НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Воислав Шешел: Максималната интеграция с Русия е гаранция за безопасността на Сърбия

Воислав Шешел: Максималната интеграция с Русия е гаранция за безопасността на Сърбия

3 Март 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Максималната интеграция с Русия е гаранция за безопасността на Сърбия, заяви сръбският радикален политик Воислав Шешел в интервю пред TACC.
„Ние сме за възможно най-тясна интеграция, за присъединяване към Евразийския икономически съюз. Убеждавах Милошевич преди самото бомбардиране да се присъедини към Съюзната държава на Русия и Беларус. Искам още по-голяма степен на интеграция, от тази между Русия и Беларус. Разбира се, ще запазим държавната идентификация и националното съзнание, което означава и нашето правителство. Армията може да бъде обща, но нашите войници могат да имат сръбски опознавателни знаци на ръкавите си. Запазете място в ООН и интегрирайте всичко останало. Това би било максималната степен на интеграция. Мисля, че това би било много важно за Русия и ако тя не беше потънала в криза, както беше по времето на Елцин, то щеше да дойде на Балканите и никой друг нямаше да може да я изтласка оттук. Ние подкрепяме разполагането на руски бази тук, в Сърбия, така че всяко нападение срещу Сърбия да представлява атака срещу Русия.“

На въпроса за влизането на Сърбия в НАТО, Шешел отговаря:

Ние сме абсолютно против влизането на Сърбия в НАТО, както и влизането в Алианса на Босна и Херцеговина. Но ако за съжаление се присъединим към ЕС, те лесно биха ни накарали да се присъединим към НАТО. В очите на Запада времето на Вучич изтече, те искат да го използват за решение на кризата в Косово, а след това да го свалят и да доведат своя протеже на власт. И Вучич седи на два стола. Проблемът е, че той мисли, че може да победи всички, но не е така. Той е самотен, няма един човек, който би могъл да му даде съвет в точния момент. Той е такъв тип личност - самотен стрелец. В същото време на Запад цели институции се занимават с този проблем и търсят решения.
Що се отнася до Черна гора, Западът се стреми да се отърве от Мило Джуканович възможно най-скоро. В тази страна управлява мафиотски режим и има сериозен конфликт между президента Джуканович и премиера Душко Маркович. Въпреки че са едни и същи, едното и другото представляват престъпление. Маркович, бивш ръководител на специалните служби, е готов да се отърве от Джуканович и да стане пълноправен господар. Но между тях няма фундаментална разлика. Надявам се, че хората там ще се възмутят и тази ситуация няма да се запази дълго време. Имам надежда за народна, социална, на първо място, революция, а след това и национална.“

На въпроса за разграничаване с Косово, сръбският политик отговори:

„Вучич има концепция за разделяне на Косово. Според мен Вучич иска да запази за Сърбия комбината "Трепча", язовира и водноелектрическата централа "Газивода", четири северни общини, това е най-важното за него и са възможни преговори по другите точки. Тогава останалите сърби от юг ще трябва да напуснат Косово много бързо, тъй като не биха оцелели сред албанците.
Междувременно излязох с противоположно предложение: Аз съм против разграничаването, искам разделение. Косово остава официално част от Сърбия, сръбската полиция трябва да бъде на граничните пунктове и сръбските митници. Четири северни общини са разделени заедно с „Трепча“ и „Газивода“, както и коридор през село Гораздовац до Печската патриаршия. След това пет сръбски общини южно от Прищина от Грачаница до Гниляне се присъединяват към Сърбия. Остава само проблемът с община Стърпци, напълно изолирана. Имах идеята да разменим население, така че сърбите от Стръпци да се преместят в Прешево и Буяновац.
Косоварите официално остават в Сърбия, но всъщност имат абсолютна автономия, могат да имат собствена валута, да правят всичко, освен армия. Разбира се, без присъединяване към ООН".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.