НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова настоя всички български евродепутати да гласуват забраната на двойния стандарт при храните

Омбудсманът Мая Манолова настоя всички български евродепутати да гласуват забраната на двойния стандарт при храните

2 Април 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова настоява българските евродепутати да подкрепят борбата срещу двойните стандарти при храните в Европейския съюз, като на 16 април 2019 г. гласуват в пленарна зала тяхната забрана. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
„За целта нека да няма нови прецеденти и всички 17 български представители в ЕП да гласуват и дадат ясен знак, че до последно отстояват интересите на българските граждани“, посочи Манолова.
Днес стана ясно, че Европейският парламент и Съвета са постигнали предварителното споразумение за засилено и по-добро прилагане на законодателството за защита на потребителите.
Комисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова обяви, че благодарение на „Новия търговски механизъм за потребителите“ дните на двойните стандарти в единния пазар са преброени.
Потребителите вече не би следвало да бъдат заблуждавани от различни продукти, представяни като еднакви – те ще знаят какво и от кого купуват. На търговците, които продължават да мамят, ще бъдат наложени големи санкции.
Темата за двойния стандарт при храните се лидира в България от омбудсмана Мая Манолова, като бе поставен в дневния ред на страната ни още през 2017 г. с редица инициативи.
В качеството си на гражданин на ЕС, заедно с редица публични личности, общественият защитник организира и изпрати на 2 октомври 2017 г. до Европейския парламент петиция за нарушение на правото на ЕС с искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС.
На 30 април 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, омбудсманът организира в София форум на високо равнище, в който участваха еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова, еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, много европейски министри и институции от държавите-членки на ЕС. На него Вера Юрова представи Новия търговски механизъм за потребителите, където проблемът за двойния стандарт заема значително място и обяви края на двойния стандарт, както и ангажимента на Европейската комисия да предложи изменения в законодателството на Европейския съюз.
На 22 януари т.г. Манолова защити изпратената петиция в Брюксел, която бе приета за абсолютно основателна от Комисията по петиции в европарламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Не съм оптимист, че в този европарламент ще се реши проблемът  с двойния стандарт при храните

Министър Румен Порожанов: Не съм оптимист, че в този европарламент ще се реши проблемът с двойния стандарт при храните

30 Януари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Не съм оптимист, че в този европарламент ще се реши проблемът с двойния стандарт при храните. Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът обърна внимание, че през последните десет дни омбудсманът Мая Манолова е била в Европейския парламент. "Имаше отново дебат и дискусия. В момента по единната методология върви единно изследване. България също участва в това изследване, за да се потвърдят отново тези различия. Това трябва да стане и с одобряването на пакета от директивни изменения, които комисар Йоурова предложи още през миналия април. ече са минали 9 месеца. На ЕП му остават по-малко от три месеца работа. Трудно се приемат документите. Това е тема деликатна, защото тя по някакъв начин атакува големи производители, международни компании и не всички страни членки от стара Европа подкрепят един такъв по-хард подход“, каза още Порожанов. Министърът посочи, че бързо ще отминат изборите и ще има нова ЕК. „Тази тема рано или късно ще има решение. Тази тема е поне от две години активна. В момента, в който станах министър, вече имаше заседание на Съвета на министрите. Това стана зимата на 2017 г.“, допълни още Порожанов и поясни, че докато той е бил министър темата е била поставяне три пъти. Според него трябва да има някаква допустимост на разминаванията, но да е ясно, а не да има тълкуване на едно или друго. „Иначе да мерим големината на лешника в шоколада, не ми е на сърце“, каза още Порожанов. Във връзка с националната стратегия за новия програмен период, министърът на земеделието коментира SWOT- анализа, който е основата на стратегическия план. „Основният компонент, който свързва земеделие и храни, основно ще се разработва от нашия институт към Селскостопанска академия по пазарни и икономически отношения съвместно с нас. В момента, в който е готов, това ще бъде базата, снимката и анализа на състоянието на всеки един от секторите е перспективите му“, допълни още Порожанов и уточни, че ще бъде подложен на обществено обсъждане. Министърът обясни, че има два допълнителни анализа, които са задължителни – в екология и климат и другият в регионални аспекти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Ако искаме да преборим крайно десните популисти, трябва да приемем законодателство, което пази европейците на единен пазар

Евродепутатът Момчил Неков: Ако искаме да преборим крайно десните популисти, трябва да приемем законодателство, което пази европейците на единен пазар

28 Януари 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Ако искаме да преборим крайно десните партии, популистите, които искат да влязат в ЕП, просто трябва да приемем законодателство, което да пази всички европейци на целия единен пазар. Това каза пред журналисти в Брюксел евродепутатът от ПЕС/БСП Момчил Неков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Говорим за това да бъдат третирани по един и същи начин. Да няма дискриминация“, заяви той. „Ако гражданите видят, че ЕП се бори против това да бъдат третирани по различен начин, е нормално да видят и че работи в техен интерес. Тогава няма нужда от думи, вече са направени действия“, коментира Момчил Неков. „До седмица се очаква за Наредбата за „планински продукт“ да започне процес на обществено обсъждане. Основното там е, че трябва да запазим хората по регионите, да им осигурим поминък“, съобщи евродепутатът. „По време на общественото обсъждане искам да направя няколко срещи в планински региони. Важното е производителите в тези региони да получат видимост, те го очакват“, заяви Момчил Неков.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Умерен оптимист съм, че досието за двойния стандарт при храните може да приключи по време на Румънското председателство

Евродепутатът Момчил Неков: Умерен оптимист съм, че досието за двойния стандарт при храните може да приключи по време на Румънското председателство

28 Януари 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Умерен оптимист съм, че досието за двойния стандарт при храните може да се приключи по време на Румънското председателство и да го гласуваме в пленарна зала. Така ще приключим пакета. Това каза пред журналисти в Брюксел евродепутатът от ПЕС/БСП Момчил Неков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оттук нататък следва триалог. Много е важно каква ще бъде позицията на българското правителство“, посочи той. „За нас е успех, че ще се случи по време на Румънското председателство. Добре е за нас досието да може да свърши до края на този мандат на ЕП, до европейските избори“, коментира Момчил Неков. В отговор на въпрос какво следва, ако досието не се гласува до края на мандата на ЕК, евродепутатът уточни: „Има втори вариант - да излезем с призив да го гласуваме в пленарна зала. Това означава, че ще приключим с първо четене. ЕП ще има ясен глас след като е гласувано в пленарна зала“. Попитан това ще означава ли, че отстъпление няма да има, Неков допълни: „Да, но най-добрият вариант е триалогът и гласуването да приключат до април, до последната сесия“. „Написах становището си в Комисията по земеделие и развитие на селските региони. Радвам се, че основните ми искания са влезли в законодателните промени“, заяви Момчил Неков. „Има законодателни стъпки, които трябва да се извървят. В Комисията по вътрешен пазар в ЕП бяха гласувани законодателните промени. Това означава, че двойните стандарти при храните ще влязат в „черния списък“ и ще се наказват „солено“, припомни той. „До 10 млн. евро е финансовото изражение или 4% от оборота на компанията от предходна година“, посочи евродепутатът. „Когато някоя компания подведе потребителите на поне две държави членки, държавата спечели делото и докаже разликата, парите ще отиват в компенсационен фонд. Ще бъдат използвани в интерес на потребителите в държавата, където има нарушение“, каза още Момчил Неков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Горда съм, че заедно с българските граждани и институциите постигнахме успех срещу двойните стандарти при храните

Омбудсманът Мая Манолова: Горда съм, че заедно с българските граждани и институциите постигнахме успех срещу двойните стандарти при храните

23 Януари 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
София. Горда съм, че заедно с българските граждани и институциите постигнахме успех срещу двойните стандарти при храните. Това каза омбудсманът Мая Манолова в „Сутрешен блок“ по БНТ. „Част от резултатите към вчерашния ден бяха на лице. Комисията по земеделие в Европейския парламент изготви доклад, с който установи и заяви тази обидна за гражданите на ЕС практика и излезе с препоръки. Беше направено законодателно предложение за промени в европейското законодателство“, каза омбудсманът. „Наистина за първи път ще бъде записано в директивата за нелоялните търговски практики, че производство и предлагането на храни от една и съща марка с различни съставки и качество е хранителна измама и е забранено. Забранява се от европейското законодателство. Този вид измами влизат в черен списък“, коментира омбудсманът. По думите ѝ, когато става дума за подвеждане, заблуда и измама на потребители на територията на три държави се предвижда глоба до 10 млн. лв., или 4% от годишния търговски оборот. Манолова уточни, че става въпрос за драконовски санкции. „Вчера беше изключително важен ден. Чувствам удовлетворена, щастлива от успеха на тази кауза, зад която стоя вече трета година. Горда, че заедно с българските граждани, институции успяхме да постигнем този успех, който е важен за 100 млн. европейски граждани“, каза Манолова. Тя обясни, че се е почувствала горда като българка, затова че евродепутати от всички политически семейства са подкрепили петицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова защити в Европейския парламент петицията срещу двойните стандарти при храните

Омбудсманът Мая Манолова защити в Европейския парламент петицията срещу двойните стандарти при храните

22 Януари 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Омбудсманът Мая Манолова защити в Брюксел петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. В петицията омбудсманът настоя за спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС чрез промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики.
„Огромен успех, Комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна, внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните”, каза Мая Манолова минути след приключване на заседанието в Комисията по петициите.
Омбудсманът съобщи още, че и Комисията по вътрешен пазар в ЕП, която заседаваше по същото време, е одобрила сутринта единодушно, с 19 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, „потребителския пакет“ на Вера Юрова - еврокомисар по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете. Той бе огласен за първи път на форума в София, иницииран от Манолова в рамките на българското европредседателство - „Двойният стандарт при храните в ЕС - да сложим проблема на масата”.
„Този пакет беше гласуван с огромно мнозинство и реално дава зелена светлина за неговото придвижване от комисията към ЕП“, подчерта омбудсманът и изрази надежда, че до края на мандата ЕП ще има време да приеме промените, които забранят двойните стандарти при храните.
„Това ще бъде огромна победа за България, за българските граждани и българските институции. Искам специално да благодаря на българските евродепутати от всички цветове. Представители на всички политически семейства бяха в Комисията по петиции в защита на българския национален интерес. Това всъщност е интерес на още 100 млн. европейски граждани“, допълни общественият защитник.
По-късно Мая Манолова и еврокомисар Юрова се срещнаха и препотвърдиха позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.
Изказването на омбудсмана при изслушване в Комисията по петициите може да видите тук.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Предвиждат се глоби от няколко млн. евро при установяване на двоен стандарт

Евродепутатът Момчил Неков: Предвиждат се глоби от няколко млн. евро при установяване на двоен стандарт

22 Януари 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. В ЕП заставаме зад позицията, че трябва да има минимален праг на глоби от няколко млн. евро за двоен стандарт. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Момчил Неков, член на Европейския парламент от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите. "Бидейки забранена практика, трябва да има и съразмерно наказание. ЕК беше предложила 4% от годишния оборот, но имайки предвид, че за да има двоен стандарт, една фирма присъства на няколко пазара, а това предусловия и добра печалба. За това в ЕП заставаме зад позицията, че трябва да има минимален праг на глоби от няколко млн. евро. Парите, които се събират от тези глоби трябва да се влагат в компенсационен фонд", обясни той. На въпрос как е реагирал бизнеса на инициативата му срещу двойния стандарт, Неков отговори, че реакцията е била съвсем нормална. "Защитна, ако трябва да съм по-конкретен. Аз, обаче, по никакъв начин не съм искал да има „лов на вещици“, но съм твърдо на мнение, че не може интересът на производителите да е сметка на гражданите", коментира той. По думите му българите вече много пътуват, особено в ЕС, и виждат и усещат разликите в продуктите. "Все още се пазарува от Германия, Италия и Франция, когато се връщаш в България, защото хората виждат разликата. Разбирам, че бизнесите ползват местни съставки и рецепти. Нека обаче това да бъде ясно посочено", отбеляза Неков. "Така българските потребители ще знаят, че подкрепят българското производство и рецепти", допълни той. По думите му днешното гласуване е отличен резултат за България. "Благодаря на всеки, които ми помогна да стигнем до този резултат", каза още Неков.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.