НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова: Битката срещу унизителната за България практика на двойните стандарти при стоките се превърна в национална кауза

Омбудсманът Мая Манолова: Битката срещу унизителната за България практика на двойните стандарти при стоките се превърна в национална кауза

21 Януари 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Двойните стандарти при стоките съществуват отдавна. Те са безспорно доказани и каузата да бъдат преборени като една обидна и унизителна за България практика вече се превърна в национална кауза. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Тази сутрин” по бТВ преди да замине за Брюксел, където ще повдигне отново въпроса за двойния стандарт за храните у нас и в Европа. Манолова е на мнение, че няма оправдание за предлагането на стоки с по-лошо качество и по тази начин българите се третират като втора ръка потребители.
„Изправени сме пред заплахата след Европа „на две скорости” да влезем в Европа „на два стандарта”, допълни омбудсманът.
Най-големите разминавания са при детските храни и продуктите за деца и бебета. Има наличие на растителни мазнини, по-малко мляко и какао. Има и по-висока цена.
„Аз и български граждани, които подадохме петиция в Европейския парламент, ще бъдем изслушани утре сутрин”, поясни Мая Манолова, изразявайки надежда, че каузата ще има успех.
„Вече трета година водим тази битка. Оптимистична новина е, че утре в Европейския парламент ще бъде разгледан потребителският пакет, който беше огласен от София за премахване на двойните стандарти при храните. Пакетът е изключително важен и ще даде възможност за предявяването на колективни искове с получаване на обезщетения. Ще бъдат въведени драконови санкции, като може да достигнат до 4% от оборота. Няма друг начин, освен икономическите санкции, срещу тези, които злоупотребяват с доверието на потребителите”, обясни омбудсманът.
Тя допълни, че ще настоява за забрана на производството на храни под една и съща марка, с различни съставки и с различно качество.
„Стискаме палци потребителският пакет, който беше огласен в рамките на българското председателство, да бъде приет, защото ще сложи край на двойните стандарти при храните. Това е важна кауза не само за България, но и за още осем източноевропейски страни”, заяви Мая Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова заминава на посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките

Омбудсманът Мая Манолова заминава на посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките

18 Януари 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Омбудсманът Мая Манолова заминава на двудневно посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Изслушването ще се състои на 22 януари 2019 г. от 10.00 часа (11.00 часа българско време) в Комисията по петициите в Европейския парламент.
Омбудсманът Мая Манолова в качеството си на гражданин на ЕС, заедно с редица публични личности, изпрати на 2 октомври 2017 г. до Европейския парламент петиция за нарушение на правото на ЕС с искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС. Според Манолова това е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на принципите за функциониране на общия европейски пазар.
За проблема общественият защитник беше сезирана от български майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Това провокира Мая Манолова да предприеме редица действия и инициативи за преустановяване на нелоялната търговска практика, която е дискриминационна и обидна за българите.
На 30 април 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, омбудсманът организира в София форум на високо равнище, под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, в който участваха еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова, еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, много европейски министри и институции от държавите-членки на ЕС. На него Вера Юрова представи Новия търговски механизъм за потребителите, където проблемът за двойния стандарт заема значително място и обяви края на двойния стандарт, както и ангажимента на Европейската комисия да предложи изменения в законодателството на Европейския съюз.
Петицията е публикувана тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Танева, ГЕРБ: Гласувах против, защото промените на БСП в Закона за храните се правят с цел политическо говорене

Десислава Танева, ГЕРБ: Гласувах против, защото промените на БСП в Закона за храните се правят с цел политическо говорене

16 Януари 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах против, защото промените на БСП в Закона за храните се правят с цел политическо говорене. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие и храни Десислава Танева в отрицателен вот по промени в Закона за храните, внесен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми колеги, защо сме против? Предложеният законопроект не може да породи правен ефект. Прави се с цел политическо говорене и популизъм“, каза Танева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните

Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните

16 Януари 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ промените в Закона за храните гласуваха на първо четене 95 народни представители, „против“ - 15 и „въздържали се“ - 89, с което той не бе приет. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев поиска прегласуване и заяви, че не е нормално ГЕРБ да подкрепят двойните стандарти при храните. „Вие все пак искате българските граждани да ядат различна храна от тази, която ядат европейците“, коментира Стойнев. При прегласуването 102 народни представители подкрепиха предложението на БСП, 23 се въздържаха, а 81 гласуваха „против“, с което то отново не бе прието. Целта на законопроекта е да се гарантира идентичност на предлаганите продукти както по отношение на качеството, така и по отношение на състава. БСП предлага да се забрани пускането на пазара на храна, произведена извън територията на България без сертификат, издаден от официален орган в държавата, където е произведена храната, с който се удостоверява, че храната е идентична с тази, която се търгува на нейна територия. От опозицията предлагат глоба за тези, които търгуват или внасят в страната храни, които нямат подобен сертификат. При първо нарушение БСП иска глобата да е в размер на 10 000 до 20 000 лв., а при повторно в рамките на 40 000 до 50 000 лв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бюрхан Абазов, ДПС: Промените в Закона за храните на БСП са начало на дългосрочния процес срещу двойния стандарт

Бюрхан Абазов, ДПС: Промените в Закона за храните на БСП са начало на дългосрочния процес срещу двойния стандарт

16 Януари 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за храните на БСП са начало на дългосрочния процес срещу двойния стандарт. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Бюрхан Абазов по време на дебатите по промените в Закона за храните, внесен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му не е тайна за никого, че храните, които употребява българският гражданин се различават много. Той посочи, че приема законопроекта на БСП като първа крачка. „Като начало на един дълъг процес, който би трябвало да се развие. Безспорно, законопроектът е полезен за българското общество, за българския потребител, производителите и ние от ПГ на ДПС ще го подкрепим“, заяви народният представител. Според него между първо и второ четене има въпроси, които не намират отговор, за да получат конкретни решения.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Светла Бъчварова, БСП: Мерки срещу двойните стандарти могат да се вземат, апелът ни към управляващите е да подкрепят предложенията ни в Закона за храните

Проф. Светла Бъчварова, БСП: Мерки срещу двойните стандарти могат да се вземат, апелът ни към управляващите е да подкрепят предложенията ни в Закона за храните

16 Януари 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Мерки срещу двойните стандарти могат да се вземат, апелът ни към управляващите е да подкрепят предложенията ни в Закона за храните. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова по време на дебатите по промените в Закона за храните, внесен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да обърна към вас с апел да подкрепите този законопроект, защото повече от една година Европейската комисия установи по безспорен начин, че съществува двоен стандарт при храните. През което време отново от ЕК се дадоха препоръки в най-общ смисъл. Година и половина, констатирани сериозни нарушения и без да се вземат мерки, е сериозна критика и към изпълнителната власт, че няма предложения и към законодателната, защото мерки могат да се вземат, колкото и трудни да бъдат те в общото европейско семейство“, каза още проф. Бъчварова и поясни, че те могат да бъдат началото на един по-сериозен контрол по отношение на храните. „Най-често проблемът е в използването на съставките на храните, които се подменят особено в страните от Източна Европа“, каза още проф. Бъчварова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.