограничаване на епидемичния процес и превенция, РЗИ-Перник връчи предписание на Началника на РУО на МОН за обявяване на дните 17, 18, 21 и 22 януари за неучебни дни на територията на областта.
Нивото на интензивност на епидемичния процес по отношение на грип и остри респираторни заболявания в област Перник за периода 14 януари 2019 г.- 20 януари 2019 г. (трета седмица на 2019 г.), е увеличено и достига eпидемични стойности – заболеваемост 277,02 на 10 000 души население (срещу 175,18 за предходната седмица). Сред наблюдаваните общо 7364 лица от всички възрастови групи (през третата седмица на този месец) са регистрирани 204 случаи на остри респираторни заболявания (за предходната седмица 129). Най-висока е заболеваемостта във възрастовите групи 0-4 г. (1884,98), следвана от възрастовата група 5-14 г. (540,94) и 15-29 г. (323,66). Болните в детска и училищна възраст са повече от 50% от всички заболели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Грипна епидемия е обявена на територията на областта

Сливен: Грипна епидемия е обявена на територията на областта

22 Януари 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Сливен. Със заповед на директора на РЗИ - Сливен д-р Петя Балулова от 23 януари е обявена грипна епидемия в Сливенска област. Това съобщиха от Областна администрация. Заповедта е издадена във връзка с повишаване на броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания за периода от 14 до 20 януари.
Разпоредени са мерки спрямо лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, както и до ръководителите на социалните заведения в областта. Прекратяват се плановите операция, свижданията в болниците, плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и профилактичните прегледи и имунизации. В детските заведения персоналът задължително трябва да използва марлени маски, да не допуска болни деца или персонал. Спират се масовите мероприятия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Четирима души са на командно дишане в болницата в града след усложнения от вирусни инфекции

Пазарджик: Четирима души са на командно дишане в болницата в града след усложнения от вирусни инфекции

22 Януари 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Успяхме да спасим 27-годишен мъж, който се е лекувал в къщи една седмица и бе приет в болницата в Пазарджик с много сериозна двустранна пневмония. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик директорът на МБАЛ - Пазарджик д-р Васил Вълчев. Той обясни, че мъжът е пристигнал в коматозно състояние, но в резултат на усилията на лекарските екипи е върнат към живота. „За съжаление и при този случай не бяха изолирани грипни щамове. Ситуацията е сериозна. В момента в ОАРИЛ имаме четирима души, които са на командно дишане заради белодробни усложнения в резултат на вирусно заболяване. В двете детски отделения на областната болница, които са с капацитет от 65 легла, в момента има настанени над 100 деца“, отбеляза д-р Вълчев.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 42-годишен мъж е починал в града заради тежки усложнения от вирусно заболяване

Пазарджик: 42-годишен мъж е починал в града заради тежки усложнения от вирусно заболяване

22 Януари 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Мъж на 42 години е починал след тежки усложнения в резултат на вирусно заболяване. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик директорът на МБАЛ - Пазарджик д-р Васил Вълчев. Той обясни, че мъжът е приет в болницата с дихателна недостатъчност. „Белодробни усложнения и развитата впоследствие полиорганна недостатъчност не позволиха да го спасим. Всички пациенти преди да постъпят за лечение са се лекували в къщи. Те идват при нас вече със сериозни усложнения в резултат на грипа. За съжаление при този случай не бе изолиран щам, за да се каже какъв е видът на вируса, причинил полиорганната недостатъчност“, коментира д-р Вълчев. Той апелира към всички, които усетят първите симптоми на вирусно заболяване, да потърсят веднага лекарска помощ, а да не се самолекуват.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: До края на деня кметът на Общината Стефан Радев очаква обявяване на грипна епидемия

Сливен: До края на деня кметът на Общината Стефан Радев очаква обявяване на грипна епидемия

22 Януари 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Сливен. Процентът на заболеваемост в областта обсъдиха днес кметът Стефан Радев и директорът на Регионална здравна инспекция – Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. В срещата участваха зам.-кметът Пепа Чиликова и директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Даниела Калева.
Решението за обявяване на грипна епидемия се взема на база медицински показатели. Тук водеща е оценката на епидемиолозите и инфекционистите. Това коментира д-р Балулова във връзка с повишаването на случаите с респираторни заболявания и грип в Сливенска област. Тя сподели и затрудненията, които здравната инспекция среща при регистрирането на заболяемостта, тъй като малък процент от населението се обръща към личния си лекар или посещава болнично заведение.
По време на разговора стана ясно, че е създадена организация във всички многопрофилни болници в областта, както и снабдяването на аптеките с необходимите противувирусни препарати.
Общинското ръководство и РЗИ – Сливен апелират и препоръчват на гражданите при първи симптоми на неразположение, да се обърнат към личния си лекар, или да посетят най-близката болница. По този начин могат да бъдат избегнати усложненията, които ще настъпят на по-късен етап. Това би било от полза също и за точната регистрация на броя заболявания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: РЗИ няма да препоръча удължаване на грипната ваканция в областта

Шумен: РЗИ няма да препоръча удължаване на грипната ваканция в областта

22 Януари 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Шумен. Регионалната здравна инспекция - Шумен няма да препоръча на Регионалното управление на образованието удължаване на грипната ваканция в областта. Това съобщиха от РЗИ. При ежедневното наблюдение на заразната заболеваемост е налице тенденция на задържане на нивото на заболелите от грип и ОРЗ.
В област Шумен е обявена грипна епидемия от 15 януари. Произтичащите от това профилактични и противоепидемични мерки продължават.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Регистрирано е увеличение на острите респираторни заболявания в областта, няма опасност от епидемия

Габрово: Регистрирано е увеличение на острите респираторни заболявания в областта, няма опасност от епидемия

22 Януари 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Габрово. Въпреки лекото повишение на остри респираторни заболявания в Габровска област, няма опасност от епидемия. За предходната седмица от 13 до 20 януари средната заболеваемост от ОРЗ е била 146.95 на 10 000 души, а за периода 7 - 13 януари - 128.11 на 10 000 човека. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Цифрите остават много под епидемиологичните стойности. За миналата седмица има регистрирани още девет случая на ентероколити, три в Габрово и шест в Севлиево. Отчетени са още четирима пациенти с варицела – трима в Габровска община и един в Дряново. Има и петима заболели от скарлатина.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ-София: Засега не се очаква да бъде обявена грипна епидемия в столицата

РЗИ-София: Засега не се очаква да бъде обявена грипна епидемия в столицата

22 Януари 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Засега не се очаква да бъде обявена грипна епидемия в столицата. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Столична регионална здравна инспекция. Общо 12 области в страната са с висока заболеваемост. В 1071 училища и детски градини днес са преустановени учебните занятия. Грипна епидемия вече е обявена в областите Пловдив, Софийска, Варна, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Добрич и Силистра.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ - Варна: Заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции във възрастова група 5 - 14 години достига епидемични стойности

Д-р Янка Драганова, РЗИ - Варна: Заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции във възрастова група 5 - 14 години достига епидемични стойности

22 Януари 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Варна. Заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции във възрастова група 5 - 14 години достига епидемични стойности. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция. „Специалистите от болничната помощ съобщават, че през последната седмица заболеваемостта във възрастта от 5 до 14 години се е увеличила рязко. Епидемични стойности достига разпространението на болестта и в останалите възрастови групи – хората в активна възраст и над 65-години. Малко по-ниска се задържа заболеваемостта във възрастта от 0 до 4 години“, допълни д-р Драганова. По думите ѝ това се наблюдава, защото родителите спират малките деца от посещения на ясли и градини. В детските заведения са въведени и мерки за осъществяване на стриктен сутрешен филтър за недопускане на заболели деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 73 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани в Регионалната здравна инспекция за седмица, стойностите остават епидемични

Смолян: 73 случая на остри респираторни заболявания са регистрирани в Регионалната здравна инспекция за седмица, стойностите остават епидемични

22 Януари 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Смолян. В периода от 14 до 20 януари в Регионална здравна инспекция – Смолян са регистрирани 73 случая на остри респираторни заболявания, при 50 за предходната седмица. Това съобщиха от РЗИ – Смолян. 13 са случаите във възрастовата група от 0 до 4 години, 34 - при децата от 5 до 14 години, 11 - при младите хора от 15 до 29 години, 13 - във възрастовата група от 30 до 64 години и два случая са регистрирани при хората над 65 години. Заболеваемостта е 261.09 на 10 000, като стойностите са епидемични.
От 18 януари в областта е обявена грипна епидемия и грипна ваканция за учениците, която ще продължи до 23 януари, включително.
През отчетния период са регистрирани и заразни заболявания. От чревните инфекции има 8 случая на ентероколит и 1 случай на салмонелоза. При въздушно-капковите инфекции са регистрирани 5 случая на варицела и 3 случая на туберкулоза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: РЗИ отчита висока заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в областта

Кюстендил: РЗИ отчита висока заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в областта

22 Януари 2019 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Отчита се висока заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в областта. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Илияна Кръстева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите ѝ само за ден за град Кюстендил е отчетена заболяемост от 37.29 на 10 000 души. За останалите общини е между 40 и 43 на 10 000 души. „От един ден няма как да обявим грипна епидемия. Ще изчакаме да видим как ще се развият нещата и през следващите дни”, каза д-р Илияна Кръстева. По събраните данни за изминалата седмица става ясно, че отчетената заболяемост е 130 на 10 000 души. Прагът за грипна епидемия е 190 на 10 000 души. Продължава да се следи и ситуацията със заболелите ученици.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.