НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кънчо Стойчев, социолог: През втората си година президентът Румен Радев изпълни предизборното си обещание – да не мълчи и да не прикрива безобразията на управляващите

Кънчо Стойчев, социолог: През втората си година президентът Румен Радев изпълни предизборното си обещание – да не мълчи и да не прикрива безобразията на управляващите

23 Януари 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. През втората година президентът Румен Радев според мен пристъпи към изпълнение на предизборното си обещание. Мисля, че можем да говорим за единствено число, защото той едно нещо обеща – да не мълчи, да не прикрива безобразията на управляващите, да бъде гласът на избирателите. Това каза социологът Кънчо Стойчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод изминалите две години от президентския мандат на Румен Радев. „И всъщност това е и най-важната функция, която Конституцията му отрежда – т.е. това е изцяло в рамките на неговия мандат. С това той си спечели и врагове, разбира се. Защото това да не мълчиш винаги води и до появата на врагове. Но във всички случаи много, много повече са хората, които изразяват адмирации за мъжеството му да говори по такъв прям и открит начин за проблеми, за които българското общество прекрасно знае“, каза Стойчев.
Социологът обясни, че Радев е най-непартийният президент, който България е имала в новата си история. „Добре известна е биографията на Румен Радев – той е професионален летец, изкачил е професионалната стълбичка до най-високото стъпало в своята си професия, не е известно да е бил политически и партиен активист, не е пряко обвързан с пряка политическа дейност. Така че той се яви на състезанието за президент, както се казва, отникъде. Появи се изведнъж и внезапно човек, който изобщо не е бил в политиката, съвършено нов човек. В този смисъл да си говорим за зависимост от БСП поради факта, че БСП го е припознала и издигнала е смехотворно, защото той никога не е бил част от партията, за да зависи от нея. За разлика от случая с предишния президент, който беше и министър на управляващите от ГЕРБ, и партиен функционер. Същото е и с Георги Първанов, който беше в партията и така можем да изброим всички до Желю Желев – всички те са достигнали до президентски пост, благодарение на това, че са били партийни функционери. Румен Радев никога не е бил партиен функционер и и сега не е такъв, колкото и да се опитват определени анализатори да изкривяват реалността. В този смисъл въпросът за зависимостта му е въпрос на почтеност – когато си издигнат от определена политическа сила, трябва да спазваш определена почтеност. Защото няма как те да те издигнат и ти на следващия ден да започнеш да хвърляш камъни по тях. Но същевременно президентът Радев запазва огромната си независимост. Той е напълно независим, става дума за човек, който е самонаправил се и са напразни опитите да му се пришиват подобни етикети. Всъщност освен напразни, те са и неуспешни“, заяви Стойчев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кънчо Стойчев, социолог: В края на втората година от президентския си мандат Румен Радев има одобрение от 55%, можем да говорим за успех при рейтинга му

Кънчо Стойчев, социолог: В края на втората година от президентския си мандат Румен Радев има одобрение от 55%, можем да говорим за успех при рейтинга му

23 Януари 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. В края на втората година от президентския си мандат Румен Радев има одобрение от 55%. Това каза социологът Кънчо Стойчев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод изминалите две години от президентския мандат на Румен Радев. „Това е с 5% спад спрямо година назад. Според мен обаче това е безспорен успех, като се има предвид усложнената конфронтационна политическа среда у нас. За сравнение предишният президент в края на втората си година от мандата има рейтинг 30%, което означава, че повече от половината избиратели му нямат доверие. Тоест, положението преди е било точно обратното в сравнение с днес. Така че при Радев със сигурност можем да говорим за успех при рейтинга“, заяви Стойчев и обясни, че Румен Радев е най-одобряваната политическа личност в страната.
„Сред поддръжниците на ГЕРБ Радев има одобрение на над 40% срещу около 37% неодобрение. По същия начин е и сред другите участници в настоящата управляваща позиция – „Обединени патриоти“, като там има одобрение от 50% срещу 38% неодобрение. Така че виждаме от цифрите, че президентът Радев запазва наистина много висок престиж в обществото“, каза още Стойчев.
Социологът посочи, че и през 2019 г. се очаква да се запазят високите нива на доверие в президентската институция. „Същевременно не бива да забравяме, че обстановката в страната ще се изостря, защото сме в изборна година, ще имаме поне два пъти избори и това неминуемо във всяка една демократична система напряга вътрешната обстановка. А нашата вътрешна обстановка си е изострена по принцип, тъй като има доста сериозен сблъсък между двете основни политически партии. Но фактът, че този сблъсък се реализира и през 2018 г., и през първия месец на 2019 г., и че ще продължи, не води до необходимостта да допускаме, че ще изяде рейтинга на президента Радев. Напротив, струва ми се напълно реалистично той да запази високите нива на одобрение, особено в ситуация, в която виждаме загуба на доверие в цялата политическа класа“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Хората бяха отвикнали да чуват гласа на българския президент и когато това се промени, се получи впечатлението за конфронтация

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Хората бяха отвикнали да чуват гласа на българския президент и когато това се промени, се получи впечатлението за конфронтация

22 Януари 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Хората бяха отвикнали да чуват гласа на българския президент и когато това се промени, се получи впечатлението за конфронтация. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с отношенията между президент и правителство, две години след встъпването им с президента Румен Радев в длъжност. „Няма политика по принцип, няма конфронтация по принцип - има несъгласие по определени теми. Дълги години Президентството сякаш беше патерица на изпълнителната власт. Много рядко имаше разминаване, много рядко президентът Плевнелиев критикуваше или даваше алтернативно мнение на изпълнителната власт. Хората отвикнаха да чуват гласа на българския президент. Това се промени и тъй като беше ново, беше забравено, се получи впечатлението, че ние или от страна на изпълнителната власт се търси нарочни конфронтация. Не, имаме мнение по всяка политика, по всичко онова, което става в страната всеки важен въпрос. Така е създадена Българската Конституция - на взаимен контрол между властите. Когато не сме съгласни, не сме съгласни и си го казваме. И аз, и президентът много добре осъзнаваме, че ограничения имаме много. Нямаме право на законодателна инициатива, нито да се намесим по-сериозно в законодателния процес - това е Българската Конституция, но пък никой не може да ни отнеме правото на мнение и на становище“, коментира вицепрезидентът.
Тя отбеляза, че около президента има обществен съвет по законодателство от много сериозни юристи. Всеки един закон се гледа много внимателно и затова всяко едно вето, наложено от президента, макар и доста, е показателно издържано, включително последното, добави Йотова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Президентът Румен Радев е много по-успешен от предшествениците си

Юрий Асланов, социолог: Президентът Румен Радев е много по-успешен от предшествениците си

19 Януари 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев е много по-успешен от предшествениците си. Това каза за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ социологът и управител на социологическа агенция АФИС Юрий Асланов по повод навършването на две години от полагането на клетва на президента пред НС. Според него той е защитил по-голямата част о предизборните си обещания.
„Зад заклинанието „президент на всички българи“ стои изискване към това президентът да е политически кастрат, а това не може да бъде. Той е бил кандидат на една от партиите и по някакъв начин е влязъл в президентската институция в резултат на политическите си убеждения, изразявани от част от политическият спектър. Дали Радев е президент на всички българи може да се съди по доверието към него, което остава високо“, каза той. Юрий Асланов уточни, че някои предшественици на Радев все още го водят по брой върнати законопроекти, така че все още е рано да се каже, че той е президентът, който е оспорил най-много закони.

Росица АНГЕЛОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.