НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Нено Димов: Към момента няма замърсяване на река Драговищица

Министър Нено Димов: Към момента няма замърсяване на река Драговищица

12 Април 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма замърсяване на река Драговищица. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“ Атанас Стоянов за потенциалното замърсяване на трансграничната река Драговищица от дейността на мина в село Карманица, Република Сърбия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Въпреки това - следим с повишено внимание резултатите от мониторинга в пункта при границата с Република Сърбия“, допълни още министърът. Той отчете, че с цел опазване на водите от замърсяване са предприети редица действия. „От декември 2018 г. се извършва мониторинг на 86 показателя на водите на река Драговищица“, каза още министър Нено Димов и отчете, че от април са добавени нови 12 приоритетни вещества, които ще се наблюдават ежемесечно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Показателите на река Драговищица в България не са обезпокоителни

Министър Нено Димов: Показателите на река Драговищица в България не са обезпокоителни

7 Февруари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Показателите на река Драговищица в България не са обезпокоителни. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на засeданието на Комисията по околна среда и води в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на комисията Атанас Стоянов за река Драговищица, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Първо да започна с това, че проблемът не е идентифициран в момента. Имаме информация от доста време. Следим на територията на България показателите на реката, които за този момент не са обезпокоителни. Информацията, която идва от сръбска страна ни кара да правим този извънреден мониторинг непрекъснато, за да следим какво се случва при трансграничното замърсяване“, каза министър Нено Димов. Той отчете, че в тази част има много голямо българско малцинство, за което също трябва да се полагат максимални грижи. Министърът заяви, че е предложено да се направи експертна работна група по темата. Нено Димов коментира, че е предложил да се изгради координиран мониторинг. Той посочи, че иска да постави този въпрос на предстоящите срещи на политическия разговор ЕС – Сърбия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: В разумно бъдеще ще получим данни какво е състоянието на водите на река Драговищица

Министър Нено Димов: В разумно бъдеще ще получим данни какво е състоянието на водите на река Драговищица

22 Януари 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Бяха поставени няколко въпроса извън много важните документи, които подписахме днес. Тези въпроси касаят и река Тимок – един стар проблем, който съществува, и река Драговищица, и за потенциалните водноелектрически централи, които могат да се строят в района. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов след срещата със сръбския му колега в Димитровград, предаде репортер на Радио "Фокус". "Поставихме няколко неща, които са важни за нас – България иска да участва, ако тези мини ще продължат да работят, в оценка за въздействие върху околната среда при трансграничен аспект, ВЕЦ-овете също трябва да минат през подобна процедура, защото те касаят и двете страни и трето настояхме и получихме уверението, че в разумно бъдеще ще получим данни какво е състоянието на водите на река Драговищица. Министерството на защитата на околната среда на Република Сърбия не отговаря за водите", уточни министър Димов, но поясни, че министър Горан Триван е изпратил запитване до сръбското Министерство на земеделието, органът отговарящ за състоянието на водите, и очакват официална информация. „Аз предложих и сръбската страна ще обмисли варианта, да бъде направена работна група, ръководена от двама заместник-министри на българското и на сръбското министерство с експерти, които да търсят решение на конкретните въпроси“, коментира министър Димов. Той каза още, че един от проблемите, които могат да възникнат е дали методитe, по които ние измерваме съвпадат с техните, дали стойностите са еднакви и съответстват. Това ще бъде и помощ за Сърбия за нейното общо развитие към ЕС.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Горан Триван: Ще бъде изградена пречиствателна станция на територията на Босилеград

Министър Горан Триван: Ще бъде изградена пречиствателна станция на територията на Босилеград

22 Януари 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Ще бъде изградена пречиствателна станция на територията на Босилеград. Това заяви министърът на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван на среща, на която бяха подписани Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за защитата на околната среда на Република Сърбия и Споразумение между правителствата на двете страни за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария, предаде репортер на Радио "Фокус". "Не съществува нито един екологичен въпрос, който може да се реши за секунди. Важно е, че предприятията работят според нашите закони. Ние имаме задължение да осигурим на гражданите чиста околна среда и ще направим всичко възможно за това. Инициатива на министър Нено Димов е именно да няма подобно трансгранично замърсяване. Не виждаме като проблем създалата се ситуация, напротив. Договорихме се как ще действаме оттук нататък", коментира министър Триван.
Радио "Фокус" припомня: Повод за срещата са протестите на хора от Босилеград във връзка със замърсяването на граничната река Драговищица. Те бяха подкрепени и от кюстендилци. Тогава протестиращите получиха уверението на министър Димов, че правителството следи ситуацията, въпреки че липсват официални данни за замърсяване на наша територия. България поиска официална информация по случая и от сръбска страна.
Река Драговищица преминава през Босилеград, след което навлиза на българска територия и се влива в Струма в района на кюстендилското село Шишковци.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екоминистерствата на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство и Споразумение между правителствата

Екоминистерствата на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство и Споразумение между правителствата

22 Януари 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Екоминистерствата на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство, предаде репортер на Радио „Фокус“. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, който е на посещение в сръбския град Димитровград, се срещна с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван. На събитието бяха подписани Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за защитата на околната среда на Република Сърбия и Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Сърбия за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария. По време на срещата бяха обсъдени и трансгранични екологични въпроси.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Еврокомисарят Кармену Вела ще постави въпроса за замърсената река Драговищица на политически разговор между ЕС и Сърбия през март 2019 г.

Министър Нено Димов: Еврокомисарят Кармену Вела ще постави въпроса за замърсената река Драговищица на политически разговор между ЕС и Сърбия през март 2019 г.

4 Януари 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Еврокомисарят Кармену Вела ще постави въпроса за замърсената река Драговищица на политически разговор между ЕС-Сърбия през март 2019г. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „В края на миналата година ние бяхме с тясно сътрудничество с българския еврокомисар Ангел Джамбазски, които направи активност в ЕП. От там той поиска от еврокомисаря по околна среда Кармену Вела, който прие и каза, че ще повдигне този разговор на политическия разговор Сърбия-ЕС март тази година“, коментира Димов. Министър Нено Димов обясни, че през август месец 2016 г. България е информирана от сръбска страна за мината за добив на оловно-цинкова руда в село Караманица, която замърсява река Драговищица. „През месец октомври 2016 г. сме поискали да се включим в процедурата по ОВОС в трансграничен контекст, от тогава отговор от сръбската страна няма и те се възползват от една възможност, която дава това международно законодателство, в срок от две години този пилотен проект да не преминава през тази процедура“, посочи той, като обясни, че този срок е изтекъл преди няколко месеца. Министър Нено Димов обясни, че след това България е изпратила две писма, с които официално сме заявили искане да бъдем включени в процедурата по ОВОС в трансграничен контекст. Министърът на околната среда и водите обясни, че очаква отговор от Сърбия в края на месеца. „Получихме информация и потвърждение, че и двете писма са получени“, подчерта той и обясни, че в българските територии в 59 параметъра се следи за замърсяването на река Драговищица.
„В България няма проблем, ние всеки месец правим тези проби, включително и на границата, до където можем да стигнем“, допълни той. „Правим проби на границата и на няколко места в българската част. До момента няма превишавания в наша страна, но това не означава, че не може да има“, коментира той и посочи, че ние нямаме право да правим изследвания на територията на Сърбия.
„Това е притеснителен проблем, затова го следим и толкова внимателно. Пак казвам, използвали сме всички дипломатически канали, дори директния канал и позицията ни в ЕС и разговорите, които ще води Сърбия. Според мен би могло да се реши с пречиствателни съоръжения. Технологиите дават сериозни възможности и би трябвало този проблем да намери своето решение“, посочи той. Министър Димов каза, че за решението на проблема, България ще използва, както двустранни отношение, така и международни инструменти, като членството ни в ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОСВ: Няма превишение на нормите на метал във водите от българския участък на река Драговищица (ОБЗОР)

МОСВ: Няма превишение на нормите на метал във водите от българския участък на река Драговищица (ОБЗОР)

29 Декември 2018 | 02:04 | Агенция "Фокус"
София. Няма превишение на нормите на метал във водите от българския участък на река Драговищица. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на брифинг, посветен на състоянието на трансграничната река Драговищица на територията на Сърбия и предприетите от българската страна мерки, на който присъстваше и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. „Резултатите от замерванията за състоянието на трансграничната река Драговищица, приток на река Струма, са от 15 декември. Проследени са показателите олово, кадмий, никел, цинк, живак, цианид. Правени са и две извънредни замервания – на нивата на арсен, цинк, мед, желязо и манган, които нива също са под нормите. На практика от 2016 г. всеки месец се правят замервания на над 59 показателя за замърсявания на водите в реката и до момента в българския участък няма превишения“, коментира още министър Димов. Той подчерта, че българската страна следи ситуацията и това което става с нашите сънародници в Западните покрайнини.
По време на срещата в сградата на МОСВ министър Нено Димов заяви, че страната ни е била уведомена за проекта за изграждане на пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди на 22 август 2016 г. По думите му, през месец октомври същата година страната ни официално е поискала да бъдем включени в процедурата по ОВОС в трансграничен контекст, но към днешна дата не сме получили отговор от сръбска страна. Нено Димов добави, че Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст дава възможност при изграждане на пилотни инсталации, до 2 години да не се прави подобна процедура. „След като през октомври 2018 г. този срок изтече, изпратихме две писма. Първото е до колегата в Министерството на околната среда на Сърбия с искане за информация за напредъка на проекта и документация за него – това е инициираща стъпка за участието ни в по-нататъшните процедури. Второто писмо е официалната нота чрез МВнР с искане за информация за качеството на водите на сръбска територия и за разрешението за осъществяваните дейности“, каза още министър Димов. Той добави, че и двете писма са получени и се очаква отговор в началото на следващата година. „Успоредно с тези мерки сме в непрекъснат контакт с европейския народен представител Ангел Джамбазски, който постави въпроса на европейско ниво и беше сезиран комисарят по околна среда Кармену Вела“, съобщи министърът. От своя страна Кармену Вела е поел ангажимент да постави въпроса пред сръбската страна от името на ЕС през март 2019 г., когато ще се проведе политически дебат ЕС – Сърбия. Министър Димов заяви категорично, че са предприети всички възможни мерки и от гледна точка на българския участъки няма основание за притеснения. Въпреки това МОСВ продължава да следи ситуацията чрез Басейнова дирекция в комуникация с местната власт.
Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов обясни, че до този момент няма основание за притеснение. „Всички компетентни органи са запознати, всички представители на местната власт в региона работят, информиран е и консулът на България в Ниш Едвин Сугарев, работим съвместно с неправителствения сектор. Отговорите от сръбска страна очакваме да доведат до спазване на всички екологични норми, включително необходимостта от пречиствателно съоръжение“, каза кметът Петър Паунов.
По-рано през деня министър Димов и кметът Паунов са информирали министър-председателя Бойко Борисов за ситуацията в района на река Драговищица.
Агенция „Фокус“ припомня: През месец октомври в интервю за „Фокус“ директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов съобщи, че в града има проблем със замърсяването на околната среда, който застрашава живота и здравето на хората. Той обясни, че причина затова са двете мини за олово-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул, от които се изливат отпадъчните води в река Драговищица. Николов тогава коментира, че това е бомба със закъснител, която много скоро може да застраши и околната среда в България. Реката навлиза и на българска територия, след което се влива в Струма в района на село Шишковци, Кюстендил. На 26 декември жителите на Босилеград излязоха на протест под наслов „Загубим ли природата, губим всичко".
Река Драговищица е включена в Програмата за регулярен мониторинг в Западнобеломорския район и ежемесечно от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) се пробонабират и анализират водите за съдържанието на кадмий, олово, никел, калций, магнезий и свободен цианид, а на три месеца – основни физико-химични показатели. Процедурата по извършването на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за изпълнение на проекти с трансгранично въздействие, е регламентирана в Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Конвенцията за ОВОС). В изпълнение на чл. 3 от Конвенцията страната на произход има задължение да уведоми всяка страна, която според нея може да бъде засегната, за дадено инвестиционно предложение, от реализацията на което се очаква възникването на трансгранично въздействие. Засегнатата страна може да заяви желание да участва или да не участва в трансграничната процедура по ОВОС. Тогава страната на произход следва да й предостави информацията и документацията, както е посочено в чл.3, ал.5 от Конвенцията за ОВОС. Пилотните/експерименталните проекти, които се осъществяват с цел развитие и изпитване на нови методи или продукти се ползват с изключение по Конвенцията за ОВОС за не повече от две години. След изтичане на двугодишния период, възложителят следва да уведоми компетентния орган по околна среда за намерението си да продължи да експлоатира съоръженията, за провеждане на процедура по ОВОС. В случая за мината при с. Караманица няма данни дали е извършвана оценка за въздействието на околната среда и водите, нито за постъпвала нотификация по чл.3 от Конвенцията за ОВОС.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОСВ: Няма превишение на нормите на метал във водите от българския участък на река Драговищица (ОБЗОР)

МОСВ: Няма превишение на нормите на метал във водите от българския участък на река Драговищица (ОБЗОР)

28 Декември 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
София. Няма превишение на нормите на метал във водите от българския участък на река Драговищица . Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на брифинг, посветен на състоянието на трансграничната река Драговищица на територията на Сърбия и предприетите от българската страна мерки, на който присъстваше и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. „Резултатите от замерванията за състоянието на трансграничната река Драговищица, приток на река Струма, са от 15 декември. Проследени са показателите олово, кадмий, никел, цинк, живак, цианид. Правени са и две извънредни замервания – на нивата на арсен, цинк, мед, желязо и манган, които нива също са под нормите. На практика от 2016 г. всеки месец се правят замервания на над 59 показателя за замърсявания на водите в реката и до момента в българския участък няма превишения“, коментира още министър Димов. Той подчерта, че българската страна следи ситуацията и това което става с нашите сънародници в Западните покрайнини.
По време на срещата в сградата на МОСВ министър Нено Димов заяви, че страната ни е била уведомена за проекта за изграждане на пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди на 22 август 2016 г. По думите му, през месец октомври същата година страната ни официално е поискала да бъдем включени в процедурата по ОВОС в трансграничен контекст, но към днешна дата не сме получили отговор от сръбска страна. Нено Димов добави, че Конвенцията за ОВОС в трансграничен контекст дава възможност при изграждане на пилотни инсталации, до 2 години да не се прави подобна процедура. „След като през октомври 2018 г. този срок изтече, изпратихме две писма. Първото е до колегата в Министерството на околната среда на Сърбия с искане за информация за напредъка на проекта и документация за него – това е инициираща стъпка за участието ни в по-нататъшните процедури. Второто писмо е официалната нота чрез МВнР с искане за информация за качеството на водите на сръбска територия и за разрешението за осъществяваните дейности“, каза още министър Димов. Той добави, че и двете писма са получени и се очаква отговор в началото на следващата година. „Успоредно с тези мерки сме в непрекъснат контакт с европейския народен представител Ангел Джамбазски, който постави въпроса на европейско ниво и беше сезиран комисарят по околна среда Кармену Вела“, съобщи министърът. От своя страна Кармену Вела е поел ангажимент да постави въпроса пред сръбската страна от името на ЕС през март 2019 г., когато ще се проведе политически дебат ЕС – Сърбия. Министър Димов заяви категорично, че са предприети всички възможни мерки и от гледна точка на българския участъки няма основание за притеснения. Въпреки това МОСВ продължава да следи ситуацията чрез Басейнова дирекция в комуникация с местната власт.
Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов обясни, че до този момент няма основание за притеснение. „Всички компетентни органи са запознати, всички представители на местната власт в региона работят, информиран е и консулът на България в Ниш Едвин Сугарев, работим съвместно с неправителствения сектор. Отговорите от сръбска страна очакваме да доведат до спазване на всички екологични норми, включително необходимостта от пречиствателно съоръжение“, каза кметът Петър Паунов.
По-рано през деня министър Димов и кметът Паунов са информирали министър-председателя Бойко Борисов за ситуацията в района на река Драговищица.
Агенция „Фокус“ припомня: През месец октомври в интервю за „Фокус“ директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов съобщи, че в града има проблем със замърсяването на околната среда, който застрашава живота и здравето на хората. Той обясни, че причина затова са двете мини за олово-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул, от които се изливат отпадъчните води в река Драговищица. Николов тогава коментира, че това е бомба със закъснител, която много скоро може да застраши и околната среда в България. Реката навлиза и на българска територия, след което се влива в Струма в района на село Шишковци, Кюстендил. На 26 декември жителите на Босилеград излязоха на протест под наслов „Загубим ли природата, губим всичко".
Река Драговищица е включена в Програмата за регулярен мониторинг в Западнобеломорския район и ежемесечно от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) се пробонабират и анализират водите за съдържанието на кадмий, олово, никел, калций, магнезий и свободен цианид, а на три месеца – основни физико-химични показатели. Процедурата по извършването на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за изпълнение на проекти с трансгранично въздействие, е регламентирана в Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Конвенцията за ОВОС). В изпълнение на чл. 3 от Конвенцията страната на произход има задължение да уведоми всяка страна, която според нея може да бъде засегната, за дадено инвестиционно предложение, от реализацията на което се очаква възникването на трансгранично въздействие. Засегнатата страна може да заяви желание да участва или да не участва в трансграничната процедура по ОВОС. Тогава страната на произход следва да й предостави информацията и документацията, както е посочено в чл.3, ал.5 от Конвенцията за ОВОС. Пилотните/експерименталните проекти, които се осъществяват с цел развитие и изпитване на нови методи или продукти се ползват с изключение по Конвенцията за ОВОС за не повече от две години. След изтичане на двугодишния период, възложителят следва да уведоми компетентния орган по околна среда за намерението си да продължи да експлоатира съоръженията, за провеждане на процедура по ОВОС. В случая за мината при с. Караманица няма данни дали е извършвана оценка за въздействието на околната среда и водите, нито за постъпвала нотификация по чл.3 от Конвенцията за ОВОС.
Даяна ДЮЛГЕРОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Европейският комисар по околна среда  Кармену Вела е сезиран за замърсяването на река Драговищица на територията на Сърбия

Министър Нено Димов: Европейският комисар по околна среда Кармену Вела е сезиран за замърсяването на река Драговищица на територията на Сърбия

28 Декември 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Европейският комисар по околна среда Кармену Вела е сезиран за замърсяването на река Драговищица на територията на Сърбия. Това каза на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка със състоянието на трансграничната река Драговищица край Босилеград, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Успоредно с това сме в непрекъснат контакт с европейския народен представител Ангел Джамбазки, който постави въпроса на европейско ниво, като основно беше сезиран европейският комисар по околна среда Кармену Вела, който от своя страна пое ангажимент да постави този въпрос през месец март 2019 г., когато ще се проведе политически дебат Европейски съюз - Сърбия“, коментира министър Нено Димов.
„Взели сме всички възможни до този момент мерки и очакваме да имаме информация и от сръбска страна, където живеят наши сънародници“, обясни той, като подчерта, че тази сутрин е провел разговор с премиера Бойко Борисов относно мерките, които е предприела страната ни във връзка със замърсените води на река Драговищица.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: България очаква отговор от сръбска страна за включване в проект „Изграждане на пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди“

Министър Нено Димов: България очаква отговор от сръбска страна за включване в проект „Изграждане на пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди“

28 Декември 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. България очаква отговор от сръбска страна за включване в проект за изграждане на пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди. Това каза на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка със състоянието на трансграничната река Драговищица край Босилеград, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с проект „Изграждане на пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди“, Димов коментира: "Българската страна е била уведомена от сръбската на 22 август 2016 г., официално сме нотифицирани, че ще има такъв проект. На 11 октомври 2016 г. България иска да бъде включена в процедурата по ОВОС. Тогава не получаваме отговор от сръбската страна, това обаче, което конвенцията дава като възможност е когато става дума за пилотни инсталации до 2 години да не се прави подобна процедура“. „Тези две години изтекоха на октомври 2018 г. Ноември 2018 г. ние изпратихме две писма", обясни Димов. Министърът уточни, че първото писмо е с питане за това докъде е проектът и за документацията, свързана с него, а второто писмо е официална нота, която е изпратена до сръбското посолство с искане на информация за качеството на водите в река Драговищица и какви дейности се осъществяват. "Писмата са получени, но информация все още нямаме. Предполагам, че в началото на следващата година би трябвало да имаме информация“, коментира още министърът на околната среда и водите", каза още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Няма завишени норми на метал във водите от българския участък на река Драговищица

Министър Нено Димов: Няма завишени норми на метал във водите от българския участък на река Драговищица

28 Декември 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. В българския участък от река Драговищица по показателите, които измерваме - олово, кадмий, никел, цинк, живак и цианид, няма превишение над нормите. Правени са две извънредни измервания на мед, желязо и манган, които също са под нормите. Информацията от измерванията е от 15 декември. Това каза на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка със състоянието на трансграничната река Драговищица край Босилеград, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че въпреки нормалните норми на територията на страната, Министерството на околната среда и водите следи за качеството на водите на реката в Западните покрайнини.

Агенция „Фокус“ припомня: През октомври в интервю за „Фокус“ директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов съобщи, че в града има проблем със замърсяването на околната среда, който застрашава живота и здравето на хората. Той обясни, че причина затова са двете мини за олово-цинкова руда и мед в селата Караманица и Мусул, от които се изливат отпадъчните води в река Драговищица. Николов коментира, че това е бомба със закъснител, която много скоро може да застраши и околната среда в България. Реката навлиза и на българска територия, след което се влива в Струма в района на село Шишковци, Кюстендил.
На 26 декември жителите на Босилеград излязоха на протест под наслов „Загубим ли природата, губим всичко".
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов ще даде брифинг в сградата на МОСВ във връзка със състоянието на трансграничвата река Драговищица

Министър Нено Димов ще даде брифинг в сградата на МОСВ във връзка със състоянието на трансграничвата река Драговищица

28 Декември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще даде брифинг в 11.00 часа в сградата на МОСВ на бул. „Мария Луиза“ 22. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Ще бъде представена информация за състоянието на трансграничната река Драговищица на територията на Република Сърбия и предприетите от българската държава мерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.